Gość: waweriusz IP: *.crowley.pl 16.08.06, 23:04 Cos robią na koronie wału przeciwpowodziowego na odcinku od kanału ulgi az za skrzyżowanie z Bronowską, zerwali trawę i nic, czy ktoś wie o co im chodzi? czyzby rzeczywiscie remont wału? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
kasiak_28 Re: remont wału? 17.08.06, 13:08 no ja tez sie nad tym zastanawiam? czyżby nasze wspaniałe słuzby wzięły się do wzmacniania? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jasiu Re: remont wału? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.08.06, 13:35 Ktos musi przecieeż zarobić,jasne,mały warszawski uklad. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Marta Re: remont wału? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.08.06, 13:13 Witam, choć trudno uwierzyć, faktycznie wzmacniają. Będą wbijali betonowe pale. Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
miky Re: remont wału? 24.08.06, 13:49 Tylko wzmacniaja? Wal, jako "naturalne" wyniesienie bylby idealna podstawa pod estakade do lewoskretow w Kadetow i Bronowska. Pol estakady juz jest. Moze wreszcie ktos to wymyslil? Odpowiedz Link Zgłoś
momas Re: remont wału? 24.08.06, 14:15 Estakada na wale przeciwpowodziowym???? Nooo, to chyba jednak nie najlepszy pomysł... Odpowiedz Link Zgłoś
miky Re: remont wału? 24.08.06, 14:21 A dlaczego? Jak sie dobrze wzmocni. Przeciez po samym wale byloby tylko kikanascie metrow. Mam szukac przykladow drog poprowadzonych po walach przeciwpowodziowych? Chocby warszawskich? Odpowiedz Link Zgłoś
momas Re: remont wału? 24.08.06, 14:29 Prawo wodne wyraźnie to stwierdza: Art. 85. 1. Dla zapewnienia szczelności i stabilności wałów przeciwpowodziowych zabrania się: 1) przejeżdżania przez wały oraz wzdłuż korony wałów pojazdami, konno lub przepędzania zwierząt, z wyjątkiem miejsc do tego przeznaczonych, 2) uprawy gruntu, sadzenia drzew lub krzewów na wałach oraz w odległości mniejszej niż 3 m od stopy wału, 3) rozkopywania wałów, wbijania słupów, ustawiania znaków przez nieupoważnione osoby, 4) wykonywania obiektów budowlanych, kopania studni, sadzawek, dołów oraz rowów w odległości mniejszej niż 50 m od stopy wału, 5) uszkadzania darniny lub innych umocnień. 2. Zakazów, o których mowa w ust. 1, nie stosuje się do robót związanych z utrzymywaniem wałów przeciwpowodziowych. A jak wał przeciwpowodziowy jest zbudowany?( uproszczona definicja, szczegółowa w podręczniku geologii inżynierskiej): Wał może mieć różną konstrukcję zależną od dostępnych materiałów oraz warunków lokalnych. Generalnie przyjmuje formę trapezoidalną z rdzeniem wykonanym z nieprzepuszaczlnego materiału, np. gliny. Odpowiednia szerokość oraz właściwe zagęszczenie materiału stanowiącego pryzmę wokół rdzenia pozwalają mieć pewność, że wał wytrzyma napór wody przez przewidziany, zazwyczaj nie dłuższy niż kilka dni czas. Obłożenie darnią ma zapobiegać wymywaniu przez wodę. Cholera mnie trzaska, jak widzę jak nagminnie łamane jest prawo w Polsce i wydawane są pozwolenia na budowę w obrębie równi zalewowej. A jak przychodzi powóz, to potem lament i załamywanie rąk. Wał jest swiętością. A prawo nie wzięło się z nikąd, tylko ma swoje głębokie uzasadnienie. Dla pogłębienia wiedzy odsyłam do podręczników geologii. Zwłaszcza geologii inżynierskiej. Odpowiedz Link Zgłoś
momas Re: remont wału? 24.08.06, 14:53 i jeszcze jedno: ROZPORZĄDZENIE MINISTRA OCHRONY ŚRODOWISKA, ZASOBÓW NATURALNYCH I LEŚNICTWA z dnia 20 grudnia 1996 r. w sprawie warunków technicznych, jakim powinny odpowiadać obiekty budowlane gospodarki wodnej i ich usytuowanie. (Dz. U. z dnia 5 marca 1997 r.) Na podstawie art. 7 ust. 2 pkt 2 ustawy z dnia 7 lipca 1994 r. - Prawo budowlane (Dz. U. Nr 89, poz. 414 oraz z 1996 r. Nr 100, poz. 465, Nr 106, poz. 496 i Nr 146, poz. 680) zarządza się, co następuje: rozdział 2: § 10. Ziemne budowle piętrzące, jak zapory ziemne, wały przeciwpowodziowe, obwałowania kanałów i mokrych składowisk, należy wykonać z gruntów naturalnych lub antropogenicznych, w których zawartość składników podlegających rozkładowi lub rozpuszczeniu w wodzie nie zagraża trwałości i bezpieczeństwu zarówno w czasie budowy, jak i w użytkowaniu; budowle, wraz z ich podłożem, powinny być stateczne w każdych warunkach pracy, w całości i elementach, takich jak: korpus, skarpy, umocnienia, uszczelnienia, warstwy ochronne, drenaże. § 11. Ziemnych budowli piętrzących nie należy przecinać innymi budowlami; jeżeli przecięcia budowli ziemnej nie da się uniknąć, należy przewidzieć zabezpieczenie przed filtracją wzdłuż styków tych budowli. PRZecięcie wału to np most. Tu się, rzeczywiście nie da uniknąć przecięcia wału. Milky... nadepnąłeś mi na odcisk ;))..... Odpowiedz Link Zgłoś
miky Re: remont wału? 24.08.06, 15:08 Coz troche nie na temat. Czym innym jest budowa walu przeciwpowodziowego, a czym innym jest wykorzystanie krotkiego fragmentu walu w innym celu. To troche tak, jakby byl sobie wal ziemny i nagle jeden z jego elemntow stal sie betonowy. Cos jak instalacja przywolana w §11 cyt. rozporzadzenia. Nie wiem czy dostatecznie jasno sie wyrazam. Nie chodzi o puszczenie ruchu samochodowego po wale (co jest oczywistym nonsensem), tylko wykorzystanie miejsca. Z tym odciskiem (a moze nagniotkiem) nie ma co przesadzac. A o terenach zalewowych, jako wedkarz, moge godzinami:))) Odpowiedz Link Zgłoś
momas Re: remont wału? 24.08.06, 15:47 No chyba się nie rozumiemy :( Rozporządzenie, paragraf 10 prtzytoczyłam by uświadomić, że wałprzeciwpowodziowy to nie jest to, ot tak ziemia nasypana sobie w kupkę, a sakłada się z wielu elementów: korpusu, skarp, umocnienie, uszczelnien, warstw ochronnych, drenaży. Paragraf 11 mowi o tym, że przecięcie walu jest dopuszczalne, tylko wtedy, gdy się nie da tego uniknąć. Np. most. Ale czy prowpnowane przez Ciebie rozwiązanie jest nie do uniknięcia? Prawo wodne wyrażnie zakazuje wykonywania obiektów budowlanych. Mam wrażenie, że proponowane przez ciebie rozwiązanie trzeba byłoby zakwalifikować, jako wyższą konieczność. Ale, czy to rzeczywiście wyższa konieczność? Nie ma innej możliwości? Jeżeli jest - to byłaby to sytuacja naginania prawa do potrzeb. Tyle tylko, ze do niczego dobrego to nie prowadzi. Odpowiedz Link Zgłoś
miky Re: remont wału? 24.08.06, 15:58 Jezeli tylko taka byla intencja przywolywania §10, do jak dla mnie zrobilas to niepotrzebnie:) Nie wzialem pod uwage, ze na moj post odpowie naukowiec inzynier i nie bawilem sie w szczegolnie dokladny dobor slow. Mea kupa. Chodzi o to, ze lewoskrety w Kadetow i Bronowska, choc absolutnie niezbedne, blokuja ulice jakby nie patrzec przelotowa. I to w obie strony. Bedzie to kosztowac, o ile juz nie kosztowalo, niejedno istnienie ludzkie. Mozna wykorzystac miejsce, dokladnie ujmujac, NAD walem na zrobienie estakady (a w zasadzie malutkiej, jednopasmowej estakadeczki) likwidujace lewoskret. Jezeli nie da sie wbic pali w sam wal, to mozna to zrobic tuz obok. Mysle, ze nasiakliwosc walu na tym nie ucierpi. pzdr. Odpowiedz Link Zgłoś
momas Re: remont wału? 24.08.06, 16:14 Hmmm.... no fakt. I wyszło na jaw moje wykształcenie i zawód...Choć, akurat nie inżynier (moja specjalizacja nie dawała inż przed nazwiskiem) :)) A paragraf 10 rozporządzenia przywołałam, nauczona doświadczeniem z tego forum. Przecież nie tylko Ty tu zaglądasz.... To nie na temat, ale zauważyłam, że wypowiadając się na forum trzeba zawsze podawać podstawy. Wiele spraw wynika z braku wiadomości o podstawach. Na przykład - odsyłam do wątków o parku OPAK ( m.in. wycinka drzew, ogrodzenie, szerokość alejek) Ludzie krytykowali wiele rzeczy, nie wiedząć, ze większość z nich uzasadniona była istnieniem planu zagospodarowania przestrzennego. No, ale zboczyłam z tematu, podając te wyjaśnienia. Co do estakad - jeżeli nie naruszy to konstrukcji wału, pale nie byłyby wbijane w sam wał - pewnie można byłoby...Ale nie wiem, chyba zrobie wizję lokalną pod tym kątem ;) Tyle tylko, że jestem zwykłym obywatelem, a nie osobnikiem decydującym :)) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kierowca Re: remont wału? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.08.06, 21:55 a może obecnie są trwalsze materiały jak glina ziemia i trawa.a może betonowy bulwar XXi wiek !!! Panie inżynierze Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kierowca Re: remont wału? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.08.06, 21:50 autostrada nadbrzeżna w holandii biegnie właśnie wałem przeciwpowodziowym szkoda że nie poszerzono wału i nie wybudowano na nim nowej jezdni co za widoki by były a jak wał by się wzmocnił Odpowiedz Link Zgłoś
momas Re: remont wału? 24.08.06, 13:34 o masz... straszne. układ zarobi, bo umacnia wały.... żle, niedobrze. no bo po co umacniać wały? lepiej zostawić tak jak jest. Tylko ciekawe, co by było - gdyby tych wałów nie umacniać? Nic się nie robi - żle. Coś się robi - jeszcze gorzej.... Odpowiedz Link Zgłoś