margala 30.03.04, 12:27 trafiłem wczoraj na ul. Oliwską na Bródnie i poczułem się jakbym się cofnął w czasie. bardzo klimatyczne miejsce. kto wie coś więcej na temat budynków przy tej ulicy? wyglądaja na stosunkowo stare. pozdrawiaM. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
sloggi Re: ul. Oliwska - ale skansen 30.03.04, 13:18 Zabudowa pochodzi z końca XIX wieku, powstała jako zaplecze Linii Nadwiślańskiej. KIedyś obecna stacja Warszawa Praga była znaczącym dworcem przy ogromnych warsztatach kolejowych, lokomotywowni i magazynach kolejowych. Odpowiedz Link Zgłoś
margala Re: ul. Oliwska - ale skansen 30.03.04, 13:32 Sloggi, czy znasz jakąś książkę na ten temat? Odpowiedz Link Zgłoś
sloggi Re: ul. Oliwska - ale skansen 30.03.04, 13:37 Czytałem o tych terenach z różnych źródeł, może Palker coś poleci... Odpowiedz Link Zgłoś
palker Re: ul. Oliwska - ale skansen 31.03.04, 00:03 O klimatach okolicy znajdziesz coś u Kasprzyckiego w III tomie "Korzeni Miasta". Sporo jest w "Mojej Pradze" Pawła Elszteina - jest nawet zdjęcie kotlarni przy Palestyńskiej i budynku dawnej dyrekcji Warsztatów przy Oliwskiej 14. No dobrze, ale jakich Warsztatów, zapytasz pewnie :-) Chodzi oczywiście o Warsztaty Kolejowe I Klasy Warszawa-Praga, które ponoć zatrudniały w 1938 r. aż 2250 pracowników. Wszystko co stare, w tej okolicy - tak jak napisał Sloggi - związane jest z Koleją Nadwiślańską. Popróbuj też dotrzeć do książki "Bródno i okolice w pamiętnikach mieszkańców", Warszawa 1995, wydanej bodajże przez Towarzystwo Miłośników Bródna Odpowiedz Link Zgłoś
margala budynki dawnej Kolei Nadwiślańskiej 31.03.04, 14:29 Palkerze, bardzo dziękuję za informację bibliograficzną. Jak byłem mały to bywałem w tych rejonach, odwiedzając przychodnię kolejową i pracownicze ogródki działkowe za torami. Z tamtych lat [pocztek lat 80tych] mam wrażenie, że tych starych budynków z charakterystycznej czerwonej cegły było więcej. Czy możliwe, że część z nich wyburzono? Czy nie uważacie, że budynki dawnej Kolei Nadwiślańskiej powinny być wpisane do rejestru zabytków i otoczone opieką konserwatora? PozdrawiaM. Odpowiedz Link Zgłoś
sloggi Re: budynki dawnej Kolei Nadwiślańskiej 31.03.04, 14:53 Oczywiście, że było więcej. Z dzieciństwa pamiętam ruiny hali na tyłach bazarku przy Wysockiego. Halę wyburzono pod budowę osiedla Palestyńska S.M.Kolejarz. Odpowiedz Link Zgłoś
glory Re: budynki dawnej Kolei Nadwiślańskiej 02.04.04, 15:25 Kiedys przy Oliwskiej byl nawet klub sportowy KKS "Reduta". Sponsorem byla PKP. Pilka i podnoszenie ciezarow byla sila tego klubu. Na mecze juniorow( czwarta liga-he,he) to nawet przyjezdzali wielcy bonzowie z Lazienkowskiej szukajac talentow. Pamietam ze paru chlopakow zostalo zaproszonych na treningi na Legie. Niestety. Ten zaszczyt mnie ominal. Choc kopa mialem prawie jak Gorgon. Z wolnego oczywiscie. Po meczu dla ochlody, przez dziure w siatce, szlismy na basen na Budowlana . Polowa chlopakow z klubu to byla z Oliwskiej i Palestynskiej. Czy moze ktos z forum pamieta ten klub?. Lub sam tak kiedys kopal gale?. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: was Re: budynki dawnej Kolei Nadwiślańskiej IP: *.centertel.pl 21.02.14, 19:51 Poszukuje zdjęć z tamtych czasów. Mój tata jakiś czas grał w Reducie. Teraz z sentymentem wspomina mecze i treningi. Niestety w internecie brak informacji i wspomnień o sekcji piłkarskiej. Odpowiedz Link Zgłoś
sibeliuss Re: budynki dawnej Kolei Nadwiślańskiej 22.02.14, 16:49 Jest Towarzystwo Przyjaciół Bródna, spotykają się w Klubie Junona - może oni będą mogli pomóc? Odpowiedz Link Zgłoś
glory Re: ul. Oliwska - ale skansen 02.04.04, 15:54 "Brodno i okolice w pamietnikach mieszkancow". Drogi Palkerze. Gdzie mozna zakupic ta literature?. Nie wiedzialem ze cos takiego jest w obiegu! Bardzo,bardzo prosze o wiadomosc na temat tej ksiazki.(gdzie mozna zakupic). Pozdrawiam. Ps: moze link na TMBrodna ?. Z gory dzieki! Odpowiedz Link Zgłoś
palker Re: ul. Oliwska - ale skansen 02.04.04, 23:19 już Ci melduję wszystko co wiadomo na ten temat: Oddział Bródno Towarzystwa Przyjaciół Warszawy ul. Bazyliańska 1, tel. 811-99-56 Oddział rozwija działalność kulturalno-oświatową i społeczno-wychowawczą od roku 1982 w obszarze dawnych i nowych osiedli, m.in. Annopola, Białołeki, Bródna, Golędzinowa, Pelcowizny, Podgrodzia, Stefanówki, Szmulowizny, Śliwic, Tarchomina, Targówka, Ugorów, Wiśniewa, Zacisza i Żerania. Celem działalności jest ocalenie od zagłady dóbr kultury - grodziska, cmentarzy, zabudowy drewnianej, starych fabryk, koszar, symboli sakralnych, ochrona środowiska naturalnego pól bitewnych, miejsc walki i męczeństwa oraz gromadzenie filmów, fotografii, przeźroczy, pamiętników i innych dokumentów o walorach poznawczych. W Oddziale znajduje się w ciągłej sprzedaży zbiór pamiętników "Bródno i okolice". Spotkania członków i sympatyków odbywają się w ostatni wtorek miesiąca o godz. 16. Dyżury - środy w godz. 12-14. Strony internetowej nie mają niestety. Nie mogę też ręczyć, że informacja o dostępnośći pamiętników jest jeszcze aktualna. Może zadzwonię do nich w najbliższą środę, podczas dyżuru, i zapytam. Odpowiedz Link Zgłoś