chaladia 07.03.02, 10:14 Proponuję konkurs na największego (nie tylko rozmiarami) gargamela Białołęki, Tarchomina, Pragi Pólnoc i okolic jako to są Marki, Ząbki, Nieporęt, Jabłonna i Legionowo. Chaladia Bolandi Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
sloggi Re: Gargamele 07.03.02, 10:16 Kamiennego pałacu na ul.Kościuszki w Markach, przy granicy z Warszawą nic nie pobije. Odpowiedz Link Zgłoś
chaladia Re: Gargamele 07.03.02, 10:43 Zaiste, trudno będzie. Ale, uwzględniając szkody dla generalnego wyglądu otoczenia siedziba Urzędu Gminy Nieporęt ze szklaną wieżą niemal na osi prześlicznego XVII-wiecznego kościóka z dzwonnica bramną może się załapać "na pudło", choćby jako 3 miejsce, ale zawsze. Ponadto dom w Kątach Grodzickich pomalowany farbą w kolorze Signalgrün do tego z czerwonym dachem, klinkierowym ogrodzeniem, wściekle białymi betonowymi balaskami barierki balkonu i rozlatującą się chałupą w tle... Odpowiedz Link Zgłoś
palker Re: Gargamele 07.03.02, 20:44 Moim faworytem w klasie Gargamel-open jest "nowy obiekt o charakterze biurowo- handlowo-usługowym. Zlokalizowany na terenie gminy Białołęka, jest unikatowym zespołem budynków stylizowanych na amerykański fort z okresu wojny secesyjnej". Klasa open oznacza, że pomieści się w niej, i Fort Piontek, i klozet. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: beata_ Re: Gargamele IP: *.acn.waw.pl 07.03.02, 20:49 Ooooo, tak - fort jest prześliczny! Za każdym razem ręka drga mi na kierownicy, niepewna - skręcić do Selgrosa czy może lepiej nie...Siłą woli powstrzymuję się od zamknięcia oczu - byłoby to niebezpieczne raczej. Odpowiedz Link Zgłoś
chaladia Re: Gargamele 07.03.02, 22:05 Oczywiście, że Fort Piontek! Jeden post mi zagnął (stąd siedziba Gminy Nieporęt na trzecim miejscu, a drugie vacat). Ostatnio to sie na Forum zdarza, malesz! - po arabsku: nieważne. Fortowi należałby się pierwszeństwo w każdej kategorii, tylko on niczego nie szpci, bo załania co najwyżej równie pięknego Selgrossa, podczas gdy Nieporęcki "ratusz" psuje perspektywę wartościowego zabytku. A tak na marginesie: W Kątach Grodziskich i dalej w kierunku Marek jest jeszcze więcej gargameli, nie tylko ten jeden (oczwiście najwybitniejszy i jedyny w swoim rodzaju, który opisal Sloggi). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lelu Re: Gargamele IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 07.03.02, 20:53 Myślę, że Draczerowskie osiedla, też niczego sobie i te nie skończone zbudowane z patykow folii, papy i paździerzy, i te zamknięte "pod klucz". Wygląda to wszystko jak obóz koncentracyjny. Wypisz wymaluj, jak ulal do kategorii open- "wielkie założenie urbanistyczne na pierzejach miasta". Odpowiedz Link Zgłoś
palker Re: Gargamele 07.03.02, 21:14 Gość portalu: lelu napisał(a): > Myślę, że Draczerowskie osiedla, też niczego sobie i te nie skończone zbudowane > > z patykow folii, papy i paździerzy, i te zamknięte "pod klucz". Wygląda to > wszystko jak obóz koncentracyjny. Wypisz wymaluj, jak ulal do kategorii open- > "wielkie założenie urbanistyczne na pierzejach miasta". Czy masz na myśli urocze osiedla typu Vyjking-Lager? Wpisują się w mazowiecki krajobraz, jak wół do karety. Niestety... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lelu Re: Gargamele IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 07.03.02, 21:22 Tak. Kolejną zaletą tych osiedli jest i to, że zmierzającym w kierunku Warszawy nie przesłaniają, dzięki dyskretnej wysokości, widoku na wiatoblaszanego Correfurka, czy też smukłej sylwety PKiN. Odpowiedz Link Zgłoś
palker Re: Gargamele 07.03.02, 21:34 W kategorii Gargamel-revival, palmę pierwszeństwa (z ukrytą wewnątrz laską dynamitu) przyznałbym budynkowi byłego praskiego PDT, zwanego teraz Rainbow Center. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lelu Re: Gargamele IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 07.03.02, 21:40 W kategorii Gargamel- Restaurant wysoko plasuje się buda wietnamska na Bazyliańskiej. Miła, schludna restauracja w starym warzywniku- barakowozie. Odpowiedz Link Zgłoś
beata_ Re: Gargamele 07.03.02, 21:48 Panowie kochani - odbiegacie nieco od tematu... Ale , niech będzie - i tak was lubię:-)) Odpowiedz Link Zgłoś
lelu Re: do Palkera 07.03.02, 21:51 Palker, ona się wyraźnie czepia. Wylogowywuje się. Odpowiedz Link Zgłoś
beata_ Re: do Palkera 07.03.02, 21:55 No wiesz, co?! I bądź tu człowieku miły:((( Odpowiedz Link Zgłoś
palker Re: do Twinsów 07.03.02, 22:04 lelu napisał: > .............. beata_ napisał(a): > ............. przecież o sportach balonowych, zwanych odymaniem było - zgodnie z tematem - w wątku rowerowym, co rozumiem, bo to na pamiatkę rowerów damskich i męskich wyposażonych w opony balonowe. Ale w gargamelach nie ma kategorii "pneumo" :-)) Odpowiedz Link Zgłoś
beata_ Re: do Twinsów 07.03.02, 22:06 To on sie kłóci - nie ja! Dawno nie słyszał jak milczę i korci go!:-) Odpowiedz Link Zgłoś
palker Re: do Twinsów 07.03.02, 22:10 beata_ napisał(a): > To on sie kłóci - nie ja! Dawno nie słyszał jak milczę i korci go!:-) Bo ten watek o kłóceniu jest: jak się komuś kłócą osiagnięcia współczesnej myśli architektonicznej z jego subiektywnymi odczuciami, to tu głos zabrać może. Odpowiedz Link Zgłoś
beata_ Re: Gargamele 08.03.02, 00:02 Kurcze, może jednak powinnam się odezwać, bo jakoś wszystkich wymiotło... Odpowiedz Link Zgłoś
chaladia Re: Gargamele 08.03.02, 07:32 Dziś 8 marca - Dzień Kobiet i imieniny Beaty. Wszystkiego Najlepszego, Beato! Chaladia Bolandi Odpowiedz Link Zgłoś
beata_ Re: Gargamele 08.03.02, 22:05 Bardzo a bardzo dziękuję, chociaż nie obchodzę dzisiaj - tatuś mój o to zadbał, żebym życzeniowo i upominkowo stratna nie była:-))) To było w czasach, kiedy Dzień Kobiet był 'świętem' i tak już zostało - imieniny, nie 'święto:-))) Odpowiedz Link Zgłoś
lelu Re: Gargamele 08.03.02, 22:29 Z tymi imieninami, to Ty Belka kręcisz. Zamiast litra wyciągnąć i reanimować Forum, to idziesz w zaparte. Nie popostujemy sobie. Odpowiedz Link Zgłoś
beata_ Re: Gargamele 08.03.02, 22:32 A dlaczego nie?? Popostujmy:-)) A mnie za jednp - mogę obchodzić imieniny dwa razy do roku - następne we wrześniu (mówie to po raz pierwszy i ostatni). Niniejszym, stawiam wszystkim kolejkę - na razie:-)) Odpowiedz Link Zgłoś