Witam na wstępie przepraszam za błędy i chaos w zapisanych zdaniach jestem tuta często ale nigdy nic nie pisałam ponieważ czytając komentarze aż bałam się co potem będzie ale zdobyłam się na odwagę może ktoś pomoże, mam problem ponieważ nie wiem gdzie mam się udać i jak zrobić by mój mąż przyjechał do mnie. Mieszkam w Szkocji a on w Albanii. Po krotce moja historia.
poznaliśmy się w Grecji 2003 tam był nielegalnie ja tez pracowałam na czarno zakochaliśmy się i zdecydowaliśmy że chcemy być razem i na pewno nie będzie to Grecja ani Polska więc wyjechałam do Szkocji(mi jako polce było łatwiej ale tylko z wyjazdem,z pracą i nauką języka było gorzej ) 2006 on pozostał w Grecji (do kraju swojego powrócił w grudniu 2009 r)miałam trudności w znalezieniu pracy nie umiałam języka potem gdy już się ułożyło wyrobiłam homeoffice zmiany pracy itd wypadki losowe które odłożyły nasze plany na potem ,tak mineły nam 4 lata w rozłące. kontakt tylko telefoniczny , smsowy , facebook i skype. ślub wzieliśmy w USC w Albanii 08.09.2010 nazwisko zmieniłam na męża byłam w polskim USC chciałam zrobić rejestrację aktu małżeńskiego w polskich księgach USC lecz nie mogę ponieważ akt jest nie zupełny musi mój mąż być osobiście ze mną, a żeby był w Polsce musi mieć wizę do polski aby mógł mieć wizę do polski musiałam mu wyrobić zaproszenie . po odbiór zaproszenia trzeba się zgłosić osobiście po upływie 4 tygodni. więc jeszcze raz muszę lecieć do polski potem mu wyślę zaproszenie i będzie mógł się starać o wizę mam nadzieję że dostanie szybko(dowód osobisty i paszport jest ważny tylko 3 miesiące )czyli do 08.12.2010.nie mam jeszcze żadnych dokumentów zmienionych mam nadzieję że po upływie czasu będę mogła się nadal poruszać na paszporcie i dowodzie i że niema to wpływu na składane dokumenty przy wizie.urlop mam wykorzystany i dostałam już pouczenie z pracy o zwolnieniu dyscyplinarnym z powodu częstego brania urlopu.( i jak się tu nie załamać zmiana dokumentów papiery w sprawie wizy chęć zobaczenia męża a brak wolnego)

Co dalej ? czy może się starać o kartę tymczasowego pobytu w Polsce a potem o stałą(może na niej podróżować do swojego kraju i wracać spowrotem,jak często?) gdy ja mieszkam i pracuje w Szkocji jeżeli tak czy potem z polski mogę składać o wizę do UK czy może podróżować na karcie tymczasowego(lub stałego ) pobytu do UK chociaż na odwiedziny? gdzie się udać o wizę do UK dla męża. czy ja mu mogę wyrobić wizę czy on sam musi się osobiście udać do Ambasady UK w swoim kraju proszę o pomoc kompletnie nie wiem jak się mam za to zabrać a chcemy wreszcie być razem.Jest szansa wyrobienia zaproszenia prze zemnie(np turystycznie) celem odwiedzin (jest szansa potem starać się aby został i nie musiał wracać do Albanii )jest tyle pytań a odpowiedzi brak i pomocy może są instytucje które mogą nakierować i pomóc podczas tego procesu dziękuję za wszelką pomoc jest dla mnie na prawdę wielka =)