Dodaj do ulubionych

Empik jeszcze bardziej żarłoczny

IP: *.internetdsl.tpnet.pl 12.08.10, 08:15
Już teraz niektóre książki są tańsze o złotówkę, dwa złote w sklepie internetowym empiku aniżeli w merlinie. Szkoda, bo zawsze było odwrotnie - merlin miał zdecydowanie niższe ceny i atrakcyjne promocje. Niestety, od pewnego czasu wszystko zaczęło się psuć :(
Obserwuj wątek
    • Gość: Grover Re: Empik jeszcze bardziej żarłoczny IP: *.171.65.147.static.crowley.pl 12.08.10, 11:28
      Gandalf.com.pl a nie gandalf.pl
      • Gość: es Re: Empik jeszcze bardziej żarłoczny IP: *.ip.jarsat.pl 16.08.10, 13:23
        Nie wiem dlaczego podaje się 1osobowe firmy nieodpowiedzialnych dzieciaków (pozdrawiam własciciela palanta z Gandalf.pl) a nie podaje prawdziwej i realnej konkurencji (może nie działa w Wawie?)
        Bo taką jest IMHO - sieć Matras. W realu mają kilkadziesiąt księgarń, nie jest najtaniej (choć taniej ofcoz od Empików i spółki) ale... od czego jest internet i sklep matrasa pt dobraksiazka.net - tanio (najtaniej - taniej nawet niż np w sklepie internetowym Bellony - kupuje duzo ksiązek historycznych) a do tego możliwość odbioru w jednej z księgarni bez kosztów wysyłki.
        • ciocia_rada Re: Empik jeszcze bardziej żarłoczny 16.08.10, 20:08
          Gość portalu: es napisał(a):

> Nie wiem dlaczego podaje się 1osobowe firmy nieodpowiedzialnych dzieciaków (poz
          > drawiam własciciela palanta z Gandalf.pl) a nie podaje prawdziwej i realnej kon
          > kurencji (może nie działa w Wawie?)
          > Bo taką jest IMHO - sieć Matras. W realu mają kilkadziesiąt księgarń, nie jest
          > najtaniej (choć taniej ofcoz od Empików i spółki) ale... od czego jest internet
          > i sklep matrasa pt dobraksiazka.net - tanio (najtaniej - taniej nawet niż np w
          > sklepie internetowym Bellony - kupuje duzo ksiązek historycznych) a do tego mo
          > żliwość odbioru w jednej z księgarni bez kosztów wysyłki.

Gościu... Gandalf.com.pl ma właścicielkę to po raz. Po dwa - ów właścicielka wie
          pewnie więcej o księgarstwie niż Ty przypuszczasz, że wiesz. Po trzy - jak już
          reklamujesz jedną e-księgarnię, to zachowaj choć pozory 'normalnego' klienta,
          który nie wybija marki czarnym PR drugiej :/
    • to.spacer Empik jeszcze bardziej żarłoczny 12.08.10, 22:09

Bardzo fajnie dobrane zdjęcia.
    • awitold Empik jeszcze bardziej żarłoczny 14.08.10, 15:47
      Żydzi-monopoliści przejmują kolejny rynek, będzie tak, jak w muzyce - rozgłośnie
      radiowe nie chcą puszczać polskich wykonawców (wyjątek - Trójka, stąd taka jazda
      GW na tę stację). W merlinie można było zamawiać książki niepoprawne politycznie,
      których w empiku nie uświadczysz - Szpotańskiego, wydawnictwa IPNu,
      Terlikowskiego, Chodkiewicza itp. Teraz - ogłupiania Polaków ciąg dalszy...
      • Gość: M Re: Empik jeszcze bardziej żarłoczny IP: *.speed-net.pl 14.08.10, 15:55
        Człowieku, lecz się. Jak zabraknie papieru w publicznej toalecie też widzisz za
        tym obce siły działające na szkodę Polski?
    • Gość: sam Empik jeszcze bardziej żarłoczny IP: *.internetdsl.tpnet.pl 14.08.10, 15:52
      Czekam na e-booki pod warunkeim ze nei ebdda mialy durnych zabezpieczen, chyba
      ze empki zaoferuje np Kindle od Amazona zatem bylby szerszy wybor, eclicto od
      kolportera nie udana proba. A pisze o kindle z tego w wzledu ze amazon ma
      swietny wielki zbior ksiazek. a kupowac dodatkowo czytnik dla kilku polkisch
      pozycji mija sie zcelem
      • Gość: Max Re: Empik jeszcze bardziej żarłoczny IP: *.chello.pl 14.08.10, 16:15
        Kupuje książki z Merlina i z Empiku od wielu lat i wiem jedno Empik to porażka i
        jak znam życie przeniesie swoją "kulturę" zakupów do Merlina i zabije to markę
        (tak naprawdę po to tylko ją kupuje by zniszczyć konkurencje).
        Dla Empiku liczą się salony, gdzie wprowadzają dziwne zwyczaje typu zwracanie
        się do klienta po imieniu, albo sztuczne dzień dobry mówione przez ochronę.
        Zresztą wystarczy porozmawiać z ludźmi pracującymi w salonach Empiku jak im się
        pracuje totalna kicha.
        • Gość: xx Re: Empik jeszcze bardziej żarłoczny IP: *.home.aster.pl 15.08.10, 13:03
          Człowieku, o co Ci chodzi? Czujesz sie nieswojo, jaki Ci ktos mówi "dzień
          dobry"? Uśmiechnij sie po prostu do tego nieszczęśnika, który stoi przy wejściu.
          W ten sposób i jemu, i tobie bedzie przyjemniej...

Ciekawe w jaki sposób moga sie zwracać do Ciebie po imieniu? Chyba, że
          przychodzisz tam w koszulce z wielkim napisam "I am Max!". Bo inaczej musieliby
          chyba telepatycznie podłączać Ci sie do mózgu albo do portfela. A jesli przy
          płaceniu (złotą? platynową?) kartą - obsługa przeczytała imie z Twojej karty -
          powinieneś sie ucieszyć. Pewnie dziewczyna zwróciła na Ciebie uwage i chciała
          Cie zagadnąć...
          • Gość: tru Re: Empik jeszcze bardziej żarłoczny IP: *.acn.waw.pl 15.08.10, 14:30
            jakis czas temu taki byl prikaz dla pracownikow Empiku - gdy klient placil
            karta, to obsluga zwracala sie do niego po imieniu.
          • Gość: Max Re: Empik jeszcze bardziej żarłoczny IP: *.chello.pl 15.08.10, 17:52
            Jeżeli kogoś nie razi sztuczność takich gestów, no cóż to jego prawo, mnie
            osobiście to nie odpowiada, moim jedynym życzeniem jest profesjonalna obsługa i
            to wszystko, a jeżeli taki pracodawca jak Empik pragnie zapewnić sobie lojalnych
            klientów, najpierw niech zadba o zadowolenie pracowników, bo wtedy naprawdę nie
            trzeba zmuszać nikogo do tego żeby był grzeczny.
          • zat4ra Po co, glupku, zabierasz glos? 15.08.10, 20:11
            Nie majac zielonego pojecia co komentujesz?

Tekst linka
          • Gość: taka prawda Re: Empik jeszcze bardziej żarłoczny IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.08.10, 17:31
            widzę że jesteś kolejnym trollem do którego jak laska zagada bo jej
            kazali to myśli że na niego leci.
      • krzych.ayanami Re: Empik jeszcze bardziej żarłoczny 14.08.10, 23:43
        Rzuć okiem na Virtualo.pl i zakładkę "klasyka". Na obecną chwilę trochę ponad
        1600 (tysiąc sześćset) pozycji. W tym Józef Flawiusz (wojna żydów z rzymem)
        Juliusz Cezar (wojna z galami) Hugo Kołłątaj, Joseph Conrad, Jerome, Kafka,
        Dumas, Homer, Dickens... Jest tego od pierona i trochę - wszystko za 5 złotych i
        bez zabezpieczeń. Co prawda format epub, ale calibre wszystko sprawnie
        przekonwertujesz.
        • Gość: ajp Re: Empik jeszcze bardziej żarłoczny IP: 188.33.183.* 15.08.10, 08:46
          > Rzuć okiem na Virtualo.pl i zakładkę "klasyka".
          > Jest tego od pierona i trochę - wszystko za 5 złotych
          > i bez zabezpieczeń.

Na świecie klasyka w formatach elektronicznych jest za darmo, np.
          www.gutenberg.org/wiki/Main_Page
          www.feedbooks.com/
          W Polsce zawsze znajdzie się cwaniaczek, co będzie próbował sprzedawać darmowe.
          Tu jest darmowa klasyka po polsku działająca na Kindle:
          bookini.pl/index.php?t=authors
          • Gość: ajp Re: Empik jeszcze bardziej żarłoczny IP: 188.33.183.* 15.08.10, 08:59
            Dla pełnego obrazu dodam jeszcze, że Empik ma większościowe udziały w Virtualo.
          • Gość: myway Re: Empik jeszcze bardziej żarłoczny IP: 195.205.87.* 16.08.10, 16:27
            czy ja wiem, te darmówki nie zawsze się nadają na e-czytniki, a przerabiać
            wszystko to trzeba być chyba bezrobotnym, to ja już wolę kupić za te 5 zł
            książkę na czytnik i się nie bujać. jak ktoś ma za dużo czasu niech sobie
            przerabia książki sam ;p
        • Gość: ebook world Re: Empik jeszcze bardziej żarłoczny IP: 195.205.87.* 16.08.10, 16:18
          Format ePUB jest idealny na e-czytniki! Rzeczywiście świetna kolekcja, już sobie
          ostrzę zęby, pierwsze prawdziwe epuby na mój czytnik - nareszcie! swoją drogą
          szkoda, że w Polsce idzie to tak pod górkę...z tego co wiem virtualo należy do
          empiku i dzięki temu może właśnie ten rynek się rozhuśta - to się okaże!
    • Gość: czt rynek ksiazek w pl jest lipny IP: *.chello.pl 14.08.10, 18:06
      Gdyby cala reszta branzy ksiegarskiej nie byla tak slaba, to przecietny empik
      nie mialby tak silnej pozycji. Niestety nie widze by ktos robil cokolwiek w
      kierunku rozwoju branzy, wyjscia do klienta. Jesli szukam jakiegos niezbyt
      popularnego tytulu jestem zmuszony sciagac go z amazonu. Empik ? kiedys
      probowalem, chcieli ode mnie 250 zl za pozycje, ktora w usa kosztuje okolo 100
      zl. To firma ktora zdominowala polski rynek ? żałosne.
      Zamiast biadolic o sile merlina i empiku reszta branzy powinna stworzyc cos
      nowego. Skoro dostawcom jest tak zle, to jaki problem w stworzeniu i
      wypromowaniu wlasnej ksiegarni ? to nie jest jakas wielka filozofia, tylko
      trzeba cos robic. Jesli na polski rynek wejdzie jakas zagraniczna, nowoczesna
      siec ksiegarska, to wtedy bedzie biadolonie, bo na taka konkurencje w kraju nikt
      nie jest przygotowany.
      • nomina Re: rynek ksiazek w pl jest lipny 14.08.10, 20:03
        @Czt --> Problem polega na tym, że w Polsce ciągle pokutuje pogląd, iż dystrybucja to przez hurtownie do Empiku. Księgarnie nie biorą książek poza dużym dystrybutorem (czyli od wydawców), zresztą większość z tych księgarni to przechowalnie książek z kompletnie niezorientowanymi w literaturze sprzedawczyniami. Do anegdoty przeszła już historia, jak łódzki empik (CH Manufaktura to się chyba nazywa) kiedyś odmawiał wzięcia moich książek bezpośrednio z wydawnictwa, bo - cytuję - "faktury im się gubią", i jak w innym przypadku dystrybutor zwracał mi na moje żądanie książki, które były... pobazgrolone czarnym markerem, tak jakby ktoś rozpisywał na nich flamaster.

Wydawcy nie chcą się zjednoczyć, bo mali gracze mają kompleks wszechmocnego empiku, a dużym empik w sumie jest wygodny (konsolidacja dystrybucji, oni płacą ok. 10% mniej niż mali, drobna, za to liczna konkurencja zostaje wykoszona). Nie na darmo w branży krąży powiedzenie "kogo nie ma w empiku, tego nie ma w ogóle". Oczywiście, to mit, ale, niestety, mocno zakorzeniony.

Natomiast 40% rynku to lipa. Liczą się w oficjalnej dystrybucji empik, merlin, gandalf i kilka e-księgarni i tanie książki. Reszta księgarni to dekoracje.
    • Gość: ja Re: Empik jeszcze bardziej żarłoczny IP: *.ssp.dialog.net.pl 14.08.10, 18:44
      Ostatnio kupowałem płyty i akurat marlin miał tańsze. Empik nadal trzymał ceny z
      premiery kilka lat temu - około 60 PLN przy 30 PLN merlina.
    • lorak79 Empik jeszcze bardziej żarłoczny 14.08.10, 18:46
      Dziwię się, że tyle osób narzeka na ceny w empiku, a jednak tam kupuje - jest
      przecież taki wybór o wiele tańszych księgarń.

Pożyjemy zobaczymy, moim zdaniem wyjdzie nam, czytelnikom na dobre.
    • Gość: a Empik jeszcze bardziej żarłoczny IP: *.chello.pl 14.08.10, 18:52
      Książki najczęściej kupuję w empiku, a ściślej zamawiam przez empik.com i
      odbieram w salonie. Najczęściej są to jednak pozycje wydawnictwa Helion. Empik
      ma tą przewagę, że to samo kupowane tutaj jest tańsze niż na stronie Helionu.
      Po prostu wybieram tam gdzie taniej (koszty dostawy też oczywiście wliczam).
      Książki innych wydawnictw to już różnie się zdobywa, ale też głównie patrzę
      gdzie mi to wyjdzie taniej. W Merlinie kiedyś mnie olali więc tam już od dawna
      nie kupuję. Natomiast jeśli chodzi o muzykę to czasami jest to Empik, ale
      jednak najchętniej wybieram Kolportera. Duży wybór i taniej niż w Empiku.
    • Gość: Krzysztof Empik jeszcze bardziej żarłoczny IP: *.adsl.inetia.pl 14.08.10, 19:04
      Książki anglojęzyczne kupuję na Amazonie (ewentualnie w www.bebooks.pl).
      Polskie bezpośrednio na stronach wydawców, albo offline. W czym problem?
      • Gość: goscUSA Re: Empik jeszcze bardziej żarłoczny IP: *.lsanca.fios.verizon.net 14.08.10, 19:25
        ja lubie mala ksiegarnie gdzie moge porozmawiac z ksiegarzem dluzej
        i wiem ze ci ludzie maja pasje czytania i mowienia o ksiazkach .Sa
        jescze takie ksiegarnie ale bardzo malo. Jak mozna kupowac ksiazki
        na Amazon. Ksiazka to nie jest mlotek
        • kamilakarabasz Re: Empik jeszcze bardziej żarłoczny 14.08.10, 19:37
          Byłoby idealnie, gdyby można było z kimś o książkach w księgarni porozmawiać. W
          w-wie można to robić w tarabuku i czułym barbarzyńcy, ale to też raczej z
          klientami, a nie z obsługą.
    • kamilakarabasz Empik jeszcze bardziej żarłoczny 14.08.10, 19:28
      Są księgarnie, gdzie nowości i starsze pozycje można kupić po cenach o 20%
      niższych od cen okładkowych! Nie przepłacajcie! Jak jeszcze do tego podwyższą
      vat na książki, to już w ogóle nikt w tym kraju nie będzie czytał:(
      • Gość: es Re: Empik jeszcze bardziej żarłoczny IP: *.ip.jarsat.pl 16.08.10, 13:27
        Bo cena OKŁADKOWA jest TYLKO dla Empiku i kiosków Ruchu w nadmorskich miejscowosciach. Reszta ma 10-30% taniej (tradycyjne sklepy, księgarnie) nawet do 40-50% (internet)
    • Gość: GęśWicka VAt 8% na ksiażki zdołuje EMPIK IP: *.icpnet.pl 14.08.10, 19:38
      życzymy EMPIKOWI obrotów.
    • Gość: gizmo Strach przed... VAT-em IP: *.adsl.inetia.pl 14.08.10, 19:56
      Na razie wiemy, że to będzie 8% - ale nie na pewno. Czyli WSZYSTKIE książki
      drożeją o minimum 8%. I fuzja kiepskiej księgarni sieciowej z firmą, której
      wypracowaną jakość położyła fatalna organizacja nie ma tu nic do rzeczy.
      Jeśli ktoś rzeczywiście interesuje się książką, i szuka czegoś mniej
      popularnego niż Harry Jakiśtam, to wie, że oferta obu firm jest dziurawa jak
      ser szwajcarski, a ceny gdzie indziej można znaleźć nawet sporo niższe. Gdzie?
      Tego wam nie napiszę, sam szukałem i znalazłem - to jest efekt guglania przez
      10 minut.
      Ale napiszę o Gandalfie. Skromna strona, magazyn na kilkuset metrach - i super
      oferta. Krótkie czasy realizacji, niestety problem z odbiorem osobistym - może
      wejdą z kimś w układ i to się wyprostuje. Czytałem niedawno wywiad z
      właścicielką w Bibliotece Analiz i nie mogłem wyjść z podziwu - ona zrobiła
      nie mając porównywalnych możliwości zdecydowanie więcej niż obaj bohaterowie
      artykułu. Dla mnie ta fuzja nawet ma sens - niech molochy się łączą,
      przynajmniej bardziej oczywiste będzie, gdzie nie ma sensu kupować.

• nomina Re: Strach przed... VAT-em 14.08.10, 20:10
        Książki zdrożeją o ok. 20%, bo te 8% trzeba utopić w cenie, którą dostaje wydawca. A dystrybutor bierze 50-55% ceny okładkowej.

Galdalf ma może i fajną ofertę, ale kradnie/łamie prawa autorskie. Mnie ukradł tekst ze strony wydawnictwa (biogram), cała strona znormalizowanego maszynopisu, a gdy to zauważyłam, dostałam odpowiedź, że usuwają moje książki z oferty, żebym nie miała już więcej z nimi problemu (sic!). Sama obecność książek u nich jest mi dalece obojętna, nie jest to mój kanał dystrybucji, ale profesjonalna firma tak się nie zachowuje.

A VAT, paradoksalnie, będzie zbawieniem dla wydawców. Dzisiaj daje się w komis i empik płaci po ok. 180 dniach, a i z innych sprzedaży dystrybutorzy się nie rozliczają (ja do dzisiaj nie mogę doczekać się rozliczenia za ostatnie pół roku, mimo wezwań, a dystrybutor ma to w poważaniu, bo wie, że w naszym kraju w takiej sprawie nie warto iść do sądu). Teoretycznie ustawa o vat nakazuje po 2 miesiącach od wydania towaru z magazynu wystawić na niego f-rę, ale w praktyce, jak powiadomił mnie radośnie dystrybutor, robi się w razie potrzeby (czyt. kontroli) pseudoruchy magazynowe, żeby czas zaczął biec od początku. Gdy książki zostaną ovatowane, takie ruchy będą już trochę mniej opłacalne i wydawcy będą musieli nacisnąć o szybsze rozliczenia.
        • Gość: czytelnik Re: Strach przed... VAT-em IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 14.08.10, 21:53
          masz sprawę w sądzie na bank i to przegraną jak to przeczytają , a z tego co
          czytam są dobrzy w necie więc parę stówek jesteś w plecy,
          nic dziwnego że usunęli twoje "dzieła" z oferty pewnie były głupie jak ty :))
          • nomina Re: Strach przed... VAT-em 14.08.10, 22:17
            Gość portalu: czytelnik napisał(a):

> masz sprawę w sądzie na bank i to przegraną jak to przeczytają , a z tego co
            > czytam są dobrzy w necie więc parę stówek jesteś w plecy,
            > nic dziwnego że usunęli twoje "dzieła" z oferty pewnie były głupie jak ty :))

Rozwiń, proszę, ten przebłysk erystyki dla ubogich, bo nie rozumiem, o co Ci chodzi? Kradzież została udokumentowana, dokumentacja złożona u prawnika, sprawy nie wszczęłam, bo więcej byłoby kosztów, niż odszkodowania. Ciąg dalszy tej "złotej myśli"... cóż, jej poziomu nie będę komentować.
            • Gość: es Gandalf? Chron mnie Panie jak przed obroncami Krzy IP: *.ip.jarsat.pl 16.08.10, 13:33
              Widocznie "własciciel" gandalfa nie potrafi sie przedstawic i kryje za jakimis czytelnik, kupil se chłopak internet w plusie i naparza. Szkoda czasu na nienormalnego dzieciaka - mialem do czynienai z ta ksiegarnia raz i dziekuje bardzo. NA ZAWSZE.
        • ciocia_rada Re: Strach przed... VAT-em 16.08.10, 20:21
          czekaj, czekaj... to skąd sprzedawca ma brac opis? mnie się wydaje, że właśnie
          ze strony wydawcy i/lub autora... przecież to chyba normalne, że opis produktu,
          info o autorze, okładkę, fragment udostępniony czy co tam jeszcze na stronach
          ksiegarń jest sprzedawca bierze właśnie od wydawcy. Bo jak inaczej ma
          przedstawić produkt??
    • Gość: Pawel Empik jeszcze bardziej żarłoczny IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 14.08.10, 20:38
      1 nie Gandalf.pl tylko Gandalf.com.pl
      2 księgarnie wymienione powyżej generalnie maja niższe ceny, więc problem cen
      jest problemem Empiku a nie tych księgarń
      3 żeby Wyborcza takie artykuły sponsorowane robiła to już upadek
    • Gość: gość Empik jeszcze bardziej żarłoczny IP: *.nycmny.east.verizon.net 14.08.10, 21:54
      W żadnym wariancie nie jest to dobre rozwiązanie. Empik zniszczy
      rynek książki. Wydawcy boją się tego powiedzieć wprost, bo coraz
      bardziej są od Empiku zależni. Jedyne słuszne zdanie w tym tekście,
      to to,że sami wydawcy doprowadzili do takiej żarłoczności Empiku.
      Nikt porządnie nie umie tego opisać. A wystarczy się trochę popytać.
      Wiadomo, że Empik traci na płytach, i mulitediach i najchętniej
      wywaliłby muzykę z oferty. Ale zarabia na książkach. Nikt jednak nie
      reaguje, a wydawcy koszty "współpracy" z Empikami przeżucą na
      czytelników. Tyle, że żarłoczność Empiku jest nieograniczona i w
      gruncie rzeczy sporo, szczególnie mniejszych wydawców zwinie
      działalność.

Niestety, Urząd Antymonopolowy ma wyjątkowo kiepskie parametry i
      pozwoli na fuzję. I tak rodzi się monopol. Każdy, kto siedzi w rynku
      książki to wie.

Przy okazji warto pamiętać, że od kilku lat Empik konsekwentnie
      "niszczył" Merlina. Awanturował się jak pojawiały się plakaty
      promoujące książki z logiem Merlina w salonach Empiku. Nawet jak
      zostało to wykupione. Oczywiście to w pewnym sensie zrozumiałe, ale
      gorzej, że Empik nie chciał sprzedawać ksiażek z logiem Merlina
      (sprzedawać czyli wystawiać na stołach, Empik zamawiał śladowe
      ilości).

Szkoda.

Pozdrawiam

Dawny wydawca
    • Gość: czytelnik Empik jeszcze bardziej żarłoczny IP: 89.25.135.* 14.08.10, 22:21
      Promocje... tańsze książki. Empik...Merlin.
      Nigdy w zyciu.
      Fuzje, zwiększanie kontroli rynku i inne zabiegi nie służyły, nie służa i
      nigdy nie będą służyć nam - odbiorcom. Nigdy.
      Książek się nie produkuje żeby nas zaspokoić nasze kulturalne i rozrywkowe
      potrzeby - podobnie jak i Empik ich w tym celu nie sprzedaje.
      Książkowy gigant (w przeciwieństwie - choć nieco trudniej to przyznać - do
      unifikacji systemów komputerowych wg microsoftu) nie jest nam na rynku
      potrzebny do niczego. Przejęcie jak największego rynku zbytu literatury z
      pewnościa przełoży się tylko i wyłacznie na większe zyski Empiku.
      Nie kupiłem w Empiku od wielu lat nic, ponieważ zawsze był droższy. Kiedys
      kupowałem w merlin, ale z niego też zrezygnowałem bo są tańsze księgarnie.
      Może i podręczniki lub specjalistyczne książki można kupić w innych
      księgarniach, ale beletrystyke, przewodniki, płyty, gry - czyli to co
      sprzedaje sie dla przyjemności a nie edukacji większość ludzi najchętniej
      poszukałaby w księgarni.
      W Empiku? Lubię Koontz'a. Cena Empik "Mąż" 28zł. W sieci 25zł. W .... amazon -
      8$ (25zł); nie próbuję nawet porównywać co znaczy dla Amerykanina 8$ a dla nas
      25zł.
      Więcej Empiku = większa kontrola rynku = brak konkurencji = wyższe koszta dla
      nas = większy zysk dla Empiku.
      To jest Polska, to jest biznes - jak się kontroluje, to się ciągnie konsumenta
      ile wlezie. Po to się robi biznes - ci którzy działalności własnej nie mają,
      pewnie mają kłopot by to zrozumieć. Ci którzy mają, wiedzą że mam rację.
      • Gość: wydawiec Re: Empik jeszcze bardziej żarłoczny IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.08.10, 00:07
        Empik to dziadostwo , ceny to zdzierstwo i rozbój w biały dzień
        prosty przykład porównania cen np. z Media Markt ! różnica w cenie
        na muzyce , filmie lub grach komputerowych potrafi sięgać 25%
        wartości produktu !!!!!
        śmierc frajerom
    • Gość: Arleta Empik jeszcze bardziej żarłoczny IP: *.internetunion.pl 15.08.10, 10:07
      Polecam zakupy w Matrasie- częste promocje - 25 % na wszystko oprócz podręczników. :)
    • Gość: Jonek Płakać się chce IP: *.e-wro.net.pl 15.08.10, 13:00
      Byle 8-latek potrafi zrobić sobie sklep internetowy i handlować czymkolwiek.
      Mamy XXI wiek i wydawcy sami mogą sprzedawać swoje książki bez pośredników.
      Wpiszę sobie w wyszukiwarce jakiej szukam tematyki i trafię na stronę
      (e-sklep) wydawcy i handlujemy. Po co wydawcy mają się płaszczyć przed
      pośrednikami w stylu Empik czy Marlin. Managerowie rodem z PRL-u.
      • Gość: bbb mnie jest wesoło IP: 81.219.149.* 15.08.10, 14:15
        zawsze potrafię sobie wynaleźć w necie jakąś okazję ... a anglojęzyczne kupuję w
        bookdepository.co.uk albo bookdepository.com gdzie cuda niewidy wysyłka jest za
        darmo a ceny bniższe niż w empiku który współpracuje z niemieckim amazonem ...
    • Gość: incognito Re: Empik jeszcze bardziej żarłoczny IP: *.jmdi.pl 15.08.10, 15:45
      Empik i tak ma gó...any asortyment. Połowy ksiażek nie ma. Fundacje
      asimova w 2 jezykach musialem kupować. Dla mnie porażka i nic nie
      zmieni - ksiazki kupuje w sprawdzonych ksiegarniach nakierowanych na
      nisze albo zamawiam z bookdepository gdzie jest absolutnie wszystko, a
      obsługa klienta jest nie do przebicia.
    • Gość: papin112 Re: Empik jeszcze bardziej żarłoczny IP: 62.233.211.* 15.08.10, 18:21
      i dobrze, lubie empik:)

--
      sites.google.com/site/otwartefunduszeemerytalne/ - zapraszamy
    • Gość: Eon tania książka IP: *.nsystem.pl 15.08.10, 22:21
      Od dłuższego czasu zaopatruję się tylko w księgarniach z tanią
      książką:warto poczekać jakiś czas i kupić tytuł za 20-40% jego
      początkowej ceny.Wybór od kilku lat jest naprawdę imponujący.Polecam
      dedalus.pl.
    • Gość: Adam Empik jeszcze bardziej żarłoczny IP: *.chello.pl 15.08.10, 23:03
      A ja na ogół kupuję książki z drugiej ręki. Nie lubię przepłacać i nie lubię
      kupować na alledrogo więc odwiedzam wirtualne lub fizyczne (jak mam okazję)
      antykwariaty w poszukiwaniu różnych interesujących mnie tytułów, np
      www.slowko.pl lub www.atticus.pl.
    • Gość: taka prawda Re: Empik jeszcze bardziej żarłoczny IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.08.10, 17:12
      Są tańsze bo EMPIK zaczyna eliminować konkurencję w internecie. Te
      same towary w stacjonarnych EMPIKACH są po cenach sugerowanych bo
      nie mają tam konkurencji. Na początku klienci się będą cieszyć bo
      jest taniej, ale jak padnie konkurencja to EMPIK pojedzie z cenami
      do góry i się skończy zabawa.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka