Dodaj do ulubionych

las, łąka, jezioro i święty spokój

08.05.06, 19:46
na kilka dni marzy mi się. tak zeby mozna było polecec w trawie, ksiazkę
poczytać, zdjęcia biedronkom i stokrotkom porobić...
brzmi jak.. polska, hehe. ale z róznych względów polska nie wchodzi w rachubę.
znacie jakies miejsca w UK, gdzie mozna by to mieć?

ps. i najlepiej, zeby to w górach nie było.
Za dużo chcę?
;)
Obserwuj wątek
    • izabelski Re: las, łąka, jezioro i święty spokój 08.05.06, 19:51
      chyba masz duzo dzikiej przyrody na polnoc od swojego miasta
      chyba Jaleo pisala o cudnosciach swoich okolic - niestety od nas to zbyt daleko
      na weekend :-(
    • leggetta Re: las, łąka, jezioro i święty spokój 08.05.06, 19:56
      ja mieszkam w KOrnwalii, przy samej plazy, gdzie koloru niebieskiego wokol jest
      b.duzo i wszystko byloby pieknie gdyby nie fakt ze co sie na na co dzien to sie
      szybko nudzi. raz pojechalismy wiec do lasu ( w okolice posiadlosci Lanhydrock -
      wlasnosc National Trust) i byl to niezapominay dzien. Piekny las, strumyk,
      cisza, a co najwazniejsze soczysta zielen dookola! Totalny relaks i oderwanie
      od rzeczywistosci ( bo lasow w tej okolicy jak na lekarstwo). Zrobilismy
      mnostwo zdjec i mamy nadzieje jeszcze kiedys tam wyskoczyc...
      Mysle wiec ze wcale nie chcesz za duzo...
      • natalia.brzeska new forest 08.05.06, 20:56

Bylismy w piatek w New Forest National Park (w drodze do Bournemouth). No cos
        wspanialego! Tam jest tak, jak opisalas: trawka, drzewa, piekne roslinki i
        biegajace wokol konie...
        byla cudowna pogoda (ponad 25 stopni) i prawie zero ludzi!
      • formaprzetrwalnikowa Re: las, łąka, jezioro i święty spokój 08.05.06, 21:15
        kornwalia, powiadasz... a w jakich okolicach? wybieramy sie w ostatni weekend
        maja do Project Eden (niedaleko newquay) - to moze gdzies tam?
        • leggetta Re: las, łąka, jezioro i święty spokój 08.05.06, 21:34
          Lanhydrock jest niedaleko Eden Project, ok 20 min jazdy samochodem.
          Tu jest link:
          www.nationaltrust.org.uk/main/w-vh/w-visits/w-findaplace/w-lanhydrock/
          Bylam tam 3 tyg temu i pieknie kwitly magnolie - z tego ta posiadlosc jest
          znana.
          Te lasy o kt mowilam czesciowo naleza do parku ale jest tez wiele przyjemnych
          miejsc w poblizu, rozgladajcie sie po drodze, beda znaki.

Jesli macie ochote ma piekne ogrody to polecam moje ulubione w tej okolicy( ok
          15 min jazdy od Eden Projectu): The Lost Gardens of Heligan - podobno rosliny
          tam rosnace byly na poczatku odrzuconymi roslinkami z Eden Projectu - i same
          dziko zaczely rosnac. Tu jest link:
          www.heligan.com/flash_index.html
          ( wlacz glosnik - uslyszysz ptaszki:))
          Najlepsza czesc to jungla kt wyglada np tak:
          www.heligan.com/images/jungle/1.html
          ( wiecej slideshow na ich stronie)

Jesli macie ochote na jeszcze jakies urocze zakatki w okolicy to daj znac -
          zrobie liste miejsc ktorych - you can't miss:)
    • jaleo Re: las, łąka, jezioro i święty spokój 08.05.06, 21:23
      A w ogole to w okolicy Newcastle jest mnostwo miejsc, gdzie mozna sobie na
      trawce polezec. W samym centrum masz Jesmond Dene, z tym, ze tam w weekendy
      moze byc sporo ludzi. Ale juz w Northumberland jest zupelnie pusto, w koncu to
      najrzadziej zaludnione hrabstwo w Anglii.

Ja jak sobie chce polezec na trawce, to jade do Ingram Valley kolo Wooler:
      www.northumberland-national-park.org.uk/VisitorGuide/TimesPast/HistoricVillageAtlas/Ingram/default.htm

W ogole caly Northumberland National Park jest piekny, jak sie trafi sloneczny
      weekend to chyba malo jest piekniejszych miejc na ziemi. I to wszystko w
      zasiegu niewielkiej przejazdzki samochodem z Newcastle.

A jak wolisz bialy piasek i szum fal, to przepiekne piaszczyste plaze sa
      wlasciwie na calym wybrzezu Northumberland. Moja ulubiona plaza jest kilka mil
      na poludnie od Seahouses - parkujesz przy poboczu, i przez widmy spacerkiem na
      plaze.
      • edavenpo Re: las, łąka, jezioro i święty spokój 08.05.06, 21:28

Tez polecam Kornwalie bo jest tam naprawde pieknie. Do dzis moj tydzien w
        Kornwalii to najlepsze wakacje mojego zycia ;-)

Ja bylam niedaleko St. Ives w Hayle - senna mala wioseczka, cisza, spokoj
        ogromna plaza.
        • benala Re: las, łąka, jezioro i święty spokój 08.05.06, 21:45
          z zainteresowaniem sledze watek bo zawsze ciekawia mnie miejsca warte
          odwiedzenia. I bardzo sie ciesze, ze tak zachwalacie Kornwalie bo tam wlasnie
          wybieramy sie na poczatku czerwca, na tydzien do przyczepy kempingowej, wlasnie
          niedaleko Hayle (St Ives Bay Holiday Park). Nas zachwycily zdjecia plazy i
          dostep do niej wlasnie z kempingu. Tylko z ta cisza i swietym spokojem moze byc
          gorzej bo oczywiscie jedziemy z naszymi kochanymi lobuzami.
      • jaleo Re: las, łąka, jezioro i święty spokój 08.05.06, 21:40
        Wlasnie sie doczytalam, ze chcesz jezioro. Mozesz sie wybrac nad Kielder
        Water, ok. godzinki jazdy z Newcastle. Blizej jest np. Bolam Lake (niedaleko
        Belsay). Jest tam spory parking, i mozna sie przejsc wokol jeziora. Jest i
        las, i laka.
    • formaprzetrwalnikowa Re: las, łąka, jezioro i święty spokój 08.05.06, 21:42
      bardzo dziękuję za podpowiedzi :)
      cos na pewno wybiorę :)
      • leggetta Re: las, łąka, jezioro i święty spokój 08.05.06, 21:44
        a mozesz powiedziec co jeszcze macie w planach tu w KOrnwalii?
        • formaprzetrwalnikowa Re: las, łąka, jezioro i święty spokój 08.05.06, 21:55
          jeszczenic. poza Eden Project - bo to był głowny powód, dla którego
          postanowilismy sie wybrac na ten koniec swiata ;) próbowalismy zorganizowac
          sobie krótką wyprawe na Isles of Scylli, ale nie da rady.
          Własnie przeglądam inne ciekawostki w regionie. JAkies fajne zamki? inne
          atrakcje?
      • jagienkaa Re: las, łąka, jezioro i święty spokój 08.05.06, 21:45
        jeszcze do mnie zapraszam, pod nosem mam tu dużo zieleni:) i Peak District...
        • leggetta Jagienka, uwazaj bo licho nie spi;) n/txt 08.05.06, 21:48
          • jagienkaa Re: Jagienka, uwazaj bo licho nie spi;) n/txt 08.05.06, 21:55
            jak to nie śpi?:) śpi! przed chwilą sprawdzałam;)
            • leggetta Re: Jagienka, uwazaj bo licho nie spi;) n/txt 08.05.06, 22:02
              o jaki grzeczny ze tak szybko zasnal, musialas go mocno dzis zmeczyc;)
    • benala Re: las, łąka, jezioro i święty spokój 08.05.06, 21:49
      ja zachecam wszystkich do odwiedzania Lake District - uwielbiam widoki, nature,
      nieskonczone mozliwosci spacerowania, a w szczegolnosci miasteczko Ambleside.
      • formaprzetrwalnikowa Re: las, łąka, jezioro i święty spokój 08.05.06, 21:53
        Lake district jest super. z tym,z e ma dla mnie dwie wady: pada tam podobno
        srednio co drugi dzien i.. są góry
        :)
        • jagienkaa Re: las, łąka, jezioro i święty spokój 08.05.06, 21:58
          Peak District jest dość ładne, jest wysoko ale nie są to góry,
          www.peakdistrict-nationalpark.com/
          koniecznie odwiedź Buxton i Chatsworth House
          i mnie hehe;)
    • leggetta moja top lista w Kornwalii 08.05.06, 21:55
      KOlejnosc przypadkowa, sama w tych miejscach bylam kilkaktotnie i wszystkich
      gosci obwoze:
      - Lost Gardens of Heligan
      - St. Michael's Mount
      - Minack Theatre
      - miasteczko St. Ives
      - plaza Bedruthan Steps ( nalezy do National Trust, zamknieta przez wiekszosc
      roku, niebezpieczna ze wzgledu na prady i przyplywy kt moga odciac droge
      powrotu - najlepiej wiec sprawdzic o kt zaczyna sie odplyw i pojechac bo warto,
      aha trudno ja znalezc ale jest za Newquay w kierunku na Padstow)

Wiec kogo z Was zobacze tu w okolicy?
    • jaleo Re: las, łąka, jezioro i święty spokój 08.05.06, 22:04
      W Kornwalii i w Lake District o "cisze i spokoj" bedzie raczej trudno. W obu
      miejscach tlumy.
      • natalia.brzeska Kornwalia - polecam AtlanticHotel 08.05.06, 22:45

Byliśmy w zeszłym roku w Newquay i zatrzymaliśmy się w Atlantic Hotel, który
        znajduje się na brzegu skarpy, nad samym morzem. Wspaniały hotel, piękne widoki
        (budzi Cię szum i widok morza), rewelacyjne i bardzo obfite śniadania, ładne,
        czyste i duże pokoje!
        Tu zdjęcia i cennik:

www.atlanticnewquay.co.uk/
        Koniecznie sprawdź na teletext holidays, bo my wlaśnie tam znaleźliśmy "deal" i
        płaciliśmy 22 GBP za noc/osoby. Naptrawdę warto1!!!

PS. A Eden Project rewelacja. Byliśmy też w St. Ives i St. Agnes (tam jest
        local pub Alex Parks - nie wiem czy wiecie kto to jest...)
        • leggetta Re: Kornwalia - polecam AtlanticHotel 08.05.06, 22:51
          Atlantic Hotel ma niezbyt dobra renome: mieli chyba dwa powazne zatrucia
          pokarmowe po ktorych musieli zaknac hotel, slyna tez z wyzysku pracownikow (
          slyszalam to od Anglikow). Racja polozenie fantastyczne ale obok zaczela sie
          jakas budowa ( chyba nawet na ich terenie) i stoja tam wysokie dzwigi.
          • formaprzetrwalnikowa Re: Kornwalia - polecam AtlanticHotel 08.05.06, 22:58
            dzieki za podpowiedz.
            nam sie szalenie podoba pomysl B&B - prawie jak mieszkanie u kogos w domu ;)
            udalo nam sie trafic na bardzo fajny B&B w LAke District (swietne jedzenie) i
            dwa fajne w szkocji. wlasnie wyslalam maila z zapytaniem o wolne meijsca w B&B
            niedaleko Eden Project.
            Sprawdzilam ceny w hotelu poleconym przez NAtalie - niestety, nie wygldaja
            na 'deal', tym niemniej: dzieki :)

ps. szumu morza i wrzasku mew o poranku to wolelibysmy uniknąc- mamy to an
            codzien. moze dla odmiany szum drzew i skowronki? ;)
          • natalia.brzeska Re: Kornwalia - polecam AtlanticHotel 09.05.06, 11:34
            leggetta napisała:

> Atlantic Hotel ma niezbyt dobra renome: mieli chyba dwa powazne zatrucia
            > pokarmowe po ktorych musieli zaknac hotel, slyna tez z wyzysku pracownikow (
            > slyszalam to od Anglikow). Racja polozenie fantastyczne ale obok zaczela sie
            > jakas budowa ( chyba nawet na ich terenie) i stoja tam wysokie dzwigi.

Ojej, muszę Ci powiedzieć, że bardzo mnie zaskoczyłaś. My byliśmy bardzo
            zadowoleni, jak już pisałam, jedzenie było pyszne, żadne z nas się na szczęście
            nie zatruło. I budowy wtedy też nie widzieliśmy (było to 1,5 roku temu)...
      • anya.po.prostu Re: las, łąka, jezioro i święty spokój 09.05.06, 00:50
        Kornwalia piękna jest, zgadzam się, ale o ciszę i święty spokój, szczególnie w Bank Holiday to będzie trudno.
        My byliśmy w tamtym roku, właśnie na majowe Bank Holiday, było ciepło i słonecznie, ale niestety tłumy turystów prawie jak na Oxford Street, szczególnie właśnie w St Ives, Eden Project, na Lands End, ciężko było zdjęcie zrobić, żeby ktoś w kadr nie właził :(
        Niestety, pewnie jak pogoda dopisze to podobnie będzie wszędzie...
    • leggetta dlugi weekend w okolicach Newquay 08.05.06, 23:06
      Moze jeszcze ta informacja Ci sie przyda: w najblizszy dlugi weekend w Newquay
      jest zlot: Run for the sun
      www.efestivals.co.uk/festivals/runtothesun/2006/
      - istne szalenstwo: zlot garbusow i cala masa ludzi ktorzy doslownie chodza
      srodkiem ulicy, wrzeszcza i polewaja wszystkich woda ( jak w naszego dyngusa),
      tragedia.
      Ulice zakorkowane a dojazd do miasta moze zajac kilka godzin - jesli wiec
      chcesz jechac w tym terminie omijaj Newquay szerokim lukiem.
      • formaprzetrwalnikowa Re: dlugi weekend w okolicach Newquay 08.05.06, 23:10
        uuuu.. niedobrze. dzieki za info. teraz juz jestem pewna, ze bedziemy szukac
        accomodation poza Newquay. tam tylko wylądujemy i wrocimy na samolot.
        :)
    • leggetta wies na koncu swiata 08.05.06, 23:22
      tam byl moj znajomy ( Anglik) kt uwielbia spacerowac i obcowac z natura.
      Opowiadal ze wieczorem ogladal nawet bobry ktore nauczone przez miejscowych
      ludzi, przychodzily na "kolacje" na ich dzialke. W okolicy sa przepiekne
      sciezki klifami, oraz urocza miejscowosc Fowey ( zatloczona caly rok).
      www.golant.net/4556.html
      Od Eden Project bedzie to ok 10 min jazdy samochodem.
      Czy bedziecie mieli tu jakis samochod do dyspozycji? Bo na transport miejski (
      a wlasciwie wiejski) nie masz co liczyc.
      • formaprzetrwalnikowa Re: wies na koncu swiata 08.05.06, 23:24
        tak, chcemy wynajac samochód na lotnisku. mam nadzieje,z e to realne. w
        koncu 'garbusowcy' powinni przyjechac swoimi autami, c'nie?
        ;)
        • leggetta Re: wies na koncu swiata 08.05.06, 23:30
          wypozyczali garbusow tam nie maja, wiec chyba nie skorzystaja;)
    • szyszka11 Re: las, łąka, jezioro i święty spokój 09.05.06, 10:13
      Dwa tygodnie temu bylismy w miejscu zwanym VIRGINIA WATER LAKE.piekna
      okolica.las,jezioro,wodospad.
      Przez chwile czulam sie jak w Polsce....
    • malilka Re: las, łąka, jezioro i święty spokój 09.05.06, 11:23
      Forma, pisalas, ze bylas w fajnych B&B w Szkocji i Lake District, moglabys
      podac namiary prosze?
      • annamaria0 Re: las, łąka, jezioro i święty spokój 09.05.06, 11:33
        Lake District jest przepiekny, bylismy w marcu i nie bylo jeszcze tlumow, za to
        kwitly juz slynne wordsworthowe zonkile.
        Ale skoro nie chcesz gor, to New Forest polecam, ale wlasnie teraz, bo im blizej
        szkolnych wakacji, tym wiecej tam mieszczuchow, ktorzy z nieznanych blizej
        powodow lubia piknikowac tuz obok parkingow - wystarczy przejsc kilkadziesiat
        metrow dalej i jest sie samemu.
        • liley11 Zalesiony Hampshire.... 09.05.06, 13:03
          Lasy, parki, .... :)) zielono, ptaki "wrzeszcza". Od dwoch miesiecy nie slucham
          radia. Spiew ptakow jest mi muzyka:))) Las - rezerwat przyrody 20 metrow - bylam
          tam tylko raz... mimo, ze zaraz pod bokiem. Za 1 mile ogromny ponoc rezerwat...
          nie bylam tam jeszcze. O ironioooo! Siedze w domu i dlubie na klawiaturze. Przez
          kuchenne okno wola mnie hamak z ogromnego ogrodu. Raz tylko odpowiedzialam na
          jego zaproszenie....
          I tylko zastanawiam sie, czemu tak jest, ze czlowiek tak pedzi, ma tyle
          obowiazkow, pisania, dlubania, liczenia...? Przeciez sami ukladamy sobie zycie,
          no nie?
          Postawnowieniem moim jest - zmieniam godziny pracy na od 17:00 do 24:00,kiedy to
          juz slonko zajdzie i nie bedzie mi wypominac, ze na nie nawet nie spogladam.

Moim marzeniem jednak jest mieszkac w lesie..:))) Znalazlam juz dom swoich
          marzen. Moge go kupic juz nawet dzis. Za symboliczna cene, az smieszna. Caly
          drewniany. Tylko nie mam gdzie go postawic...:( Jak juz znajde kawalek ziemi, to
          wybuduje dokladnie taki sam dom w przyszlosci.... i zaprosze was na aromatyczna
          kawe na werandzie....

ahhhh... to wiosna takna mnei wplywa.....
          ..nic to, trzeba wracac do projektow i kalkulacji...ech
    • mgna Re: las, łąka, jezioro i święty spokój 16.05.06, 01:02
      www.visitpembrokeshire.com/
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka