Gość: klient ery IP: 212.180.160.* 16.07.10, 22:08 Codziennie dostaję ze dwa smsy od ERY z super 'zaj*bistymi' ofertami. Jeszcze tydzień i tak mnie wk&rwją, że też ucieknę. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: asdasdasd W I półroczu Polacy przenieśli 359 tys. numerów... IP: *.ostnet.pl 16.07.10, 22:18 Oferta Play jest szczególnie atrakcyjna dla osób, które nie korzystają często z telefonu komórkowego. Za 5 zł doładowania dostajemy konto aktywne przez cały rok. Natomiast u konkurencji musimy średnio ładować skarbonkę na ~20 zł miesięcznie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Mwaruwari Re: W I półroczu Polacy przenieśli 359 tys. numer IP: *.chello.pl 16.07.10, 22:23 Też się przeniosę. kto nie zna rzeczywistości zachodnioeuropejskiej ten nie wie, jak robiony jest w balona. Dla przykładu w UK w takim O2 wystarczy raz na miesiac doładować konto za 10 funtów (powiedzmy, że z grubsza jest to 10 zł) i smsy są za darmo bez limitów. W moim Orange na abonament? Nie ma nawet możliwości wykupienia pakietu tańszych smsów. a 30 GBP w UK dostaje się tyle za ile w Polsce trzeba by było pewnie zapłacić ok. 500 PLN. Zgrozą jest co się dzieje w tym kraju z cenami. Telefony, odzież, mieszkania i mnóstwo innych rzeczy. często droższe bezwzględnie niż na zachodzie, nie mówiac o relacji do zarobków. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: betty Re: W I półroczu Polacy przenieśli 359 tys. numer IP: *.fbx.proxad.net 17.07.10, 14:31 a możne zamiast do pleja przenieś się do UK? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pp Re: W I półroczu Polacy przenieśli 359 tys. numer IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 17.07.10, 14:40 10/10 :) Odpowiedz Link Zgłoś
marian_porucha Re: W I półroczu Polacy przenieśli 359 tys. numer 17.07.10, 16:16 A co w tym zabawnego? Setki tysięcy Polaków już to zrobiły. A ci, którzy domagają się, żeby w Polsce też było normalnie są wyśmiewani. Mieszkałem kilka lat w Irlandii i za rozmowy nie płaciłem nic. Kupowałem telefon u operatora za powiedzmy 120 euro (normalna, rynkowa cena) i przez rok miałem darmowe doładowania po 10 euro miesięcznie. A rozmowa do Polski kosztowała 9 centów za minutę. Kiedy wróciłem kupiłem kartę w Orange, które domagało się ode mnie doładowań co najmniej po 25 zł miesięcznie, bo jak nie to mi blokowali środki. Doszło do takiej parodii, że miałem nadpłacone 200 złotych a zadzwonić nigdzie nie mogłem. W tym czasie wyskoczyłem na chwilę do Eire, gdzie po 9 miesiącach Vodafone pamiętał, że mam na koncie niewykorzystane 80 centów. Starczyło to na 3 parominutowe rozmowy do Polski. W Orange nie pogadałbym za to nawet 5 minut i to w tej samej sieci. Przebrała się miareczka. Przeniosłem numer do mBank Mobile, rozmowy po 19 gr do wszystkich a 5 zł zapewnia rozmowy wychodzące przez 2 miesiące. Ideał to nie jest, ale w porównaniu z Orange to rewelacja. Czuję się jak koń, któremu odczepiono wóz. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Yomee Re: W I półroczu Polacy przenieśli 359 tys. numer IP: *.retsat1.com.pl 17.07.10, 15:44 a gdzie ten kantor z taka wymiana 10GBP =10 zl Odpowiedz Link Zgłoś
marian_porucha Re: W I półroczu Polacy przenieśli 359 tys. numer 17.07.10, 15:58 W pracy. Za godzinę pracy w UK dostajesz nominalnie mniej więcej tyle co w Polsce. No, może nieco mniej. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Zbylut Re: W I półroczu Polacy przenieśli 359 tys. numer IP: *.chello.pl 18.07.10, 11:01 Przecietna placa w UK to 3000 funtow miesiecznie ? Bo taka jest (w zlotowkach) srednia placa w Polsce. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pieti Re: W I półroczu Polacy przenieśli 359 tys. numer IP: *.internetdsl.tpnet.pl 18.07.10, 17:06 tyle było w 2005, teraz (po 5 latach) prawdopodobnie jest więcej: www.worldsalaries.org/uk.shtml Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pieti Re: W I półroczu Polacy przenieśli 359 tys. numer IP: *.internetdsl.tpnet.pl 18.07.10, 17:08 Ups, dane w dolarach, ale i tak było 2000GBP w 2005, więc około 3 będzie. POzdr Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: malyUK Re: W I półroczu Polacy przenieśli 359 tys. numer IP: *.perr.cable.virginmedia.com 18.07.10, 14:21 tz tak uwazam. Przerazilem sie cenami bedac w Polsce miesiac temu..... Caly ten kraj okrada zwyklych obywateli.... Odpowiedz Link Zgłoś
unkn_0wn Re: W I półroczu Polacy przenieśli 359 tys. numer 18.07.10, 12:31 Dla tych co dużo dzwonią i smsują też. Mało jest równie dobrych ofert jeśli chodzi o ceny połączeń i smsów do *wszystkich* sieci, i to bez wiązania się cyrografem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rogerx W I półroczu Polacy przenieśli 359 tys. numerów... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.07.10, 22:37 ja już dawno przeszedłem do play i jestem zadowolony Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ppp Re: W I półroczu Polacy przenieśli 359 tys. numer IP: 81.219.115.* 16.07.10, 22:49 era od kilku miesiecy podsylala propozycje przedluzenia umowy na "atrakcyjnych warunkach" . ta pierwsza prawie 5m-cy przed koncem starej, ale za to z datą , która wynikała z końca starej. Warunki następnych propozycji byly juz lepsze, ale w końcu po 12-tu latach w erze przenioslem sie do playa - niecale 10 gr/min do wszystkich. erze dziekuje za starania , zwlaszcza w zakresie naciągnięcia na podpisanie niekorzystnej umowy... Odpowiedz Link Zgłoś
beatrix13 po 11 latach krjenie przez Erę rzuciłam ją 16.07.10, 23:23 i przeniosłam oba nr do Play taniej , lepsze telefony cóż cwaniacy z ERY nastawiają się tylko na biznesowych dając im za wyższe taryfy takie modele jakie ma szarak w Play za niższą taryfę ale to PLAY zyskuje dzięki setkom tysiecy szaraków Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Golem Re: po 11 latach krjenie przez Erę rzuciłam ją IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.07.10, 08:27 Poczytajcie jaką rolę operatorowi PLAY przydzielił regulator rynku telekomunikacyjnego. W przyszłym roku kończą sie preferencję dla PLAY'a i wtedy ... wesołych świat dla abonentów sieci Play. Atrakcyjnośc oferty polega na tym ,że niskie ceny połączeń są tylko do Play'a. A ilu jest abonet ów tej sieci. Ja znam może 1 lub dwie osoby Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rumor Re: po 11 latach krjenie przez Erę rzuciłam ją IP: 89.231.211.* 17.07.10, 10:35 No i dobrze tym sposobem ogranicza się upierdliwe telefony. Jak ktoś ma faktycznie sprawę istotną to bez względu na to zadzwoni. Ja mam w swoim otoczeniu jakieś 10 osób z Play. Atrakcyjność oferty Play nie polega na kosztach rozmowy tylko głównie ważności doładowania przez okres roku i to jest jeden z głównych czynników dla których jestem i będę w Play. A jak nie pasują koszta rozmowy na Play to cóż, jest rozwiązanie, przenieść się do Play :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mnm Ja po 12 latach przeniosłem 3 numery do Play IP: *.146.109.10.nat.umts.dynamic.eranet.pl 17.07.10, 14:06 w taryfach biznesowych. Era strasznie naciąga klientów! Że drożej do mnie - kogo to obchodzi, nie ma zawracania głowy:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: szpon Re: po 11 latach krjenie przez Erę rzuciłam ją IP: *.euro-net.pl 18.07.10, 14:59 Będzie ciężko playowcom jak skończy się dobry czas :) Ja wolę, po latach sprawdzania różnych opcji, nieco stabilniejszego operatora - Orange (niegdyś Idea). 70zł abonament, nigdy nie jestem w stanie wygadać "darmówek", więc kumulują mi się co miesiąc + internet 3G w większości miast. Można se pooglądać w spokoju youtube czy coś, w trakcie podróży. Odpowiedz Link Zgłoś
beatrix13 Re: po 11 latach krjenie przez Erę rzuciłam ją 17.07.10, 19:02 a ja kilkanaście, bo większość znajomych do play przeszła Odpowiedz Link Zgłoś
gumisiek21 Re: po 11 latach krjenie przez Erę rzuciłam ją 17.07.10, 23:38 Nie tylko do Pleya mam darmowe na zawsze ale i do stacjonarnych place 45 zl +Vat abonamentu i jestem b. zadowolony Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Golem Re: po 11 latach krjenie przez Erę rzuciłam ją IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 18.07.10, 13:14 Nic się nie kończy w przyszłym roku, preferencyjne stawki MTR będą obowiązywały do 1 stycznia 2014. Obecnie podstawowa stawka MTR to 0,1677 netto, a 0,2046 brutto. Stawka do P4, Play wynosi 210% czyli 0,4297 brutto. I będzie stopniowo zmniejszana zgodnie z harmonogramem. www.uke.gov.pl/_gAllery/24/10/24104/decyzja_MTR_TP_P4_144_09.pdf str. 15 Są też plany aby od 1 stycznia 2012 podstawowa stawka MTR wyniosła 1,5 EuroCenta. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: PROZAiC Re: po 11 latach krjenie przez Erę rzuciłam ją IP: *.toya.net.pl 18.07.10, 17:45 zmień znajomych... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kaziu Re: po 11 latach krjenie przez Erę rzuciłam ją IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.07.10, 22:02 dwa przeniosłem juz z ery do play. w pażdzierniku przeniosę trzeci. ludzie zróbcie wy też to jak najszybciej. tylko przechodząc do play możemy wpłynąć na pozostałych operatorów aby zaczęli nas Polaków traktować jak europejczyków a nie jak zulusów z czarnego lądu. jest w usa taka sieć verizone. tam za 30$ miesięcznie mam 3000minut. dzieląc je na pół : wejście/wyjście mam średnio za ok 100zł 1500minut. w ramach pakietu rodzinnego/a w zasadzie firmowego mam rozmopwy za free w tej sieci. czyli 3 numery po 30$ każdy, każdy ma po 1500minut i rozmowy między moimi numerami za darmo bez limitu czasowego. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kolejny klient Ery Re: W I półroczu Polacy przenieśli 359 tys. numer IP: 80.51.92.* 16.07.10, 22:45 Dokładnie masz rację - nie ma chyba sieci, która by tak spadła na psy jak Era prepaidowa. Gówniane taryfy, kilka badziewnych SMS-ów dziennie, złodziejskie ceny połączeń do PLAY (to chyba maja akurat wszyscy). No cóż, bye bye Era, tylko się kasa na koncie wyczerpie.... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Tylko Play Nigdy więcej Orange ani Ery IP: *.spray.net.pl 16.07.10, 23:32 W pierwszym przypadku za brak zapłaty ostatniej faktury z umowy 20 coś złotych naliczyli mi 700-stów kary, a informacje że im wiszę tego 20 taka wysyłali mi na numer, którego już nie używałem. Jak dostałem pocztą list o zaległości wpłaciłem tą kwotę, plus jakąś tam karę plus odsetki i napisałem o anulowanie tej kary za zerwanie umowy (która właśnie i tak wygasła), ale nie zgodzili się. W drugim przypadku ukradli mi telefon z hotelu w Turcji. Zanim to zauważyłem ktoś korzystał dobę z internetu przez komórkę. Oczywiście matołki w Erze nie mają/mieli monitoringu dziwnych roamingów i zamiast zablokować net po przekroczeniu załóżmy 500 złotych należności celem weryfiacji czy coś to zablokowali dopiero po moim telefonie do BOK. Efekt? Połączenie z Azji i transfery kosztowały mnie 2700 złotych. Więcej niż wycieczka. W Playu sprawa jest prosta - tania minuta, prepaidzik i już. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Loki W I półroczu Polacy przenieśli 359 tys. numerów... IP: *.smrw.lodz.pl 16.07.10, 23:35 Ja też przechodzę do Play, ale z Orange. Mam abonament w Orange od 10 lat, chciałem przedłużyć umowę bez telefonu o 12 miesięcy zmniejszyć koszt abonamentu (teraz 45 złotych), a oni oferują mi 20 miesięcy i abonament 49 złotych i 190 minut do wszystkich sieci. W Playu ma abonament 39 złotych i 350 minut do wszystkich sieci oraz umowa na 12 miesięcy. Rachunek jest prosty i tak za długo wytrzymałem w tej sieci co. Każde przedłużenie umowy w Orange to miazga. Może za rok wkurzy mnie Play to przeniosę się, gdzie bedzie taniej i lepiej. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: BYŁEM W ORANGE Re: W I półroczu Polacy przenieśli 359 tys. numer IP: *.multimo.pl 17.07.10, 15:06 Ja u tych krwiopijców z Orange ( Idea ) byłem 10 lat . W zeszłym roku przeniosłem firmowe telefony do Paya ( abonament dla firm ) koszty telefonów komórkowych w firmie spadły 10 razy !!! mam kilka abonamentów ( bez telefonów ) 50zł i 25zł , i jeszcze od tego płaci się 50% mniej . Jakość może słabsza od Orange, ale wszystko jako tako działa . Odpowiedz Link Zgłoś
4v Re: W I półroczu Polacy przenieśli 359 tys. numer 16.07.10, 23:37 wszystko prawda - Era upadła ze swoimi ofertami, a Heyah (co widac np po reklamach) przestała celować w nastolatków i starszych choć nadal młodych - jej target to dziś chyba 7-10 latki. trochę mało. przeniosłem się do Play, wraz z najbliższymi. nie żałuję. spokój, cisza, brak tych kretynów wydzwaniających z "zajebistymi" ofertami, brak nachalnych smsów (które co prawda blokowałem, ale ilość tego gówna była po prostu nieprawdopodobna...) dziś hierarchia wygląda tak: 1. Play 2. Orange 3. Plus (choć do niedawna to był największy dziad) 4. Era Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: PO byku Era PTC juz mineła IP: *.internetdsl.tpnet.pl 16.07.10, 23:40 Tak, już szescioro osób wyciaglem z abonamentu z Ery. Ich prpozycje co umowa gorsze! Sprwdzilem trzy osatnie, nie porównuje aparatów ale abonament/ liczbe smsów i koszt do innych sieci. Teraz juz koniec.... A Play?? Play ma super ale dla biznesu, am klada wszsytkich na lopatki. Dziwne ale to przyklad jak w kraju ceni sie lojalnych klientów, jak i PZU, Era, TP S.A orange,Fiat czy dostawcy kablówek... chcesz kupic nowy produkt, lepsza oferte okaze sie ze trzeba by choćby na 1 dzień nie być klientem ich.. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aaa no nie dziwne jak inni rżną klientów IP: 82.160.51.* 16.07.10, 23:50 no nie dziwne jak inni rżną klientów Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Tomi W I półroczu Polacy przenieśli 359 tys. numerów... IP: *.backiel.com.pl 17.07.10, 02:48 A wszyscy się śmiali z PLAY na początku ze to kolejny wypierdek. A dzisiaj w pustym salonie Orange gość otwarcie powiedział że oferta z PLAY jest dla nich nie do pobicia. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Piotrek W I półroczu Polacy przenieśli 359 tys. numerów... IP: *.teoc.pl 17.07.10, 03:35 Widzę że wszyscy gdzieś uciekają. Ja po ponad 10 latach zmieniłem simplusa na mbank mobile. Niby sieć ta sama, te same nadajniki, ale zależało mi na sensownym internecie, z Playem nie chciałem ryzykować. Były małe problemy "tzw czynnik ludzki" szymczak.jogger.pl/2010/04/24/przenoszenie-numeru-do-mbank-mobile/ ale bez problemu sie przyznano i obiecano naprawić sytuację, okres świąteczny trochę temu przeszkodził, ale ogólnie jesttem bardzo zadowolony rozmowy po 19 groszy co miesiąc 50 MB netu w komórce, dostałem kolejny starter do netu gdzie za piątaka kupuję 100MB co ważne internet taktowany co 1 a nie tak jak w innych dziadowskich ofertach na kartę co 100 albo co 50 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mikimoto Re: W I półroczu Polacy przenieśli 359 tys. numer IP: 95.108.50.* 17.07.10, 09:33 W plusie tez masz tani net, za 5 10zl ;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: el_fuego Re: W I półroczu Polacy przenieśli 359 tys. numer IP: *.chello.pl 17.07.10, 16:51 Witam w klubie, u mnie to samo. Po 7 latach z Simplusa do mBank mobile. Sorry Simplus, ale ile megabajtów by nie miały wasze pakiety internetowe, to naliczanie co 100kB (nadawanie i odbieranie osobno) to złodziejstwo. Wystarczy odpalić nawigację z A-GPS i 200kB z pakietów idzie się .... Odpowiedz Link Zgłoś
unkn_0wn Re: W I półroczu Polacy przenieśli 359 tys. numer 18.07.10, 12:34 To jest paradoks, że mBank mobile będący MNVO chodzącym na infrastrukturze Polkomtela ma lepszą ofertę niż Plus :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Grz W I półroczu Polacy przenieśli 359 tys. numerów... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 17.07.10, 06:32 Niby wszystko ok, ale z zasięgiem są problemy. Jest wiele miejsc, zwłaszcza poza miastami, gdzie ciężko o dobrą jakość połączenia, o ile w ogóle do niego dojdzie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Bob To pretensje miej do Plusa IP: *.ghnet.pl 17.07.10, 11:47 Play wisi na jego nadajnikach. + posiada swoje. używam Play od dawna i nie mam żadnych zastrzeżeń poza ostatnim numerem gdy system mi skacze pomiędzy nadajnikami. Play zmienił priorytety żeby za wszelką ceną łączyć się ze swoim BTSem a nie Plusa. ok, ma to uzasadnienie ekonomiczne, ale wk... mnie niemiłosiernie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Moni Re: W I półroczu Polacy przenieśli 359 tys. numer IP: *.multimo.pl 17.07.10, 13:45 Piszesz o zasiegu Play? tez tak miałam ale wystarczy zmienic ustawienia w aparacie na GSM i plus Odpowiedz Link Zgłoś
unkn_0wn Re: W I półroczu Polacy przenieśli 359 tys. numer 18.07.10, 12:40 A to jest największa głupota co można zrobić, problemy z Play jeśli się zdarzały to głównie właśnie na plusowych nadajnikach (Polkomtel ma spore problemy z systemami). Najlepiej ustawić priorytety sieci w telefonie w ten sposób: 1 -> Play 3G 2 -> Play 2G 3 -> Plus 2G wtedy prawie cały czas masz 3G czyli szybki net i videorozmowy, poza miastami włącza się tryb 2G, a dopiero na zupełnych zadupiach telefon wchodzi w roaming plusa. Odpowiedz Link Zgłoś
stefek2 W I półroczu Polacy przenieśli 359 tys. numerów... 17.07.10, 06:59 Proszę nie zachwycać się tak play- em !! Po 2 latach koniec umowy i po ciężkiej walce zdołałem się wyzwolić od tego operatora.Miałem abonament 48 zł za mc i taryfę 48 gr za min!!! Proszę dokładnie czytać umowy i pseudopromocje! zawierają ogromną ilość tzw haczyków i kruczków.Teraz mam prepaid Gadu-gadu air - polecam jak narazie warunki SUPER. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: S Re: W I półroczu Polacy przenieśli 359 tys. numer IP: 81.15.172.* 17.07.10, 07:34 Play - dobra oferta, ale zasięg kiepski. Ciekawy jestem, jak długo jeszcze wytrzyma ich infrastruktura przy takim napływie abonentów? A może to nieznaczący detal... @stefek2 - no gratuluję, Gadu-Gadu S. A., nie ma co, firma prestiżowa heheheh Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Bob Re: W I półroczu Polacy przenieśli 359 tys. numer IP: *.ghnet.pl 17.07.10, 11:38 Bajki opowiadasz, poza swoimi nadajnikami Play wisi na nadajnikach Plusa. On też ma za słaby dla ciebie zasięg? :)))))) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Konkurencja Zasięg Play to zasięg Plus + Play IP: *.ip.netia.com.pl 17.07.10, 16:50 Zasięg Play to zasięg Plus + Play Zatem proszę nie opowiadać marketingowych bajeczek o słabym zasięgu Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: katia Re: Zasięg Play to zasięg Plus + Play IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.07.10, 10:49 ale play naprawde ma kiepski zasięg. poza większymi miastami to naprawde padaka. jestem użytkowniczką play od 4 lat, promocje i warunki mają najlepsze ze wszytskich sieci, ale gdyby jeszcze ten zakichany zasieg mieli ok... jak sie czlowiek ma nie wkurzac jak w pociagu relacji Warszawa- Kraków, zasięg ma w warszawie, włoszczowej, i w krakowie. Jesli duzo podrózujecie, to zasieg w play moze spedzac Wam sen z powiek... :/ Odpowiedz Link Zgłoś
unkn_0wn Re: Zasięg Play to zasięg Plus + Play 18.07.10, 12:46 Niby gdzie ma ten słaby zasięg?? W centralnej Polsce to już nawet w małych miasteczkach Play zasuwa w pełnym HSDPA (często jako jedyna sieć 3G w okolicy). Z tego co jeżdzę po Polsce to póki co zaniedbanym przez Play regionem jest Kotlina Kłodzka, ale tam to u wszystkich operatorów mało co działa. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: leon Re: W I półroczu Polacy przenieśli 359 tys. numer IP: 109.197.168.* 17.07.10, 19:10 hmm w ciagu miesiaca place ok 10 zeta z czego 5zl idzie na 100 minut. Wychodzi 1 minuta/5gr. i do tego dostaje jescze 200sms do wysztkich za darmo - tego nie przebije nic Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: KomMentator W I półroczu Polacy przenieśli 359 tys. numerów... IP: *.t-mobile.co.uk 17.07.10, 07:02 U nas to jest totalna pomylka z cenami polaczen.Od roku jestem w Londynie na kontrakcie - 4 miesiace temu kupilem abonament na 18 miesiecy.Dostalem telefon (BB) a warunki wygladaja tak : 600minut , nielimitowane sms , nielimitowany internet - 25 funtow na miesiac (teoretycznie to mozna traktowac PLN do GBP jak 1/1) - czyli 25zl.Mam umowe w Orange UK. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: le ming Re: W I półroczu Polacy przenieśli 359 tys. numer IP: 85.222.87.* 17.07.10, 14:17 > (teoretycznie to mozna traktowac PLN do GBP jak 1/1) Teoretycznie to mozna nawet traktowac 1 PLN jak 10 GBP. Tylko jaki to ma sens? Zabawny przelicznik sobie wybrales... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Polothx Re: W I półroczu Polacy przenieśli 359 tys. numer IP: *.adsl.inetia.pl 17.07.10, 22:38 ale nawet traktując oficjalnym NBP kursem to strasznie mamy bo u nas żaden operator w okolicy 100 zl nie daje nielimitowanych sms i 600 minut - można albo jedno albo drugie a jeszcz enet w komurce to już w ogól.e zapomnij przy tak niskiej cenie abo Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: n Re: W I półroczu Polacy przenieśli 359 tys. numer IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.07.10, 11:27 dobrze mowi: ty zarabiasz 25zl za 2godziny pracy on zarabia 25 funtow za 2godziny pracy, wiec o co sie czepiasz? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: niemen2_2 W I półroczu Polacy przenieśli 359 tys. numerów... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.07.10, 07:13 Kto myśli dawno jest w Playu.Tak trzymać. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: niemen2_2 W I półroczu Polacy przenieśli 359 tys. numerów... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.07.10, 07:18 STEFEK2. Ty jesteś prawdziwy Stefek burczymucha,a w Play nikt Cię nie trzyma. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: qq Re: W I półroczu Polacy przenieśli 359 tys. numer IP: 178.73.63.* 17.07.10, 07:45 przenioslem 3 numery do playa. Z zasiegiem nie mam klopotu. Taniej jest niz w orange i wiecej minut w porownywalnym abonamencie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: fd Re: W I półroczu Polacy przenieśli 359 tys. numer IP: 79.97.16.* 17.07.10, 08:26 Skoro Era/Orange/Plus wiedza o odplywie ludzi, wiedza, ze wiecej ucieka niż przystępuje do sieci i nic z tym nie robi oznacza, ze są tam ludzie, którzy działają na szkode firmy. Prokuratura winna się tym zająć natychmiast. Odpowiedz Link Zgłoś
czesiekkk Re: W I półroczu Polacy przenieśli 359 tys. numer 17.07.10, 08:53 Po prostu inwestuje się w marketing, a konkretnie w reklamy z aktorami, kabareciarzami, z jakąś hitową, ckliwą albo dynamiczną muzyczką w tle albo z jakimś "jajem". Tymczasem konsumenta nie obchodzą reklamy tylko ceny, bo komórka służy do dzwonienia, powoli wszyscy stajemy się świadomymi konsumentami, czytamy regulaminy i cenniki, i nie dajemy się nabrać na chwyty marketingowe. Kluczowe było wejście czwartego operatora, rynek na którym istniał oligopol, a konkurencja opierała się na konkurencji w reklamach, stał się wreszcie konkurencyjny. Szkoda, że KRRiT nie zdecydowała się na podobny krok jak UKE. W telewizjach naziemnych mamy taki sam oligopol. Cokolwiek nie puści TVP, Polsat albo TVN to i tak znajdą się chętni do oglądnięcia. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gm Re: W I półroczu Polacy przenieśli 359 tys. numer IP: *.cdma.centertel.pl 17.07.10, 09:11 Pley jest wyjatkowo uprzywilejowany w przychodach z rozmów przychodzacych.Jest to powodem ,dla którego siec ta może obnizyć ceny dla swoich abonentów. Niestety za te warunki płacą wasi znajomi z innych sieci.Mozna powiedziec ,że to ich problem , ale mozna tez to traktować jako wyłudzenie bo nikt nie jest informowany do jakiej sieci dzwoni. Gość portalu: fd napisał(a): > Skoro Era/Orange/Plus wiedza o odplywie ludzi, wiedza, ze wiecej ucieka niż > przystępuje do sieci i nic z tym nie robi oznacza, ze są tam ludzie, którzy > działają na szkode firmy. > Prokuratura winna się tym zająć natychmias Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Bob Re: W I półroczu Polacy przenieśli 359 tys. numer IP: *.ghnet.pl 17.07.10, 11:39 To niech się przeniosą do Play :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gm Re: W I półroczu Polacy przenieśli 359 tys. numer IP: *.cdma.centertel.pl 17.07.10, 13:52 Popełniasz błąd logiczny : jezeli wszyscy przeniesliby sie do Pley to nie miałby kto finansować tańszych abonamentów w Pley. Korzystne ceny w Pley istnieja tylko dzieki temu ,że inni operatorzy maja klientów i świadomie lub nie dzwonia czasem do Pleya. Gość portalu: Bob napisał(a): > To niech się przeniosą do Play :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: prostychłop Re: W I półroczu Polacy przenieśli 359 tys. numer IP: 109.243.83.* 17.07.10, 17:30 a ja pamiętam, że WSZYSCY operatorzy mieli na starcie taki "bonus". Od Centertela poczynając. Play-owi się nie należy - bo później zaczął?? I zwróć uwagę na jeszcze jedno - dopóki Play się na rynku nie pojawił, ceny WSZYSTKICH usług komórkowych były dużo wyższe i DZIWNIE PODOBNE U WSZYSTKICH 3 PODSTAWOWYCH OPERATORÓW. Podejrzenia o nielegalną zmowę w celu dojenia klientów same się narzucały... A gdy Plaj się pojawił z nowymi cenami - jakoś wszyscy inni potrafili gwałtownie obniżyć ceny - i okazało się, że można, i nie zbanmkrutowali. A wciskali, że taniej nie da rady. Nie ma to jak konkurencja, im większa - tym lepiej dla klienta. Na wakacjach w Odessie Live sprzedał mi 5 starterów za 9 Hrywien (jakieś 3 zł) - była nas czwórka - to jeden podarowaliśmy przechodniowi. 1szy miesiąc gadanie i SMS w sieci za dsarmo - akurat na wakacje. Bo tam operatorów chyba z 10ciu. Gdzie u nas takie promocje??? Odpowiedz Link Zgłoś
luni8 Re: W I półroczu Polacy przenieśli 359 tys. numer 17.07.10, 19:28 > A [b]gdy Plaj się pojawił z nowymi cenami - jakoś wszyscy inni > potrafili gwałtownie obniżyć ceny - i okazało się, że można, i nie > zbanmkrutowali. Nie wiem jak było przy Play, ale pamiętam sceny jak ludzie łazili po mieścinie w Poszukiwaniu starterów HEYAH. Przez bite 3-4 miesiące to się działo, potem nagle inne sieci zauważyły że sekundowe naliczanie może być za darmo, a ceny mogą być poniżej 2 zł za minutę. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: /:/ realizuję lepzy pomysl IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 18.07.10, 04:21 Unikam dzwnienia do play. Jesi ktos z tej sieci chce porozmawiac sugeruje telefon do mnie. Jeśli nie chce - cóz widocznie nic ważnego nie miał dp powiedzenia.. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gerwazy Re: realizuję lepzy pomysl IP: *.gl.digi.pl 18.07.10, 16:44 Gość portalu: /:/ napisał(a): > Unikam dzwnienia do play. Jesi ktos z tej sieci chce porozmawiac > sugeruje telefon do mnie. Jeśli nie chce - cóz widocznie nic ważnego nie miał dp powiedzenia.. Ja unikam takich co sugerują oddzwanianie... Na pewno nic ważnego nie ma do powiedzenia - i na dokładkę jest na tyle głupi, ze kupuje sobie zabawki (np telefon) na które go nie stać. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mulok w orange jest to samo!! IP: *.171.143.162.static.crowley.pl 17.07.10, 08:48 jak mi się skończy umowa to też się przeniosę, może i do playa Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: adamk Re: w orange jest to samo!! IP: *.vx.pl 17.07.10, 09:56 Też uciekam z ery, po tym jak zażyczyli sobie 61 zł za billing. Całe szczęście że nie miałem tyle na koncie, bo ściągneliby sobie sami. A spróbujcie wysłać im odpowiedż na ich "informacje" na nr 60201. Odpowiedz Link Zgłoś
eti.gda Re: w orange jest to samo!! 18.07.10, 11:38 Gość portalu: adamk napisał(a): > Też uciekam z ery, po tym jak zażyczyli sobie 61 zł za billing. > Całe szczęście że nie miałem tyle na koncie, bo ściągneliby sobie sami. > A spróbujcie wysłać im odpowiedż na ich "informacje" na nr 60201. Nie napisałeś, że tyle płaci się za billing z telefonu na kartę. Za billing z telefonu abonamentowego nie pobiera się dodatkowych opłat, przynajmniej tak jest w Plusie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Adam. W I półroczu Polacy przenieśli 359 tys. numerów... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.07.10, 09:38 Era zawsze kroiła klientów. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Michał aby mieć dobry zasięg w PLAY IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.07.10, 10:05 trzeba zmienić w ustawieniach telefonu dostępną sieć z PLAY na PLUS-a i będzie gitara, ja miałem problemy z rozmowami zmieniłem w ustawieniach telefonu ręczne ustawienie sieci i wybrałem PLUS i teraz zasięg mam dobry, nie zrywa połączeń, wszytko jest okey... a doładowanie na 5zł starcza mi nie raz na 2 miesiące... mało korzystam z telefonu i doładowania na kwartał za 50zł było dla mnie istnym szaleństwem Odpowiedz Link Zgłoś
rojberek Play na kartę to najuczciwsza obecnie... 17.07.10, 09:58 ... oferta operatorów komórkowych. To jedyna taka znana mi oferta, która nie stara się mnie okradać obiecując setki "darmowych" minut, które już po krótkim czasie przepadają. Tam wie za co się płaci. Nie jest jak w Era czy Orange, gdzie karty o niskich nominałach mają krótki okres działania - tutaj kupię kartę za 5 zł i mogę nią wykorzystywać nawet przez rok i nic mi nie przepadnie. Nie mówiąc o tym, że w salonie Ery obiecywano mi abonament, w którym gdyby jakimś cudem udało mi się wykorzystać 100% minut wliczonych w abonament, to cenę za minutę miałbym tylko o 1 grosz mniejszą niż w Play bez abonamentu :-) Dlatego z całą rodzinką z uciechą pożegnałem Erę i zagościłem w Play i dopóki w Play nie wpadną na pomysł, żeby "okradać" jak Era i Orange to stamtąd się nie przeniosę do tych sieci. Odpowiedz Link Zgłoś
panbramkarz W I półroczu Polacy przenieśli 359 tys. numerów... 17.07.10, 10:09 Nie wiem jak to jest wg. ogolnych statystyk, ale prowadze serwis internetowy w ktorym za dostep do czesci "opcji" trzeba placic sms- em i od dawna statystki wygladaja podobnie uzytkownicy orange ok 45% ery 30% plus 20% play 5%. Nie wiem czy to oznacza stopien zamoznosci uzytkownikow danej sieci ale to by sie zgadzalo bo play jest siecia dla "ubogich", orange co by nie mowil jest pierwszym operatorem jaki pojawil sie w polsce (centertel ok 1992 roku) kiedy to komorki byly tylko dla bogatych podejrzewam ze wiele osob zostalo w orange przez lenistwo bo dla nich roznica 50-100 zyla na rachunku miesiecznie to zadna roznica. Dodatkowo orange ma jednak najwiekszy zasieg np. w mojej okolicy dziala tylko orange pozostale sieci dzialaja tylko na mapie operatorow.Podejrzewam ze migracja do play swiadczy o systematycznym ubozeniu spoleczenstwa, ale tu kij ma dwa konce wiele osob nie chce dzwonic na nr play bo cena za polaczenie jest duzo wyzsza. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: meee Re: W I półroczu Polacy przenieśli 359 tys. numer IP: *.adsl.inetia.pl 17.07.10, 11:04 twoim zdaniem oszczedzanie jest zwiazane z ubozeniem? Moze pokazesz, ze jestes taki kasiaty i mi przelejesz pare stow na konto. Pieniadze potrafia liczyc wszyscy. Odpowiedz Link Zgłoś
panbramkarz Re: W I półroczu Polacy przenieśli 359 tys. numer 17.07.10, 12:38 Nie myl oszczedzania z wyborem gorszego produktu czy gorszaj jakosci uslugi bo jest tansza. Czy oszczednoscia nazwiesz wypicie szklanki kranowy zamiast "mineralnej" w obu przypadkach ugasisz "pragnienie". Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: g Re: W I półroczu Polacy przenieśli 359 tys. numer IP: 87.204.210.* 17.07.10, 13:09 W którym miejscu jest to produkt gorszej jakości? Równie zabawne jest określanie zasięgu na tym że mi lepiej działa. A mi lepiej działa era, znaczy orange ma największy zasię tylko na swojej mapce :) Odpowiedz Link Zgłoś
woland_er Re: W I półroczu Polacy przenieśli 359 tys. numer 17.07.10, 18:01 No stary... dawno już nie czytałem tak debilnej analizy :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: leon Re: W I półroczu Polacy przenieśli 359 tys. numer IP: 109.197.168.* 17.07.10, 19:18 nie dla "ubogich" lecz dla myslacych. I nie dajacych sie doic za jakies "opcje" - notabene pewnie dostep do melodyjek czy porno. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rumor W I półroczu Polacy przenieśli 359 tys. numerów... IP: 89.231.211.* 17.07.10, 10:31 Do szczęścia brakuje mi w Play jeszcze internetu bez limitu czasowego między kolejnymi doładowaniami, na takiej samej zasadzie jak prepaid. Czyli doładowuje i mam ważność na rok, byłoby super. Play trochę przegina z reklamami, upierdliwe są SMSy ale dzwonienie z automatu to już jest przesada. Do niczego więcej zastrzeżeń nie mam. Na początku byłem w sieci Idea zanim perfidnie zarżnięto tą markę, później siłą rzeczy Orange, i nigdy więcej. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gero W I półroczu Polacy przenieśli 359 tys. numerów... IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 17.07.10, 10:56 Takie sensacje może robiły wrażenie 5 lub 10 lat temu,kiedy ilość aktywnych kart abonenckich była miernikiem sukcesu operatora. Obecnie najważniejsza jest przychodowość czyli tzw ARPU - średni rachunek(przychód) u operatora, per SIM. Play zapewne jest tutaj na szarym końcu i jeżeli nie zacznie myśleć o właściwym podejściu do tego biznesu, szybko będzie musiało poszukać sobie dodatkowego inwestora kapitałowego lub technologicznego. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: drwal Re: W I półroczu Polacy przenieśli 359 tys. numer IP: 89.231.211.* 17.07.10, 11:58 Tylko tutaj zakładasz, że oferta play przynosi im straty bo nie kantują aż tak perfidnie klientów jak pozostali operatorzy w naszym kraju. Jakoś sieci komórkowe za granicą są bardziej ucywilizowane i mają normalne podejście do klienta, ale nie w tym kraju musi być standardowo żyłowanie i wciskanie g... jako trufli w ramach oferty. Drażni mnie w Polsce to pozoranctwo i wmawianie ludziom, że dana oferta jest dobra jak we praktyce 99% obecnych ofert telekomów w Polsce to jest robienie z klientów idiotów. Podaj mi obecne wyniki finansowe Play. Logiczne, że w momencie gdy inwestowali to wynik był ujemny ale nie znamy stanu obecnego. Jednak nadal tak jak mówiłem, drażni mnie niezmiernie to, że w Polsce na wszystkim kroi się konsumenta wciskając mu tandetę i przewartościowując znacznie usługi i towary. Jesteśmy krajem biedniejszym, jesteśmy krajem gdzie przychody są niższe ale jednocześnie mamy drogie usługi telekomunikacyjne. Trójca (Orange, Plus, Era) się dogadały w ramach dojenia klientów nie oferując im kompletnie nic w zamian (tak jak obecnie robią banki) Play im popsuł plan i za to dzięki wielkie dla Play bo jest katalizatorem do zmian w tym chorym układzie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: g Re: W I półroczu Polacy przenieśli 359 tys. numer IP: 87.204.210.* 17.07.10, 13:12 Tylko co z tego że będzie wysoki dochód, jak klientów będzie "10" :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: szczurwa Re: W I półroczu Polacy przenieśli 359 tys. numer IP: 178.73.63.* 17.07.10, 16:34 ARPU Play - ok. 40,00 PLN. Chyba nieźle ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: anna 30pln rozmowy za darmo i sms tez! Play :) IP: *.chello.pl 17.07.10, 10:59 jak ktos przebije taka oferte to przejde do niego. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kk Re: W I półroczu Polacy przenieśli 359 tys. numer IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.07.10, 11:13 Era sama jest sobie winna - poziom ich "konsultantow" to jakas porazka do kwadratu. Skad oni biora tych ludzi to nie wiem - nachalni, grozby dla klienta, napastliwe zachowania - totalny bezsens. ale wreszcie widac ze takie dzialanie jednak ma wplyw na wyniki!!!! WRESZCIE ludzie glosuja nogami! Ja takze - i nie ukrywam ze do wyboru przekonal mnie konsultant ERY, ktory byl strasznie napastliwy w trakcie rozmow o przedluzeniu abonamentu. W koncu doszlo do tego ze ja, wieloletni abonent Ery, w sumie chyba bedzie z 12lat, nacinalem przycisk przerywajacy rozmowe!!!!! Wczesniej slyszalem teksty typu: to najlepsza oferta, co pan ma do niej? Skad pan ma lepsza, no skad? I ze jego oferta jest wazna "tylko" do jutra. I dlaczego tak dlugo czasu mam sie zastanawiac! Parodia. Teraz jestem w mBank mobile, mam 19gr za minute - jak na razie jestem wniebowziety! Brakuje billingow, ale za to koszty sa po prostu porazajaco niskie! Jestem tam cos okolo 5miesiecy i zaoszczedzilem juz kupe pieniedzy. Jest super - naprawde wszystkim polecam - dziala bardzo dobrze, nie ma zadnych podpuch a koszty sa praktycznie zerowe. A Era niech zgnije, nigdy do nich nie wroce. Przez "konsultanta". Nawet jakbym mial placic drozej to nie rozumiem jak mozna wkurzyc wieloletniego klienta, jakby byl jakims towarem na polce sklepowej. Niech zgnija pajace. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Bob No co ty??!! IP: *.ghnet.pl 17.07.10, 11:43 Przeszkadzał ci jakiś młody, ambitny szczurek? hahaha, to żart oczywiście. Dostaję wysypki na tyłku, gdy słucham takich leszczy. Dobra decyzja brachu :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jorg Re: W I półroczu Polacy przenieśli 359 tys. numer IP: *.xdsl.centertel.pl 17.07.10, 14:45 Rzeczywiście konsultanci ERY to porażka. Jeżeli klienta się naciąga to jest rzecz naganna, ale jeżeli wprost okłamuje - takie rzeczy tylko w Erze. Pozdrowienia dla p. Jakuba Gromada. Tak jak obiecałem jesienią trzy numery opuszczą Erę. Tylko tak dalej. Odpowiedz Link Zgłoś
redaktorpajacewicz Tylko Nie PLAY!!!!!!!!!! 17.07.10, 11:58 To już chyba będzie mój 10! post w tym temacie!!! Tylko nie PLAY! Nie patrzecie na ceny telefonów!!!(przeważnie rewelacyjne w porówniu z tzw "wielką trojką"-czyli ERa/Plus/Orange) Nie patrzcie na wiekszą ilośc minut w abonamencie niz u "wielkiej trójcy" bo... nie będziecie w stanie tego zużyc... Liczy się zasięg! i jakoś połaczen na co mało kto zwraca uwagę! I nic nie dało mi przełaczanie reczne na PLUSA! bo nawet jak złapie PLUSA i przez chwile jest lepiej zaraz potem szuka sieci macierzystej ...sa trzaski, szumy, echo, zerwane połaczenia! CZekam na rozpatrzenie mojej reklamacji ,jesli nie bedzie zadowalająca nie wykluczam drogi sądowej. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: smiechTozdrowie Re: Tylko Nie PLAY!!!!!!!!!! IP: 89.231.211.* 17.07.10, 12:06 > Liczy się zasięg! i jakoś połaczen na co mało kto zwraca uwagę! I nic > nie dało mi przełaczanie reczne na PLUSA! > bo nawet jak złapie PLUSA i przez chwile jest lepiej zaraz potem > szuka sieci macierzystej ...sa trzaski, szumy, echo, zerwane > połaczenia! CZekam na rozpatrzenie mojej reklamacji ,jesli nie bedzie > zadowalająca nie wykluczam drogi sądowej. No to zmień Iphona na coś normalnego albo przestań zasłaniać ręką antenę :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: KacuWarung Re: Tylko Nie PLAY!!!!!!!!!! IP: *.217.146.194.generacja.pl 17.07.10, 12:13 w jednym miejscu nie mam zasiegu playa - w windzie... czy to w gorach czy nad morzem - wszystko jest ok. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: toma Re: Tylko Nie PLAY!!!!!!!!!! IP: 109.243.87.* 18.07.10, 00:27 nie rozsmieszaj mnie gosciu, mam playa, od poczatku jego istnienia, i moze jakies 10 lat temu bywaly problemy, ale to przez telefon ktory nie dzialal w innych szieciach poza gprs, dzisiaj majac najnowsze rozwiazania technologiczne play, jest tani, mazasieg nawet w gorach, i tylko marudy lub szpiedzy z innych kompani chcialyby, cos zyskac pleniac falsz... Odpowiedz Link Zgłoś