nascendi 13.09.04, 09:30 Witam, Czy wie ktoś - dlaczego, na czyj wniosek itp. zmieniono nazwę przystanku "Dewajtis" na "UKSW"? Co o tym sądzicie? pzdr. nascendi Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: ano Re: zmiana nazwy przystanku "Dewajtis" na "UKSW" IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.09.04, 16:05 Dewajtis bylo ladnie.. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: alx Re: zmiana nazwy przystanku "Dewajtis" na "UKSW" IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 13.09.04, 19:21 Politechnika i UW mają swoje przystanki. Teraz będzie miało i UKSW. Tak jest sprawiedliwiej. :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Borys Re: zmiana nazwy przystanku "Dewajtis" na "UKSW" IP: *.pentor.com.pl 09.12.04, 13:40 Ahoj! > Czy wie ktoś - dlaczego, na czyj wniosek itp. zmieniono nazwę > przystanku "Dewajtis" na "UKSW"? > Co o tym sądzicie? 1 - nie wiem kto 2 - nie podoba mi się to Borys Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: miss Re: zmiana nazwy przystanku "Dewajtis" na "UKSW" IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.12.04, 14:23 bardzo mi się podoba, to logiczne i potrzebne, zmiany takie następują z rozporządzenia władz dzielnicy Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ksywka Re: zmiana nazwy przystanku "Dewajtis" na "UKSW" IP: 195.94.193.* 09.12.04, 14:42 > bardzo mi się podoba, to logiczne i potrzebne, Potrzebne Tobie czy komuś jeszcze ? I do czego jeśli można spytać? > zmiany takie następują z rozporządzenia władz dzielnicy Którego konkretnie organu czy osoby w tych władzach? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: miss do ksywki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.12.04, 16:06 1.nazwa na przystanku informuje co też ważnego mieści się w pobliżu tego przystanku, (czyli gdzie dojechałam), i tak np jest stacja metra Ratusz, przystanek AWF, albo ZOO, czy to jasne?, inna sprawa, że są takie przystanki, przy których mieści się tylko sklep monopolowy i nic więcej (stąd może masz takie nawyki) 2.rady poszczególnych gmin po przeprowadzeniu głosowania wydają decyzje o nadaniu lub zmianie nazw ulic, wejdź na strony Bielan i sprawdź, a potem możesz mu zanieczyścić wycieraczkę Odpowiedz Link Zgłoś
roody102 Re: do ksywki 09.12.04, 16:32 > 1.nazwa na przystanku informuje co też ważnego mieści się w pobliżu tego > przystanku, (czyli gdzie dojechałam), i tak np jest stacja metra Ratusz, > przystanek AWF, albo ZOO, czy to jasne?, inna sprawa, że są takie przystanki, > przy których mieści się tylko sklep monopolowy i nic więcej (stąd może masz > takie nawyki) Może bez personalnych przytyków, co? Nazwa przystanku nie musi informować o tym, co się mieści w okolicy - równie dobrze może się odnosić do jakiegoś zwyczajowego określenia. A poza tym zmienianie nazw jest zawsze źródłem kłopotów. > 2.rady poszczególnych gmin po przeprowadzeniu głosowania wydają decyzje o > nadaniu lub zmianie nazw ulic, wejdź na strony Bielan i sprawdź, a potem możesz > mu zanieczyścić wycieraczkę Tam się nie zmieniła nazwa ulicy, tylko przystanku a za to nie odpowiada dzielnica, tylko ZTM, który podlega pod miasto. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Borys Nazwa przystanku IP: *.internetdsl.tpnet.pl 09.12.04, 21:02 Ahoj! Nazwa przystanku informuje o miejscu. Od "zawsze" ten przystanek nazywał się Dewajtis, bo jest na rogu Marymonckeij i Dewajtis. I taka też jest tradycja nazewnictwa przystanków w Warszawie - od ulic/przecznic. A to że, za przeproszeniem - "w pizdu" - pół kilometra dalej jest ATK czy jak to się teraz nazywa, to mnie wali. Borys Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zoskaanka Re: Nazwa przystanku IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.12.04, 21:41 > A to że, za przeproszeniem - "w pizdu" - pół kilometra dalej jest ATK czy jak to się teraz nazywa, to mnie wali. Dobrze powiedziane Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dewajtis Re: do miss IP: *.chello.pl 09.12.04, 22:53 No i o czym Cię tak poinformuje przystanek o nazwie UKSW? Co za powszechnie znany skrót, który wszystkim się od razu jednoznacznie kojarzy, no właśnie... z czym? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ksywka od ksywki IP: 195.94.193.* 10.12.04, 11:02 > 1.nazwa na przystanku informuje co też ważnego mieści się w pobliżu tego > przystanku, (czyli gdzie dojechałam), i tak np jest stacja metra Ratusz, > przystanek AWF, albo ZOO, czy to jasne?, Do informowania służy Miejski System Informacji (MSI), a nie nazwy przystanków. (jak nie wiesz o czyms takim, to zajrzyj na www.msiwarszawa.com.pl ) Przy Dwajtis można postawić tablicę co nawet byłoby wskazane z uwagi na pobliski kościół-zabytek ważniejszy niż jakieś tam UKSW. Obok stacji Ratusz jest też Buiro Rzecznika Praw Obywatelskich, Pałac Mostowskich, Arsenał,... I co? Należy je w takim razie dopisać do nazwy stacji? Zmienić "Potocką" na "szkoła pożarnicza+hala m.+bazar"? > inna sprawa, że są takie przystanki, > przy których mieści się tylko sklep monopolowy i nic więcej (stąd może masz > takie nawyki) Piszę koślawe litery? Wyczuwasz alkohol między wierszami? A może musisz sięgać po inwektywy z braku argumentów ? > 2.rady poszczególnych gmin po przeprowadzeniu głosowania wydają decyzje o > nadaniu lub zmianie nazw ulic, wejdź na strony Bielan i sprawdź, a potem możesz > > mu zanieczyścić wycieraczkę Wydaje mi sie że zmieniono nie nazwe ulicy ale przystanku. odróżniasz te dwie rzeczy ? Z niegdysiejszej dyskusji na forum Komunikacja wynika, że udział władz Bielan w tej zmianie był nieduży i bierny, że zrobiono to na zamówienie UKSW lekceważąc opnię mieszkańców. A co do tej wycieraczki nawet jeśli masz tę metodę sprawdzoną, to nie skorzystam. Unikam g...nianych argumentów. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: d Re: od ksywki IP: *.chello.pl 11.12.04, 23:00 Ul. Dewajtis już właściwie nie istnieje. Uwiarygodniał ją właśnie ten przystanek. Kto pamięta że ATK (ups... UK Stefana cośtam) jest przy Dewajtis? Odpowiedz Link Zgłoś
roody102 Re: od ksywki 11.12.04, 23:20 E, coś nie widzę logiki w tym, co piszesz. Ulica istnieje tak, jak zawsze - nigdy jej nie było więcej, raczej mniej. Im bardziej się UKSW rozwija, tym ta nazwa większe ma znaczenie. UKSW to w końcu całkiem spora uczelnia i dzięki temu, że adres ma od Dewajtis każdy jej student zna tą nazwę, a to niemała grupa młodych ludzi koniec końców, na peweno pamiętają. Także nazwa na pewno nie umarła. Póki nosił ją także przystanek, to miała dodatkową szansę: - Jak dojechać do UKSW? - Tramwajem, przystanek „Dewajtis” – funkcjonowała w języku i to języku młodych ludzi. I tym bardziej szkoda, że zmieniając nazwę tej szansy jej pozbawiono i przyczyniono się pośrednio do jej powolnego uśmiercania. A szkoda, bo to specyficzna, jedyna w swoim rodzaju nazwa. Po prostu szkoda. Ale może przeważyło to, że w języku starosłowiańskim dewajtis to nie tylko dąb, ale czasem też Święty Dąb, a więc ślad pogańskiego kultu w języku? ;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: d Re: od ksywki IP: *.chello.pl 11.12.04, 23:47 Nie widzę nielogiczności w swoim wywodzie? Ke pasa... Odpowiedz Link Zgłoś
roody102 Re: od ksywki 12.12.04, 00:34 Napisałaś, że UKSW uwiarygodnił nazwę - zgoda. Ale napisałaś też, że ona jest martwa. To stoi w sprzeczności. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: d Re: od ksywki IP: *.chello.pl 12.12.04, 01:02 Dewajtis jest adresem wyłącznie dla ATK (UKSW) i dla Domu Formacyjnego. Jeśli Oni nie będą tego adresu pielęgnować, przepadnie... Pierwszy krok do wymazania nazwy tej ulicy to właśnie zmiana oznaczenia przystanku tramwajowego (+ aksamitny głos w co nowocześniejszych wagonach). Odpowiedz Link Zgłoś
roody102 Re: od ksywki 12.12.04, 01:53 Teraz powtarzasz to, co ja napisałem dwa posty wyżej. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: d Re: od ksywki IP: *.chello.pl 12.12.04, 02:09 Musisz się młody człowieku odzwyczaić od myśli, że twoje poglądy są tylko twoje. Twoje poglądy są czyjeś inne na długo przedtem zanim zaczęły być twoje. To tylko głupio wygląda (nawet na proces o prawa autorskie). Myślałam na własny użytek również w wieku lat 18. a mam teraz 41 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: d Re: od ksywki IP: *.chello.pl 12.12.04, 02:39 Przeczytałam oczywiście z uwagą to, o oczym pisałeś dwa piętra wyżej. Nadal jednak obstaję przy swoim. Trzeba na wszystko uważać, człowiek spuści z oka i się wywraca świat do góry nogami. N.p. dom kultury na Cegłowskiej - jesze dwa lata temu była tam kuchnia węglowa w szatni, a teraz stoi w tym miejscu "piękny" żółty kubik. Odpowiedz Link Zgłoś
roody102 Re: od ksywki 12.12.04, 03:50 Nie no, w tym miejscu to ja już się całkowicie zgubiłem. Jaki dom kultury?! Co to ma wspólnego z Dewajtis i przy czym właściwie obstajesz?! Odpowiedz Link Zgłoś
roody102 Re: od ksywki 12.12.04, 03:50 Dżizas, nie chodzi o prawo autroskie, tylko o to, że nie wiem jaki jest sens polemiki, skoro powtarzasz po mnie? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: d !) IP: *.chello.pl 12.12.04, 00:24 Nie wiem kto to wymyślił, ale wymyślił głupio. Tak samo idiotycznie jak renowację Domu Pod Sedesami. Oto trzy moje koniki: 1. różowa kostka bauma! brrrr 2. ocieplanie i tynkowanie wszystkiego co się da! najlepiej na cytrynowo! 3. pozłacanie bram, żeby Warszawa wyglądała jak Paryż (sic!) Odpowiedz Link Zgłoś
roody102 Re: !) 12.12.04, 00:36 Kostka bauma oczywiście nie, ale kolorowe tynki na blokach - czemu nie? Zawsze to lepiej od szarości i brązów. A złoto na bramie ministerstwa kultury... nie jest to warszawski styl i nie bardzo wiadomo do czego nawiązuje, ale samo w sobie nie wygląda wcale tak źle. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: d Re: !) IP: *.chello.pl 12.12.04, 00:52 A wiesz jaki jest budżet ministerstwa kultury (za przeproszeniem) na przypadkowe odkrycia archeologiczne - 21 000 zł. To znaczy - znajdujesz średniowieczą zbroję i koniec... nikt nie może znaleźć bursztynowej komnaty... Ile kosztowała ta pozłotka? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: d Re: !) IP: *.chello.pl 12.12.04, 02:13 Nie mam wpływu na estetykę (niestety), a koszty ponoszę. (jako firma jednoosobowa wpłaciłam - ku utrapieniu mojej księgowej - ponad 11 000 do budżetu państwa) Odpowiedz Link Zgłoś
roody102 Re: !) 12.12.04, 03:47 Ale ja się nie pytam na co masz wpływ, tylko jaki jest temat rozmowy, bo się zwyczajnie gubię w tym, jak przeskakujesz z Dewajtis do kwestii podatku dochodowego. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: d Re: !) IP: *.chello.pl 12.12.04, 23:29 Przepraszam Roody, się nie kłócę z Tobą tylko jestem po prostu zła. Na bezmyślność. Jeszcze trzy lata temu miałam wrażenie, że mam wpływ na wypadki. Miała być zlikwidowana szkoła do której chodziła córka ale udało się pospolitym ruszeniem dotrzeć do radnych i przekazać WŁADZY argumenty. Teraz jest to po prostu niemożliwe. Żadne argumenty do WŁADZY nie trafiają bo zmienił się USTRÓJ. Twoja propozycja przejścia na forum o zabytkach też jest funta kłaków nie warta sądząc po efektach obrony rusztu z BUW. Biorę głeboki wdech i postaram się uspokoić (choć nie ręczę za to, że nie będę się pienić tu i gdzie indziej) Odpowiedz Link Zgłoś
nascendi [ŻW] Wybierz nazwę dla swojego przystanku 12.01.05, 12:14 Do odgrzania tego wątku sprowokował mnie tekst z ŻW (cyt. za www.zw.com.pl/apps/a/tekst.jsp? place=zw2_a_ListNews1&news_cat_id=11&news_id=55585 ) [linka chyba się złamie] Chcesz, by przystanek twojego autobusu lub tramwaju miał ciekawszą nazwę? Weź udział w konkursie Zarządu Transportu Miejskiego. Dość już nazw takich jak Centrum 05 czy Anielewicza lub Wołoska. Lepsze będą określenia ciekawe, brane od znajdujących się w pobliżu obiektów, zabytków czy mostów. Od dziś tramwaje jadące Towarową nie zatrzymują się już na przystanku Grzybowska. Zmienił imię na Muzeum Powstania Warszawskiego. Podobnych rewolucji będzie więcej. - Chcielibyśmy, by nowe nazwy były nie tylko ciekawe, ale też pomagały przyjezdnym, informowały o ważnych punktach miasta - mówi Igor Krajnow, rzecznik ZTM. Pomysł podoba się warszawiakom. - Jestem za tym, by przystanek niedaleko Rotundy nazwać Polonia - mówi Aga Flisińska, którą spotkaliśmy przy hotelu Sofitel (dawniej Forum). Pracownicy ZTM przyznają, że zgłasza się do nich wiele firm, które chcą, by przystanek nazywał się tak, jak ich instytucja. ZTM godzi się na to rzadko. Np. przystanki Wola Park zostały nazwane tak jak centrum handlowe, bo Wola Park dopłacił do wiat. ---------- I co, startujemy w konkursie? nascendi Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Borys Stanowcze NIE IP: *.pentor.com.pl 12.01.05, 13:34 Ahoj! Uważam pomysł za poroniony. Przystanek ma mi mówić, GDZIE jestem, a nie OBOK czego jestem. A jak ATK zmienie ponownie nazwę, to i nazwa przystanku będzie zmieniana? Borys Odpowiedz Link Zgłoś
donkej Re: [ŻW] Wybierz nazwę dla swojego przystanku 12.01.05, 13:40 No można by. A co jeszcze zmienimy? Przystanek Popiełuszki, ale na co? Kanały?;-) Zmartwychwstanki?;-) ?? Ale co ta panienka z Polonią? Idiotyzm: przecież Polonia to i klub sportowy i kino i pewnie coś jeszcze, dlaczego tylko przy hotelu taki przystanek? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Borys Re: [ŻW] Wybierz nazwę dla swojego przystanku IP: *.pentor.com.pl 12.01.05, 14:26 Ahoj! > No można by. A co jeszcze zmienimy? > Przystanek Popiełuszki, ale na co? Jak to na co - Stołeczna! Ew. "Tu leżał Kości" - napis na budynku zdaje się nadal jest, a minęło już ponad 15 lat .... Borys Odpowiedz Link Zgłoś
nascendi konserwatywni i przywiązani 31.01.05, 11:59 Okazuje się, że naszej dyskusji w tym wątku można dać naukową podbudowę. www.zw.com.pl/apps/a/tekst.jsp?place=zw2_a_ListNews1&news_cat_id=11&news_id=56836 [linka się złamie] ---------------- ŻYCIE WARSZAWY Chcemy starych nazw przystanków Warszawiacy są bardzo konserwatywni i przywiązani do zwyczajowych nazw przystanków czy ulic. Zdaniem naukowców, to dobrze. Kilka dni temu Zarząd Transportu Miejskiego zaapelował do mieszkańców: jeśli uważacie, że trzeba zmienić "imię" przystanku - to podajcie swoją propozycję. Pomysły zostaną rozważone, a niektóre z nich przyjęte. Okazuje się, że warszawiacy chcą powrotu starych nazw - Pętla Wilanowska to dla nich Dworzec Południowy. - Wilanowska niczego nie oznacza - argumentuje Danuta Skrzypek, jedna z osób, które chcą powrotu starej nazwy. - My tu wszyscy na tę pętlę i tak mówimy: Dworzec Południowy. - Nie ma w tym niczego zaskakującego - twierdzi prof. Kazimierz Krzysztofek, socjolog ze Szkoły Wyższej Psychologii Społecznej. - Ludzie chcą mieć punkty oparcia, potrzebują czegoś swojskiego. Warszawiacy negatywnie odnoszą się natomiast do nazw kojarzących się im z okresem socjalizmu, takich jak na przykład pl. Dzierżyńskiego. Data: 2005-01-31 pzdr. nascendi Odpowiedz Link Zgłoś