Dodaj do ulubionych

do dziewczyn z 3miasta

20.12.05, 12:26
w czwartek przyjezdza do mnie moj chlopak ktory polske bedzie widzial pierwszy
raz. moze z wlasnego doswiadczenia mozecie mi doradzic gdzie go powinnam
oprowadzic. bo sie zastanawiam co sie kwalifikuje na atrakcje turysrtyczna
szczegolnie w zimie gdzie wszedzie zimno ;)
dodam ze na podroze po polsce nie mamy czasu
Obserwuj wątek
    • deadeasy Re: do dziewczyn z 3miasta 20.12.05, 12:41
      Carlowi bardzo sie podoba Starowka i Sopot z knajpkami (krzywy dom, Chata
      Polska czy jak jej tam - ale to jesli Twoj chlopak lubi polskie jedzonko). W
      Aquaparku ubawilismy sie po pachy (rwaca rzeka). Polecam tez sauny na gorze
      (trzeba wykupic pakiet na oba przybytki od razu).
      :)
      • neeki Re: do dziewczyn z 3miasta 20.12.05, 12:55
        ja chce go zabrac na popijawe do kaszubskich chat na Strych w gdyni i do koliby
        . co do polskiego jedzenia to sie dowiem chociaz to raczej bedzie swrwowac moja
        mama :)
        • deadeasy Re: do dziewczyn z 3miasta 20.12.05, 13:15
          Gdzies w Gdyni na Skwerze Kosciuszki jest knajpa gdzie serwuja piwo w rurach.
          Knajpa sie nazywa "Zielony Poklad" albo jakos tak (jest po prawej stronie) -
          jesli jestes z Gdyni to bedziesz wiedziala i tak. W krzywym domu w Sopocie
          (winiarnia) serwja sake.

Aquapark niby zadna atrakcja turystyczna i Carl nie z tych co chodza na "fancy"
          baseny ale ubawil sie przednio. Polecam tez rury ale najpierw zolta
          (lagodniejsza) a potem niebieska (krotsza ale bardziej spadzista). Z kumpela
          (Angielka) przejachalysmy sie najpierw nieb. a potem zolta. Stwierdzilysmy, ze
          wybralysmy zla kolejnosc bo po jezdzie w niebieskiej wydawalo sie, ze mozna
          sobie kawusie wypic i papieroska zapalic podczas jazdy zolta. ;o)
          • natalia.brzeska Re: do dziewczyn z 3miasta 20.12.05, 13:25

No mój to juz będzie piąty raz w Trójmieście i zaczyna mi już brakować pomysłów.

Ale o to, co już robiliśmy:

Obchód Starego Miasta z weściem na górę ratusza, wejście do Domu Uphagena,
            Kościoła Mariackiego itp itd.
            Pomnik Stoczniowców.
            Zwiedzanie Sopotu plus rejsik po zatoce.
            Zwiedzanie Gdyni.
            Oliwa - park, katedra.
            Westerplatte.
            Malbork plus Gniew (zamki).
            Przejazd na kszuby, brodnica, jakiś kościół tam (co ma trumnę na dachu). Obiad
            w restaruacji rosyjskiej u Tatiany.

Moj uwielbia Pueblo w Gdyni - juz na lotnisku mi gada, ze musimy tam isc.
            Kiedys chodzilismy do Cafe Sanatorium w Sopocie, ale bardzo się zepsuło.
            Teraz wybieramy sie do Masali w Madisonie - koleżanka poleciła, ponoc dobre.

Bardzo lubi placek po cygansku - zamiawiamy do domu z Krokodyla (dobry tez jest
            z Leone)
            Bylismy kiedys w Kwadransie w Gdyni - dobre jedzenie, jednak atmosfera "barowa"
            nie podobało mu się.

Na ogarnej jest ponoc nowa, dobra restauracja japońska. Nie byliśmy i raczej
            nie pójdziemy bo mój nie lubi kuchni japońskiej, jednak słyszałam, że dobra
            kanjpka.

W Gdańsku PiKawa - do posiedzenia, wypicia kawki, zjedzenia ciastka.

Chodzimy do Multikina - lubi, bo wygodne siedzenia, duzo miejsca miedzy
            rzedami ;-)

No i puby - Scruffy Murphy's, Golden pub, itp...
            • natalia.brzeska Re: do dziewczyn z 3miasta 20.12.05, 13:31
              Zapomniałam napisać o Rucoli na Abraham w Oliwie.

Koniecznie wybierzcie się teraz do jakiegoś lasu - widoki piękne. ośnieżone
              ładnie drzewa. My byliśmy właśnie w połowie listopoada na Kszubach z moimi
              rodzicami - cuuudo - śnieg, jeziorka, lasy i słońce!
              • deadeasy Re: do dziewczyn z 3miasta 20.12.05, 13:47
                no wlasnie, a moze sie zalapiecie na jakis kulig?
                • fedorka Re: do dziewczyn z 3miasta 20.12.05, 17:53
                  Na kulig najlepsze miejsce to Ostrzyce
              • neeki Re: do dziewczyn z 3miasta 21.12.05, 04:13
                w lesie to ja praktycznie mieszkam ;) Z okna mam widok na 3miejski las, wiec sie
                pewnie wybierzemy. jedyne co mnie odrzuca to pogoda no bo niestety pewne
                atrakcje bedziemy sobie musieli odpuscic. moje buty z anglii juz mi zupelnie
                przemokly ;)
                dzieki za rady :)
                • neeki Re: do dziewczyn z 3miasta 21.12.05, 15:06
                  wiecie co chcialam mojemu chlopakowi kupic jakis prezent co bylby polski.
                  schodzilam cala gdynie i nic :( siostra mnie ubiegla bo kupily mu z mama kapcie
                  goralskie :P a mi sie zostal wybor pomiedzy szkaradnymi kuflami na piwo a
                  shotami do wodki. moze macie jakies pomysly ? nie chce zeby na pierwsze swieta
                  dostal wode toaletowa Boss, bo to takie niepolskie :(
                  • deadeasy Re: do dziewczyn z 3miasta 21.12.05, 15:23
                    Twoj chlopak z tych romantycznych czy praktycznych?
                    :)
                    • neeki Re: do dziewczyn z 3miasta 21.12.05, 15:36
                      chyba z praktycznych ale kto go tam wie :p ja w kazdym razie zazwyczaj dostaje
                      od niego perfumy oczywiscie francuskie, bo francuskie to najlepsze ;) swoja
                      droga to bedzie mial tu radoche bo co supermarket to francuski a w lodowce to
                      mam tone roznych serkow rowniez francuskich ;)
                      • natalia.brzeska Re: do dziewczyn z 3miasta 21.12.05, 15:42
                        Hmmm. typowo polskie, to trudno będzie - może koszulkę z napisem "Polska"...

Ja w zeszłym roku kupiłam mojemu koszulkę jego ulubionej drużyny (FC
                        Liverpool), breloczek tej drużyny i na nim wygrawerowałam jego ulubione
                        powiedzenie, minikoszulkę tejże druzyny.
                        Kupiłam tez duża ramkę srebrną (taką z tym "metalem" szerokim z IKEA) i
                        wygrawerowałam osobistą sentencję, tam oczywiście włożyłam nasze zdjęcie. Były
                        też bokserki mikołajowe, wódka z szklaneczkami do niej i pełno polskich
                        słodyczy.
                        • neeki Re: do dziewczyn z 3miasta 21.12.05, 15:58
                          no to ja stwierdzam ze jestem rowniez typ malo romantyczny ;) ale wodke to mysle
                          ze kupie moze goldwasser albo cos;)
                          • mallgosha Re: do dziewczyn z 3miasta 21.12.05, 16:16
                            Goldwasser robi duze wrazenie na Anglikach i nie tylko. Nie mam pojecia jednak
                            jak to smakuje. Jest tez wodka "Gdanska" w metalowej butelce.
                          • deadeasy Re: do dziewczyn z 3miasta 21.12.05, 17:55
                            Moi znajomi Anglicy to sie "zapijali" Krupnikiem az im sie rece trzesly
                            potem ;o)
                            Na rynku "u baby" mozesz poszukac jak bedziesz miala ochote i czas trawek
                            (zapakowanych oryginalnie) do robienia wlasnej Zobrowki. Kupic mu wtedy
                            butelke Wyborowej + trawka i bedzie mial "DIY Zubrowka kit". Jak nie uda Ci
                            sie kupic trawki to wtedy paczke jagod jalowca na "DIY Gin kit" (jesli gin
                            pija).
                            cdn... (musze wypychac koperty) ;o)

• natalia.brzeska Re: do dziewczyn z 3miasta 21.12.05, 18:31
                              Tak w ogóle to nad Motława jest taki duży sklep z pamiątkami (w tym sklepie
                              jest też bursztyn/biżuteria) i tam mają bardzo ładne kufle do piwa
                              z "wytłoczonym" żurawiem itp. Są też całe takie "alkoholowe" zestawy. np na
                              stojaku butelka plus wokół kieliszki - wszystko ma gdzieś jakiś motyw Gdańska.
                              Tak w ogóle to polecam ten sklep, gdyż jeśli rzeczywiście chcesz coś w klimacie
                              Polska/Gdańsk to tam zpewnością coś dostaniesz!
                              • neeki Re: do dziewczyn z 3miasta 21.12.05, 19:19
                                no to juz mam teraz wiele pomyslow :) zubrowke to on bardzo lubi i zapijal sie
                                tez balsamem pomorskim. dzisiaj wlasnie kupilam Krupnik - tak przy okazji z
                                czym to sie pije ?
                                • deadeasy Re: do dziewczyn z 3miasta 22.12.05, 00:52
                                  ci "moi" pija z lodem albo sam, ale widzialm tu ludzi pijacych wodke lub
                                  Bacardi z lemoniada wiec nawet jak ktos do Krupnika doleje soku z jezyn to mnie
                                  to nie zdziwi; juz w ogole przestalam sie dziwic po ogladaniu wynalazkow typu
                                  lager z wodka.
                                  ;)
                                  Znajomi tez bardzo sobie Zubroweczke chwala (wlasnie dostana buteleczke pod
                                  choinke).
                                  • neeki Re: do dziewczyn z 3miasta 22.12.05, 00:55
                                    hehe piwo z wodka to jeszcze na uniwerku pijalismy (u-booty ;) i walilo niezle,
                                    tak sie zaprawilam raz ze na zawsze mi sie odechcialo.
                                    ja pewnie bede pila z sokiem jablkowym. tak pije zubrowke to i moze krupnik pojdzie.
                                    tez mnie dziwilo picie bacardi z lemoniada ale ludzie maja rozne pomysly ;)
                        • mallgosha Re: do dziewczyn z 3miasta 21.12.05, 16:14
                          Koszulke z Gdansk lub Polska mozna zamowic w sklepie z pamiatkami nad Motlawa
                          kolo Zurawia /nazywa sie chyba Gdanski bufka, albo jakos tak/. Wykonanie na
                          miejscu w ciagu ok. 10-15 minut. Zamawialam takie dla angielskich kolegow i
                          bardzo im sie podobaly.
    • neeki Re: do dziewczyn z 3miasta 23.12.05, 10:00
      no wiec tak wczoraj A. przylecial. bardzo mu sie polska podobala mimo pluchy.i
      bardzo sie ciesyl na rozne Geanty , Auchany, jednym slowem w polsce francja, w
      mojej lodowce francja itd ;)
      ze znajomymi popilismy zubrowki, krupniku ( tfu bardzo miodwy smak ja takiego
      nie lubie) poszlismy do Gdyni na strych. wszyscy mowili po angielsku co mu sie
      bardzo podobalo. dzisiaj chcemy ruszyc na podboj gdanska.
      a i nie mogl sie nadzwic ze piwo takie tanie, i papierosy takie tanie. w srodku
      nocy kupilismy zapiekanki w budach na 10 lutego te takie ogromniaste i tez
      bardzo mu smakowaly ;) podobnie jak wczesniej jedzone lazanki
      • deadeasy Re: do dziewczyn z 3miasta 23.12.05, 11:13
        A gdzie jest ten Strych? (tak na przyszlosc pytam)....
        • neeki Re: do dziewczyn z 3miasta 23.12.05, 11:17
          na placu kaszubskim. taka kaszubska chata. tylko ze dojscie do niej dziwne bo
          trzeba pojsc zeromskiego , skrecic kolo YMCA ( czy tez szkoly bodajze IX ) isc
          prsto i za blokami wejsc miedzy garaze ;)
          • latarnik Re: do dziewczyn z 3miasta 27.12.05, 21:25
            Ej, no nie przesadzaj :) Przeciez Strych ma bardzo kulturalne wejscie od frontu,
            znaczy od placu Kaszubskiego :) I nie trzeba sie kolo garazy przekradac.
            Wystarczy z pl. Kaszubskiego wejsc przez furtke w drewnianym plocie i juz sie
            przenosisz jakby do innej bajki: brukowany placyk, stalowy rower oparty o drzewo
            (dekoracja stala), a w tle kaszubska chata :)

Swoja droga Strych uwielbiam, zwlaszcza jak graja na zywo. Szkoda, ze nie
            przeczytalem tego watku wczesniej, polecilbym Ci jeszcze kilka miejsc. Na
            przyklad wieczorna przechadzke do Opery Lesnej (o ile Twoje buty by to
            wytrzymaly ;)), albo wieczor w Donegalu, zwlaszcza podczas jakiegos koncertu,
            atmosfera tam jest rewelacyjna.

Ja wlasnie dotarlem do Londynu, chociaz musze powiedziec ze nie udalo mi sie
            odwiedzic wielu miejsc, za ktorymi tesknie. Swieta mnie tak wciagnely, ze na nic
            nie bylo czasu.
            • neeki Re: do dziewczyn z 3miasta 27.12.05, 21:37
              no ja jak pamietam to zadnej furtki nie bylo moze sie cos zmienilo.w donegalu
              bywalam bo swego czasu tylko tam mozna bylo kupic guinnessa z kija.
              troche pozwiedzalismy, ale jednak pogoda na wiele nie pozwala dzisiaj bylo
              bardzo zimno. zamierzamy wrocic w wakacje na jarmark dominikanski
              • natalia.brzeska Re: do dziewczyn z 3miasta 27.12.05, 22:09

no a mój już jutro :-))))))))))))))))
      • neeki Re: do dziewczyn z 3miasta 23.12.05, 19:03
        dzisiaj bylismy w Sfinskie na obiedzie i zaskoczylo mnie ze kelnerzy ,
        przynajmniej niektorzy mowia po angielsku i maja do tego menu w j angielskim co
        mi oszczedzilo 20 minut tlumaczenia ;)
        • natalia.brzeska Pueblo 23.12.05, 21:10

Skoro jestes z Gdyni to koniecznie idzcie do Pueblo. Menu w j. angielskim,
          kelnerzy tez mowia po angielsku. A restauracja o niebo lepsza od Sphinxa, ktory
          ostatnimi laty spadł na psy. (polecam fajitas drobiowe i salatke Santa Fe z
          krewetkami - te dwia dania dla dwoch osob w zupelnosci wystarcza, daja ok 5
          plackow do fajitas).

PS. Teraz to w prawie każdej restauracji jak poprosisz o menu w j. angielskim
          to maja.
          • neeki Re: Pueblo 24.12.05, 10:38
            ja z polski 3 lata temu wyjechalam nie wiem czy wtedy mieli jakos sie nie
            interesowalam
            co do Pueblo to se zmagam z tym pomyslem bo ja swego czasu pracowalam w
            restauracji meksykanskiej, sama zreszta gotuje meksykanskie dania ( zostalo mi z
            tamtych czasow) i jakos srednia to dla mnie atrakcja.
            moj facet z sfinksie sie cieszyl ze dobre miecho ze duzo i tanio. nawet sie nie
            dziwil kapuscie kiszonej i marchewce jako salatce. uznal chyba slusznie ze to
            polski specjal ;)
            • deadeasy a moze Zydowska knajpa? 24.12.05, 14:19
              Jest w Sopocie. Przechodzi sie przez Krzywy Dom (na Monciaku). Ostatnia po
              prawej (za Mackiem).
    • neeki Re: do dziewczyn z 3miasta 01.01.06, 18:58
      moj facet wyjechal dzisiaj. pojechal z walizka smakolykow , bardzo mu smakowala
      poledwica sopocka, lazanki, nauczyl sie pierogi robic ;) ogolnie mu sie bardzo
      podobalo tylko niestety albo bylo zimno albo ciapa wiec nie wszystko udalo nam
      sie zobaczyc.zamierzamy wrocic w lipcu na jarmark dominikanski.
      pod koniec wyjazdu udalo nam sie trafic na bardzo nieprzyjemna kasjerke w Tesco
      ( skad oni te malpy biora ?!) i na moje stwierdzenie ze ludzie sa tu czasami
      chamscy on stwierdzil : no polacy sa niemili, ale ja juz sie przyzwyczailem bo
      z nimi pracuje ... co tu duzo gadac napatrzylam sie na chamstwo rodakow i
      przyznaje ze chlopak ma racje

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka