Dodaj do ulubionych

gdzie na spacer?

IP: *.bemo.waw.pl / *.bemo.waw.pl 11.05.05, 17:08
Gdzie można udać się na krótki spacer w okolicach Piasków? Niedawno tu
zamieszkałam i nie znam jeszcze dokładnie tych okolic, a bardzo lubię chodzić
na spacery. Z góry dziękuję za wszystkie propozycje.
Obserwuj wątek
    • katmoso Re: gdzie na spacer? 11.05.05, 21:39
      Niedaleko masz Park Olszyna (między Broniewskiego, Duracza, Trasą AK) - całkiem
      miłe miejsce, choć nie jest duży. Z niego możesz ruszyć w dwie strony
      (przynajmnije ja tak robię) : przejść na drugą stronę Trasy i udać się na Sady
      Żoliborskie (zielone osiedle), a nawet dalej aż do Placu Wilsona. A stamtąd do
      Cytadeli lub nad Kanałek. W drugą stronę możesz przejść przez ulicę Duracza,
      Żeromskiego na tzw. Stare Bielany - pełne urokliwych uliczek (Schroegera,
      Płatnicza). A stamtąd z kolei to już dwa kroki do Lasku Bielańskiego. Może ktoś
      jeszcze ma jakieś pomysły?
      • Gość: ania Re: gdzie na spacer? IP: *.bemo.waw.pl / *.bemo.waw.pl 12.05.05, 08:43
        bardzo dziękuję. JAk tylko pokaże się troche słońca, ruszam w teren:)
      • nascendi fort Bema 12.05.05, 09:12
        > Niedaleko masz Park Olszyna (między Broniewskiego, Duracza, Trasą AK)

Stamtąd tylko 1 przystanek na zachód (186, 701) do terenu Legii. Za nim fort
        Bema. Brutalnie ucywilizowany (wolałem go w zdziczałej, zarośniętej i przez to
        bardziej tajemniczej szacie), ale mimo to ciekawy i dobry do spacerowania.

A w sąsiedztwie Lasek na Kole, z którego trzeba korzystać, zanim wykarczują pod
        trasę szybkiego ruchu.

• katmoso Re: fort Bema 12.05.05, 13:15
          dzieki nascendi za podsunięcie mi pomysłu. nie zapuszczałam się w tamte tereny,
          bo trasa i tory wydawały mi się przeszkodą nie do przebycia. czy istnieje
          jakieś przejście od, dajmy na to od cmentarza wojskowego do lasku na kole? bo
          tak sobie myślę, że stamtąd przez Koło mozna dojść do Parku Moczydło i na
          cmentarz wolski, no nie?
          spacer w trakcie ktorego korzysta się z autobusu, to już nie spacer :-)
          • roody102 Re: fort Bema 12.05.05, 14:31
            Przezt trasę nie bardzo da się tam przejść - chyba, że właśnie wzdłuż torów,
            pod wiaduktem. A przez tory to bez większego problemu. Idą przez las, aż trudno
            uwierzyć, że się jest w środku miasta :)
            I dalej w kierunku Koła to już bardzo miła droga.
          • nascendi Last minute - w niedzielę na Boernerowo 12.05.05, 17:28
            > czy istnieje
            > jakieś przejście od, dajmy na to od cmentarza wojskowego do lasku na kole? bo
            > tak sobie myślę, że stamtąd przez Koło mozna dojść do Parku Moczydło i na
            > cmentarz wolski, no nie?

Tak jak podał Roody - dopiero przy torach kolejowych.
            Więc lepiej wejść na teren Legii od Powązkowskiej albo od Obrońców Tobruku.
            Z Lasu na Kole do Moczydła niedaleko i przez bardzo sympatyczne osiedle się
            przechodzi (Magistracka i okolice).

A teraz propozycja - kto ma chęć na spacer z Boernerowa do Radiowa niech
            przyjdzie w niedzielę ok. 10:10 na róg Górczewskiej/Lazurowej,
            Przystanek OS.GÓRCZEWSKA 02 w kier. WAT-u
            113 do pętli Groty odjeżdża o 10:16.
            Z Żoliborza-Bielan można dojechać 186 do Górczewskiej a potem 190, 109.
            Są w miarę skomunikowane.

Po drodze parę ładnych miejsc leśnych i pozostałości
            przedwojennej transatlantyckiej radiostacji "Babice".
            [uwaga dłużyzna!
            forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=290&w=19536953&a=19536953 ]

Powrót z Wólczyńskiej lub Conrada, pewnie koło 13:00 - 14:00.
            Zależnie od tempa i ochoty. Trasa nie przekroczy 10 km.
            Zapraszam.
            • d3b3 Re: Last minute - w niedzielę na Boernerowo 13.05.05, 00:27
              Prymasa Tysiąclecia i Obozowa? Pojedźmy jednotorowym tramwajem. Proszę!
              • nascendi Re: Last minute - w niedzielę na Boernerowo 13.05.05, 10:34
                > Prymasa Tysiąclecia i Obozowa? Pojedźmy jednotorowym tramwajem. Proszę!

Chętnie, ale może następnym razem. Nie chciałbym zmianą planów wystawić do
                wiatru jakiegoś potencjalnego uczestnika. A muszę zakładać, że mimo wszystko
                będą tacy ;-)

W czerwcu możemy dojechać do pętli 20-tki, a potem wykazać, że stolica posiada
                poligon wojskowy i to nawet z atrapami wozów opancerzonych.
          • d3b3 Re: fort Bema 13.05.05, 00:20
            Elbląska wychodzi na Powązkowską, kawałek dalej na rogu Krasińskiego,
            sokolim okiem odszukaj ścieżkę biegnącą między dzikimi działkami
            (na tyłach parkingu).
            I jesteś już na Kole.
            Godne polecenia są zwłaszcza "Szklane Domy" na Obozowej... Dalej na Ringelbluma
            i Dobiszewskiego można podziwiać projekty Lacherta (między Ratuszową i Wileńską
            zresztą też) :-D
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka