Dodaj do ulubionych

Dystrybutorzy IT rzucają rękawicę Media Markt

29.12.09, 16:26
w segmencie najtańszych, badziewiastych laptopów normalni dystrybutorzy nie
mają szans, powinni skupić się na sprzedaży towarów z nieco wyższej półki,
które w MM czy Saturnie mają zawyżone ceny

każdy, kto się interesuje tematem, wie o tym...
Obserwuj wątek
    • majselbaum Actionowi się ostatnio w główce przewróciło... 29.12.09, 16:28
      za zarejestrowanie firmy, żeby kupować w ich hurtowni trzeba zapłacić 120zł!!!! to oni powinno nam zapłacić, żeby kupować u nich a tu takie cuda na kiju!!!!!panu prezesowi się w du*pce przewraca. ciekawe kiedy z tego zrezygnują i zobaczą jak nowi klienci jakoś nie przybywają....
      tinyurl.com/mjkocr
      • Gość: Zenek Re: Actionowi się ostatnio w główce przewróciło.. IP: *.ghnet.pl 30.12.09, 09:35
        nie 120zł tylko 100zł netto
        i zwracają przy pierwszych zakupach.

Weź wyluzuj, albo doczytaj.
    • Gość: lolek Dystrybutorzy IT rzucają rękawicę Media Markt IP: 80.51.167.* 29.12.09, 16:38
      Komputronik ma jeden atut - chyba jako jedyna sieć udostępnia konkretne
      informacje na temat dostępności produktów. Jeśli ktoś szuka sprzętu
      potrzebnego na tu i teraz to taka informacja dużo daje. MM & Saturn jest na
      drugim biegunie - nawet żeby poznać ceny trzeba pofatygować się osobiście.
      • Gość: etam Re: Dystrybutorzy IT rzucają rękawicę Media Markt IP: *.chrobry.pl 29.12.09, 23:14
        Vobis tez podaje konkretne informacje, a odebrac mozna u nich w 200
        punktach, nawet w pierdziszewach dolnych, podczas gdy w K.pl mozna
        tylko w 50 miejscach.
        • Gość: costam Re: Dystrybutorzy IT rzucają rękawicę Media Markt IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.12.09, 02:06
          Vobis ? Kolego chyba ci sie sklepy pomylily. To Komputronik ma 200 salonow a
          Vobis góra 50 :) Pozdrawiam
          • mameluch Re: Dystrybutorzy IT rzucają rękawicę Media Markt 30.12.09, 09:15
            pl.wikipedia.org/wiki/Vobis
            "Vobis to sieć sklepów oraz sklep internetowy. Firma istnieje od 1992 roku,
            posiada ponad 200 salonów sprzedaży zlokalizowanych na terenie całego kraju."
      • Gość: klient @ komputronik IP: *.toya.net.pl 30.12.09, 02:14
        i jedną wadę :0 a dokłądnie brak chęcie współpracy z klientem po zakupie... 3 rzeczy od nich kupione popsuły się w tempie zatrważającym ( najdłuzej pracował markowy zasilacz do kompa- 3 miesiace) i za każdym razem wielki problem z procesem reklamacyjnym.
        Centrala telefonicznie zrzuca to na sklep- sklep mowi ze to wina centrali... a co mianowicie ? po 2 odwołaniu twierdza ze nalezy wymienic sprzet na nowy i tu mila niespodzianka sprzet do odbioru w sklepie tyle ze naprawiany (serwisowany) do tego mozna dodac grubianska obsluge i niechec polowy pracownikow ( bo ci mlodsi tylko rozkladali rece bojac narazic sie starszyznie...)

jednym slowem "SPOLEM" 20 lat pozniej
        ewentualnie: "Panie ja tu kiosk ruchu mam miesem handluje"

nigdy nie kupie juz nic w tej firmie nawet o polwe taniej bo to pewnosc ze wszystko pieknie do momentu kiedy sie cos nie zepsuje...

ps. sorki za blędy ( jest 2.15 ;) )

• furry Re: @ komputronik 30.12.09, 10:39
          Gość portalu: klient napisał(a):

> nigdy nie kupie juz nic w tej firmie nawet o polwe taniej bo to pewnosc ze wszy

Taniej w komputroniku? Co konkretnie?
      • Gość: Jacek Miałem kilka podejść do Komputronika i nic nie IP: 212.106.159.* 30.12.09, 09:17
        kupiłem. Powód? Mają bardzo wyśrubowane ceny. I to nie dziwi. Jak się ma
        większość sklepów w centrach handlowych to musi kosztować. Dlatego w większości
        wypadków kupowałem w proline lub w necie. Sklepów mają mniej, w większości na
        jakimś zadupiu, ale ceny są o 30% niższe niż w Komputroniku.
    • Gość: mx Media Markt - najdroższy sklep dla idiotow IP: *.gdynia.mm.pl 29.12.09, 16:49
      jw
      • Gość: darq Re: Media Markt - najdroższy sklep dla idiotow IP: *.chello.pl 29.12.09, 17:29
        Zgadza sie. Ceny 30% drozsze niz w sklepach internetowych. Nie rozumiem skad
        tyle lubiacych przeplacac 'idiotow'.
        • Gość: alf Re: Media Markt - najdroższy sklep dla idiotow IP: *.chello.pl 29.12.09, 20:48
          Ja kupiłem ostatnio trochę sprzętu nas raty w Saturnie co prawda przepłaciłem,
          ale gdybym wziął kredyt w banku na te towary w tańszym sklepie internetowym
          ,gdzie czekałbym na towar ok miesiąca to koszt zakupu wychodził tyle samo i
          miałem sprzęt od razu bez czekania.
          • Gość: bbbbrrrrrrrrryyyyy Re: Media Markt - najdroższy sklep dla idiotow IP: *.128.109.9.static.crowley.pl 29.12.09, 23:40
            Gdybyś zawczasu zaoszczędził i kupił w sklepie internetowym wydałbyś jeszcze
            mniej:-P
          • Gość: grahm Re: Media Markt - najdroższy sklep dla idiotow IP: *.it.swin.edu.au 30.12.09, 02:23
            Miesiąc na dostawę? Facet, w którym Ty wieku żyjesz?

A MM i Saturn są przyjemne choćby pod tym względem, że można tam sobie pójść i
            pooglądać jak co wygląda. A potem wrócić do domku i zamówić tam, gdzie najtaniej :)
        • przedmarancza Re: Media Markt - najdroższy sklep dla idiotow 29.12.09, 23:20
          Dla mnie, jak dla wielu innych MM oznacza Miejska Macalnia - idę, oglądam,
          wybieram, testuję, potem wracam do domu i sprawdzam w necie ceny wybranego
          modelu. I kupuję tam gdzie najtaniej. Czasem oczywiście zdarza się, że w MM, ale
          szczerze mówiąc - rzadko.
      • Gość: Mich Niekoniecznie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.12.09, 21:15
        w promocji kupiłem już dwa LCD, jeden w MM, drugi w Saturnie. W obu przypadkach taniej niż w necie.
      • Gość: nick Re: Media Markt - najdroższy sklep dla idiotow IP: 87.204.169.* 30.12.09, 08:22
        Racja, ogladalem plyte gazowa za 299 zl, poszedlem kiedy bylo "Cala
        Polska kupuje bez vatu", i co? I ta sama Plyta kosztowala 439 zl. Po
        odjeciu vatu drozej niz przed promocja, nie dajcie sie nabierac, tam
        mozna tylko ogladac.
    • Gość: janek action to żenada, tam ceny hurtowe są takiej jak IP: *.chello.pl 29.12.09, 18:57
      w proline w detalu
    • Gość: idiota Dystrybutorzy IT rzucają rękawicę Media Markt IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.12.09, 21:11
      Siemka Kto to pisał w Media Markt dobry laptop he he kto to pisał pierwszo
      roczniak . He he artykuł "aby nam się" lub kryptoreklama tego marketu nie dla
      idiotów
    • wielki_czarownik Precz z pośrednikami 29.12.09, 21:11
      Pośrednik to całkowicie zbędne ogniwo w handlu. Służy tylko do zawyżania cen.
    • Gość: Trzcina Dystrybutorzy IT rzucają rękawicę Media Markt IP: 80.72.33.* 30.12.09, 09:12
      Z tego co ja wiem, to Komputronik kupuje masę sprzętu od Action, więc to
      średnio jest konkurencja - raczej kolejny sprzedawca.
    • Gość: klient Dystrybutorzy IT rzucają rękawicę Media Markt IP: 62.148.89.* 30.12.09, 09:20
      Dokładnie, Action to porażka. Limity, ograniczenia, cuda wianki, a
      ceny tak z drugiej dziesiątki na liście porównywarek. Trzeba
      doliczyć choćby parę zł marży i jak to sprzedać klientowi?
    • Gość: no Oszustwa w Media Markt IP: *.chello.pl 30.12.09, 10:07
      MM stara się oszukać klienta. Dają klientowi inny towar niż jest prezentowany.

W sklepie stoi Mac Book pro 15" z ceną 4300 PLN. Kiedy płacisz i idziesz po
      swój dostajesz 13". Tłumaczenie że "stoisko przygotowali ludzie z Apple" jest
      po prostu śmieszne.
    • Gość: mo Dystrybutorzy IT rzucają rękawicę Media Markt IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.12.09, 10:43
      Przed świętami kupiłem w Media Markt telefon komorókowy ``NOWY``za prawie 1000zł z myślą o prezencie pod choinkę. Po rozpakowaniu okazało się że telefon był używany bo miał nie wykasowane sms-y, od Gosi.. Sklep NIE DLA IDIOTÓW.
      • Gość: Autor Re: Dystrybutorzy IT rzucają rękawicę Media Markt IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.12.09, 11:45
        bo w MM do dwóch tygodni możesz oddać sprzęt jeżeli Ci nie pasuje, przyjmują go
        bez szemrania jeżeli nie ma oznak użycia i wystawiają go ponownie do sprzedaży,
        dają na niego gwarancję normalną...

sam mam głośniki z takiego odzysku, i jest OK, nie mam im za złe bo zanim je
        kupiłem to 2 inne zestawy 'testowałem' i oddawałem, ostatecznie kupiłem
        najlepsze (i najdroższe) i jestem bardzo zadowolony,

na początku kupowałem zestaw przez internet, nie pasowały mi więc odesłałem je,
        na kasę czekałem ponad miesiąc, kilka telefonów, więcej emalii, itd.. nie mówiąc
        już o odesłaniu całego zestawu kolumn warzących około 20 kg...

jak nie jestem pewny zakupu to jednak wolę w MM kupić bo tam mogę zawsze oddać
        czy wymienić na inny, a jak wiem co kupuję to biorę przez internet (Agito
        głównie) albo pół-internet, tj. euro.com.pl i odbiur w sklepie albo Komputronik...
    • Gość: gość Dystrybutorzy IT rzucają rękawicę Media Markt IP: *.cable.smsnet.pl 30.12.09, 11:46
      no chyba brak pośredników to dobrze dla klientów - jest szansa na niższe ceny
      końcowe...
    • Gość: Adaś Dystrybutorzy IT rzucają rękawicę Media Markt IP: *.3s.pl 30.12.09, 20:16
      Życze wszystkim dystrybutorom sprzętu komputerowego szybkiego upadku
      do którego sami zresztą doprowadzili.
      Miałem sklep komputerowy i kupowałem od lat towar od jednej z dużych
      hurtowni, aż do momentu gdy obok postawiono hipermarket w którym
      sprzedawano sprzęt komputerowy poniżj ceny jaką miałem w tej
      hurtowni, po nazwie pseudofirmowych zestawów komputerowych poznałem
      że dostawcą sprzętu jest ta sama hurtownia. Na nic nie zdały się
      rozmowy z kierownictwem hurtowni że sprzedaż w róźnych cenach
      sklepom i marketom to strzał w nogę. Ilość klientów na dany towar
      jest jedna jak kupią w markecie to spadnie sprzedaż w sklepach. I
      chwilowy większy zysk ze sprzedaży większej ilości towaru do marketu
      przerodzi się kiedyś w stratę. Dla tych co powiedzą że przez markety
      będą mieli niższe ceny odpowiem że ja zprzedawałem sprzęt na 10%
      marży i w tym była również porada i informacja dla klienta.
      Wystarczyłoby żeby hurtownia obniżyła ceny dla wszystkich a nie
      tylko dla marketów, wtedy mówilibyśmy o uczciwej konkurencjji. Ale
      widzę że wszyscy hurtownicy i producenci nie mają muzgów i z checi
      większych zarobków sprzedają w innych cenach do dklepów a w innych
      do marketów, tylko ze to kiedyś obruci sie przeciwko nim bo klient
      jest jeden, albo kupi w markecie albo w sklepie.
      Nie mam nic przeciwko niskim ceną ale powinny być uczciwe warunki
      taka sama niska cena do sklepów jak i marketów wtedy markety nie
      będą później poniewierać producentami.
      P.S Mój sklep jak i moich konkurentów poszedł z torbami. Market też
      zmienił właściciela i nie ma w nim już stoiska z komputerami.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka