Dodaj do ulubionych

Cyfrówki zdrożeją? Polska, jedyna w UE, chce op...

IP: *.chello.pl 30.07.10, 22:40
Może wydawcy zamiast się kłócić o dotacje popracują nad dostępem do
swoich książek. Na mojej liście książek do przeczytania w tym roku
jest z 5 pozycji których nie mogę namierzyć ani w miejscowych
księgarniach, ani bibliotekach. Pozostaje żmudne polowanie na allegro
i po miejscowych komisach. Mieszkam w 500 tysięcznym mieście. Nie mam
pojęcia jak sobie radzą mieszkańcy mniejszych miejscowości. Żeby było
śmieszniej to tak 1/4 z poszukiwanych przeze mnie pozycji jest do
ściągnięcia z sieci. Naprawdę zapłaciłbym te 20-50zł za możliwość
legalnego poczytania. Tylko komu? Chyba Amazonowi.
Obserwuj wątek
    • Gość: gość Cyfrówki zdrożeją? Polska, jedyna w UE, chce op... IP: *.aster.pl 30.07.10, 23:33
      Właśnie pękłam ze śmiechu na myśl, że mogłabym skopiować najcieńszą książkę, a
      nawet gazetę na mojej domowej drukarence )o sorry - "urządzeniu
      wielofunkcyjnym" HP. TO już prościej i szybciej byłoby ręcznie przepisać! A
      taniej - kupić w najdroższej księgarni stacjonarnej.

Ale uwaga ! Ludzie są przekorni, a dzisiaj panuje niczym nieskrępowana moda na
      indywidualizm. Tak jest, podnieście ceny na płyty, książki i filmy. Czemu nie
      mają kosztować parę razy więcej niż w Stanach i Europie Zachodniej,
      szczególnie w proporcji do zarobków. Zaczniemy pisać i czytać głównie blogi,
      zaczniemy kręcić własne filmy i słuchać muzyki z najdalszych zakątków świata
      via internet. A wy zbankrutujecie.
      • and-j1 Gdyby głupota miała skrzydła to minister by fruwał 31.07.10, 23:13
        Gość portalu: gość napisał(a):

> Właśnie pękłam ze śmiechu na myśl, że mogłabym skopiować najcieńszą książkę, a
        > nawet gazetę na mojej domowej drukarence )o sorry - "urządzeniu
        > wielofunkcyjnym" HP. TO już prościej i szybciej byłoby ręcznie przepisać! A
        > taniej - kupić w najdroższej księgarni stacjonarnej.
        >
        > Ale uwaga ! Ludzie są przekorni, a dzisiaj panuje niczym nieskrępowana moda na
        > indywidualizm. Tak jest, podnieście ceny na płyty, książki i filmy. Czemu nie
        > mają kosztować parę razy więcej niż w Stanach i Europie Zachodniej,
        > szczególnie w proporcji do zarobków. Zaczniemy pisać i czytać głównie blogi,
        > zaczniemy kręcić własne filmy i słuchać muzyki z najdalszych zakątków świata
        > via internet. A wy zbankrutujecie.
        • Gość: Student z UK Nie głupota, tylko korupcja IP: *.is.nottingham.ac.uk 01.08.10, 19:48
          Mamy do czynienia z kolejnym aktem kupowania rządu przez republikę kolesi.
          • lechujarek Proponuję się jeszcze więcej śmiać z Korwina 01.08.10, 20:09
            Szczególnie gdy np. ostatnio mówił iż w Polsce potrzebne jest najwyżej 6
            ministerstw, a pozostałe by rozpędził w diabły bo są nikomu nie potrzebne. O ile
            dobrze sobie przypominam ministerstwa kultury - które chce nas teraz uraczyć tym
            bezczelnym złodziejstwem w biały dzień - na liście tych naprawdę potrzebnych do
            funkcjonowania państwa nie było.

...no ale wiadomo, Korwin to taki śmieszny facet i och - on nawet muchę nosi!
            • Gość: z Re: Proponuję się jeszcze więcej śmiać z Korwina IP: 217.98.20.* 01.08.10, 21:06
              Z Korwina można tylko się pośmiać, nikt rozsądny nie traktuje jego
              paplaniny poważnie. Słucham go od samego początku, to się wszystko
              razem nie trzyma kupy, trzeba tylko spróbować poskładać te wszystkie
              jego "tezy" - wychodzi bełkot, w który pewnie on sam też nie wierzy.
              Ale póki ma posłuch w baranim stadzie, to można bawić się świetnie.
              Lepiej zająby się brydżem, bo w tym jest naprawdę dobry ;P
              • Gość: QBA Re: Proponuję się jeszcze więcej śmiać z Korwina IP: 212.244.210.* 01.08.10, 21:28
                Jak merytorycznie ;-)

Oczywiście wiesz zatem, na co głosują ludzie "rozsądni" i dlaczego. Podziel się
                tą wiedzą o oświecony. Ciemny lud czeka na tę radosną twórczość... i nie
                zapomnij, że nasz sceptycyzm względem status quo przesłania nam i zaciemnia
                znaczenie zwrotu "ludzie rozsądni" - nie zapomnij rozwiać i tej tajemnicy!
                • glos_europy Ekipa ryżego wnuka hitlerowca znowu kradnie... 01.08.10, 22:39
                  Kradną na wszystkich frontach, co się da i z czego się da...
                • Gość: Marcin Re: Proponuję się jeszcze więcej śmiać z Korwina IP: 80.54.33.* 02.08.10, 09:00
                  Podłączam się do internauty QBA. Podaj z łaski swojej przykład, bo na razie
                  rzuciłeś kalumnią i uciekłeś. Ktoś przede mną napisał, że w normalnym systemie
                  (czyli nie czerwonym ,który jest obecnie) w ogóle by ten problem nie występował
                  i nie trzeba byłoby płacić urzędasom za szkodzenie.
          • Gość: ała Głupota i korupcja mogą iść w parze. IP: *.internetdsl.tpnet.pl 01.08.10, 20:12
            Pazerni krwiopijcy pasożytujący na autorach i odbiorcach dzieł (tzw. organizacje
            zbiorowego zarządzania prawami autorskimi) same podcięły autorom pole
            uzyskiwania dochodów, więc szukają dodatkowych pól wyłudzenia pieniędzy.
            Ale tak się nie da - głupotą jest myśleć, że Polacy nie potrafią przywieźć
            tańszego aparatu z kraju, w którym nie ma dziwacznych złodziejskich opłat.

Pomysł na to, że skoro można w teorii fotografować książki, to trzeba
            opodatkować aparaty jest paranoiczny (wie o tym każdy, komu przyszło do głowy
            użyć aparatu do sfotografowania jakiejś karty papieru). Aparaty fotograficzne
            nie nadają się do kopiowania książek, bo czynienie z nich takiego użytku jest
            niewygodne. Fotografowanie kart, by potem przegrać zdjęcia na komputer i
            wydrukować, jest niemal tak czasochłonne jak ręczne przepisanie, a wizualny
            efekt jest gorszy.

Jest jeden sposób zarobku na książkach: SPRZEDAŻ!
            W księgarni i przez internet. Łatwym sposobem (przelew bankowy, a jeszcze lepiej
            PŁATNOŚĆ SMS! - szybka, łatwa, przyjemna, natychmiastowa, bez oczekiwania na
            uznanie konta i przejście pieniędzy).
            Wielokrotnie miałem ochotę przeczytać książkę, ale rezygnowałem, bo nie można
            było jej dostać w księgarni, nie miałem ochoty czekać 2 tyg. na przesłanie
            pocztą, a nie było jej do legalnego łatwego pobrania w internecie.

Chętnie zapłacę za książkę w wersji elektronicznej, ale DAJCIE MI SZANSĘ! Nie
            utrudniajcie!
            • kornislaw Re: Głupota i korupcja mogą iść w parze. 01.08.10, 22:18
              O tym skąd się wzięły te pasożyty można przeczytać w eseju "Zapowiedź
              świata Post-copyright", bardzo pouczająca lektura:

www.kto.org.pl/zapowiedz-swiata-post-copyright/
              Dla zachęty dodam, że bardzo im zależy, żeby o tej prawdzie się nie
              wiedziało i nie mówiło.
              • teyoo Re: Głupota i korupcja mogą iść w parze. 02.08.10, 11:50
                kornislaw napisał:

> O tym skąd się wzięły te pasożyty można przeczytać w eseju "Zapowiedź
                > świata Post-copyright", bardzo pouczająca lektura:
                >
                > www.kto.org.pl/zapowiedz-swiata-post-copyright/
                > Dla zachęty dodam, że bardzo im zależy, żeby o tej prawdzie się nie
                > wiedziało i nie mówiło.

Uff.. przebrnęłam przez calutki tekst. Warto było - ciekawe i sensowne spostrzeżenia. Dzięki za linka.
            • Gość: fran Re: Głupota i korupcja w POlsce idą w parze IP: *.static.vip-net.pl 02.08.10, 05:28
              Powstawanie stowarzyszeń , obowiązkowych Izb, vide Izba Inżynierów
              Budownictwa, Izba KLekarska, Izba Architektów, Izba itp służą tylko
              utworzeniu synekur dla dojenia kasy od obywateli. MOze tak jak
              kiedyś Urząd Sklarbowy rządał corocznej deklaracji jak bedzie sie
              przedsiębiorca rozliczał, bo jak nie uczynił tego to domiar.
              POprostu głupota widoczna jest na każdym kroku, proopnuję coroczne
              opłaty za uznanie trwałości zawartego związku małżeńskiego,
              coroczne opłąty za wycowywanie dzieci, coroczne opłaty za
              wyznawanie wiary itp. Widać że poszczeggólnym grupom poprostu
              gotuje się w czaszkach , a szczególnie ekologom i naciągaczom.
              Chcieliście takiej demokracji to ja macie
              • Gość: michal_powolny12 Re: Głupota i korupcja w POlsce idą w parze IP: *.iwacom.net.pl 04.08.10, 21:43
                Mieszasz różne rzeczy-samorząd zawodowy który w imieniu państwa
                sprawuje nadzór nad wykonywaniem usług i dobrowolne zrzeszenia
                biznesowe-takie związki zawodowe właścicieli firm.
          • koham.mihnika.copyright Ministerstwo Zdrowia zglosi projekt karania 02.08.10, 10:41
            za gwalt kazdego mezczyzny po przekroczeniu 18 roku zycia.
            Jak w dowcipie - bo ma aparature...

Z trudem przelykam oplate za papier do drukarki, chociaz niczego nie kopiuje.
            Ale kamera cyfrowa????
            Zeby bylo sprawiedliwie, tylko kamery o kreslonych parametrach powinny podlegac
            okupowi. Czy telefony z kamera tez beda scigane z urzedu?
            Co ma Ministerstwo Kultury do handlu?????
            Czas skonczyc z biurokracja, inaczej skonczymy jak Grecja.
        • abalys na szczęście nie darady skopiować mózgów 01.08.10, 20:40
          kretynów z ministerstwa, Tusk zatrudniłeś za forsę podatników idiotów,
          zapominacie że jesteście na utrzymaniu tej nędznej resztki uczciwych podatników
          których okradacie z resztek forsy i godności
        • Gość: Krzysztof Panie Zdrojewski wróc Pan do lokomotywy IP: *.ssp.dialog.net.pl 02.08.10, 09:42
          Jeśli chodzi o Zdrojewskiego to ostatnio głośno było o tym, kto i kiedy
          zadecydował o budowie domów komunalnych na Kozanowie. Decyzja zapadła za
          Zdrojewskiego, została zrealizowana za czasów jego sympatycznego kolegi
          Huskowskiego. Dziś obaj w PełO.
          Ze Zdrojewskiego ubaw mieli we Wrocławiu, gdy to podczas wywiadów w TEDE chwalił
          się jak to on wszystko wie o stanie najmniejszej uliczki i jej problemach. Po
          czym po prostu bredził.
          Dziś też bredzi pod naciskiem tzw. twórców. Nie dość że ten projekt to BZDURA to
          jeszcze dobrze należałoby sprawdzić działania ZAIKS, ZPAV i ustawy o raz
          rozporządzeń ministerialnych na podstawie których matołki z rządów (różnych)
          oddały w pacht "zarządzanie prawami autorskimi" takim "instytucjom".
      • Gość: Misiek Organizacje kradna wiecej niz piraci... IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 01.08.10, 05:44
        Prawda jest taka ze te organizacje praw autorskich oraz producenci okradaja
        autorow jeszcze bardziej niz piraci.

Wrzuccie w Google 'Hollywood accounting'...

Przecietny pirat od czasu do czasu pojdzie na koncert, od czasu do czasu kupi
        oryginał - tak powiedzmy ze piraci 80%.

W przypadku www. organizacji autor może zobaczyc znacznie mniej niz 20%...

Nie mowiac o tym ze szczerze watpie by kasa naprawda szla do tych
        ktorych ogladam i slucham - powiem ze na pewno nie sa to dziela
        polskiej kinematografii ani chałtury Holywoodu...
        • foksterierka Re: Organizacje kradna wiecej niz piraci... 01.08.10, 19:55
          Nawet nie wiedzialam, że płacę i nie kopiowałam niczego nielegalnie. Teraz już
          nie będę mieć oporów- skoro zapłaciłam, będę piracić do woli.
          • unhappy Re: Organizacje kradna wiecej niz piraci... 01.08.10, 21:07
            Nie chodzi o piracenie tylko dozwolony użytek osobisty. To primo. Secundo:

prawo.vagla.pl/node/7196

Pod powyższym linkiem mamy ciekawą historię. Skoro KOPIPOL zdziera z nabywców
            urządzeń reprograficzny swój procent to wypadałoby, żeby zgodnie z CELEM
            istnienia takiej organizacji wypłacał tą kasę AUTOROM. Otóż pewien autor
            upomniał się o tą kasę. Z ciekawym efektem :)
      • Gość: UFO Właśnie o to chodzi! IP: *.cdma.centertel.pl 01.08.10, 20:49
        Oni wiedzą, że wszyscy leja na ich wypociny i NIKT przy zdrowych zmysłach tego
        nie kupi (ani nie skopiuje, nawet nie rzuci na to okiem), więc próbują zapewnić
        sobie dopływ gotówki zupełnie niezależny od tego, czy ktoś ich "dzieła" doceni,
        czy nawet burek z podwórka się na nie nie odleje (co bardziej prawdopodobne). I
        O TO chodzi tym złodziejom.
      • Gość: Stalin Re: Cyfrówki zdrożeją? Polska, jedyna w UE, chce IP: *.222.246.23.spray.net.pl 04.08.10, 21:10
        Właśnie dlatego, kolejnym krokiem będzie wprowadzenie podatku od długopisów!
    • Gość: Dos equis Cyfrówki zdrożeją? Polska, jedyna w UE, chce op... IP: 188.33.130.* 30.07.10, 23:46
      Proponuję opodatkować ołówek, bo można nim nielegalnie skopiowaćcytat z
      książki. W dalszej kolejności ludzie oko, bo dzięki niemu możemy coś
      przeczytać i nielegalnie opowiedzieć o tym znajomym.
      • Gość: Nemo Re: Cyfrówki zdrożeją? Polska, jedyna w UE, chce IP: *.acn.waw.pl 31.07.10, 00:30
        Raczej usta powinny być opodatkowane.
    • Gość: df827dh Haracz dla wybrańców, tłum płaci i tworzy IP: *.adsl.inetia.pl 31.07.10, 00:07
      Szary tłum publikujący swoje zdjęcia w sieci nie dostanie z tego ani grosza, a
      przecież nieraz zdjęcia czy teksty zwykłych zjadaczy są wykorzystywane
      komercyjnie bez ich zgody.

Wygląda na to, że ZAiKS i podobne bandy staną się grupami "twórców pierwszej
      kategorii". Reszta to tylko bydło, które nie tworzy a generuje "content".
      • po_co_mi_konto Re: Haracz dla wybrańców, tłum płaci i tworzy 31.07.10, 00:33
        Cel jest taki, aby nie tworzyć już nic nowego tylko pobierać opłaty od
        wszystkiego co jest sprzedawane, bo potencjalnie umożliwia to kopiowanie.

W ten sposób rządy opodatkowują nas na rzecz prywatnych organizacji.

Czekam na 1% od ceny samochodu, bo za jego pomocą można przewieźć aparat cyfrowy
        do biblioteki i tam coś skopiować.
      • inkwizytorstarszy Re: Haracz dla wybrańców, tłum płaci i tworzy 31.07.10, 04:23
        Gość portalu: df827dh napisał(a):

> Szary tłum publikujący swoje zdjęcia w sieci nie dostanie z tego ani
        grosza, a
        > przecież nieraz zdjęcia czy teksty zwykłych zjadaczy są wykorzystywane
        > komercyjnie bez ich zgody.
        >
        > Wygląda na to, że ZAiKS i podobne bandy staną się grupami "twórców
        pierwszej
        > kategorii". Reszta to tylko bydło, które nie tworzy a generuje
        "content".
        Brawo! To bardzo logiczny i prawdziwy komentarz. Pozdrawiam Autora.
    • rockville Cyfrówki zdrożeją? Polska, jedyna w UE, chce op... 31.07.10, 00:10
      Dlaczego tylko 1% a nie 5% ? Przeciez jestesmy w Europie. Musimy
      pamietac, ze nie jestesmy Polakami tylko Europejczykami polskiego
      pochodzenia. Jako Europejczycy, popieramy prase, ktora tak skutecznie
      rozpowszechnia rezimowa propagande i dlatego proponujemy, dla naszych
      uwielbianych dziennikarzy 5% podatku !
      • babaqba Re: Cyfrówki zdrożeją? Polska, jedyna w UE, chce 31.07.10, 20:23
        Jesteśmy przede wszystkim katolikami i musimy utrzymywać Watykan,
        dlatego podatki będą rosnąć. Jako katolicy popierajmy prasę, która w
        Polsce zajmuje się głównie krzyżami. Proponuję 10% i jeszcze po stówie
        na tacę!
    • desha69 Cyfrówki zdrożeją? Polska, jedyna w UE, chce op... 31.07.10, 01:05
      Ciekawe dlaczego dopiero teraz chcą te podatki wprowadzać? Przecież od momentu
      jak powstała fotografia (starożytna Grecja lub jak kto woli 1826 J.N. Niepce)
      kopiowano teksty pisane przynajmniej do archiwum. A teraz i tutaj nagłe
      odkrycie, że to właśnie fotografia cyfrowa (nju technolodży, hehe) służy li
      tylko do kopiowania książek? Ktoś ma nie po kolei w głowie, czy jakiś
      przeintelektualizowany urzędas czy też autor tego artykuliku.
    • Gość: kinga Cyfrówki zdrożeją? Polska, jedyna w UE, chce op... IP: *.macvicar.ucalgary.ca 31.07.10, 01:26
      a dlugopisy i zeszyty w linie? Tez sluza do kopiowania.
      • Gość: Jerry Re: Cyfrówki zdrożeją? Polska, jedyna w UE, chce IP: *.dsl.wlfrct.sbcglobal.net 31.07.10, 02:14
        A ja chcialbym aby opodatkowac dodatkowo murzynow,bo zabieraja mi
        prace.
    • Gość: GTPRESS Cyfrówki zdrożeją? Polska, jedyna w UE, chce op... IP: 69.22.238.* 31.07.10, 04:20
      czy doplaca tez do ksiazki "NOCNIK"?
    • prawdziwy_dobrze_poinformowany To jest dziki kraj !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! 31.07.10, 05:23
      b/k
    • prawdziwy_dobrze_poinformowany A dlaczego nie ... 15 % - tak chciał ryży kłamca w 31.07.10, 05:25
      swoim 3 x 15 !!!
    • marek1981gb Cyfrówki zdrożeją? Polska, jedyna w UE, chce op... 31.07.10, 05:27
      Idąc dalej tym tropem: niech czytelnicy Rzeczpospolitej płacą
      wydawcom Najwyższego Czasu, księża - dziwkom, dżokeje - krowom,
      blondynki – brunetkom a garbaci – gitarzystom.
      Proszę też żeby albinosi pokryli koszta utraconego przeze mnie zysku
      alternatywnego ponieważ wstrzymałem się z zamiarem produkcji
      oryginalnego mojego produktu, wiedząc, że przechery już napodrabiały
      kitując mi niszę w rynku.

• agaldv Cyfrówki zdrożeją? Polska, jedyna w UE, chce op... 31.07.10, 06:37
      Aż wstyd, że urodziłam się w tak chorym kraju.
      Absurdy i głupota są tutaj na najwyższym poziomie....
    • 4dagome1 Cyfrówki zdrożeją? Polska, jedyna w UE, chce op... 31.07.10, 07:05
      Rydzyk na premiera .Będzie normalnie i biznes ruszy .
    • Gość: Krakowiak47 Podatek od wiedzy IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 31.07.10, 08:08
      Jak każda sprawa, także i ta ma dwie strony medalu! Wystarczy wejść
      do czytelni w Bibliotece Jagiellońskiej, by zobaczyć
      kilku "fotografów". Podczas gdy ja, zlecając xero po
      monopolistycznej cenie 20 gr/stronę wnoszę opłatę na
      rzecz "twórców". Podobnie, kupując CD, by zapisać własne teksty,
      muszę dołożyć haracz na rzecz różnych muzyków. Ale z drugiej strony
      ci sami wydawcy nie wypełniają ustawowego obowiązku składania w
      tejże bibliotece egzemplarza obowiązkowego (np. Wydawnictwo
      Poznańskie), choć chętnie z ulgi podatkowej wynikającej z nadania
      publikacji numeru ISSN korzystają. Może MKiDN powinno zająć się
      egzekwowaniem prawa o egzemplarzu obowiązkowym, bo jego
      nieprzestrzeganie stanowi zagrożenie dla narodowego dziedzictwa
      właśnie.
      A przecież nikt nie fotografuje książki dla czczej rozrywki, a jej
      chałupniczy wydruk per saldo jest droższy od egzemplarza w
      księgarni. Więc taka kopia wynika z głębszego imperatywu
      (niekoniecznie moralnego).
    • Gość: obserwator pomysł typowy dla obecnego ministra IP: *.chello.pl 31.07.10, 08:25
      a ja proponuje opodatkować książki, które rozdawane są za darmo. Tak dzieje
      się właśnie z wieloma publikacjami MKiDN lub finansowanymi przez MKiDN i
      Instytut Książki, bo nie ma wymogu dystrybucji, nie ma wymogu promocji, nie ma
      wymogu wysyłania na targi. Najlepiej rozesłać cały nakład po bibliotekach
      gminnych i powiatowych.
    • ambl Cyfrówki zdrożeją? Polska, jedyna w UE, chce op... 31.07.10, 08:36
      Pierd***ne pasożyty!Drodzy importerzy,nie odpuszczać odwoływać się bodaj do
      samego diabła!
    • no.to.mamy.problem O złodziejstwie. 31.07.10, 08:39
      Na każdym kroku jebane złodziejstwo w imię chorego prawa. Odpowiedzialność
      zbiorowa i wymuszenie rozbójnicze, bo ktoś coś komuś skopiował, mimo, że i tak
      by nigdy nie kupił po tak chorej, wygórowanej cenie.
      Ciekawe kiedy kilka procent z podatków będzie przeznaczane na stowarzyszenie
      poszkodowanych hipermarketów i innych sklepów, okradanych przez tradycyjnych
      złodziejów?
      A kiedy podatek za posiadanie 2 rąk?
      Jebane rządy tylko potrafią podnosić ceny i podatki. Nic nie dając w zamian
      obywatelowi. Jedyną reformą wzrost podatków.

Nie wiedziałem do tej pory, na co nam jakiś resort kultury. Teraz już wiem, że
      do ochrony różnych polańskich i do wymuszeń rozbójniczych. Bo określonej klice
      jedna willa na rodzinę i dwa luksusowe samochody nie przystoi.
    • kapitan.kirk Epokowy pomysł 31.07.10, 08:58
      Czekam aż stowarzyszenia twórców i wydawców zarządają dodatkowo
      opodatkowania w wysokości 1%:

- okulistów i optyków (bo przez okulary lepiej widać film albo tekst
      książki),
      - producentów długopisów, atramentu i hodowców gęsi (bo piórem można
      przepisać treść chronioną prawami autorskimi),
      - farmaceutów i producentów Geriavitu (bo środki polepszające pamięć
      i koncentrację pozwalają czytelnikom zbyt łatwo zapamiętać treść
      książki, przez co wydawcy tracą na sprzedaży).

A swoją drogą czy autorzy tego rodzaju postulatów nie dostrzegają,
      że skutek jest dokładnie odwrotny - tj. klient obciążony przymusowym
      podatkiem za to że być może kiedyś będzie chciałsfotografować
      książkę czy nagrać na płycie chroniony prawnie film, w tej sytuacji
      automatycznie (i zupełnie słusznie) uzna, że nie ma w takim razie
      obowiązku płacić za ściąganie z sieci książek czy muzyki, skoro już
      raz to zrobił...?

Pozdrawiam
      • Gość: z Re: Epokowy pomysł IP: 217.98.20.* 01.08.10, 21:07
        Sęk w tym, że to tym matołkom pewnie do głowy nie przyszło... ;)
    • Gość: stach Cyfrówki zdrożeją? Polska, jedyna w UE, chce op... IP: 195.114.161.* 31.07.10, 10:49
      a ja myślę że po prostu należy w trybie pilnym zwolnić z pracy pomysłodawców i
      upublicznić ich dane
    • Gość: grubek Re: Cyfrówki zdrożeją? Polska, jedyna w UE, chce IP: *.sgyl.cable.virginmedia.com 31.07.10, 11:00
      To juz przesada. Jaki lobbing musial byc przeprowadzony zeby taka idea powstala
      (lapowki)
    • Gość: Jagość Cyfrówki zdrożeją? Polska, jedyna w UE, chce op... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.07.10, 11:23
      Ku...wa ma..ć
    • Gość: janczar42 Cyfrówki zdrożeją? Polska, jedyna w UE, chce op... IP: *.chello.pl 31.07.10, 11:37
      To kompletna paranoja.Ktoś powiedział,że Polska to dziki kraj;jednak to prawda
      !!!!!!!!
    • ulanzalasem Cyfrówki zdrożeją? Polska, jedyna w UE, chce op... 31.07.10, 11:51
      Tuska i jego PeOwców już całkiem POpierd*lił*?
    • 31paluszkow Cyfrówki zdrożeją? Polska, jedyna w UE, chce op... 31.07.10, 14:06
      Co ma piernik do wiatraka??? Środowiska twórcze są zbyt zachłanne i leniwe; Ja
      mogę fotografować las i przyrodę i najczęściej tak robię. Mam w nosie wypociny
      współczesnych "twórców".
      • b.ojciec Re: Cyfrówki zdrożeją? Polska, jedyna w UE, chce 02.08.10, 00:04
        To nie środowiska twórcze tylko organizacje zbiorowego zarządzania prawami
        autorskimi (czego to ludzie nie wymyślą żeby się dorwać do koryta). Poczytaj
        sobie u Waglowskiego. Wielu twórców niewiele z tej kasy zobaczy albo i nic.
      • Gość: Zed Re: Cyfrówki zdrożeją? Polska, jedyna w UE, chce IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.08.10, 00:31
        Środowiska twórcze nie są z reguły ani zachłanne ani leniwe i to nie one
        wymyśliły ten idiotyczny podatek, na którym zresztą nie skorzystają. Takie
        pomysły wychodzą od biznesmenów, producentów, wydawców i stowarzyszeń, które nic
        nie tworzą, a jedynie obracają kapitałem. Jest już parę dobrych postów na ten
        temat. Sztuka współczesna to nie tylko "wypociny", ale tego co wartościowe
        trzeba szukać (nie koniecznie w lesie).
    • Gość: Voytek Cyfrówki zdrożeją? Polska, jedyna w UE, chce op... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.08.10, 08:54
      I do tego jeszcze dotowanie filmów (gniotów) w ramach instytutu kinematografii
      które potem w kinach ogląda 10000 widzów.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka