07.03.02, 10:14
Proponuję konkurs na największego (nie tylko rozmiarami) gargamela Białołęki,
Tarchomina, Pragi Pólnoc i okolic jako to są Marki, Ząbki, Nieporęt, Jabłonna i
Legionowo.

Chaladia Bolandi
Obserwuj wątek
    • sloggi Re: Gargamele 07.03.02, 10:16
      Kamiennego pałacu na ul.Kościuszki w Markach, przy granicy z Warszawą nic nie
      pobije.
      • chaladia Re: Gargamele 07.03.02, 10:43
        Zaiste, trudno będzie.

Ale, uwzględniając szkody dla generalnego wyglądu otoczenia siedziba Urzędu
        Gminy Nieporęt ze szklaną wieżą niemal na osi prześlicznego XVII-wiecznego
        kościóka z dzwonnica bramną może się załapać "na pudło", choćby jako 3 miejsce,
        ale zawsze.

Ponadto dom w Kątach Grodzickich pomalowany farbą w kolorze Signalgrün do tego
        z czerwonym dachem, klinkierowym ogrodzeniem, wściekle białymi betonowymi
        balaskami barierki balkonu i rozlatującą się chałupą w tle...

• palker Re: Gargamele 07.03.02, 20:44
          Moim faworytem w klasie Gargamel-open jest "nowy obiekt o charakterze biurowo-
          handlowo-usługowym. Zlokalizowany na terenie gminy Białołęka, jest unikatowym
          zespołem budynków stylizowanych na amerykański fort z okresu wojny secesyjnej".
          Klasa open oznacza, że pomieści się w niej, i Fort Piontek, i klozet.
          • Gość: beata_ Re: Gargamele IP: *.acn.waw.pl 07.03.02, 20:49
            Ooooo, tak - fort jest prześliczny! Za każdym razem ręka drga mi na kierownicy,
            niepewna - skręcić do Selgrosa czy może lepiej nie...Siłą woli powstrzymuję się
            od zamknięcia oczu - byłoby to niebezpieczne raczej.
            • chaladia Re: Gargamele 07.03.02, 22:05
              Oczywiście, że Fort Piontek!
              Jeden post mi zagnął (stąd siedziba Gminy Nieporęt na trzecim miejscu, a drugie
              vacat). Ostatnio to sie na Forum zdarza, malesz! - po arabsku: nieważne.
              Fortowi należałby się pierwszeństwo w każdej kategorii, tylko on niczego nie
              szpci, bo załania co najwyżej równie pięknego Selgrossa, podczas gdy
              Nieporęcki "ratusz" psuje perspektywę wartościowego zabytku.
              A tak na marginesie:
              W Kątach Grodziskich i dalej w kierunku Marek jest jeszcze więcej gargameli,
              nie tylko ten jeden (oczwiście najwybitniejszy i jedyny w swoim rodzaju, który
              opisal Sloggi).
          • Gość: lelu Re: Gargamele IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 07.03.02, 20:53
            Myślę, że Draczerowskie osiedla, też niczego sobie i te nie skończone zbudowane
            z patykow folii, papy i paździerzy, i te zamknięte "pod klucz". Wygląda to
            wszystko jak obóz koncentracyjny. Wypisz wymaluj, jak ulal do kategorii open-
            "wielkie założenie urbanistyczne na pierzejach miasta".
            • palker Re: Gargamele 07.03.02, 21:14
              Gość portalu: lelu napisał(a):

> Myślę, że Draczerowskie osiedla, też niczego sobie i te nie skończone zbudowane
              >
              > z patykow folii, papy i paździerzy, i te zamknięte "pod klucz". Wygląda to
              > wszystko jak obóz koncentracyjny. Wypisz wymaluj, jak ulal do kategorii open-
              > "wielkie założenie urbanistyczne na pierzejach miasta".

Czy masz na myśli urocze osiedla typu Vyjking-Lager? Wpisują się w mazowiecki
              krajobraz, jak wół do karety. Niestety...
              • Gość: lelu Re: Gargamele IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 07.03.02, 21:22
                Tak. Kolejną zaletą tych osiedli jest i to, że zmierzającym w kierunku Warszawy
                nie przesłaniają, dzięki dyskretnej wysokości, widoku na wiatoblaszanego
                Correfurka, czy też smukłej sylwety PKiN.
                • palker Re: Gargamele 07.03.02, 21:34
                  W kategorii Gargamel-revival, palmę pierwszeństwa (z ukrytą wewnątrz laską
                  dynamitu) przyznałbym budynkowi byłego praskiego PDT, zwanego teraz Rainbow
                  Center.
                  • Gość: lelu Re: Gargamele IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 07.03.02, 21:40
                    W kategorii Gargamel- Restaurant wysoko plasuje się buda wietnamska na
                    Bazyliańskiej. Miła, schludna restauracja w starym warzywniku- barakowozie.
    • beata_ Re: Gargamele 07.03.02, 21:48
      Panowie kochani - odbiegacie nieco od tematu... Ale , niech będzie - i tak was
      lubię:-))
      • lelu Re: do Palkera 07.03.02, 21:51
        Palker, ona się wyraźnie czepia. Wylogowywuje się.
        • beata_ Re: do Palkera 07.03.02, 21:55
          No wiesz, co?! I bądź tu człowieku miły:(((
          • lelu Re: do Palkera 07.03.02, 21:56
            .......
            • beata_ Re: do Lelu 07.03.02, 21:57
              .............
              • palker Re: do Twinsów 07.03.02, 22:04
                lelu napisał:

> ..............

beata_ napisał(a):

> .............

przecież o sportach balonowych, zwanych odymaniem było - zgodnie z tematem - w
                wątku rowerowym, co rozumiem, bo to na pamiatkę rowerów damskich i męskich
                wyposażonych w opony balonowe. Ale w gargamelach nie ma kategorii "pneumo" :-))

• beata_ Re: do Twinsów 07.03.02, 22:06
                  To on sie kłóci - nie ja! Dawno nie słyszał jak milczę i korci go!:-)
                  • palker Re: do Twinsów 07.03.02, 22:10
                    beata_ napisał(a):

> To on sie kłóci - nie ja! Dawno nie słyszał jak milczę i korci go!:-)

Bo ten watek o kłóceniu jest: jak się komuś kłócą osiagnięcia współczesnej myśli
                    architektonicznej z jego subiektywnymi odczuciami, to tu głos zabrać może.
                    • beata_ Re: do Twinsów 07.03.02, 22:12
                      Rozumiem - już nie mówię ani słóweczka
    • beata_ Re: Gargamele 08.03.02, 00:02
      Kurcze, może jednak powinnam się odezwać, bo jakoś wszystkich wymiotło...
      • chaladia Re: Gargamele 08.03.02, 07:32
        Dziś 8 marca - Dzień Kobiet i imieniny Beaty.
        Wszystkiego Najlepszego, Beato!

Chaladia Bolandi
        • beata_ Re: Gargamele 08.03.02, 22:05
          Bardzo a bardzo dziękuję, chociaż nie obchodzę dzisiaj - tatuś mój o to zadbał,
          żebym życzeniowo i upominkowo stratna nie była:-))) To było w czasach, kiedy
          Dzień Kobiet był 'świętem' i tak już zostało - imieniny, nie 'święto:-)))
          • lelu Re: Gargamele 08.03.02, 22:29
            Z tymi imieninami, to Ty Belka kręcisz. Zamiast litra wyciągnąć i reanimować
            Forum, to idziesz w zaparte. Nie popostujemy sobie.
            • beata_ Re: Gargamele 08.03.02, 22:32
              A dlaczego nie?? Popostujmy:-))
              A mnie za jednp - mogę obchodzić imieniny dwa razy do roku - następne we
              wrześniu (mówie to po raz pierwszy i ostatni).
              Niniejszym, stawiam wszystkim kolejkę - na razie:-))
              • atob Re: Gargamele 08.03.02, 22:34
                No to za Tych co na morzu :)))

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka