Dodaj do ulubionych

POWERGEN i ich rachunki

15.12.05, 13:35
Z zycia wziete:

Wlasnie otrzymalam rachunek od dostawcy GAZU i Elektrycznosci na sume £ 188,-
za okres pieciu tygodni.

Doznalam szoku!!!

Nie chcialo mi sie wierzyc ze tak duzo. Wiec zaglebilam sie w rachunek a tu
sie okazuje ze firma zawyza billingi.

Po sprawdzeniu licznikow i wczesniejszych rachunkow okazalo sie ze na zeszlym
rachunku z przed ponad miesiaca stan jest wyzszy niz aktualnie na liczniku.

Tak wiec rachunek na £ 188,- jest calkowicie naciagniety i poprzedni takze.

Jak sie zakonczylo...

Na szczescie nie jestesmy w Polsce i klientowi wierza na slowo wiec podalam
aktualne stany licznikow przez telefon a POWERGEN przysle mi nowy naprawde
aktualy billing.

MOTTO:

Sprawdz stan licznika zanim zaplacisz bill.

Ps. Aby nie spotkala mnie niespodzianka na koncie bankowym na takie zmienne
billingi na szczescie nie mam direct debit.

Pozdrowionka.... :)
Obserwuj wątek
    • edavenpo Re: POWERGEN i ich rachunki 15.12.05, 14:14
      Dobrze ze zareagowalas blyskawicznie!

Hooanita, nie chce cie martwic ale w ostatnim wydaniu Watchdog na BBC1 byl caly reportaz o Powergen.
      Nie tylko o zawyzaniu rachunkow ale rowniez o tym ze sa najgorsza firma pod tym wzgledem obslugi
      klienta. Do niedawna Energywatch dostawal 50 zazalen tygodniowo na temat wlasnie Poweregen'u.
      Komus wyslali jakis rachunek ktory nawet nie byl dla wlascicieli domu, ktory oni odeslali. Po kilku
      tygodniach Powergen wlamal im sie do domu pod ich nieobecnosc i zmienil licznik! Plus rachunki rzedu
      kilkaset funtow dla ludzi ktorych rachunki byly normalnie niskie. W programie wystapil rzecznik
      Powergenu, ktory zapewnial ze staraja sie poprawic zaistniala sytuacje i przeprosil wszystkich klientow
      ktorzy ucierpieli. Tu masz link do tego reportazu i porady w razie jakby co ;-)

www.bbc.co.uk/watchdog/reports/home/home_20051213.shtml
      • patch_of_heaven Re: POWERGEN i ich rachunki 15.12.05, 14:18
        A ja dzis dostalam zyczenia swiateczne od mojego dostawcy energii Npower wraz z
        zapowiedzia podwyzki cen pradu od nowego roku - dowcipnisie...
    • duende1 Re: POWERGEN i ich rachunki 15.12.05, 14:20
      hooanita...na dzwiek slowa powergen ja dostaje gesiej skorki. otoz my od 4
      tygodni czekamy na prawidlowy rachunek. zaczelo sie od tego, ze przyslali nam
      rachunek na 580 funtow, za 3 miesiace. 2bed flat, mieszkamy w dwojke i w domu
      jestesmy tylko wieczorami. rachunki powergenu sa absolutnie nieczytelne -
      wyzsze studia nie wystarcza zeby zrozumiec... zadzwonilismy, powiedzili, ze
      faktycznie pomylka, poprawia. "my supervisor will issue a new bill for you".
      poprawili, 480 funtow.wciaz zle. okazalo sie, ze zle odczytali licznik. bardzo
      zle. podalismy im faktyczny stan, powiedzili, ze wysla poprawiony rachunek. po
      tygodniu dostalismy kolejny - 560 funtow....ta sama historia.
      czekamy juz 4 tygodnie, gdybysmy mieli direct debit to sciagneliby nam z konta
      juz kolo 2000 funtow. jak tylko dostaniemy ten poprawiony rach. zmieniamy
      dostawce.
      powergen to koszmar.

mam nadzieje, ze u ciebie nie bedzie az tak zle...
      pozdrawiam.
      • hooanita British Gas 15.12.05, 14:54
        Nie no teraz kiedy przeczytalam wasze posty to az stracha dostalam.

Teraz my tez zmienimy dostawce moze na British Gas ?

Co Wy na to?
        • duende1 Re: British Gas 15.12.05, 15:37
          no my wlasnie nad britsh gas myslimy. ale najlepiej wejdz na www.uswitch.com
          tam jak wpiszesz swoje dane (bez adresu i nazwiska) to ci dadza liste dostawcow
          z szacunkowymi oszczednosciami.
    • princessjobaggy Re: POWERGEN i ich rachunki 15.12.05, 14:24
      Dzieki za ostrzezenie, dziewczyny.
    • jaleo Re: POWERGEN i ich rachunki 15.12.05, 19:34
      Ja co prawda mam innego dostawce gazu i pradu, ale sprawdz dokladnie czy na tym
      rachunku jest "Estimated" czy "Actual". Dostawcy energii czesto przesylaja
      rachunki "estimated", i np. raz w roku robia wyrownanie do licznika. Ale
      zawsze masz opcje zadzwonienia ze stanem licznika, i wtedy zmieniaja rachunek.
      • hooanita Re: POWERGEN i ich rachunki 15.12.05, 19:47
        jaleo napisała:

> Ja co prawda mam innego dostawce gazu i pradu, ale sprawdz dokladnie czy na
        tym
        >
        > rachunku jest "Estimated" czy "Actual". Dostawcy energii czesto przesylaja
        > rachunki "estimated", i np. raz w roku robia wyrownanie do licznika. Ale
        > zawsze masz opcje zadzwonienia ze stanem licznika, i wtedy zmieniaja rachunek.

Jest napisane "Present Reading". Wiec dla mnie jest jakby terazniejszy/aktualny.

Mysle ze sprawa polega na tym ze firma powyzsza nie posiada etatowych
        pracownikow czytajacych liczniki i tak sobie z kosmosu lub z jakis tajemniczych
        wyliczen wstawiaja moj stan.

Mysle jednak ze nie usprawiedliwia ich to gdyby nawet bylo to "estimated" bo
        sorry ale kredyt bez odsetek ja tez bym chciala a napewno nie moim kosztem.
        • aitee Re: POWERGEN i ich rachunki 15.12.05, 21:57
          Przy stanie licznika masz literke E lub C (estimated lub calculated). Robia
          estimated, jesli nie dostana aktualnych odczytow z licznika. Powergen wysyla
          ludzi do licznikow, tylko oni nie zawsze docieraja ;) Mozesz sie zalogowac na
          ich stronie i sama wprowadzac dane z licznika lub robic to przez telefon. Nie
          jestem w nich zakochana, ale nieprawda jest, ze biora sobie dane z kosmosu...
          • duende1 Re: POWERGEN i ich rachunki 16.12.05, 09:53
            aitee, w naszym wypadku stan licznika wzieli dokladnie z kosmosu. na rachunku
            firgurowal jakos odczyt faktyczny (a nie szacowany), a jak my sprawdzilismy
            licznik to wskazywal polowe tego stanu, ktory oni podali na rachunku. a
            przeciez sie nie cofa, nie...? zreszta juz wczesniej mielismy z nimi problemy,
            pomylili taryfe nocna z dzienna i przeslali nam rachunek na 600 funtow za
            kwartal. wtedy tez trwalo wieki zeby to odkrecic.
            a jak ostatnio powiedzilismy panu z powergen przez tel. ze bedziemy zmieniac
            dostawce to pan powiedzial "i'm sorry to hear that, but it's your decision to
            make. I can't even promise you that if you stay these problems what happen
            again" . i co wy na to ??
    • pieguskaa Re: POWERGEN i ich rachunki 15.12.05, 23:03
      Ja korzystam z Powergenu i jestem zadowolona. Jedyny minus, to fakt, ze facet,
      ktory spisywal ze mna kontrakt w ogole nie przekazal naszych danych do firmy,
      wiec przez pierwsze 6 miesiecy jak wynajmowalismy mieszkanie nie dostawalismy
      rachunku. Gdy mielismy sie przeprowadzic odezwalam sie do PG, zarejestrowalam i
      potem wszystko poszlo juz bez zadnych problemow.
      Owszem, na jakies 2 tyg przed wyprowadzka (zanim jeszcze nie podalam koncowych
      stanow licznikow) dostalismy szacunkowy rachunek, ktory zwalil mne z nog:)
      Bagatela, na 800funtow.
      Po podaniu wlasciwego stanu licznkow-rachunek nie byl juz taki szokujacy, nawet
      za cale 6 miesiecy:)
      Ogolnie rzecz ujmujac, narazie jestem zadowolona. Platnosci mam miesieczne-
      pobieraja przez direct debit co miesiac oszacowana sume. Co 3 miesiace ma
      przychodzic ktos do sprawdzenia licznikow. Robia ogolny bilans dopiero po
      jakims czasie i przesylaja wyrownanie-albo ma sie nadplate albo niedoplate.
      Mam znajoma w pracy, ktora jest z Powergenem juz od kilku lat, placi tak jak ja
      i bardzo jest zadowolona. Mowi, ze co roku ma nadplate, wiec i mila
      niespodzianke gdy nie musi przez 2-3 miesiace placic rachunkow:)

Mam nadzieje, ze i ja bede happy. Zobacze jak beda te plany wygladaly w
      praktyce. Narazie jest ok, wszystkie sprawy, ktore dotad z nimi zalatwialam
      odbyly sie bez zarzutu-milo, sprawnie, przejrzyscie.
      I oby tak dalej:)
      Powergen to jedna z nielicznych firm, ktora mi tu, w UK nie robila problemow.
      Cala reszta wola o pomste do nieba. Ale to juz inna bajka:)

pozdrawiam
      aga
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka