felicity84 10.09.07, 19:51 Witam, czy ktoś mógłby mi powiedzieć, a raczej napisać jakie są typy religii w Albanii i na czym dokładnie opiera się ta wiara? Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
albanianguy Re: wiara 10.09.07, 23:38 w Albanii sa trzy religii. muzlymanskie, prawoslawnie i katolickie. myzlymanow jest najwiecej. i glownie znajduja sie w srodkowej czesci. prawoslawne na poludniu, blisko granicy z grecja, a katolickie na polnoc. Mysle ze religia w albanii jest bardzo zwiazana z historia. szczegolnie myzlymanska religia. albania byla pod zaborem tureckim ok 500 lat. i wtedy duzo osob zmienil religie bo mial wtedy ulgi. natomiast na poldniu albanii prowoslawna religia jest z powodu wplywu greckiej prawoslawnej religii. podczas regimu komunistycznego religia nie byla dozwolona. teraz to mysle ze zalezy od osoby, ale mysle ze wiecej jest wierzacych niepraktykujacych. Uwazam ze albania jest krajem bardzo tolerancyjnym jesli chodzi o religie. np, jak sa swieta dla prawoslawnych czy katolickich, to myslymanie tez swiatuja czy vice wersa. rowniez np. jest duzo malzenstw z roznych religii, ale jak mowilem, zalezy od osoby. istnija rowniez tacy, ktorzy mowia ze zona, czy maz ma byc z tej samej religii co on(ona). Odpowiedz Link
felicity84 Re: wiara 10.09.07, 23:45 Dzięki wielkie za wyczerpującą odpowiedz, teraz dużo się dla mnie wyjaśniło do tej pory nic na ten temat nie wiedziałam. Odpowiedz Link