Dodaj do ulubionych

O drugą stronę ślimaka na wiadukt Głębockiej!

14.05.03, 21:37
Zielona Białołęka buduje się w obłędnym tempie. Dwa duże osiedla domów
jednorodzinnych i jedno małe, trzy czy cztery zespoły domków jednorodzinnych,
razem w bieżącym roku wprowadzi się zapewne parę tysiećy ludzi, a w przyszłym
drugie tyle.

Tymczasem cały ten obszar łączy ze światem jeden wiadukt na Głębockiej, no i
wyjazd z Ostródzkiej. Artyleryjskiej trudno liczyć, bo tylko samochody
terenowe mają szansę tamtędy przejechać. Do tego wszystkiego dochodzi spory
ruch do CH Głębocka.
Mam poważne i chyba uzasadnione obawy, że pod koniec roku zaczną się korki, a
w 2004 będziemy mieli katastrofę komunikacyjną.
Dlatego proponuję zacząć jakąś akcję uświadmiającą PT Decydentom, że Zielona
Białołęka to nie są już niezamieszkałe łąki, ale obszar całkiem zurbanizowany.
Myślę, że warto by rozważyć następujące działania zaradcze (od najtańszych):

- Dodanie drugiego wjazdu na wiadukt ul. Głębockiej od strony Os. Brzeziny.
- Remont ul. Artyleryjskiej + Bogoriów.
- Wykonanie połączenia ul. Ostródzkiej z ul. Głębocką (choćby
jednokierunkowego) przed osiedlami Viking i Brzeziny celem umożliwienia
dojazdu z Vikinga co CH Głębocka.
- Wykonanie nawierzchni na ul. Skarbka z Gór od ul. Berensona do ul.
Głębockiej.

Poza tym przydałyby się chodniki i ścieżki rowerowe wzdłuż tych ulic i wzdłuż
Głębockiej, Lewandów i Ostródzkiej. Gdzieniegdzie te chodniki już są...

Na koniec warto by może spróbować wpłynąć na CH Głębocka i CH M1, by ułatwiły
może swoim kilentom z Zielonej Białołęki dotarcie do swoich ulubionych
sklepów.
Obserwuj wątek
    • palker Re: O drugą stronę ślimaka na wiadukt Głębockiej! 14.05.03, 22:45
      Teraz mi się przypomniało, że w ubiegłym roku widziałem ogłoszenie b.Gminy
      Białołęka o przetargu na wykonanie chodników i ścieżki rowerowej wzdłuż
      Głębockiej. Zdechła gmina, zdechł widać i ten projekt.
      • chaladia Amen! 14.05.03, 23:41
        palker napisał:

"Zdechła gmina, zdechł widać i ten projekt."

Niech Mu ziemia lekką będzie. A najlepej piaseczek, bo to dobra podsypka pod
        kostkę brukową...
        • sloggi Re: Amen! 15.05.03, 13:15
          W budżecie Dzielnicy Białołęka była na 2003 rok zarezerwowana jakaś kwota
          na "kompleksową przebudowę ulicy Głębockiej - odcinek Toruńska-Lewandów".

p.s. szkoda Chaladia, że nie bierzesz pod uwagę w swoich planach realnych
          możliwości finansowych
          • bbkk Re: Amen! 15.05.03, 14:29
            Biorąc pod uwagę jak duży obszar potrzebuje kanalizacji to nie widzę za bardzo
            rozbudowy Głębockiej.
          • chaladia Re: Amen! 15.05.03, 19:13
            sloggi napisał:

> p.s. szkoda Chaladia, że nie bierzesz pod uwagę w swoich planach realnych
            > możliwości finansowych

Sloggi, pieniądze są, tylko wydawane są bez sensu. Czy przypominasz sobie apel
            gwiazdy PO, p. Prezydenta Kozaka o 60 mln zł na odbudowę wiaduktów w Al.
            Jerozolimskich, gdy "na oko" było widać, że starczy 30, a tak naprawdę, to
            Mostostal zrobił robotę za 20?

Widać z tego, że nasi Włodarze kontaraktują tylko to, na co jest 3 razy więcej
            kasy niż potrzeba, bo jest z czego wziąć "w łapę". Najlepiej rzeczy nietypowe i
            trudne do wycenienia "na oko". Vide arcydziało P.Piskorskiego pod
            tytułem "Tunel Wisłostrady".

Dlatego twierdzę, że gdyby w Warszawie zamiast łapówkarzy wcześniej a obecnie
            pieniacza i antykomunisty bez pojęcia o zarządzaniu miastem stanął ktoś, kto
            zwyczajnie wie, co potrzeba i za ile mniej-więcej powinno to się udac zrobić,
            to wkrótce skończyłyby się nasze inwestycyjne kłopoty.
            • sloggi Re: Amen! 16.05.03, 08:35
              Piszesz "gdyby", "powinno" - dlatego ja mówię o realiach.
              Z tych marzeń o porządku i uczciwości niczego nie zbudujesz.
              Poza tym to tzw. biedne rubieże Białołęki - a według ratusza Białołęka to
              obszar między Wisłą i Modlińską.
              • chaladia Już niedługo... 16.05.03, 09:02
                Już niedługo ta opinia będzie sluszna. Kilkanaście tysięcy głosów w następnych
                wyborach to spora siła, z którą nasza Klasa Politczna będzie się musiała liczyć.
                • chaladia Właśnie się dowiedziałem... 25.05.03, 20:07
                  ... że zaplanowano następne etapy budowy Derb - do 1500 jednostek mieszkalnych.
                  Do tego dochodzi kilkaset willi i rezydencji na Ruskowym Brodzie, Kobiałce i
                  Ostródzkiej, rosnący w oczach Agroman, kilka mniejszych osiedli, że o nas
                  (mieszkańcach Grabiny) nie wspomę. Jeżeli ten drugi ślimak nie powstanie,
                  będziemy mieli w przyszłym roku (gdy to się zasiedli) upiorny korek i sporo
                  stłuczek, oby nie poważaniejszych wypadków.
                  • Gość: mlopaci Re: Właśnie się dowiedziałem... IP: *.gazeta.pl 25.11.03, 12:22
                    O Grabinie nie wspominaj, bo nalezy do gminy Nieporet, a nie do miasta Warszawy
                    www.nieporet.pl/gmina/images/mapa.gif
                    • chaladia Zaiste! 25.11.03, 13:18
                      Zaiste, jestem wsiochem z Grabiny. Jednakże zakupy robię w 90% w Warszawie
                      (Centrum Głębocka, czasami Auchan, Selgros) i oczekuję iż Centrum Głębocka, w
                      którym zostawiam parę tysięcy zł miesięcznie coś z tym zrobi...
                      • sloggi Re: Zaiste! 25.11.03, 13:37
                        Chaladi, a może kupuj w innym miejscu?
                        Ostatnio bardzo modne jest kupowanie na rynku lokalnym. Czasami mam wrażenie
                        (nie obrażając Cię), że nie zauważasz, że jesteś w Polsce. Tu nikt, jeśli nie
                        musi, niczego nie zrobi - zrozum to.
                        Miasto kładki nad Ostródzką nie zrobi, a T.y chcesz wiraże budować?
                        • chaladia Re: Zaiste! 25.11.03, 15:12
                          A gdzież że ja do jasnej Anielki mam kupować?
                          Najbliższy w przweciwną stronę jest sklep "Anka" w Głogach. Na Grabinie jest
                          tylko mały kiosk z rybą mydłem i powidłem, w którym wszystko nieświeże z racji
                          małego obrotu i drogie z tej samej przyczyny, do tego obsługa chamska.
                          Wobec powyzszego najbliższa "cywilizacja" to bazarek na Kondratowicza, Centrum
                          Głębocka, M1 i Auchan. Wszystko mnie-więcej 9-11 km.

Teraz na temat kładki na osi Ostródzkiej. Taka zabawka w wersji dla samochodów
                          osobowych to bite 20 milionów złotych, a w wersji dla pieszych blisko 10, co
                          gorsza - kto będzie chciał dyrdać z siatami od Carrefoura taki kawał. Kolejkę
                          typu "ciuchcia" puścić by trzeba - atrakcja dla dzieci, ale dla dorosłych nic
                          ciekawego. Znacznie taniej by było pociągnąć asfaltową uliczkę z chodnikiem i
                          scieżką rowerową wzdłuż Vikinga i Agromana po trasie istniejącej już gruntówki.
                          Na dobrą sprawę niewiele by się nadkładało drogi do Carrefoura. Zakładając, że
                          metr bieżący takiego czegoś nie powinien kosztować więcej niż 1200 zł, to za
                          całe pół kilometra Planeta (mają za pętlą na Ostródzkiej) "z pocałowaniem ręki"
                          wzięłaby 600 tysięcy (projektu i ew. wykupu gruntów nie liczę). Vikingowcy też
                          mogliby się do tej inwestycji dołozyć.
                          • sloggi Re: Zaiste! 25.11.03, 15:42
                            Vikingowcy raczej wolą jeździć na okrągło, byle tylko na Ostródzkiej był
                            mniejszy ruch.
                            Agroman nie chce słyszeć o przystanku 132 koło osiedla, bo to będzie hałas.
                            • chaladia Re: Zaiste! 25.11.03, 16:08
                              Źle zaprogramowane światła na Płochocińskiej rzuciły na Ostródzką 50% tych
                              samochodów, które na dobrą sprawę powinny jechać do Mostu Toruńskiego
                              Płochocińską i Marywilską lub Modlińską. Wiem, bo sam tak jeżdżę, zaczynając
                              Długorzeczną. I to jest przyczyna dużego ruchu rano na Ostródzkiej.
                              Przedłużenie Artyleryjskiej niewiele by sytuację zmieniło.
                              NB. Obecna ul. Artyleryjska to już nie ulica, tylko tor przeszkód.
                              • Gość: mlopaci Re: Zaiste! IP: *.gazeta.pl 25.11.03, 17:35
                                Na moje wyczucie te swiatla sa sterowane petla indukcyjna - wystarczy ze na
                                Kobialce stanie 1 samochod i juz sie przelaczaja. To samo jest na nastepnych
                                swiatlach.
                                Jazdy przez Ostrodzka pare razy probowalem, ale w sumie nie wychodzi to lepiej
                                niz Plochocinska - Marywilska - Most Grota
    • chaladia Pozwalam sobie odgrzać ten wątek... 24.11.03, 20:43
      W niedzielę korek przed wjazem na mostek sięgał na kiladziesiąt metrów w głąb
      Trasy Toruńskiej. To już przestaje być zabawne - a wkróce możemy doczekać się
      pierwszych stłuczek. Czy to naprawdę taki problem zrobić 100 mb jednopasmowej
      uliczki?
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka