Dodaj do ulubionych

PiS, W.Dąbrowski, skandal

• Gość: Gość obserwator [...] IP: *.chello.pl 04.06.07, 22:55
      Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu.
      • Gość: weterynarz prawa telewizyjny kurier mazowiecki IP: *.chello.pl 06.06.07, 21:26
        Do obserwatora. Marszałka Piłsudskiego też niektórzy nazywali miernym dowódcą.
        Porównaj też, jak wiele dla Żoliborza zrobił W. Dąbrowski, z tym co robi obecny,
        z nadania Zarząd. Ale szanuję Twoje opinie, choć się z nimi nie zgadzam. Polska,
        to przecież wolny kraj. Wierzę, że Twój post napisałeś z chędogich pobudek, ale
        wyszedł Ci z tego, w mojej opinii, ogórek kiszony. Przypominam Ci na pocieszenie
        słowa Heraklita "Panta rhei".
        Nawet idee Telewizyjnego Kuriera Mazowieckiego mogą się kiedyś zmienić, bo nic
        na tym świecie nie jest stałe i wszystko przemija. Rzeczywiście może ładniej by
        było, gdyby to forum nazywało się na przykład "zielony Żoliborz, p... Żoliborz".
        Chodzi tutaj o nazwę tego forum, z powodzeniem można by to forum nazwać też
        "1410" albo "Nadchodzą Dni Żoliborza" A że to forum ma taką nazwę, no cóż tak
        się złożyło. Bez żadnych podtekstów. Nazwa tego forum obecnie nie ma żadnego
        odniesienia do treści o czym pisaliśmy wcześniej. Forum to raczej jest miejscem
        wymiany informacji, pomysłów, wrażeń dotyczących Żoliborza. Czas na nim płynie
        powoli, może czasem zbyt powoli, i zbyt leniwie - przyśpiesza zaś, gdy dołącza
        się większa ilość forumowiczów. Przyłącz się a nie żądaj likwidacji czegoś fajnego!

Pozdrawiam
    • Gość: weterynarz prawa Re: oligocenki brak IP: *.chello.pl 07.06.07, 16:52
      Długo nie nacieszyliśmy się ujęciem wody oligoceńskiej na rogu Elbląskiej i
      Przasnyskiej. Od paru dni wody w niej brak. Jak poinformował mnie ponadto jeden
      z mieszkańców "nurki odkręciły cztery krany". Ciekawe, który z naszych radnych
      podniesie tę sprawę w swej interpelacji do Zarządu dzielnicy?

Pozdrawiam
      • Gość: lukas Re: oligocenki brak IP: *.chello.pl 08.06.07, 19:55
        Ubolewam nad tym. Wielokrotnie empirycznie sprawdziłem, że opóźnienie w wydaniu
        opinii lub decyzji przez jakikolwiek organ wskazuje na wysokie
        prawdopodobieństwo, że owa decyzja będzie negatywna. Jeżeli tak, no to
        rzeczywiście radość z oligocenki była krótka.
        • Gość: weterynarz prawa Re: oligocenki brak IP: *.chello.pl 17.06.07, 22:17
          Wczoraj byłem na otwarciu "Dni Żoliborza". Szedłem na to otwarcie ze strachem.
          Zastanawiałem się, lunie za chwilę, czy nie lunie. Nie lunęło. Z powodu tej
          rozterki na początku imprezy było sporo siedzących miejsc wolnych. Kiedy jednak
          stało się wiadomym, że nie lunie, szybko się zapełniły. Przemówienia oficjalne
          mogłyby być dłuższe, jednakże celem organizatorów było zapewnienie naprawdę
          dobrej zabawy, dlatego choć mogliby długo mówić, kończyli wystąpienia szybko.
          Przemawiał pan Burmistrz Janusz Warakomski i Przewodniczący Rady Dzielnicy Piotr
          Wertenstein-Żuławski. Powitano pana Bartłomieja Szrajbera, naszego posła z
          Żoliborza (Prawo i Sprawiedliwość) i innych dostojnych gości.
          Wśród widzów było sporo znajomych twarzy. Obejrzałem występy pod tytułem
          "Wiecznie młodzi poeci". Laureaci konkursu ogólnopolskiego "Pamiętajmy o
          Osieckiej": Sroka, Czajka i Zawada śpiewali polskie szlagiery na pewno lepiej
          niż ja. Bez złośliwości śpiewali bardzo dobrze. A jak wspomniano "sympatyczną
          pannę Krysię z turnusu trzeciego", to i wśród nas pojawili się kuracjusze z
          pensjonatu "Orzeł". Niestety zabrakło osoby "Pucio! Pucio! Podobno musiał na
          polecenie żony zająć się rodziną nad Zalewem Zegrzyńskim. Tak się zastanawiałem,
          czy i na ile twórczość pani Agnieszki Osieckiej była uzależniona od poezji
          pani Hanki Ordonówny. To tak sobie rozmyślałem. Zabrakło mi piosenek Hanki
          Ordonówny w tym programie, mam na myśli przede wszystkim jej utwory powojenne.
          Poza tym dostałem ciągutki mleczne na których opakowaniu nasza Alina z dzbanem
          trzyma za róg łaciatą. To ładny pomysł graficzny. Krówki, bo o nich mowa, jak
          zwykle były znakomite. Co Milanówek, to Milanówek, no i www.zoliborz.org.pl
          miał świetny pomysł.
          Tak, jak tak dalej pójdzie Żoliborz nam się zaimprezuje na cacy. A czy to źle?
          Brawo! Nareszcie impreza wypaliła!
          Niestety w niedzielę nie byłem obecny i żałowałem tego. No cóż nie można na
          razie być w kilku miejscach na raz.

Pozdrawiam!

• Gość: lukas Dni Żoliborza IP: *.chello.pl 19.06.07, 09:48
            Ja byłem również w niedzielę. Było bardzo miło. Pogoda wspaniała, ciekawe
            stoiska promocyjne róznych żoliborskich instytucji i organizacji przyciągały
            uwagę. Jak zwykle, najwięcej osób ustawiło się do darmowych badań, prowadzonych
            przez SPZZLO, sporo też było zainteresowanych instytucją pani Wisniewskiej -
            Muchy. Osobiście trochę dziwnie się poczułem, gdy znana mi z widzenia
            urzędniczka OPS-u, zlustrowawszy mnie najpierw dokładnie, po głębszym namyśle z
            dużego wyboru ulotek wyciągnęła folder domu "Pod papugami" i uroczyście mi go
            wręczyła (placówka opiekuje się osobami chorymi psychicznie, szukającymi pomocy
            po wcześniejszej hospitalizacji). Ale cóż, był upał i może dlatego robiłem
            wrażenie osoby nieco rozkojarzonej. Prezentowała się wiekszość dzielnicowych
            szkół (za wyjątkiem tych, które z zasady mają nadkomplet chętnych), było też
            grono trenerów UKS Żoliborz, zachęcających do nauki w klasach sportowych.
            Obecni byli działacze Stowarzyszenia Żoliborzan. Na estradzie występy naszych
            zespołów artystycznych oglądała duża grupa widzów, wśród których był też Zarząd
            Dzielnicy in corpore. Burmistrzowie niestety dotrwali tylko do połowy koncertu
            grupy młodzieżowej z Jedynki ( artyści najwyraźniej produkowali za dużo
            decybeli, jak na ich wrażliwe uszy), więc nie wysłuchali niestety koncertu
            chóru Wiwat z naszej SP 92 ani uczniów ze Szkoły Muzycznej im. Szymanowskiego.
            W organizacji imprezy zabrakło mi włączenia do niej terenu Fortu Sokolnickiego,
            choć faktycznie było by to trudne, z powodu braku skomunikowania z Parkiem
            Żeromskiego.
            Natomiast jestem mocno zbulwersowany tym, że włodarze dzielnicy nie
            zaproponowali żadnego pomysłu na włączenie Żoliborza do ogólnomiejskiich
            obchodów Dnia Ojca. Wstyd i obraza boska!
            • Gość: weterynarz prawa Re: Dni Żoliborza IP: *.chello.pl 25.06.07, 11:15
              Byłem na otwarciu hali sportowej w Jedynce Żoliborskiej. Hala jest bardzo piękna.
              Została przecięta wstęga i ksiądz proboszcz poświęcił halę. Na uroczystości był
              pan W. Dąbrowski, któremu podziękowano za jego inicjatywę, która doprowadziła do
              budowy tak pięknego obiektu.
              A swoją drogą, czy ktoś słyszał o działających jeszcze jakichś partiach
              politycznych na Żoliborzu. Bo ja mimo, że się kręcę po naszej Dzielnicy dość
              sporo, żadnej nie zauważam. Owszem widać poszczególne jednostki, które w czasie
              ostatnich wyborów samorządowych występowały pod szyldem danej partii, ale one
              tyle prowadzą działalności politycznej, co ja, a może i mniej. Radni po ostatnim
              zebraniu w NOT na temat budowy mostu Krasińskiego, zobaczyli swoje rzeczywiste
              miejsce w drugim sektorze Państwa - bezradne.

Pozdrawiam

Post scriptum
              Nie wspominam o Kępie Potockiej, Żoliborzu byłym Przemysłowym, Forcie
              Sokolnickiego itd.
              A obiecanego przez panią Hannę Gronkiewicz-Waltz statutu Warszawy, jak nie było,
              tak nie ma. A Samorządność na Żoliborzu umiera!
              • lepus42 Re: Dni Żoliborza 25.06.07, 11:57
                Obawiam się ,że samorządność nie umiera tylko jest zabijana systematycznie przez
                administrację, począwszy od 45r z małą przerwą na pierwszą Solidarność.
              • Gość: lukas Hale sportowe. IP: *.chello.pl 26.06.07, 10:07
                Rzeczywiście - sprawa hal sportowych jest testem dla politycznych poglądów
                obecncyh władz miejskich. Z jednej strony zamiar budowy tego typu obiektów przy
                kolejnych szkołach na Żoliborzu słabo zazębia się z planami eksploatacyjnych
                oszczędności, przygotowanymi przez Biuro Edukacji m.st. W-wy. Pani dyrektor
                Lipszyc słusznie dostrzega, że powierzchnie placówek oświatowych są zbyt duże
                jak na liczbę pobierających w nich nauki uczniów, w związku z czym środki,
                jakie można przeznaczyć na sprzątanie, oświetlenie, ogrzanie, konserwację itp.
                są zbyt małe. Problem ten podkreśla u nas zwłaszcza p. dyrektor Kita z Jedynki.
                Obecnie rozwiązaniem ma być koncepcja "odwróconego partnerstwa publiczno
                prywatnego". W klasycznym układzie PPP polega na inwestowaniu prywatnych
                pieniędzy w inwestycje publiczne, w zamian za prawo czerpania z nich korzyści
                komercyjnych. W przypadku żoliborskich hal pomysł polega na ich budowie za
                samorządowe pieniądze, w celu wydzierżawienia ich na stałe prywatnym
                przedsiębiorcom w celach komercyjnych.
                Alternatywą, wziętą "żywcem" z programu wyborczego Pani Prezydent było by
                finansowe usamodzielnienie dyrektorów szkół, aby mogli oni tak gospodarować
                przydzielonymi przez miasto funduszami, aby zapewnić utrzymanie nowych obiektów
                sportowych i czerpać bezpośrednie dochody z ich wynajmu na imprezy o
                charakterze zarobkowym. Rozwiązanie to wydaje się korzystniejsze dla
                dzielnicowej oświaty, lecz do jego wprowadzenia potrzebna jest polityczna wola
                kierującej Warszawą koalicji.
                Jak na razie głos pana Kity, wzywający radnych do dostrzeżenia palącego
                problemu pozostaje głosem wołającego na puszczy. A ja ubolewam, że znów "spadły
                z planu" hala i boisko przy Witkiewiczu. Może uda się zacząć budowę w przyszłym
                roku...
                A Samorządność na Żoliborzu nie umiera, przynajmniej dopóty, dopóki mieszkają
                tu ludzie tacy jak Wy: Weterynarzu i Lepusie.
                • Gość: weterynarz prawa Re: Hale sportowe. IP: *.chello.pl 05.07.07, 22:09
                  Będzie trochę na inny temat.
                  Jak można przeczytać, ulica Elbląska nazywała się kiedyś Szlachtuzowa. Jak
                  wiemy, dawniej nazwy ulic często brały się od miejscowych zakładów
                  rzemieślniczych. A więc była ulica Piekarska, Młynarska itd. Można dlatego z
                  dużym prawdopodobieństwem przypuszczać, że przy Szlachtuzowej znajdowało się
                  kilka rzeźni. Być może z nimi wiąże się opowieść zasłyszana przeze mnie w latach
                  szkolnych od budowniczego hal Zrembu na Żoliborzu Południowym (dawniej
                  Przemysłowym), że przy kopaniu fundamentów musieli robotnicy usunąć wielkie
                  ilości kości. Podobno część kości zostawiono. Być może były to pozostałości
                  grzebowisk, związanych z działalnością rzeźni przy Elbląskiej d. Szlachtuzowej.
                  Może ktoś ma materiały, które wskazywałyby rzeczywiście na istnienie rzeźni,
                  ubojni w rejonie ul. Elbląskiej.
                  I czy są jeszcze świadkowie zatrudnieni przy wywozie kości z terenu Żoliborza
                  Południowego.

Pozdrawiam
                  • Gość: weterynarz prawa Re: Hale sportowe. IP: *.chello.pl 10.08.07, 13:44
                    Wątek się kończy. Wybaczcie, że go na chwilę przywołuję!
                    Muszę przyznać, że ze smutkiem doczekałem się tej chwili.
                    Co zostało z tego wątku?
                    Pana W. Dąbrowskiego nie ma już na Żoliborzu!
                    PIS jest w trakcie zanikania!
                    Dobrze ma się jeszcze tylko "skandal".

Pozdrawiam!
                    • Gość: weterynarz prawa Re: Hale sportowe. IP: *.chello.pl 09.10.07, 08:51
                      Myślałem, że wątek nam się skończył, a tu okazało się, że partia Prawo i
                      Sprawiedliwość ma się bardzo dobrze i jest krynicznie czysta jak reszta
                      ugrupowań, które w wyborach startują w całej Polsce. No, może z wyjątkiem
                      jednej. Są więc partnerzy do dyskusji. Trochę jestem gapa, bo nie zrobiłem zdjęć
                      plakatom PO w kolorze Henry'ego Forda, czyli czarnym "o pogardzie". Nie wiem,
                      kto jest głównym szamanem w PO, ale na zamawiany przez niego cud gospodarczy nie
                      ma co liczyć. Plakatów u nas na Żoliborzu na razie niewiele. Wielkie plakaty
                      Kwaśniewskiego zostały już popstrzone i opatrzone niecenzuralnymi komentarzami.
                      Zaraz pójdę na Sady Żoliborskie przy Elei i sfotografuję plakat pani
                      Piekarskiej. Widziałem też na bannerze pana Smoktunowicza, zawsze myślałem, że
                      jest on z Po. Pan Więckowski z Prawa i Sprawiedliwości okleił swoimi podobiznami
                      rejon przystanków na Bielanach. Widziałem też kilka plakatów pana Bartłomieja
                      Szrajbera z Prawa i Sprawiedliwości, posła i byłego burmistrza Żoliborza.
                      Jeśli się kto postara, to może załapie się na breloczki rozdawane w niedziele
                      przy Elei przez panią Magierę z PiS. Próbowałem przygotowanych przez nią różnych
                      pyszności, zawsze były znakomite.
                      Na razie poza wiatrem z deszczem nikt plakatów nie zrywa.
                      Aha, z ostatniej chwili, przy Broniewskiego wczoraj na bannerze rozplakatowano
                      pana Kaczyńskiego w otoczeniu pana profesora Religi i innych ważnych postaci
                      polskiej sceny politycznej.

Pozdrawiam

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka