marko1972 08.08.11, 19:43 Czy ktoś z forumowiczów ma problemy z wodą podskórną w piwnicy może ma jakieś namiary na firmy zajmujące się tym problemem Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: podtopiona Re: Problem z wodą gruntową IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.08.11, 21:48 Owszem, z tym problemem mają WSZYSCY mieszkańcy zachodniej części dz. Wawer a szczególnie osiedli Zagóźdż, Borków, Anin.......(proszę o dopisywanie się tych nie wymienionych przeze mnie).... Pomocy jednak nie oczekuj, gdyż z racji braku drożności rowów melioracyjnych i kanałków w tym rejonie dzielnicy - stale utrzymuje się bardzo wysoki poziom ww. wód. Jeśli władze dzielnicy/miasta nie podjemą natychmiastowych działań mających na celu obniżenie poziomu wód gruntowych - za chwilkę będziemy mieszkańcami nie dzielnicy a jeziora wawerskiego!! Wszystkie pola i łąki Pasa Nadwiślańskiego STOJĄ WODĄ!....a wzdółż tych pól i łąk biegną niemeliorowane rowy ktÓre wŁasnie pięknie nam wylały! W takiej sytuacji żadne prace naprawcze nie przyniosą efektu bo masz Chłopie mokre fundamenty, wodę w ścianach ....to wszystko musi opaść, dom osuszyć a potem.....planować naprawę szkody. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kościesza Re: Problem z wodą gruntową IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.08.11, 23:12 Nie wszyscy. Są tacy co mieszkają tam gdzie domy stały już 100 czy 200 lat temu, a systemu odwadniania wówczas nie było. Problem z wodą gruntową to efekt radosnej twórczości urzędników, którzy w długim okresie suszy hydrologicznej zapomnieli o tym ,iż w niektórych rejonach Wawra woda jest na głebokości 20-50 cm i potrafi wylać, chęci mieszkania w Wawrze (bo tak blisko centrum), pazerności deweloperów i wykorzystywania popytu na grunty przez ich właścicieli. Teraz gdy mleko się rozlało pozostaje współczuć tym co taki problem mają, a kupując działkę czy dom nie pytali się starych mieszkańców jak wyglądała onegdaj kwestia wody gruntowej w danej okolicy. Jeżeli ktoś pozwala sobie na zasypaniejeziora i wybudowanie tam domów a inny na zasypanie rowów odwadniajacych a jeszcze inny na włożenie do rowu rury o przekroju dobrej na jesienny przepływ przy bierności władz dzielnicy czy miasta to o czym my rozmawiamy? Problem jest daleko bardziej poważny niż nam się wydaje bo dotyka dużej grupy mieszkańców (głównie przybyszów), naraża ich domy na uszkodzenia i zagrzybienia a w efekcie mobilizuje ich do szukanai rozwiązań za pieniądze innych podatników. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość Firmy odwodniające IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 09.08.11, 08:19 Dobre sobie. W Aninie Sadul "odwadniają" sobie wszyscy tzn w co drugim domu na ulice. Pokupowali sobie rury plastikowe lub gumowe i woda się leje po Lucerny i innych ulicach. Jeden to nawet tak zalał wejście do sklepu że samochody jeździły 10 na godzinę bo zrobił basen. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Bobi Re: Firmy odwodniające IP: 212.160.172.* 09.08.11, 13:43 No właśnie, skoro na osiedlu Sadul rowy są drożne (cały czas pływnie w nich intensywnie woda), to jednak nie jest to tylko problem merioracji. Sadul jest dobre 3 metry powyżej osiedla Las czy domów Jeziorowa. A odciagani wody z piwnicy ma sens tylko jak wody gruntowe już opadają, w pzreciwnym wypadku nic to nie da i można jeszcze dom podmyć. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: hmm Re: Problem z wodą gruntową IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.08.11, 13:47 zróbcie sobie drenaż wokół domu i studnię z pompą. super sprawa. działa. Odpowiedz Link Zgłoś
mike_ Re: Problem z wodą gruntową 09.08.11, 14:47 Na wysoki poziom wód drenaż nie pomoże... Co teraz zrobić jak już jest woda w piwnicy - czekać aż poziom wód opadnie, wypompować wodę która nie zleciała, osuszyć dokładnie pomieszczenia (za pomocą osuszaczy). No i na koniec pozostaje kwestia tego czy mury nie podciągneły wilgoci bo np brak był izolacji poziomej, czy nie ma grzyba/pleśni i zabezpieczenia piwnic na przyszłość (tutaj bez fachowej pomocy się nie obędzie - a koszty są duże). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Bobi Re: Problem z wodą gruntową IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.08.11, 19:06 Wypompomywanie przy wysokim poziomie to trochę jak osuszanie Wisły, w sumie da się ... Poczekać aż zacznie opadać i wtedy wypompować. A rozwiązanie problemu zależy od problemu, bo woda w piwnicy nie jest probleme a jedynie objawem ewenualnie skutkiem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Bobi Re: Problem z wodą gruntową IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.08.11, 19:08 Drenaż na 2,5 m głębokości, .... wokół domu ... kurcze, może cię miasto zatrudni do obniżania poziomu wód gruntowych :-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: krótkowzroczność Re: Problem z wodą gruntową IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.08.11, 08:28 drenaż powiadasz.....a dokad bedziesz wode z drenaża odprowadzać? .......do szamba ktore sie wybiera po 120 zł. za dołek 3-4 m2.......bo nie ma kanalizacji w dzielnicy...?? kanalizacja zreszta tez kosztuje! Stawiam na drożne pogłębiane cyklicznie rowy melioracyjne i ... wnikliwą ocene przez Wojew. Urządu Nadzoru Budowlanego wydanych deweloperom w Wawrze pozwoleń na budowę i lokalizacji inwestycji Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: meeeee Zasypać piwnicę - całkiem serio IP: *.home.aster.pl 09.08.11, 19:09 W nowych domach piwnicy się nie robi, to kompletny anachronizm. Ta dzielnica cała jest radosną improwizacją i nic tu nie działa tak jak powinno: ani komunikacja, ani planowanie przestrzenne, ani handel... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Bobi Re: Zasypać piwnicę - to zawsze się da IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.08.11, 22:37 > W nowych domach piwnicy się nie robi, to kompletny anachronizm. Oj jednak się robi. Połowa moich zanjomych którzy się ostatnio budowali zroniła pownicę. I to na bardzo różnych terenach, Raszyn, Piaseczno, Nowy Dwór. Budowany bliźniak koło byłego "Grycana" też ma robioną piwnicę. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość Re: Zasypać piwnicę - to zawsze się da IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 10.08.11, 08:10 Nie robić w domu piwnicy?? To chyba ta osoba ma anachroniczne myślenie lub kompletnie nie zna się na budowaniu domów. Najlepiej niech sobie kupi kanadyjczyka co mu zwije przy pierwszej wichurze lub namiot to jest wtedy taniej a przy powodzi zawsze może przebiwakować w inne miejsce. Ale się kurdę uśmiałam dom bez piwnic he he he Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: meeee Re: Zasypać piwnicę - to zawsze się da IP: *.home.aster.pl 10.08.11, 09:05 Ja się uśmiałem - dom z piwnicą na terenie zalewowym ha ha ha ha. Potem jest jak teraz w Wawrze, woda stoi w piwnicach a przy wjazdach do garaży są poukładane worki z piaskiem. Piwnica to przeżytek. Ogromnie podnosi koszt budowy, i jest problematyczna i niewygodna - to nie jest pełnoprawne pomieszczenie. Zjazdy do garaży zimą zamieniające się w lodowisko. Śmieszne są te działeczki po 400 metrów - wtedy nie ma wyjścia być może. Ale na normalnych działkach piwnic robić nie warto. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość Re: Zasypać piwnicę - to zawsze się da IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 10.08.11, 09:29 Ja mam dom podpiwniczony i woda u mnie nie stoi, a do tego mam w garażu podziemnym jeszcze kanał pod samochód tam też wody nie ma i co? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość Re: Zasypać piwnicę - to zawsze się da IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 10.08.11, 09:33 Najchętniej takie domy bez piwnic budują dewloperzy bo jest taniej, taką wodę z mózgu to Ci chyba oni zrobili. Odpowiedz Link Zgłoś
qawsedrftg Re: Zasypać piwnicę - to zawsze się da 10.08.11, 09:54 Developerzy? To ktoś korzysta z ich usług? Ja dom budowałem sam i było dla mnie oczywiste że bez piwnicy. O ile taniej i wygodniej, nie trzeba zasuwać po schodach. W Holandii wszystkie domy są bez piwnic, tam też woda jest wysoko a to oszczędny i przewidujący naród. Piwnica w Polsce to zwykle totalna graciarnia, ciemna i wilgotna, ale musi być :) No to niech będzie, tylko nie płakać później że woda podsiąka albo wybija z kanalizacji. Bardzo dobrze że się podnosi poziom wód gruntowych, całe lata się obniżał, wysychały kolejne jeziorka w lasach wawerskich, a od pewnego czasu znowu jest w nich woda i żaby kumkają... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: fikka Re: Zasypać piwnicę - to zawsze się da IP: *.aster.pl 10.08.11, 10:21 a ja mam działke 1000m2, a garaż w piwnicy musze zrobic, po powierzchnię zabudowy mam małą. Na szczęscie poziom wód gruntowych jest u mnie niski - 4 m. Odpowiedz Link Zgłoś
mike_ Re: Zasypać piwnicę - to zawsze się da 10.08.11, 10:42 Gość portalu: gość napisał(a): > Nie robić w domu piwnicy?? To chyba ta osoba ma anachroniczne myślenie lub komp > letnie nie zna się na budowaniu domów. Najlepiej niech sobie kupi kanadyjczyka > co mu zwije przy pierwszej wichurze lub namiot to jest wtedy taniej a przy powo > dzi zawsze może przebiwakować w inne miejsce. > Ale się kurdę uśmiałam dom bez piwnic he he he Twoja wypowiedź świadczy o Twojej niewiedzy. Możesz się zaśmiewać do lustra ale zdecydowana wiekszość nowych domów jednorodzinnych jest budowanych bez piwnic - wystarczy popytać u architektów lub przejrzec katalogi (gdzie takie projekty to większość). Z ekonomicznego punktu widzenia lepiej dom poszerzyć (na wieksze pomieszczenia typu gospodarcze) niż budować piwnice - wychodzi po prostu taniej co nie jest bez znaczenia dla budujących. Dodatkowo trzeba pamiętac o prawidłowym zabezpieczeniu piwnic już na etapie budowy co w obecnych realiach sprowadza się do stania nad wykonawcą i zerkanie przez ramię - a to często jest problematyczne (choć zdaję sobie sprawę że niektórzy się tym nie przejmują). Niedokładne zabezpieczenie może się kiedyś odbić czkawką - nie da się przewidzieć jak zmienią się warunki wodne za X lat - teraz może być sucho i na 3 metrach a za 15 lat na 1 metrze. Odpowiedz Link Zgłoś
qawsedrftg Re: Zasypać piwnicę - to zawsze się da 10.08.11, 10:47 Być może dla większości wawrzan :) to jest abstrakcja ale po drugiej stronie torów mamy kanalizację. I to jest kolejna bolączka jeśli ktoś ma piwnicę bo często ścieki po prostu się cofają - i to jest jeszcze gorsze niż wody gruntowe. Sąsiedzi podłączają rynny do kanalizacji i taki jest efekt. Bez piwnicy - bez kłopotu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość Taki sobie dom postawcie IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 10.08.11, 14:25 To wtedy Was napewno nie zaleje www.joemonster.org/art/11128/Dom_na_kurzej_lapce albo taki www.banzaj.pl/Odwrocony-dom-w-Szymbarku-na-Kaszubach-przyciaga-turystow-z-calego-swiata-8749.html Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Suchy Re: Problem z wodą gruntową IP: *.centertel.pl 09.06.14, 16:16 Znalazłem temat i myślałem, że pomogę, bo u mnie na działce stało wiecznie dużo wody, ale ktoś mi polecił Nefelit, że oprócz zakładania ogródów robią też drenaż i odwadnianie terenu. Zadzwoniłem i się z nimi umówiłem, żeby wreszcie ktoś zrobił mi porządek z tą wodą. I Teraz mam rewelacyjnie! Bardzo polecam taki zabieg. Ale chyba raczej nie w piwnicy :( Odpowiedz Link Zgłoś