Gość: Rolnik IP: 217.97.163.* 11.02.02, 08:43 Proszę o odpowiedź liberalnych ekonomistów z tego forum- co jeszcze ma zrobić polski rolnik by się obronić przed likwidacją swojego gospodarstwa(taniej produkować i sprzedawać już nie można). Rolnik Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: GP Re: 50 gr za 1 kg jabłek IP: 217.153.60.* 11.02.02, 09:22 Przetworzyć jabłka i przedawać konfitury (kupuję bardzo dobre 7 zł za mały słoiczek - może 200g). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Rycho Re: Do rolnika IP: 10.133.128.* 11.02.02, 09:43 Powiedz co ma zrobić KAŻDY człowiek żeby przeżyć.Nie ma co dzielić Polaków na rolników i resztę.Osobiście współczuję każdemu komu jest ciężko,ale co może zrobić państwo Polskie w sytuacji gdy tych co trzeba wspomóc jest dużo?Komu zabrać?Co ma do tego liberalizm?Może masz jakieś pomysły.Ja osobiście nie widzę możliwości radykalnej poprawy.Przy dobrym rządzeniu czeka nas bardzo wiele lat chudych i może powolnej poprawy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: GP Re: Do rolnika IP: 217.153.60.* 11.02.02, 11:32 Gość portalu: Rycho napisał(a): > Powiedz co ma zrobić KAŻDY człowiek żeby przeżyć.Nie ma co dzielić Polaków na > rolników i resztę. GP: Nie ma recept dla "każdego". Osobiście współczuję każdemu komu jest ciężko,ale co może > zrobić państwo Polskie w sytuacji gdy tych co trzeba wspomóc jest dużo? GP: Nie przeszkadzać. Wtedy gospodarka poradzi sobie sama. W przeciwnym razie "potrzebujących" będzie jeszcze więcej. Komu > zabrać? GP: NIKOMU! Co ma do tego liberalizm? GP: Zakłada prywatyzację i minimum Państwa w Państwie. Może masz jakieś pomysły. GP: Zmiana filozofii rządzenia krajem. Ja osobiście nie widzę > > możliwości radykalnej poprawy. GP: Nikt rozsądny nie oczekuje cudów. Ale jeśli nie zaczniemy to nie uda się skończyć. Przy dobrym rządzeniu czeka nas bardzo wiele lat > chudych i może powolnej poprawy. GP: BINGO Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: druid Re: 50 gr za 1 kg jabłek IP: 212.244.191.* 11.02.02, 10:33 Gość portalu: Rolnik napisał(a): > Proszę o odpowiedź liberalnych ekonomistów z tego forum- co jeszcze ma zrobić > polski rolnik by się obronić przed likwidacją swojego gospodarstwa(taniej > produkować i sprzedawać już nie można). > Rolnik o to jablka takie tanie? przeplacam, w moim pobliskim sklepie chca 4 pln za kg. A co sie tyczy gospodarstwa, to tak jak kazdy inny rodzaj dzialalnosci gospodarczej i ten jest narazony na ryzyko bankructwa. Przeciez juz chyba dawno nie ma feudalizmu i chlopi nie sa przywiazani do ziemi? Tylko jeszcze nie rozumiem, co ma do tego liberalna ekonomia? Przeciez w Polsce jej nie ma. Mamy za to mamy czysty etatyzm i fiskalizm na miare najlepszych wzorcow socjalistycznych :-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: MACIEJ Re: 50 gr za 1 kg jabłek IP: *.ny5030.east.verizon.net 12.02.02, 03:24 Gość portalu: druid napisał(a): > Tylko jeszcze nie rozumiem, co ma do tego liberalna ekonomia? Przeciez w Polsce > > jej nie ma. Mamy za to mamy czysty etatyzm i fiskalizm na miare najlepszych > wzorcow socjalistycznych :-) Nic dodac nic ujac. Ja za Golden Delicious place 70 centow za funt,czyli 1,50doll za kilo(6,30 zl za kilo). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Rolnik Re: 50 gr za 1 kg jabłek IP: 217.97.163.* 12.02.02, 08:22 Polska ziemia jałowieje, liberałowie zarzucają nam lenistwo i głupotę(te symboliczne chwasty na naszych polach wypomniane na tym forum) Sytuacja polskiego sadownictwa jest kwintesencją sytuacji w całym rolnictwie i całej polskiej gospodarce- jeszcze niedawno Polska była uważana za mocarstwo sadownicze. Wydawało się, że w nowej sytuacji właśnie takie dziedziny jak sadownictwo i warzywnictwo(działy w rolnictwie najbardziej pracochłonne) są alternatywą dla polskich rolników. Jednak stało się inaczej. Kolejne sady są likwidowane a moi sąsiedzi jedzą jabłka Made in Tyrol. Każe się mi czekać 10 lat na zrównie moich praw z prawami kolegi z Tyrolu. Pan Wysoki Komisarz wkurzył się, gdy ktoś wspomniał o cłach na towary z Unii i zagroził wyrokiem 20 lat separacji Polski z UE. Czy w takim stanie rzezcy któryś z liberałów zgłosi się do mnie do gospodarstwa do zbierania jabłek za 50 gr- w przecinym razie oczekuję porady co powinienem zrobić(przerabiać jabłek na dżem nie mam zamiaru- jestem rolnikiem i chcę robić to na czym się znam, tak jak moi koledzu w Unii) Oczywiście nie musimy produkować w Polsce jabłek. Ale jak nie jabłka to co? Pozdrawiam Rolnik Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: GP Re: 50 gr za 1 kg jabłek IP: 217.153.60.* 12.02.02, 08:44 I wtym rzecz. Niech się wali pali - będziesz uprawiał jabłka. Większość wypowiedzi w tym wątku dotyczyło ceny jabłek w sklepie - różnica jest znaczna. Dlaczego nie zastanowisz się w jaki sposób zachować dla siebie większą część tej kwoty? Wolisz żeby zrobili to inni? To sprzedawaj swoje jabłka choćby po 50gr/kg. A wydaje ci się, że zostając poza unią łatwiej ci będzie z nią konkurować? Na jakim rynku? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Rycho Re: Do Rolnika IP: 10.133.128.* 12.02.02, 09:01 Powiedz konkretnie czym charakteryzuje się liberalizm i co w nim jest niedobrego.Nie gadaj o liberałach tylko o liberaliżmie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: GP Re: Do Rolnika IP: 217.153.60.* 12.02.02, 09:18 Jak to czym? Nie zabrania ludziom kupować pomarańczy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Rycho Re: Do Rolnika IP: 10.133.128.* 12.02.02, 09:25 GP zdaje mi się że mamy trochę podobne podejście do tematu ,ale chciałbym otrzymać odpowiedż od Rolnika. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Rolnik Re: Do Rolnika IP: 217.97.163.* 12.02.02, 10:39 Produkuję dobrze i tanio- niestety będę musiłał zamknąć swój interes(jak zresztą wielu w tym kraju)gdyż zafundowali mi liberałowie(ci od bezcłowego handelu)dampingową konkurencję. Nie jest to problem jednostkowy- likwidacji ulega cały dział produkcji rolnej w Polsce. Kto to jest liberał? to ten ktory otworzył nasze granice dla importu przed 10 laty w zamian za pustą obietnicę przyjęcia do UE za 20 lat! Za chwilę sprzedam swoją zimię(najprawdopodobniej rolnikom z Tyrolu) i pójdę na kuroniówkę. Oczywiście dla liberałów parę procent bezrobotnych więcej w Polsce, nie stanowi problemu(i Trzeci Świat na polskiej wsi w środku Europy- również) Gdy pokazuję na własnym przykładzie, że nie ciemnota polskiego chłopa jest temu winna liberałowie negują- oni widzą lepiej. Rolnik Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: druid Re: 50 gr za 1 kg jabłek IP: 212.244.191.* 12.02.02, 10:42 Gość portalu: Rolnik napisał(a): > Polska ziemia jałowieje, liberałowie zarzucają nam lenistwo i głupotę(te > symboliczne chwasty na naszych polach wypomniane na tym forum) ===Ktorych konkretnie liberalow masz na mysli? Bo mam wrazenie, ze ci o ktorych mowisz raczej liberalami nie sa - wnioskuje po pogladach. > Sytuacja polskiego sadownictwa jest kwintesencją sytuacji w całym rolnictwie i > całej polskiej gospodarce- jeszcze niedawno Polska była uważana za mocarstwo > sadownicze. ===Pamietam jak za Gierka wmawiano nam, ze jestesmy 10 potega gospodarcza swiata :-) Niektorzy w to uwierzyli :-) > Jednak stało się inaczej. Kolejne sady są likwidowane a moi sąsiedzi jedzą > jabłka Made in Tyrol. > Każe się mi czekać 10 lat na zrównie moich praw z prawami kolegi z Tyrolu. Pan > Wysoki Komisarz wkurzył się, gdy ktoś wspomniał o cłach na towary z Unii i > zagroził wyrokiem 20 lat separacji Polski z UE. ===Czy nie zauwazyles, ze to "zrownanie praw" to sa doplaty? Jakiekolwiek doplaty do czegokolwiek sa sprzeczne z zasadami liberalizmu. Dlaczego rolnicy Polscy nie domagaja sie zniesienia doplat w pozostalych krajach EU, tylko chca wysepic doplaty dla siebie? > Czy w takim stanie rzezcy któryś z liberałów zgłosi się do mnie do gospodarstwa > do zbierania jabłek za 50 gr- w przecinym razie oczekuję porady co powinienem > zrobić(przerabiać jabłek na dżem nie mam zamiaru- jestem rolnikiem i chcę robić > to na czym się znam, tak jak moi koledzu w Unii) ----Moze raczej powiniens zapytac euro-socjalistow? Czy ktos cie skazal dozywotnio na bycie rolnikiem? Moze trzeba zaczac zmieniec kwalifikacje i zaczac sie znac np. na przetworstwie a nie tupac nozkami i powtarzac "jestem rolnikiem i nic innego nie bede robil"? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Rycho Re: Do Rolnika IP: 10.133.128.* 12.02.02, 10:56 Rolnik,może powiedz jak według ciebie powinno to być zorganizowane tylko już sobie odpuść te slogany o liberałach. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Rolnik Re: Do Rolnika IP: 217.97.163.* 12.02.02, 11:09 Gość portalu: Rycho napisał(a): > Rolnik,może powiedz jak według ciebie powinno to być zorganizowane tylko już > sobie odpuść te slogany o liberałach. Godzę się na brak dopłat dla mnie ale oczekuję takich samych zasad dla producentów od których kupujemy (gdy urodziły się nam truskawki Unia wprowadziła natychmiast kontygenty i cła wyrównawcze- na jabłka również istnieją w UE takie takie zabezpieczenia przed importem z Polski) A propos Definicja liberała: Liberał= m in. były premier Bielecki+ Balcerowicz i spółka= zspół negocjatorów, którzy podpisali(a rządy liberałów zaakceptowały) bardzo niekorzystne warunki przedakcesyjne otwierając granice Polski dla towarów z UE i nie uzyskując nic w zamian dla Polski! Rolnik Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Rycho Re: Do Rolnika IP: 10.133.128.* 12.02.02, 11:34 Mamy wpływ na to co się dzieje u nas natomiast nie mamy żadnego wpływu na to co robi UE.Na takie dopłaty jakie mają rolnicy w UE nie mamy szans bo Polska jest za biedna.Co rząd Polski powinien zrobić,bo ja nie wiem,może masz jakieś pomysły. Co do liberałów to oprócz nazwisk nic konkretnego chyba nie masz do powiedzenia.To co ty o nich mówisz to dawno już słyszałem w Radiu Maryja,wypowiedziach LPR,PSL,Samoobrony i innych popapranych. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Rolnik Re: Do Rolnika IP: 217.97.163.* 12.02.02, 12:36 Ciekawe, że gdy Toyota ominęła Polskę ze swoją inwestycją podniósł się lament o fundusze na zachęcenie obcych inwestorów. Ale gdy ja w imieniu tysięcy sadowników proszę nie o pieniądze tylko o obronę(taką jaką posiadają rolnicy z UE) w celu utrzymania dziesiątków tysięcy miejsc pracy zbywane jest to milczeniem i uwagami Rycha- liberała(Rząd nie tylko może ale i ma obowiązek zwalczać nieuczciwą konkurencję na terenie kraju- chyba, że uważasz że import dotowanej żywności i zapowiedź dyskryminacji na następne 10 lat to tylko gazetowe fakty) Rolnik Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Rycho Re: Do Rolnika IP: *.dhcp.adsl.tpnet.pl 12.02.02, 16:34 Rolnik,ale powiedz coś konkretnego i nie przyczepiaj etykietek bo to nie ma nic do rzeczy.O ochronie takiej jaką mają w unii to możesz zapomnieć. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Rolinik Re: Do Rolnika IP: 217.97.163.* 12.02.02, 16:58 Gość portalu: Rycho napisał(a): > Rolnik,ale powiedz coś konkretnego i nie przyczepiaj etykietek bo to nie ma nic > > do rzeczy.O ochronie takiej jaką mają w unii to możesz zapomnieć. Na cło wyrównawcze na granicy i kontygent ilościowy(stosowane na zasadach wzajemności) stać jest każde suwerenne państwo chyba, że... Rolnik Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Fizyk Rolnik i szef MFW IP: *.tsl.uu.se 12.02.02, 14:00 A ja pamietam, jak tydzien temu szef International Monetary Found grzmial, ze praktyki protekcjonistyczne w bogatych krajach wyniszczaja rolnictwo w krajach biednych. Czy on tak mowi, bo nie moze sprzedac jablek, czy dlatego ze to prawda? Czy Polska ma byc dla wszystkich obywateli, czy tylko ma dbac o interesy wybranych (zestawmy wysokie stopy procentowe z poziomem bezrobocia i zobaczmy, kim sa ci wybrani)? Do Rolnika: czy nie probowales wejsc w umowe na dostarczanie jablek z jakims sklepami osiedlowymi? Czy nie mozesz dogadac sie z innymi producentami i sprobowac np. zorganizowac wspolnie lreklame i inie dostaw polhurtowych np. wprost do odbiorcow? Z gory przepraszam, jesli to glupie i naiwne rady. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Rolnik Re: Rolnik i szef MFW IP: 217.97.163.* 12.02.02, 16:54 Dziękuję Fizyk za dobrą radę. Możesz być pewien, że nie siedzimy i nie czekamy na mannę z nieba. Próbujemy różnych rozwiązań, również "opychamy" nadprodukcję sprzedając na przydrożnym bazarze dobre jabłka za 0.8-1.0 zł/kg- niestety jak dobrze pójdzie wychodzi kiepska dniówka! Jedno jest pewne, że tanio skóry nie sprzedamy. Pewne jest również, że nie mam szans na doczekanie w tym zawodzie zrównania warunków z sadownikami z UE. Ekonomia jest nieubłagana: te kilkadziesiąt groszy za kilogram nie daje mi szans na odnowienie sadu i konkurowanie we wspólnej Europie. Ale czy my musimy właściwie mieć sady, pola, fabryki, banki na własność jeżeli wszystko można właściwie taniej kupić? Rolnik Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ludwik D Re: Rolnik i szef MFW IP: 10.128.3.* 12.02.02, 17:24 Rolniku, jesli masz boskopy (szara reneta) i do tego smakuja jak jablka a nie jak golden delicius, nie musisz sie martwic o przyszlosc. Podaj oferte w internecie (dobrze by bylo z kolorowym zdjecie towaru), a odbiorcy sami sie beda zglaszac! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: druid zajrzyj na ta strone, moze od ciebie kupia... IP: 212.244.191.* 18.02.02, 10:16 oto adres tloczni sokow i kawalek tekstu z ich strony www www.teso.com.pl/o1.htm "W sezonie skupujemy owoce od plantatorów z każdego regionu, z którego opłaca się je do nas dowieźć. W zasadzie- na zlecenie- możemy tłoczyć każdy rodzaj owoców czy warzyw. Tłoczyliśmy już buraczki czerwone, kwaszone ogórki, cebulę i czosnek. Po przerobie owoców czy warzyw mamy duże ilości wytłoków, które po korzystnych cenach sprzedajemy jako znakomite pasze dla zwierząt." Odpowiedz Link Zgłoś
wpich Re: 50 gr za 1 kg jabłek 21.02.02, 12:48 Czy chcesz powiedzieć, że unijny sadownik sprzedaje swoje jabłka polskim przetwórniom za 49 groszy i dlatego ty nie możesz sprzedać swoich? Przecież to nonsens! Prawda jest taka, że konkurujecie wzajemnie między sobą a racjonalnie działająca wytwórnia na tym korzysta i nie musi martwić się o swoje koszty. Wszelkie próby namówienia polskich rolnikmów do łączenia się w większe organizacje, nieodmiennie kojarzą się Wam z kolektywizacją. Jak długo będziesz konkurował ze swoim sąsiadem tak długo inni będą to wykorzystywać, i UE nie ma nic do tego. Odpowiedz Link Zgłoś