Gość: 5K18A IP: *.internetdsl.tpnet.pl 01.02.04, 17:40 A juz mialem nadzieje, ze jest to artykol o alkoholu w proszku ;) Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: Przemas Re: RUM w proszku IP: *.laczpol.net.pl 01.02.04, 17:59 Niech robią co uważają za stosowne byle nie obciążać Nas podatników ! niech zaczną od czgoś tańszego bo jakby okazał się to poroniony pomył to państwo słono by za niego zapłaciło .... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lekarz "zalety" systemu brytyjskiego do którego dążymy IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 01.02.04, 19:01 Rozumiem zaniepokojenie władz kosztami leczenia, z punktu widzenia statystyki liczą się przecież koszty leczenia a nie to czy leczenie jest prowadzone rzeczywiście najkorzystniej dla pacjenta. Przykro mi ale "autorytety" które na łamach mediów głoszą pogląd, ze najlepsze są leki "sprawdzone" czyli stare i tanie do mnie jako fachowca kierującego się swoim własnym doświadczeniem klinicznym nie przemawia. Osobiście jestem w tej komfortowej sytuacji, że mam odwagę pacjentowi powiedzieć wprost, że mogę zlecić leczenie tańsze i gorsze albo droższe i lepsze. Każdy mój pacjent jest dorosły i niech decyduje sam jakie są dla niego priorytety. Pół biedy jeśli decyzję o leczeniu podejmuje pacjent wraz z lekarzem, gorzej jeśli lekarz będzie pod presją urzędowej statystyki. Nie ode mnie jako lekarza zależy z jakimi problemami zwrócą się do mnie pacjenci. Moi pacjenci wiedzą zwykle na czym się znam i z takimi chorobami do mnie się zgłaszają. Czy to znaczy, że na poziomie rejestracji mam segregować chorych tak bym dobrze wypadł w komputerze (bo jeśli nie to będę miał "kłopoty" a na udowadnianie, że nie jestem wielbłądem zwyczajnie szkoda mi czasu). Osoby winiące nas lekarzy (masonów i cyklistów) za całe zło tego świata wytoczą argument "firm farmaceutycznych". Cóż mogę tylko mówić za siebię ale my lekarze kochamy przedstawicieli firm tak samo jak pacjenci kochają np. akwizytorów chodzących po domach i sprzedajacych szczotki do zamiatania sufitu. A co systemu brytyjskiego do którego dążymy: Czy wiecie Państwo jak dużo polonii brytyjskiej przyjeżdża się leczyć (odpłatnie) w Polsce mimo ,że tam mają ubezpieczenie. W UK jest podobno jeszcze trudniej gdyż lekarze leczą przede wszystkim tanio. Pozostawię to bez komentarza. Kiedyś za czasów słynnych konferencji prasowych Jerzego Urbana chyba wszyscy byliśmy pod wrażeniem określenia że cytuję: "rząd się zawsze wyżywi". Cóż nasuwa się refleksja,że nadchodzą czasy gdzie lekarze sami się wyleczą (bo wiedzą jak i czym), gorzej z pacjentami... Obyśmy zdrowi byli... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: cam Re: RUM w proszku IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.02.04, 21:46 Prośby serdeczna do redakcji: napiszcie proszę o jakimś jednym, dużym systemie informatycznym, który jest skończony i DZIAŁA. Jednym! Potrzebuję przeciwwagi, bo już zdzierżyć trudno. Może być nawet średni... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Maciek Re: RUM w proszku IP: *.aster.pl 01.02.04, 23:18 Proszę bardzo, jest taki system, PESEL, działa od 1978 roku :-)) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wpj Re: RUM w proszku IP: 195.39.217.* 02.02.04, 07:48 Właśnie wspominany w artykule system START (śląska odmiana RUM'u). Był planowany i wdrażany jako system regonalny. I działa (chociaż trzeb przyznac że NFZetowi udało się go trochę zepsuć - na szczęście nie mieli odwagi go wyłączyć choć w obecnej systuacji jest im niepotrzebny kontrakty ustala się na podstawie nazwiska dyrekrora zakładu, jego legitymacji partyjnej, stopnia pokrewieństawa z dyrektorami oddziału wojewózkiego i tym podobnych "obiektywnych" kryteriów). I takie właśnie powinny powstawać. Na poziomie regonów (województw). Po co budować centralny moloch z centralą w warszawce gdy można zbudowac n systemów średniej wielkości? Raportować na poziom Warszawy też się da. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mirek Re: RUM w proszku IP: 213.77.9.* 02.02.04, 08:58 Systemy zbierające dane o refundacji leków różnych producentów działają w każdym oddziale NFZ, a jako chyba ostatni zaczął działać wspomniany Sybase we Wrocławiu. Raportują one co miesiąc dane do Warszawy. Jeżeli robią to źle, to trzeba wskazać, w którym miejscu są błędy (do tej pory nikt nie kwestinował tych danych) - ewentualne niewielkie poprawki będą na pewno znacznie tańsze niż budowanie całego systemu od nowa. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lesio wydac (150 * 5) 750 mln zeby zarabiac 2500 mln IP: *.pkp.wroc.pl / 212.127.68.* 02.02.04, 09:27 czy ja zle licze, czy p.MAciej Samcik mnie robi w balona, system ma dac oszczednosc 2,5 mld co roku, a ktos sie zastanawia czy 0,75 mld to zaduzo Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mirek Re: wydac (150 * 5) 750 mln zeby zarabiac 2500 m IP: 213.77.9.* 02.02.04, 10:41 Te liczby, to spekulacje dostawców oprogramowania, które mają zachęcić do jego kupna. Dlatego propozycja, aby wprowadzić system pilotażowo lub w okrojonej wersji i zobaczyć, czy rzeczywiście przynosi oszczędności, jest sensowna. Z naszych podatków i naiwności decydentów, którym nikt nie zrobił sensownej analizy aktualnie działających systemów i ewentualnych kosztów niezbędnej ich modernizacji, będą żyły dostatnio przez kilka lat firmy oferujące ten wirtualny RUM. Potem okaże się, że nie tylko nie działa za dobrze (jak inne produkty Prokomu i ComputerLandu), ale nie przynosi nawet ułamka spodziewanych oszczędności. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wtajemniczony Re: RUM w proszku IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.02.04, 11:44 pikanterii calej sprawie dodaje fakt, ze Ministerstwo Zdrowia od wielu lat ma wlasny program informatyczny RUM, ktory mozna wdrozyc praktycznie bezinwestycyjnie. SIC!!!! wykonanie tego programu zlecila taka sama ekipa SLD-owska SIC!!!! domyslam sie, ze chodzi tutaj o to by ktos skasowal duze pieniadze za wykonanie tego zadania. domyslam sie nawet kto dziennikarz napisal nierzetelny tekst, ani slowem nie wspomnial o tym, ze system informatyczny RUM juz raz na zlecenie Ministerstwa Zdrowia zostal wykonany (i czesciowo wdrozony). podejrzewam, ze jest to kolejny tekst 'na zamowienie'. chodzi o podgrzanie atmosfery i zmuszenie decydentow do udzielenia w trybie bezprzetargowym itratnego zlecenia panstwowego. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: AAA Re: RUM w proszku IP: *.internetdsl.tpnet.pl 05.02.04, 12:11 Proponuję autorowi artykułu zgłębić temat oprogramowania będącego własnością Ministerstwa - będzie to ocena jego wiarygodności a także wiarygodności Gazety! Odpowiedz Link Zgłoś