Dodaj do ulubionych

Do zachodniej Chomiczówki i wszystkich zainteresow

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.07.05, 14:09
Uwaga mieszkancy ul. Bogusławskiego, Kwitnącej. Rodziny Połanieckiej i innych
w pobliżu, czyli wszyscy Ci którym przy wiatrach zachodnich dokuczał
docierający odór z Kompostowni, którym dokuczają alergie z drobnoustrojów,
grzybów, plesni i alergenów niesione z wiatrem od kompostowni, których
dzieci maja problemy z układem moczowym, Do wszystkich tych którzy mają
członków rodziny chorych na cukrzyce, nowotwory, nadcisnienie. DLACZEGO
WŁAŚNIE PISZE O TYCH GRUPACH- Poczytajcie sobie na ten temat o zmaganiach
Milanówka z takim obiektem, Polecam stronę www.rakstop.engo.pl/
czy też skutkach odorów W Baryczy NA WNIOSEK MPO KOMPOSTOWNIA BEDZIE
ROZBUDOWANA!!!. MPO nazywa to modernizacją, wprowadzaja nowe linie
technologiczne, ale w zakres modernizacji nie wprowadzają żadnego
zabezpieczenia dla mieszkańców przed DOTYCHCZASOWĄ uciązliwością.
FRAGMENT PUBLIKACJI dr inż. Janusz Mikuła, mgr Barbara Barwacz
Polski Klub Ekologiczny

W analizowanym obszarze mieszkało w 1992 roku 109 osób. W latach 1977 - 92
zmarło 25 osób, z tego 6 w wyniku zawałów (w tym 1 kobieta) a 7 na skutek
różnych chorób nowotworowych (w tym 2 kobiety). Obliczeniowy średni surowy
wskaźnik umieralności na nowotwory w przeliczeniu na 100 tys. ludności
wynosił ponad 400. Podczas gdy standaryzowany wskaźnik dla województwa
łódzkiego wynosił dla mężczyzn 212,5 zaś dla kobiet 116,7. Należy zaznaczyć,
że w promieniu 1000 m od wysypiska żyją trzy osoby z udokumentowanym rakiem
skóry po leczeniu onkologicznym.

Ponadto stwierdzono:

częste krwawienie z nosa - 21,0% osób,
pojawianie się sińców po urazach - 42,8% osób,
zmiany w linii obrazu płytek krwi (anizocytoza) - 60,7% osób,
zmiany w obrazie EKG (zwolnienie rytmu zatokowego) - 25,0% osób,
brak ok. 50% zębów - 100% osób,
cukrzyca (w Polsce ok. 2% populacji) - 17,8% osób,
obecność flory patologicznej - 100% osób.
(w Polsce częstość nosicielstwa flory patologicznej ocenia się na ok. 30%
badanej populacji )

Porównanie danych z wywiadów i badań klinicznych mieszkańców Baryczy i
Witkowic:

Wywiad i rozpoznanie kliniczne Barycz % Witkowice %
Zapalenie gardła 48 22
Zapalenie błony śluzowej nosa 26 8,5
Zapalenie przewlekłe oskrzeli 22 5,7
Zaburzenia wentylacji, obturacja
drobnych i średnich oskrzeli 44 25,7
Nadciśnienie rozkurczowe 16 5,7
Zawał przebyty serca 6 -
Wada serca 2 -
Zaburzenia nerwicowe
- stygmatyzacja 46 20
Padaczka 6 -

www.um.warszawa.pl/v_syrenka/new/index.php?dzial=komunikaty&strona=komunikaty_archiwum&poczatek=2005-03&ak_id=2783&kat=9

CO WY NA TO....???? Jesteście równie zszokowani?????
Obserwuj wątek
    • Gość: kk Re: Do zachodniej Chomiczówki i wszystkich zainte IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.07.05, 14:39
      P.S Frgmenty publikacji dotyczą miejscowości Barycz i Nowosolna. Na Bielanach
      nigdy nie było robionych tego typu badań, mimo, że górka smieciowa jest chyba
      najwyższa na Mazowszu a Kompostownia największym tego typu obiektem w Europie.
      Dyrekcja Kompostowni nigdy nie starała się równiez o żadne środki finansowe na
      zmniejszenie tej uciążliwości.
      • gbas Re: Do zachodniej Chomiczówki i wszystkich zainte 03.07.05, 11:36
        Czy pan mieszka na chomiczówce???
        Czy wie Pan kiedy wybudowano kompostownie na Bielanach???
        I czy wie Pan od kogo kupiono technologie???
        Czy wie pan w jakiej odległości od kompostowni na bielanach są najblisze
        zabudowania w których mieszkają ludzie?
        Jeśli zaczyna pan taki wontek wypadalo by podaćszczegółowe dane.
        A z resztą co można zrobić z tym co wyrzucamy???
        Chyba lepiej kompostować niż składowąć.

Ja mieszkam na chomiczówce i kompostownia mi nie przeszkadza a z górki jest
        bardzo ładny widok.

Ps. Górka szczęśliwicka w Parku Sczęśliwickim też była górą śmieci a terz jest
        tam sztuczny stok.
    • h108 Rozdajcie nam przescieradla. 03.07.05, 15:54
      Swietnie!

Rozbudujcie nam kompostownie, wybudujcie S7 i kilka innych milych uliczek od
      zachodniej strony skad wieja tutaj wiatry, dla bezpieczenstwa postawcie jeszcze
      kilka stacji przeladunku paliw takich jak Orlen i nawiezcie na teren Instytutu
      TME na Wolczynskiej troche nowych odpadow a potem DAJCIE NAM PRZESCIERADLA! Jak
      sie zle poczujemy, to bedziemy mogli sie przykryc i doczolgac na Polnocny na
      Wolke, gdzie tez mamy blisko ;-/

Desperuje? Troche. Najbardziej z powodu rozbudowy kompostowni wspolczuje tym z
      Arkuszowej, gdzie juz teraz tak smierdzi, ze zyc sie nie da (bylam dzisiaj).
      Kompostowni szans nie ma raczej zamknac, wiec moze trzeba by pomyslec nad innym
      rozwiazaniem? Np. nad wykupieniem czesci domow w okolicy za sensowna cene?
      Niesmialo pytam Arkuszowej: co ona na to?

• Gość: kk Re: Rozdajcie nam przescieradla. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.07.05, 16:38
        Nie mieszkam na Arkuszowej, ale mam tam znajomych. Nie chodzi o zamknięcie
        kompostowni ale o spowodowanie aby ten obiekt był przyjazny ludziom i
        środowisku. Wiem, że o takie rozwiązania walczą Ci ludzie od 12 lat. Gmina
        Bielany miała szanse to uczynic, ale tego nie zrobiła. Ratusz miejski obecnie
        jest za daleko - im nie śmierdzi!. Są rozwiązania techniczne tego problemu, -
        hermetyzacja całego obiektu i wyposażenie w filtry na wszelkiego rodzaju
        świntwa, ale na to trzeba forsę, Unia Europejska daje na to kasę bo skorzystały
        z tego Katowice otrzymali ponad 1mln Euro- na ten cel, pokryło to w 100%
        wszystkie koszty.. ....tylko jest problem... jak sięgnąc po tą kase jak nikt na
        Bielanach nie potrafi wypełnic i złozyć Wniosków, poza tym nikt sie nie
        przejmuje, że ludzie umieraja, przecież to male osiedle - tyle, że w każdym
        domu tego osiedla ktoś umarł lub choruje na raka. Wiem, że Ci ludzie sami sobie
        nie poradzą, a odór dociera i do Wólki i na Chomiczówkę. Bakterii, wirusów i
        tego typu świństw nie widac i nie czuć, a ich skutki odczuwalne są po kilku
        latach. Wykupienie domów nic nie da, bo wiatr ze wszystkimi dodatkami wieje nie
        tylko na Arkuszową na inne osiedla również.

www.bielany.waw.pl/$aktualnosci/2002/0909_01.php
        Jeżeli by wszystkie osiedla się dogadały i wystąpiły do Wojewódzkiego
        Inspektoratu Ochrony Środowiska o zamknięcie tego obiektu, to może
        zmobilizowałoby to nasze władze do działań i przeznaczania środków finansowych
        na uzasadnione prawem cele. Poza tym, poniewaz wszczęte jest juz postępowanie
        adminostracyjne , jezeli nie zacznie sie działać natychmiast w tej sprawie, to
        później bedzie juz za późno. Występuje tu troche w roli adwokata tych ludzi,
        ale jeżeli możecie napisac coś od siebie, cos zrobić w tej sprawie, to prosze
        zróbcie. Bedzie to na pewno i dla Was z korzyścią jeżeli się zlikwiduje
        najwiekszego truciciela na Bielanach (zlikwiduje - w sensie zlikwiduje
        zagrożenie poprzez rozwiązana techniczne), bowiem nie sądze aby udało sie
        zlikwidowac ten obiekt całkowicie, i przyznaję, że szkoda, że nie ma takiej
        szansy, bo z górki mozna byłoby zrobić fajny obiekt sportowy dla bielanczyków..
        • h108 Re: Rozdajcie nam przescieradla. 04.07.05, 11:33
          Jestem absolutnie za pomyslem, zeby zminimalizowac skutki obecnosci "smierdzacej gorki" z pomoca
          unijnych pieniedzy. Stowarzyszenie "Chomiczowka Przeciw Degradacji", ktorego jestem czlonkiem ma
          juz troche zaprawy w rozmowach z urzedami, wiec jesli powstanie jakas zorganizowana grupa w celu
          modernizacji kompostowni, chetnie przylaczymy sie do dzialania.

Czy sa jacys chetni?
          • Gość: kk Dziekuje h108 IP: *.internetdsl.tpnet.pl 04.07.05, 12:39
            Dzięki za inicjatywę. Na pewno przekaże dobre wieści zainteresowanym osobom.
            P.S. To nie górka smierdzi, tylko to co jest składowane wokół kompostowni czyli
            pryzmy z kompostem czyli ogólnie mówiąc technologia kompostowania jest
            smierdząca. Górka od wielu lat nie przyjmuje odpadów tylko jest poddawana
            rekultywacji czyli zasypywaniu, ziemia gruzem, obsypuwana trawą etc.Co jakis
            czas to prawda wysypuje się na nia tzw. balast czyli to co nie jest
            przerobione w kompostowni.

• h108 Re: Dziekuje kk 04.07.05, 13:21
              Tak, wiem ze gorka jest nieczynna. Mianem "smieciowej gorki" okresla sie takze kompostownie,
              przynajmniej wsrod moich znajomych. Stad pomylka. :-)
        • gbas Re: Rozdajcie nam przescieradla. 04.07.05, 11:38
          Nie odpowiedział Pan na moje pytania.
          • Gość: kk Prosze bardzo oto odpowiedzi IP: *.internetdsl.tpnet.pl 04.07.05, 12:21
            Czy pan mieszka na chomiczówce???
            Tak mieszkam na Chomiczówce.

Czy wie Pan kiedy wybudowano kompostownie na Bielanach???
            Tak wiem, pierwszy nieduzy obiekt był w latach 60-siątych Na początku lat 90-
            siątych rozbudowano go i zakupiono nowa technologię. Procesy utylizacji
            odbywały sie w hali ale pózniej dalszy ciąg technologii polegał na składowaniu
            w pryzmach tego kompostu na swiezym powietrzu, Tam miał dojrzewać i raz na
            jakis czas pryzmy te mialy byc przerzucane. Warunki pogodowe są takie a nie
            inne i na skutek niezachowywania reżimów technologicznych i warunkow
            atmosferycznych skladowane pryzmy gniją od spodu. A przy silniejszym wietrze
            podczas przewracania tych pryzm unosi sie to całe świnstwo w powietrzu i jest
            niesione nawet do trzech kilometrów. O tym wszystkim mozna sobie poczytać w
            necie na róznych stronach jeżeli kogoś ta tematyka interesuje. Poza tym w
            Urzedzie Bielańskim jest opracowanie z 1996 r nt skażenia środowiska przez ten
            obiekt i z 2002 r opracowanie Politechniki Warszawskiej nt. ograniczeń
            uciążliwości odorowej.

I czy wie Pan od kogo kupiono technologie???
            Jeżeli się nie myle to jest to technologia dunska ale już wtedy gdy ja kupowano
            była krytykowana przez ekologów. Mówiono wtedy że dużo lepszą technologią jest
            kompostowanie w zamkniętych kontenerach (chyba technologia niemiecka albo
            austriacka))

Czy wie pan w jakiej odległości od kompostowni na bielanach są najblisze
            zabudowania w których mieszkają ludzie?
            Najbliższy budynek jest ok 300 m od Kompostowni

Jeśli zaczyna pan taki wontek wypadalo by podaćszczegółowe dane.
            A z resztą co można zrobić z tym co wyrzucamy???
            Oczywiście trzeba to utylizować, ale obiekt który ma służyć ochronie środowiska
            a tym samym ochronie ludzi, nie może innym odbierac zdrowia i zycia, aby
            spełniać oczekiwania o czystym środowisku innych.
            Powiedzenie "mnie nie smierdzi" odzwierciedla doskonale stosunek urzedów do
            tego problemu i kompletna ignorancja zjawiska wzmozonej zachorowalności setek
            osób na róznego rodzaju choroby.
            Powiedzenie "mnie nie smierdzi" oznaczą niech moje smrody wąchaja inni, mnie to
            nie obchodzi, ze produkując śmieci, (ja, moja rodzina, sąsiedzi, Pan Burmistrz
            i Pan Prezydent) i zachowując obojetnośc wobec problemu skazuje niektórych
            ludzi na to czego sami chcą uniknąć

Chyba lepiej kompostować niż składowąć.
            Tak, lepiej kompostować, ale w cywilizowanych warunkach i najlepszymi
            technologiami, aby to co najcenniejsze czyli zdrowie ludzkie i przyroda na tym
            nie ucierpiały, bo przecież utylizacja odpadów własnie TO ma na celu, i do tego
            wszyscy rozsądnie myslący ludzie powinni dazyc.

Wszystkie informacje są dosępne w internecie o zachorowaniach równiez wystarczy
            poszukac
            Pozdrawiam
            Jeżeli ma Pan jeszcze jakies pytania to prosze pytać , jeżeli bedę tylko
            potrafiła odpowiedziec na pewno odpowiem. I prosze nie naskakiwac na mnie, bo
            swoim dzialaniem nie krzywdze nikogo tylko staram się pomóc, i dobrze by byo
            gdyby Pan równiez otworzył oczy na to co sie dzieje wokół Pana, poza Pana
            blokiem. Mam tylko nadzieje, że Pana zainteresowanie własnie ma to na celu,
            własnie takie działanie czyli pomoc w sprawie.
            • gbas Re: Prosze bardzo oto odpowiedzi 04.07.05, 16:30
              Jeszcze jedno pytanie czy gdy zaczoł Pan lub któś z pana rodziny mieszkać na
              chomiczówce to wysypisko było???? Jesli było to nie widze dalszej potrzeby
              ciągniecia tego watku.

A technologia byla chyba Szwedzka i budowali tez ja szwedzi.
              • Gość: kk Re: Prosze bardzo oto odpowiedzi IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.07.05, 21:39
                To jest technologia w systemie DANO I na pewno nie jest ona szwedzka. Nie
                bardzo rozumiem co ma piernik do wiatraka czyli rozbudowa Kompostowni zokresem
                istnienia górki smieciowej! Górka smieciowa jest nieczynna od kilku lat!!!! i
                wątek nie jest prowadzony dla górki smieciowej ale dla Kompostowni, to jest
                zasadnicza różnica. Szkoda, że Pan nie dostrzega różnicy w tych dwóch
                obiektach. Moje miejsce zamieszkania też nie ma tu znaczenia, bo ja akurat
                cierpie z tego powodu najmniej, ale wiem, że dokucza ten obiekt równiez
                mieszkańcom Chomiczówki czego dowodem są inne wątki, ale przede wszystki
                dokucza mieszkańcom Radiowa, którzy od pokolen zamieszkują to osiedle co
                najmniej od 150 lat, czyli znacznie wcześniej niz istniała i górka i
                kompostownia. Doprawdy trudno zrozumiec az taką ignorancje na ludzką krzywdę.
                To niesamowite że są tacy ludzie. Proponuje konsumowac Panu swoje odpady na
                bieżąco i nie skladowac ich w żadnych śmietnikach, wtedy zrozumiem pana dystans
                do problemu.
                Pozdrawiam
                • h108 Re: Prosze bardzo oto odpowiedzi 05.07.05, 13:56
                  kk, szkoda nerwow. Dla mnie np. wszystko jest jasne, wiec nie na sensu odpowiadac na
                  niemerytoryczne zaczepki. Jak to ladnie mowia: nie ma co karmic trolla.

pl.wikipedia.org/wiki/Trolling
                  • Gość: aga Re: Prosze bardzo oto odpowiedzi IP: *.internetdsl.tpnet.pl 05.07.05, 14:14
                    i proponowałabym gbas-owi udać się do najbliższej szkoły podstawowej na
                    lekcje ortografii...
                  • Gość: kk Re: Prosze bardzo oto odpowiedzi IP: *.internetdsl.tpnet.pl 05.07.05, 14:16
                    uffff.............. chyba masz rację, co gorsze ..ten troll jest w oślej
                    skórze. Dzieki.:)
    • Gość: kk Nie koniec niespodzianek -Uwaga !Nowa uciązliwość IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.07.05, 00:30
      Ostatnie wieści z Urzedu Dzielnicy. Firma "BYS" stara się o nowa inwestycje
      przy ul. Wólczyńskiej 249. Inwestycja to sergegowanie odpadów czyli Zakład
      Odzysku Surowców Wtórnych, gdzie będą segregowane i odppady komunalne i
      składowane odpady niebezpieczne.
      Ja się chyba wyniosę z tej dzielnicy!!!
      Może to ja mam bzika na tym punkcie, ale doprawdy nie rozumiem..... jak mozna
      robić takie rzeczy! Miasto które powinno byc dumne z tego, że w swoich
      obrzeżach ma Puszcze Kampinoska, i na tych terenach realizowac obiekty
      sportowe, rekreacjyje, wypoczynkowe,robi się smietnik dla całej Warszawy a my
      Bielanczycy bedziemy jeżdzic na spacer do Powsina aby pooddychać normalnym
      powietrzem mając na wyciągniecie ręki to czego nie jedna stolica europejska nam
      może zazdrościc czyli Puszcze.O efektach takiej inwestycji juz nawet nie chce
      pisac, ...bo chyba wszyscy wiemy.
      Mam nadzieje tylko, nie było to jeszcze opinowane przez Komisji rady
      • h108 Re: Nie koniec niespodzianek -Uwaga !Nowa uciązli 06.07.05, 10:29
        A wie ktos moze co to za tajemnicze rzeczy dzieja sie za parkanem w lesie pomiedzy Chomiczowka a
        Arkuszowa? Jezdzac tam rowerem i chodzac na spacery widze czasem smierciarki wjezdzajace pozno
        wieczorem przez ten lesny kawalek Ksiezycowej, ktory do Arkuszowej dochodzi.
        • Gość: kk Re: Nie koniec niespodzianek -Uwaga !Nowa uciązli IP: *.internetdsl.tpnet.pl 06.07.05, 10:35
          Od znajomych z ul. Andromedy słyszałam, że to sa magazyny 'RUCH"-u. Mysle, że
          smieciarki pobieraja z tych magazynów stare niesprzedane czasopisma jako
          makulature. Tak mysle, ale na 100% nie powiem, spróbuje to sprawdzić?
          • h108 Re: Nie koniec niespodzianek -Uwaga !Nowa uciązli 06.07.05, 16:50
            A sprawdzilbys? Chetnie sie dowiem...
      • Gość: lampa Re: Nie koniec niespodzianek -Uwaga !Nowa uciązli IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.07.05, 12:53
        hmmmmmmmm na Chomiczówce mieszkam - dokładnie na Bogusławskiego - od 1977 roku -
        krwawiłem z nosa jak sobie go rozwaliłem - nigdy nie miałem problemów ze
        zdrowiem większych - alergia mam ale to duża część społeczeństwa ma - zęby mam
        swoje , problemów z układem moczowym nie miałem - ba więcej moi koledzy, którzy
        mieszkają dłuzej bądź tyle samo co ja w tym pięknym rejonie - też nie mają
        takowych problemów - więc zrozumcie iż dziwicie mnie tym tematem i wydaje mi
        się iż demonizujecie sprawe - aby nie było - dla większości młodych w latach 80-
        90 wysypisko było tajemnicze i przyciągało w swoje okolice - bunkry , rezerwat
        Łosie Błota - trasa piesza do Kampinosu itp itd.
    • h108 Troche historii 07.07.05, 14:48
      Artukulik moze nie najnowszy, ale jak najbardziej w temacie:
      www.zb.eco.pl/zb/81/smieci.htm
      I moze jeszcze
      www.bielany.waw.pl/$aktualnosci/2002/0909_01.html
      Ciekawe, co napisal AB na sasiednim watku dot. kompostowni: dzieci z Radiowa maja problemy z
      ukladem moczowym.
      • Gość: kk Re: Troche historii IP: *.internetdsl.tpnet.pl 07.07.05, 16:00
        Widzę, że cisnienie Tobie tez się podniosło i zainteresowałaś się tym tematem.
        Dzięki. Ten materiał znałam:) ale nadal szukam w necie wiadomości w tym temacie
        szukając wskazówek i ratunku.
        Tym obiektem w lasku zainteresuje sie oczywiście, ale moze w przyszłym
        tygodniu. Teraz boksujemy się z Bysiem i Kompostownia:) Wydaje mi się, że
        jedyne zagrożenie jakie może stwarzać to pożarowe.Ale dopóki nie sprawdzę sama
        to nie będę siała paniki:)
        Pozdrawiam
        • h108 Re: Troche historii 07.07.05, 17:24
          Popieram i zycze powodzenia!
          Mnie jak na razie cisnienie podnosza inne tematy...

chomiczowka.org

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka