Dodaj do ulubionych

myśleć, myśleć

IP: *.chello.pl 13.12.04, 00:17
Błądzimy wszyscy w poszukiwaniu racjonalnego wątku w/s inwestycji w Warszawie.
Usiądźmy i pomyślmy:
1. Czy jest w naszej możliwości (w obecnej konstrukcji prawnej)
wpłynąć na którego idiotę od architektury miasta?
2. Czy jest możliwe połączenie autobusów, metra i pociągów
w jednolitą komukację miejską? :-)) (wystarczy rzut okiem na plan miasta
- czarne linie to tory!)
3. Czy ktokolwiek ma wpływ na radosną twórczość Wspólnot Mieszkaniowych!
................
Demokracja to podobno mielenie prywaty z wymaganiami społeczeństwa na rynku
(agorze).
Jak na razie mielę sama ze sobą.
Baaardzo śmieszne
Obserwuj wątek
    • donkej Re: myśleć, myśleć 13.12.04, 11:24
      Uważam, ale może stronniczo, że w takich przypadkach lepiej wpływać
      przez "czwartą władzę", czyli jak tylko można nagłaśniać sprawy, na ile się da
      docierać do mediów. Niech wszystko będzie widoczne.
      Ale trzeba mówić racjonalnie, bez emocji, bo nam pieniactwo zarzucą.

Poza tym nie bać się, robić swoje!
      Jeśli ktoś parkuje na trawniku wezwać Straż Miejską,
      jeśli ona nie przyjedzie - pytać ich naiwnie dlaczego,
      jeśli się to powtarza - znowu nagłaśniać sprawę.
      • Gość: d Re: myśleć, myśleć IP: *.chello.pl 13.12.04, 23:36
        Wzywam straż miejską, pomoc drogową etc. etc. Odnoszę jeże do lasu. Przygarniam
        koty i psy. Wydzwaniam do gazet.
        Ostatnio inteweniowałam kilka razy w sprawie Baru Gościnnego.
        Podobno ktoś z Gazety mał napisać, że ma tam być apteka...
    • Gość: d Re: myśleć, myśleć IP: *.chello.pl 14.12.04, 00:05
      Czwarta władza nie sprawdza się na poziomie lokalnym w przypadku kiedy zależna
      jest od konsorcjum.
      Pani dziennikarka, jak zauważyliście (uczestnicy wycieczki kanalizacyjnej po
      lasku bielańskim) miała mnóstwo innych zajęć tego dnia, więc nie była na
      wycieczce do końca i opisała ją fałszywie.
      Moim zdaniem dotyczy to większości doniesień Gazety Stołecznej.
      Oni nie mają czasu na takie duperele jak dwudziestu ludzi w krzakach.
      Nie mają też przebicia, bo przecież walczyli o ruszt ze starego BUWu i nic z
      tego nie wyszło...
      Może Agora powinna jako Medialny Koncern walczyć innymi metodami o publiczność
      lokalną?
      Może cimcirymci i Stasiek Wielanek (czy jak mu tam) nie wystarczy?
      • roody102 Re: myśleć, myśleć 14.12.04, 19:07
        Przesadzasz. Nie opisała fałszywie, tylko tak jak ona ją widziała.
        Subiektywnie - nie ma mediów ściśle obiektywnych. A siłę Gazeta jakąś tam - na
        przykład rusztu, ktorego nie udało się uratować można podać przykład kacji
        ratowania zabytków, dzięki której wyremontowano grobowiec na Mokotowie, Grubą
        Kaśkę, Nepomucena. Nie mówiąc o takich akcjach, jak "Rodzić po ludzku"
        czy "Szkoła z klasą", które sie przykładają do zmian w mentalności całego
        narodu. Nie można oczekiwać, że Gazeta będzie wszędzie i wszytsko da radę
        opisać. Ale werto o to walczyć.
        • Gość: d Re: myśleć, myśleć IP: *.chello.pl 14.12.04, 23:19
          Pozostaje jednak nierozwiązana kwestia Baru Gościnnego na Słowackiego,
          niewypalonej dyskusji na temat naszego gustu (brrr... nie cierpię tego słowa)
          - chyba jednak problem tynkowania na cytrynowo może rozwiązać tylko Praca u
          Podstaw.
          To jest rozmowa o programach szkolnych, a tak na prawdę o programie nauczania
          na Polonistyce i Pedagogice.
          Czy i jaki możemy mieć wpływ na kształcenie przyszłych nauczycieli?
          Chodzi mi tylko o minimum edukacji estetycznej...
          Przyszli nauczyciele nie mają pojęcia o kanonach naszej cywilizacji i o
          historii architektury!
        • nascendi Re: myśleć, działać.. 15.12.04, 14:23
          > Przesadzasz. Nie opisała fałszywie, tylko tak jak ona ją widziała.
          Też tak sądzę.

I zdanie Roodego o roli Gazety też podzielam. Mają sporo zasług. Globalnych jak
          rodzenie po ludzku i lokalnych - jak choćby ten zakaz wjazdu rowerów nad
          Kanałkiem. Teraz zamiast niego stoi znak podwójny-niebieski, zapewne w jakimś
          stopniu dzięki tekstowi w Stołku.

Gazeta nie stworzy społeczeństwa obywatelskiego, którego u nas brakuje. Nie
          zastąpi kulawej władzy lokalnej. Nie może też ograniczać się do tekstów
          interwencyjnych, bo to byłoby nudne i męczące czarnowidztwo.
          Tylko oddolne incjatywy zapaleńców mogą coś zmieniać i powoli przekonywać
          innych, że warto. Nikt za nas tego nie zrobi. Ale może być trochę łatwiej.
          Sądzę, że na naszych oczach rodzi się PIĄTA WŁADZA - masowa, błyskawiczna i
          jednocząca komunikacja przez Inet. Bardzo obiecujące dziecko.
          Właśnie z niej korzystamy...

nascendi
          • Gość: d Re: myśleć, działać.. IP: *.chello.pl 15.12.04, 21:29
            Dziękuję za wsparcie duchowe.
            Mam pytanie: jak skutecznie dotrzeć do budowniczych metra.
            Ich strona www jest mało przekonująca. Coś znika, coś się pojawia...
            Jako mieszkaniec ul. Kasprowicza mam wątpliwości, czy wszystkie decyzje
            w sprawie budowy metra na tym odcinku zapadły rozsądnie.
            Czy ktoś policzył przesadzanie drzew (i czy to się naprawdę odbędzie),
            czy rozpisany został konkurs na zagospodarowanie zieleni (za ile i kto),
            czy będą układać kostkę bauma i sadzić iglaki - czy wysypią dróżkę żwirem
            i posadzą jak były kasztany i oliwniki?
            To wszysto kosztuje, a niestety mam problemy z dotarciem do informacji.
            • Gość: zoskaanka Re: myśleć, działać.. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.12.04, 22:23
              strasznie się martwię, że Kasprowicza zrujnują, nie wyobrażam sobie, żeby tam
              był jakiś deptak z kostki i żwiru i jakieś krzaczki :(
              • Gość: d Re: myśleć, działać.. IP: *.chello.pl 15.12.04, 23:51
                Od czterech lat oficjanymi i nieoficjalnymi drogami staram się dotrzeć do tych
                informacji. Kamień w wodę... Kłódka na ustach...
                Wiem jak się odbywały przetargi na "zieleń", 10 proc. dla urzędnika...
                Jestem prawie pewna, że w rubryce "metro" nie policzono kosztów dotyczących
                zieleni, i że są one zasadniczo różne od tych przez nas oczekiwanych.
            • nascendi Bielański łącznik 16.12.04, 16:01
              > Dziękuję za wsparcie duchowe.
              Bardzo proszę, kiedyś się zrewanżujesz ;-)

> Mam pytanie: jak skutecznie dotrzeć do budowniczych metra.

Władze już pomyślały o Tobie, wystarczyło napomknąć o piątej władzy i proszę:
              (za www.rzeczpospolita.pl/dodatki/warszawa_041216/warszawa_a_12.html )

Akcja informacyjna Metra
              Bielański łącznik

Koordynatora do spraw współpracy z mieszkańcami Bielan zatrudniło Metro
              Warszawskie. W czasie budowy ostatniego odcinka pierwszej linii będzie on
              odbierał telefony od warszawiaków i informował o utrudnieniach związanych z
              inwestycją.

Do zadań koordynatora będzie należało utrzymywanie stałego kontaktu z Metrem,
              władzami dzielnicy i mieszkańcami. Bielański łącznik ma być dostępny przez całą
              dobę - w ciągu dnia pod telefonem stacjonarnym, a później pod komórkowym.
              Będzie można zapytać o lokalizację stacji, utrudnienia dla mieszkańców,
              zwężenia ulic itp.

- Kiedy zacznie się ta budowa, ul. Kasprowicza zostanie rozkopana na odcinku 4
              km. Po raz pierwszy w historii stołecznego metra stosujemy na tak dużą skalę
              metodę odkrywkową. Stały kontakt z mieszkańcami pozwoli nam zminimalizować
              niedogodności - twierdzi Michał Wrzosek, rzecznik Metra Warszawskiego.

Na początku przyszłego roku Metro planuje ogłosić przetargi na wykonawców
              stacji i tuneli pod ul. Kasprowicza. Wiosną ruszy przesadzanie drzew z pasa
              zieleni między jezdniami. Początek prac budowlanych w drugiej połowie 2005 r.

AMW, KMAJ
              • garma Re: Bielański łącznik 16.12.04, 18:38
                D napisała:
                >Mam pytanie: jak skutecznie dotrzeć do budowniczych metra.

Żeby gdzieś dotrzeć, to trzeba mieć na to mnóstwo czasu.
                Wydaje mi się, że z takimi sprawami można by pójść do radnych, ale to chyba
                naiwność z mojej strony.
              • Gość: d Re: Bielański łącznik IP: *.chello.pl 21.12.04, 20:43
                Na razie wszyscy mieszkańcy okolic dostali kartki świąteczne od metra...
                Się niestety po raz kolejny zdenerwowałam.
                Gdyby koszt wysyłania kartek doliczyć do kosztów budowy metra...
                Może by się jednak okazało, że nie trzeba odkrywką?
                • roody102 Re: Bielański łącznik 22.12.04, 15:03
                  Koszt wysłania kartek jest - w skali budżetu budowy - znikomy a za to gest
                  całkiem sympatyczny. Próbują jakoś wyjść do ludzi, którym teraz będą trochę
                  utrudniać życie, choć wcale nie muszą i co? Niektórym nie dogodzisz.
                  • Gość: d Re: Bielański łącznik IP: *.chello.pl 22.12.04, 22:33
                    Przepraszam rudy, nie dogodzą mi w ten sposób. Nie chcę plaplania tylko
                    kosztorysów.
                    • roody102 Re: Bielański łącznik 23.12.04, 15:14
                      Tobie to chyba nijak nie można dogodzić. Daj spokój, po prostu wykonali prosty
                      gest w kierunku ludzi mieszkających przy budowie. Dbają o PR, znaczy że jakoś
                      tam liczą się z ludźmi i to jest postęp. Kosztorysy to jest inna sprawa - nie
                      wiem po co je ze sobą łączysz w całość.
              • Gość: d Re: Bielański łącznik IP: *.chello.pl 21.12.04, 20:48
                Dziennikarza Rzepy oprowadzałam swojego czasu po Kasprowicza. Głównie w
                artykuliku przekręcili moje nazwisko. Się panu popiórkowały różne osoby o tym
                samym dziwnym imieniu. Dziękuję...
                • garma Kartki świąteczne od metra 23.12.04, 18:31
                  A czegóż to życzyło metro ? Moim zdaniem jest to beztroskie wydawanie
                  publicznych pieniędzy. Może chcieli zaznaczyć, że bliskie im są wartości
                  chrześcijańskie ;-)
                  • roody102 Re: Kartki świąteczne od metra 23.12.04, 20:08
                    W tym szukaniu oszczędności się trochę zapędzacie. PR to też jest element
                    działalności i na to instytucje mają część budżetu - co w tym zdrożnego?!
                    • Gość: d Re: Kartki świąteczne od metra IP: *.chello.pl 23.12.04, 22:06
                      To, że nie mogę jako osoba prywatna dotrzeć do ich kosztorysów.
                      Będzie pewnie tak samo, jak z konserwacją Zamku Królewskiego w zimie,
                      rozkopywaniem wyremontowanych jezdni wisłostrady, bo trzeba gdzieś umieścić
                      kolektor...
                      To jest magma nie do opanowania. Jak kontrolować terminy przetargów?
                      Może ktoś ma pomysł(?!...)
                      • roody102 Re: Kartki świąteczne od metra 26.12.04, 04:33
                        > To, że nie mogę jako osoba prywatna dotrzeć do ich kosztorysów.

To nie jest odpowiedź na moje pytanie - brak związku. Że nie możesz, to nie
                        dobrze, też się zgadzam.
                        • Gość: xieni drzewa :( IP: *.wsa.gov.pl 27.12.04, 09:50
                          No własnie! Ja też mieszkam (prawie) przy Kasprowicza i mnie również strasznie
                          martwi sprawa drzew. Moim zdaniem wycięcie rosnących tam okazów to będzie
                          absolutne barbarzyństwo. Wiem, że podobno mają je przesadzać - tylko gdzie?
                          Zresztą to mała pociecha dla kogoś kto na nie patrzy od zawsze.
                          Zrzymam się na myśl o drzewach ale z drugiej strony staram się myślec o tym, że
                          dzięki ich wycięciu szybko podciągną nam Metro. I z tego starajny się cieszyć!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka