tomz 14.07.09, 10:37 Witam, mam pytanie, czy ktoś był w ostatnim czasie w tym hotelu ? Jeżeli tak to bardzo proszę o informację o nim oraz o miejscowości. Czy naprawdę warto skorzystać z oferty ? Mam zamiar wybrać sie z biurem Oskar. Pozdrawiam Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
xagona Re: Hotel XIXA Resort Durres 15.07.09, 01:39 ja też przyłączam się do pytania Głównie o możliwości dotarcia do centrum (odległość od tych knajp na platformach- to sa jakieś dyskoteki?) i czy daleko do knajp od hotelu (fast food itp). Czy starczy mi na drobne wydatki (busy, jedzenie, lezaki na plazy, napoje) na 10 dni 600zł? Odpowiedz Link
amalinowski Re: Hotel XIXA Resort Durres 15.07.09, 11:48 Całkiem świeże info poniżej: www.mojebalkany.com/forum/viewtopic.php?t=327&postdays=0&postorder=asc&start=15 www.mojebalkany.com/forum/viewtopic.php?p=8138#8138 Pozdrawiam. Artur Odpowiedz Link
majmunt Re: Hotel XIXA Resort Durres 15.07.09, 18:13 jesli bedziesz omijala szerokim łukiem restauracje to starczy CI 600zł... Odpowiedz Link
bubilu Re: Hotel XIXA Resort Durres 21.07.09, 22:38 dlaczego Durres? jest tyle pieknych i wartych zobaczenia miejsc vlore-saranda <riviera albańska> Swoja droga to się dziwię Oskarowi że tak idzie na łatwiznę...brudny adriatyk < w szczególności syf koło portu> smród w centrum <kanalizacja nie wszędzie dotarła> tłoczno <szczególnie pełno rodzin z Kosova> w hotelu samym nie bylam także nie mogę nic powiedzieć, ale miasta nie lubię. Pozdro Odpowiedz Link
bionda83 Re: Hotel XIXA Resort Durres 22.07.09, 14:33 rozmawialam z szefem oskara i pytalam dlaczego durres... odpowiedzial: bo tam sie da dojechAC ale tu ktos pieknie niedawno wklejal linki biura ktore zaczello organizowac wycieczki na poludnie, czyli jednak tam tez da sie dojechac autokarem ehh gdybym miala urlop... Odpowiedz Link
halemba Re: Hotel XIXA Resort Durres 23.07.09, 17:13 To ten Pan głupoty opowiada. Od Vlory do Sarandy masz już nową super drogę. Odpowiedz Link
bionda83 Re: Hotel XIXA Resort Durres 23.07.09, 18:57 no a do vlory? oskar przeciez nie startuje z sarandy tylko z polski, mysle ze juz przy granicy z albania caly autokar jet "wytelepany" a droga np z tirany do vlory jak dla mnie tez bez rewelacji mnie po calodniowej wycieczce autem do vlory tylek bolal od kiepsko zamortyzowanego golfa ;P Odpowiedz Link
halemba Re: Hotel XIXA Resort Durres 23.07.09, 20:34 Tylko między Fier i Vlorą jest gorszej jakości droga(ale bez przesady). Z Tirany do Fier jest autostrada.Droga do granicy z Czarnogórą wyremontowana, do granicy z Macedonią przez Elbasan- wyremontowana, do Grecji przez Gjirokaster też, więc nie wiem gdzie problem. Trochę dziwne,że ktoś organizuje wyjazd i nie ma dostępnych wszędzie informacji, a wybrzeże przy Durres to plac budowy, blok przy bloku.Pozdrawiam Odpowiedz Link
bionda83 Re: Hotel XIXA Resort Durres 23.07.09, 21:56 do alabamy to ja bryczka po bruku moge jechac, tylko co na to statystyczny polski turysta, ktory marudzi przy godzinnym transferze z lotniska do hotelu? mysle ze mimo wszystko biura wola sie nie narazac, choc wiem ze wszelkie trudy podozy juz od vlory zostalyby wynagrodzone.....co do autostrady to tak gornolotnie chyba, bylam rok temu w listopadzie i jakos nie odnotowalam tam autostardy, nawierzchnia dobra ale waska jak nasza krajowa wylana po wejsciu do ue nie wiem jaka trasa jada autobusy oskara do durres ale podejzewam ze nie przez czarnogore a serbie, choc reki uciac nie dam... --------------------------- durres vel shurres Odpowiedz Link
balkandriver Re: Hotel XIXA Resort Durres 24.07.09, 01:35 Ja też rozmawiałem z przedstawicielami Oskara, proponując swoją wiedzę i po pierwsze nie mają prawie żadnego pojęcia o wybrzeżu albańskim, poza Durres, nie mówiąc o reszcie kraju, a zachowują się , jakby rozumy pozjadali.Wystarczyły 2-3 pytania i miałem rozeznanie o ich wiedzy. O tym, co można zwiedzić wokół nawet Durres i co przekazać turystom z historii Albanii, to "zapomnij". Druga sprawa, to tak zwany "przeciętny" turysta. Marudzący na wszystko, co w Albanii widzi - złe drogi, upał, śmieci, odmienną, ale nie akceptowalną (no bo po co) kulturę, odmienne pojęcie czasu i brak supermarketów i MacDonaldów itd. itp. No to po pierwsze - po cholerę jedzie do kraju, o którym nie jest łaskaw posiąść choćby minimum wiedzy, po drugie - pilot wycieczki ma 1500 km w autokarze, aby przygotować ludzi mentalnie na to, co ich spotka i odrobinę przekazać wiedzy o tym kraju ale po trzecie - to już musztarda po obiedzie, bo kto będzie tego słuchał? Klapy na oczy i Alleluja i do przodu. A później stwierdzenia "nigdy więcej do Albanii". Znam ludzi, którzy jeżdżą, podobnie, jak ja, terenowcami i gó...no z tych wyjazdów wynoszą.Bo poza wyciągarką i siekierą w swoim aucie nie widzą piękna tego kraju, ot, jadą, zobaczą więcej lub mniej, ale wiedzy żadnej z tych wyjazdów nie wyniosą. Ja prowadząc ludzi, a i dla samego siebie, przygotowuję się miesiącami do wjazdu, by coś zobaczyć, coś pokazać innym, poznać historię, zostawiam codzienne stereotypy w domu, żyję mentalnością i dniem albańskim, dopóki tam przebywam. I szanuję obyczaje tubylców. A jak słyszę pytania potencjalnych uczestników moich wypraw - "a jaka tam będzie pogoda i jaka jest temperatura?", to zastanawiam się, czy ci ludzie uczyli się kiedykolwiek geografii. A autokarem i do Vlory i do Sarandy da się dojechać. Na szczęście jeszcze długo nie da się dotrzeć nimi w najpiękniejsze miejsca. Tak przy okazji - wyjeżdżamy kolejny raz w kilka aut na początku sierpnia - jeśli ktoś chciałby pojechać, a nie ma stosownego auta - zapraszam, mamy jeszcze 2 wolne miejsca u nas. Garść informacji na stronie: www.projekt-yard.com Reasumując- dla żądnych all inclusive to czeka Hiszpania,Portugalia, i inne kraje, dla miłośników aptekarskiego porządku - Alpy czyszczone szczoteczkami przez Szwajcarów, a Bałkany, to Bałkany, tu inną miarę przykłada się do codzienności. BALKANDRIVER Odpowiedz Link
bionda83 Re: Hotel XIXA Resort Durres 24.07.09, 22:03 balkandriver napisał: > Ja też rozmawiałem z przedstawicielami Oskara, proponując swoją wiedzę i po > pierwsze nie mają prawie żadnego pojęcia o wybrzeżu albańskim, poza Durres, nie > mówiąc o reszcie kraju, a zachowują się , jakby rozumy pozjadali.Wystarczyły 2- > 3 > pytania i miałem rozeznanie o ich wiedzy. a moze masz pojecie kim jest szef? bo jego nazwisko wskazuje ze polakiem nie jest a skojarzenia mam z okolic balkan... > O tym, co można zwiedzić wokół nawet Durres i co przekazać turystom z historii > Albanii, to "zapomnij". > Druga sprawa, to tak zwany "przeciętny" turysta. > Marudzący na wszystko, co w Albanii widzi - złe drogi, upał, śmieci, odmienną, > ale nie akceptowalną (no bo po co) kulturę, odmienne pojęcie czasu i brak > supermarketów i MacDonaldów itd. itp. kolonat!!! (uprzedzam-ngdy nie bylam) > No to po pierwsze - po cholerę jedzie do kraju, o którym nie jest łaskaw posiąś > ć > choćby minimum wiedzy, JEDZIE BO NIE MA KASY, PRYCHODZI DO BIURA I MOWI: PANI LAST MINUTE PANI ZA 600 ZL PANI ;p > po drugie - pilot wycieczki ma 1500 km w autokarze, aby przygotować ludzi > mentalnie na to, co ich spotka i odrobinę przekazać wiedzy o tym kraju > ale po trzecie - to już musztarda po obiedzie, bo kto będzie tego słuchał? Klap > y > na oczy i Alleluja i do przodu. bardzo sluszne spostrzezenia, widze ze przykre doswiadczenia turystyczne przezyte... > A później stwierdzenia "nigdy więcej do Albanii". > Znam ludzi, którzy jeżdżą, podobnie, jak ja, terenowcami i gó...no z tych > wyjazdów wynoszą.Bo poza wyciągarką i siekierą w swoim aucie nie widzą piękna > tego kraju, ot, jadą, zobaczą więcej lub mniej, ale wiedzy żadnej z tych > wyjazdów nie wyniosą. > Ja prowadząc ludzi, a i dla samego siebie, przygotowuję się miesiącami do > wjazdu, by coś zobaczyć, coś pokazać innym, poznać historię, zostawiam codzienn > e > stereotypy w domu, żyję mentalnością i dniem albańskim, dopóki tam przebywam. > I szanuję obyczaje tubylców. > A jak słyszę pytania potencjalnych uczestników moich wypraw - "a jaka tam będzi > e > pogoda i jaka jest temperatura?", to zastanawiam się, czy ci ludzie uczyli się > kiedykolwiek geografii. > A autokarem i do Vlory i do Sarandy da się dojechać. da sie tylko ile to zajmuje (mysle ciagle o cierpliwosc typowego polskiego mankoltenta- a zreszta niech marudza i lepiej tam nie jezdza) > Na szczęście jeszcze długo nie da się dotrzeć nimi w najpiękniejsze miejsca. > Tak przy okazji - wyjeżdżamy kolejny raz w kilka aut na początku sierpnia - > jeśli ktoś chciałby pojechać, a nie ma stosownego auta - zapraszam, mamy jeszcz > e > 2 wolne miejsca u nas. > Garść informacji na stronie: www.projekt-yard.com > Reasumując- > dla żądnych all inclusive to czeka Hiszpania,Portugalia, i inne kraje, dla > miłośników aptekarskiego porządku - Alpy czyszczone szczoteczkami przez Szwajca > rów, > a Bałkany, to Bałkany, tu inną miarę przykłada się do codzienności. > > BALKANDRIVER > > > Odpowiedz Link
halemba Re: Hotel XIXA Resort Durres 24.07.09, 14:16 bylam rok temu w listopadzie i jakos nie odnotowalam tam autostardy> Tirana-Durres, Rrogozhine-Fier.Zresztą tutaj masz wszystko: www.skyscrapercity.com/showthread.php?t=494988Pozdrawiam Odpowiedz Link
bionda83 Re: Hotel XIXA Resort Durres 24.07.09, 21:54 hmm uwazasz ze jednak w listopadzie mnie tam nie bylo? na zdjeciach rozpoznaje tirana- durres (dwujezdniowa, choc w maju spora czesc tirana-durres byla zamknieta) oraz durres- kukes, choc nigdy tam nie bylam to takie zdjecia mozna w centurm tirany zobaczyc jak i na necie od durres do vlory jednopasmowa, moze nazywaja to atostarda ale nawet jak na polskie standardy to to autostarda nie jest, nie bede sie sprzeczac, Ty twierdzisz ze to autostarda ja (ach jaka upata!) ze jednak nie (moze dlatego aby ponowie nie pojawialy sie pytania czy tam za autostardy trzeba placic) bo mimo wszyskto nie nazwalabym autostardy rowniez odcinka katowice-krakow (choc moze sie poprawilo). Pozdrawiam Odpowiedz Link
halemba Re: Hotel XIXA Resort Durres 25.07.09, 01:17 Oczywiście, że nie jest to autostrada w stylu tzw państw zachodnich, ale to przecież Albania, a nie Niemcy, dlatego zresztą tam jeździmy.Co do odcinka Katowice-Kraków to oczywiście zgadzam się, szczególnie, że pobierają opłaty. Aha Rrogozhine-Fier są po dwa pasy w każdą stronę. No i uparty, a nie uparta. Pozdrawiam Odpowiedz Link
bionda83 Re: Hotel XIXA Resort Durres 25.07.09, 15:13 uparta to o mnie, nie pamietam juz kompletnie tego odcinka wiec moze skoncze sie kompromitowac. pozdrawiam Odpowiedz Link
halemba Re: Hotel XIXA Resort Durres 26.07.09, 01:24 Nie dokładnie przeczytałem, przepraszam. Dlaczego kompromitować, taka tam dyskusja na forum. Pozdrawiam Serdecznie Odpowiedz Link
balkandriver Re: Hotel XIXA Resort Durres 26.07.09, 01:42 Cytat @biondy :"Ty twierdzisz ze to autostarda ja (ach jaka upata!) ze jednak nie..." Czytać ze zrozumieniem, plis - z tego zdania wynika, że "uparta", to komentarz odautorski, czyli @bionda o sobie A co do określeń typu "autostrada" i innych - weźcie pod uwagę odmienne standardy pewnych pojęć na Bałkanach, a szczególnie w Albanii i nie przykładajcie do nich miary zachodnioeuropejskiej, bo prowadzi to jedynie do frustracji. Niejednokrotnie przekonałem się, że droga "żółta" to szlak, na którym jestem w stanie nie demolując sprzętu, poruszać się z szybkością 6-15 km/godz. A jeśli ktoś spojrzy na mapę bezkrytycznie i popcha się tam autem osobowym, to może go spotkać przykra niespodzianka i będzie później oczywiście złorzeczył na Albanię. Tak przy okazji, w zeszłym roku na opisywanej autostradzie Tirana-Durres, jadąc w nocy, zetknąłem się z autem, które prawym pasem jechało pod prąd na światłach postojowych, skracając sobie drogę do zjazdu. Normalnie na takiej drodze jadę 140km/godz., jednakże kilkanaście lat poruszania się po drogach Bałkanów wymogło na mnie pewien instynkt i udało się uniknąć kolizji. Zresztą zasady poruszania się po drogach Albanii są dla mnie wspaniałą zabawą i świetnie się w tym czuję, a dla innych mogą być katorgą. A poza tym jestem pełen podziwu dla ilości kilometrów asfaltu przybywających rocznie, choć cierpię z tego powodu i jest to z drugiej strony największa dla mnie przykrość i porażka. Bo najchętniej widziałbym tam nadal szutry i kamienie. Odpowiedz Link
bionda83 Re: Hotel XIXA Resort Durres 26.07.09, 14:24 balkandriver napisał: > Cytat @biondy :"Ty twierdzisz ze to autostarda ja (ach jaka > upata!) ze jednak nie..." > Czytać ze zrozumieniem, plis - z tego zdania wynika, że "uparta", to komentarz > odautorski, czyli @bionda o sobie a coz to za malpa przed mym nickiem heeemm?!!!! > Tak przy okazji, w zeszłym roku na opisywanej autostradzie Tirana-Durres, jadąc > w nocy, zetknąłem się z autem, które prawym pasem jechało pod prąd na światłac > h postojowych, skracając sobie drogę do zjazdu. hehe i to jest min to co nas laczy z albania takie rarytasy mozna spotkac rowniez w polsce Odpowiedz Link
balkandriver Re: Hotel XIXA Resort Durres 26.07.09, 23:56 Cytat:"a coz to za malpa przed mym nickiem heeemm?!!!! " Ta małpa to nie Ty To zasada, którą stosują niektórzy w necie(m.in. ja), że zwracając się bezpośrednio do osoby "per nick" zaznaczają w ten sposób, że piszą do właściciela nicka. Odpowiedz Link