Dodaj do ulubionych

ul. Oliwska - ale skansen

30.03.04, 12:27
trafiłem wczoraj na ul. Oliwską na Bródnie i poczułem się jakbym się cofnął w
czasie. bardzo klimatyczne miejsce.
kto wie coś więcej na temat budynków przy tej ulicy? wyglądaja na stosunkowo
stare.

pozdrawiaM.
Obserwuj wątek
    • sloggi Re: ul. Oliwska - ale skansen 30.03.04, 13:18
      Zabudowa pochodzi z końca XIX wieku, powstała jako zaplecze Linii
      Nadwiślańskiej. KIedyś obecna stacja Warszawa Praga była znaczącym dworcem przy
      ogromnych warsztatach kolejowych, lokomotywowni i magazynach kolejowych.
      • margala Re: ul. Oliwska - ale skansen 30.03.04, 13:32
        Sloggi, czy znasz jakąś książkę na ten temat?
        • sloggi Re: ul. Oliwska - ale skansen 30.03.04, 13:37
          Czytałem o tych terenach z różnych źródeł, może Palker coś poleci...
          • palker Re: ul. Oliwska - ale skansen 31.03.04, 00:03
            O klimatach okolicy znajdziesz coś u Kasprzyckiego w III tomie "Korzeni
            Miasta".
            Sporo jest w "Mojej Pradze" Pawła Elszteina - jest nawet zdjęcie kotlarni przy
            Palestyńskiej i budynku dawnej dyrekcji Warsztatów przy Oliwskiej 14.
            No dobrze, ale jakich Warsztatów, zapytasz pewnie :-)
            Chodzi oczywiście o Warsztaty Kolejowe I Klasy Warszawa-Praga, które ponoć
            zatrudniały w 1938 r. aż 2250 pracowników.
            Wszystko co stare, w tej okolicy - tak jak napisał Sloggi - związane jest z
            Koleją Nadwiślańską.
            Popróbuj też dotrzeć do książki "Bródno i okolice w pamiętnikach mieszkańców",
            Warszawa 1995, wydanej bodajże przez Towarzystwo Miłośników Bródna
            • margala budynki dawnej Kolei Nadwiślańskiej 31.03.04, 14:29
              Palkerze, bardzo dziękuję za informację bibliograficzną.

Jak byłem mały to bywałem w tych rejonach, odwiedzając przychodnię kolejową i
              pracownicze ogródki działkowe za torami. Z tamtych lat [pocztek lat 80tych] mam
              wrażenie, że tych starych budynków z charakterystycznej czerwonej cegły było
              więcej.
              Czy możliwe, że część z nich wyburzono?
              Czy nie uważacie, że budynki dawnej Kolei Nadwiślańskiej powinny być wpisane
              do rejestru zabytków i otoczone opieką konserwatora?

PozdrawiaM.
              • sloggi Re: budynki dawnej Kolei Nadwiślańskiej 31.03.04, 14:53
                Oczywiście, że było więcej.
                Z dzieciństwa pamiętam ruiny hali na tyłach bazarku przy Wysockiego. Halę
                wyburzono pod budowę osiedla Palestyńska S.M.Kolejarz.
                • glory Re: budynki dawnej Kolei Nadwiślańskiej 02.04.04, 15:25
                  Kiedys przy Oliwskiej byl nawet klub sportowy KKS "Reduta".
                  Sponsorem byla PKP. Pilka i podnoszenie ciezarow byla sila tego klubu.
                  Na mecze juniorow( czwarta liga-he,he) to nawet przyjezdzali wielcy bonzowie z
                  Lazienkowskiej szukajac talentow. Pamietam ze paru chlopakow zostalo
                  zaproszonych na treningi na Legie.
                  Niestety. Ten zaszczyt mnie ominal. Choc kopa mialem prawie jak Gorgon.
                  Z wolnego oczywiscie.
                  Po meczu dla ochlody, przez dziure w siatce, szlismy na basen na Budowlana .
                  Polowa chlopakow z klubu to byla z Oliwskiej i Palestynskiej.
                  Czy moze ktos z forum pamieta ten klub?. Lub sam tak kiedys kopal gale?.

• Gość: was Re: budynki dawnej Kolei Nadwiślańskiej IP: *.centertel.pl 21.02.14, 19:51
                    Poszukuje zdjęć z tamtych czasów. Mój tata jakiś czas grał w Reducie. Teraz z sentymentem wspomina mecze i treningi. Niestety w internecie brak informacji i wspomnień o sekcji piłkarskiej.
                    • sibeliuss Re: budynki dawnej Kolei Nadwiślańskiej 22.02.14, 16:49
                      Jest Towarzystwo Przyjaciół Bródna, spotykają się w Klubie Junona - może oni będą mogli pomóc?
            • glory Re: ul. Oliwska - ale skansen 02.04.04, 15:54
              "Brodno i okolice w pamietnikach mieszkancow".
              Drogi Palkerze.
              Gdzie mozna zakupic ta literature?.
              Nie wiedzialem ze cos takiego jest w obiegu!
              Bardzo,bardzo prosze o wiadomosc na temat tej ksiazki.(gdzie mozna zakupic).
              Pozdrawiam.
              Ps: moze link na TMBrodna ?.
              Z gory dzieki!

• palker Re: ul. Oliwska - ale skansen 02.04.04, 23:19
                już Ci melduję wszystko co wiadomo na ten temat:

Oddział Bródno Towarzystwa Przyjaciół Warszawy
                ul. Bazyliańska 1, tel. 811-99-56

Oddział rozwija działalność kulturalno-oświatową i społeczno-wychowawczą od
                roku 1982 w obszarze dawnych i nowych osiedli, m.in. Annopola, Białołeki,
                Bródna, Golędzinowa, Pelcowizny, Podgrodzia, Stefanówki, Szmulowizny, Śliwic,
                Tarchomina, Targówka, Ugorów, Wiśniewa, Zacisza i Żerania.

Celem działalności jest ocalenie od zagłady dóbr kultury - grodziska,
                cmentarzy, zabudowy drewnianej, starych fabryk, koszar, symboli sakralnych,
                ochrona środowiska naturalnego pól bitewnych, miejsc walki i męczeństwa oraz
                gromadzenie filmów, fotografii, przeźroczy, pamiętników i innych dokumentów o
                walorach poznawczych.
                W Oddziale znajduje się w ciągłej sprzedaży zbiór pamiętników "Bródno i
                okolice". Spotkania członków i sympatyków odbywają się w ostatni wtorek
                miesiąca o godz. 16. Dyżury - środy w godz. 12-14.

Strony internetowej nie mają niestety. Nie mogę też ręczyć, że informacja o
                dostępnośći pamiętników jest jeszcze aktualna. Może zadzwonię do nich w
                najbliższą środę, podczas dyżuru, i zapytam.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka