bubilu Re: szukam albanczykow w polsce 03.09.07, 19:10 hej ja i moj maz mieszkamy w Polsce we Wroclawiu, pozdrawiam Dora Odpowiedz Link
tirona_city Re: szukam albanczykow w polsce 03.09.07, 19:52 mile ja i moj maz mieszkamy w norwegii ale teraz moj maz bedzie troche w polsce sam i dlatego szuka znajomych ale szkoda ze tak daleko bo on jest w szczecinie.pozdrawiam Odpowiedz Link
celina.i pytanie do Dory! 05.09.07, 23:23 mieszkasz we wroclawiu ze swoim mezem albanczykiem? ja jestem z pod wroclawia i juz za niedlugo bede zona albanczyka) chcialam zadac Ci pytanie czy bralas z nim slub cywilny w polsce czy w albani? jesli w polsce to moze podpowiedzialabysmi krok po kroku jak to wygladalo? bylabym Ci bardzo wdzieczna! z gory dziekuje za jaka kolwiek odp.! Odpowiedz Link
nertila hej sorry że się wtrącam ale tak sie składa że... 06.09.07, 09:42 brałam ślub z albańczykiem we wrocławskim USC potrzebne z jego strony były tylko 2 dokumenty: certifikate personale(taki akt urodzenia) i certifikate per lidhje martesore( że może brać ślub bo jest "beciare"=kawalerem) i to wszystko. oczywiscie do slubu tutaj najpierw musi sie dostać do polski czyli zaproszenie od wojewody dolnoslaskiego, viza, bilet lotniczy itd. a papiery załatwiać na ślub w sierpniu zaczełam w kwietniu bo tyle to trwało. od kwietnia do złożenia papierów pod koniec lipca i ślub zaklepany na 27sierpnia. od 2005 chyba sie nic nie zmieniło.pozdro. a!!i jeszcze tłumacz przysiegly musi być!! nie koniecznie albanskiego mozew byc angileskiego jesli tym jezykiem sie porozumiewacie.u mnie byla tlumaczka włoskiego i wzieła 100zł za impreze w usc. Odpowiedz Link
celina.i Re: hej sorry że się wtrącam ale tak sie składa ż 06.09.07, 12:17 dziekuje bardzo, ze sie wtracilas) wlasnie czekalam na taka odpowiedz to widze ze naprawde to nie bedzie nic trudnego) a czy podbijalas swoj akt urodzenia pieczatka apostille w warszawskim MSZ po to aby na jego podstawie on mogl dostac u siebie ten dokument ze jest kawalerem i ze moze ze mna zawrzec zwiazek malzenski i pozniej tlumaczylas jego dokumenty na polski przysiegle? z gory dziekuje za odp. Odpowiedz Link
nertila Re: hej sorry że się wtrącam ale tak sie składa ż 07.09.07, 15:31 ja miałam apostile na swoich dokumentach wyslanych do albanii, ale męża akt bez apostilli przyszedl i nikt we wroclawskim usc nie robil dramatu. oni musza dostac 2 papierki z albanii i to wszystko tlumaczysz u pana Przeniosło i dopiero składasz w usc. powiem jeszcze coś: moje dokumenty przeszły też przez ambasade albańską,byłam w warszawie osobiście z nimi po jakies pieczątki.teraz apostilla załatwia wszystko ale warto zadzwonić do warszawy do ich amby sie dowiedzieć. natomiast albanskie dokumenty skladalam bez żadnych pieczęci z polskiej ambasady w tiranie bo... OD MOJEGO TEŚCIA KTÓRY JE CHCIAŁ ZDOBYĆ NA AKTACH MOJEGO MĘŻA AMBASADA POLSKA W TIRANIE ZAŻĄDAŁA SOBIE 500 DOLARÓW!! oczywiście nie zapłaciliśmy i dokumenty składałam bez polskich pieczęci z polskiej amby i NIKT NIE ROBIŁ ŻADNYCH PROBLEMÓW WE WROCŁAWSKIM USC!!! wzięliśmy ślub bez placenia tym złodziejom! każdego przed nimi ostrzegam: POLSKĄ AMBASADE W TIRANIE OMIJAĆ SZEROKIM ŁUKIEM!! Odpowiedz Link
celina.i Re: hej sorry że się wtrącam ale tak sie składa ż 07.09.07, 16:36 dziekuje i jeszcze raz dziekuje!!! ulatwilas mi bardzo sprawe, bo wiedzialam wczesniej co i jak ale lepiej dla pewnosci przeczytac cos takiego kto juz to ma za soba naprawde bardzo ulatwilas mi sprawe moze nawet nie zdajesz sobie jak. troszke sie tym wszystkim przejmuje ale widze ze nie ma po co a co do ambasady w tiranie to fakt... omijac szerokim lukiem... moj chlopak byl tam dopiero raz i stwierdzil, ze oni nie interesuja sie tym, ze ktos chce cos zalatwic i liczy na ich pomoc oni tylko mysla jaka korzysc beda mieli z tego. pozdrawiam serdecznie! Odpowiedz Link
nertila jak ślub z albańczykiem to tylko we Wrocławiu:) 08.09.07, 08:54 tutaj panie w USC są naprawdę kochane i nie utrudniają życia ludziom którzy chcą się pobrać.wszystko da się załatwić. wiem że nie wszędzie tak jest dlatego polecam Wrocławski USC.obecnie trwa remont i na pl. 1 maja(obecnie placu JP2)nie ma juz USC.został przeniesiony na ul. Kazia Wielkiego tam gdzie Solpol na przeciwko KFC. Odpowiedz Link
celina.i Re: jak ślub z albańczykiem to tylko we Wrocławiu 08.09.07, 10:58 dziekuje bardzo za szczegolowe informacje napewno w najblizszym czasie odwiedze ten urzad i juz nie moge sie doczekac)) pozdrawiam wszystkich rzyczliwych ludzi)) Odpowiedz Link
tutanka Re: jak ślub z albańczykiem to tylko we Wrocławiu 14.10.07, 16:30 Dziewczyny, my planujemy slub w Polsce. czy myslicie ze jest mozliwe zalatwienie papierow mojego narzeczonego w Albanii bez jego obecnosci? Mieszkamy w Grecji i duzo by nam ulatwilo gdyby mogl te papiery zalatwic jego brat w albanii, a my polecielibysmy do Polski prosto stad. Jesli dobrze zrozumialam, to najpierw ja musze wyslac swoje papiery do ALbanii, tak? co to ma byc? tylko akt urodzenia? przetlumaczony i z apostille? moze byc skrócony? wyciagalam akt ok. roku temu, ale to pewnie juz nie wazne, prawda? Powiedzcie mi jeszcze ile potrwa w Albanii zalatwienie tych dokumentow jesli moje papiery juz tam dotra? Odpowiedz Link
nertila Re: jak ślub z albańczykiem to tylko we Wrocławiu 14.10.07, 16:47 Ty wysyłasz swój akt urodzenia najlepiej nie skrócony tylko pełny i do tego zaswiadczenie z usc że jestes panna czyli że nie ma przeciwskazan do slubu.potem z tlumaczeniami wysylasz do Albanii do tego kto sie tym zajmie. nie wysylasz do albanskiego usc bo bedzie leżec na kupie i nikt sie tymi dokumentami nie zajmie. niech brat meza wszystko zalatwia.z twoimi aktami niech idzie do usc po akt urodzenia brata.i wtedy dostanie tez to drugie papierzysko o tym ze jego brat to kawaler i moze brac slub.to sie zalatwia szybko.nie wiem czy nie w przeciagu tygodnia.jesli ktos wie lepiej to niech mnie poprawi, bo nie wiem jak wyglada zalatwianie sprawy w albanskim usc. u nas moj maz nie byl w albanii osobiscie a dokumenty zalatwial tesc.nie wiem czy brat nie powinien mniec upowaznienia do otrzymania aktow brata jak cos to nawet na kolanie niech nagryzmoli sobie " ja imie nazwisko nr.paszportu,upowazniam mojego brata imie nazweisko nr paszportu,do otrzymania moich aktów: "certifikate personale dhe certifikate per lidhje martesore". Odpowiedz Link
mado-2 Re: jak ślub z albańczykiem to tylko we Wrocławiu 14.10.07, 17:59 nertila czegoś tu nie rozumiem po co ja mam wysyłać swoje papiery do Albani, jak ślub bierzemy w Polsce , a żeby wziął akt urodzenia i te zaświadczenie o tym że jest kawalerem to przecież moje papiery niepotrzebne. CHodziło ci o to, aby zarejestrować , żę bierze ślub czy co? Odpowiedz Link
nertila Re: jak ślub z albańczykiem to tylko we Wrocławiu 14.10.07, 18:11 chodzi o to że musza miec przecirz z czego spisac twoje dane!!!!!!! a te dane masz na akcie!!!!! na jego zaświadczeniu że moze brac ślub bedzie wpisane z kim moze ten slub brac:twoje imie nazwisko, narodowosc,adres...te dane musza dostac na papierze z usc a nie ze twoj przyszly szwagier powie im twoje imie nazwisko i po sprawie. bez twoich papierow nie dostanie papierow brata!!!! Odpowiedz Link