03.06.05, 23:18
Jak myslicie, dlaczego Anglicy tak bardzo trzymaja sie tej monarchii, a z
drugiej strony tak psiocza na krolowa (ktora praktycznie i tak nie ma zadnej
wladzy), na wydatki na rodzine krolewska, na skandale na dworze itp.
Do mnie jakos mgliscie dociera to, ze mieszkam w ... krolestwie :) A jednak
lubie te ichniejsze ceremonie. Widzieliscie jakies na zywo? I jak wrazenia?
Obserwuj wątek
    • lol21ndm Re: Monarchia 09.06.05, 13:24
      Trzymaja sie, bo to jednak przyciaga turystow. No i oczywiscie tradycja...
      • effata Re: Monarchia 09.06.05, 14:15
        Witaj Magdo (osobo o baaardzo skomplikowanym nicku, dobrze, ze podalas imie)
        Fajnie, ze do nas zawitalas. Bylam na twoim forum - bardzo fajne i potrzebne.
        Podaje dla wszystkich link:

Praca w Anglii

Tez mnie wkurza, ze wielu ludzi jedzie totalnie w ciemno, nie znajac nawet
        jezyka, wiec jest szansa, ze moze pare osob ocalisz od haniebnej wegetacji na
        Victoria Coach Station dzieki twojemu forum :)

Za bloga sie nie gniewam. Dlaczego bym sie miala gniewac? (Magda podala namiary
        na swojego bloga w watku o uczestnikach forum, ale nie chcialam sie tam
        dopisywac, zeby nie skrecac tamtego watku, monarchia to co innego, mozna troche
        poskrecac :))

A przy okazji to moze i o tej monarchii sie ktos dopisze. Bo mnie to naprawde
        fascycnuje, ze to ciagle jeszcze dziala. Ja bym oczywiscie chciala, zeby
        dzialalo, bo to jednak niesamowite zjawisko. A z drugiej strony to jakby swiat
        z innej bajki.

--
        Always look at the bright side of life
        • lol21ndm Re: Monarchia 09.06.05, 14:46
          effata napisała:

> Witaj Magdo (osobo o baaardzo skomplikowanym nicku, dobrze, ze podalas imie)
          > Fajnie, ze do nas zawitalas. Bylam na twoim forum - bardzo fajne i potrzebne.

Dziekuje. Nick nie taki znow skomplikowany... Mozna sie przyzwyczaic... :)
    • jagienkaa Re: Monarchia 09.06.05, 16:00
      niedawno pisałam pracę na temat monarchii w Wielkiej Brytanii z socjologii. I
      szczerze mówiąc, mimo tego że przeczytałam kilka książek i artykułów na ten
      temat, trudno mi było znaleźć jednoznaczną odpowiedź dlaczego monarchia nadal
      jest. Niektózy Brytyjczycy lubią monarhcię (tradycja, apolityczność, niechęć do
      prezydenta czy prezydenta Blaira), niektórzy nie lubią (pieniądze z podatków,
      skandale, propagowanie nierówości)...ale nie wiem czy kiedykolwiek zmieni się
      coś w tym kraju.
      Wyobraźcie sobie, jakby się wtedy nazywało Państwo jeśli nie United Kingdom?!:)
      • lol21ndm Re: Monarchia 09.06.05, 16:12
        United Republic? ;)
        • jagienkaa Re: Monarchia 09.06.05, 16:16
          może United States of British America?;)
    • tiffany7 Re: Monarchia 09.06.05, 20:42
      Jak juz ktos wspomnial, Anglicy sa tradycyjni. Ciagle zyja w cieniu
      niegdysiejszej swietnosci imperium Brytyjskiego. W koncu to tez najstarsza
      monarchia w Europie, bez wzgledu na jej "jakosc". I to im daje to poczucie
      wyzszosci, bo co duzo mowic czesto patrza z gory na inne narody, kazdy tu
      przyjezdza, taka mini-Ameryka Europy.
    • kasia799 Re: Monarchia 11.06.05, 13:35
      Wlasnie obejrzalam sobie uroczystosci z okaji urodzin krolowej polaczone z
      parada sztandaru (trooping the colour) i przegladem krolewskich odzdzialow
      Na prawde fajne widowisko :)
      Szkoda ze w tv a nie na zywo ale czytalam ze mozna nabyc bilety na trybuny
      W tym roku wszystkie zostaly wysprzedane w lutym
      Orkiestra byla niezla, zadziwili mnie tym ciaglym zmienianiem szyku - ze oni
      sie tam nie pogubili w tych rzadkach ;)
      I nawet na kobzach grali!!!
      Moze sie kiedys wybiore, chociaz zeby orszak krolewski zobaczyc jak wyjezdza z
      palacu Buckingham
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka