olijka1 07.09.06, 23:45 zastanawiam sie nad zakupem takowej, ale najpierw musze miec jakies fajne przepisy na chlebek:) jesli ktos z was posiada fajny przepis, bardzo prosze o niego prosze (tylko, zeby produkty byly dostepne w anglii) Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
formaprzetrwalnikowa Re: maszyna do pieczenia chleba 07.09.06, 23:56 do mojej maszyny (Morphy Richards) była dołączona ksiązeczka z instrukcją obsługi i przykąłdowymi przepisami -chleb z tych przepisów ma skłądniki dostępne w UK i jest pyszny (w kazdym razie tych kilka przepisów, które wypróbowałam). a maszyne wybrałam, hehe ;), zeby mi pasowała do ekspresu do kawy ;-) Odpowiedz Link
asica74 Re: maszyna do pieczenia chleba 08.09.06, 01:50 forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=777&w=47983227 a tu jest przepis. Zajrzyj tez na forum Pieczenie Chleba, czy cos takiego... Odpowiedz Link
tuti Re: maszyna do pieczenia chleba 08.09.06, 08:37 dawne forum gazetowe o pieczeniu chleba, jest tu domowe.forumer.pl/index.php a wiecej o maszynach: tinyurl.com/ha5gb Odpowiedz Link
czokibiki Re: maszyna do pieczenia chleba 08.09.06, 12:16 olijka, ja z calego serca polecam maszynke Panasonic. Zabojczo droga, ale ja mialam juz kilka i zadna nie wyrabia ciasta tak fenomenalnie. :-) A jak juz bedziesz miala maszynke, to i przepisy sie znajda. Pelno jest tego w necie, a do kazdej maszynki sa dolaczone przepisy, w Panasonicu tez, wiec sobie poradzisz. Jesli nie jestes pewna, czy spodoba sie Tobie idea pieczenia chleba, to kup na poczatek jakas tansza maszynerie :-) Ja swoaja przywiozlam z Polski, ale tam kupilam uzywana, bo nowych nie sprowadzaja juz do PL. Teraz rozmarzam sie na widok nowej w sklepie, ale moja poki co jest super, mimo ze to starszy typ. :-) Ja pieke swoje chleby i bulki od paru ladnych lat, tutaj tez nie kupuje, chyba ze tostowy, bo uwielbiam tosty i grzaneczki, a angielski chlebek tostowy jest swietny. Jak masz jakies pytania, to chetnie pomoge :-) Odpowiedz Link
pyza_uk Re: maszyna do pieczenia chleba 24.09.06, 14:05 Ale mi narobilyscie smaku... Jaki model panasonica polecasz, bo przegladalam na google i sa conajmniej 3 dostepne - jeden ma b. dobre opinie drugi wrecz przeciwnie...? Odpowiedz Link
czokibiki Re: maszyna do pieczenia chleba 24.09.06, 15:39 Ja mam sd 206, ale to juz starszy typ, jak pisalam kupilam uzywany jeszcze w PL i czekam az sie zepsuje, bo chcialabym nowy. :-) A konkretnie krece sie kolo modelu SD 253, ktory jest dostepny w sklepach. A o ktorym modelu czytalas niedobre opinie? Odpowiedz Link
pyza_uk Re: maszyna do pieczenia chleba 24.09.06, 17:15 Juz teraz nie pamietam, bo wyrzucilam z ulubionych - zostawilam tylko 252 i 253 wlasnie i sie miotam. Pewnie zamowie 253, ale musze sie jeszcze zastanowic, czy nie jest to tylko slomiany zapal w moim pzypadku i wyrzucienie £80 w bloto. Ale jak sobie pomysle o takim domowym chlebku..., mniam... Odpowiedz Link
zibi_002 Re: maszyna do pieczenia chleba 15.07.15, 16:41 Poszukuję instrukcji po polsku do wypiekacza panasonic sd-206. Proszę o pomoc. Odpowiedz Link
dorotus76 Re: maszyna do pieczenia chleba 08.09.06, 13:19 Zaciekawiła mnie ta maszynka więc mam kilka pytań: Czy pieczenie chleba w takiej maszynce jest czasochłonne? Czy wystarczy tylko wrzucić składniki i ona zajmuje się resztą? Chleb z przepisów dołączonych do maszynki smakuje bardziej jak polski? dzięki pozdróffka Odpowiedz Link
deadeasy Re: maszyna do pieczenia chleba 08.09.06, 14:48 Wrzucic (polecaja w odpowiedniej kolejnosci i dokladnie odmierzone). Ja wrzucam, przyciskam dwa guziki i tyle. Po 4 godzinach mam chlebek (na razie cwicze wersje "podstawowa" czyli zwykly bialy). Odpowiedz Link
formaprzetrwalnikowa Re: maszyna do pieczenia chleba 08.09.06, 15:24 ja cwicze glownie wholewheat, bo uwielbiam. i przyznaje, ze jest prawie tak dobry jak ten graham, ktory kupowal moj tata wiele lat temu, ochrzczony przez nas Najlepszym Chlebem Swiata. faktycznie: tylko wrzucic skladniki i nacisnac kilka guzikow. niestety, za kazdym razem trzeba forme (hehe ;)) przygotowac- umyc, natluscic a skladniki odmierzac bardzo starannie. ja tez przestrzegam (mniej wiecej) kolejnosci. i chociaz po wcisnieciu guzikow juz nie musisz sie niczym przejmowac, to mi same przygotowania do pieczenia zajmuja jakies 15 minut. no i lepiej poczekac az sie chleb upiecze, zeby go wyjac w odpowiednim momencie. bo wtedy jest pyszny, pachancy, chrupiacy.. mmmm... ::))) Odpowiedz Link
basia313 Re: maszyna do pieczenia chleba 08.09.06, 15:56 My z kolei mamy Breville i jest bardzo dobry. Skladniki nalezy wlozyc w odpowiedniej kolejnosci i nastawic program. Razem moze zajmuje to dwie minuty. Chleby sa dobre, ale mysle, ze nie sa tak dobre, jak polskie chleby, ale lubie je gdy sa swiezo upieczone. Do polskiego chleba nalezy dodac zakwasu, a tutejsze przepisy zdaje sie tego nie maja. Za to bardzo smakuje mi ten chlebek, ktory mozna upiec z mieszanki do chleba kupionej w Lidl-u. Podobne miesznki mozna kupic w supermarketach, ale te z Lidl-a sa najbardziej zblizone moim zdaniem do polskiego chleba. Odpowiedz Link
czokibiki Re: maszyna do pieczenia chleba 08.09.06, 19:51 Tak jak dziewczyny pisza, wystarczy wrzucic odpowiednie skladniki i maszynka sama wyrabia, wyrasta i piecze chlebek. Mozna w niej piec rozne chleby biale i razowe, zytnie i pszenne, na zakwasie i nie. Slodkie drozdzowki i chlebki z owocami. Ja najczesciej ostatnio wyrabiam w niej i pieke w piekarniku. Po jakims czasie dojdziesz do wprawy. Najwazniejsze jest nie tyle odmierzyc skladniki i wrzucic, ale zaobserwowac gestosc ciasta, musi sie utworzyc miekka, ale nie lepka ani rozmazujaca sie kulka. Przepisy mozna modyfikowac wg swojego smaku i dodawac rozne ziarenka itp. :-) Odpowiedz Link
dorotus76 Re: maszyna do pieczenia chleba 08.09.06, 20:14 Ale nabrałam ochoty na taki chlebek, szczególnie jak zobaczyłam zdjęcie z galerii potraw. Szczerze mówiąc nigdy wcześniej chleba nie piekłam, ale jesli ta maszyna zrobi wszystko za mnie to ja się tylko podpiszę :). mniam mniam, już przegladam argos pozdróffka Odpowiedz Link