Gość: NN IP: *.aster.pl 25.04.05, 12:30 Zamiast gimnazjum przy Filareckiej ma być Dom pielgrzyma. Za jaką cenę? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
donkej Re: Dom pielgrzyma 25.04.05, 12:33 NIeprawda - jeszcze nie wiadomo, co tam ma być. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: esscort Re: Dom pielgrzyma IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.04.05, 13:16 ja słyszałem, że hotel, ale dom pielgrzyma to tez jakaś forma hotelu. Sąsiedztwo koscioła St. Kostki, perspektywa beatyfikacji ks. Popiełuszki za domem pielgrzyma by przemawiała. Odpowiedz Link Zgłoś
santakasia Re: Dom pielgrzyma 25.04.05, 14:36 a ja słyszałam, że teren, na którym stoi 194, ma przeznaczenie oświatowe i nawet jak zburzą szkołę, to muszą zrobić tam coś oświatowego. choć obawiam się, że tak czy inaczej będzie to apartamentowiec i jedyny związek będzie taki, że mieszkać tam będą znajomi ministra oświaty :( Odpowiedz Link Zgłoś
roody102 Re: Dom pielgrzyma 26.04.05, 14:04 Kwalifikacje terenu mozna zmienic. Obawiam sie, ze stanie tam apartamentowiec. Ludze sie tylko, ze bedzie on chociaz architektonicznie koresponodwal z WSM. Osobiscie widzialbym tam miejski skwer na lukowej osi urzad dzielnicy - kosciol Kostki z mala architektura i polaczeniem z deptakiem w ul. Slowackiego. No ale deptaku nie bedzie a skwer zabuduja. A mogloby byc miejsce na koncerty, masowe imprezy itp. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: babajaga Re: Dom pielgrzyma IP: *.twarda.pan.pl / *.twarda.pan.pl 26.04.05, 15:16 Przepraszam, bo ja nie w temacie.... A skąd takie wieści? (O likwidacji szkoły....) Odpowiedz Link Zgłoś
jota.40 Re: Dom pielgrzyma 26.04.05, 15:25 Chyba nie likwidują, bo przecież gimnazjum robi spokojnie nabór - mają szkołę przenieść - zdaje się do Limanowskiego albo w sąsiedztwo. Odpowiedz Link Zgłoś
roody102 Re: Dom pielgrzyma 26.04.05, 16:44 Szkoły może nie - budynek chyba tak. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kotburry Re: Dom pielgrzyma IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 27.04.05, 00:24 Kilka tygodni temu rozmawiałem w UDz na temat przyszłości tego terenu. Z tego, co mówił mi znajomy z Inwestycji, ma powstać tam hotel średniej klasy o wielkości i architekturze nawiązującej do okolicznych budynków. Z racjonalnego punktu widzenia, biorąc pod uwagę fakty: - nadmiaru szkół średnich w okolicy (mimo, że SP68 jest przepełniona), - fantastycznej lokalizacji terenu (kościół św. Stanisława Kostki, plac Wilsona...) - braku hoteli klasy sredniej na Żoliborzu, z żalem stwierdzam, że jest to decyzja uzasadniona Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: control Re: Dom pielgrzyma IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.04.05, 10:20 Gość portalu: kotburry napisał(a): > Kilka tygodni temu rozmawiałem w UDz na temat przyszłości tego terenu. > Z tego, co mówił mi znajomy z Inwestycji, ma powstać tam hotel średniej klasy Tez mam takie informacje. Ponoć sprawa jest juz postanowiona. > - braku hoteli klasy sredniej na Żoliborzu, A jakie są w ogóle na żoliborzu hotele? > z żalem stwierdzam, że jest to decyzja uzasadniona Dlaczego z żalem? Skoro ma wypełnic się luka braku hotelu? Może lepszy hotel niż apartamentowiec...? A pomysł, by zrobić tam miejsce na masowe imprezy... No cóż...nie bardzo wiem, o jakie imprezy mogłoby chodzić: pochodów pierwszomajowych się nie urzadza, Kuroń i Popiełuszko niestety nie żyją, na koncerty muzyczne komitety osiedlowe sie nie zgodzą, metro juz otwarte. A może Roody planuje jakis wiec wyborczy :). Gdyby jakas okazja na wiec sie jednak przytrafiła, to ewentualnie mozna ją będzie zrobić w parku żeromskiego (ale pod warunkiem, że dozorca pozwoli i ze nikt nic nie bedzie dotykał). -------------------------------------------------------------------------------- Copyright © Agora SA˙•˙O nas˙•˙Reklama˙•˙Ochrona prywatności˙•˙Mapa serwisuPoleć stronę znajomym | Zgłoś problem lub Odpowiedz Link Zgłoś
roody102 Re: Dom pielgrzyma 27.04.05, 11:28 Nie łudzę się, że przekonam Cię do istnienia potrzeby tworzenia dospołecznych przestrzeni i lokalnych centrów. Uważam, że zabudowanie tego terenu to strata dla dzielnicy, że właśnie mały miejski skwer byłby lepszy. Ale nie łudzę się nawet, że takie myślenie ma szansę się przebić w tym mieście. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: NN Re: Dom pielgrzyma IP: *.aster.pl 27.04.05, 11:37 Jeśli ten hotel będzie miał nazwę np. "Pielgrzym" po prostu, to nie ma problemu. Będą z tego pieniądze dla miasta, ponieważ teren pod budowę będzie wcześniej sprzedany w jakimś przetargu za niezłą cenę uwzględniając lokalizację. Będzie katastrofa, gdy będzie inaczej. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: control Re: Dom pielgrzyma IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.04.05, 12:15 roody102 napisał: > Nie łudzę się, że przekonam Cię do istnienia potrzeby tworzenia dospołecznych > przestrzeni i lokalnych centrów. Nie znam powodów spisania mnie "w tym temacie" na straty (chyba że mniemanie, iż każdy, kto wypowiada inne zdanie, jest na straty). Jestem wielkim zwolennikiem lokalnych centrów. Tak sie jednak składa, że w tej okolicy zupełnie nie ma takiej potrzeby. Jest w poblizu kilka miejsc, które takie funkcje pełnią (mogą pełnić): np. (w zależności od potrzeb)- placyk przed wejsciem do kościoła św. Stanisława, park zeromskiego, wreszcie sam pl. wilsona. Po co w miejscu szkoły miałaby powstać dziura w zabudowie? Przedcież to by zeszpeciło cały układ (gdyby kosciół był odwrócony o 180 stopni, to co innego). Po likwidacji niezbyt pieknej szkoły jest szansa, by postawić tam coś ładnie wpisujacego się w architekturę miejsca. Oczywiście prowadzimy dyskusje akademicką, bo i tak nikt nie bierze naszych opinii pod uwagę. Nie teoretyzuj jednak waść tak bardzo. Podaj może jednak przykłady wykorzystania tej "dospołecznej przestrzeni" przy ul. filareckiej Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: grarza Re: Dom pielgrzyma IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.04.05, 12:41 roody102 napisał: > Nie łudzę się, że przekonam Cię do istnienia potrzeby tworzenia dospołecznych > przestrzeni i lokalnych centrów. Uważam, że zabudowanie tego terenu to strata > dla dzielnicy, że właśnie mały miejski skwer byłby lepszy. Ale nie łudzę się > nawet, że takie myślenie ma szansę się przebić w tym mieście. > roody,poniekad masz racje, ale sker jeden jest obok kosciola, no ok moze nie skwer ale "teren zielony", a dobrym miejscem na tego typu imprezy o ktorych mowisz jest paRk obecnie remontowany zeromskiego. za czasow mojego dziecinstwa byla tam nawet super drewniana scena (u wylotu gorki), z ktorej skakalam w objecia ojca (ah!), tam tez sie odbywaly rozne imprezy kulturalne i koncerty. miejsce jak najbardziej do ponownego wykorzystania dobre. co do likwidacji szkoly i zrobieniu hotelu, no coz... na zoliborzu brakuje rowniez fajnych knajpek, itp, i o ile dobrze pamietam to budowa stacji metra miala byc przyczynkiem do reorganizacji placu wilsona, a co jest i co mamy, to wszyscy dobrze wiemy.... komentowalismy to nie jeden raz. takze ten temat zostawie bez komentarZa. dodam tylko, ze o ile znam budynek, w ktorym miesci sie "Limanowski", to tam jest troche malo miejsca, ale moze tez i licealistow jest teraz mniej, to pewnie sie pomieszcza z gimnazjalistami. ostatecznie w muzycznej na krasinskiego miesci sie podstawowka, gimnazjum i liceum i wszyscy zyjemy sobie w zgodzie... Odpowiedz Link Zgłoś
roody102 Re: Dom pielgrzyma 29.04.05, 14:44 Ani skwer przed kościołem, ani park po remoncie (zresztą przed też nie) nie nadają się, by zrobić tam koncert rockowy na ten przykład. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: control Re: Dom pielgrzyma IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.04.05, 18:57 roody102 napisał: > Ani skwer przed kościołem, ani park po remoncie (zresztą przed też nie) nie > nadają się, by zrobić tam koncert rockowy na ten przykład. O, jak jak chciałbym zobaczyć próbę zorganizowania koncertu rokowego przy filareckiej! Odpowiedz Link Zgłoś
roody102 Re: Dom pielgrzyma 03.05.05, 22:54 Koncert koncenrtem a tu mimo chodem wyszedł w mieście eksperyment socjologiczny i okazało się, jak bardzo brakuje tej małej architektury: miasta.gazeta.pl/warszawa/1,34862,2687881.html Odpowiedz Link Zgłoś
camelotty Re: Dom pielgrzyma 28.04.05, 20:06 A to takie straszne, ze Dom Pielgrzyma ma powstac? Ja nie widze przeciwwskazan....pozdrawiam...Camelotty Odpowiedz Link Zgłoś