Gość: to ja IP: *.121.225.195.static.bait.pl 04.12.07, 22:42 Oczywiscie idea sluszna, ale az cisnie sie pytanie: czy ci ludzie kupujac obietnice zbudowania mieszkania byli tak glupi, ze nawet nie obejzeli dzialki na ktorej ma ono powstac? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: Rychu Wracac do jaskin! Widzialy galy co braly. IP: *.spray.net.pl 05.12.07, 03:17 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość Re: Skorosze wciąż walczą ze śmieciami IP: 194.196.236.* 05.12.07, 08:51 Ależ oczywiście że obejrzeli! I kupowali stosunkowo tanie mieszkania żeby teraz podnosić larum... Jak przeniosą sortownie komuś innemu pod nos to powinni dopłacać teraz do mieszkań Odpowiedz Link Zgłoś
momas Re: Skorosze wciąż walczą ze śmieciami 05.12.07, 09:16 Uchwała Rady Dzielnicy to tylko uchwała...łopatologicznie - pobożne życzenie. MPO jest, owszem - spółką miejską, ale jest to spółka z.oo. Jets to jej teren, a nie miasta. Spółdzielnia/deweloper może dogadać sie z MPO i wykupić grunt. Swoją drogą, podobna sytuacja szykuje sie na Woli - tam obok zlewni MPO dewrloper buduje osiedle. Pisałam o tym na forum Warszawa - odsyłając do linku cymberasa z forum Wola... forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=290&w=72670786 Czy za jakiś czas możemy sie spodziewac interwencji GW i w tej sprawie? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Paux Walczmy z głupotą mieszkańców os.Skorosze! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.12.07, 09:28 Kupując mieszkania ci ludzie dokładnie wiedzieli co jest w ich okolicy, teraz ja też mogę zacząć krzyczeć żeby ograniczyć ruch samochodowy w tej okolicy bo przez to buractwo permanentnie stoję w korkach. Proponuję rozbudowę sortowni przecież jest potrzebna! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ObywatelNN Rozbudować sortownię! Kto jest za? Zbieram podpisy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.12.07, 09:30 Zbierzmy 2 tysiące podpisów za rozbudową i pozostawieniem sortowni na Skoroszach. Przecież jest ona bardzo potrzebna! Albo zamias jej wybudujmy tam spalarnię śmieci i odpadów komunalnych! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: :) Re: Rozbudować sortownię! Kto jest za? Zbieram po IP: *.internetdsl.tpnet.pl 05.12.07, 10:36 jestem za. gdzie można podpisać? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: T Re: Rozbudować sortownię! Kto jest za? Zbieram po IP: *.dialog.net.pl 06.12.07, 11:26 Jestem za. Dożuciłbym jeszcze oczyszczalnię ścieków. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: to ja Re: Skorosze wciąż walczą ze śmieciami IP: 194.181.0.* 05.12.07, 10:53 No wlasnie - to jest troche nie fair. Kupuje sie mieszkanie z pewna wada (baza MPO, brak ulicy...), przez co taniej niz np. kilka budynkow dalej. A potem zaczyna sie krzyczec, ze ta wada przeszkadza i zada jej usuniecia na koszt kogos innego. Inni nabywcy swiadomie zaplacili wiecej, wybierajac mieszkanie bez wad. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Paweł Re: Skorosze wciąż walczą ze śmieciami IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.12.07, 11:09 Jeżeli chcą ich usunąć z tamtego miejsca niech wykupią tamten teren, wykupią nowe miejsce i za własne środki wybudują nową bazę wraz z infrastrukturą. Dlaczego ja (mieszkaniec Warszawy) mam płacić z moich podatków za to żeby komuś podnieść komfort życia! Idiotyzm! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: robert Skorosze wciąż walczą ze śmieciami IP: *.171.1.226.crowley.pl 05.12.07, 11:09 Ciekaw jestem ilu protestujących to właściciele mieszkań przeznaczonych do sprzedaży na rynku wtórnym. Kupili mieszkania z wadą (lokalizacja sortowni), a na sprzedaży chcą zrobić biznes życia!?. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Protestujący! I jeszcze zakazać lotów na Okęcie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.12.07, 11:13 Zakazać latania samolotów na Okęcie nad naszymi domami, przecież to tak hałasuje dzieci nie mogą spać! A jak się tu sprowadzaliśmy to nie było lotniska, tak jak baza MPO powstało w ciągu jednej nocy! A i doprowadźcie nam metro pod klatkę! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: T Re: I jeszcze zakazać lotów na Okęcie IP: *.dialog.net.pl 06.12.07, 11:29 Tylko jak będziecie to metro pod klatkędoprowadzać to nie zróbcie przy tej okazji rozkopó, bo będzie nam to strasznie przeszkadzało. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Szczurołap Jaki GAZETA ma w tym interes? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.12.07, 11:33 To już drugi w ostatnim czasie artykuł na ten temat. Artykuł który w ogóle nie powinien powstać! Czyżby jakiś redaktorek miał tam parę mieszkań na sprzedaż i nie mógł ich opchnąć z dużym zyskiem. Coś tu mi śmierdzi, i to nie śmieci z MPO a raczej czosnek! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Zino Skorosze wciąż walczą ze śmieciami IP: 62.111.194.* 05.12.07, 12:13 A ja nie zgodzę z przeważającą częścią moich przedmówców. Jak to mówią punkt myślenia zależy od miejsca siedzenia. Sam nie jestem mieszkańcem bloków sąsiadujących z sortownią śmieci, ale jak czytam z jakimi niedogodnościami jest to związane to rozumiem działania ludzi, którzy próbują te niedogodności zlikwidować. Owszem, można stwierdzić - "widziały gały co brały", ale czy to oznacza,że ci mieszkańcy tracą jakiekolwiek prawo do podejmowania działań mających na celu polepszenie komfortu ich życia. Gdybyśmy tak zakładali, to porównując wybór mieszkania z wyborem małżonka, rozwód byłby prawnie zakazany. Może porównanie zbyt daleko idące, ale coś w tym jest. Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Paweł Re: Skorosze wciąż walczą ze śmieciami IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.12.07, 12:25 > ale czy to oznacza,że ci mieszkańcy tracą jakiekolwiek prawo do podejmowania działań > mających na celu polepszenie komfortu ich życia. Mieszkańcy nie tracą prawa do podejmowania takowych działań tylko niech jako wspólnota mieszkaniowa poniosą koszty rekompensaty miastu i MPO budowy bazy na nowym miejscu. Ja jak sobie wykładam kafelki i odnawiam ściany nie narażam nikogo na straty, a Ci mieszkańcy narażają w pewnym stopniu każdego mieszkańca Warszawy. A za pieniądze wydane na nową bazę wole żeby została poprawiona jakas ulica itp. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: boss Re: Skorosze wciąż walczą ze śmieciami IP: *.pkobp.pl 05.12.07, 13:12 Nie do końca tak było... sortownia miała być zlikwidowana ze wzgledu na budowe osiedli..dlatego powstały tam bloki i nagle w tajemiczych okoliczonościach zostało pzedłużone pozwolenie.... to jest powodem protestów Odpowiedz Link Zgłoś
momas Re: Skorosze wciąż walczą ze śmieciami 05.12.07, 13:21 Boss -poproszę o konkrety. KTo obiecywała, ze MPO będzie zlikwidowane? O ile wiem, to jest to teren MPo. Czy Mpo dobrowolnie zrzekła się swojego gruntu, bo deweloprerzy bedą budować mieszkania?? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Paweł Re: Skorosze wciąż walczą ze śmieciami IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.12.07, 13:24 Niestety nie miała zostać zlikwidowana ale były plany potencjalnej likwidacji a to jest róznica, ale jeżeli strony nie wyraziły takiej inicjatywy (deweloper nie chciał dołożyć się do przeprowadzki i budowy na nowym miejscu) i oszukiwał kupców stwierdzeniem że będzie zlikwidowana to sami sobie są winni. Odpowiedz Link Zgłoś
momas Re: Skorosze wciąż walczą ze śmieciami 05.12.07, 13:31 Chciałabym zrozumieć dobrze.Potencjalne plany likwidacji. CZYJE to były plany???? Czy MPO bylo stroną w tych planach? Chodzi mi o to, czy negocjacje były miedzy właścicielem gruntu (tu MPO) a deweloperem???? jezeli tak, to moim zdaniem wszystko jest jasne. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Paweł Re: Skorosze wciąż walczą ze śmieciami IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.12.07, 13:39 To chyba były plany gminy czyli organu któremu nie podlega de facto MPO, być może był jakiś układ między deweloperem a gminą (dzielnicą). To gmina planowała likwidację bazy a nie MPO więc to tak jakbym ja planował dymisję prezydenta. Ludzie dali się nabić w butelkę i tyle! Odpowiedz Link Zgłoś
momas Re: Skorosze wciąż walczą ze śmieciami 05.12.07, 13:52 Właśnie. dokładnie o to mi chodzi. To tak jak niedawne sprzedawanie gruntów na których leży stadion X....I budowanie z tych pieniędzy mostów. (dla wyjaśnienia - warszawa NIE MOZE sprzedawać tych gruntów, bosaone własnością Skarbu Państwa, a nie miasta. Niestety, inwestycja pt kupno mieszkania to dla niejednego najpoważniejszy wydatek w zyciu. Dlatego warto poświęcić trochę czasu, by dokladniej przyjrzeć sie inwestycji. Jeżeli samemu nie potrafi się szukać odpowiednich aktów prwanych i kompetencji (np. ot chociazby, czy uchwala Radzy Dzielnicy jest aktem prawa lokalnego???, powinien zaangażować prawnika. Oczywiście, sa to koszty - ale zupelnie niewspólmierne do ponoszonych przy kupnie mieszkania. Aha - nie jestem prawnikiem. Tylko wkurza mnie fakt, ze ludzie kupują na hurrra, wierzą w obietnice bez pokrycia (czasami z prawnego punktu niewykonalne, a potem płacz i zgrzytanie zębów. Mało to takich przykładów w naszym mieście? Pierwsze z brzegu - Chomicżówka, Białołeka, Radiowo. Niestety, koszt ponoszą pozostali mieszkańcy Warszawy. Finansowe, , ze nie wspomnę o innych, typu stanie w korkach etc No i szykują się kolejne - o czym już pisałam (Wola, też MPO - zlewnia szamba - zapachy nieporównywalne :)) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Paweł Re: Skorosze wciąż walczą ze śmieciami IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.12.07, 14:01 Dokładnie się z Tobą zgadzam, a potem jest rwetes jak w Falenicy ze schroniskiem dla zwierząt! Najpierw trzeba pomyśleć i nawet zainwestować w opinię, żeby potem nie płakać i po próżnicy nie bić piany! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: T Re: Skorosze wciąż walczą ze śmieciami IP: *.dialog.net.pl 06.12.07, 11:35 A kto obiecywał? Developer? To niech protestują u developera. Mi developer obiecałbudowę drogi dojazdowej do osiedla... i już2 lata mieszkam a dojazdu brak... ale do miasta pretensji nie mam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: T Re: Skorosze wciąż walczą ze śmieciami IP: *.dialog.net.pl 06.12.07, 11:33 Ależ nikt im nie broni podejmowania działań. Ale niech oni za te działania płacą a nie rządają od innych. Ja zapłąciłem za mieszkanie drożej, żeby mieć je w dobrej okolicy, oni wybrali złąokolicężeby było taniej... i dlaczego ja mam płącić za polepszenie ich okolicy? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: boss Re: Skorosze wciąż walczą ze śmieciami IP: *.pkobp.pl 05.12.07, 12:15 Tak tylko, że w planach była zapisana likwidacja bazy a tymczasem zostało przedłużone pozwolenia i to jest powód protestów Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: odp Re: Skorosze wciąż walczą ze śmieciami IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.12.07, 12:19 I jest zapisana na 2014 rok. Wtedy jak było przedłużane pozwolenie nie było głosów przeciw. Odpowiedz Link Zgłoś
momas Re: Skorosze wciąż walczą ze śmieciami 05.12.07, 13:27 w czyjch planach? Planach gminy, planach MPO, planach deweloperów, planach mieszkańców? Zapisane w plane w planach - to dość enigmatyczne stwierdzenie.... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: plantator Re: Skorosze wciąż walczą ze śmieciami IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.12.07, 13:45 Gmina planuje że MPO zaplanuje zmianę lokalizacji a deweloperzy dla planów stworzenia planów trzymają kciuki. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tomek Re: Skorosze wciąż walczą ze śmieciami IP: *.aster.pl 05.12.07, 17:29 Po pierwsze: To, że ktoś jest właściclem ternu nie oznacza, że może robić na nim co mu się podoba. Decyzja odnośnie bazy mpo była wydana czasowo. Po upływie czasu organ wydający decyzję ponowanie analzuje wniosek, czy baza może dalej być w obecnej lokalizacji w tym przypadki prawo nie zezwala bo powstały nowe osiedla. Po drugie: Mieszkancy nie protestują przeciwko samej bazie tylko uciążliwości jakie powoduje z powodu braku przestrzegania zasad higieny. Szczury wydostają się na osiedla.... Używając Twojej logiki rozmytej... Jeśli pies sąsiada zacznie robić na twoją wycieraczkę to też będzie twój problem bo sąsiad powie, ze mieszkał tutaj wcześniej i jego pies zawsze robił na tą wycieraczkę..... :-))))hahaha Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: monkeykong Re: Skorosze wciąż walczą ze śmieciami IP: *.internetdsl.tpnet.pl 05.12.07, 19:32 Najłatwiej kupić mieszkanie obok schroniska dla psów, w okolicy gdzie planowana jest obwodnica czy oczyszczalnia ścieków, a później płakać, chodzić do prasy, pisać masę listów z prośbą o rozwiązanie problemów... dramat... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Paweł Re: Skorosze wciąż walczą ze śmieciami IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.12.07, 09:28 > Po pierwsze: > To, że ktoś jest właściclem ternu nie oznacza, że może robić na nim > co mu się podoba. To właśnie MPO nie robi tego co im się podoba, tylko to do czego ta firma została stworzona. Jeżeli Sanepid i inne służby sanitarne ich kontrolują i nie wykazują nadużyć to jest OK. > Po drugie: > Mieszkancy nie protestują przeciwko samej bazie tylko uciążliwości > jakie powoduje z powodu braku przestrzegania zasad higieny. Szczury > wydostają się na osiedla.... To może mieszkańcy Szczęśliwic powinni zaprotestować i zażądać zasypania Jeziorka gdyż jest ono siedliskiem szczurów? Zastanów się co piszesz, bo tak głupiej retoryki trudno nie wyśmiać! Odpowiedz Link Zgłoś
momas Re: Skorosze wciąż walczą ze śmieciami 06.12.07, 10:24 jeżeli ktoś jest właścicielem terenu i działa na tym terenie zgodnie z normami ochrony środowiska (gdzie jest raport, wykazujący, ze działa niezgodnie? gdzie jest opinia sanepidu np, i innych?)to jakie są podstawy do likwidacji bazy? Jakie były odstawy do nieprzedłużania pozwolenia na działalność? po drugie: "czy baza może dalej być w obecnej lokalizacji w tym przypadki prawo nie zezwala bo powstały nowe osiedla." prawo nie zezwala na powstawanie nowych osiedli - o ile istnieje plan zagospodarowania przestrzennego. W Pl, jeżeli nie ma planu - można zbudować wszystko (w przeciwieństwie do innych krajów cywilizowanych, gdzie nie ma planyu - nic nie zbudujesz). Kto uchwalił takie prawo? Sejm. Kto wybiera Sejm??? Dlaczego nie planow zagospodarownia? od 1995 roku się slimaczą (dzisiejszy artykuł w stołecznej) Trzecia sprawa: MPO jest właścicielem terenu... Jest to spółka prawa handlowego. Ma statutowe obowiązki. Prezes nie może działać na szkodę formy. A likwidacja sortowni śmieci . Jeżeli nie ma negatywnych opinii wymienionych organów, jakie ma podstawy by likwidować ( tu od razu wszedłby prokurator). Poleciałby Prezes i rada nadzorcza -wybierana przez prezydenta warszawy (to właśne oznacza, że jest to spółka miejska). Mam dalej pisać? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: JB A ja proponuję ich przenieść. IP: *.dialog.net.pl 06.12.07, 11:24 Baza MPO była tam odkąd pamiętam... a wokół były pola. Jak ktoś chce kupować mieszkania na osiedlu budowanym wokół bazy MPO to niech się liczy z tym, że mu będzie śmierdziało. Proponuję zbierać podpisy w sprawie przeniesienie tych mieszkańców w inną lokacje... bo przeszkadzają funkcjonowaniu oczyszczania miasta. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Paweł Skorosze osiedle za płotem IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.12.07, 11:36 O ile dobrze kojarzę to os.Skorosze jest osiedlem zamkniętym. W związku z tym nie mamy obowiązku OTWIERAĆ się na ich problemy skoro sami wybrali życie za płotem w swoistym getcie. Tylko śmiech bierze że mają że taki mają fajny płotek a szczurki nic sobie z tego nie robią. Może czas pomyśleć o murze (trzy metrowym). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Zino Re: Skorosze osiedle za płotem IP: *.aster.pl 07.12.07, 01:11 Widzę, że masz jakiś uraz na tle osiedla Skorosze. Nie jest to "osiedle za płotem" tylko normalne, nowoczesne osiedle mieszkaniowe takie jakich mnóstwo w Warszawie. Nie rozumiem ludzi, którzy nazywają je "Kombinatem Skorosze" lub "Królestwem Ebejotu". Owszem, jest dosyć ścisłe zagęszczenie bloków, ale tak po prostu się dzisiaj buduje. Podobnie wygląda kwestia, mieszkania jak to określasz "za płotem" - naprawdę nie jestem w stanie znaleźć dzisiaj nowego osiedla w Warszawie (co więcej, w Polsce), które nie było by ogrodzone i nie posiadało jakiegokolwiek systemu ochrony. Czy to powoduje, że osiedla te pretendują do miana Getta? Nie oceniajmy tematu na zasadzie - "Takie jest moje zdanie i się z nim w zupełności zgadzam".Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ag Skorosze wciąż walczą ze śmieciami IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.12.07, 21:12 A przy jakich dokładnie ulicach mieści się to MPO? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kwaśny Re: Skorosze wciąż walczą ze śmieciami IP: *.aster.pl 21.03.08, 00:17 Na ulicy Sosnkowskiego ww stadionu KS URSUS i basenu SKALAR ,kiedyś faktycznie były tu pola i p."Rolnik" kapustę uprawiał ale dziś pomimo że są to obrzeża Warszawy mieszka tu coraz więcej ludzi.Osobiście baza MPO nie jest tu największym problemem ,lecz to co Ci "ludzie " robią na jej terenie nie zgodnie z prawem i jakimkolwiek dobrym wychowaniem np.przeciąganie kontenerów po placu około 1-2 w nocy i pozostawianie na noc wielkich gór odpadów (śmieci) z tego co mi wiadomo maja pozwolenie tylko na prace w godzinach nazwijmy to dziennych ale to taki mały szczegół. Odpowiedz Link Zgłoś