Gość: Kosooki IP: 195.93.135.* 13.08.10, 06:23 Dlaczego państwo ma zamawiać usługi w drogim InterCity, a nie w tańszym InterRegio? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
katower Co zrobi InterCity? Restrukturyzacja, ale chce ... 13.08.10, 06:24 Bilet na IC z Gliwic do Katowic (20 km) kosztuje 43 złote a z Katowic do Warszawy (300km) 110 zł. Złodziestwo. Odpowiedz Link Zgłoś
paininthebass Re: Co zrobi InterCity? Restrukturyzacja, ale chc 13.08.10, 10:20 Tak, to dobry przykład, a takich to dużo można mnożyć. Odpowiedz Link Zgłoś
henryk-sikora już pędze z walizka pieniędzy, gamonie i cwaniaki. 13.08.10, 11:02 Trzeba mieć tupet, aby oczekiwać pieniędzy publicznych dla takiej spółki. Sprywatyzować w cholere te koleje z torami i będzie święty spokój!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: muuuu Tylko przetargi na przewozy! IP: *.jjs-isp.pl 13.08.10, 08:05 Dlaczego akurat IC? Są przewoźnicy którzy jeżdżą taniej i lepiej. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: eazy Re: Tylko przetargi na przewozy! IP: *.173.31.196.tesatnet.pl 13.08.10, 08:35 dlaczego państwo w ogóle coś za mnie zamawia? lepiej wiem czy chce zapłacić Arrivie, PR lub IC, a tak państwo dotuje, potem się o to kłócą i zasłaniają że to przez to mają stratę. jakby to wyglądało gdyby państwo dotowało zakup paliwa tylko w orlenie? pkp całkowicie sprywatyzować (nie tak jak tp które należy do rządu francji), jeśli nie będzie jednego kupca na plk podzielić i wtedy sprzedać przestać dotować cokolwiek, pociąg to droga sprawa, nie do każdej wsi musi on dojeżdżać Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: muuuu To jest UE i przewozy się dotuje IP: *.jjs-isp.pl 13.08.10, 09:01 To sprawa komfortu życia i jakości infrastruktury. Tak samo z transportem miejskim. W Warszawie dużą część rynku mają przewoźnicy prywatni - ale bilet jest ten sam, pasażer nic nie wie, nie obchodzi go czyj jest autobus. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zartiepl Re: Tylko przetargi na przewozy! IP: 109.243.84.* 13.08.10, 09:36 LOL, a myślisz, że Arriva czy PR nie są dotowane ???????? Sprywatyzować tory ?!?!?!?! Weź się puknij w łeb! Wtedy dopiero będą ceny! Prywaciarz będzie doił kasę jak telefranca, wiesz ile ci zbóje chcą za korzystanie z ich studzienek?! Wszystkim zwolennikom całkowitej prywatyzacji kolei polecam lekturę artykułów o kolejach brytyjskich: o katastrofalnych zaniedbaniach i o obecnych cenach biletów. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mzb Nie prywatyzować torów!!! IP: *.128.14.218.static.crowley.pl 13.08.10, 10:19 W Anglii sprywatyzowano kolej i praktycznie upadła na dno. W Niemczech kolej jest państwowa i można ją stawiać za światowy wzór. Kolei po prostu nie da się sprywatyzować i tyle. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aron Re: Nie prywatyzować torów!!! IP: 109.243.143.* 13.08.10, 12:08 od momentu prywatyzacji ( czyli od 1982) liczba pasazerow kolei w Wielkiej Brytanii wzrosla o 100%. Faktycznie dno. Odpowiedz Link Zgłoś
sothink Re: Nie prywatyzować torów!!! 13.08.10, 15:16 Polską kolej należy prywatyzować skoro nie potrafimy zarządzać jak Nimecy DB. Odpowiedz Link Zgłoś
sothink Re: Nie prywatyzować torów!!! 13.08.10, 15:18 da się (oprócz torów), ale wiadomo że model niemiecki jest najlepszy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: qwertyu Re: Tylko przetargi na przewozy! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 13.08.10, 10:50 bredzisz synku! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: abc Co zrobi InterCity? Restrukturyzacja, ale chce ... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 13.08.10, 08:19 Przyłączam się do pytania poprzednika, dlaczego to IC ma mieć monopol na misję publiczną? W zasadzie nalezy się spodziewać kolejnych cięć w ilości wypuszczanych pociagów i oczywiście wycofanie się z wielu tras. Według mnie w miejsca gdzie zostały zlikwidowane pociągi dalkobiezne powinno się się puścić dotowaną komunikację autobusową co mogłoby strat nie przynosić. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Dopodo Tusk obiecal cuda i 2ga Irlandie a skonczyl na pus IP: *.darl.cable.virginmedia.com 13.08.10, 08:20 tych slowach i na lenistwie!!Tylko ciemnota wierzy w POszumowine! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: doCENT Co zrobi InterCity? Restrukturyzacja, ale chce ... IP: *.punkt.opole.pl 13.08.10, 08:22 Adrian czy Adam Furgalski? Jeśli państwo ma dokładać więcej do przewozów, to na pewno nie na zasadzie, że dołoży zarówno na pociągi IR jak i TLK, które teraz np. na trasie Rzeszów/Kraków - Wrocław depczą sobie po piętach, potem przerwa i znów oba naraz. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aaa Dotacja? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.08.10, 08:24 Dotacja powinna być na dany pociąg dopiero wtedy gdy PKP zagwarantuje: 1. że każdy chętny się do tego pociągu zmieści. 2. że niepełnosprawny będzie mógł podróżować i to w dobrych warunkach. 3. że w zimę nie będzie w środku mrozu i śniegu. Za jednorazowe niedopełnienie warunków cofnięcie dotacji na miesiąc. Tak żeby odczuwali. Odpowiedz Link Zgłoś
manu74 Czy ktos moze mi wyjaśnic? 13.08.10, 08:30 Dlaczego IC nie zarabia? Zyłem do tej pory w przeswiadczeniu ze po to się kolej podzieliła zeby przynajmniej część była dochodowa. IC ma najlepsze połączenia, nie dopłaca do zadnych lokalnych pociągów, ceny są z kosmosu (podróz Warszawa Krakow IC 2 klasa kosztuje tyle samo co samochodem - jednej osoby!). Jak to się na litość boską dzieje ze IC ma straty? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: x Re: Czy ktos moze mi wyjaśnic? IP: 212.180.175.* 13.08.10, 09:11 Tak było gdy IC obsługiwało wyłącznie połączenia EC, IC i Ex. Po przejęciu pospiesznych od przewozów regionalnych sytuacja się pogorszyła - przejęto i tabor w różnym stanie i załogi i nie zawsze rentowne połączenia. Odpowiedz Link Zgłoś
towot1 Re: Czy ktos moze mi wyjaśnic? 13.08.10, 09:32 Najciekawsze, ze pospieszne byly w PR (podobno) galezia przynoszaca zyski. Dlatego zreszta PR po odlaczeniu uruchomily InterRegio. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Paweł Re: Czy ktos moze mi wyjaśnic? IP: *.chello.pl 13.08.10, 11:17 Na niektórych połączeniach tak, ale nie w kontekście ogółu. PKP PR teraz jest wygodnie, bo mogą uruchomić InterRegio na dochodowych trasach i nie mają przymusu świadczenia przewozu na pozostałych. Z resztą dokładnie tak samo tylko w drugą stronę robiło wcześniej PKP IC, tyle, że wychodzę z założenia, że lepiej jedna spółka ze stratami i jedna z zyskiem niż dwie ze stratami i ciągnące kasę z Państwa. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Stały_Czytelnik Re: Czy ktos moze mi wyjaśnic? IP: *.filg.uj.edu.pl 13.08.10, 10:48 manu74 napisał: > IC ma najlepsze połączenia, nie dopłaca do zadnych lokalnych > pociągów, ceny są z kosmosu (podróz Warszawa Krakow IC 2 klasa > kosztuje tyle samo co samochodem - jednej osoby!). A czasami nawet tyle co samolot. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: xx Re: Czy ktos moze mi wyjaśnic? IP: *.171.102.236.static.crowley.pl 13.08.10, 10:59 >>> podróz Warszawa Krakow IC 2 klasa kosztuje tyle samo co samochodem >>> jednej osoby!). Jak to się na litość boską dzieje ze IC ma straty? Może kosztuje tyle, co paliwo na przejazd, Ale nie tyle, co całkowity koszt. Jak to się na litosć boską dzieje, że ludzi, którzy nie potraią liczyć - stać na samochód? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Paweł Re: Czy ktos moze mi wyjaśnic? IP: *.chello.pl 13.08.10, 11:10 Dodać należy, że większość ludzi nie szanuje czasu własnego na tyle, aby też to doliczyć. W pociągu jadę, pracuję, ew. czytam gazetę czy śpię. W samochodzie w najlepszym razie tracę czas bezowocnie patrząc się przed siebie, w najgorszym stoję w korkach i się denerwuję. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: marko Re: Co zrobi InterCity? Restrukturyzacja, ale chc IP: 212.160.157.* 13.08.10, 08:35 Co to jest "certyfikowany coach"?! Odpowiedz Link Zgłoś
towot1 Re: Co zrobi InterCity? Restrukturyzacja, ale chc 13.08.10, 09:30 Taki autobus z homologacja. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: hehehe Re: Co zrobi InterCity? Restrukturyzacja, ale chc IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.08.10, 10:19 Chopie nie godej, ze nie wiesz co to je certyfikowany kołcz? ;-))) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: asdfg Re: Co zrobi InterCity? Restrukturyzacja, ale chc IP: *.internetdsl.tpnet.pl 13.08.10, 11:12 Znaczy to "certyfikowany wagon" i dlatego wcześniej był ministem od kolei, a obecnie zrobili go prezeswem PKP IC. Ja się zaś zastanawiam skąd biorą tacy supermenedżerowie. Przecież wustarczy spojrzeć na zdjęcie i widać, że facet ma wszystko w d... i się niczym nie przejmuje. Jak pogrąży spółkę, to przeniosą go np. na prezesa PKP od dworców i dalej będzi niszcył w imię restrukturyzacji. Chore jest naprawdę to nasze państwo. Odpowiedz Link Zgłoś
arahat1 czwartek 12.08 centralny: co chwila komunikaty o 13.08.10, 08:49 spoznieniu...nap rzeszow kolobrzeg do wawy z okolo 50 min opoznieniem...plebs nosi walizki w zebach bo jeden ze schodow ruchomych zamkniete, plebs lata z peronu na peron bo opoznienie za opoznieniem..a w bangladesz szykuja sie do lotu w kosmos... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: koko Lato to okres żniw przewozowych a InterCity? IP: *.gdynia.mm.pl 13.08.10, 08:58 ... olewa pasażerów, te wszystkie wpadki ze starym bydlęcym taborem, niedziałającą klimą, czy brakiem miejsc? Pociągi sezonowe to szansa na "nakręcanie" nowych klientów (dzieci i młodzież też tym jeżdżą:). No ale jak? W syfie i gnoju po kilkanaście godzin w 8 osobowym przedziale bez klimy? Łapy wyciągają po dotacje? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Paweł Re: Lato to okres żniw przewozowych a InterCity? IP: *.chello.pl 13.08.10, 11:14 Litości... PKP IC dostała stare rozwalające się wagony i przymus realizowania tych przewozów. Robią co mogą, zobaczcie ile dokonują zakupów i modernizacji wagonów w ostatnim czasie i porównajcie to z możliwościami finansowymi spółki. O ile mi wiadomo PKP IC nie prosiła o obsługę pociągów pospiesznych, ale skoro je dostała z całym dobrobytem inwentarza to stara się robić co może... Czasem to za mało. Wiem, że wychodzę teraz na pracownika tej firmy, ale tak nie jest. Po prostu dostrzegam dużą niesprawiedliwość względem firmy jaką jest PKP IC. Oczywiście dużo w tej firmie musi się zmienić, zwłaszcza w zakresie personelu (który nota bene też przeszedł z dawnych przewozów regionalnych; jakoś ten sprzed połączenia wspominam lepiej). Ale jeśli ktoś choć odrobinę śledzi sytuację na kolei w okresie ostatnich 5 latach to musi przyznać to, że jeszcze kilka lat temu PKP IC nieśmiało, ale stawiała kroki we właściwym kierunku. A potem dorzucili im garb w postaci dotowanych przewozów. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tata Rodzina z dziećmi - tylko samochód IP: 159.245.16.* 13.08.10, 09:04 Zastanawiam się, co za rodzaj usług musiało by wprowadzić InterCity, żebym zapragnął w ogóle z nich skorzystać? Dla rodzin z dziećmi, jadących gdziekolwiek, jedynym środkiem transportu jest samochód! Wygodny, niezależny, dowolną ilość bagaży można włożyć do bagażnika, nie myśląc specjalnie o pakowaniu... zatrzymać się kiedykolwiek i gdziekolwiek... odjechać spod drzwi domu... dojechać pod drzwi pensjonatu... Tak próbuję wyszukać argumenty przemawiające nad wyjazdem na wakacje Inter City - i długo nic nie znajduję... Chyba żeby PKP taksówką odebrało moją rodzinę z domu, zawiozło na dworzec, tragarz wniósł bagaże do wagonu, w pociągu miałbym własny przedział i byłby też wagon z placem zabaw dla dzieci... a po dotarciu na miejsce PKP taksówką dostarczyłoby moja rodzinę pod drzwi pensjonatu. Na ten moment, nie wyobrażam sobie, żeby ogromna grupa społeczna jaką stanowią młode rodziny z dziećmi - korzystała z przewozów kolejowych. Odpowiedz Link Zgłoś
makaron1234 Re: Rodzina z dziećmi - tylko samochód 13.08.10, 09:59 Tata, komuna upadla 20 lat temu. Jezeli tata, mama i dzieci chca luksusu, to musza sobie z ten luksus zaplacic. Prawda jest taka, ze dla osbo podrozujacych w pojedynke, przejazd pociagiem na dluzszej trasie jest bardziej atrakcyje z punktu widzienia ekonomicznego niz jazda samochodem. Nie twierdze, ze jest to jazda konfortowa, bo brud i smrod polaskich pociagow to kolejna narodowa tradycja Polakow. Obok stawiania krzyzy i innych tego typu dupereli. Ale dla kogos takiego jak ja, kto w miare czybko i tanio chce sie przemiescic np: z Wroclawia do Krakowa, jazda pociagami TLK wydaje sie dosc ciekawa alternatywa. Niestety, Polska to zadupie Europy, wiec chocby o konforcie jazdy w czystych , niesmierdzacych i klimaztyzowanych przedzialach moge zapomniec przez najblizsze 30 lat. Zobaczymy co bedzie mailo do zaoferowania Deutche Bahn, jezeli zdecyduje sie wejsc na to polskie zadupie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mzb A ja czasem jeżdżę koleją z rodziną... IP: *.128.14.218.static.crowley.pl 13.08.10, 10:27 ...mimo, że stać mnie na jeżdżenie wszędzie samochodem. 1. Dla dzieciaków pociąg to frajda i świetna zabawa, mogą się wybiegać i nie siedzą cały czas przypięci pasami grając na PSP lub oglądając filmy 2. Często jest o wiele szybciej niż samochodem, a na pewno o wiele bezpieczniej 3. Wracając kierowca nie musi się martwić o to, że wieczorem nie może już nic wypić 4. Mam jak najbardziej własny przedział - kwestia odpowiedniej rezerwacji i kumatego kasjera 5. A jadąc np do takiej Jastarni to mam od pociągu do pensjonatu taką samą drogę jak od samochodu :) No ale to trzeba mieć inną mentalność :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tata Re: A ja czasem jeżdżę koleją z rodziną... IP: 159.245.16.* 13.08.10, 11:40 Atrakcja dla dzieci - ja wspominam swoje dzieciństwo jako właśnie takie atrakcje dla dzieci. Rodzice objuczeni tobołami, dzieciaki - czyli my - pod pachą - wspólnie szturmujący pociągi... Byle zająć jakieś miejsce. Zakładam, że tego już nie ma - zakładam, bo od lat nie jechałem pociągiem i nie wiem ilu ludzi faktycznie podróżuje. Nie wiem więc czy w pociągach jest bezpiecznie, czy - jak kiedyś - jedzie zapita i głośna młodzież, jakieś menelostwo i podejrzane typy, nie wiem czy otoczenie dworców jest czyste i bezpieczne ??? Wątpię. Na przejażdżkę pociągową to zabiorę dzieci z Wrocławia do Trzebnicy i z powrotem. Czas dojazdu. Jeżeli uwzględnię czas dojazdu z pod domu do stacji, czas oczekiwania na pociąg i czas dojazdu ze stacji do miejsca docelowego - to i wyjdzie pewno drożej i dłużej. A statystycznie to najwięcej ludzi umiera w łóżkach - strach się kłaść. O wieczorne picie się nie martwię, bo specjalnie nie piję. Pozostanę przy zdaniu, że pociągi owszem - dobre dla podróżujących służbowo, dla dojeżdżających do szkół i miejsc pracy. Dobre dla studentów i uczniów. Może i dla jadących w pojedynkę. I to wszystko - każdy kto ceni sobie wygodę i niezależność - pojedzie autem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Bogusław Co zrobi InterCity? Restrukturyzacja, ale chce ... IP: *.erydan.net 13.08.10, 09:13 Nigdzie na świecie kolej nie jest dochodowa,wszędzie są dopłaty.Wg słów prezesa najlepiej to wszystko sprzedać,ludzi zwolnić i będzie dochód-śmieszne. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Pawel Prezes mowi cos innego IP: *.chello.pl 13.08.10, 11:08 Mówi, że z usługami które nie są dotowane sobie poradzą (przed przejęciem dotowanych pospiesznych PKP IC miała co roku zysk). Natomiast za pociągi dotowane niech Państwo płaci tyle ile to kosztuje. I to moim zdaniem jest uczciwy układ. Oczekujemy od PKP zlikwidowania patologii to zacznijmy od likwidowania patologii względem PKP. Gdyby ktoś Wam kazał przymusowo realizować jakąś usługę, a płacił za część kosztów jej wykonania to nie działałoby to motywująco, nie ma to też wiele wspólnego ze sprawiedliwością. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kaz Co zrobi InterCity? Restrukturyzacja, ale chce ... IP: *.morag.vectranet.pl 13.08.10, 09:38 kolejny art.o bankrucie pkp.niekończąca się opowieśc.w zimie ludzie pisali jak to w czasie ferii ,czy okresu święta- nowy rok pkp robi ich w balona.przyszły wakacje i nic się nie zmieniło.A prezesik nędza, oj pardonsik mędza-chociaż bardziej adekwatne to by było nędza ,obiecuje ,ze nie będą podnosić cen biletów,ewent.jakieś drobne korekty vat-u.Ależ podnoście ,podnoście łaskawco jak najczęscie i jak najwyżej.I zero inwestycji w poprawienie usług.Oby jak najszybciej ludzie w tym kraju sie zorientowali ,że taką "firmę"jak pkp trzeba olać. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mat. a moze zlikwidowac ulgi? IP: *.chello.pl 13.08.10, 10:40 czasami jak jade IC to mam wrazenie ze jestem jedyna osoba korzystajaca z pelnoplatnego biletu! z jakiej racji cale rodziny kolejarzy jezdza za darmo i setki innych grup korzystaja z ogromnych ulg? Prezes zastanawia sie jak ciac koszty i wyciaga reke po kase podatnikow, zamiast zwiekszac przychody poprzez likwidacje ulg (co juz jest rola sejmu oczywiscie). w takiej Wielkiej Brytani znizki maja np tylko ludzie mlodzi (jesli studiuja) oraz seniorzy (chyba powyzej 65 lat). I zyczylbym sobie ich standardu kolei. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: STED Co zrobi InterCity? Restrukturyzacja, ale chce ... IP: *.interq.pl 13.08.10, 10:59 Potrzebowaliście 20. lat by rozwalić polską kolej. Co dalej panowie? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Pawel Re: Co zrobi InterCity? Restrukturyzacja, ale chc IP: *.chello.pl 13.08.10, 11:05 > Dlaczego państwo ma zamawiać usługi w drogim InterCity, a nie w tańszym > InterRegio? Bo wcześniej Państwo zdecydowało, że pociągi pospieszne przejdą do Intercity. Przed tą operacją spółka PKP IC dość dobrze sobie radziła i miała zysk. Przewozy dotowane to tylko kula u nogi. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kosooki Re: Co zrobi InterCity? Restrukturyzacja, ale chc IP: 195.93.135.* 14.08.10, 06:20 To dlaczego nie oddadzą dotowanej części PR? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: to ja Syf w EIC IP: 194.181.224.* 13.08.10, 11:09 Przed wprowadzeniem kategorii EIC można było właściwie założyć, ze w pociągu będzie klimatyzacja i gnizda elektryczne. Teraz to co jeździ to syf - szczególnie w 1 klasie! EIC Małopolska - 1 klasa gorsza niż większość TLK, ostatnio w drugiej pojawiły się rowerowe bezpzrzedziałowce i jest odrobinę lepiej. tyle, że wydajność tej klimatyzacji przy obecnych temperaturach i pełnych wagonach jest żadna. EIC Kaszub za to ma wagon 1 klasy (4) dość już leciwy - chyba z pierwszej serii modernizacji - bez gniazd, z wiecznymi problemami zasilania czyli z niedziałającą klimatyzacją i oświetleniem. Oczywiście można się pocieszać patrząc na skład np. takiego Ex Słupia, gdzie jadą niemodernizowane wagony po PR... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Paweł Re: Syf w EIC IP: *.chello.pl 13.08.10, 11:24 > Przed wprowadzeniem kategorii EIC można było właściwie założyć, ze w pociągu > będzie klimatyzacja i gnizda elektryczne. Też nie wszędzie. Tak przed zmianami, jak i po zmianach burdel jaki był taki jest. Też bym chciał, aby kupując bilet na IC mieć pewność czy będzie klima i 230V... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Podróżnik Zwolnić prezesa,zatrudnić kompetentnych menadżerów IP: 83.18.147.* 13.08.10, 11:13 Można powiedzieć, że jestem stałym klientem PKP IC, bardzo często podróżuję niemal przez cały kraj i czegoś tutaj nie rozumiem... Pociągi jeżdzą zapłenione, i nie ważne, czy to środek tygodnia czy weekend. A więc jak może być ta spółka nierentowna? Wytłumaczenie jest proste: większość kosztów to zbędna administracja. Należy odwołać prezesa i zwolnić dziesiątki wiceprezesów, dyrektorów i innych zbędnych biurokratów zarabiających krocie pochłaniając znaczną część dochodów firmy oraz zatrudnić dobrych i kompetentnych menadżerów, którzy zmienią fatalny wizerunek firmy jako przewoźnika nierzetelnego, bo nie da się ukryć dość częstych opóźnień, brak miejsc siedzących w TLK, za mała ilość wagonów, sam standard tych wagonów oraz czystość pozostawia wiele do życzenia. Taka jest smutna prawda o PKP! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aron Re: Zwolnić prezesa,zatrudnić kompetentnych menad IP: 109.243.143.* 13.08.10, 12:10 no jak sie latami utrzymywalo bezsensowne pociagi do Chelma czy Zamoscia a nadal sie utrzymuje do Terespola czy Elku to trudno nie miec strat. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: JaceK Re: Co zrobi InterCity? Restrukturyzacja, ale chc IP: *.chello.pl 13.08.10, 12:35 Bo PKP IC jest spółką państwową, a PR nie. Dlatego. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: PASAŻER Re: Co zrobi InterCity? Restrukturyzacja, ale chc IP: *.chello.pl 13.08.10, 15:40 PR jest spółką samorządową = państwową również. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: emeryt Co zrobi InterCity? Restrukturyzacja, ale chce ... IP: 80.54.250.* 13.08.10, 12:59 Na kolei jest brak prawdziwych ekonomistów np.podwyższając opłatę za legitymację seniora o 100%,spowoduje to mniejsze wpływy ze sprzedaży legitymacji ponieważ nie opłaca się wykupować kto jezdzi sporadycznie.Polskich emerytów i rencistów nie jest stać na drogie bilety IC.Kto będzie musiał korzystać z PKP ,pojedzie Inter Regio za dużo niższą cenę /bardzo dobry standard pociągi Warszawa-Rzeszów i do Swinoujścia./Ekonomiści z IC wymyślili,że lepiej wozić powietrze jak sprzedać bilet ulgowy. Odpowiedz Link Zgłoś
ulanzalasem Co zrobi InterCity? Restrukturyzacja, ale chce ... 13.08.10, 13:12 Od 21 lat ciemnota głosuje na nowy PZPR i się cieszy, że jest okradana. To, że dzisiaj nie ma PZPRu nic nie znaczy bo mamy POPiS i efekt jest jeszcze gorszy, bo mimo 21 nic w Polsce nie jest rentowne, do wszystkiego trzeba dopłacać, a podatki tylko rosną. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nikos Re: Co zrobi InterCity? Restrukturyzacja, ale chc IP: *.152.128.230.dsl.dynamic.eranet.pl 13.08.10, 13:37 Państwo powinna jak najszybciej pozbyć się balastu tak jak w wielu tego typu przypadkach Odpowiedz Link Zgłoś
labeo Co zrobi InterCity? Restrukturyzacja, ale chce ... 13.08.10, 14:18 Jeśli tylko mogę (nie jest to łatwe) to unikam korzystania z usług IC wolę PR, nawet na długich trasach typu Wrocław-Rzeszów. IC to kosmiczne ceny za bardzo niską jakość usług. Oferta pociągów IC ograniczona tylko do Warszawy, a poza tym to tylko brudne i śmierdzące TLK w dodatku w drogie. Szkoda, że rząd boi się sprywatyzować kolej i wpuścić konkurencje. Niestety bez tego będziemy cały czas dokładać z podatków do tego postkomunistycznego tworu, żeby go utrzymać przy "życiu". Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Anna EIC- IR IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.09.10, 21:33 Bilet studencki: Warszawa-Kraków EIC- 82zł w jedną stronę czas przejazdu: 2:50minut Warszawa -Kraków- IR- 25, 50zł w jedną strone, czas przejazdu: 3:10minut Wybierz: 20minut dłuzej, czy 3.5razy drozej??? Podróz w dwie strony dwa razy w miesiacu: InterRegio: 102zł InterCity: 328zł InterCity- TO SIĘ NAZYWA ZŁODZIEJSTWO! Odpowiedz Link Zgłoś