Dodaj do ulubionych

niedzielny happening w Lasku Bielanskim

30.09.05, 16:03
NIE BIERZ DO LASU SPALIN I HAŁASU

Grupa mieszkańców zaprasza do udziału w akcji hapeningowej dotyczącej
motoryzacji i inwestycji szkodliwych dla Lasu Bielańskiego.

Termin: niedziela, 2.X, między 10:30 a 13:00
Miejsce: Las Bielański, ul. Dewajtis przy Marymonckiej

Mamy zamiar przypomnieć władzom o pilnej konieczności ochrony Lasu,
a kierowców masowo wjeżdżających na jego teren przekonywać do
pozostawienia samochodu na obrzeżach.

Więcej o przyczynach akcji: www.zm.org.pl/bielany/

Mile widziany strój w barwach zielonych i/lub żółtych.

Co Ci przyniesie samochód w lesie?
Przyjedź rowerem albo tramwajem,
przejdź się spacerem, i podaj dalej!
Obserwuj wątek
    • very_martini Re: niedzielny happening w Lasku Bielanskim 30.09.05, 19:36
      A wpadnijcie tam kiedyś o 7.30 w grudniu, jak będzie odpowiednio ślisko i zimno,
      posiedźcie 8 godzin i wracajcie w takich samych warunkach, tylko bez latarni, bo
      wieczorem jakoś nie chcą działać, to może zrozumiecie, dlaczego studenci UKSW
      chcieliby, żeby jeździły tamtędy ze dwa autobusy na godzinę - i nie mówię, że
      przez cały dzień i przez cały rok, ale chociaż wtedy, kiedy jest ciemno...

Teraz mi napiszesz, że przecież nie trzeba studiować.

16%VOL
      22%VAT

--
      takie tam... forum homeopatia
      • Gość: Borys Widziały gały co brały IP: *.internetdsl.tpnet.pl 30.09.05, 22:37
        Ahoj!
        Było się zapisać na Uniwersytet albo Politechnikę. Nie musiałbys biedaczku po
        ciemku przez śnieg i las dymać. Zresztą - czysty zysk dla zdrowia! Po 8
        godzinach nauki 10 minutowy spacer przez las - miodzio!
        Borys
        • very_martini Re: Widziały gały co brały 01.10.05, 12:07
          Ahoj!

Zakładam, ze jesteś na którejś z tych dwóch uczelni i pozostaje mi dziwić się,
          jak się na nie dostałeś nie będąc w stanie odróżnić płci piszącego:)

W jednym masz rację - spacer przez las po całym dniu siedzenia na uczleni to
          dobra rzecz i zdecydowanie lepiej mi w tramwaju z Bielan po spacerze niz w
          autobusie z Krakowskiego bez spaceru, natomiast przyjemność to nie wszystko.
          Lasek JEST bezpiecznym miejscem, ale różne incydenty zdarzają się również tam -
          tylko nikt ich z jakichś podów nie zgłasza policji, więc ze statystyk nie
          wynika, żeby coś się tam działo. Jeśli już pojawia się patrol, to są to 2
          panowie w radiowozie, którzy przejadą się wzdłuż dewajtis tam i z powrotem,
          zapominając, że Dewajtis to nie tylko asfaltowa droga, ale też 2 ciemne ścieżki
          koło lasu. Myślisz, że była jakaś reakcja na prośby samorządu? Dla policji
          "zwiększenie liczby patroli LB" oznacza więcej radiowozów, a nie patroli
          pieszych, które widziałam tam ze 4 razy w trakcie mojej kariery.
          Czym innym jest lasek dla spacerowicza w niedzielne popołudnie, kiedy pojawiają
          się tam rodziny z dziećmi, a czym innym dla samotnie wracającej z zajęć
          studentki w grudniowy wtorek o godzinie 20.00.

16%VOL
          22%VAT

--
          • Gość: Borys Ciemniak IP: *.internetdsl.tpnet.pl 01.10.05, 17:37
            Ahoj!
            > Zakładam, ze jesteś na którejś z tych dwóch uczelni i pozostaje mi dziwić się,
            > jak się na nie dostałeś nie będąc w stanie odróżnić płci piszącego:)

1 - jestem ciemny tuman, ledwo z maturą, kudy mie tam do uczelni jakowejś
            2 - w twoim pierwotnym liście nie ma ani jednego przypadku uzycia formy
            żeńskiej, stąd też byłem nieświadom, iż żeś dziewczynką

Borys
      • olecky Re: niedzielny happening w Lasku Bielanskim 01.10.05, 11:28
        very_martini napisała:

> może zrozumiecie, dlaczego studenci UKSW
        > chcieliby, żeby jeździły tamtędy ze dwa autobusy na godzinę

nascendi napisał:

> Więcej o przyczynach akcji: www.zm.org.pl/bielany/

A tam:

"Za kluczowe dla ochrony Lasu i bardzo pilne uważamy:
        - Stworzenie możliwości dojazdu do UKSW od strony Wisłostrady. Na początek linią
        autobusową, a docelowo w postaci zjazdów. Okazją do ich budowy jest wspomniany
        remont estakad [...]"

Najwyraźniej umiejętność rozumienia dłuższych tekstów pisanych to również za
        duże wymaganie w stosunku do studentów (a przynajmniej niektórych studentek) UKSW...

pozdrawiam, olek
        • very_martini Re: niedzielny happening w Lasku Bielanskim 01.10.05, 11:59
          Bez bicia się przyznaję, że dokumentu nie przeczytałam, bo jak widzę hasło
          "zakaz komunikacji w LB", to mi oczy mgłą zachodzą i myślenie wyłącza. Nie mam
          rozeznania wśród frakcji stołecznych - i nie tylko stołecznych - zielonych, i
          mnie to nie interesuje, więc w większości kojarzą mi się z tymi, którzy kaszlą
          na samo hasło "samochód" albo "taksówka". Przepraszam nie-oszołomów, ale to
          naprawdę nie moja wina, że mój obraz zielonego wygląda tak, jak wygląda.
          Pomysł dojazdu od strony Wisłostrady też wymaga komentarza, bo jest trafiony w
          50%, ale o tym przy okazji.

16%VOL
          22%VAT

--
          • katmoso Re: niedzielny happening w Lasku Bielanskim 01.10.05, 12:09

very_martini napisała:
            Przepraszam nie-oszołomów, ale to
            > naprawdę nie moja wina, że mój obraz zielonego wygląda tak, jak wygląda

to może oświeć nas czyja to wina? będziemy wiedzieli kogo przejechać nastepnym
            razem rowerem:-)
            • olecky Re: niedzielny happening w Lasku Bielanskim 01.10.05, 12:14
              katmoso napisała:

> to może oświeć nas czyja to wina?

zapewne rodzicow albo systemu edukacji, ze nauczyli operowania schematami i
              sloganami, zamiast samodzielnego myslenia ;-)

pozdrawiam, olek
            • Gość: Borys Rozjeżdżanie IP: *.internetdsl.tpnet.pl 01.10.05, 17:40
              Ahoj!
              >
              > to może oświeć nas czyja to wina? będziemy wiedzieli kogo przejechać nastepnym
              > razem rowerem:-)

Ja też!
              Taczkami z gnojem!
              Borys
      • nascendi opinia Konserwatora Przyrody 03.10.05, 07:48
        > /.../ bez latarni, bo > wieczorem jakoś nie chcą działać

O ich naprawę można wystąpić do zarządcy drogi.

> Teraz mi napiszesz, że przecież nie trzeba studiować.

Nie. Zacytuję tylko większość pisma, którym Wojewódzki Konserwator Przyrody
        23.11.2004 r. podtrzymał swe negatywne stanowisko w kwestii przebudowy ulicy.
        Adresatem jest pracownia projektowa fimująca projekt przebudowy.
        Cytat:

W toku dyskusji trwających co najmniej 10 lat WKP zaproponował kilka wariantów
        możliwych do realizaji, które wynikały z faktu lokalizacji drogi w rezerwacie,
        a także jej niewielkich rozmiarów.
        1. uruchomienie niskiego eletrycznego autobusu przy jednoczesnym wprowadzeniu
        zakazu ruchu samochodów osobowych,
        2. wykorzystanie istniejącego przystanku na Wisłostradzie
        3. ustawienie budki strażniczej u wlotu ul. Dewajtis i wydanie przez władze
        uczelni przepustek oraz zakup busa wożącego wahadłowo młodzież

Do dziś zarówno władze uczelni jak i samorządowe nie odniosły się do
        przedstawionych wariantów, jak również nie podjęły żadnej dyskusji na ten
        temat. Można odnieść wrażenie, że jedyną możliwością rozwiązania sytuacji jest
        wg Państwa ingerencja w środowisko przyrodnicze rezerwatu przez poszerzenie
        drogi, wybudowanie chodników, a przez to zwiększenie ruchu negatywnie
        oddziałującego.

Należy podkreślić, że rezerwat istniał już przed rozbudowaniem ATK, a władze
        uczelni dobrze zdawały sobie sprawę z istniejącej sytuacji. Już 10 lat temu
        ruch na ul. Dewajtis był duży i nie jest niczym dziwnym, że zwiększa się nadal,
        głównie ze względu na istniejącą udzelnię.

Koniec cytatu.

A teraz spróbuj krytycznie pomyśleć, czy przypadkiem nie zawdzięczacie
        wspomnianych uciążliwości (których nie bagatelizuję) krótkowzrocznej polityce
        władz ATK czy UKSW. Czyż nie powinny lokować nowych inwestycji na Wóycickiego?

Może czas zwrócić się do rektora, by w grudniu zapewnił wam na zajęcia takie
        miejsce, z którego można bezpiecznie wrócić...?

• Gość: Borys Re: opinia Konserwatora Przyrody IP: *.internetdsl.tpnet.pl 03.10.05, 12:48
          >
          > Może czas zwrócić się do rektora, by w grudniu zapewnił wam na zajęcia takie
          > miejsce, z którego można bezpiecznie wrócić...?

Może kurs karate na AWF?
          Borys
    • very_martini Re: niedzielny happening w Lasku Bielanskim 30.09.05, 19:37
      I jeszcze - gdzie są te obrzeża lasu, na których można by zostawić samochód?
      Najbliższy parking z prawdziwego zdarzenia jest przy Szpitalu Bielańskim.

16%VOL
      22%VAT

--
      • Gość: d Re: niedzielny happening w Lasku Bielanskim IP: *.chello.pl 01.10.05, 02:02
        Najbliższy jest na Wisłostradzie koło źródełka Merliniego.
        Można zaparkować w zatokach przewidzianych na przystanki autobusowe :-)

W zimowe noce lasek jest bezpiecznym miejscem.
        Nikt nie kradnie rowerów i nie ma ekshibicjonistów!
    • donkej Re: niedzielny happening w Lasku Bielanskim 01.10.05, 12:57
      > Termin: niedziela, 2.X, między 10:30 a 13:00
      > Miejsce: Las Bielański, ul. Dewajtis przy Marymonckiej

A w którym miejscu konkretnie? Czy jest przewidziany jakiś początek, czy coś w
      tym stylu ;)?
    • wilson05 Re: niedzielny happening w Lasku Bielanskim 01.10.05, 22:32
      > Więcej o przyczynach akcji: www.zm.org.pl/bielany/
      Szkoda ze na stronie nie pojawila sie informacja o niedzielnym hepeningu -
      dobrze ze zajrzalem na forum dzis a nie jutro wieczorem :)
    • d3b3 Re: niedzielny happening w Lasku Bielanskim 02.10.05, 00:49
      Liczymy na Roodego :-)
      • nascendi Aureole dla zarządu - trochę na temat 03.10.05, 16:42
        Skoro temat wraca, to podam przypadkiem znaleziony cytat z ŻW, dla mnie nowość
        [ www.zw.com.pl/apps/a/tekst.jsp?
        place=zw_full_article&news_id=3497&news_cat_id=11 ]

Aureole dla zarządu

Zarząd Bielan hołubi katolickie szkoły niepubliczne. Przekazał im 123 tys. zł
        na naukę pływania i budowę boiska, podczas gdy pieniądze te miały być
        przeznaczone dla najuboższych uczniówliceów publicznych.

W sierpniu na koncie funduszu ochrony środowiska i gospodarki wodnej Bielan
        było 200 tys. zł. Komisja ochrony środowiska miała we wrześniu część tych
        pieniędzy przekazać dziesięciu bielańskim szkołom, które zwróciły się o
        dofinansowanie tzw. zielonych szkół dla swych najuboższych uczniów. W grę
        wchodziła kwota ok. 60 tys. zł. Jednak gdy członkowie komisji zebrali się we
        wrześniu, stwierdzili, że kiesa ich funduszu świeci pustkami. Okazało się, że
        zarząd przekazał 123 tys. zł prywatnemu Archidiecezjalnemu Męskiemu Liceum
        Ogólnokształcącemu przy ul. Dewajtis na budowę boiska do siatkówki i
        koszykówki. Postanowił także w 80 proc. dofinansować naukę pływania uczniów
        niepublicznego Archidiecezjalnego Gimnazjum Męskiego przy ul. Dewajtis.- To
        skandal i dowód braku etyki! Nie mam nic przeciw niepublicznym szkołom, ale
        trudno pogodzić się z tym, że dzięki hojności zarządu bogate dzieci będą pływać
        i grać w piłkę, a te ubogie posiedzą sobie w domu - oburza się członek
        bielańskiej komisji ochrony środowiska Jerzy Kropacz.Kropaczowi dziwny wydaje
        się fakt, że niepubliczne szkoły nie miały większego problemu ze zdobyciem
        przychylności zarządu Bielan. Zazwyczaj zwracający się o dofinansowanie czekają
        na decyzję kilka tygodni, czasem nawet miesiącami. Tymczasem obie niepubliczne
        szkoły swe wnioski zgłosiły w ostatnich dniach sierpnia, a zarząd decyzję o
        dofinansowaniu wydał nadzwyczaj szybko,bo już 3 września.- Dofinansowanie dla
        szkół niepublicznych nie powinno budzić tylu kontrowersji. Gmina ma obowiązek
        pomagać wszystkim szkołom, nie tylko tym, w których nauka jest bezpłatna. Poza
        tym boisko przy ulicy Dewajtis będzie ogólnodostępne. Zarząd gminy Bielany może
        zapewnić, że pieniądze na zielone szkoły jeszcze się znajdą... - tłumaczy Jerzy
        Falkowski z biura prasowego urzędu. - Nie wiadomo tylko, czy zarząd zdąży z tym
        dofinansowaniem, bo przecież pierwsze wyjazdy na zielone szkoły planowane są
        już na ten tydzień i trudno wykluczyć, że wiele dzieci będzie rozczarowanych -
        ripostuje Jerzy Kropacz.

[daty brak]
        • d3b3 Re: Aureole 04.10.05, 02:22
          No i dla odmiany mamy dyskusję fundamentalną.
          Sarny w Lasku są dla nas, czy my jesteśmy w Lasku dla saren?

A może złoty podział? Jak już są, to im nie przeszkadzać?

"Ogólnodostępne" boisko na Dewajtis :-))) Kto z niego będzie korzystał?
          Warszawka zjeżdżająca się co tydzień na modne msze?
    • nascendi foto-relacja 04.10.05, 12:25
      Foto-relację z hapeningu można znaleźć w witrynie ZM:
      www.zm.org.pl/index.php?a=las_bielanski-3

W imieniu organizatorów dziękuję wszystkim obecnym i nieobecnym, starym i nowym
      sympatykom. Bawiliśmy się dobrze i nieobecni mają czego żałować.
      Liczne opinie przechodniów i rowerzystów potwierdziły, że akcja była potrzebna
      i zbieżna z odczuciami społecznymi.
      Zobaczymy, czy przyniesie jakieś efekty, czy trzeba będzie ją powtórzyć ;-)

Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka