spacecoyote 16.04.07, 10:21 Jakiej smietany uzywacie do zabielania zup? Single, double, sour cream, creme fraiche czy jeszcze cos innego? Nie jestem za dobra w kuchni i sie nie moge polapac. Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
asica74 Re: Smietana do zupy 16.04.07, 10:27 Jezeli juz, to uzywam jogurtu greckiego. Dodaje go do zupy tuz przez zjedzeniem. Odpowiedz Link
spacecoyote Re: Smietana do zupy 16.04.07, 13:50 Ale jak jogurt, to bez gotowania? czyli dodaje sie juz na talerzu, albo po wylaczeniu gazu pod zupa? czy mozna zakipiec? Odpowiedz Link
asica74 Re: Smietana do zupy 16.04.07, 21:35 Nigdy nie dodaje jogurtu do calej zupy, bo wtedy szybko kwasnieje. Jogurt podaje, po rozlaniu zupy do talerzy, po lyzeczce na talerz. Odpowiedz Link
minisufka Re: Smietana do zupy 17.04.07, 10:11 asica74 napisała: > Nigdy nie dodaje jogurtu do calej zupy, bo wtedy szybko kwasnieje. naprawde kwasnieje? mi nigdy nie skwasniala, a zawsze dodaje jogurt do calej zupy i zagotowuje. a czasem mi ta zupa stoi w lodowce 4 dni jak nagotuje za duzo. hmm... moze mam po prostu dobra lodowke :-) Odpowiedz Link
asica74 Re: Smietana do zupy 17.04.07, 11:13 Ojejku, a co to za lodowka? :) Moze nie chodzi tu o rzeczywisty fakt kwasnienia, ale o to, ze dla mnie odstana zupa z dodanym jogurtem ma inny smak, bardziej kwasny. Aha, ja i moj chlop mamy inne smaki, on woli dodac tylko troszeczke jogurtu, a ja wole wiecej, wiec tak czy siak, zostane przy swoim sposobie :) Zreszta takich polskich zup nie robie juz od lat. Ale ogorkowa nadal lubie :) Odpowiedz Link
moooni Re: Smietana do zupy 16.04.07, 12:51 spacecoyote napisała: > Jakiej smietany uzywacie do zabielania zup? Single, double, sour cream, creme > fraiche czy jeszcze cos innego? > > Nie jestem za dobra w kuchni i sie nie moge polapac. Polskiej, z Piątnicy. Nie potrafię się przekonać do tutejszych wynalazków :( Pzdr Monika/Slough Odpowiedz Link
fatemeh Re: Smietana do zupy 16.04.07, 13:17 Sour cream - dostepna wszedzie (odpowiednik naszej 18%) lub jogurt naturalny (moj ulubiony to Yeo Valley (whole Milk Natural). Odpowiedz Link
robak.rawback dorotus76 - fajna masz strone ze slodyczami 17.04.07, 12:00 spojrzalam nieopatrznie na twoj link - nieopatrznie - bo wlasnie staram sie nie jesc slodyczy no i mi sie w brzuchu zagotowalo od razu - bardzo smacznie wygladaja i ladne te slodkosci Odpowiedz Link
101krotka Re: Smietana do zupy 18.04.07, 22:22 do zupu single,jakos te ich sour cream sa dla mnie za "sour":) Odpowiedz Link
robak.rawback smietana do sosu ? 20.04.07, 12:21 kupilam sobie smietane single ale wydaje mi sie lekko za rzadka, macie jakis pomysly na cos do sosu - bo nie chcialam zeby bylo zbyt kaloryczne wiec nie skusilam sie na double Odpowiedz Link
tw52 Re: smietana do sosu ? 23.04.07, 20:12 ja zageszczam sos jogurtem greckim zamiast smietany: tzn mieszam np 1 lyzke cornflour np z 3 lyzkami jogurtu i dorzucam to do potrawy szybko mieszajac, zeby nie powstaly grudy z maki. w miare wzrpstu temperatury wszystko zgestnieje, jesli za bardzo to mozna dodawac wode do odpowiedniej gestosci. Odpowiedz Link
aotearoa Creme fraiche 26.04.07, 15:51 Jestem fanka tej smietany, zwlaszcza w wykonaniu Yeo Valley. Czesto dostawalam szalu ze po dodaniu kwasnej smietany sos w zrazach czy strogonowie mi sie wazy (a jak sie czlowiek napracowal, to go szlag trafia ze efekt wizualny jest do bani) a przy creme fraiche jeszcze nigdy nic takiego mi sie nie stalo. I w zurku tez dobrze smakuje:) Odpowiedz Link
aotearoa Re: Creme fraiche 26.04.07, 15:53 zapomnialam dodac ze Creme fraiche Yeo Valley jest tylko "half fat" - wiec dodatkowy argument dla tych liczacych kalorie lub po prostu nie lubiacy tlustego. Odpowiedz Link