Dodaj do ulubionych

maszyna do pieczenia chleba

07.09.06, 23:45
zastanawiam sie nad zakupem takowej, ale najpierw musze miec jakies fajne
przepisy na chlebek:) jesli ktos z was posiada fajny przepis, bardzo prosze o
niego prosze (tylko, zeby produkty byly dostepne w anglii)
Obserwuj wątek
    • formaprzetrwalnikowa Re: maszyna do pieczenia chleba 07.09.06, 23:56
      do mojej maszyny (Morphy Richards) była dołączona ksiązeczka z instrukcją
      obsługi i przykąłdowymi przepisami -chleb z tych przepisów ma skłądniki
      dostępne w UK i jest pyszny (w kazdym razie tych kilka przepisów, które
      wypróbowałam).
      a maszyne wybrałam, hehe ;), zeby mi pasowała do ekspresu do kawy ;-)
    • asica74 Re: maszyna do pieczenia chleba 08.09.06, 01:50
      forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=777&w=47983227
      a tu jest przepis. Zajrzyj tez na forum Pieczenie Chleba, czy cos takiego...
      • tuti Re: maszyna do pieczenia chleba 08.09.06, 08:37
        dawne forum gazetowe o pieczeniu chleba, jest tu

domowe.forumer.pl/index.php
        a wiecej o maszynach: tinyurl.com/ha5gb
    • czokibiki Re: maszyna do pieczenia chleba 08.09.06, 12:16
      olijka, ja z calego serca polecam maszynke Panasonic. Zabojczo droga, ale ja
      mialam juz kilka i zadna nie wyrabia ciasta tak fenomenalnie. :-) A jak juz
      bedziesz miala maszynke, to i przepisy sie znajda. Pelno jest tego w necie, a do
      kazdej maszynki sa dolaczone przepisy, w Panasonicu tez, wiec sobie poradzisz.
      Jesli nie jestes pewna, czy spodoba sie Tobie idea pieczenia chleba, to kup na
      poczatek jakas tansza maszynerie :-)
      Ja swoaja przywiozlam z Polski, ale tam kupilam uzywana, bo nowych nie
      sprowadzaja juz do PL. Teraz rozmarzam sie na widok nowej w sklepie, ale moja
      poki co jest super, mimo ze to starszy typ. :-)
      Ja pieke swoje chleby i bulki od paru ladnych lat, tutaj tez nie kupuje, chyba
      ze tostowy, bo uwielbiam tosty i grzaneczki, a angielski chlebek tostowy jest
      swietny. Jak masz jakies pytania, to chetnie pomoge :-)
      • pyza_uk Re: maszyna do pieczenia chleba 24.09.06, 14:05
        Ale mi narobilyscie smaku... Jaki model panasonica polecasz, bo przegladalam na
        google i sa conajmniej 3 dostepne - jeden ma b. dobre opinie drugi wrecz
        przeciwnie...?
        • czokibiki Re: maszyna do pieczenia chleba 24.09.06, 15:39
          Ja mam sd 206, ale to juz starszy typ, jak pisalam kupilam uzywany jeszcze w PL
          i czekam az sie zepsuje, bo chcialabym nowy. :-) A konkretnie krece sie kolo
          modelu SD 253, ktory jest dostepny w sklepach. A o ktorym modelu czytalas
          niedobre opinie?
          • pyza_uk Re: maszyna do pieczenia chleba 24.09.06, 17:15
            Juz teraz nie pamietam, bo wyrzucilam z ulubionych - zostawilam tylko 252 i 253
            wlasnie i sie miotam. Pewnie zamowie 253, ale musze sie jeszcze zastanowic, czy
            nie jest to tylko slomiany zapal w moim pzypadku i wyrzucienie £80 w bloto. Ale
            jak sobie pomysle o takim domowym chlebku..., mniam...
          • zibi_002 Re: maszyna do pieczenia chleba 15.07.15, 16:41
            Poszukuję instrukcji po polsku do wypiekacza panasonic sd-206. Proszę o pomoc.
    • dorotus76 Re: maszyna do pieczenia chleba 08.09.06, 13:19
      Zaciekawiła mnie ta maszynka więc mam kilka pytań:
      Czy pieczenie chleba w takiej maszynce jest czasochłonne?
      Czy wystarczy tylko wrzucić składniki i ona zajmuje się resztą?
      Chleb z przepisów dołączonych do maszynki smakuje bardziej jak polski?
      dzięki

pozdróffka
      • deadeasy Re: maszyna do pieczenia chleba 08.09.06, 14:48
        Wrzucic (polecaja w odpowiedniej kolejnosci i dokladnie odmierzone). Ja
        wrzucam, przyciskam dwa guziki i tyle. Po 4 godzinach mam chlebek (na razie
        cwicze wersje "podstawowa" czyli zwykly bialy).
        • formaprzetrwalnikowa Re: maszyna do pieczenia chleba 08.09.06, 15:24
          ja cwicze glownie wholewheat, bo uwielbiam. i przyznaje, ze jest prawie tak
          dobry jak ten graham, ktory kupowal moj tata wiele lat temu, ochrzczony przez
          nas Najlepszym Chlebem Swiata.
          faktycznie: tylko wrzucic skladniki i nacisnac kilka guzikow. niestety, za
          kazdym razem trzeba forme (hehe ;)) przygotowac- umyc, natluscic a skladniki
          odmierzac bardzo starannie. ja tez przestrzegam (mniej wiecej) kolejnosci. i
          chociaz po wcisnieciu guzikow juz nie musisz sie niczym przejmowac, to mi same
          przygotowania do pieczenia zajmuja jakies 15 minut. no i lepiej poczekac az sie
          chleb upiecze, zeby go wyjac w odpowiednim momencie.
          bo wtedy jest pyszny, pachancy, chrupiacy.. mmmm...
          ::)))
          • basia313 Re: maszyna do pieczenia chleba 08.09.06, 15:56
            My z kolei mamy Breville i jest bardzo dobry. Skladniki nalezy wlozyc w
            odpowiedniej kolejnosci i nastawic program. Razem moze zajmuje to dwie minuty.
            Chleby sa dobre, ale mysle, ze nie sa tak dobre, jak polskie chleby, ale lubie
            je gdy sa swiezo upieczone. Do polskiego chleba nalezy dodac zakwasu, a
            tutejsze przepisy zdaje sie tego nie maja. Za to bardzo smakuje mi ten chlebek,
            ktory mozna upiec z mieszanki do chleba kupionej w Lidl-u. Podobne miesznki
            mozna kupic w supermarketach, ale te z Lidl-a sa najbardziej zblizone moim
            zdaniem do polskiego chleba.
      • czokibiki Re: maszyna do pieczenia chleba 08.09.06, 19:51
        Tak jak dziewczyny pisza, wystarczy wrzucic odpowiednie skladniki i maszynka
        sama wyrabia, wyrasta i piecze chlebek. Mozna w niej piec rozne chleby biale i
        razowe, zytnie i pszenne, na zakwasie i nie. Slodkie drozdzowki i chlebki z
        owocami. Ja najczesciej ostatnio wyrabiam w niej i pieke w piekarniku. Po jakims
        czasie dojdziesz do wprawy. Najwazniejsze jest nie tyle odmierzyc skladniki i
        wrzucic, ale zaobserwowac gestosc ciasta, musi sie utworzyc miekka, ale nie
        lepka ani rozmazujaca sie kulka. Przepisy mozna modyfikowac wg swojego smaku i
        dodawac rozne ziarenka itp. :-)
        • dorotus76 Re: maszyna do pieczenia chleba 08.09.06, 20:14
          Ale nabrałam ochoty na taki chlebek, szczególnie jak zobaczyłam zdjęcie z
          galerii potraw. Szczerze mówiąc nigdy wcześniej chleba nie piekłam, ale jesli
          ta maszyna zrobi wszystko za mnie to ja się tylko podpiszę :).
          mniam mniam, już przegladam argos

pozdróffka
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka