Dodaj do ulubionych

Latte, czyli fajne bistro na Grochowie

15.09.11, 10:17
Lokal działa na parterze nowej plomby przy Kobielskiej 1 vis-a-vis pizzerii Incanto. Wnętrze jest minimalistyczne ale przyjemne, urządzone w ciepłych kawowych brązach i beżach. Ale skorzystałem z kawiarnianego ogródka, który oferuje nie tylko strawę dla ciała (próbowałem placków kartoflanych i napoju imbirowego - oba przyrządzane na miejscu - były OK), lecz także dla duszy. Po sąsiedzku jest kościół (moim zdaniem najładniejsza nowa świątynia na Pradze-Południe), dzięki czemu smakując pod Latteckim parasolem mała czarną i przegryzając plackiem można kontemplować odgłosy liturgii, pobożnych śpiewów i modlitw. Zdaje się, że w lokalu, który doczekał się recenzji na znanym portalu www.gastronauci.pl/17435-bistro-latte-warszawa jest też wi-fi. Sympatyczna właścicielka poinformowała też starają się o koncesję na alkohol i po otrzymaniu tejże będą kolportować niepasteryzowane piwa. Ktoś wie czy serwują już płyny wyskokowe? Po upadku Legalnej Latte jest najfajniejszym bistro na Grochowie.
Obserwuj wątek
    • Gość: a fe Re: Latte, czyli fajne bistro na Grochowie IP: *.Red-83-52-40.dynamicIP.rima-tde.net 18.09.11, 23:24
      ordynarny spam
      ale troszke siem reklama nie udała - beczenie ksiądza w tym ohydnym kościele (makabryła!!!) plus kawa = gwarantowana sraczka na zielono...
      • Gość: maga Re: Latte, czyli fajne bistro na Grochowie IP: *.warszawa.mm.pl 25.02.12, 20:38
        Może najpierw tam wpadnij, chwilkę chociaż posiedź, a dopiero potem feruj wyroki. Bo na razie, to człowieczku, nie wiesz co mówisz. To , że nie lubisz kościoła nie znaczy, że knajpka nie może być całkiem fajna!
        A sraczkę na zielono masz pewnie po swoich kulinarnych wypocinach.
    • Gość: Hey Re: Latte, czyli fajne bistro na Grochowie IP: 212.160.172.* 19.09.11, 00:22
      Nie znam knajpy,
      ale ocena tego kościoła jako naładniejszej nowej świątyni na Pradze Płd jest nadużyciem.
      Więc też podejrzewam jak przedmówca spam.
      • Gość: tytus Re: Latte, czyli fajne bistro na Grochowie IP: *.146.213.94.nat.umts.dynamic.t-mobile.pl 19.09.11, 03:16
        Fajny to był Kominek
        • pol-a Re: Latte, czyli fajne bistro na Grochowie 19.09.11, 09:58
          Szanowni wyznawcy teorii spiskowych i tropiciele spamerstwa, zanim rzucicie kamykiem odróbcie wcześniej pracę domową i skorzystajcie z wyszukiwarki. Chwaliłem na tym forum wiele innych instytucji prywatnych i publicznych z naszej okolicy - idąc tokiem Waszych supozycji oznacza to, że jestem ich właścielem albo najmitą, którego sucie opłacają za chytrą reklamę na tym niezwykle opiniotówórczym portalu internetowym? :))
          O architekturze sakralnej dzielnicy chętnie podyskutuję, ale proszę o sensowne argumenty kontra. Kościół Nawrócenia św. Pawła Apostoła przy Kobielskiej 10, zaprojektowany przez Konrada Kucza-Kuczyńskiego, Andrzeja Miklaszewskiego i Bogdana Osińskiego jest jedną z ciekawszych redakcji świątyni posoborowej w Warszawie,nawiązującej do tradycji mazowieckiego gotyku m.in. poprzez olicowanie czerwoną cegłą. W tej stylistyce utrzymane jest całe założenie - mini-agora prze głównym wejściem oraz zabudowania plebanii.
          Kościół rozplanowany jest na planie "kopniętego" kwadratu, tak, że wejścia i ołtarz zanajdują się w narożnikach. Na uwagę zasługuje nie tylko ekspresyjny witraż nad ołtarzem dedykowany patronowi śwatyni ale także mała architektura i detale - architekci zadbali, żeby nawet klamki u drzwi konwieniowały z resztą wystroju. Pokażcie mi drugi taki kościół zbudowany w ostatnich trzech dekadach na Pradze-Południe.
          Ciekawą architekturą odznacza się jeszcze świątynia pw. MB Ostrobramskiej przy Ostrobramskiej 72 (to tam gdzie przystępowała do pierwszej komunii filmowa Tereska w "Cześć,Tereska" Glińskiego). Szkoda jednak, że nie zrealizowano w pełni pierwotnego projektu. O architekturze innych południowopraskich kościołów z tego okresu lepiej zapomnieć.
          Co do baru Kominek, to pełna zgoda, ale to temat na inną powieść, która nie umniejsza walorów Latte.
          • Gość: Bobi Re: Latte, czyli fajne bistro na Grochowie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.09.11, 22:56
            Na temat kościołów nie dysktuję, bo to kwestia gustu, a nie chcę wywoływać czczej dyskusji. Mi się nie podoba, chciaż jest rzeczywiście ciekawy.
            Co do opisu, to opis jest tak tendencyjny że przynosi na myśl spam. Nic na to nie poradzę. Im więcej razy czytam tym bardziej jestem przekonany. Ale jesli to nieprawda, to cieszę się.
            • pol-a Archiwum i misie 20.09.11, 11:13
              Na temat supozycji o spamowaniu napisałem już wszystko - jeszcze raz odsyłam do archiwum, kwerenda nie zajmie więcej niż 2-3 minuty.
              Ale, Bobi, zastanawia mnie taki szczegół: jeżeli na forum założę wątek, w kt. entuzjastycznie potraktuję spektakl w Teatrze Powszechnym, to uznasz ten wpis za tendencyjny i posądzisz, że w wychwalaniu przedstawienia mam jakiś ukryty interes - jestem dyrektorem sceny, reżyserem, aktorem, suflerem, ochroniarzem, scenografem, charakteryzatorem, autorem sztuki lub muzyki, tłumaczem, oświetleniowcem, dźwiękowcem, kierownikiem literackim. a. piarowcem ich wszystkich i biorę za robienie im publicity na naszym forum złotówki? :))

Co do architektury, to właśnie w Polsce, architektonicznym gargamelu Europy powinniśmy o nią kruszyć kopie i dyskutować ale uwzględniając szerszy kontekst - społeczny, topograficzny, urabanistyczny i kulturowy - a nie tylko subiektywne podoba/nie podoba "mi się". Misie to są w zoo :)
              • Gość: pralinka Misiankowa konkurencja IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.09.11, 16:49
                A jak MOLO?
                • pol-a Re: Misiankowa konkurencja 20.09.11, 17:02
                  MOLO? To nowy lokal w naszej okolicy?
                  • Gość: pralinka tendencyjnie link'nę IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.09.11, 20:08
                    warszawa.gazeta.pl/warszawa/1,34886,10222942,Mieszkancy_pokochali_to_miejsce__Najlepsze_na_lody.html
                    Nawet pani redaktor wpadła w lekki zachwyt [tak coś mi się zdaje po lekturze], a to akurat model, który często nie wpada. Więc, wypada odwiedzić przed zimą, zanim się zwinie z trawy. Molo, nie pani redaktor, Bobi.
                    • Gość: gizmo Re: tendencyjnie link'nę IP: *.adsl.inetia.pl 20.09.11, 21:04
                      Byłem w upały. Pod namiotem niestety nie da się wtedy klimatycznie wytrzymać - ale za to wiele krzesełek i stolików wokół. Obsługa bez doświadczenia - uciekają przed klientami, stąd kolejki. Są lody, kawa - podobno się w niej specjalizują - i napoje z lodówki. I tu strzał w 10. To są napoje Pierrot, które poznałem ostatnio na szkieletczyźnie. Cola, lemoniada, oranżada, wody bez gazu i z, i coś jeszcze. Bardzo root, ale nieprzesłodzone. Gdyby nie Pierrot to bym się obraził za czas stania w kolejce, ale warto było. Niestety przy złej pogodzie cały pomysł pada - pod namiotem są tylko dwa stoliki. Nie ma alko, jest dużo dzieci. Z tekstu wynika, że właściciel zutylizuje szalet i będzie murowanie i całorocznie.
                      • pantalon MOLO 21.09.11, 12:35
                        a w którym miejscu ten szalet?
                        A wrażenia z MOLO pozytywne - progeniturze też się podobało
                        • Gość: gizmo Re: MOLO IP: *.adsl.inetia.pl 21.09.11, 18:45
                          Też się zdziwiłem tej informacji, bo ja tam żadnego szaletu nie widziałem. Ale tak stało w prasie. Dziś też tam byłem i dzięki udanej pogodzie znów wokół tłum leżakowiczy i dzieciaków. Pomysł wypalił.
                          • Gość: acek2001 Jak na to MOLO trafic? IP: *.205.116.217.nat.umts.dynamic.t-mobile.pl 29.09.11, 14:47
                            jakos z opisu nie bardzo jesstem sobie w stanei wyobrazic...
                            pzdr
                            J.acek
    • Gość: elek Re: Latte, czyli fajne bistro na Grochowie IP: *.warszawa.mm.pl 25.02.12, 20:30
      Witam
      Bistro przeobraziło się w Restaurację Kolorowa. Dużo większa ale też bardzo przytulna. I dalej jest też pyszne jedzenie. Mają to obiecane piwo.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka