04.05.05, 17:54
Drodzy Forumowicze!

za oknem ulewa, ale jednak maj!
może w najbliższy łikend zorganizowalibyśmy sobie forumową majówkę nad
kanałkiem lub w sadzie w fosie Cytadeli? jakiś grill i inne przysmaki i
pogawędki "w realu" na łonie przyrody..
Co Wy na to?
Obserwuj wątek
    • sierzant.podsiadlik Re: majówka 04.05.05, 17:55
      A ja na to...jjuppi!
      • donkej Re: majówka 04.05.05, 18:43
        A kto ma grilla? Czy ktoś zabierze?
        • Gość: mikulasz Re: majówka IP: *.kosson.com 04.05.05, 19:13
          A terminy? Niedziela?
          Wątek spacerowy pojawił sie też na forum strony zoliborz-bielany.
          • sierzant.podsiadlik Re: majówka 04.05.05, 20:43
            Jedna szajka ;-)
        • z-o-s-i-a Re: majówka 05.05.05, 00:34
          donkej napisała:
          > A kto ma grilla? Czy ktoś zabierze?

Ja się postaram przynieść! Tylko muszę sprawdzić czy mój grill jeszcze żyje :)
          • jota.40 Re: majówka 05.05.05, 00:37
            Ja konsekwentnie głosuję za fosą Cytadeli. Mogę przynieść kiełbaski ;))
            A, i mam też koc piknikowy!
            • donkej Re: majówka 05.05.05, 19:37

może być i niedziela
    • aknaj46 Re: majówka 05.05.05, 20:55
      przepraszam-czy to zamknięte spotkanie? czy możeprzyjmujecie do swojego grona
      młodą duchem?
      • donkej Re: majówka 05.05.05, 21:52
        Oczywiście, że otwarte!!!
        Po co byśmy tak na forum o tym pisali?
        Kto żyw niech do nas dołącza!
    • Gość: d Re: majówka IP: *.chello.pl 05.05.05, 23:06
      Kiedy?
      Podobno wyśmienicie marynuję karkówkę...
      • Gość: santakasia Re: majówka IP: 212.160.156.* 06.05.05, 13:57
        Gość portalu: d napisał(a):

> Kiedy?
        > Podobno wyśmienicie marynuję karkówkę...

umówmy się może na niedzielę (koło 13.00?). musimy zdecydować, czy będziemy się
        wędzić nad kanałkiem, czy w sadku w fosie Cytadeli. ja osobiście głosuję za
        fosą.
        i jakieś menu musimy ustalić... rozumiem, że karkówka jest pierwszą pozycją :)))
        ja mogę zrobić szarlotkę, żeby osłodzić ewentualny brak słońca.
        • Gość: babajaga Re: majówka IP: *.twarda.pan.pl / *.twarda.pan.pl 06.05.05, 15:06
          Można przylecieć na miotle? - z odpowiednimi wiktuałami, oczywiście...
          • Gość: santakasia Re: majówka IP: 212.160.156.* 06.05.05, 15:46
            można przylecieć na wszystkim, co lata - ale najpierw musimy ustalić miejsce
            zlotu!
            fosa czy kanałek?
            • Gość: jota.40 Re: majówka IP: *.chello.pl 06.05.05, 15:52
              Dla odmiany głosuję za fosą ;))).
              • roody102 Re: majówka 06.05.05, 16:04
                Ja nie wiem, czy będę mógł przylecieć, ale gdyby tak, to też głosuję za fosą.
              • Gość: car mikolaj Re: majówka IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.05.05, 17:10
                ile browarow mozna wziac na glowe?

chyba, ze ktos ma zaprzyjaznionego bimbrownika?

no bo tak karkowke na sucho.. toz to mezozoik.
                • Gość: santakasia Re: majówka IP: 212.160.156.* 06.05.05, 17:15
                  Gość portalu: car mikolaj napisał(a):

> ile browarow mozna wziac na glowe?
                  > chyba, ze ktos ma zaprzyjaznionego bimbrownika?
                  > no bo tak karkowke na sucho.. toz to mezozoik.

przypominam o zakazie spożywania alkoholu w miejscach publicznych :))
                  ale z tego, co wiem, straż miejska patrzy raczej na opakowanie, a nie na
                  zawartość ;-) ja mam taki mały termosik, który nie jedno już przeżył...
                  • donkej Re: majówka 06.05.05, 18:01
                    Dobrze, dobrze - ale kto ma samego grilla?!
                    Ja deklaruję dorzucić grosz do podpałki :)))
                    • sierzant.podsiadlik Re: majówka 06.05.05, 20:05
                      Ja zakupię trochę kiełbasy. Najwyżej się zje bez grilla ;-)
                      • Gość: babajaga Re: majówka IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 06.05.05, 21:58
                        Czyli: niedziela, fosa - moze dokladniej, w którym miejscu?, godzina 13-sta.
                        Browar w termosie. Godzina 13-sta? Wiktuały wg gustu. Czy ktoś ma grill? Ja nie
                        mam....:(
                        Węgiel i podpałka - może ktoś ma? Ja się też dorzucę.
                        A co będzie jak będzie lało? Patrzyłam w moją szklana kule, ale ta cholera, coś
                        ostatnio mętnie zeznaje i nie chciała pokazać czy będzie ładnie.
                        Mam nadzieję, że przynajmniej miotła nie zawiedzie i doleci dokąd trzeba...
                        • Gość: jota.40 Re: majówka IP: *.chello.pl 06.05.05, 23:12
                          Chyba najlepsze miejsce jest w zdziczałym nieco sadzie, na końcu fosy - stojąc
                          przodem do Cytadeli, a tyłem do placu Wilsona - to by było po prawej stronie od
                          akweduktu. Brzmi skomplikowanie. No więc - u stóp działobitni. Wiecie już,
                          gdzie?... Taki szerszy placyk.
                          • Gość: d Re: majówka IP: *.chello.pl 07.05.05, 00:31
                            W niedzielę (8.05.05) o godzinie 13.00 proszę mnie odebrać z okolic kijankowego
                            stawu przy szkole muzycznej.
                            Obiecuję nie kłócić się z Roodym. :-D
                            • roody102 Re: majówka 07.05.05, 00:56
                              Nie wiem, czy będę, ale jak tak, to ja też obiecuję.
                          • roody102 Re: majówka 07.05.05, 00:56
                            Prościej: na osi Alei Wojska ;-)
    • z-o-s-i-a Re: majówka 07.05.05, 17:56
      Ja niestety nie mam grilla, ale mogę przynieść jakieś tacki, sztućce, serwetki
      itp. i oczywiście jakąś kiełbaskę.

Zajrzałam do prognozy pogody i niestety jutro przez większość dnia ma padać :(
      • jota.40 Re: majówka 07.05.05, 21:08
        Właśnie - czy mamy jakiś plan awaryjny?... Może spotkanie przy białej pizzy? Co
        ustalamy - jakby lało? W ogóle rezygnujemy czy jednak coś robimy?
        • donkej Re: majówka 07.05.05, 21:35
          Nie rezygnujmy! Najwyżej się gdzieś schowamy, zaszyjemy. To o 13 przy placu
          zabaw przy Cytadeli, tak?
          • Gość: d Re: majówka IP: *.chello.pl 07.05.05, 21:51
            Mam awaryjny plan dla zamarynowanej karkówki.
            Jadnakowuż jast ona zamarynowana w intencji jutrzejszej majówki więc przybędę z
            nią oraz z solą, widelcem oraz pokrojonym chlebem.
            Plac zabaw jest na wylocie Hauke-Bossaka czy Mierosławskiego?
            • sierzant.podsiadlik Re: majówka 07.05.05, 22:29
              Na samym końcu Wojska Polskiego, przy wylocie Mierosławskiego. Przy
              działobitni. Spotykamy się o 13, nawet jeżeli będzie lało. A jeżeli będzie
              lało, przedsięwziemy plan awaryjny ;-)
              • Gość: d Re: majówka IP: *.chello.pl 07.05.05, 23:54
                Przedsięwziemy ekspedycję!?

Na lwy by?
                • Gość: jota.40 Re: majówka IP: *.chello.pl 08.05.05, 00:27
                  Oj, chyba raczej na ryby w grzybach.... Duszone...
    • z-o-s-i-a Re: majówka 08.05.05, 00:36
      A co w końcu z tym grillem. Ktoś może przynieść? Mój stary grill niestety się
      rozpadł i został wyrzucony. Chyba wyjdzie na to, że zjemy suchą kiełbasę
      siedząc na jednym kocu piknikowym (o którym mówiła Jota.40) lub spacerując w
      deszczu po Żoliborzu :) Szczególnie ta ostatnia wizja bardzo mi się podoba! :)))
      • sierzant.podsiadlik Re: majówka 08.05.05, 01:16
        Co do grilla, to decyzja o zakupie zostanie podjęta przez Donkeja około godziny
        10.00 po wysłuchaniu prognoz meteorologicznych tudzież spojrzeniu za okno.
        • Gość: d Roody IP: *.chello.pl 08.05.05, 02:44
          One mają dwa różne hasła!?
          Wszeteczność i bezprawie!
          Jedna w imieniu drugiej wypowiada się na szacownym FORUM!

Wykasuj.

Lubię jak Roody kasuje...

Najbardziej podobał mi się "upalony 15-latek".
          Być "upalonym 15-latkiem"! mniam!
          Żadnych zobowiązań, ważne decyzje w nieokreślonej przyszłości, a do tego haj!

Nie odpisuj na posty łamiące regulamin! Lepiej zgłoś je, klikając czerwony kosz.
          • donkej Re: Roody 08.05.05, 09:30

Hmmm - nie nie - to najzwyklejszy w świecie spisek.
        • donkej Re: majówka 08.05.05, 10:29
          A więc: po rozważeniu na sytuację za oknem podjęta została decyzja negatywna.
          Czyli będzie bez grilla.

Ale miejsce i czas spotkania niech zostanie - schowamy się pewnie szybko pod
          jakimś dachem i będziemy się pocieszać... gorącą czekoladą, dajmy na to.
          • donkej Re: majówka 08.05.05, 10:31
            Ojej - to przez tę pogodę, przez pogodę, mes amis - oczywiście miało być "po
            rozważeniu sytuacji", choć i to pewnie niekoniecznie po polsku.
            • jota.40 Re: majówka 08.05.05, 10:47
              Kto ma dwa hasła?... Ja dalej się jakoś nie łapię. I tego "upalonego" też nie
              zauważyłam - musi jednak ta pogoda... Chociaż zgadzam się co do pryncypiów - i
              ja chętnie pobyłabym "upalonym piętnastolatkiem". Tak.
              Aura zupełnie nie skłania. Nie wiem, co robić, bo chyba nie ma sensu kupować
              żarcia na grilla, jeśli nie ma grilla, prawda?...
              Tak czy inaczej - postaram się być, chociaż infekcja dławi, wokół stado chorych
              dzieci, w ogóle ;((...
              • z-o-s-i-a Re: majówka 08.05.05, 11:08
                jota.40 napisała:

> Kto ma dwa hasła?... Ja dalej się jakoś nie łapię.

Ja też...

> I tego "upalonego" też nie zauważyłam - musi jednak ta pogoda...

To było nawiązanie do innego wątku.

> Aura zupełnie nie skłania. Nie wiem, co robić, bo chyba nie ma sensu kupować
                > żarcia na grilla, jeśli nie ma grilla, prawda?...
                > Tak czy inaczej - postaram się być, chociaż infekcja dławi, wokół stado
                chorych
                > dzieci, w ogóle ;((...

To ja w takim razie kiełbasek też nie kupuję. Będę na miejscu i tam może
                wymyślimy co dalej. Ten pomysł z białą pizzą jest bardzo dobry :) Ale ustalimy
                to już razem jak się spotkamy. Pa, pa!
                • sierzant.podsiadlik Re: majówka 08.05.05, 12:43
                  Chyba chodziło o to, że się wypowiadam w imieniu Donkeja ;-) Oj, chyba
                  przyjdzie założyć oddzielny wątek, co d. ma na myśli...
                  • Gość: d Re: majówka IP: *.chello.pl 09.05.05, 01:46
                    D jak zwykle nie ma nic na myśli.
                    D myśli sportowo (co zresztą sama opatentowała i jest z tego dumna!).
                    Ludzie uprawiają różne sporty - koszykówkę, siatkówkę, piłkę nożną...
                    D nie filozofuje, ani się nie mądrzy, tylko uprawia "myślenie sportowe".

Jak to wymyśliłam to sobie pomyślałam: kobieto od pierwszego kopa jesteś w II lidze!

Bardzo było miło. Liczę na udany ciąg dalszy...
                    • Gość: mikulasz Re: majówka IP: *.kosson.com 09.05.05, 09:47
                      A ja żałuję, że w końcu nie mogłem dołączyć i poznać Szanownego Grona
                      Forumowiczów. No cóż, rodzinny obiad. Ale mam nadzieję, że nic straconego.
                      Pozdrawiam wszystkich.
                      • z-o-s-i-a Re: majówka 09.05.05, 11:14
                        I masz czego żałować, szczególnie że spotkanie było mocno sfeminizowane! ;)
                        Najpierw zrobiliśmy sobie mały piknik na placu zabaw - to było w zastępstwie
                        grilla. A później wstąpiliśmy do Cafe Obok na kawę, herbatę, lody, gruszki w
                        czekoladzie itp. (mniam) - byłam tam pierwszy raz i to miejsce zrobiło na mnie
                        bardzo miłe wrażenie! I tam przez kolejne "godziny" rozmawialiśmy o żoliborsko-
                        bielańskich klimatach i nie tylko.

Mamy nadzieję, że to spotkanie przy grillu jednak dojdzie niedługo do skutku. Z
                        tego co pamiętam to mówiliśmy coś o 22. maja, ale to się jeszcze na pewno
                        ustalni.

Pozdrawiam wszystkich i dziękuję za wczorajsze popołudnie!
                        • Gość: babajaga Re: majówka IP: *.twarda.pan.pl / *.twarda.pan.pl 09.05.05, 11:25
                          No tak.... też żałuję, ale miałam awarię czarnego kota i zamiast na majówkę musiałam latać szukając weterynarza..
                          Mam nadzieję, że następnym razem się uda. Nawet jeśli miałaby być to nie majówka, a czerwcówka..
                          A te gruszki w czekoladzie są naprawdę grzechu warte?
                          • donkej Re: majówka 09.05.05, 12:18
                            Zwłaszcza, jak sobie do nich człowiek zażyczy kulkę lodów czekoladowych Grycana!

A 22 trzeba, tak - koniecznie trzeba zrobić poprawkę! I to już wg. planów, z
                            grillem. Jest propozycja, żeby to na Bielanach było.
                            • z-o-s-i-a Re: majówka 09.05.05, 12:26
                              Może gdzieś przy kanałku?
                              • roody102 Re: majówka 09.05.05, 13:52
                                Ale nie w okolicy arabskiej, tylko gdzies kolo petli moze?
                                • donkej Re: majówka 09.05.05, 14:19
                                  A da się tam przytulnie grillować?
                                  • roody102 Re: majówka 09.05.05, 14:37
                                    Jest tam taka polana, na której by można.
                                    • aknaj46 Re: majówka 09.05.05, 15:02
                                      miejsca jest dość a gdyby aura zrobiłaby nam psikusa to zawsze obok działek
                                      jest coś gdzie możnasię zatrzymać pod dachem.i pytanie zasadnicze czy gril może
                                      być w sobotę 21?
                                      • Gość: santakasia Re: majówka IP: 212.160.156.* 09.05.05, 15:41
                                        aaaaaa! ja w sobotę nie mogę. nie róbcie mi tego! mogę w niedzielę... w
                                        zasadzie mogę zawsze, oprócz tej soboty 21 maja, kiedy to zostałam zesłana do
                                        Krakowa w podróż służb.
                                        może w jeszcze następny łikend 28/29 maja?
                                        • Gość: babajaga Re: majówka IP: *.twarda.pan.pl / *.twarda.pan.pl 09.05.05, 15:45
                                          Pragnę nieśmiało zauważyć, że 28/29 maja to tzw. długi łyk -end...Mogą być
                                          trudności... A tak bardzo chciałabym Was poznać...
                                    • donkej Re: majówka 09.05.05, 16:22
                                      Ja jestem za 22 - niedzielą. Rudy? Na błękicie ta polana ? :-D
                                      • Gość: mikulasz Re: majówka IP: *.kosson.com 09.05.05, 16:31
                                        A czy byłaby szansa, żeby to było tak bliżej wieczora? Albo przeciagnęło się do
                                        wieczora, bo ja dopiero w niedzielę wieczorkiem wracam.
                                        • Gość: jota.40 Re: majówka IP: *.chello.pl 09.05.05, 17:07
                                          Osobiście nie widzę przeciwskazań... Nie wiem, jak inni społecznicy-grillownicy
                                          (in spe). Można umówić się koło szóstej. Jest jeden szkopuł - zaczyna sie pora
                                          komarowa. Wieczorem, w okolicach Wiślano-kanałkowych może być nie do
                                          wytrzymania. O ile to możliwe - nie przenoście terminu na 29, bo to moje
                                          urodziny ;))...
                                          • Gość: santakasia Re: majówka IP: 212.160.156.* 09.05.05, 17:20
                                            Gość portalu: jota.40 napisał(a):

> O ile to możliwe - nie przenoście terminu na 29, bo to moje
                                            > urodziny ;))...

no tak, to całkiem inna impreza będzie ;-)
                                            • donkej Re: majówka 19.05.05, 21:16
                                              To jak?
                                              • q22 Re: majówka 20.05.05, 10:50
                                                > To jak?
                                                wygląda na to, że najważniejszy element - pogoda
                                                będzie sprzyjać bardziej niż ostatnim razem.
                                                Brak opadów, błękitne niebo, temperatura ok. 20 stopni.

Termin chyba jest ustalony - niedziela po południu
                                                (która godzina dokładnie?).
                                                Zdecydujmy się na jakieś konkretne miejsce i może
                                                napiszmy wiadomość w nowym wątku: "Majówka - zaproszenie"
                                                z czasem, miejscem, informacją co będzie, a co trzeba przynieść,
                                                bo chyba może dla niektórych zaglądanie do siedemdziesięciopostowego
                                                wątku może być zniechęcające.

q
                                                • donkej Re: majówka 20.05.05, 20:44
                                                  Czemu nie? To ja zakładam nowy wątek
                                          • Gość: MitycznaM Re: majówka IP: *.chello.pl 11.05.05, 18:27
                                            Ja bym jednak wolała wcześniejszą godzinę, np. 15.00. Jak znam życie pewnie i
                                            tak będzie jakiś poślizg, ale może choć trochę tych komarów da się uniknąć...
                                            • santakasia Re: majówka 12.05.05, 11:38
                                              MitycznaM? to naprawdę Ty? dla Ciebie na pewno przełożymy godzinę :))
                                            • donkej Re: majówka 12.05.05, 12:18
                                              Robisz cudowne ciasteczka:-)
                                              • Gość: MitycznaM Re: majówka IP: *.chello.pl 12.05.05, 17:18
                                                Skąd wiesz? Pachną wyśmienicie, a teraz jeszcze zapach ciasteczek miesza się z
                                                zapachem pieczonego chleba... coś niesamowitego. Mam nadzieję, że dzieci się od
                                                tego nie pobudzą :)
                                                • z-o-s-i-a Re: majówka 12.05.05, 17:21
                                                  Mnie też bardzo smakowały Twoje ciasteczka! A chleb też pieczesz? :) Musi być
                                                  pyszny!
                                                  Pozdrowienia dla całej Rodzinki!
                                                  • jota.40 Re: majówka 12.05.05, 19:55
                                                    I ja odczuwam bojaźń oraz drżenie, jak zawsze, gdy człowiek z Mitem obcuje ;))).
                                                    Ciasteczka raz i drugi Małżonek Mitu przeszwarcował i częstował. Ja bym
                                                    poprosiła jeszcze raz o przepis na takie kruche z bakaliami (rodzynki moczyło
                                                    się w rumie, o ile się nie mylę) ;))...
                                                  • sierzant.podsiadlik Re: majówka 12.05.05, 23:49
                                                    Mityczna M. na forum! Oto Mit we własnej osobie! Nie wierzę!(tu oklaski na
                                                    powitanie)
                                                    A ciastka pierwsza klasa!!!
                                                    Pozdrowienia dla familii!
                                                  • Gość: MitycznaM Re: majówka IP: *.chello.pl 13.05.05, 11:32
                                                    No i zostałam uroczyście przez wszystkich powitana z honorami należnymi żonie
                                                    krecika :) A prawdę mówiąc speszona jestem bardzo i zastanawiam się, czy się nie
                                                    schować i dalej pozostawać w ukryciu...
                                                  • roody102 Re: majówka 13.05.05, 13:36
                                                    Zostań z nami!
                                                    Zostań z nami!
                                                    :)
                                                  • Gość: MitycznaM Re: majówka IP: *.chello.pl 13.05.05, 15:11
                                                    > Ja bym
                                                    > poprosiła jeszcze raz o przepis na takie kruche z bakaliami (rodzynki moczyło
                                                    > się w rumie, o ile się nie mylę) ;))...

Nie skopiowałaś sobie? :) Mniamowe forum obiecali naprawić, a póki co moja wersja:
                                                    2 szkl. mąki,
                                                    1 szkl. płatków owsianych,
                                                    1 szkl. brązowego cukru,
                                                    1 cukier waniliowy,
                                                    1 łyżeczka proszku do pieczenia,
                                                    1 kostka rozpuszczonej margaryny,
                                                    1/2 szkl. rodzynek wymoczonych w rumie albo w wodzie z dodatkiem zapachu
                                                    rumowego do ciast albo innego aromatycznego alkoholu (albo suche)
                                                    dodatkowo: słonecznik, orzechy itp.
                                                    Połączyć wszystko i lepić ciastka. piec w 170 st przez 15-20 min.
                                                  • donkej Re: majówka 13.05.05, 20:26
                                                    Ponieważ jest to wątek o majówce to zgłaszam pomysł:
                                                    Upieczmy wszyscy (którzy mamy ochotę ciasteczka wg. tego przepisu, a potem
                                                    porównamy, co? :-)))
                                                  • sierzant.podsiadlik Re: majówka 14.05.05, 00:52
                                                    Ja od razu dywersyjnie - i tak takich ciasteczek jak MitycznaM nie upiekę, bo
                                                    talentu kulinarnego mi Bozia poskąpiła...Pomysł generalnie dobry, ale drżą mi
                                                    łydki przed ideałem...
                                                    Trzymajcie kciuki w poniedziałek, bo też na myśl o tym łydki mi drżą...
                                                  • Gość: MitycznaM Re: majówka IP: *.chello.pl 14.05.05, 16:47
                                                    Ale po co nam takie mnóstwo jednakowych ciasteczek? Przecież nie każdy musi
                                                    lubić ciastka owsiane. Ja proponuję upiec różne rodzaje, to każdy znajdzie coś
                                                    dla siebie: czekoladowe, orzechowe, maślane, ryżowe...
                                                  • Gość: jota.40 Re: majówka IP: *.chello.pl 14.05.05, 19:46
                                                    Te ryżowe też były pyszne ;)))))....
                                                  • donkej Re: majówka 15.05.05, 15:51

Łoj, nie rozumiecie mnie...
                                                    Ja po prostu wyszłam z założenia, że z tymi ciasteczkami jest jak z tzw.
                                                    chlebkiem watykańskim: wszyscy robią wg. tego samego przepisu, a każdemu co
                                                    innego wychodzi...
                                                    ;-)
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka