aniek133 22.12.05, 18:30 Tradycyjnie po polsku to wiadomo: ryby, sledzie, ryby, sledzie :))) Co oprocz tego? Szczegolnie na swieta, bo na wigilie to wszyscy mniej wiecej to samo. Podsuncie jakis ciekawy pomysl :) Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
lee.loo Re: Świąteczne potrawy 22.12.05, 18:38 na wiglię: pierogi z grzybami, zupa grzybowa z dań na słodko to kutia, kluski z makiem lub serem; a w święta to jemy to co zostało z wigilii :) +potrawy mięsne (mostek lub schab ze śliwka) a jako przekąski to już wędliny wjeżdzaja na stół:) i biesiadujemy od rana do wieczora ps.no i ciasta! Odpowiedz Link
jagienkaa Re: Świąteczne potrawy 22.12.05, 18:42 właśnie zajrzałam tutaj: www.kuron.com.pl/bozenarodzenie1.htm tutaj Kuroń daje spij (i chyba przepisy?) na typowe potrawy, ale tutaj są dopiero fajne: www.gotowanie.wkl.pl/grp_przep.php? grp_prz=36&PHPSESSID=5d36f36efb1b5de49d21dab9ba7bd0a1 zwłaszcza te drożdżowe zawijańce mi się spodobały:) Odpowiedz Link
jagienkaa Re: Świąteczne potrawy 22.12.05, 18:43 jakiś pechowy ten link www.gotowanie.wkl.pl/grp_przep.php?grp_prz=36&PHPSESSID=5d36f36efb1b5de49d21dab9ba7bd0a1 pewnie znowu nie wyjdzie... Odpowiedz Link
natalia.brzeska Re: Świąteczne potrawy 22.12.05, 18:48 Paszteciki francuskie z kapustą i grzybami. Pierogi. Barszczyk. Pieczeń rzymska (lub klops, jak kto woli). Schab pieczony ze śliwką. Łosoś i karp w galarecie. Śledzie w oleju i w śmietanie. Sałatka jarzynowa. Sałatka pieczarkowa (z serem i czosnkiem + majonez) Sałatka z tuńczykiem. Sernik. Piernik. Odpowiedz Link
jagienkaa Re: Świąteczne potrawy 22.12.05, 19:00 a tak z ciekawości, to czy te potrawy nie mają być postne (tzn schab czy klops to chyba odpadają?)? Odpowiedz Link
aniek133 Re: Świąteczne potrawy 22.12.05, 19:02 Ale w swieta nie ma juz postu - jest w wigilie :) Odpowiedz Link
natalia.brzeska Re: Świąteczne potrawy 22.12.05, 19:16 Dokładnie, potrawy te są na całe święta, nie tylko Wigilię. Co do śledzi niestety, nie pomogę - Mama je robi. Odpowiedz Link
princessjobaggy Re: Świąteczne potrawy 22.12.05, 19:40 jagienkaa napisała: > a tak z ciekawości, to czy te potrawy nie mają być postne (tzn schab czy klops > to chyba odpadają?)? Teoretycznie nie musza byc to potrawy postne. Niedawno kosciol przyzwolil na jedzenie miesa w Wigilie. Mimo to, w wielu rodzinach nadal w Wigilie miesa sie nie spozywa. Odpowiedz Link
jagienkaa Re: Świąteczne potrawy 22.12.05, 20:06 no to dlaczego nikt nie robi rolad na wigilię tylko się je ryby?...ja myślałam że post się kończy po wigilii... Odpowiedz Link
princessjobaggy Re: Świąteczne potrawy 22.12.05, 20:09 jagienkaa napisała: > no to dlaczego nikt nie robi rolad na wigilię tylko się je ryby?...ja myślałam > że post się kończy po wigilii... Dawniej tak bylo. Teraz mozesz jesc mieso juz w Wigilie, ale ludzie i tak trzymaja sie starej tradycji. Nie mam pojecia dlaczego kosciol wprowadzil te zmiane. Odpowiedz Link
aniek133 Re: Świąteczne potrawy 22.12.05, 19:01 Natalia, poprosze o przepis na sledzie :) Jak robisz te w oleju? A czy do tego w smietanie dodajesz ogorek, cebule, jablko czy jakos inaczej? Zaczynam czuc sie glodna :) Odpowiedz Link
tuti Re: Świąteczne potrawy 23.12.05, 11:07 omg! sledzie! sledzie w pomidorach i z przyprawami korzennymi! Poszukam przepis asap. Odpowiedz Link
tuti Re: Świąteczne potrawy 23.12.05, 14:35 na najblizsze swieta w polsce zapraszam cie na kutie, osobiscie uwielbiam i przepadam, i w ogole;) sledzie tylko tu znalazlam ;) atutka.w.interia.pl/szablon_obrazki/smDSCN0474.JPG ale tez sa pyszne :) a prpos sledzi, to poprosilam dzisiaj moje kochanie,bo sie wczesniej z pracy urwalo,zeby kupil fillet hherrings a la matias a on mi odpisal ze kupil w smietanie i w oleju./ ej, he fucked up, co? to sie nie nada do mojego przepisu:/ ? oj swiateczny nastroj w pracy, wigilia i mulled wine przemycone w termosie;) Odpowiedz Link
aniek133 Re: Świąteczne potrawy 23.12.05, 12:23 Kutia to jedyna rzecz na swiecie, ktora od lat chcialabym sprobowac, a jakos nie mam okazji. U mnie nigdy sie tego nie robilo, jak i u moich znajomych, u nas chyba nie ma tego zwyczaju (Wielkopolska), ale kutia na pewno jest pyszna.... Moze kiedys gdzies sie zalapie :) Odpowiedz Link
princessjobaggy Re: Świąteczne potrawy 23.12.05, 16:47 > U mnie nigdy sie tego nie robilo, jak i u moich znajomych, u > nas chyba nie ma tego zwyczaju (Wielkopolska), ale kutia na pewno jest > pyszna.... Osobiscie za kutia nie przepadam. Dla mnie jest zdecydowanie za slodka. Zjadlam doslownie lyzeczke i nie moglam wiecej. Kutia byla w wykonaniu mojej babci. Moze ktos inny zrobilby ja inaczej i moglaby mi smakowac, kto wie? Odpowiedz Link
aniek133 Re: Świąteczne potrawy 23.12.05, 18:49 Tak sobie mysle, ze ja to chyba w dziwnym domu sie wychowywalam. Niby wigilia, ryby, makielki, kapusta z grzybami itp., ale my do kolacji wigilijnej jadamy ziemniaki (dopiero niedawno zauwazylam, ze to cos niezwyklego) i nie robimy zadnym pierogopodobnych potraw. Dziwnie, nie? :)))) Odpowiedz Link
jagienkaa Re: Świąteczne potrawy 23.12.05, 19:05 widzisz to zależy od rodziny: moja jedna babcia robiła śledzie, barszcz, pierogi ruskie, ziemniaki i nie-karpia, a druga grzybową, karpia, kapustę z grochem i kapustę z grzybami...a obie mieszkały (tzn jedna nadal mieszka, bo druga nie żyje) w Gliwicach a są ze śląska. Ja to robię mix&match:) PS makówek/makiełek/kutii nie robię, nikt nie lubi. ALe makowiec lubię:) Odpowiedz Link
ceziu Re: Świąteczne potrawy 23.12.05, 20:01 proponuję rybę w cieście, potrzebne do tego filety rybne, pokroić na małe kawałki przyprawić , jak kto lubi, przygotowąć ciasto naleśnikowe (bez cukru), do ciasta dodać curry, pieprz, kawałki filetów smażyć na głębokim tłuszczu, palce lizać!! Odpowiedz Link
aniek133 Re: Świąteczne potrawy 23.12.05, 20:19 Przyznam szczerze, ze preferuje tradycyjna panierke :) Odpowiedz Link