Dodaj do ulubionych

Kabaret Pod Egidą w Universamie

30.11.05, 17:42
W wydanej właśnie książce Andrzeja Nizołka "Jan Pietrzak. Człowiek z kabaretu" (oficyna Zysk)
znalazłem zaskakujące informacje, że siedzibą kabaretu Jana Pietrzaka w 1986 r. była ... kawiarnia
Olszynka w Universamie. Dziś jest tam sklep z używana odzieżą. Czy ktoś pamięta może
grochowskie dzieje Pod Egidą? Po bliższym kontakcie z książką Niziołka zreferuję to, co tam jest na
powyższy temat.
Obserwuj wątek
    • Gość: Staś Re: Kabaret Pod Egidą w Universamie IP: *.aster.pl 30.11.05, 20:02
      Byłem, pamiętam. Było to niedługo po Czarnobylu i niemal każdy tekst się kojarzył.
      Pozdrawiam S.
      • pol-a Re: Kabaret Pod Egidą w Universamie 01.12.05, 12:50
        Stasiu, powspominaj nieco. Byłeś na jakimś występie w Olszynce? Jaka była atmosfera na widowni i
        zainteresowanie publiczności? Jak prezentowało się wnętrze Olszynki?
        • Gość: Staś Re: Kabaret Pod Egidą w Universamie IP: *.aster.pl 01.12.05, 14:21
          Daty nie wspomnę, pamiętam że Czarnobyl był świeżą sprawą. Sala nabita na full,
          sam wisiałem na barze bo o stoliku nie było mowy. Atmosfera znakomita, publika
          reagująca żywiołowo. Pietrzak, Daukszewisz, Jaroszyński w świetnej formie -
          wobec czego parę godzin świetnej zabawy. Co do sali to niewiele się zmieniła,
          szmatex postawił jedynie jakieś przepierzenia no i zlikwidował bar.
          Pozdrawiam S.
    • e-mka Zesłanie na Grochów 02.12.05, 10:04
      Czarnobyl, połowa lat 80-tych. Czym wówczas śmieszył kabaret Pietrzaka,
      pamiętasz Stasiu? Jakie były zasady umownej gry między artystami,
      a publicznością? Osiecka pisze, że ówczesny teatr nie mógł obejść się bez
      aluzji, często dosłownych. Aktor w ciemnych okularach kojarzył się
      jednoznacznie.
      Czy Pietrzak był dosłowny, czy raczej "przenośny"?
      Przeniesienie siedziby kabaretu do Olszynki na Grochów (blaszany PRL-owski
      pawilon handlowy zamiast kawiarnianych scen śródmieścia) mogło być rodzajem
      zesłania artystycznego, pośredniej represji. Za karę.
      Choć jakość kabaretu wcale nie musiała na tym ucierpieć. Czy tak było?
      Wczoraj byłam na kabarecie. Było też o internecie. "Kiedy Ci się życie plącze -
      załóż sobie stałe łącze". Ładne : )
      • Gość: vice Re: Zesłanie na Grochów IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.12.05, 09:12
        Pietrzak to był prawdziwy kabaret, głownie polityczny i na poziomie. Kiedy teraz
        dla porównania włączam na kilka minut /dłużej się nie da/ jakieś mru-mru albo
        Kab. moralnego niepokoju - to nie chce mi się wierzyć , że takie g.... ośmiela
        się występować publiczniei są frajerzy, którzy za ten szajs płacą.
      • Gość: Staś Re: Zesłanie na Grochów IP: *.aster.pl 03.12.05, 17:45
        Nie umiem określić czy Pietrzak był przenośny (lata lecą -pamięć mącą). Na pewno
        nie było ciemnych okularów, minęło już parę lat od pamięnej nocy 13-ego. Tematen
        naczelnym był "obłok przyjaźni ze wschodu". A oprócz tego "Listy do Pana
        Hrabiego" -Daukszewicza, jak zwykle życiorys Pietrzaka i różne podteksty co też
        ONO zrobiło. Chyba więcej nie uda mi się przypomnieć. Jak zwykle trochę ludzi
        nafrywało, może ktoś ma jeszcze te taśmy?
        Pozdrawiam S.
        • pol-a Pietrzak w Supermarkecie 06.12.05, 16:17
          Ogólnie recenzenci utyskiwali, że Olszynka jest zbyt masowa (do lokalu pakowało się jednocześnie 300
          osób) jak na kameralny występ ekipy Pietrzaka i że grochowska knajpa bardziej przypominała
          jadłodajnię niż przybytek sztuki kabaretowej. Kelnerzy ponoć okazywali niezadowolenie z powodu
          niemożności serwowania podczas spektakli alkoholu, co odbijało się na ich zarobkach.
          Pod Egidą egzystowało w Universamie (zwanym supermarketem) jeden sezon - 1986. Trafili tu trapieni
          trudnościami ze znalezieniem lokalu po "lepszej" stronie Wisły. Zapewne w wyniku cichych instrukcji
          niechętnych Pietrzakowi władz.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka