Gość: Antek IP: *.multimo.pl 23.07.10, 08:36 Kiedy ci wszyscy "twórcy" pojma i zrozumieją, że większość ściągających nigdy nie kupi ich "twórczości". Ściągać ściągają, ale jak nie będą mogli tego robić to i tak nie kupią. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: tm Re: Chomikuj.pl chce płacić wydawcom IP: *.smgr.pl 23.07.10, 09:02 przy obecnych cenach na pewno nie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gosc Re: Chomikuj.pl chce płacić wydawcom IP: 195.160.253.* 23.07.10, 13:58 ludzie sciagaja ksiazki - w wiekszosci przypadkow dlatego zeby miec cos co moze kiedys sie przyda pod reka lepsze to niz chodzenie do biblioteki zwlaszcza dla tych ktorzy albo w miescie biblioteki nie maja albo ta co jest swieci pustkami jak nie bedzie mozna sciagac to ludzie bada sie wymieniac na forach swoimi wiadomosciami a dzieci beda czerpaly wiedze z wikipedii przytoczony w artykule przyklad ksiazki o odchudzaniu jest idealny rozpropagowana nowa skuteczna dieta znalazla sie inspiracja dla kilku calkiem dobrych stron internetowych i mozna z powodzeniem diete stosowac ksiazki nie kupujac czy w zwiazku z tym zostanie wprowadzony zakaz publicznego mowienia i rozpowszechniania wiedzy zaczerpnietej z ksiazek ?? absurd Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: le ming Re: Chomikuj.pl chce płacić wydawcom IP: 85.222.87.* 23.07.10, 15:59 > przy obecnych cenach na pewno nie Dla Polaka żadna cena nie będzie dość niska, nie oszukujmy się. Wyobraź sobie, że napisałeś książkę. Obiektywnie rzecz biorąc jest to szmira, harlequin, badziewie, ale ty uważasz, że jest zarąbista, a poza tym jej napisanie zajęło ci, powiedzmy, pół roku. I co, wrzucasz taką książkę do Internetu z hasłem "bierzcie i czytajcie z tego wszyscy"? Czy jednak wolałbyś, żeby czytelnicy płacili ci za pół roku harówki? Jeśli to pierwsze, to zazdroszczę nadmiaru wolnego czasu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mamwatpliwosci Re: Chomikuj.pl chce płacić wydawcom IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.07.10, 20:32 zauważ jak wiele książek znajduje się w bibliotekach i nikt kto je wypożyczy za nie nie płaci. zacznij postrzegać serwis chomikuj jako multimedialną bibliotekę. nie ma sensu przesadzać z prawami autorskimi. zgadzam się co do tego że autor powinien dostać wynagrodzenie za swoją pracę. ale nie można tego doprowadzić do absurdu. właśnie dlatego są biblioteki i powstały takie serwisy jak chomikuj Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: YaBol Bzdury piszesz mamwatpliwosci. IP: *.as.kn.pl 24.07.10, 01:49 Serwis Chomikuj.pl powstał tylko i wyłącznie po to, żeby nabić kabzę jego właścicielom. Twoje tłumaczenie jest nieporadną próbą odwracania kota ogonem. Gdyby było tak jak piszesz, to na Chomikuj.pl panowałaby bezwzględna cenzura i każda próba umieszczania nielegalnych materiałów spotykałaby się ze zdecydowaną reakcją ze strony serwisu, przez co oczywiście cieszyłby się nieporównywalnie mniejszą popularnością i generowałby małe zyski. To nie jest Project Gutenberg www.gutenberg.org/wiki/Main_Page Założenia powstania tych serwisów były zupełnie różne. Przez podobne do twojego "luźne" postrzeganie praw autorskich i płacenia za twórczość (pomijając monopolistyczną pozycję ZAiKSu), nie ma iTunes Store PL itp. Odpowiedz na pytanie - czy byłbyś gotów zapłacić za muzykę, książki, filmy takie kwoty jakie widać w iTunes? Oczywiście istnieją inne modele prowadzenia biznesu w sieci - np. udostępnianie treści "za darmo", gdzie ceną jaką płaci klient jest np. konieczność obejrzenia reklam. Z Chomikuj.pl jest odwrotnie - obecnie dochody z reklam płyną na konta właścicieli, którzy pod presją i groźbą płacenia dużych odszkodowań postanowili "wspaniałomyślnie" się nimi dzielić z twórcami utworów udostępnianych w serwisie. IMO to jest nierealne w takiej postaci jak istnieje Chomikuj.pl. Po prostu kwoty należne autorom przekraczają zyski tego serwisu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gosc Re: Chomikuj.pl chce płacić wydawcom IP: *.chello.pl 24.07.10, 02:13 > I co, wrzucasz taką książkę do > Internetu z hasłem "bierzcie i czytajcie z tego wszyscy"? Czy jednak wolałbyś, > żeby czytelnicy płacili ci za pół roku harówki? Jeśli to pierwsze, to > zazdroszczę nadmiaru wolnego czasu. W takich przypadkach trzeba spojrzec troche dalej niz czubek wlasnego nosa oznaczajacy tutaj kase. Jesli dla ciebie kasa jest priorytetem, to masz racje walczac z chomikami. Wez jednak pod uwage fakt, ze zycie lubi czasami zaskakiwac w dosyc dziwny sposob. Byc moze wlasnie dzieki chomikom jakies "badziewie" i jego autor/autorka stana sie bardziej znani. Byc moze wlasnie dzieki chomikom i im podobnym dostana od zycia cos innego i byc moze bardziej dla nich cennego niz kasa. A czy osoby rozdajace swoja prace za darmo cierpia na nadmiar wolnego czasu? Nie, nie cierpimy. Po prostu czasami patrzymy wlasnie troche dalej. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tr Re: Chomikuj.pl chce płacić wydawcom IP: *.182.40.41.nat.umts.dynamic.eranet.pl 24.07.10, 09:26 > Byc moze wlasnie dzieki chomikom jakies "badziewie" i jego autor/autorka stana sie bardziej znani. Byc moze wlasnie dzieki chomikom i im podobnym dostana od zycia cos innego i byc moze bardziej dla nich cennego niz kasa. Tak, na świecie pełno jest takich ludzi, którzy chcą "uszczęśliwić" innych na siłę. Jeśli kogoś interesuje sława, a nie pieniądze, to może sam upublicznić swoje dzieło za darmo, nikt mu tego nie broni. Jeśli tego nie robi, to znaczy że nie chce. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Phi Re: Chomikuj.pl chce płacić wydawcom IP: *.home.aster.pl 24.07.10, 15:00 > W takich przypadkach trzeba spojrzec troche dalej niz czubek wlasnego nosa > oznaczajacy tutaj kase. Jesli dla ciebie kasa jest priorytetem, to masz racje > walczac z chomikami. Ja bym chciała zauważyć, że pisarze utrzymują się z pisania. Jak ci na kasie nie zależy to po cholerę ci praca i pensja. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: le ming Re: Chomikuj.pl chce płacić wydawcom IP: 85.222.87.* 23.07.10, 15:55 Gdybym był twórcą, który I TAK NIE ZARABIA na rozpowszechnianiu jego twórczości przez takie różne chomiki, to nie przejąłbym się tym, że nie ściągają. Kurde, z czego taki autor książek ma żyć? I bądźmy szczerzy, Wikipedia to się nadaje do pisania tekstów do Demotywatorów, a nie do wykorzystywania jako źródło wierzy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: M. Re: Chomikuj.pl chce płacić wydawcom IP: *.tieto.com 23.07.10, 16:18 pl.wikipedia.org/wiki/Współczynnik_korelacji_rang_Spearmana rzeczywiście do niczego. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: le ming Re: Chomikuj.pl chce płacić wydawcom IP: 85.222.87.* 23.07.10, 17:27 Ja nie twierdzę, że w Wikipedii nie ma nic użytecznego. Ale jako całość zawiera tyle bzdur i jest tak mało wiarygodna, że nigdy nie wiesz, na co trafisz: czy na perełkę, czy na kawałek chłamu. I to ją dyskwalifikuje. Odpowiedz Link Zgłoś
hugow Re: Chomikuj.pl chce płacić wydawcom 23.07.10, 23:08 JEDEN przykład chłamu proszę... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: heja Chomikuj.pl chce płacić wydawcom IP: *.adsl.inetia.pl 23.07.10, 16:33 Jestem za. Chętnie kupię jeśli będę mieć taką możliwość. Już dawno same wydawnictwa powinny wpaść na to by prowadzić taką sprzedaż. Jako namiętny czytelnik chętnie kupie coś innego niż durne poradniki które obecnie są dostępne w sieci. A papierową książkę kupię i tak, bo nic jej nie zastąpi ale już na spokojnie, nie podczytując jej wcześniej w empiku. Odpowiedz Link Zgłoś
warzaw_bike_killerz Alez oni sie cackaja z tymi przedsiebiorcami.. 23.07.10, 17:07 Wejsc zaplombowac serwery, sprawdzic jakie tresci sa przechowywane na zabezpieczonych dyskach twardych, nastepnie postawic zarzuty, bo nie maja faktur na te wszystkie rzeczy. Jak trafia na tresci pedofilskie tym latwiej bedzie wszystkich tam pracujacych zamknac za dzialanie wspolne i w porozumieniu... jak biora za to jakakolwiek kase, to jeszcze lepiej, bo w celu osiagniecia korzysci finansowych. Jak sa przeprowadzane akcje na indywidualnych piratow? Wchodza plombuja, zabieraja, robia zdjecia, przekazuja zdjecia mediom i juz. Przeciez taki pirat tez sie moze tylko tlumaczyc, ze udostepnil swoja przestrzen dyskowa do wymiany plikow uzytkownikom sieci torrent. No przeciez kazdy sad nie da wiary... a wystarczy zarabiac na piractwie, aby sad traktowal inaczej?? Kazdy pirat niech zalozy dzialalnosc gospodarcza i udostepnia tylko przestrzen dyskowa. Z Pirate Bay za granica rozprawili sie za same linki, a tutaj cackaja sie, bo ma 150 mln wejsc miesiecznie.. znaczy sie szkodliwosc znikoma? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: GęśIcka Re: Alez oni sie cackaja z tymi przedsiebiorcami. IP: *.sky24.pl 24.07.10, 07:36 Trzeba wejść tobie do chaty i zaplombować. Potem przez 3 lata sprawdzać, czy na wszystko masz rachunki, albo czy śmieci które ukradłeś pochodziły z legalnego źródła. Odpowiedz Link Zgłoś
radeberger bardzo chętnie zapłacę 23.07.10, 17:26 Za PORZĄDNEJ jakości ebooki. Takie, w których nie muszę się domyślać co program do rozpoznawania czcionek miał na myśli, a będę mógł skupić się na czytaniu. Oczywiście oczekuję też, że cena za taki ebook będzie proporcjonalna do tego co dostaję - czyli zbitek bitów i bajtów, nie zaś jak za papierowe wydanie. Odpowiedz Link Zgłoś
arturpio Re: bardzo chętnie zapłacę 23.07.10, 20:22 "zbitek bitów i bajtów"... Masz więc twój "zbitek" : "eshghfj -xe merimaejrgaeg 25sebfgąksefb 1gbsb lhb dxgs6g6 .,sgżpld kjsg-ło 5amkkjnsg" !" Czcionki są "rozpoznawalne", możesz "skupić się na czytaniu". Ile chcesz za ten "zbitek" więc zapłacić? PS. uważaj. mój "zbitek" który ci właśnie udostępniłem, jest chroniony prawem autorskim moralnym i majątkowym. Za złamanie moich praw do niego mogę zażądać milion. A nawet miliard... ostatecznie, jest to "oryginalne dzieło"... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mamcie Re: bardzo chętnie zapłacę IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.07.10, 20:51 "eshghfj -xe merimaejrgaeg 25sebfgąksefb 1gbsb lhb dxgs6g6 .,sgżpld kjsg-ło 5amkkjnsg" !" przysięgam na trójcę przenajświętszą że to mój zbitek i pozwę cię do sądu za jego wykorzystywanie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: GęśIcka Re: bardzo chętnie zapłacę IP: *.sky24.pl 24.07.10, 07:44 "eshghfj -xe merimaejrgaeg 25sebfgąksefb 1gbsb lhb dxgs6g6 .,sgżpld kjsg-ło 5amkkjnsg" !" Oj nie ładnie plagiatować ode mnie. W wyrazie "lhb" zmieniłeś tylko z "ldh" (mój oryginał) na "lhb" (twoja tragiczna podróbka). Zaskarżę cię do sądu i zapłacisz mi miliardy za plagiat. Odpowiedz Link Zgłoś
radeberger Re: bardzo chętnie zapłacę 23.07.10, 22:05 Matko, jakiś ty śmieszny.. Aż mi zajady krwawią ze śmiechu.. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bananka bananka u! odpisałbym ci aleś pedał i nie rozumiesz, że IP: 80.48.2.* 24.07.10, 00:13 sesja czasem wygasa a to oznacza, że z zalogowanego stajesz się wbrew woli wylogowanym. nie odpiszesz mi zatem, więc co się będę produkował ... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: anonim Chomikuj.pl chce płacić wydawcom IP: *.cdma.centertel.pl 23.07.10, 17:30 Wystaw sobie, że napisałem parę rzeczy. I puściłem je "w obieg" na takiej zasadzie, że zrzekłem się wszelkich "praw". Inaczej by "nie poszły". Dla mnie OK. Mnie nie chodzi o to, żeby na tym zarobić, bo mam z czego jako tako żyć. Ja chciałem (tylko i aż) komuś coś powiedzieć. Powiedziałem i to mi wystarczy. Mam na chleb. Nie mam wielkich potrzeb, bo nie ulegam żądzy konsumpcji i nie zamierzam kupić "czarnego Porsche" (to jest cytat z jednego z moich bliskich znajomych - on o tym marzy, bo wzoruje się na właścicielu takowego) za to, że komuś poruszy to co napisałem, tryby w głowie. Mam w dłupje kasę, mm gdzieś pojazdy czterokołowe i wielkie odbiorniki tego, czego nie zamierzam "odbierać", ja chcę oddziaływać. Kapisch? Stare i prawdziwe, tak stare, że aż banalne. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: j/w Re: Chomikuj.pl chce płacić wydawcom IP: *.cdma.centertel.pl 23.07.10, 17:31 sorry za przecinek, w edycji mi się wkradł Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kita Chomikuj.pl chce płacić wydawcom IP: 109.231.56.* 23.07.10, 17:53 Wydaje mi się że to będzie koniec Chomika... W ramach wykupywanych transwerów i "ulepszeń" kont, można by się rozliczać z wydawcami? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: skoro Re: Chomikuj.pl chce płacić wydawcom IP: *.brzesko.mm.pl 23.07.10, 18:00 Skoro nie kupią, znaczy się nie cenią twórców. Jeśli nie cenią, to po co ściągają? To tak jakby kraść dla samej kradzieży i nie czerpać korzyści z ukradzionej rzeczy (np. kradniesz zegarek i wyrzucasz do śmieci). To jest jednostka chorobowa. Kleptomania. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Wazny Autor Chomikuj.pl chce płacić wydawcom IP: *.202.118.14.cable.dyn.cableonline.com.mx 23.07.10, 18:20 Chomikuj.pl daje nam wolnoscv wyboru tego co chcemy ogladac i czytac czy tez sluchac .Czasami cos sciadam i po przeczytaniu kilku stron wywalam z kompa bo smieci nie czytam . A jako ze teraz cos napisalem a ty to przeczytales musiszmi zaplacic .Prawa autorskie niech i chronia mnie .Uha Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zzz Ale to dobrze, że są. To znaczy, że oni się cywili IP: *.acn.waw.pl 23.07.10, 18:40 Ale to dobrze, że są. To znaczy, że oni się cywilizują - mówi Jacek Bromski, szef SFP. ... hahaha smieszne, pan Jacek powinien przejrzec na oczy, bo okret na ktory sie zaciagnal tonie, tylko prawo spowalnia ten proces, bardzo slabo spowalnia. Puszka 'Pandora' /cytat/ zostala otwarta. SFP, ZPAV, MAFIA i inne tego typu zwiazki mafijne bede piszczec juz niedlugo. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: you wouldn't download a car IP: *.com 23.07.10, 18:41 fuck you! i would if i could! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zenek Chomikuj.pl chce płacić wydawcom IP: *.chello.pl 23.07.10, 21:09 Idą na ugodę, bo polskie ksiazki to max 1% zawartosci chomikuj. Cala reszta - zagraniczne filmy, muzyka i gry dalej beda nielegalnie za darmo, bo gdyby za wszystko wprowadzili oplaty to odrazu mogliby zamknac calego chomika. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Tornado Chomikuj.pl chce płacić wydawcom IP: *.tvk3.pl 23.07.10, 22:28 Zapraszam na odskok pl , nieoficjalne forum o chomikuj Odpowiedz Link Zgłoś
ulanzalasem Chomikuj.pl chce płacić wydawcom 23.07.10, 22:36 Niech biblioteki zaczną udostępniać swoje zbiory przez internet ;) Dlaczego nie...bo prawo piszą koncerny? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Phi Re: Chomikuj.pl chce płacić wydawcom IP: *.home.aster.pl 24.07.10, 15:05 Przecież udostępniają np. dlibra.psnc.pl/index.php Prawo autorskie jest po to, aby twórcy mieli z czego żyć. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kamil Chomikuj.pl chce płacić wydawcom IP: 195.116.169.* 24.07.10, 08:32 No tak, jak już dostaną kasę to nie będzie im przeszkadzało piractwo na chomikuj :-) Odpowiedz Link Zgłoś
adammakowski Chomikuj.pl chce płacić wydawcom 24.07.10, 09:18 A zatem idzie ku lepszemu;))) a swoją drogą - niech wielkie firmy fonograficzne obniżą ceny swoich produktów... tanie hotele i hostele w USA | propozycje turystyczne Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość Re: Chomikuj.pl chce płacić wydawcom IP: *.gdynia.mm.pl 24.07.10, 09:47 wcale nie prawda,ja chętnie bym kupił gdyby ceny nie były tak wygórowane,fajnie by było żeby można było płacić sms-em za jakiś audiobook ale nie za 40 zł za książke Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: MariuszCechowski Czy proszenie o swoje jest nękaniem? IP: 85.222.87.* 25.07.10, 22:07 KRYSTIAN JEGIERSKI ODDAJ MOJE PIENIĄDZE ZAINWESTOWANE PRZEZE MNIE KLUB M25 NA MIŃSKIEJ W WARSZAWIE. WZIĄŁEM POŻYCZKĘ BANKOWĄ NA SWOJE MIESZKANIA,INWESTUJĄC JE W KLUB M25,TAKŻE I SWOJĄ CIĘŻKĄ PRACĘ FIZYCZNĄ. PO ZAINWESTOWANIU JUŻ WRZYSTKICH MOICH PIENIĘDZY ,LEGIERSKI MÓJ PRAWNY WSPÓLNIK ZA POMOCĄ SWOICH GORYLI I KRUCZKÓW PRAWNYCH,USUNĄ MNIE SIŁĄ ZE SPÓŁKI,BEZ GROSZA ZWROTU MOICH WKŁADÓW FINANSOWYCH.OBECNIE JESTEM CZŁOWIEKIEM BEZDOMNYM ,ZRUJNOWANYM PSYCHICZNIE I BEZ ŚRODKÓW DO ŻYCIA I Z DŁUGAMI . OBDUKCJE LEKARZA SĄDOWEGO ZAGINEŁY W SĄDZIE. CZY BĘDĄC BYŁYM WYCHOWANKIEM DOMU DZIECKA,MAM JAKĄKOLWIEK SZANSĘ W WALCE Z PRAWNIKIEM KRYSTIANEM LEGIERSKIM,KTÓRY MA ZNAJOMOŚCI WE WSZELKICH INSTYTUCJACH PRAWA?! CZY TAKA OSOBA JAK LEGIERSKI POWINNA SPRAWIAĆ FUNKCJE SPOŁECZNE? CZY LUDZIE KTÓRYM JEST CIĘŻKO UDOWODNIĆ ICH ZŁO,DALEJ BĘDĄ KORZYSTAĆ Z OWOCÓW NIEPRAWOŚCI KTÓRE POPEŁNILI? WCHODZI W KRYSTIAN LEGIERKI ODDAJ MOJE PIENIĄDZE ZAINWESTOWANE PRZEZE NOWA USTAWA O NĘKANIU. CZY TO JEST NĘKANIE,CZY MOJE WOŁANIE O POMOC? DLA KAŻDEGO TO COŚ INNEGO ZNACZY. WSZYSTKO ZALEŻY OD TEGO JAKĄ MASZ POZYCJĘ SPOŁECZNĄ. KRYSTIAN LEGIERSKI ILE BĘDZIE JESZCZE OFIAR?! Podp. Mariusz Cechowski Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: taka prawda Re: Chomikuj.pl chce płacić wydawcom IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.07.10, 21:13 A kiedy ty Antuś zrozumiesz że jesteś złodziejem?? Odpowiedz Link Zgłoś