Dodaj do ulubionych

XIX-wieczna brama po remoncie

IP: 5.5R* / *.nokia.com 17.04.04, 01:24
Przy Podskarbińskiej ?! Co za granda, ta brama miała trafić do parku
Polińskiego. To może już go nie zamierzają grodzić???
Obserwuj wątek
    • Gość: pola Re: XIX-wieczna brama po remoncie IP: *.idea.pl 17.04.04, 08:37
      Może oba zamierzają ogrodzić - trzeba by zasięgnąć info w urzędzie. W sumie to
      pozytywny przykład, grochowskie parki i zieleńce nie miały przez ostatnie
      kilkanaście lat najlepszych opiekunów. A czeka nas jeszcze wielka restauracja
      Skaryszaka, któremu m.in. mają przywrócić zdemontowane po wojnie ogrodzenie.
      Kawałek kutego, stylowego żeliwnego płotu zachował się jeszcze tuż przy Teatrze
      Powszechnym od strony Stadionu.
      Ciekawe jaką bramę będzie teraz miała kamienica przy Szaserów?
      Pozdr.
      • Gość: J Re: XIX-wieczna brama po remoncie IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 17.04.04, 11:43
        Brama przy Szaserow juz od dawna jest - zwykla, prosta, z pretow, funkcjonalna
        (chyba, bo w tej kamienicy nie mieszkam). Czekam wciaz na remont Parku
        Polinskiego, moze moj syn bedzie mogl wreszcie bawic sie na normalnym placu
        zabaw?
        • Gość: pola Czas na obelisk? IP: *.idea.pl 17.04.04, 17:15
          Właśnie odbyłem spacer na Szaserów 67. Rzeczywiście jest nowa brama i nawet
          bardziej pasuje do funkcjonalistycznej kamienicy z lat 30. XX w. niż
          poprzednie, fantazyjnie kute zabytkowe wrota. Te z kolei ustawione na stelażu
          przed ratuszem wygladają trochę zabawnie i chwalsko. Ale też jest się czym
          puszyć. Może rajcy wpadną także na pomysł żeby wyeksponować i iluminować
          pobliski obelisk budowy szosy brzeskiej, jeden z najcenniejszych pomników w W-
          wie. Wtedy sceny na obeliskowych reliefach nareszcie byłyby widoczne. Nawet dla
          przechodniów nie bardzo obdarzonych wzrostem.
    • Gość: Enzo Re: XIX-wieczna brama po remoncie IP: *.aster.pl 17.04.04, 23:15
      To prawda brama miała stanąc w Parku Polińskiego. Co więcej były i są póki co
      pieniądze na jego renowację. Ale urząd nie może ich wykorzystać w parku
      polińskiego bo są do działek w tym parku roszczenia byłych właścicieli. Więc
      nikgt o zdrowych zmysłach nie będzie inwestował w coś co moga decyzją sau
      odzyskać byli właściciele. Dlatego jedynym rozsądnym rozwiązaniem jest
      wyremontowanie z otrzymanych pieniedzy parku Sawickiej przy Podskarbińskiej i
      tam wstawienie bramy.
      • Gość: pola Dylematy IP: *.idea.pl 18.04.04, 01:05
        Parkowi przy Podskarbińskiej patronuje Hanka (?) Sawicka?
        Tezę o "jedynym rozsądnym rozwiązniu" można łatwo zbić. Zieleniec im. Sawickiej
        to nie jedyny park na Grochowie. Co najmniej - jeśli nie bardziej -
        spektakularny (dworek Wierzbickiego w tle i korty oraz mini-muszla koncertowa) -
        jest park 13 września. Dlaczego tego nie remontować? Zwłaszcza, że restauracja
        i ogrodzenie, by się jemu (parkowi) bardzo przydały?
        • Gość: Mat Re: Dylematy IP: 5.5R* / *.nokia.com 18.04.04, 01:42
          Bo ten na Podskarbińskiej jest bliżej urzedu dzielnicy...

Powiem wprost: wkurwiłem się. To coś przy Podskarbinskiej (nie nazwę tego
          parkiem, co najwyżej jest to skwerek) nie bardzo ma nawet ławki a wszystkie
          które istnieją, 24 godziny na dobę zajmują miłośnicy taniego wina i browaru
          zaopatrujący się w pobliskim "złotym rogu". A park Polińskiego to spory,
          prawdziwy park z takimi istotnymi elementami podlegającymi niszczeniu jak
          choćby plac zabaw dla dzieci. Który jest notorycznie dewastowany bo menele non
          stop tam wieczorami balują. Dodatkowo jest naprzeciw najwiekszego w dzielnicy
          szpitala i otoczony z co najmniej 2 stron nową estetyczną zabudową (wypełnioną
          mieszkancami bez tendencji do dewastowania). Coś czuję ze by go ogrodzić trzeba
          będzie zapłacić samemu, jak za ogrodzenie skweru na Wiatracznej. Widocznie
          inaczej się u nas nie da.
          • Gość: Enzo Re: Dylematy IP: *.aster.pl 24.04.04, 00:09
            Gościu jak nie wiesz to nie pisz i nie siej agresji! Park "Sawickiej" czyli to
            coś jak go nazywasz ma solidny projekt renowacji i będzie w nim dokonana
            renowacja. Co do Parku Polińskiego to są roszczenia do działek więc przeczytaj
            sobie mój wcześniejszy list to może pojmiesz..
    • Gość: obserwator2 Re: XIX-wieczna brama po remoncie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.04.04, 12:17
      Muszę cię zamatować!

Przecież ostatnie zdanie w artykule mówi, że brama nie postoi zbyt długo, gdyż
      zostanie wmontowana w ogrodzenie Parku właśnie.

Jak można być tak durnym by komentować artykuł nie przeczytawszy go?
      • Gość: pola Lektury, zagadka Wiatraka i trasa widmo IP: *.idea.pl 18.04.04, 20:59
        Hmm, Obserwatorze Drugi ja bym Ci radził jednak ponownę lekturę artykuł i
        postów Mata. W-tko wskazuje, że w pierwszym czytaniu trochę Ci uciekło.
        Mat, co to za heca z finansowaniem ogrodzenia przy Wiatraku? Nic o tym nie
        wiem.
        Notabene, słyszałem, że niedaleko ul.Paca, przy której jeśli nie mylę
        mieszkasz, ma przebiegać Trasa Tysiąclecia. Nowe jezdnie mają być poprowadzone
        podziemnym tunelem pod Wiatrakiem i wynurzyć się w przeciwahałasowym wykopie
        mniej więcej na linii Wiatracznej w okolicy Paca właśnie. Pod kilof pójdą dwie
        przedwojenne kamieniczki ale w tym przypadku śmiało można się chwalić, że na
        Grochowie ładniejszych lub podobnych jest jeszcze kilkaset.
        • Gość: Mat Re: Lektury, zagadka Wiatraka i trasa widmo IP: 5.5R* / *.nokia.com 20.04.04, 01:11
          Skwerek przy Wiatracznej między Paca a Nizinną został ogrodzony w zeszłym roku
          na koszt mieszkańców mojego bloku - wcześniej była tam non stop balanga. Od
          paru tygodni już za gminne pieniądze powstaje tam bardzo ładny plac zabaw dla
          dzieci. Niestety ładny to on jest teraz a niedługo już pewnie nie będzie, bo
          gmina nie zgadza się na zamykanie go po zmroku - okoliczne menele protestują że
          będą musiały chodzić dookoła a przez skwerek mają skrót. Protestują tylko
          menele, bo jak na skwerku jest balanga (a w lato jest/była co wieczór), to nikt
          normalny tamtędy nie przejdzie tylko i tak pójdzie dookoła (normalni
          zasiedziali autochtoni tez, nie tylko tacy nuworysze jak ja). Zaoferowaliśmy
          się że sami (nasz cieć/ochroniarz) będziemy zamykali i otwierali o świcie i
          zmroku furtki, więc dla gminy zero kosztów - ale nie pomogło póki co. Własnie
          więc robimy petycję w tej sprawie do gminy - ale póki co cienko, ludzie nie
          chcą się podpisywać... Moze z kilkanaście podpisów mamy.

A z trasą tysiąclecia to nie do konca miała to być trasa tysiaclecia.
          Poprzednie władze dzielnicy miały taką idee fixe - przebudować rondo: pętla
          tramwajowa na Gocławek (co już samo było mało realne bo tam nie ma miejsca na
          tyle tramwajów), na środku ronda skwer, tunel od trasy łazienkowskiej do
          Wiatracznej (ale miał wychodzić z ziemii z tego co wiem zaraz za narożną
          kamienicą na Wiatracznej i Grochowskiej, pomiędzy tymi ruderami ze sklepem z
          narzędziami. Dalej dwupasmówka nad torami prosto na Targówek Fabryczny i do
          Radzymińskiej. Po drodze pod młotek jedna kamienica (nawet nie najgorsza) no i
          te rudery o których wspominałem. No i dwa place zabaw dla dzieci - ten nasz i
          jeden wczesniej, przy Kobielskiej. Ja, mimo hałasu (ale nie mam okien na
          Wiatraczną tylko wręcz przeciwnie więc mi to w sumie rybka ;-) ), to bym nawet
          był za takim pomysłem (rodzinę na Targówku mam, nie musiałbym sie mordować
          przez Pragę i Targową). Jedyne zagrożenie jakie widzę to że śmieciary z połowy
          Warszawy jeżdziłyby Wiatraczną do spalarni śmieci zamiast jechac przez
          Szmulki/Targówek. To by nie bylo mile. W każdym razie niestety albo stety nasze
          nowe władze Kaczorowe całkiem ten pomysł zarzuciły i chwilowo w sprawie
          Wiatracznej nie robi się nic.

Aha - jakby tunel kończył się między Paca a Nizinną (całkiem pod moim blokiem
          kurka), to by nic nie trzeba było burzyć, dalej po prawej stronie Wiatracznej
          nie ma nic. Ale taki tunel miałby dobre 300 metrów, kosztowało by to krocie.
          Tylko Placforma Piskorskiego mogła takie rzeczy planować ;-)
          • Gość: Enzo Re: Lektury, zagadka Wiatraka i trasa widmo IP: *.aster.pl 24.04.04, 00:07
            Chyba ci się coś pomyliło. Może i sam płacisz ale to przecież spółdzielnia
            (chyba hetman cy jakos tak) wystapiła do dzielnicy ze chce ogrodzić a reszte
            kosztów czyli zagospodarowanie będzie pokryte z środków Gminnego Funduszu
            Ochrony. Pieniądze wpłynęły i robota wre. Co do pilnowania to umowa ze
            spółdzielnią przewiduje że będzie ten skwer zamykany. I tyle. Więc nie
            opowiadaj bzdur.
            • Gość: Mat Re: Lektury, zagadka Wiatraka i trasa widmo IP: 5.5R* / *.nokia.com 24.04.04, 01:08
              Jesteś niestety niedoinformowany. Hetman owszem wystąpił do dzielnicy, ale na
              wniosek i pomysł mieszkańców bloku (w tym mój). Mogą sobie Hetmanowi mówić że i
              pomysł i pieniądze były ich, ale to niestety nie jest prawda. Hetman
              sfinansował tylko projekt zagospodarowania placu, koszt płotu i kostki brukowej
              już był pokryty z naszych wspólnotowych pieniędzy. Dzielnica pokryła koszty
              wybudowania placu zabaw i uporządkowania zieleni co dzieje się od kilku
              tygodni. Nic więc mi się nie pomyliło choćby dlatego że od początku jestem
              jednym z inicjatorów tego przedsięwzięcia i staram się być na bieżąco.
              Dzielnica do tej pory nie zgodziła się na zamykanie właśnie tworzonego placu
              zabaw po zmroku, między innymi z powodu protestu okolicznych meneli. I nie ma
              na ten temat żadnej umowy między nami czy Hetmanem a dzielnicą - jest tylko
              umowa o tym kto za co płaci. Gdyby była to nie zbieralibyśmy teraz podpisów pod
              petycją o zamykaniu. A w tej chwili na postawionych tydzień temu za miejskie
              pieniądze pięknych ławeczkach na nie zamkniętym placu zabaw właśnie trwa
              libacja. Nawiasem mówiąc obie furtki są już zniszczone więc nawet jakby udało
              się przeforsować zamykanie to i tak trzeba będzie do tego dopłacić.

Przy okazji: gdyby ktoś miał chęć podpisać się pod naszą petycją - serdecznie
              zapraszam na portiernię domu Nizinna 13. Każdy podpis się liczy, inaczej
              wszystko zniszczą.
              • Gość: pola Re: Lektury, zagadka Wiatraka i trasa widmo IP: *.idea.pl 25.04.04, 22:11
                Jak zamieszkam na stałe Grochowie - czyli na 1000 proc. w czwartek - to
                deklaruję podpis pod petycją.
                Natomiast trasa przez Wiatraczną, to chyba najlepsze rozwiązanie udrożnienia
                połączenia obu Prag. Kiedyś to się musi wreszcie dokonać. Słyszałem o jakimś
                absurdalnym projekcie pociągnięcia jej przez Park Skaryszewski? Mat, wiesz
                więcej?
                • Gość: Mat Re: Lektury, zagadka Wiatraka i trasa widmo IP: 5.5R* / *.nokia.com 26.04.04, 01:13
                  No, trasa przez park (z grubsza biorąc wzdłuż kanałku Kamionkowskego,
                  oczywiście po stronie działek) to oryginalny projekt Trasy Tysiąclecia, z lat
                  60-tych albo i starszy. Moim zdaniem niewykonalny z powodów "społecznych", ale
                  to moim zdaniem, poprzednie władze dzielnicy zdaje się miały zdanie przeciwne.
                  Aktualne władze zdaje się porzuciły zupełnie ten pomysł, choć w sumie na
                  odcinku Grochowska-Radzymińska to nie była az taka zła idea. Ja bym w sumie
                  powiedział że obie nowe trasy by się przydały a na dodatek jeszcze przebudowa
                  Kijowskiej - w obie strony - na Targówek Fabryczny i do mostu Świętokrzyskiego.
                  Tak naprawdę to infrastruktura Grochowa pozostaje nadal w stanie z 1935 roku
                  (nie licząc trasy Łazienkowskiej) więc nowych inwestycji nigdy dość. Ale zdaje
                  się że na żadną z nich nie należy liczyć prędko. Jak chcesz się dowiedzieć
                  więcej o trasie tysiąclecia to poszukaj na tym forum atków sprzed jakichś 1.5-2
                  lat, było na ten temat duuużo szumu.

Zła strona ewentualnej przebudowy Wiatracznej to fakt że śmieciarki z połowy
                  Warszawy jeździłyby od tej pory do spalarni na Utracie przez Grochów...
                  • Gość: Mat Re: Lektury, zagadka Wiatraka i trasa widmo IP: 5.5R* / *.nokia.com 26.04.04, 01:20
                    Jeszcze jedno - moim zdaniem część parku nie będąca oficjalnie parkiem, czyli
                    między Kinową a Międzynarodową i tak jest skazana na parcelację i zabudowę
                    wcześniej czy później. Podejrzewam że proces się zacznie zaraz po rewitalizacji
                    i ogrodzeniu oficjalnego parku. Na początek MPWiK zbuduje nową przepompownię co
                    zapowiadają od bardzo dawna, mają wszystkie pozwolenia a ostatnio wywiesili na
                    płocie aktualnej przepompowni billboard z renderem. Ta inwestycja jest raczej
                    nieunikniona i da zapewne początek dalszym. Podobnie działki po drugiej stronie
                    Waszyngtona na 100% ulegną zabudowaniu prędej czy później. Także nie
                    protestowałbym aż tak bardzo przeciwko trasie tysiąclecia w oryginalnym
                    wariancie, po wschodniej stronie kanałku, jednak komunikacyjnie to byłby dla
                    naszej dzielnicy brylant.
                • Gość: Mat Re: Lektury, zagadka Wiatraka i trasa widmo IP: 5.5R* / *.nokia.com 26.04.04, 20:24
                  Dzięki za wsparcie ale JUŻ NIE TRZEBA ! Właśnie się dowiedziałem ze dzisiaj
                  goście z gminy "odbierali" od wykonawcy gotowy plac zabaw i przy okazji zapadłą
                  decyzja że będzie od dziś (no w zasadzie nie od dziś tylko od kiedy naprawimy
                  furtki, czyli za 2-3 dni) zamykany na noc! Wystarczyło że zajrzeli do
                  śmietników, główną ich zawartością były puste butelki po wódce... Ale się
                  cieszę! Jest jeszcze jakiś pomyślunek jednak na tym świecie.
                  • Gość: pola Victoria IP: *.idea.pl 27.04.04, 23:19
                    Gratulacje.To budujące. Przy okazji wpadnę obejrzeć co żeście zmajstrowali.
                    • Gość: Enzo Re: Victoria IP: *.aster.pl 12.05.04, 22:56
                      I co ? Mówiłem że będzie zamykany....
                      • Gość: Mat Re: Victoria IP: 5.5R* / *.nokia.com 13.05.04, 00:54
                        Hehehe, mieliśmy trochę szczęścia - w noc poprzedzającą wizytę gminnych
                        urzędników (odbiór techniczny) na skwerze była niezła libacja. Także gdy
                        panowie pojawili się rano to pomiędzy huśtawkami i wkoło pieknych nowych
                        ławeczek poniewierało się całkiem sporo pustych butelek po wódzie, całych i
                        potłuczonych. Podziałało lepiej niż jakakolwiek petycja... Ale nic nie było
                        przesądzone, byłem sam świadkiem rozmowy (gdzieś koło marca) jakiegoś gościa z
                        gminy który tłumaczył gościowi z Hetmana że nie mogą tak po prostu zamknąć
                        skweru bo są protesty "okolicznych mieszkańców" że im to wydłuża drogę. Także
                        nic nie było przesądzone do niedawna
          • Gość: Mat Re: Lektury, zagadka Wiatraka i trasa widmo IP: 5.5R* / *.nokia.com 13.05.04, 00:57
            W dzisiejszym Stołku jest plan miejskich inwestycji do 2010. Trasa Wiatraczną
            na Targówek jest podpisana jako rok 2009.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka