Dodaj do ulubionych

moja historia

09.10.10, 06:13
Witam na wstępie przepraszam za błędy i chaos w zapisanych zdaniach jestem tuta często ale nigdy nic nie pisałam ponieważ czytając komentarze aż bałam się co potem będzie ale zdobyłam się na odwagę może ktoś pomoże, mam problem ponieważ nie wiem gdzie mam się udać i jak zrobić by mój mąż przyjechał do mnie. Mieszkam w Szkocji a on w Albanii. Po krotce moja historia.
poznaliśmy się w Grecji 2003 tam był nielegalnie ja tez pracowałam na czarno zakochaliśmy się i zdecydowaliśmy że chcemy być razem i na pewno nie będzie to Grecja ani Polska więc wyjechałam do Szkocji(mi jako polce było łatwiej ale tylko z wyjazdem,z pracą i nauką języka było gorzej ) 2006 on pozostał w Grecji (do kraju swojego powrócił w grudniu 2009 r)miałam trudności w znalezieniu pracy nie umiałam języka potem gdy już się ułożyło wyrobiłam homeoffice zmiany pracy itd wypadki losowe które odłożyły nasze plany na potem ,tak mineły nam 4 lata w rozłące. kontakt tylko telefoniczny , smsowy , facebook i skype. ślub wzieliśmy w USC w Albanii 08.09.2010 nazwisko zmieniłam na męża byłam w polskim USC chciałam zrobić rejestrację aktu małżeńskiego w polskich księgach USC lecz nie mogę ponieważ akt jest nie zupełny musi mój mąż być osobiście ze mną, a żeby był w Polsce musi mieć wizę do polski aby mógł mieć wizę do polski musiałam mu wyrobić zaproszenie . po odbiór zaproszenia trzeba się zgłosić osobiście po upływie 4 tygodni. więc jeszcze raz muszę lecieć do polski potem mu wyślę zaproszenie i będzie mógł się starać o wizę mam nadzieję że dostanie szybko(dowód osobisty i paszport jest ważny tylko 3 miesiące )czyli do 08.12.2010.nie mam jeszcze żadnych dokumentów zmienionych mam nadzieję że po upływie czasu będę mogła się nadal poruszać na paszporcie i dowodzie i że niema to wpływu na składane dokumenty przy wizie.urlop mam wykorzystany i dostałam już pouczenie z pracy o zwolnieniu dyscyplinarnym z powodu częstego brania urlopu.( i jak się tu nie załamać zmiana dokumentów papiery w sprawie wizy chęć zobaczenia męża a brak wolnego) crying Co dalej ? czy może się starać o kartę tymczasowego pobytu w Polsce a potem o stałą(może na niej podróżować do swojego kraju i wracać spowrotem,jak często?) gdy ja mieszkam i pracuje w Szkocji jeżeli tak czy potem z polski mogę składać o wizę do UK czy może podróżować na karcie tymczasowego(lub stałego ) pobytu do UK chociaż na odwiedziny? gdzie się udać o wizę do UK dla męża. czy ja mu mogę wyrobić wizę czy on sam musi się osobiście udać do Ambasady UK w swoim kraju proszę o pomoc kompletnie nie wiem jak się mam za to zabrać a chcemy wreszcie być razem.Jest szansa wyrobienia zaproszenia prze zemnie(np turystycznie) celem odwiedzin (jest szansa potem starać się aby został i nie musiał wracać do Albanii )jest tyle pytań a odpowiedzi brak i pomocy może są instytucje które mogą nakierować i pomóc podczas tego procesu dziękuję za wszelką pomoc jest dla mnie na prawdę wielka =)
Obserwuj wątek
    • diamond2006 Re: moja historia 09.10.10, 17:59
      ile masz legalnych przepracowanych lat w uk?
    • diamond2006 Re: moja historia 09.10.10, 18:18
      zaggmatwana ta twoja wypowiedz,ale-jesli legalnie pracujesz w uk to staraj sie od razu o wize do uk.. wiza do polski nie wystarczy do uk bo uk nie jest w strefie schengen.nie potrafie dokladnie pomoc ale sprobuj tutaj:ukinalbania.fco.gov.uk/en/visit-uk/visas
      • princesia Re: moja historia 09.10.10, 20:43
        niema pospiechu zalatwiania tego polskiego aktu malzenstwa,jesli niezgodzili sie na zapisanie do ksiag wieczystych zmiany stanu cywilnego dlatego tylko ze akt slubu jest niepelny to nietwoja wina. ja im powiedzialam ze moj maz nie moze przyjechac specjalnie dla nich aby osobiscie potwierdzic date urodzin,dlatego wyrobili mi niepelny polski akt malzenstwa aby ominela mnie kara.
        W UK nazwisko zmienisz potwierdxzeniem aktu slubu a dokumenty ze starym nazwiskiem nadal sa wane. znajoma jest mezatka juz 6 lat i wlasnie wyrobila juz drugi paszport na stare nazwisko bo nadal niezgodzili sie na wpisanie do KW w USC
        Najpierw staraj sie o vize dla meza do UK z tym bedziecie mogli spokojnie pojechac do PL zalatwiac inne formalnosci

P.S.wspolczuje i podziwiam takiego dlugiego wytrwania w rozlace
    • annagega Re: moja historia 12.10.10, 20:05
      Napisz swoj numer telefonu to zadzwonie i pogadamy bo dlugo by pisac. Przeszlam przez to wiec wiem. Musisz byc bardzo cierpliwa. pisz na maila annagega@gazeta.pl

• majmunt Re: moja historia 13.10.10, 22:40
      Poczekaj do stycznia zniosą wize schengen, to bedzie mogł do Polski bez problemu wiechać.
      • imezini Re: moja historia 17.11.10, 14:28
        po pierwsze na umiejscowienie aktu w polsce nie jest potrzebny twoj maz, nie jestes nawet ty... mi to zrobila kolezanka tylko musialam jej wystawic upowaznienie podsteplowane przez ambasade polska w kraju w ktorym sie znajdawalam
        po za tym wystarczyloby ze ty pojedziesz do albanii pojdziecie razem do ambasady kraju do ktorego chcecie wyjechac i ty poprosisz o wize dla twojego meza motywujac ze ty chcesz zyc w danym kraju i masz do tego prawo bedac polka i nie sa ci potrzebne wizy a twoj maz oczywiscie musi zyc tam gdzie ty i oni maja obowiazek, podkreslam obowiazek dac wize dla twojego meza (o czym zwykly czlowiek nie wie) a jesli nie dadza ty masz prawo zlozyc skarge, a poza tym musza tobie jako obywatelce unii dac pisemne wyjasnienie z jakich przyczyn nie dali wizy twojemu mezowi, ja przez to przeszlam oczywiscie mialam problemy 3 razy mnie z ambasady odsylali.....az poszlam do ambasady polskiej w albanii i juz oni sie kontaktowali miedzy ambasadami i prawnik z ambasady polskiej zalatwil wszystko, na drugi dzien oczekiwali mnie z mezem bez kolejki, sam pan ambasador nami sie zajal bardzo milutki i przepraszal za niewiedze swoich pracownikow..... a i albanczyk majacy za zone osobe z unii nie placi za wize o czym oczywiscie tez nie informuja....smile) powodzenia

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka