Gość: gronostaj IP: *.aster.pl / *.aster.pl 09.02.06, 13:06 hehe, wpisalem adres www.zoliborz.org.pl i takiej strony nie ma. Przynajmniej w czwartek :) Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: Marcin Re: Internetowa mapa bezpieczeństwa IP: *.orange.pl 09.02.06, 15:53 Dziala adres www.zoliborz.org.pl od dawna. Nie zawsze warto kopiowac adres ze strony bezmyslnie... Inna sprawa, dlaczego tekst nie udostepnia dobrodziejstw html i nie daje aktywnego linku? Odpowiedz Link Zgłoś
roody102 Re: Internetowa mapa bezpieczeństwa 09.02.06, 16:11 Pewnie nie zostal odpowiednio sformatowany przed wlaniem na strone. Mnie intersuje cos innego - w papierowej wersji tekst ilustruje wycinek mapy, trojkat obejmujacy WSM - uliczka miedzy Stoleczna i Slowackiego, ta z ktorej wchodzi sie do bramy z Pracovnia nazywa sie tam "Czaki". I ja musze powiedziec, ze pierwsze slysze... A Wy? Odpowiedz Link Zgłoś
wilson05 Re: Internetowa mapa bezpieczeństwa 09.02.06, 16:28 > uliczka miedzy Stoleczna i Slowackiego, ta z ktorej wchodzi sie > do bramy z Pracovnia nazywa sie tam "Czaki". I ja musze powiedziec, ze pierwsze > slysze... A Wy? Ja tez pierwsze slysze... Ale szybki risercz w sieci wykazal, ze od 28.10.2005 rzeczywiscie ta uliczka ma taka nazwe... Szkoda ze nikt o tym nie wie ;) www.bip.warszawa.pl/dokumenty/uchwala/16090/uch_1744.doc Odpowiedz Link Zgłoś
wilson05 Re: Internetowa mapa bezpieczeństwa 09.02.06, 16:30 > rzeczywiscie ta uliczka ma taka nazwe... Szkoda ze nikt o tym nie wie ;) Przepraszam, wie o tym Stowarzyszenie "Zachowac pamiec", ktore bylo spiritus movens tej zmiany ;) Odpowiedz Link Zgłoś
sierzant.podsiadlik Re: Internetowa mapa bezpieczeństwa 09.02.06, 23:12 Ale Czaki od Czaka Norrisa ??? Czy to jakiś słynny Czaka, a ja się wykazuję totalną ignorancją? Odpowiedz Link Zgłoś
donkej Re: Internetowa mapa bezpieczeństwa 09.02.06, 23:22 > uliczka miedzy Stoleczna i Slowackiego, ta z ktorej wchodzi sie > do bramy z Pracovnia nazywa sie tam "Czaki". I ja musze powiedziec, ze pierwsze > slysze... A Wy? To jest tak naprawdę stary biego Stołecznej - chyba w 1971 dopiero wyprostowano ulicę. Jako żywo - też pierwsze słyszę, a mieszkam tu przecież... Muszę takoż zrobić risercz wśród rodziny i znajomych... Odpowiedz Link Zgłoś
donkej Re: Internetowa mapa bezpieczeństwa 09.02.06, 23:24 A kim ona była? Ta Hanka? Odpowiedz Link Zgłoś
wilson05 Re: Internetowa mapa bezpieczeństwa 09.02.06, 23:33 > To jest tak naprawdę stary biego Stołecznej - chyba w 1971 dopiero wyprostowano > ulicę. Tak naprawde to jest przedwojenna Harcerska, ktora dopiero po wojnie zmienila troche lokalizacje... A kim byla Hanka Czaka? Silwuple: "Uzasadnienie do Uchwały nr 136 /XXXIV/ 05. Rady Dzielnicy Żoliborz m.st.Warszawy z dnia 17 maja 2005 r. Stowarzyszenie „Zachować Pamięć” zwróciło się Rady Dzielnicy Żoliborz aby uczcić pamięć grupy akademickiej młodzieży, która zbierała się na tajnych kompletach Socjologii Uniwersytetu Ziem Zachodnich ( obecnie Uniwersytet im. A. Mickiewicza w Poznaniu ) w mieszkaniu państwa Czakich przy ul.Słowackiego 35. W styczniu 1944 r. wraz z Wykładowcą doc. Okińskim i Domownikami zostali aresztowani i rozstrzelani. Budynek ten znajdował się w pobliżu obecnej - bezimiennej ulicy, u zbiegu ul.J.Słowackiego i Ks. J.Popiełuszki. Nazwanie tej ulicy imieniem córki Państwa Czakich, uczestniczki tych kompletów byłoby godnym upamiętnieniem tej patriotycznej młodzieży." I wszystko jasne... ;) Odpowiedz Link Zgłoś
sierzant.podsiadlik Re: Internetowa mapa bezpieczeństwa 10.02.06, 00:11 O,to pardon za frywolne skojarzenia... Swoją drogą, to nazywanie tego zaułka "ulicą" chyba jest nieco na wyrost. Chyba że planuje się tam jakieś budynki, czy cós ;-)) Odpowiedz Link Zgłoś
z-o-s-i-a Re: Internetowa mapa bezpieczeństwa 10.02.06, 01:58 Ponieważ temat wątku znacznie odbiegł od jego tytułu, postanowiłam założyć oddzielny wątek, o nowo nazwanej ulicy i tam uzupełnić wiadomości o Hance Czaki: forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=296&w=36545669&a=36545669 Odpowiedz Link Zgłoś
z-o-s-i-a Re: Internetowa mapa bezpieczeństwa 09.02.06, 17:01 roody102 napisał: (...) uliczka miedzy Stoleczna i Slowackiego, ta z ktorej wchodzi sie > do bramy z Pracovnia nazywa sie tam "Czaki". I ja musze powiedziec, ze >pierwsze slysze... A Wy? Szczerze mówiąc, mnie się to już wcześniej gdzieś obiło o uszy, a właściwie o oczy :) Czytałam o tej nowej nazwie, ale nie mogę sobie przypomnieć gdzie. Odpowiedz Link Zgłoś
nascendi do twórców mapy 10.02.06, 07:57 Wyrazy uznania i jedna sugestia: W miejscu zaznaczonym prawą miniaturą znaku C-13 na północnym fragmencie mapy www.zoliborz.org.pl/mapa/region_show.php?rid=rejon4 w terenie znajduje się betonowy słup na samym środku pasa dla rowerów. Wygląda jak na zdjęciu: www.zm.org.pl/index.php?a=wizytacja_kepy_potockiej&wg=wg_miejsca&img=12 Fakt istnienia tego słupa od wielu lat sugeruje, że jeszcze będzie wykorzystany lub ma wartość zabytkową. Wobec tego postuluję, by oznaczyć go na mapie bezpieczeństwa jako przeszkodę (ew. także jako zabytek). Może taka przestroga pozwoli uniknąć choć części ofiar najechania na słup (a przy okazji konieczności dopisywania zdarzeń w kategorii "Wypadki, kolizje" i wypłaty odszkodowań z kasy urzędu). Miejscowi tacy jak ja mają zakodowaną większość podobnych zasadzek, jednak na Kępę Potocką przyjeżdżają też liczni goście nawet z daleka i warto zadbać o ich bezpieczeństwo także przed, a nie tylko po szkodzie. Czy zyska na tym wizerunek Urzędu - to już bywający tu Pan Rzecznik najlepiej oceni. Z góry dziękuję. Odpowiedz Link Zgłoś
nascendi errata 10.02.06, 08:07 Poprawny odsyłacz do zdjęcia słupa www.zm.org.pl/index.php?a=wizytacja_kepy_potockiej&wg=wg_miejsca&img=11 Odpowiedz Link Zgłoś