santakasia 23.05.06, 10:14 z dzisiejszego Gieesu: miasta.gazeta.pl/warszawa/1,34862,3363481.html Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
jota.40 Re: gargamel na Sadach 23.05.06, 10:31 Zabawne, że słowem się nie zająkną, iż w celu wystawienia tego paskudztwa burzą sklep spożywczy, ulubiony i znany od zawsze, a także świeżo wybudowane ujęcie wody oligoceńskiej, które - jak się domyślam - powstało za pieniądze spółdzielców, a zatem i moje. Ciekawa też jestem, co się stanie z kilkunastoma starymi kasztanowcami, które tam rosną. No i wyobrażam sobie, że mieszkańcy narożnego budynku Sadów umierają z radości. Zostaną po prostu otuleni ową budowlą, jak pierzynką! Odpowiedz Link Zgłoś
olecky Re: gargamel na Sadach 23.05.06, 10:40 jota.40 napisała: > Zabawne, że słowem się nie zająkną, iż w celu wystawienia tego paskudztwa > burzą sklep spożywczy, ulubiony i znany od zawsze, ale Ty chyba masz na mysli planowany budynek na rogu Gojawiczynskiej, a artykul sie tyczy budynku hen, hen, miedzy trasa AK a Wloscianska. Wlasciwie to nalezy sie nawet cieszyc ze powstanie dodatkowa bariera dzwieko- i spalinochlonna. > a także świeżo wybudowane ujęcie > wody oligoceńskiej, a tu mnie zmartwilas, to juz przesadzone? przeniosa te ujecie, czy w ogole zlikwiduja? pozdrawiam, olek Odpowiedz Link Zgłoś
olecky Re: gargamel na Sadach 23.05.06, 10:41 stronka inwestora: www.wloscianska15.pl pozdrawiam, olek Odpowiedz Link Zgłoś
jota.40 Re: gargamel na Sadach 23.05.06, 11:09 Tak, mój błąd - ten akurat cudny twór architektury rzeczywiście powstanie nieco dalej (ode mnie :)))...). Ale na rogu P. Gojawiczyńskiej i Braci Załuskich też ma stanąć spory budynek mieszkalny. Jakieś dwa tygodnie temu w Stołku był jego projekt - wśród innych, zaplanowanych na najbliższy rok - dwa w W-wie. Wygląda zresztą zupełnie inaczej - raczej prosty chyba i zbliżony do modernistycznych założeń Sadów. Pocieszająca widaomość: zaplanowano wcielenie ujęcia wody gdzieś, na parterze i ma być (rzekomo) ogólnodostępne. Odpowiedz Link Zgłoś
olecky Re: gargamel na Sadach 23.05.06, 11:33 jota.40 napisała: > Wygląda zresztą zupełnie inaczej - raczej prosty chyba > i zbliżony do modernistycznych założeń Sadów. > Pocieszająca widaomość: zaplanowano wcielenie ujęcia wody gdzieś, > na parterze i ma być (rzekomo) ogólnodostępne. no to jesli jeszcze poswieca reszte parteru na lokale uzytkowe (sklepy itp.), to chyba dobrze, nie? pozdrawiam, olek Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ska Re: gargamel na Sadach IP: 212.160.156.* 23.05.06, 15:32 patryg1 napisał: > Wkomponują je w budynek. przypomina się historia Domu pod Gruszą... ale szczerze wątpię, żeby te kasztany zostały potraktowane tak łaskawie, jak grusza przy XIII kolonii WSM-u Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: patryg1 Re: gargamel na Sadach IP: *.chello.pl 23.05.06, 15:43 Moja odpowiedź była ironiczna, bo ja jestem pewny na 99% ze je wytną Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ska drzewa IP: 212.160.156.* 23.05.06, 16:13 domyśliłam się. ale mimowolnie przypomniały mi się opowieści o tym, jak to kształt Domu pod Gruszą uwzględniał ową gruszę, i o tym, że jak budowniczowie chcieli ją po cichu wyciąć dla wygody, główny architekt objął drzewo i powiedział, że jak chcą ciąć, to razem z jego nogami. Odpowiedz Link Zgłoś
donkej Re: drzewa 23.05.06, 16:26 Niestety: ta grusza uschła w końcu. A kolejna posadzona na tym miejscu nie przyjęła się. Chyba trzeba by posadzić następną. I Odpowiedz Link Zgłoś
d3b3 głupia jestem i na niczym się nie znam... 24.05.06, 01:03 à propos kasztanowców. Metro zapłaci za wycięcie drzew na Kasprowicza, na odcinku od Duracza do Podczaszyńskiego, 1750000 zł. Rzecznik Metra powiedział że to MIASTO upierało się przy odkrywce, a szybką tarczę wykonawcy II linii muszą kupić tak czy inaczej... "Proszę Pani są trudne warunki geologiczne, odkrywkowa metoda jest o 30% tańsza i te zaoszczędzone pieniążki pójdą na Most Północny" (sic!) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kajak75 Re: gargamel na Sadach IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.05.06, 21:35 ale gargamel, a ten co zaprojektowal 69 m2 na 2 poziomach niech sam tam zamieszka. Odpowiedz Link Zgłoś
jota.40 Re: gargamel na Sadach 24.05.06, 00:04 Trochę off topic, ale a propos szacunku dla zieleni w spółdzielni WSM... Od dawna już mamy ponurą pewność, że oblepią nas styropianem (stare Sady I). Dziś ukazało się na drzwiach klatki pisemko z administracji, że wchodzą z rusztowaniami w... piątek (od wielu tygodni usiłowałam wyciągnąć z administracji Tajemny Harmonogram Prac Styropianowych, z zerowym efektem), a właściciele mieszkań mają do piątku: usunąć wszystko z balkonów, zdjąć kraty z okien, anteny satelitarne ze ścian etc i... wyciąć wszystko w ogródkach - do odległości 1,5 metra od ściany budynku! Sąsiedzi z wypieszczonymi ogródkami zbulwersowani... A dyspozycję taką wydał cieć, który zapowiedział, że jak nie, to sam przyjdzie i wszystko wytnie. Żeby panom styropianowym było wygodniej. Bo i po co im jakieś chwasty po drodze... Odpowiedz Link Zgłoś
katmoso Re: gargamel na Sadach 24.05.06, 11:44 jota, walczcie u zarządcy budynku o fundusze na odrestaurowanie zieleni. po kilku miesiącach prac - ekipy ocieplajace raczej sie nie spieszą - ziemia zostanie tak zmieszana z cementem, styropianem i czym tam jeszcze, że już nic nie urośnie porządnie. potrzebna będzie wymiana ziemi. w zeszłym roku ocieplano mój blok (dziesieciopiętrowiec na Zatrasiu). prace zakończyły sie w grudniu. i dopiero przedwczoraj posadzono krzaczki, a dzisiaj sieja trawę na klepisku, ktore powstało po pracach remontowych. niestety ogródki przy samej ścianie budynku, zostały zniszczone. trudno oczekiwac od starszych pań, ktore je pielegnowały, żeby za własne pieniadze wymieniały teraz ziemię i sadziły wszystko od nowa. tak wiec, naprawdę warto wcześniej zglosić problem. tym bardziej ,że u nas to ledwie troche trawy i kwiatków, u was na Sadach to czesto bardzo pieknie wypielęgnowane mini-ogrody. powodzenia! Odpowiedz Link Zgłoś