Dodaj do ulubionych

Ruda, Potok ile maja lat?

08.12.08, 22:09
czy moze orientujecie sie kto pierwszy zamieszkiwal te osiedla? Mundurowi,
fizyczni z huty, aktorzy itp.??? Jestem bardzo ciekawa.
Obserwuj wątek
    • Gość: Julka Re: Ruda, Potok ile maja lat? IP: *.adsl.inetia.pl 08.12.08, 22:50
      Pierwsze dwa bloki od Podlesnej oddano w 74 roku. Na poczatku bylo
      to osiedle elitarne. Potem, kto mogl, uciekal. Teraz jest
      nienajciekawiej. Ot, zwyczajne, wielkoplytowe blokowisko, w dodatku
      ponad miare ostatnio zageszczane.
      • Gość: Rewe Re: Ruda, Potok ile maja lat? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 09.12.08, 09:42
        Hm........A ja się tutaj specjalnie sprowadziłem i jest mi baaardzo
        dobrze !!!!!
        • Gość: Julka Re: Ruda, Potok ile maja lat? IP: *.adsl.inetia.pl 09.12.08, 16:38
          Moze dla ciebie Ruda to awans spoleczny.
          • Gość: Rewe Re: Ruda, Potok ile maja lat? IP: *.acn.waw.pl 09.12.08, 20:39
            Julcia - jesteś głupsza niż ustawa przewiduje.
            Pewnych rzeczy prostackie pospulstwo nigdy nie zrozumie.
            • Gość: Julka Re: Ruda, Potok ile maja lat? IP: *.adsl.inetia.pl 09.12.08, 22:18
              >>>Julcia - jesteś głupsza niż ustawa przewiduje.
              Pewnych rzeczy prostackie pospulstwo nigdy nie zrozumie.

Fakt, wlasnie dales przyklad prostackiego pospUlstwa. Julcia.
            • ddb2 Re: Ruda, Potok ile maja lat? 10.12.08, 07:50
              Rewe, ktoś z taką ortografią, musi się na Rudzie czuć dobrze.
              • Gość: Rewe Do ddb2 IP: *.internetdsl.tpnet.pl 10.12.08, 08:42
                Z tego co pamiętam, to ty ( ddb2) mieszkasz 50 m od granicy osiedla
                Ruda. Nie przeszkadza Tobie takie PRYMITYWNE sąsiewdztwo za
                płotem ???? Prawie codziennie robisz na nim zakupy - nie chce ci się
                wymiotować jak przechodzisz przez Rudę ????
                Sprzedaj swoją ruderę i wynieś się jak tak ci przeszkadza,
                polonistko od siedmiu boleści.
                • Gość: Rewe Re: Do ddb2 IP: *.internetdsl.tpnet.pl 10.12.08, 08:59
                  A - i masz jeszcze następny powód, aby sprzedać swó domek. Pod samym
                  nosem bedziesz miała pętlę tramwajową. Mówię poważnie ( trasa od
                  pętli marymont, potocka, gwiaździsta przy kanałku, pętla przy twoim
                  domku nad kanałkliem.)
                  • ddb2 Re: Do ddb2 10.12.08, 18:00
                    Nie mój problem, że masz kłopoty z ortografią, ale nie musisz od
                    razu tak się wściekać. Zakupów na Rudzie nie robię, bo niby gdzie? W
                    exglobim z obslugą jak za średniego Gierka? Na spacery tam nie
                    chodzę, a od samego osiedla jestem dostatecznie odizolowana, aby go
                    wogóle nie zauważać. Z komunikacji miejskiej nie korzystam, więc co
                    i gdzie wybudują, mało mnie dotyczy. Do samego domu tramwaju mi nie
                    doprowadzą, a reszta mnie nie obchodzi.
                    Siedź sobie na swojej Rudzie i ciesz się, że na głowę ci nie leci.
      • evolutionofsound Re: Ruda, Potok ile maja lat? 10.12.08, 16:46
        A skad! Bloki przy Podlesnej, czyli 34, 36 i 38 oddano w 77.
        Przy okazji, zawsze powtarzam, ze to bardzo przyjemna i spokojna okolica. Juz
        nie specjalnie elitarna ale cos zostalo... chociaz naplywowi tego nie zobacza.

Kto mogl, to uciekal, tak, ale nie dlatego, ze bylo zle na osiedlu ale dlatego,
        ze ludzie mieli tam pieniadze. Do dzis nie uciekli wszyscy, stad lekko
        snobistyczny nastroj da sie wyczuc jeszcze teraz.

Nie buduje sie zadnych budynkow na Rudzie, tylko na Potoku.

Pozdrawiam z daleka (jako staly bywalec jednakze)
    • Gość: z Re: Ruda, Potok ile maja lat? IP: *.klaudyny.waw.pl 09.12.08, 21:59
      Pytanie dosc ciekawe, generalnie dlaczego akurat umundurowani aktorzy z huty takie zaciekawienie wzbudzaja? Moze ze wzgledu na znaczna liczbe dwupoziomowych mieszkan (ponad 200) na Rudzie, dobrej komunikacji zarowno publicznej jak i dostepu do "szybkich" tras - Torunska i Wislostrada - przestrzeni, zieleni, tras rowerowych i spacerowych, dobrego zaplecza (sklepy, przedszkola, szkoly wszelkich szczebli, boiska i basen). Brakuje chyba tylko jedzenia na wynos i lokalnej niewielkiej restauracji
      • kajak75 Re: Ruda, Potok ile maja lat? 11.12.08, 10:01
        mimo, ze formalnie byla to Nauczycielska spoldzielnia, mieszkalo tam sporo osob
        wolnych zawodow, a i calkiem sporo z nich całkiem znanych. O ile dobrze pamietam
        mieszkal tam m.in. Janusz Gajos, Wojciech Pokora czy Zbigniew Lew-Starowicz.
        W planach osiedle bylo dosyc elitarne - dwupoziomowe mieszkania i nigdy nie
        zrealizowany do konca pomysl basenów.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka