Dodaj do ulubionych

Las Bielanski tanczy i spiewa

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.05.06, 18:57
Wrocilam ze spaceru po lesie. Caly rozbrzmiewa ogluszajaca, bebniaca muzyka.
Wydaje mi sie, ze ze strony AWF.
Zglosilam strazy miejskiej sprawe, maja sprawdzic, czy jest zgoda na impreze.
A swoja droga, kto wydaje zgody na tak huczne zabawy w takim miejscu?
Ostatecznie, przy odrobinie dobrej woli, mozna by choc glosniki ustawic tylem
do lasu i zalozyc jakies ekrany, odbijajce dzwiek. A tak wszystko idzie w las.
Ale co tam,las wszystko zniesie.
Jutro mam trudny dzien, ale dobrze byloby sie dowiedziec w dzielnicy, kto,
imiennie, wydal zgode na te kakofonie.
Obserwuj wątek
    • laminja Re: Las Bielanski tanczy i spiewa 11.05.06, 19:03
      to chyba Juwenalia na UKSW. Jutro ma być podobnie. Na interwencję Straży
      Miejskiej w tej kwestii bym nie liczyła, ale za to dziś Straż energicznie
      wlepiała mandaty za parkowanie na Dewajtis, z którymi ukarani szturmowali
      władze uczelni :D Jest dym, ponieważ parking przy wjeździe na UKSW należy do
      Domu Rekolekcyjnego. Zarządzający nim ks. Jankowski nie chce tego terenu
      wydzierżawić uczelni, zainstalował szlabany i parkowanie będzie płatne. Parking
      należący do uczelni jest w tej chwili zamknięty (trwa budowa dwupoziomowego
      garażu). Zniknął też UKSWBUSIK, więc dla tych którzy mają problem z przejściem
      1000m od Marymonckiej (na której też ciężko zaparkować) pozostają wyłącznie
      taksówki. Na tablicy informacyjnej przy budowie jest napisane, że pozwolenie
      wydano w 2003 roku.
      • Gość: ddb2 Re: Las Bielanski tanczy i spiewa IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.05.06, 20:16
        Bardzo mi szkoda ptakow, ktore tak brutalnie zostaly zagluszone, i saren.
        Wiem, ze zaraz odezwa sie krytyczne glosy, ze studentom tez sie cos nalezy, ale
        w takim miejscu?
        Dlaczego nie potrafimy uszanowac takiego skarbu, jaki mamy? Ile stolic na
        swiecie ma na swoim terenie taki prawdziwy las? (Lasek Bulonski to park).
        • laminja Re: Las Bielanski tanczy i spiewa 12.05.06, 01:53
          Nie byłam nigdy na Wójcickiego, ale zastanawiam się czemu tam nie zostały
          zrobione Juwenalia. Bo studentom się faktycznie należy, ale to nie znaczy, że
          Juwenalia muszą się odbywać przy głównym budynku uniwersytetu.

A szanować lasu nie potrafimy, bo bardzo mało o nim wiemy! Wydaje mi się, że
          większość studentów nie ma pojęcia o tym czy jest (rezerwat, unikalny, itp.)i
          jakie znaczenie ma Lasek Bielański.
          Myślę, że jest wiele rzeczy, które można zrobić żeby to zmienić. Trzeba tylko
          chceć...
          • nascendi od słowa do czynu - propozycja na dziś 12.05.06, 09:38
            laminja napisała:

> Myślę, że jest wiele rzeczy, które można zrobić żeby to zmienić. Trzeba tylko
            > chceć...

Spróbujmy więc przypomnieć tym co "nie chcą chcieć", że rezerwat jest ważniejszy
            niż 'igrzyska' (zwłaszcza w czasie gdy ptaki siędzą na gniazdach i nie należy
            ich płoszyć). Że Ustawa o ochronie przyrody w Art. 15. zabrania w rezerwatach
            przyrody m.in. zakłócania ciszy i ruchu pojazdów poza drogami publicznymi.
            Że wg PORD organizator imprezy ma obowiązek zapewnić spełnienie wymagań
            określonych w przepisach prawa ochrony środowiska.

Spotkajmy się dziś o 18:30 na Marymonckiej przy Dewajtis, potem przejdziemy się
            lub przejedziemy na rowerach w stronę źródeł dźwięku.

Może nie będzie tak jak 2.10. ub.r. [ www.zm.org.pl/?a=las_bielanski-3 ]
            choć kto wie...

• laminja Re: od słowa do czynu - propozycja na dziś 12.05.06, 12:40
              A się dziś dowiedziałam na uniwersytecie, że UKSW nie stoi w rezerwacie :/

Myślę, że warto rozdać studentom trochę ulotek - bo skoro władze uczelni
              uważają, że rezerwat nie styka się z terenem uczelni, to pewnie studenci mają
              podobne poglądy...
      • Gość: obi Re: Las Bielanski tanczy i spiewa IP: *.chello.pl 11.05.06, 22:56
        nie chce Cie martwic, ale to nie Juwenalia na UKSW, ale na AWF. Niestety teoria, mowiaca ze to uksw jest winne calemu zlu tego swiata tu nie zostala potwierdzona.
        • Gość: d Re: Las Bielanski tańczy i spiewa IP: *.chello.pl 12.05.06, 00:30
          Teoria, mówiąca że UKSW jest winne całemu złu świata, potwierdzi się w piątek 12
          maja :-(
          Łąka pod skarpą to złe miejsce na juwenaliowy koncert.

AWF tylko hałasował, UKSW rozlezie się po lesie...
    • Gość: szalkowski Re: Las Bielanski tanczy i spiewa IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.05.06, 12:20
      Geez, co Wy chcecie od tych studentow biednych? To juz jest paranoja legendarna.
      Znowu przeforwardowalem ten watek znajomym. To prawie tak dobre jak Monty Python.
      :)

Swoja droga zastanawiam sie czemu Wy sie nie wyprowadzicie gdzies do gluszy,
      zeby sobie i innym dac wreszcie spokojnie zyc. Studentom z juwenaliami, sobie z
      dzieciolami, mi w otoczeniu ludzi majacych umiarkowany i wywazony poglad na zycie.
      To jest terror pseudo-eko-logiczny.
      • roody102 Re: Las Bielanski tanczy i spiewa 12.05.06, 12:30
        Nie, to nie jest terror - to jest rezerwat.

Ja mam sporo zrozumienia dla potrzeby zabawy w plenerze, ale jesli uczelnia
        sasiaduje z rezerwatem, to po prostu powinna sie pogodzic, ze nie wszystko moze.
        A Juwenalia mozna zorganizowac w innych miejscach. W sumie co przeszkadzalo, by
        odbyly sie chocby na bielanskim Serku? Albo w ogole gdzies w Srodmiesciu (Pole
        Mokotowskie, Agrykola).

Albo zlikwidowac rezerwat i koniec hipokryzji bedzie.
        • laminja Re: Las Bielanski tanczy i spiewa 12.05.06, 12:46
          Zastanawiam się czemu ekolodzy dużo mówią, a mało robią. I nie chodzi o
          protesty czy nasyłanie strazy miejskiej, ale akcję informacyjną na UKSW.
          Większość studentów nie ma pojęcia o tym, że lasek jest rezerwatem i dlaczego.
          Szkoda, że nikt zaczynających tam studia nie informuje o tym. Oczywiście zaraz
          się dowiem, że do uczelnia powinna coś takiego robić, bo niszczy las. Ponieważ
          jednak UKSW nic w tym kierunku nie robi (brak informacji na stronie
          internetowej, itp.) to może osoby tak angazujące się w obwinianie UKSW o
          wszelkie zło powinny się tym zająć. Jestem pewna, że wielu wykładowców
          pozwoliłoby zając 15 minut zajęć na pogadankę o lasku. Nigdy też nie dostałam
          na uczelni nawet krótkiej ulotki o wartości lasku.
          • katmoso Re: Las Bielanski tanczy i spiewa 12.05.06, 19:12
            czasem odwiedzam Lasek i widziałam nie raz tablice informujace o tym, ze jest
            to rezerwat. skoro studenci spędzają czas na uczelni też zapewne to widzieli. w
            końcu to ludzie wykształceni, czytać i rozumować umieć powinni - skoro rezerwta
            pewne rzeczy nie są dozwolone. ale skoro sam ksiądz proboszcz rozgrzesza z
            łamania prawa...
            akcja informacyjno-protestacyjna by sie jednak przydała. dla władz uczelni i
            innych włodarzy okolic Lasku. żałuję, że za późno przeczytałam o propozycji
            Nascendiego. czy Zielone Mazowsze zorganizuje jakąś oficjalną demonstrację?
            • Gość: mm Re: Las Bielanski tanczy i spiewa IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.05.06, 21:18
              Byłam w Lasku w piątek rano. To jednak UKSW a nie AWF. O godz. 11 odbywała się
              tam próba na olbrzymiej scenie. Hałas niesamowity!!!. Słychać było daleko w
              lesie. To smutne!
            • laminja Re: Las Bielanski tanczy i spiewa 12.05.06, 22:17
              ale takie tablice to mało. Sama informacja o tym że dany obszar jest rezerwatem
              nie trafia i nie pobudza wyobraźni... Natomiast świadomość tego co jest w tym
              lasku takie ważne i dlaczego jest rezerwatem może zmienić stosunek studentów do
              otaczającej ich przyrody. Myślę, że sonda wykazałaby, że większość nie ma
              pojęcia o tym dlaczego ten obszar jest rezerwatem i do czego to zobowiązuje.
              Dopóki ludzie nie będą mieli takiej świadomości nie zaczną szanować lasu.
              • Gość: obi Re: Las Bielanski tanczy i spiewa IP: *.chello.pl 12.05.06, 22:53
                Przeciez nie jest tak ze studenci nie szanuja lasu. Ekolodzy by chcieli zeby ludzie w ogole sie z tamtad wyniesli. Obecna sytuacja to bardzo dobre wspoldzialanie i zrownowazony rozwoj zarowno uksw, jak i przyrody w lasku bielanskim.

Zgodze sie ze pomysl z Juwenaliami na Dewajtis nie jest najlepszy, ale jest to jednorazowa impreza. Nastepna - dopiero za rok:P
      • Gość: Raf Re: Las Bielanski tanczy i spiewa IP: *.broadband.pl 12.05.06, 22:43
        Gość portalu: szalkowski napisał(a):

> Swoja droga zastanawiam sie czemu Wy sie nie wyprowadzicie gdzies do gluszy

Niektórzy by chcieli wyprowadzić i spędzić tam spokojny dzień na łonie natury
        ale ktoś w środku głuszy wyje muzyką.

> Studentom z juwenaliami

Studenci UKSW mają jeszcze parę miejsc by Juwenalia odwalać nie robiąc szkody
        przyrodzie, podobno stworzonej przez Boga, a przez to cennej. No ale jak widać
        moralność "prawdziwszych Katolików" też jest relatywistyczna.

> To jest terror pseudo-eko-logiczny.

To respektowanie praw... swoich do spokojnego wypoczynku w tym rezerwacie a
        także praw przyrody, by Twoje dzieci też kiedyś ogły zobaczyć jak wygląda las.

Choć sądząc po inteligencji przyszłego Ojca, pewnie tego nie docenią.
        • laminja Re: Las Bielanski tanczy i spiewa 13.05.06, 00:06
          Ale to nie studenci organizują Juwenalia... I nie oni wybiarają ich
          lokalizację.
          • d3b3 Juwenalia 13.05.06, 01:31
            Jak nie studenci to kto. Rektorat?
            A gdzie samorząd studencki!

ekoforum.waw.pl/
            Program Natura 2000 nie dotyczy UKSW?

Studenci Instytutu Ekologii i Bioetyki, Wydziału Filozofii Chrześcijańskiej UKSW
            nie brali udziału w dyskusji o Planie Zagospodarowania.

UKSW buduje parking podziemny na skarpie.
            Bez ekspertyzy hydrogeologicznej!
            • laminja Re: Juwenalia 13.05.06, 20:46
              Słyszałam, że zdaniem Dyrektora ds. Administracji UKSW, Juwenalia mają być
              reklamą uniwersytetu, więc mniemam że kwestie lokalizacji ustalają władze
              uczelni... Myślę, że mając szczątkową wiedzę nie warto oceniać.
      • Gość: mw158979 Re: Las Bielanski tanczy i spiewa IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.05.06, 13:11
        > Swoja droga zastanawiam sie czemu Wy sie nie wyprowadzicie gdzies do gluszy,
        > zeby sobie i innym dac wreszcie spokojnie zyc.

Razem z lasem mamy sie wyprowadzic?
        To przyroda jest tutaj u siebie, przybleda jest kto inny.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka