Dodaj do ulubionych

NOWY POKAZ ZDJĘĆ

30.09.05, 13:33
Zapraszam wszystkich zainteresowanych na pierwszy, powakacyjny pokaz zdjęć
starego Żoliborza. Tematem tego spotkania będzie "ŻOLIBORSKI WSM NA
PRZEDWOJENNYCH ZDJĘCIACH".

Czwartek, 6 października, godzina 18.30.
art-club Pracovnia - ul. ks. J. Popiełuszki 16 - wejście od strony
spółdzielni "Zimowe Leże".

Tomek
Obserwuj wątek
    • jota.40 Re: NOWY POKAZ ZDJĘĆ 30.09.05, 14:51
      Wszystkich, którzy nie byli - zachęcam naprawdę bardzo gorąco, bo kolekcja Tomka
      to prawdziwy skarb. A tych, którzy byli - zachęcam także, bo to inicjacja
      naszego nowego przyjaznego miejsca - Pracovni. Warto zajrzeć, miłe klimaty.
      • Gość: empi64 Re: NOWY POKAZ ZDJĘĆ IP: *.cofaceintercredit.pl / 83.238.10.* 30.09.05, 15:27
        Ale Staropramen już nie jest kwaśny?
        • wilson05 Re: NOWY POKAZ ZDJĘĆ 01.10.05, 22:04
          > Ale Staropramen już nie jest kwaśny?
          W zasadzie to malo istotna kwestia, ale dla scislosci napisze - w Pracovni mozna
          wypic ZLATOPRAMEN, piwo z Usti nad Laba, a Staropramen to tez piwo, tyle ze z
          Pragi, i zdaje sie nie ma go w Pracovni...
          • empi64 Re: NOWY POKAZ ZDJĘĆ 06.10.05, 10:53
            O tej pomyłce pomyślałem jakiś dzień później. Myślałem, że nikt nie zauważy.
            Wpadka jest duża bo wypiłem w życiu morze piwa ;-). Poprawię się.
    • roody102 Re: NOWY POKAZ ZDJĘĆ 30.09.05, 16:11
      www.acn.waw.pl/roody/pokaz.jpg
      • jota.40 Re: NOWY POKAZ ZDJĘĆ 30.09.05, 16:41
        Nie wiem, jak to tam z tym Staropramenem, bo ostatnio piłam go ze trzy tygodnie
        temu ;). Ale nie był szczególnie kwaśny. No i dla amatorów - pyszne piwko
        miodowe...;)))
        • Gość: mikulasz Re: NOWY POKAZ ZDJĘĆ IP: *.kosson.com 30.09.05, 17:10
          A ja chciałbym dodać, że specjalnie na tę okazję komponowany jest drink o
          wdzięcznej nazwie: "Czar WSM-u"
          • empi64 Re: NOWY POKAZ ZDJĘĆ 30.09.05, 17:19
            Czy zdjęcia będą inne od tych z lutowego pokazu w Kotłowni?
            • donkej CZAR WSM-U 30.09.05, 17:31

No właśnie - inauguracja, okazja niepowtarzalna: drink CZAR WSM-U !!!
              Oraz ciasta domowe.
              Zdjęcia, z tego co wiem, raczej nie wszystkie te same - bo kolekcja Tomka rośnie
              przecież cały czas. Ale niektóre mogą się powtórzyć. W końcu chodzi o to, żeby
              najlepiej opowiedzieć właśnie o starym WSM-ie.
              • Gość: empi64 Re: CZAR WSM-U IP: *.cofaceintercredit.pl / 83.238.10.* 30.09.05, 17:40
                Właściwie moje pytanie było takie sobie. Jakie to ma znaczenie czy te zdjęcia
                już były czy nie? Dobrego - nigdy dosyć..........
              • donkej Re: CZAR WSM-U 30.09.05, 17:41

A oto - proszę Państwa - mamy zaszczyt przedstawić uroczyste zaproszenie na
                naszej stronie :
                www.zoliborz-bielany.pl
                • donkej Czemuż się nie linkuje? 30.09.05, 17:43

www.zoliborz-bielany.pl
                  • z-o-s-i-a Re: Czemuż się nie linkuje? 30.09.05, 17:53
                    Moze mnie sie uda:

www.zoliborz-bielany.pl/
            • mefracko Re: NOWY POKAZ ZDJĘĆ 03.10.05, 13:22
              Wśród przygotowanych około 80 zdjęć, wszytkich przedwojennych kolonii WSM
              zapewne znajdą się i te, które pokazywałem na pierwszym, styczniowym pokazie.
              Tego się nie uniknie.Niemniej będzie wiele nowych, mam nadzieję że ciekawych.
              Prócz zdjęć kolonii, przedstawię kilkanaście slajdów dotyczących: RTPD Gospody
              Spółdzielczej i Szklanych Domów.

Tomek
    • Gość: kalinosia a ja mam w czw. angielski na 18.20, buuuu :-( IP: 87.207.195.* 30.09.05, 22:00
      i nie mogę przyjść w zw. z tym :-(((((
    • katmoso Re: NOWY POKAZ ZDJĘĆ 03.10.05, 08:32
      byłam wczoraj w Pracovni. stylowe plakaty reklamują pokaz dość skutecznie.
      ludzie spoza dzielnicy pełni uznania :-) aż miło
      • jota.40 Re: NOWY POKAZ ZDJĘĆ 03.10.05, 09:59
        Bo plakat śliczny. Donkej, gratulacje!
        • sierzant.podsiadlik To już jutro!!! 06.10.05, 00:39
          Właśnie skończyło się zebranie Koła Żoliborskich Pań Pieczących Ciasta. Wynik
          zebrania - dwa i 3/4 wypieków gotowych do konsumpcji! Nie martwicie się, że to
          będzie za mało, jeszcze filie Koła zgłaszały działalność...
          A poza tym czeka Was pewna niespodzianka związana z przygotowywanym drinkiem
          (Mikulasz, gratulacje!).
          Zatem - jutro, Pracovnia, 18:30 !!!
          • Gość: santakasia Re: To już dziś!!! IP: 212.160.156.* 06.10.05, 11:17
            pokaz już dziś!!!

p.s. Sierżancie, rewelacyjnie wygląda Twoja sygnaturka w kontekście zapraszania
            wszystkich na pokaz :)))) to będzie impreza...
            • Gość: grarza Re: To już dziś!!! IP: 195.116.28.* 06.10.05, 12:50
              to ja mala samotna szara myszka postaram sie wpasc, ale nie mam pewnosci czy
              sie nie spoznie, bo ostatnio chorowalam i mi sie duuuuzo roznych rzeczy
              nawarstwilo do zalatwiania.... ale chociaz na chwile wpadne, to ocalcie dla
              mnie kropelke tego WSMowego czaru!... :)))
              • roody102 Re: To już dziś!!! 06.10.05, 16:31
                Już był w ogórdku, już witał się z gąską... Już sie zdawało, że będę mógł
                wpaść - bo moje plany się czasowo rozmijają wręcz idealnie - ale dostałem tajną
                misję na tyłach wroga i niestety nie będę w stanie się pojawić.
                Miłego wieczoru!
                • Gość: santakasia Re: IP: 212.160.156.* 06.10.05, 16:33
                  kurcze, a ja już prawie spakowałam Twoja książkę, bo dowiedziałam się od
                  kontrwywiadu, że wpadniesz... szkoda. powodzenia w tajnej misji :)
                  • sierzant.podsiadlik Re: 06.10.05, 17:25
                    Roody, dywersancie!!! Innym piątą kolumnę będziesz robił, tak? A przynajmniej
                    dali Ci tak wypasiony samochód jak ten Jamesa Bonda? Bo to by Cię jeszcze
                    usprawiedliwiało...;-)))
                    • roody102 Re: 06.10.05, 18:18
                      Nic nie dali. Zrzucają mnie do jaskini pełnej skorpionów. Wy się naprawdę
                      módlcie, żebym po głowie nie dostał, bo ta wojenna retoryka wcale nie jest
                      bezzasadna!
                      Ale o szczegółach nie mogę mówić :)
                      • katmoso Re: 06.10.05, 20:19
                        domyslam się, ze o szczególach przeczytamy w stosownym czasie:-)
                        • jota.40 Ale się działo... 07.10.05, 08:47
                          Kochani, mam nadzieję, że moje wrażenia nie okażą się odosobnione - był to
                          bardzo udany wieczór, łagodnie mówiąc. Jestem zapewne niewierna i zdradliwa, bo
                          niemal zupełnie już nie tęsknię za Kotłownią ;)). Pracovnia okazała się
                          prawdziwym, stuprocentowym WSPÓŁ-godpodarzem tej imprezy, mam na myśli działania
                          towarzyszące, organizację etc. - bo jasnym jest, że zaoferowali miejsce. Zrobili
                          jednak dużo więcej.
                          Niech żałują wszyscy, którzy nie dotarli, również ci, rzuceni między skorpiony;))...
                          Przede wszystkim - Tomek spod ziemi wyciąga zdjęcia niesłychane - nie było to
                          bynajmniej powtórzenie dotychczasowych kolekcji! Od makiet budynków, przez
                          zdjęcia, obrazujące kolejne etapy budowy (!!!), przedszkole, piaskownicę na
                          dachu drugiej kolonii i rozmaite inne okolicznościowe ujęcia - mieliśmy naprawdę
                          profesjonalny przegląd przedwojennego WSM-u!
                          Publiczność dopisała, widzieliśmy mnóstwo znanych już sąsiadów ;)). Degustacja
                          ciast nastąpiła w czasie krótkiej przerwy. Wszystkie chyba okazały się udane -
                          zniknęły w mig. Znawcy masowo zamawiali żoliborskiego drinka - Czar WSm-u
                          (receptura i świetna reklama - autorski projekt Mikulasza, wielkie brawa!)...
                          Ech, co tu dużo mówić. Oby nie było to ostatnie takie spotkanie!
                          • Gość: aniam Re: Ale się działo... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.10.05, 10:37
                            Bardzo miły wieczór. Szkoda, że nie mogłam zostać do końca bo pewnie straciłam
                            najciekawszą część .Czar WSM świetny pomysł tylko dlaczego tak strasznie boli
                            mnie dziś głowa???? Wypiłam tylko 1;)
                            • santakasia Re: Ale się działo... 07.10.05, 12:00
                              jestem pełna podziwu dla wszystkich starszych mieszkańców WSM-u, którzy
                              potrafią powiedziedzieć, patrząc na zdjęcie np. przedstawienia przygotowanego
                              przez dzieci w latach trzydziestych, kto dokładnie jest na tej fotografii. albo
                              pamiętają nazwiska dozorców swoich kolonii przed wojną.
                              czułam się trochę jak na rodzinnym oglądaniu starych zdjęć, szczególnie że
                              miałam szczęście siedzieć blisko p. Jarosława Abramowa-Newerlego i innych gości
                              specjalnych.
                              mam nadzieję, że wszystkim podobało się przynajmniej w połowie tak, jak mi :))))

p.s. było mi dane wypić jedynie mały łyk czaru WSM-u, ale podsłuchałam, że
                              Pracovnia chce go wciągnąć na stałe do karty ;)
                              • Gość: grarza Re: Ale się działo... IP: 195.116.28.* 07.10.05, 12:05
                                o jeszu! szkoda, ze tak fajnie bylo, bo ja oczywiscie nie dalam rady i nie
                                dotarlam... :((( trzeba szybko zorganizowac powtorke!

a jak tam sasiadki? dotarly?....
                                • jota.40 Re: Ale się działo... 07.10.05, 12:45
                                  Chyba dotarły, tylko - obawiam się - przekonaliśmy tych, którzy już i tak byli
                                  przekonani. A czy przyszedł potencjalny przeciwnik - i czy udało się go
                                  obłaskawić? Oto pytanie...
                              • roody102 Re: Ale się działo... 07.10.05, 19:14
                                Tak czytam i strasznie mi się smutno robi - nawet mi się żartować o działaniach
                                zaczepnych już nie chce, bo mam poczucie ogromnej straty. No nic, mam nadzieję,
                                że to nie ostatnia okazja.
                          • donkej Re: Ale się działo... 07.10.05, 16:11
                            Ja też jestem ... dumna z tej imprezy i nas wszystkich! A najbardziej z tego, że
                            zaszczycił nas nasz WSM-owski idol:)
                            Zgadzam się z Jotą co do współpracy z Pracovnią. Byli świetni.

Tomku - jeszcze raz wyrazy uznania. Całość skomponowana świetnie. Szczegóły
                            wręcz niesamowite. Zdjęcie przedwojennego brodzika i piecyka gazowego z
                            mieszkania na IX kolonii mnie wzruszyło.

Czar WSM-u, natomiast, ma miły posmak grenadyny, powiedziałabym...
                          • Gość: maciek - pracovnia Re: Ale się działo... IP: *.chello.pl 08.10.05, 18:28
                            Witam !

Trochę z małym opóźnieniem, ale jak wiecie mamy sporo pracy w klubie.
                            Jako właściciele praCoVni chcemy Wam bardzo podziękowac za zorganizowanie tej
                            niesamowitej imprezy. Rzadko mam do czynienia z tak bezinteresownym
                            zaangażowaniem i poświęceniem.Bardzo ciekawy pokaz- zwłaszcza dla nas, którzy z
                            Żoliborzem jesteśmy związani zaledwie od kilku miesięcy.Wielkie ukłony w
                            kierunku p. Tomasza i tych, którzy piekli po nocach smakowite ciasta,
                            wymyślali drinki i robili projekty folderów. Myślę, że nie powinno się na tym
                            zakończyc. Może by pomyślec o cyklicznych spotkaniach poswięconych Żoliborzowi.
                            Jeszcze raz wielkie dzięki dla wszytkich zaangażowanych w organizację
                            czwartkowej imprezy.

Maciek Kołodyński w imieniu całej praCoVni
                        • roody102 Re: 07.10.05, 19:12
                          Na razie była to misja rozpoznawcza a nie działanie zaczepne :)
                          • sierzant.podsiadlik Re: 08.10.05, 02:21
                            No tak, zaczepiać skorpiony nieładnie ;-))

Gratulacje dla Pracovni i dla Tomka !!! I dla tych wszystkich, którzy odważyli
                            się zjeść moje ciasto ;-)
                            • Gość: magda artykuł? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.10.05, 13:44
                              a czy był jakiś artykuł - o tym spotkaniu w "Gazecie"?
    • mefracko Podziękowanie 10.10.05, 10:38
      Chciałbym wszytkim podziękować za zapomoc przy organizacji pokazu, Ciasta były
      wyśmienite a organizacja za strony Pracovni profesjonalna. Cieszę się, że i tym
      razem goście nie zawiedli. Loża dla VIP-ów była zapełniona w 100%.

Tematem następnego pokazu będzie żoliborski WSM podczas wojny (błagam o
      zdjęcia) oraz podczas odbudowy ( z uwzględnieniem nowych powojennych kolonii).
      Termin - najprawdobodobnie początek grudnia.
      jeszcze raz zwracam się do wszytkich o użyczenie do pokazu materiału
      ikonograicznego (zdjęcia) jak i tekstowego (komunikaty WSM, Życie WSM, plakaty
      i inne).

Pozdrawiam
      Tomasz Pawłowski
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka