Dodaj do ulubionych

Dojazd Tarchomina do kultury

IP: *.chello.pl 21.06.06, 13:04
Witam!

Co myślicie o napisaniu petycji do ZTM w sprawie zmiany przebiegu trasy lini
126 na Tarchominie? Jak wiadomo to osiedle jest pozbawione niemal całkowicie
różnych przybytków kultury i miejsc spędzania wolnego czasu. Najbliżej nas
jest kompleks handlowy Targówek - Marki, gdzie jest kino a ostatno otwarto
szereg restauracji z kuchniami różnych narodów, kluby i inne przybytki zabaw.
Niestety, dojazd tam, mimo że odległość niewielka jest dośc skomplikowany -
jedyna linia 126 jedzie akurat tylko kawałkiem Tarchomina i to naokoło.

Dlatego też mam pomysł na modyfikacje trasy tej linii. Od ulicy Modlińskiej
skierować ją Światowida, Topolową (Ordonówny), Mehoffera, Modlińską do krańca
na Bukowie albo na nowym osiedlu Dąbrówka Wiślana. Myślę, że na tej trasie ta
linia nawet w komunikacji lokalnej po Białołęce sprawdziłaby się znacznie
lepiej niż trasa obecna, a żeby zrekompensować stratę jej na Mehoffera można
tam skierować linię 104.

Ja już piszę w tym temacie do ZTM. Jeśli podzielacie moją opinię - zróbcie to
samo, jak będzie kilka listów w tej sprawie to ZTM będzie musiał o tym
pomyśleć. A rozwiązanie nie jest ani kosztowne, a ni trudne do przeprowadzenia
i myślę że na wrzesniową porcję zmian rozkładów może się załapać. Znakomicie
ułatwiłoby to dojazd do najbliższego nam centrum handlowo-rozrywkowego, bo nie
każdy ma ochotę tłuc się z rodziną do Centrum stojąc w korkach.
Obserwuj wątek
    • Gość: kola Re: Dojazd Tarchomina do kultury IP: *.muw / *.internetdsl.tpnet.pl 21.06.06, 14:40
      dobry pomysł tylko drobna korekta aby puścić Aluzyjną i Sprawną po zakończeniu
      remontu
      • herox Re: Dojazd Tarchomina do kultury 21.06.06, 16:14
        Także popieram, zwłaszcza ten wariant
    • Gość: pies pluto Re: Dojazd Tarchomina do kultury IP: 195.42.249.* 21.06.06, 16:27
      A może by tak napisać do ratusza aby promowali inwestorów chcących budować na
      Tarchominie przybytki kultury albo sportu? Chetnie wybrałabym się do kina na
      miejscu zamiast jechać 20 km do Marek.
      Pustynia kulturalna w naszej dzielnicy to zasługa braku zaintersowanych
      inwestorów (może jesteśmy gorsi lub niszczymy krzesełka w kinie) czy też
      planowa polityka ratusza? Ktoś to wie?
      • Gość: DA Re: Dojazd Tarchomina do kultury IP: *.chello.pl 21.06.06, 23:41
        Bez przesady, na Targówek nie jest 20 km...

Co do braku czegoś takiego na Białołęce. Otóż jesteśmy zbyt małym osiedlem na
        kino. Jednosalowego nie opłaca się budować, a multipleks się nie utrzyma,
        szczególnie że niedaleko jest właśnie Silver Screen. Dopóki Białołęka nie będzie
        miała przynajmniej ze 150 000 mieszkańców, nie powstanie Most Północny i
        obwodnica Jabłonny (co ułatwiłoby komunikację) to nie mamy co liczyć na nic
        więcej niż jest teraz. A co do inwestorów - to sami też jesteśmy sobie winni.
        Chciało inwestować Tesco, ale ich pogoniliśmy. A z tego co wiem to nie miał być
        tylko hipermarket, ale cała galeria wraz z restauracjami. Kto wie, może z czasem
        i powstałoby też coś więcej. A tymczasem dzięki temu mamy opinię dzielnucy
        nieprzyjaznej tego typu inwestycjom.
        • Gość: Aga Re: Dojazd Tarchomina do kultury IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.06.06, 11:45
          do Carrefour Targowek z okolicy petli jest kolo 8 km ;)
          i szczerze zaluje ze nie ma Tesco ... tylko postawili jakies badziewiaste
          Biedronki , Leader Price'y i podobne dyskonty ...wrrrrrr
          • Gość: DA Re: Dojazd Tarchomina do kultury IP: *.chello.pl 23.06.06, 11:48
            8 to nie 20 :)

I też ząłuję Tesco. Stałoby niemal pod moimi oknami, a mimo to byłem
            zwolennikiem tej inwestycji. Jeśli chodzi o handel to jedynym uznawanym przeze
            mnie marketem w okolicy jest BOMI, który ma jakieś wartościowe produkty. Reszta
            to...
            • tarantula01 Re: Dojazd Tarchomina do kultury 23.06.06, 17:47
              Teren, gdzie miało być zlokalizowane Tesco jest i będzie zbyt cenny na to, aby
              blaszaka na nim stawiać.
              • Gość: DA Re: Dojazd Tarchomina do kultury IP: *.chello.pl 24.06.06, 00:42
                O ile mi wiadomo, to nie miał być blaszak...
            • Gość: Aga Re: Dojazd Tarchomina do kultury IP: *.aster.pl / *.aster.pl 24.06.06, 15:20
              popieram ...jedynie BOMI tu na miejscu ... i jak dobrze ze mam tam tak
              blisko :D , ewentualnie BABILON ,ale duzo mniejszy wybor ....
    • jurek_dzbonie Nic to nie da. 22.06.06, 08:26
      Pisz, pisz. Nikt o zdrowych zmyslach nie zdejmie z Mehoffera jedynej linii
      obslugujacej pobliskie osiedle, bo 133 to widmo.
      • Gość: DA Re: Nic to nie da. IP: *.chello.pl 23.06.06, 11:49
        To osiedle dalej miałoby 126, bo częścią Mehoffera nadal by jeździło. Pozatym
        całkiem niedaleko jest przystanek 511 a i tłumy na tym osiedlu nie mieszkają.
        • Gość: kayenne Re: Nic to nie da. IP: *.atman.pl / *.atman.pl 24.06.06, 10:41
          niedaleko to ok. 700m. jak na miasto to kawalek
        • misiekka Re: Nic to nie da. 26.06.06, 23:57
          Szczegolnie okolice Erazma z Zakroczymia mialyby blisko. Pomysl do bani.
          • Gość: DA Re: Nic to nie da. IP: *.chello.pl 27.06.06, 15:04
            O ile jeszcze z Mieszkańcami Mehoffera się zgodzę, o tyle Erazma z Zakroczymia
            to już jest gruba przesada i zwykłe wygodnictwo. Ile tam jest do przystanku
            Tarchomin Północny? 100 metrów??? To może w ogóle puścić linie wprost na
            korytarze pod drzwi mieszkań? I jakoś mieszkańcy tamtych regionów nie nrzekają
            na tą ogromną, wręcz przecież nie do pokonania dla zwykłego człowieka odległość
            od lini typu 5xx i innych. Zastanówcie się zanim napiszecie takie pierdoły, bo -
            przepraszam - ale tego posta innaczej nazwać nie mogę.
            • Gość: MZ Re: Nic to nie da. IP: *.pwpw.pj / 217.168.193.* 28.06.06, 08:56
              Krancowe bloki maja przystanek Erazma pod nosem, a na Polnocny juz daleko.
              A mieszkancy narzekaja jak nie wiesz. Brak linii autobusowej na przedluzeniu
              Mysliborskiej mocno utrudnia komunikacje w tym rejonie. Radze sie zainteresowac.
              • Gość: DA Re: Nic to nie da. IP: *.chello.pl 30.06.06, 15:24
                Brak linii na przwedłużeniu Myśliborskiej prszę zawdzięczać mieszkańcom osiedla
                Kamińskiego. Natomiast co do tego "daleko" to bym polemizował... Picassa np. ma
                duuuużo dalej do najbliższego przystanku E4 i płaczu jakoś nie ma. A 126 na
                Erazma ma marginalne wykorzystanie.
                • Gość: Rychu Re: Nic to nie da. IP: *.spray.net.pl 01.07.06, 00:14
                  Brak linii na Mysliborskiej to glupota 2 prezesikow lokalnych spoldzielni
                  mieszkaniowych, a nie mieszkancow.
                  Picassa ma 508 jakbys zapomnial.
                  Z kazdego przejezdzajacego 126 ktos wysiada lub do niego wsiada.
                  • Gość: DA Re: Nic to nie da. IP: *.chello.pl 07.07.06, 13:34
                    Wiesz, ze 104 też zawsze ktoś wsiada i wysiada...

O 508 nie zapomniałem, ale szkieletem komunikacyjnym jest E4, sam przyznasz i ta
                    linia zawsze jest podawana jako żelazny argument. Pozatym jeszcze do niedawna do
                    E4 było bliżej, a potem zmieniono mu trasę nie pytając nikogo o zdanie z tej
                    części osiedla. Więc nie rozumiem teraz nagonki przeciw 126.
                    • jurek_dzbonie Re: Nic to nie da. 07.07.06, 16:27
                      Szkieletem jest kazda linia jadaca z Nowodworow do Pl. Wilsona. Powrot E-4 na
                      kursowanie szczytowe nic nie zmieni.
                      • Gość: DA Re: Nic to nie da. IP: *.chello.pl 08.07.06, 01:31
                        A kto tu mówi o powrocie na kursowanie w szczycie???

Ktoś tu napisał że mój wniosek o zmianę 126 to "chciejstwo". Tymczasem przez
                        "chciejstwo" Nowodworów i północnego Tarchomina E4 zmieniło trasę i teraz
                        Wittiga, Picassa, Porajów mają spory kawałek do przejścia. I to znacznie więcej
                        niż Erazma do przystanku Tarchomin Płn., że tak płacze o to 126... A 508? A
                        proszę bardzo, po wycofaniu z Nowodworów i skierowaniu przez Krasińskiego może i
                        będzie jakąś alternmatywą dla E4, mimo rzadszego kursowania. Obecnie niestety
                        nie jest.
                        • Gość: Rychu Re: Nic to nie da. IP: *.spray.net.pl 09.07.06, 01:07
                          Pomysl z ruszaniem 126 to nic innego jak glupie egoistyczne chciejstwo - 'niech
                          inni laza z buta, byle mi bylo dobrze'. Jurek ma racje.
    • Gość: bolo Re: Dojazd Tarchomina do kultury IP: *.muw / *.internetdsl.tpnet.pl 22.06.06, 12:39
      Ty masz chyba zbyt dużo czasu i tylko czubek własnego nosa widzisz
      • Gość: doch Re: Dojazd Tarchomina do kultury IP: *.aster.pl 22.06.06, 16:03
        ta, jeszcze niech nowotwory zabiorą 186 i 404 i bedzie git!!! ://///
        • Gość: DA Re: Dojazd Tarchomina do kultury IP: *.chello.pl 23.06.06, 11:54
          Dla ścisłości - nie mieszkam na Nowodworach. A komu i do czego potrzebne jest to
          126 w obecnym kształcie? Właśnie w tym rzecz że widze nie tylko czubek własnego
          nosa, za to dwóch moich przedpiśców prezentuje taki pogląd. Osiedla przy
          Mehoofera raczej podróżują w kierunku Tarchomina aby tam się przesiąść do lini
          5xx. Na Modlińskiej strate 126 mogłyby odczuć co najwyżej dwa przystanki -
          Klasyków i Drogowa. ALe jakoś wsiadających tam tłumów do 126 nie zauważyłem,
          większość wybiera 511 lub podjeżdża czymkolwiek do Ekspresowej. Naprawdę nie
          wiem co Wam przeszkadza drobna korekta, która poprawi dojazd dla 90% pasażerów.
          • Gość: bolo Re: Dojazd Tarchomina do kultury IP: *.muw / *.internetdsl.tpnet.pl 23.06.06, 12:04
            Popieram racja - POprzedni mój wpis ni był adresowany do ciebie tylko do
            twojego adwersaża
          • Gość: vinca Re: Dojazd Tarchomina do kultury IP: *.atman.pl / *.atman.pl 23.06.06, 23:18
            Przede wszystkim ulicą Mehofera w takim ksztalcie jak teraz jezdzi tylko 126 i
            133. 133 to jak juz ktos wspomnial autobus widmo. Tak sie sklada ze mieszkam na
            osiedlu przy Mehoffera i absolutnie nie podjezdzam w kierunku Tarchomina bo to
            strata czasu a wlasnie czesto wsiadam w 126 i dalej przesiadam sie na
            Expresowej bo tak jest duzo szybciej (jakies 10 min).
            Biorac pod uwage ile autobusów jezdzi na Tarchomin: 101, 186, 508, 509 510,
            518, E4 uwazam ze rzeczywiscie spogladaniem na wlasny czubek nosa bylaby zmiana
            trasy 126. Nie sadze by ten pomysl przeszedl, zwlaszcza ze w poblizu Mehoffera
            buduje sie sporo nowych osiedli ktore obsluguje dodatkowo jeszcze tylko 144
            ktory notabene niesamowicie krąży.
            Zreszta - czy centrum handlowe Targówek można w ogole uznac za osrodek kultury?
            BZDURA
          • Gość: vinca Re: Dojazd Tarchomina do kultury IP: *.atman.pl / *.atman.pl 23.06.06, 23:26
            A w ogole to zmienmy tez trase 152 i 133 - po co maja jezdzic na jakas
            Choszczowke gdzie ani blokow nie ma ani tlumy nie mieszkaja.
            W sumie 705 tez bez sensu skreca do Nieporetu - rzucmy je od razu tez na
            Tarchomin bo przeciez taka korekta poprawi dojazd co po niektórym bywalcom tego
            forum.
            • Gość: DA Re: Dojazd Tarchomina do kultury IP: *.chello.pl 24.06.06, 00:47
              Zaczynasz być złośliwy i przesadzasz w tym. Ile autobusów jeździ na Tarchomin...
              i co z tego, żeden z nich nie jedzie akurat na Targówek. Zamiast 126 proponuję
              104, wiem że częstotliwość nie ta, ale nie oszukujmy się - 126 to też nie jest
              jakiś super często jeżdzący autobus. Samo Megoffera też jet faworyzowane np. w
              komunikacji nocnej - nie można puścić 609 i 613 normalnie, czyli Ordonówny, bo
              Megoffera nie bedzie miało dojazdu. A prawda jest taka, że tam w dzień nie ma
              specjalnie wielkich potoków, a w nocy pies z kulawą nogą nie zagląda. Zresztą -
              czy od osiedla na Mehoffera jest aż tak daleko do przystanku przy Domu Pomocy
              Społecznej? A tam byłoby i 126, i 144. I do 511 też daleko nie macie. Z tego
              znienawidzonego przez Ciebie Tarchomina ludzie muszą nieraz dalej iść do
              przystanku, a osiedle nieporównywalnie większe niż kilkadziesiąt lokali w paru
              bydynkach...
              • Gość: vinca Re: Dojazd Tarchomina do kultury IP: *.atman.pl / *.atman.pl 24.06.06, 08:00
                Hm, twierdzisz ze przesadzam z liczbą linii jeżdżących na Tarchomin - wskaż w
                takikm razie ktora z przeze mnie wymienionych tam nie jeździ...

Jesli chodzi o nocne to zgadzam się, ze ich trasy ustalone są bez sensu i
                czesto sie powtarzają, nie tylko na odcinku Mehoffera. Moim zdaniem jedna
                powinna biec wlasnie na Tarchomin a druga np Milenijną albo Modlińską lub cos w
                tym stylu.

Jesli faworyzowaniem nazywasz puszczenie dwoch rzadko kursujaych autobusów to
                pomieszkaj troche na Mehoffera i niewatpliwie szybko odczujesz te luksusy
                komunikacyjne.

Skoro twierdzisz ze mozemy podchodzic/podjezdzac do przystanku Checinska to
                dlaczego problemem dla Ciebie jest podejscie/podjechanie do przystanku na
                trasie 126?

Tarchomin nie jest przeze mnie znienawidzony - nie wiem na jakiej podstawie
                wyciągasz takie wnioski - nie podoba mi sie natomiast Twoja postawa i
                egocentryczne rozumowanie.

• Gość: DA Re: Dojazd Tarchomina do kultury IP: *.chello.pl 25.06.06, 20:01
                  Moja postawa jest egocentryczna??? Jak nrazie to Ty jesteś przeciwko zmianie
                  która poprawiłaby połączenia tysiącom ludzi, a pogorszyła garstce. Osiedle przy
                  Mehoffera to mikroskopijny wręcz zespół mieszkaniowy, i gdyby nie sąsiedztwo
                  Tarchomina to byłaby tam może jedna linia raz na godzinę (w stylu 133) a o
                  nocnych możnabyłoby tylko pomarzyć. Mi też zabrano E4 spod bloku i wcale nie
                  płaczę że musze dojśc kilkaset metrów do przystanku - jeśli to poprawiło
                  połeczenia większości. I nie porównuj podejścia do przystanku Chęcińska z
                  podejściem np. na przystanek Wiśniewo do 126... troche nie ta odległość jednak.
                  Prawda jest taka, że 126 z Tarchomina nie pasuje nikomu i sumie jeździ tam teraz
                  chyba tylko ze względu na to że gdzieś musi zawracać.
          • Gość: kayenne1 Re: Dojazd Tarchomina do kultury IP: *.atman.pl / *.atman.pl 24.06.06, 10:45
            potrzebne dla mieszkancow osiedla Mehoffera 66-70, potrzebne, zeby podjechac E4,
            czy zeby dojechac do M1. Jak bez 126 mialbym dostac sie do M1 w okol. ktorego
            pracuje>?
            • Gość: DA Re: Dojazd Tarchomina do kultury IP: *.chello.pl 25.06.06, 20:07
              Ale przecież 126 nadal byłoby na Mehoffera, z pomincięciem zaledwie dwóch
              przystanków!!! Naprawdę istnieją bardziej zamieszkane rejony które mają dalej do
              przystanku niż te kilkaset metrów z Mehoffera 66-70 i jakoś nie płaczą... A i
              podjazd na pętle chyba też jest lepszy niż loteria ne Ekspresowej czy uda się
              wsiąść... Zresztą prędzej czy później kierunki podróżowania i tak się odwrócą po
              uruchomieniu linii tramwajowej na Światowida, nie będzie już wtedy do czego
              podjeżdżać na Ekspresową.
    • Gość: Biały78 Re: Dojazd Tarchomina do kultury IP: *.aster.pl 23.06.06, 13:13
      Dobre kolo ma racje wysyłamy - w kupie siła

01-129 Dzielna 78 Pion Przewozów Zarządu Transportu Miejskiego w Warszawie

> a żeby zrekompensować stratę jej na Mehoffera można tam skierować linię 104.

( Ja w swoim imieniu dorzuciłbym 326 i pętla tego autobusu na Tarchominie )

• Gość: DA Re: Dojazd Tarchomina do kultury IP: *.chello.pl 24.06.06, 00:50
        Inna sprawa, że rejon Nowodworów potrzebuje linii która ominie stary Tarchomin
        właśnie przez Mehoffera i Ordonóny (d. Topolowa). Więc przeciwnicy mojego
        pomysłu niech nie płaczą za tym 126, bo o ile mi wiadomo planowane jest coś co
        im to aż z nawiązką zrekompensuje.
        • tarantula01 Re: Dojazd Tarchomina do kultury 24.06.06, 09:57
          Gość portalu: DA napisał(a):

> Inna sprawa, że rejon Nowodworów potrzebuje linii która ominie stary Tarchomin

Ja takiej potrzeby nie odczuwam. Poza tym wydaje mi się, że Mehoffera jest za
          wąska i nie ma zatok autobusowych, aby mogły nią częściej jeździć autobusy.
          Każdy zatrzymujący się autobus = zatrzymanie ruchu, co rano może skutecznie
          spotęgować zator, który dosyć często tworzy się na Mehoffera.
          • Gość: vinca Re: Dojazd Tarchomina do kultury IP: *.atman.pl / *.atman.pl 24.06.06, 22:22
            Zator tworzy się przed skrzyzowaniem z Modlinska a nie przez jezdzace ta ulica
            autobusy.
            Czy to, ze nie ma tam zatok dla autobusow oznacza ze mieszkancy tej ulicy nie
            maja prawa do korzystania z komunikacji miejskiej??? To jakis absurd.

Poza tym slusznie zauwazyles - TY akurat nie odczuwasz potrzeby skierowania
            Mehoffera wiekszej liczby autobusow ale gdybys przypadkiem w tym rejone
            mieszkal niewatpliwie potrzebe taka bys szybciutko poczul.
            Zreszta nie mowimy tu o zwiekszeniu ruchu autobusowego na Mehoffera tylko o
            jego zmniejszeniu.
            • Gość: DA Re: Dojazd Tarchomina do kultury IP: *.chello.pl 25.06.06, 20:10
              Nie mówimy o żadnym zmniejszeniu ruchu, a nawet zwiększeniu. 126 wg mojej
              propozycji nadal tam zostaje a jeszcze doszłoby 104.
              • tarantula01 Re: Dojazd Tarchomina do kultury 27.06.06, 03:07

> Nie mówimy o żadnym zmniejszeniu ruchu, a nawet zwiększeniu

To o czym mówimy?
          • Gość: DA Re: Dojazd Tarchomina do kultury IP: *.chello.pl 25.06.06, 20:24
            A ja taką potrzebę odczuwam. Telepanie się wszystkich linii przez cały Tarchomin
            jest idiotyczne i nikomu nie potrzebne - Nowodwory tracą czas, a Tarchomin i tak
            nie korzysta bo już nie ma w nich miejsc. Był kiedyś pomysł podzielenie obecnych
            brygad kursujących na E4 na dwie linie: jedna z nich obsługiwałaby Tarchomin
            trasą jak teraz (z tym że krótszą, podobną do dzisiejszego 404) a druga
            Nowodwory właśnie przez Mehoffera i Ordonówny (a dalej Światowida, Stefanika i
            Odkrytą). I gdyby nie to, że nadal są problemy z uruchomieniem KM na Odkrytej,
            to taki podział już dawno by wszedł i napewno doskonale by się sprawdzał. Do
            komunikacji lokalnej po Tarchominie nie potrzeba całego taboru, za to rano
            ludzie chcą jak najszybciej dotrzeć do pracy i zwiedzanie całego osiedla jakoś
            średnio im jest do sczęścia potrzebne.

Aha - i żeby było jasne, nie mieszkam na Nowodworach więc proszę mnie nie
            posądzać o widzenie tylko czubka swojego nosa. Po prostu uważam że KM na naszych
            osiedlach jest źle zorganizowana. Funkcje lokalne powinny spełniać linie zwykłe
            typu 101, 186 czy właśnie 126, które niech jadą całą długością osiedla,
            natomiast te szybkie, czerwone, powinny jak najszybciej docierać do Modlińskiej
            bez zbędnego kluczenia. Dlatego najlepszą sytuacją byłoby skierowanie E4 przez
            Modlińską i Mehoffera i dalej na Nowodwory, a 508 skrócić do Tarchomina,
            oczywiście po odpwiedniej korekcji częstotliwości obu tych linii.
            • tarantula01 Re: Dojazd Tarchomina do kultury 27.06.06, 03:06
              A ja mieszkam w Nowodworach i jak już napisałem nie widzę sensu omijania
              Tarchomina autobusem. E-4 też bardzo kluczy po Tarchominie jadąc cały czas
              prosto do Modlińskiej.
              Załóżmy, że połowa taboru z E-4 pojechałaby do Modlińskiej przez Mehoffera:
              1. Byłyby pustawe.
              2. Na skrzyżowaniu z Mehoffera dodaj sobie w czasie godziny dodatkowe 20
              autobusów (w obie strony) i wyobraź sobie zator ze względu na to, że wyjazd
              przegubowego autobusu z Mehoffera nie jest taki łatwy. Tam jezdnie nie dochodzą
              pod kątem prostym, a dodatkowo pasy są wąskie i tył autobusu zaszedłby na
              samochody obok. Można ewentualnie obsłużyć te kursy krótkimi autobusami, ale
              nie wiem, czy to jest dobry pomysł.
              • Gość: DA Re: Dojazd Tarchomina do kultury IP: *.chello.pl 27.06.06, 15:08
                Taka linia napewno nie byłaby pustawa, wystarczy popatrzeć na zapełnienie linii
                z Nowodworów. Często Tarchomin i dalsze rejony już nie bardzo mogą wsiąść. Po
                drugie - jakoś na 126 przeguby się zdarzały (jeszcze przed epoką ITSu) i masakry
                nie było. Zator na Mehoffera??? Nie sądzę. Wiadomo że taka linia nie jeździłaby
                co 3 minuty, a powiedzmy co 8. I niekoniecznie na tym odcinku akurat te busy
                musiałby by się spotykać. A nawet gdyby to i tak nie widzę problemów. Zauważ, że
                okolice dawnej Topolowej bardzo intensywnie się rozbudowują i 144 już średnio
                tam wystarcza.
    • Gość: kayenne1 Re: Dojazd Tarchomina do kultury IP: *.atman.pl / *.atman.pl 24.06.06, 10:39
      Mieszkam na Mehoffera, z linia 126 mamy 3 autobusy, wiec dziekuje bardzo za
      takie usprawnienia.
      • Gość: DA Re: Dojazd Tarchomina do kultury IP: *.chello.pl 25.06.06, 20:12
        Czy Wy potraficie czytać??? 126 nadal byłoby na Mehoffera, tylko z pominięciem
        małego, niezbyt zamieszkałego odcinka. No i z odwróceniem kierunków jazdy.
        • misiekka Re: Dojazd Tarchomina do kultury 26.06.06, 23:58
          Maly i krotki odcinek to 3/4 ulicy po tej stronie Modlinskiej.
          • Gość: DA Re: Dojazd Tarchomina do kultury IP: *.chello.pl 27.06.06, 15:09
            Tak, w większości chwasty i pola, nieużytki. O, przepraszam, jeszcze osiedle
            domków jednorodzinnych, ale jakoś rzadko tam widuje na przystanku więcej niż 1
            osobe dziennie.
            • jurek_dzbonie Re: Dojazd Tarchomina do kultury 28.06.06, 09:02
              Tak na Erazma z Zakroczymia tez stoja domki inaczej.
              Poza tym mieszkancy domow jednorodzinnych tez maja prawo skorzystania z dojazdu
              autobusem. Wypisujac swoje chciejstwo warto zainteresowac sie czy inni nie
              straca jedynego dojazdu
              • Gość: DA Re: Dojazd Tarchomina do kultury IP: *.chello.pl 30.06.06, 15:28
                Jakiego jedynego dojazdu??? W życiu nie proponowałem i nie będę proponował
                zabranie jakimś rejonom jedynego połączenia. Wiesz chociaż co jeździ po
                Mehoffera czy tak dowalasz z grubej rury z nudów? Polecam zajrzeć na jakiś plan
                komunikacji miejskiej w Warszawie zanim coś napiszesz. I oczywiście czytać
                dokładnie, a nie tylko to co chce się przeczytać i zrozumieć na własną korzyść,
                bo ja propnowałem też coś w zamian. Ale taki akt juŻ byłby niewygodny i ciężko
                go skrytykować, więc przypisujesz mi jakieś bardzo dziwne zamiary, żeby je
                dopaować do swojego tonu.
                • jurek_dzbonie Re: Dojazd Tarchomina do kultury 07.07.06, 16:28
                  Wiem bo mieszkam tam i propozycja ruszania przy swietnie sprawdzajacym sie 126
                  jest mowiac delikatnie bzdurna.
                  • Gość: DA Re: Dojazd Tarchomina do kultury IP: *.chello.pl 08.07.06, 01:35
                    Ostatnio widziałem to świetnie sprawdzające się. Wracałem akurat z Bródna. 1/3
                    wysiadła na Konwaliowej, a prawie cała reszta na Ekspresowej w oczekiwaniu na
                    coś co jedzie przez Tarchomin. W środku zostały tylko niedobitki. I nie wmawiaj
                    mi, że dla Erazma to podstawowy środek lokomocji, bo takim tekstem przedstawisz
                    wyłącznie własne wygodnictwo (omija większą część osiedla, więc można sobie
                    pustym autobusem pojeździć, a co mnie obchodzi reszta). Wychodząc z takiego
                    założenia, to ja powinienem postulować przywrócenie dawnej pętli przy Fabryce
                    Domów. Ja miałbym busy pod nosem a reszta to niech sobie rowerem jeździ...
                    • Gość: Rychu Re: Dojazd Tarchomina do kultury IP: *.spray.net.pl 09.07.06, 01:09
                      Jurek pisal, ze zawsze ktos tam wsiada lub wysiada. Czyli linia w obecnym
                      ksztacie jest potrzebna. Na szczescie ZTM nie da sie nabrac na sciemy z
                      ruszaniem swietnie sprawdzajacej sie linii.
    • Gość: Bialy78 Re: Dojazd Tarchomina do kultury IP: *.aster.pl 25.06.06, 11:05
      Czy wam podoba się czy nie ten pomysł i tak będzie po staremu, bo ZTM jest zbyt
      leniwy na jakiekolwiek zmiany zwłaszcza na terenach Białołęki może, co jedynie
      zrobić to cięcia, ale ja tam wierze w jakiś cud, że coś w tym temacie ZTM zrobi:-D.
      • afryka_dzika Re: Dojazd Tarchomina do kultury 25.06.06, 12:49
        Nie siej defetyzmu! Trzeba pisać, mailować, działać!
      • Gość: DA Re: Dojazd Tarchomina do kultury IP: *.chello.pl 25.06.06, 20:11
        Ty to już od urodzenia byłeś wieczny optymista... Jedyne na co patrzyłeś przez
        różowe okulary to to że w końcu oddadzą Twój blok do użytku, a i to nie zawsze :)
        • Gość: Bialy78 Re: Dojazd Tarchomina do kultury IP: *.aster.pl 26.06.06, 07:37
          Chciałbym uwierz wierzyć, chociaż troszkę w to, co obiecują różni ludzie, ale
          niestety wiele razy są to słowa rzucone na wiatr, ( co prawda ta sprawa wydaje
          sie w małym stopniu realna tylko znając podejście człowieka na państwowym
          stanowisku to wiadomo, po co zmieniać coś, co jest, a przecież za nadgorliwość
          nie płacą ,,coś o tym wiem:-)’’ ), ale jak wcześniej mówiłem w kupie siła
          działajmy może coś pomoże.
          • Gość: mulat Re: Dojazd Tarchomina do kultury IP: *.muw / *.internetdsl.tpnet.pl 26.06.06, 13:14
            Tylko metro i to szybko bo się zatka zupełnie
          • Gość: DA Re: Dojazd Tarchomina do kultury IP: *.chello.pl 26.06.06, 15:11
            Akurat w przypadku ZTM "powtarzające się prosby pasażerów" przynoszą skutek,
            najczęściej w postaci degradowania szybkich linii do zwykłych, ale to w końcu na
            wnioski pasażerów (taka jest prawda!). Jeden postulat nic nie da, ale jak będzie
            ich kilkanasćie to już raczej napewno zastanowią się co zrobić.
            • Gość: Bialy78 Re: Dojazd Tarchomina do kultury IP: *.aster.pl 26.06.06, 15:26
              > najczęściej w postaci degradowania szybkich linii do zwykłych,

OOO ja tu mam propozycje, aby taką linie jak 518 zrobić zwykłą, bo za bardzo nie
              rozumiem tego czerwonego numeru jak ta linia najdłużej jedzie z Nowodworów, do
              Żerania co chwila przestanek jak nie na żądanie to zwykły paranoja to 101 jest o
              wiele juz szybszy ma mniej przestanków
              • jurek_dzbonie Re: Dojazd Tarchomina do kultury 27.06.06, 14:21
                Zwykle to powinny zostac 510 i 518. E-4 na kursowanie szczytowe, a 101 na
                pospieszna.
                • Gość: byk Re: Dojazd Tarchomina do kultury IP: *.muw / *.internetdsl.tpnet.pl 27.06.06, 14:31
                  Ten jak coś wymyśli >>>>>>>>>
                • Gość: DA Re: Dojazd Tarchomina do kultury IP: *.chello.pl 27.06.06, 15:12
                  101 już był pośpieszny, nie pamiętasz?
                  • jurek_dzbonie Kiedy??? 28.06.06, 08:58
                    Liczba 101 zawsze byla oznaczeniem linii zwyklej.
                    • Gość: Bialy78 Re: Kiedy??? IP: *.aster.pl 28.06.06, 10:17
                      jurek_dzbonie napisał:

> Liczba 101 zawsze byla oznaczeniem linii zwyklej.

Chyba jak się nie mylę to kiedyś była linia H, ale nie pamiętam na Bródnie
                      pamiętam śmigała M ka
                      • misiekka Re: Kiedy??? 28.06.06, 12:43
                        Hebel nie stawal co kolek jak pozniej 509 i teraz 101. Zreszta resztki po lini
                        H to bylo 101 ale na dawnej trasie do Dw. Wschodniego.
                      • Gość: DA Re: Kiedy??? IP: *.chello.pl 30.06.06, 15:30
                        101 to dawne 509 które stało się 101 na "powtarzające się prośby pasażerów".
                        Autor tego pytania urodził się wczoraj czy tylko udaje że nie wie o co chodzi?
                        • Gość: Rychu Re: Kiedy??? IP: *.spray.net.pl 01.07.06, 00:19
                          509 zmienilo trase, wycieto mu niepotrzebne przystanki na Modlinskiej i
                          pojechalo na Goclaw, gdzie istnienie linii przyspieszonej ma uzasadnienie. Zeby
                          uzyskac pokrycie liniowe dla pasazerow mieszkajacych na Powislu po osieroconym
                          przez 509 odcinku trasy skierowano linie 101 wydluzajac ja z Dworca Wschodniego
                          do Metra Politechnika z korekta trasy na odcinku praskim (wylaczenie obslugi
                          Dabrowszczakow i Wilenskiej). I byly to bardzo dobre zmiany.
                    • Gość: DA Re: Kiedy??? IP: *.chello.pl 30.06.06, 15:29
                      Chodzi mi o trasę nie o numerek.
              • Gość: DA Re: Dojazd Tarchomina do kultury IP: *.chello.pl 27.06.06, 15:11
                518 sprawia takie wrażenie przez swoją trasę, gdyż kluczy na tarchominie.
                Zauważ, że dalej jest to przyspieszona linia. A że zatrzymuje się na Ekspresowej
                i Płochocińskiej? 508 i 510 też. Na Jagiellońskiej ma mało przystanków, to samo
                w dalszej części trasy.
                • Gość: Bialy78 Re: Dojazd Tarchomina do kultury IP: *.aster.pl 27.06.06, 15:42
                  > 518 sprawia takie wrażenie przez swoją trasę, gdyż kluczy na tarchominie.

Nie sprawia tylko tak jest jeszcze ten dobijający przystanek przy,,Szamponie" aż
                  dziwne, że na żądanie :-/
                  • Gość: DA Re: Dojazd Tarchomina do kultury IP: *.chello.pl 30.06.06, 15:34
                    Z tego dobijąjącego przystanku korzystają mieszkańcy całkiem już licznego
                    osiedla przy Ceramicznej. Widzisz, Ty mieszkasz przy Pętli i dlatego dla Ciebie
                    518 nie ma charakteru pośpiesznego. Dla mieszkających bliżej już jak najbardziej
                    ma. Wszystko zależy od punktu zamieszkania. I dlatego też moim zdaniem
                    prowadzenie wszystkich linii przez cały obszar Tarchomina jest bez sensu.
                    • tarantula01 Re: Dojazd Tarchomina do kultury 30.06.06, 23:33
                      DA, napisz do mnie.
                    • Gość: Bialy78 Re: Dojazd Tarchomina do kultury IP: *.aster.pl 03.07.06, 15:26
                      No dobra niech ci będzie, ale i tak dla mnie jest to bez sensu to, co mają
                      powiedzieć ludzie z odkrytej gdzie z tych dalszych rejonów muszą około 20 min
                      dojść do autobusu a później kolejne 25 min wyjeżdżać, z Tarchomina 518 na
                      Modlińską zamiast 15 min? Tak jakby mieszkańcy z osiedla przy Ceramicznej nie
                      mogli poświecić 5 min na dojście i nie tylko tam, bo od przestanku ĆMIELOWSKA
                      to, co blok to przystanek tak jakby nie można było ograniczyć do jednego
                      przestanku PORAJÓW lub, MYŚLIBORSKA ( chociaż oczywiście linii przyspieszonych),
                      ale to tylko moje zdanie. Uważam, że linia przyspieszona to przyspieszona a
                      zwykła to niech się zatrzymuje i krąży gdzie tylko może.
                      • Gość: DA Re: Dojazd Tarchomina do kultury IP: *.chello.pl 06.07.06, 12:03
                        Linie przyśpieszone mają mieć z założenia częste przystanki na osiedlach które
                        obsługują, potem dopiero w ważnych węzłach przesiadkowych i w centrum.
                        Pozbawianie ich przystanków na osiedlach mija się z celem, gdyż mają one
                        usprawnić dojazd do odległych rejonów miasta, a nie zmuszać mieszkańców do
                        pieszych wycieczek.

A Odkryta sama nie chce autobusów. Był pomysł skierowania jakiejś linii właśnie
                        tą ulicą, ale mieszkańcy ostro protestują.
                • Gość: Rychu Re: Dojazd Tarchomina do kultury IP: *.spray.net.pl 03.07.06, 20:19
                  Na Jagiellonskiej ma o 2 przystanki za duzo. Budzynskiej-Wdupeckiej i Zeran
                  FSO. To samo 509. Tam tramwaj jedzie za tramwajem.
                  • tarantula01 Re: Dojazd Tarchomina do kultury 03.07.06, 22:34
                    Gość portalu: Rychu napisał(a):

> i Zeran FSO. To samo 509. Tam tramwaj jedzie za tramwajem.

Chyba chodziło Ci o dyrekcję.
                    • omeri Re: Dojazd Tarchomina do kultury 03.07.06, 22:59
                      Ale nie staje przy WSPiZ!!!
                      • jurek_dzbonie Staja czeste tramwaje - starczy. 04.07.06, 17:15
                    • jurek_dzbonie Re: Dojazd Tarchomina do kultury 04.07.06, 17:16
                      Zapewne chodzilo mu o Dyrekcje FSO.... Ma racje - Budzinskiej i Dyr FSO nie dla
                      pospiesznych.
                      • Gość: DA Re: Dojazd Tarchomina do kultury IP: *.chello.pl 06.07.06, 12:08
                        Tak, tylko że ZZ z FSO mają tak silne wpływy we władzach miasta, że zagroziły
                        dymisją dyr. ZTM jak nie uruchomi przystanków. Kiedyś w rozmowie jeden z ich
                        przedstawicieli stwierdził: "ile linii musi jeździć Jagiellońską żebyście nie
                        żadali nowych przystanków? A niech jeździ ile chce, wszystkie mają się tu
                        zatrzymywać!". Pozatym Koźmiński też co i raz śle pisma o przystanki...
                        • Gość: Bialy78 Re: Dojazd Tarchomina do kultury IP: *.aster.pl 07.07.06, 13:27
                          Ale głupota nie maco wszyscy się boją wszystkich to więcej ludzi korzysta z
                          przystanku przy EC niż przy FSO to ja proponuje przy EC przystanek na żądanie
                          wszystkich pospiesznych i nawet E4 a co.
                          • Gość: DA Re: Dojazd Tarchomina do kultury IP: *.chello.pl 07.07.06, 13:36
                            Niestety, "partia" dalej rządzi, tyle że po cichu...
    • Gość: Bialy78 Re: Dojazd Tarchomina do kultury IP: *.aster.pl 07.07.06, 13:41

> Linie przyśpieszone mają mieć z założenia częste przystanki na osiedlach które
      > obsługują, potem dopiero w ważnych węzłach przesiadkowych i w centrum.
      > Pozbawianie ich przystanków na osiedlach mija się z celem, gdyż mają one
      > usprawnić dojazd do odległych rejonów miasta, a nie zmuszać mieszkańców do
      > pieszych wycieczek.
      >
      > A Odkryta sama nie chce autobusów. Był pomysł skierowania jakiejś linii właśnie
      > tą ulicą, ale mieszkańcy ostro protestują.

A jakie argumenty przedstawiają z tymi protestami pewnie jak zwykle protestują
      ci, co codziennie dojeżdżają swoimi samochodzikami i im autobus jest zbędny żeby
      pod oknami jeździł niektórzy to do miasta się w życiu nie przyzwyczają, szkoda
      słów tylko współczuje tym, co muszą codziennie z rana taki kawał dochodzić do
      autobusu, ale pewnie można przywyknąć tak jak niektórzy całe życie do PKS
      dochodzili po kilka kilometrów to co to jest taki kawałek drogi.
      • Gość: DA Re: Dojazd Tarchomina do kultury IP: *.chello.pl 08.07.06, 01:37
        Niestety masz rację. Najczęściej tak jest, że jak ja mam samochód to znaczy że
        wszyscy mają i to po 3 w rodzinie a autobus tylko stwarza zagrożenie, chałasuje
        i smrodzi... No cóż... Też im współczuję, ale niestety zawsze tak jest że
        mniejszość jest najgłośniejsza i najwięcej może.
    • Gość: Biały78 Re: Dojazd Tarchomina do kultury IP: *.aster.pl 22.08.06, 08:48
      Witam czy coś już wiadomo w sprawie petycji do ZTM o zmianie przebiegu trasy linii
      126 na Tarchominie? Wrzesień coraz bliżej.
      • Gość: Biały78 Re: Dojazd Tarchomina do kultury IP: *.aster.pl 26.08.06, 09:13
        Niestety po staremu :-((
        news.ztm.waw.pl/singlenews.php?newsnr=2072&lang=en&layout=def&category=2
      • sloggi Re: Dojazd Tarchomina do kultury 27.08.06, 11:20
        Gość portalu: Biały78 napisał(a):

> Witam czy coś już wiadomo w sprawie petycji do ZTM o zmianie przebiegu trasy
        linii 126 na Tarchominie? Wrzesień coraz bliżej.

Jedyna zmiana pożądana to skierowanie linii 126 na Nowodwory, ale ponoć tam na
        pętli już nie ma miejsca.
      • Gość: Rychu Nic nie wiadomo, bo zmiany nie bedzie. IP: *.spray.net.pl 28.08.06, 23:08
        Nie ma najmniejszego uzasadnienia, a pogarszalaby obsluge Mehoffera.
        • sibeliuss Re: Nic nie wiadomo, bo zmiany nie bedzie. 01.02.07, 20:43
          news.komunikacja.krakow.pl/kraj/index.php?id=200702013
    • Gość: wysoka Uśmiałam się :)) IP: *.aster.pl 28.08.06, 21:27
      Dojazd do "kultury" centrum handlowe Targówek-Marki :))))
      Może mi ktoś wyjaśni jaka to kultura spędzać czas wolny w centrum handlowym?
      Kino=popcorn+coca cola?
      Pizza na obiad?
      Przeceny w butikach?
      Promocje i darmowe poczęstunki jakiś produktów?
      Taaaak, to jest kultura, tylko jaka?
      • Gość: poldek Re: Uśmiałam się :)) IP: *.bajm.com.pl 30.08.06, 14:49
        jako taka byleaaka
      • Gość: edi Re: Uśmiałam się :)) IP: *.crowley.pl 31.08.06, 15:04
        Kino już nie zalicza się do kultury? ciekawe....

• sumienie.lk Kultura na miarę tarchomińskich "nowowarszawian" 02.02.07, 20:42
    • Gość: wysoka Kultura w Tarchominie i dojazd do centrum IP: *.aster.pl 28.08.06, 21:35
      Z Tarchomina jest całkiem dobry dojazd do przybytków kultury mieszczących się
      w centrum, ale korki na Modlinskiej są dużą przeszkodą.
      Odległośc też jest niemała.
      Aby skrócic czas dojazdu powinniśmy więc skupić sie raczej na tym,
      aby jak najszybciej wybudowali nam Most Północny, połączyli nas z metrem.
      Przydałyby sie tez jakieś imprezy w osiedlu, koncerty, teatry, spotkania.
      Hala widowiskowa juz jest przy nowym gimnazjum.
      • km500 Re: Kultura w Tarchominie i dojazd do centrum 30.08.06, 21:04
        W moim przypadku w dni powszednie – pracuję , zaś dojazd do kultury następuje w weekendy : )
        A weekendy nie ma korków : )

Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka