Dodaj do ulubionych

chello - stałe łącze

15.12.04, 13:22

co sądzicie o usługach chello? chcę założyć sobie stałe łącze i porównuję
oferty. zależy mi na taniej opcji i jak najmniej skomplikowanej. neostrada
odpada, dostałam opieprz na infolinii, gdy zapytałam sie, czy to koniecznie
właściciel (abonent) musi podpisywać umowę. w moim przypadku to niemożliwe. a
więc bye bye telekomunikacjo polska (podobno polska)
Obserwuj wątek
    • donkej Re: chello - stałe łącze 15.12.04, 14:02

Przy zamawianiu pakietów i zmianie abonamentu może to robić pełnomocnik...
      A TPSA naprawdę logo to ma po prostu FRANCE-TELECOMu. A my to państwo
      kolonialne.
    • mefracko Re: chello - stałe łącze 15.12.04, 14:33
      Miałem neostadę, a teraz mam chello. W chello logowanie sie na polskich
      stronach trwa dłużej niż z noestrady. A to dlatego że wszelkie zapytania o
      stronę najpierw wysyłane są do Holandii, a potem wracają do Polski. Natomiast
      zyskuje się na szybkości otwierania sie stron zagranicznych. Coś za coś -
      wolniej krajowe, zagraniczne szybciej. Przewaga chello względem neostrady jest
      też w limitach GB , jakie każdy użytkownik otrzymuje. W TPSA tylko 5GB, a w
      chello juz nawet nie pamiętam, chyba 15GB (syn wie lepiej). Przerwy w
      dostarczaniu sygnału są w chello rzadkie. I rzecz najważniejsza, dzwoniąc na
      infolinię do UPS można coś załatwić, a w TP SA........ lepiej nie pisać , aby
      się nie denerwować. Ja walczyłem z Błękitną Linią 8 miesięcy,między innymi o
      anulowanie z mojego rachunku opłaty za neostradę. Z chello jestem bardzo
      zadowolony.
      Pozdrawiam
      Tomek
      • katmoso Re: chello - stałe łącze 15.12.04, 15:14
        Dzieki Tomku! możesz mi jeszcze napisać jak wygląda instalacja w chello, nie
        mam kablówki, czy to przeszkadza? jak długo czeka się na instalację. i
        wreszcie, ile kosztuje najtansza opcja? dzięki
        • mefracko Re: chello - stałe łącze 15.12.04, 21:58
          Trzeba zacząć od kontaktu z numerem 9480, aby sprawdzić,czy są możliwości
          techniczne na podłączenie chello. Jak są, to można zamówić podłączenie
          internetu. Jest to niezależna usługa od kablówki. Termin oczekiwania na
          podłaczenie internetu w moim wypadku wynosił około 3 dni.
          Do dyspozycji jest kilka wariantów:LIGHT-limit m-ny 15GB na pobieranie,cena bez
          kablówki 99zł, prędkość na pobieranie z sieci do 512kbps a wysyłanie do
          128kbps. Drugi wariant droższy - CLASIC- limit m-ny 25GB na pobieranie z sieci,
          cena 149 zł, a prędkości na pobieranie do 1,5Gbps, a wysyłanie do 256kbps.
          Standartowo koszt instalacji wynosi 299zł, ale UPS stosuje liczne promocje, a
          teraz przed świętami jest najlepszy czas na np darmowe instalacji, itp.

reszta należy do Ciebie

Tomek
          • katmoso Re: chello - stałe łącze 17.12.04, 14:56
            Dzieki Tomek! Życzę wesołych Świąt!
            • jota.40 Re: chello - stałe łącze 17.12.04, 17:15
              Ha, wygląda to trochę, jakby się tu zebrała niewielka grupka akwizytorów
              chello, ale daję słowo honoru, żem tylko użytkownik ;))... Ja mam od paru
              tygodni, wersję light - może to promocja, ale płacę mniej, niż podał Tomek -
              pani z infolinii twierdziła,że będę płaciła 69, PLN. Za instalację też
              zapłaciłam jakoś niewiele, bodajże 40, PLN. Teraz jest promocja przedświąteczna
              i proponują parę miesięcy gratis. U mnie było ułatwienie, bo w bloku jest już
              kablówka UPC, podłączyli mnie pod ten kabel, poszło błyskawicznie. Zrobili mi
              to z dnia na dzień. Trochę jestem zawiedziona szybkością, bo instalator
              twierdził, że nawet wersja light da mi większą szybkość, niż TPSA (nie miałam
              neostrady, tylko tzw. szybki dostęp do internetu), a to się mija z prawdą. Tzn.
              czasem działa szybciej, czasem - duuużo wolniej. Trudno wyczuć, może to zależy
              od ilości internautów, akurat siedzących w sieci?... Ale w sumie - polecam. U
              mnie zwłaszcza wywołało to szok - nareszcie nikt z rodziny nie wygania mnie z
              forum, a i ja nie muszę nikogo pędzić...;)
              • mefracko Re: chello - stałe łącze 17.12.04, 19:43
                Co by nie mówić i pisać -NIECH ŻYJE STAŁE ŁĄCZE.

Pozdrawiam
                Tomek
                • jota.40 Re: chello - stałe łącze 18.12.04, 00:47
                  Niech żyje, jak najbardziej! I niech trochę potanieje...
                  Pzdr.
          • tygrys01 Wyliniały Tygrys prosi o radę młodzież 29.12.04, 16:35
            mefracko napisał:
            > Do dyspozycji jest kilka wariantów:LIGHT-limit m-ny 15GB na pobieranie,cena
            bez kablówki 99zł, prędkość na pobieranie z sieci do 512kbps a wysyłanie do
            > 128kbps. Drugi wariant droższy - CLASIC- limit m-ny 25GB na pobieranie z
            sieci, cena 149 zł, a prędkości na pobieranie do 1,5Gbps, a wysyłanie do
            256kbps. reszta należy do Ciebie
            ==================
            Mam u siebie Chello Clasic. Abonament razem z TV to 179 PLN. Mogę przejść na
            Chello Light o jakieś 40 PLN taniej. Laże po necie, sporo oglądam, mało
            ściągam, sporo wysyłam maili o malej objętości. Kto mi z Was wytłumaczy, czy
            rożnica w predkości transferu ma jakieś praktyczne znaczenie dla kogoś kto nie
            bawi się zbyt czesto w ściąganie dużych plików? Czy warto płacić nieco wiecej
            za szybszy transfer, czy lepiej przeznaczyć te kilkadziesiąt zetów na prezent
            dla mojej Tygrysicy?
            • patryg1 Re: Wyliniały Tygrys prosi o radę młodzież 29.12.04, 19:20
              Tygrysie MOIM ZDANIEM jesli tylko sobie łazisz po stronkach i wysyłasz meile
              tudzież grasz sobie w wirtualne gierki albo od czasu do czasu gadasz na czacie -
              nie ma sensu płacic więcej. Poza tym sciaganie filmów czy muzyki odbywa się
              najczęściej poprzez programy P2P a u nich transfer się zbytnio nie liczy. Radze
              więc przejśc na lighta i co miesiąc kupowac tygrysicy jakiś prezencik za 40 zł
              lub skumulować nadwyżkę zafundować jej cos ekstra. Mysle że podziękowanie będzie
              o wiele bardziej satysfakcjonujące niż wieksza szybkość transferu danych ;)
            • Gość: Borys Light IP: *.internetdsl.tpnet.pl 29.12.04, 19:23
              Ahoj!
              Przejdź na lajt.
              Borys
            • roody102 Re: Wyliniały Tygrys prosi o radę młodzież 29.12.04, 20:45
              Zgadzam się z innymi: jeśli nie używasz żadnego p2p to pewnie że przejdź na
              tańszy. Nawet, jeśli czasem będziesz chciał ściągnąć jakiś większy plik, to
              kilka minut różnicy jakoś przeżyjesz. Transfer ma znaczenie, jak komputer
              pracuje non-stop nad ściąganiem plików.
              • roody102 Re: Wyliniały Tygrys prosi o radę młodzież 29.12.04, 20:46
                PS: Chociaż doświadczenie uczy, że człowiek i tak nie jest w stanie przetrawić
                tego, co komputer jest w stanie ściągnąć w tym samym tempie. A dysk się
                zapycha...
                • katmoso do Tygrysa 04.01.05, 09:59
                  nawiązałam kontakt z chello i pan na infolinii zdradził mi, że za kilka dni
                  ruszą nowe promocje, jeżeli nadal jesteż zainteresowany przejściem na tańszą
                  opcję, może warto się chwilę wstrzymać a Twoja Tygrysica zyska bardziej
                  kosztowny prezent (nie wiem czy to jest to, co Tygrysice lubią najbardziej ;))

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka