Gość: Mat IP: 5.5R* / *.nokia.com 17.04.04, 01:24 Przy Podskarbińskiej ?! Co za granda, ta brama miała trafić do parku Polińskiego. To może już go nie zamierzają grodzić??? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: pola Re: XIX-wieczna brama po remoncie IP: *.idea.pl 17.04.04, 08:37 Może oba zamierzają ogrodzić - trzeba by zasięgnąć info w urzędzie. W sumie to pozytywny przykład, grochowskie parki i zieleńce nie miały przez ostatnie kilkanaście lat najlepszych opiekunów. A czeka nas jeszcze wielka restauracja Skaryszaka, któremu m.in. mają przywrócić zdemontowane po wojnie ogrodzenie. Kawałek kutego, stylowego żeliwnego płotu zachował się jeszcze tuż przy Teatrze Powszechnym od strony Stadionu. Ciekawe jaką bramę będzie teraz miała kamienica przy Szaserów? Pozdr. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: J Re: XIX-wieczna brama po remoncie IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 17.04.04, 11:43 Brama przy Szaserow juz od dawna jest - zwykla, prosta, z pretow, funkcjonalna (chyba, bo w tej kamienicy nie mieszkam). Czekam wciaz na remont Parku Polinskiego, moze moj syn bedzie mogl wreszcie bawic sie na normalnym placu zabaw? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pola Czas na obelisk? IP: *.idea.pl 17.04.04, 17:15 Właśnie odbyłem spacer na Szaserów 67. Rzeczywiście jest nowa brama i nawet bardziej pasuje do funkcjonalistycznej kamienicy z lat 30. XX w. niż poprzednie, fantazyjnie kute zabytkowe wrota. Te z kolei ustawione na stelażu przed ratuszem wygladają trochę zabawnie i chwalsko. Ale też jest się czym puszyć. Może rajcy wpadną także na pomysł żeby wyeksponować i iluminować pobliski obelisk budowy szosy brzeskiej, jeden z najcenniejszych pomników w W- wie. Wtedy sceny na obeliskowych reliefach nareszcie byłyby widoczne. Nawet dla przechodniów nie bardzo obdarzonych wzrostem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Enzo Re: XIX-wieczna brama po remoncie IP: *.aster.pl 17.04.04, 23:15 To prawda brama miała stanąc w Parku Polińskiego. Co więcej były i są póki co pieniądze na jego renowację. Ale urząd nie może ich wykorzystać w parku polińskiego bo są do działek w tym parku roszczenia byłych właścicieli. Więc nikgt o zdrowych zmysłach nie będzie inwestował w coś co moga decyzją sau odzyskać byli właściciele. Dlatego jedynym rozsądnym rozwiązaniem jest wyremontowanie z otrzymanych pieniedzy parku Sawickiej przy Podskarbińskiej i tam wstawienie bramy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pola Dylematy IP: *.idea.pl 18.04.04, 01:05 Parkowi przy Podskarbińskiej patronuje Hanka (?) Sawicka? Tezę o "jedynym rozsądnym rozwiązniu" można łatwo zbić. Zieleniec im. Sawickiej to nie jedyny park na Grochowie. Co najmniej - jeśli nie bardziej - spektakularny (dworek Wierzbickiego w tle i korty oraz mini-muszla koncertowa) - jest park 13 września. Dlaczego tego nie remontować? Zwłaszcza, że restauracja i ogrodzenie, by się jemu (parkowi) bardzo przydały? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Mat Re: Dylematy IP: 5.5R* / *.nokia.com 18.04.04, 01:42 Bo ten na Podskarbińskiej jest bliżej urzedu dzielnicy... Powiem wprost: wkurwiłem się. To coś przy Podskarbinskiej (nie nazwę tego parkiem, co najwyżej jest to skwerek) nie bardzo ma nawet ławki a wszystkie które istnieją, 24 godziny na dobę zajmują miłośnicy taniego wina i browaru zaopatrujący się w pobliskim "złotym rogu". A park Polińskiego to spory, prawdziwy park z takimi istotnymi elementami podlegającymi niszczeniu jak choćby plac zabaw dla dzieci. Który jest notorycznie dewastowany bo menele non stop tam wieczorami balują. Dodatkowo jest naprzeciw najwiekszego w dzielnicy szpitala i otoczony z co najmniej 2 stron nową estetyczną zabudową (wypełnioną mieszkancami bez tendencji do dewastowania). Coś czuję ze by go ogrodzić trzeba będzie zapłacić samemu, jak za ogrodzenie skweru na Wiatracznej. Widocznie inaczej się u nas nie da. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Enzo Re: Dylematy IP: *.aster.pl 24.04.04, 00:09 Gościu jak nie wiesz to nie pisz i nie siej agresji! Park "Sawickiej" czyli to coś jak go nazywasz ma solidny projekt renowacji i będzie w nim dokonana renowacja. Co do Parku Polińskiego to są roszczenia do działek więc przeczytaj sobie mój wcześniejszy list to może pojmiesz.. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: obserwator2 Re: XIX-wieczna brama po remoncie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.04.04, 12:17 Muszę cię zamatować! Przecież ostatnie zdanie w artykule mówi, że brama nie postoi zbyt długo, gdyż zostanie wmontowana w ogrodzenie Parku właśnie. Jak można być tak durnym by komentować artykuł nie przeczytawszy go? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pola Lektury, zagadka Wiatraka i trasa widmo IP: *.idea.pl 18.04.04, 20:59 Hmm, Obserwatorze Drugi ja bym Ci radził jednak ponownę lekturę artykuł i postów Mata. W-tko wskazuje, że w pierwszym czytaniu trochę Ci uciekło. Mat, co to za heca z finansowaniem ogrodzenia przy Wiatraku? Nic o tym nie wiem. Notabene, słyszałem, że niedaleko ul.Paca, przy której jeśli nie mylę mieszkasz, ma przebiegać Trasa Tysiąclecia. Nowe jezdnie mają być poprowadzone podziemnym tunelem pod Wiatrakiem i wynurzyć się w przeciwahałasowym wykopie mniej więcej na linii Wiatracznej w okolicy Paca właśnie. Pod kilof pójdą dwie przedwojenne kamieniczki ale w tym przypadku śmiało można się chwalić, że na Grochowie ładniejszych lub podobnych jest jeszcze kilkaset. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Mat Re: Lektury, zagadka Wiatraka i trasa widmo IP: 5.5R* / *.nokia.com 20.04.04, 01:11 Skwerek przy Wiatracznej między Paca a Nizinną został ogrodzony w zeszłym roku na koszt mieszkańców mojego bloku - wcześniej była tam non stop balanga. Od paru tygodni już za gminne pieniądze powstaje tam bardzo ładny plac zabaw dla dzieci. Niestety ładny to on jest teraz a niedługo już pewnie nie będzie, bo gmina nie zgadza się na zamykanie go po zmroku - okoliczne menele protestują że będą musiały chodzić dookoła a przez skwerek mają skrót. Protestują tylko menele, bo jak na skwerku jest balanga (a w lato jest/była co wieczór), to nikt normalny tamtędy nie przejdzie tylko i tak pójdzie dookoła (normalni zasiedziali autochtoni tez, nie tylko tacy nuworysze jak ja). Zaoferowaliśmy się że sami (nasz cieć/ochroniarz) będziemy zamykali i otwierali o świcie i zmroku furtki, więc dla gminy zero kosztów - ale nie pomogło póki co. Własnie więc robimy petycję w tej sprawie do gminy - ale póki co cienko, ludzie nie chcą się podpisywać... Moze z kilkanaście podpisów mamy. A z trasą tysiąclecia to nie do konca miała to być trasa tysiaclecia. Poprzednie władze dzielnicy miały taką idee fixe - przebudować rondo: pętla tramwajowa na Gocławek (co już samo było mało realne bo tam nie ma miejsca na tyle tramwajów), na środku ronda skwer, tunel od trasy łazienkowskiej do Wiatracznej (ale miał wychodzić z ziemii z tego co wiem zaraz za narożną kamienicą na Wiatracznej i Grochowskiej, pomiędzy tymi ruderami ze sklepem z narzędziami. Dalej dwupasmówka nad torami prosto na Targówek Fabryczny i do Radzymińskiej. Po drodze pod młotek jedna kamienica (nawet nie najgorsza) no i te rudery o których wspominałem. No i dwa place zabaw dla dzieci - ten nasz i jeden wczesniej, przy Kobielskiej. Ja, mimo hałasu (ale nie mam okien na Wiatraczną tylko wręcz przeciwnie więc mi to w sumie rybka ;-) ), to bym nawet był za takim pomysłem (rodzinę na Targówku mam, nie musiałbym sie mordować przez Pragę i Targową). Jedyne zagrożenie jakie widzę to że śmieciary z połowy Warszawy jeżdziłyby Wiatraczną do spalarni śmieci zamiast jechac przez Szmulki/Targówek. To by nie bylo mile. W każdym razie niestety albo stety nasze nowe władze Kaczorowe całkiem ten pomysł zarzuciły i chwilowo w sprawie Wiatracznej nie robi się nic. Aha - jakby tunel kończył się między Paca a Nizinną (całkiem pod moim blokiem kurka), to by nic nie trzeba było burzyć, dalej po prawej stronie Wiatracznej nie ma nic. Ale taki tunel miałby dobre 300 metrów, kosztowało by to krocie. Tylko Placforma Piskorskiego mogła takie rzeczy planować ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Enzo Re: Lektury, zagadka Wiatraka i trasa widmo IP: *.aster.pl 24.04.04, 00:07 Chyba ci się coś pomyliło. Może i sam płacisz ale to przecież spółdzielnia (chyba hetman cy jakos tak) wystapiła do dzielnicy ze chce ogrodzić a reszte kosztów czyli zagospodarowanie będzie pokryte z środków Gminnego Funduszu Ochrony. Pieniądze wpłynęły i robota wre. Co do pilnowania to umowa ze spółdzielnią przewiduje że będzie ten skwer zamykany. I tyle. Więc nie opowiadaj bzdur. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Mat Re: Lektury, zagadka Wiatraka i trasa widmo IP: 5.5R* / *.nokia.com 24.04.04, 01:08 Jesteś niestety niedoinformowany. Hetman owszem wystąpił do dzielnicy, ale na wniosek i pomysł mieszkańców bloku (w tym mój). Mogą sobie Hetmanowi mówić że i pomysł i pieniądze były ich, ale to niestety nie jest prawda. Hetman sfinansował tylko projekt zagospodarowania placu, koszt płotu i kostki brukowej już był pokryty z naszych wspólnotowych pieniędzy. Dzielnica pokryła koszty wybudowania placu zabaw i uporządkowania zieleni co dzieje się od kilku tygodni. Nic więc mi się nie pomyliło choćby dlatego że od początku jestem jednym z inicjatorów tego przedsięwzięcia i staram się być na bieżąco. Dzielnica do tej pory nie zgodziła się na zamykanie właśnie tworzonego placu zabaw po zmroku, między innymi z powodu protestu okolicznych meneli. I nie ma na ten temat żadnej umowy między nami czy Hetmanem a dzielnicą - jest tylko umowa o tym kto za co płaci. Gdyby była to nie zbieralibyśmy teraz podpisów pod petycją o zamykaniu. A w tej chwili na postawionych tydzień temu za miejskie pieniądze pięknych ławeczkach na nie zamkniętym placu zabaw właśnie trwa libacja. Nawiasem mówiąc obie furtki są już zniszczone więc nawet jakby udało się przeforsować zamykanie to i tak trzeba będzie do tego dopłacić. Przy okazji: gdyby ktoś miał chęć podpisać się pod naszą petycją - serdecznie zapraszam na portiernię domu Nizinna 13. Każdy podpis się liczy, inaczej wszystko zniszczą. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pola Re: Lektury, zagadka Wiatraka i trasa widmo IP: *.idea.pl 25.04.04, 22:11 Jak zamieszkam na stałe Grochowie - czyli na 1000 proc. w czwartek - to deklaruję podpis pod petycją. Natomiast trasa przez Wiatraczną, to chyba najlepsze rozwiązanie udrożnienia połączenia obu Prag. Kiedyś to się musi wreszcie dokonać. Słyszałem o jakimś absurdalnym projekcie pociągnięcia jej przez Park Skaryszewski? Mat, wiesz więcej? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Mat Re: Lektury, zagadka Wiatraka i trasa widmo IP: 5.5R* / *.nokia.com 26.04.04, 01:13 No, trasa przez park (z grubsza biorąc wzdłuż kanałku Kamionkowskego, oczywiście po stronie działek) to oryginalny projekt Trasy Tysiąclecia, z lat 60-tych albo i starszy. Moim zdaniem niewykonalny z powodów "społecznych", ale to moim zdaniem, poprzednie władze dzielnicy zdaje się miały zdanie przeciwne. Aktualne władze zdaje się porzuciły zupełnie ten pomysł, choć w sumie na odcinku Grochowska-Radzymińska to nie była az taka zła idea. Ja bym w sumie powiedział że obie nowe trasy by się przydały a na dodatek jeszcze przebudowa Kijowskiej - w obie strony - na Targówek Fabryczny i do mostu Świętokrzyskiego. Tak naprawdę to infrastruktura Grochowa pozostaje nadal w stanie z 1935 roku (nie licząc trasy Łazienkowskiej) więc nowych inwestycji nigdy dość. Ale zdaje się że na żadną z nich nie należy liczyć prędko. Jak chcesz się dowiedzieć więcej o trasie tysiąclecia to poszukaj na tym forum atków sprzed jakichś 1.5-2 lat, było na ten temat duuużo szumu. Zła strona ewentualnej przebudowy Wiatracznej to fakt że śmieciarki z połowy Warszawy jeździłyby od tej pory do spalarni na Utracie przez Grochów... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Mat Re: Lektury, zagadka Wiatraka i trasa widmo IP: 5.5R* / *.nokia.com 26.04.04, 01:20 Jeszcze jedno - moim zdaniem część parku nie będąca oficjalnie parkiem, czyli między Kinową a Międzynarodową i tak jest skazana na parcelację i zabudowę wcześniej czy później. Podejrzewam że proces się zacznie zaraz po rewitalizacji i ogrodzeniu oficjalnego parku. Na początek MPWiK zbuduje nową przepompownię co zapowiadają od bardzo dawna, mają wszystkie pozwolenia a ostatnio wywiesili na płocie aktualnej przepompowni billboard z renderem. Ta inwestycja jest raczej nieunikniona i da zapewne początek dalszym. Podobnie działki po drugiej stronie Waszyngtona na 100% ulegną zabudowaniu prędej czy później. Także nie protestowałbym aż tak bardzo przeciwko trasie tysiąclecia w oryginalnym wariancie, po wschodniej stronie kanałku, jednak komunikacyjnie to byłby dla naszej dzielnicy brylant. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Mat Re: Lektury, zagadka Wiatraka i trasa widmo IP: 5.5R* / *.nokia.com 26.04.04, 20:24 Dzięki za wsparcie ale JUŻ NIE TRZEBA ! Właśnie się dowiedziałem ze dzisiaj goście z gminy "odbierali" od wykonawcy gotowy plac zabaw i przy okazji zapadłą decyzja że będzie od dziś (no w zasadzie nie od dziś tylko od kiedy naprawimy furtki, czyli za 2-3 dni) zamykany na noc! Wystarczyło że zajrzeli do śmietników, główną ich zawartością były puste butelki po wódce... Ale się cieszę! Jest jeszcze jakiś pomyślunek jednak na tym świecie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pola Victoria IP: *.idea.pl 27.04.04, 23:19 Gratulacje.To budujące. Przy okazji wpadnę obejrzeć co żeście zmajstrowali. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Enzo Re: Victoria IP: *.aster.pl 12.05.04, 22:56 I co ? Mówiłem że będzie zamykany.... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Mat Re: Victoria IP: 5.5R* / *.nokia.com 13.05.04, 00:54 Hehehe, mieliśmy trochę szczęścia - w noc poprzedzającą wizytę gminnych urzędników (odbiór techniczny) na skwerze była niezła libacja. Także gdy panowie pojawili się rano to pomiędzy huśtawkami i wkoło pieknych nowych ławeczek poniewierało się całkiem sporo pustych butelek po wódzie, całych i potłuczonych. Podziałało lepiej niż jakakolwiek petycja... Ale nic nie było przesądzone, byłem sam świadkiem rozmowy (gdzieś koło marca) jakiegoś gościa z gminy który tłumaczył gościowi z Hetmana że nie mogą tak po prostu zamknąć skweru bo są protesty "okolicznych mieszkańców" że im to wydłuża drogę. Także nic nie było przesądzone do niedawna Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Mat Re: Lektury, zagadka Wiatraka i trasa widmo IP: 5.5R* / *.nokia.com 13.05.04, 00:57 W dzisiejszym Stołku jest plan miejskich inwestycji do 2010. Trasa Wiatraczną na Targówek jest podpisana jako rok 2009. Odpowiedz Link Zgłoś