24.02.12, 23:53
Chyba będzie wiosenny wysyp. Pytanie tylko czy będą ożywiać okolice i tym samym nakręcać ruch sobie nawzajem czy też wykończą się ..... W kinie Wisła podobno coffeeheaven - to miło, mimo, że sieciówka, ale barek wiślany był nazbyt specyficzny. Może ogródek będzie ? Na Mickiewcza obok Simpatiko otwiera się druga kawiarnia - i tu własnie rodzi się pyatnie czy istniejąca (w dawnym Cafe obok, a potem szmateksie) padnie czy obie wspólnymi siłami rozkręcą tamtą trochę wciąż ospałą okolicę. A na rogu Zajączka dla odmiany Pekao SA i obok ponoć sklep jakiś. No i czekamy na klubokawiarnei filmową na Zajączka po drugiej stronei Mickiewicza. Wbrew zapowiedzią następca Rozmarynu się nie otworzył i nadal się wykańcza. Z wystroju dość znów banalnego (kiedyś rustykalność teraz typowe krzesła w czerwonym skaju i ogólnei czerwone klimaty) nie wynika co będzie do jedzenia :). No i wciąż czekamy na nowe wcielenie Żywiciela - w małym lokalu obok - ze słodyczami, kawą i czekoladą - ponoć czynnym od 7 rano.
Obserwuj wątek
    • donkej Re: po Rozmarynie 25.02.12, 00:18
      A nie - mnie się wnętrze nowej knajpy po Rozmarynie spodoba raczej: tym czerwieniom towarzyszą szarości, srebrzystości plus dużo drewna. Ptaszki ćwierkają, że mają tam być także żoliborskie akcenty.
      Będzie restauracja, ale nie tylko dla białych kołnierzyków z apartamentowca.
      Otworzą się podobno niebawem, w naszej rzeczywistości taki poślizg to norma ;-)
    • Gość: T Re: kawiarnie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.02.12, 00:48
      A co z Karetą się dzieje?
      • Gość: fmp2 Re: kawiarnie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.02.12, 10:10
        podobno po Karecie ma powstać piekarnia włoska/sklep/kawiarnia, ale to chyba przyszłość, bo na razie nic tam się nie dzieje. Ale po sąsiedzki remont się toczy i podbno chcą szybko otworzyć.
    • Gość: Żoliborzanka Re: kawiarnie IP: 178.73.48.* 26.02.12, 21:58
      Za to chyba zamyka się nam czekoladziarnia na Zajączka (przy Krakusie), bo już od kilku dni zamknięta, rolety zaciągnięte i żadnego info na drzwiach nie ma.
      • Gość: fmp2 czekoladziarni IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.02.12, 22:46
        własnie dzisiaj też to zobaczyłem. Szkoda, bo to pokazuje jak to trudnia lokalizacja. Ale też i sam lokal był trudny ni to kawiarnia ni cukiernia.
        No i może trzeba sie pogodzić, że to nie tylko problem banków, ale i ludzi, któzy mało chodzą :)
        • very.martini Re: czekoladziarni 02.03.12, 23:33
          Nie chodzi o lokalizację, ale nikt mnie nie upoważnił do pisania o sprawie, więc - nie napiszę;)
          Wiem tylko, że właścicielka szuka nowego miejsca, chociaż poprzednie jej pasowało.

> zacja. Ale też i sam lokal był trudny ni to kawiarnia ni cukiernia
          Czemu "ni to kawiarnia"? Jak inaczej chcesz nazwać lokal, który serwuje kawę? Chyba że brakuje Ci wynalazków z zawiesinami z cukru i sztucznych barwników i aromatów, zwanych z rozpędu syropami, ale klasyczne kawiarnie zazwyczaj tego nie oferują:)

16%VOL
          22%VAT
          • Gość: Żoliborzanka Re: czekoladziarni IP: 178.73.48.* 02.03.12, 23:57
            Czyżby znowu konflikt między właścicielką lokalu a wynajmującym? Z fryzjerem rozstała się awanturą na całą ulicę.
        • Gość: richeza Re: czekoladziarni IP: 178.73.48.* 15.03.12, 20:36
          No tak, uwielbiam czekolade i bylabym tam napewno czestym gosciem - ja i moja kolezanka. Niestety nie wpuszczali z psami. no coz, trzeba bylo isc do konkurencji - moze bez czekolady, za to na kawe , a pies pod stolem grzecznie lezal:))
          • Gość: gość Re: czekoladziarni IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.03.12, 20:46
            A gdzie wpuszczają z psami??
    • Gość: tubylec Re: kawiarnie IP: *.dynamic.chello.pl 27.02.12, 11:05
      Wysyp będzie i dobrze. W końcu nastąpi weryfikacja na ile tego typu lokale są potrzebne i czy powszechne utyskiwanie na ich brak nie było nakręcone przez garstkę aktywistów. W końcu grunt mamy podatny i narzekać lubimy:) Obserwując życie kulturalno rozrywkowe naszej dzielnicy mam wątpliwości czy powstałe miejsce zapełnią się ludźmi. Oby.
      • f.sinatra Re: kawiarnie 06.03.12, 09:28
        Przy bielańskim wylocie kładki pomiędzy Włościańską i Ogólną, w pawilonie, w którym urzęduje Nastula (Ogólna 9), pojawiła się kawiarenka "równoWAGA":)
    • Gość: tubylec I jeszcze jedna IP: *.dynamic.chello.pl 08.03.12, 12:40
      Róg Zajączka i Mickiewicza obok powstającego banku Pekao, w lokalu po dawnym fryzjerze.
      To już będzie prawdziwy wysyp na wiosnę. Nie jestem tylko pewien czy będzie to kawiarnia czy restauracja, ale gastronomia na pewno. Kto to wszystko zapełni....?
    • Gość: miki Re: kawiarnie IP: 195.245.213.* 15.03.12, 14:34
      a może ktoś wie gdzie jest teraz cukiernia z Mickiewicza, ta przy przystanku tramwajowym? Teraz też jest tam cukiernia - Jabłonowskich, ale jakoś tamte słodkości bardziej mi smakowały:)
    • Gość: Łucyjka Re: kawiarnie IP: *.dynamic.chello.pl 10.07.13, 20:54
      A gdzie na Bielanach można wypić dobrą kawę?
    • Gość: gość Re: kawiarnie IP: *.ip.netia.com.pl 15.07.13, 13:13
      Najlepsza (moim zdaniem) kawa na Żoliborzu jest w niepozornej ale bardzo sympatycznej kawiarni Mały Format Cafe! Mickiewicza 17. Blisko Pl. Inwalidów

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka