Dodaj do ulubionych

rada rodziców przedszkole na doryckiej

24.09.13, 09:38
Witam wszystkich. Mam zapytanie do rodziców dzieci chodzących do bielańskich przedszkoli. Ile wpłacacie na radę rodziców i co z tego mają wasze dzieci. Moja córa chodzi na dorycką ( przedszkole 39), wpłacamy w tym roku 40 zł miesięcznie, jest tam 5 grup, więc około 125 dzieci. W tamtym roku wpłacaliśmy 35 zł i muszę powiedzieć że średnio 1( rzadko 2 ) razy na miesiąc wypadało jakieś wydarzenie dla dzieci - piknik, teatrzyk, koncert. Takie "wydarzenie" kosztuje podobno około 400 - 600 zł, więc na miesiąc średnio opłaciło je około 15 rodziców, w przypadku dwóch teatrów 25 rodziców. Więc co z kasą 100 rodziców. Jak policzyć to 4000 zł miesięcznie!. Co z tymi pieniędzmi się dzieje? Wczoraj rozmawiałam z koleżanką której dziecko jest w przedszkolu na woli, tam rodzice mają dobrowolną składkę na radę rodziców - ona wpłaca 10 zł!!! są 4 grupy i w tamtym roku działo się o wiele więcej niż u nas.
Więc jak ktoś wie od czego to zależy to proszę o odpowiedź. Wiem że w grudniu są jakieś paczki, u nas zabawka( super) i niestety wór słodyczy ( przedszkole promuje zdrowe odżywianie!). No i pewnie jakieś zabawki do sali od czasu do czasu.No ale to też nie wyjaśnia sprawy co się dzieje z resztą pieniędzy. Jak jest u was? Ile wpłacacie i co z tego mają wasze dzieci?
Obserwuj wątek
    • Gość: sowa mądra głowa Re: rada rodziców przedszkole na doryckiej IP: *.dynamic.chello.pl 24.09.13, 23:16
      a nagrody na konkursy, dofinansowanie ubogich dzieciatek, zakup gier i zabawek, materiałów plastycznych do zajęć, baniaki z wodą do każdej sali na to są pewnie wydawane pieniadze.
      a ty zamiast jątrzyć na forum powinnaś poprosić rade rodziców o wgląd w dokumentacje, faktury, na co idzie zakup w danym roku itp. to wtedy bedziesz wiedzieć a nie doszukujesz się machlojek tam gdzie pewnie ich nie ma
      • Gość: robson Re: rada rodziców przedszkole na doryckiej IP: 93.154.166.* 26.09.13, 08:58
        Rada Rodziców to zawsze wielka niewiadoma. Najlepiej poprosić o zestawienie wydatków.
        I sprawdzić poszczególne kwoty.
        W jednym z przedszkoli w Warszawie, za pieniądze RR wynajmowali lekarkę przedszkolną. Wyszło za to 9000zł za rok :)
        • Gość: zyta przytyk IP: *.dynamic.chello.pl 03.10.13, 12:11
          W przedszkolu na Przytyku wpłacamy 40 zł, co roku wisi na tablicy plan budżetu. Ale to tylko plan.... bo w ubiegłym roku planowanej wycieczki nie było... I w zasadzie muszę stwierdzić, że ogromna ilość środków idzie na przedszkole - a nie dzieci. np. zabawka ogrodowa 14 tys., art. plastyczne 3 tys. (ja rozumiem, ze kredki, plastelina itd - ale wydawało mi się, ze przedszkola dostają dofinansowanie z budżetu dzielnicy)... a do tego teatrzyki, wycieczki, bale, nagrody, pasowanie przedszkolaka, pożegnanie itp
          Co m-c dostarczamy też po opakowaniu chusteczek mokrych i suchych, i mamy składkę klasową 2 zł m-c (na kredki, plastelinę itd) :)
      • Gość: zyta Re: rada rodziców przedszkole na doryckiej IP: *.dynamic.chello.pl 03.10.13, 12:12
        sprawozdanie z wydatków powinno być ogólnie dostępne - a nie, zeby ktoś miał sie o nie prosić.... to są nasze pieniadze....
        • lewana77 Re: rada rodziców przedszkole na doryckiej 03.10.13, 15:42
          skarbnik powinein miec zestawienie

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka