Dodaj do ulubionych

Kierowcy zapłacą więcej za polisy OC i AC

IP: *.159.6.242.static.crowley.pl 13.08.10, 07:41
to nawet slusznie, ze podniosa sobie skladki na fundusz
gwarantowany. po tych podwyzkach coraz wiecej ludzi zrezygnuje z
oplacania OC ktore i tak jest stosunkowo drogie w naszym kraju
(place ~500zl a nigdy czyli od kilkunastu lat nie spowodowalem nawet
kolizji, moj ojciec placi podobnie a od prawie 30 lat nie spowodowal
zdarzenia drogowego, mam wielu kumpli w podobnej sytuacji).
a moze rozwiazaniem byloby podniesienie skladki podstawowej i
zwiekszenie znizek za bezszkodowa jazde (np. do 80%-90%). wtedy
skladki dla tych bezszkodowych pozostalyby na podobnym poziomie
(albo zmalaly) a wzroslyby dla tych "szkodowych". no ale w
socjalistycznym panstwie obowiazuje odpowiedzialnosc zbiorowa.
Obserwuj wątek
    • Gość: red Re: Kierowcy zapłacą więcej za polisy OC i AC IP: *.adsl.inetia.pl 13.08.10, 08:31
      A na głównej stronie w linku linku do tego artykułu:
      "Koniec eldorado dla kierowców. Ceny OC i AC będą pójdą mocno w górę"
      No to będą w górę, czy pójdą w górę?
      Żenada.
      • rydzyk_fizyk Grunt, że Kaczyński nie rządzi 13.08.10, 08:45
        a ty będziesz jakieś błędy wytykał.
        • Gość: asdf Jakiego eldorado? Jakich tanich? IP: 195.82.180.* 13.08.10, 09:57
          Czy redaktora zupełnie pogięło?
          • wlodzimierz_nowak utrzymanie samochodu w Polsce najtańsze w Europie 13.08.10, 10:12
            albo prawie najtańsze. A jak do tego doliczyć dofinansowywane przez nas
            wszystkich przemysł LPG, które jest tańsze tylko dlatego, że pobiera się na nie
            mniejszy podatek niż na benzynę i diesla, to staje się jasne, że niskie podatki
            drogowe w Polsce to polityka socjalna. Irracjonalnie sprzyja zwiększaniu ruchu
            samochodowego, gdy brakuje środków na drogi (podatek w paliwie wystarcza na 50%
            remontów oraz na 0% budowy nowych dróg - my rzekomo uciemiężeni kierowcy
            korzystamy z dotacji reszty społeczeństwa jak górnicy!). Dorzućmy do tego
            miałkość samorządów, które także uprzywilejowują samochody w środku dużych
            miast. I oto recepta na korki nie do przebrnięcia.

10 lat temu niemiecki przedsiębiorca krótko i trzeźwo skwitował moje wywody na
            temat dużego zwiększenia liczby samochodów i niewielkiego zwiększenia liczby
            dróg jak przyczyny złych warunków drogowych - jak ludzi stać na samochody, a
            państwa nie stać na drogi, to znaczy, że podatki są za małe. Prosto i
            uczciwie.
            Czas skończyć sny o potędze, a wziąć się do pracy. Tylko od 10 lat
            rządzą ludzie, którzy się powiedzenia wyborcom prawdy zwyczajnie boją.
            • Gość: gosć Re: utrzymanie samochodu w Polsce najtańsze w Eur IP: *.internetdsl.tpnet.pl 13.08.10, 10:49
              Jestes człowieku durniem co naprawde nie ma pojecia o opłatach w
              Polsce . Jeśli słucvhasz jakiegos Niemca dla którego sama cena
              paliwa to nic w stosunku do jego funduszy (podobnie jak w Irlandii
              czy Angli).Polska to złodziejskie państwo ,gdzie bezprawie jest na
              mocy prawa. Zapłaciłam AC za ciagnik siodłowy ok. 3000 zł a jak
              przyszło po wypadku do odszkodowania to FIGA !Ludzi choc nie stać to
              płaca i "płaczą bo w dzisiejszym swiecie nie da się funkcjonowac bez
              samochodu.
            • Gość: ajmax Co ma do tego ubezpieczenie? IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 13.08.10, 10:50
              Towarzystwa ubespieczeniowe generują miliardowe zyski.

A niemiecki przedsiębiorca wydał opinię z punktu widzenia dobrego
              zarządzania opłatami na drogi. Ja powiedziałbym inaczej. Jak ludzi
              stać na samochody, a państwa nie stać na drogi, to znaczy, że
              pieniądze na drogi gdzieś znikają. Tym bardziej w kontekście tej
              masy aut, która pojawiła się w ciągu nowego czasu.
            • Gość: WK Liczby wyssane z palca IP: *.ig.pwr.wroc.pl 13.08.10, 11:05
              Niedawno bodajże we "Wprost" przedstawiono wyliczenie, że kierowcy wpłacają
              corocznie do budżetu ok.50 miliardów złotych - tyle na drogi państwo nie wydaje.
              Stwierdzenie: "my rzekomo uciemiężeni kierowcy korzystamy z dotacji reszty
              społeczeństwa jak górnicy!" jest absurdalne z tego powodu, że "reszta"
              społeczeństwa bez samochodów to przeważnie ludzie nie pracujący albo albo o
              bardzo małej aktywności zawodowej (np. rolnicy z małymi gospodarstwami), którzy
              sami są klientami państwa zatem nikogo nie mogą dotować.
              Stwierdzenie "jak ludzi stać na samochody, a państwa nie stać na drogi, to
              znaczy, że podatki są za małe" jest również absurdalne. Nie podatki są za małe
              tylko wydatki idiotyczne. W Czechach podatki nie są większe a drogi (i koleje)
              budują.
            • Gość: mk do włodzimierza- tepaka IP: *.tvk.torun.pl 13.08.10, 14:25
              Ty jesteś chory jełopie jak najtańsze w stosunku do płacy ?
              Co płacą ci że piszesz takie komentarze , albo jesteś blisko
              koryta..
              Jak czytam twój komentarz, to bym ci takiego kopa przysuną …
              Jak jesteś taki bogaty , to musisz kręcić lody , albo jesteś blisko
              koryta, bo inaczej w Polsce to można uczciwą pracą co najwyżej
              dorobić się garba..
      • wwredny ------ To do tej pory bylo eldorado ?????? 13.08.10, 09:05
        • Gość: phalgyp Re: ------ To do tej pory bylo eldorado ?????? IP: 212.75.102.* 13.08.10, 09:36
          no wlasnie... taki kierowca jak ja, ktory ledwo co uzbieral na
          wymarzona furke w postaci clio 7-letniego za 12-13k pln musi wydac na
          AC i OC okolo 4000zl - istne el dorado...
          • Gość: Humbok Re: ------ To do tej pory bylo eldorado ?????? IP: 212.160.172.* 13.08.10, 10:08
            4000 za pakiet, clio 7 letnie?
            Zmień ubezpieczyciela, za 1 roczną rav4 zapłaciłem ~3k, za 4 letnie
            polo 1,2k.
          • dalton78 Re: ------ To do tej pory bylo eldorado ?????? 13.08.10, 10:12
            a ile razy więcej zarabia się w tych krajach, w których jest tak
            drogo ubezpieczyć samochód? Jeżlei VAT wzrośnie o 1% i fundusz
            gwarancyjny o 0,3% to ile to jest od średniej ubezpieczenia? dla
            mnie w całości 1,3%. Najlepiej
            tanio ubezpieczyc nie wazne gdzie
    • q-ku q.rwa mać 13.08.10, 08:32
      tyle pieniędzy na nich płacę co roku, niech to szlag - i jeszcze więcej mam?
      • antekguma1 Nachalna propaganda GW 13.08.10, 13:33
        Znowu propaganda w wykonaniu GW. Podwyżki OC wieszczone są średnio dwa razy do
        roku. I za każdym razem są brednie o rzekomych stratach, które takie
        ubezpieczenia generują. A efekt jest taki, że coraz to nowe firmy wchodzą na
        Polski rynek właśnie z ofertą ubezpieczeń OC. Z roku na rok, dzięki wyszukiwaniu
        najtańszych ofert płacę mniej. Bandycki kraj.
    • Gość: pic Kierowcy zapłacą więcej za polisy OC i AC IP: *.adsl.inetia.pl 13.08.10, 08:33
      Strona główna
      • erg_samowzbudnik Re: Kierowcy zapłacą więcej za polisy OC i AC 13.08.10, 08:38
        Dlaczego takie wybiórcze kłamstwo? Co ma WAT do podwyżek ceny OC ,1% to niewiele
        , chyba że tylko o pretekst chodzi.
      • Gość: sprzeciw Re: Kierowcy zapłacą więcej za polisy OC i AC IP: *.internetdsl.tpnet.pl 13.08.10, 08:52
        prowadzę firemkę mam 6 pojazdów 14 lat nie spowodowały zadnego
        wypadku wszystkie ubezpieczone OC I AC rocznie ok.17 000zł !!!
        Czy to jeszcze mało 17 000 x14=238000 zł za cały okres
        ubezpieczenia .Piszecie że gdzieś tam ubezpieczenia są ileś tam razy
        droższe .Wywalcie tych co wymuszają oszkodowania , analizujcie
        klienta indywidualnie i wprowadżcie odpowiednia znizki dla tych
        którzy się ubezpieczają z innych powodów niż chęc wyciagnięcia
        odszkodowania , paradoksalnie firmy nie maja zniżek brak AC flotowego
        Trudno zrezygnuję z AC i jak pracownik z własnej winy rozwali auto z
        mojej stajni będzie parę lat pracował za frico bo będzie musiał
        pokryćkoszty naprawy .A mój klient i tak więcej zapłaci za usługę bo
        Vat wzrośnie o 1% a AC pewnie o 10
        pozdr dla ubezpieczycieli
        • Gość: megi Re: Kierowcy zapłacą więcej za polisy OC i AC IP: *.xdsl.centertel.pl 13.08.10, 17:34
          nic z tego. max. chyba jedna pensja. jest na szczęście chroniony
          przez kodeks pracy.
    • Gość: Ami Kierowcy zapłacą więcej za polisy OC i AC IP: *.chello.pl 13.08.10, 08:36
      to ja jeszcze poprosze o pensje na poziomie europejskim, skoro mamy
      ceny europejskie!
      • pan_glosny Re: Kierowcy zapłacą więcej za polisy OC i AC 13.08.10, 08:45

I odszkodowania na poziomie europejskim.
      • babcia.klozetova Re: Kierowcy zapłacą więcej za polisy OC i AC 13.08.10, 08:49
        Gość portalu: Ami napisał(a):

> to ja jeszcze poprosze o pensje na poziomie europejskim, skoro mamy
        > ceny europejskie!

To ja prośby o europejskie pense dorzucę: europejski sposób załatwiania
        (likwidacji) szkód powypadkowych! U nas naprawia się auta, które na zachodzie z
        definicji idą na żyletki! U nas nawet tzw. szkoda całkowita nie przesądza o
        losie auta - pan Józek z Heńkiem wyklepią, pospawają i będzie OK. :-(
    • Gość: muniek Artykuł napisany w ten sposób to żenada IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.08.10, 08:37
      Czego wy uczycie się na tych studiach? Czy to wykładowcy prezentują
      taki poziom, czy może taka to robota. Zrównujecie się poziomem nie
      tylko w przenośni z górnikami.
      • Gość: gari Re: Artykuł napisany w ten sposób to żenada IP: *.adsl.inetia.pl 13.08.10, 08:59
        > Czego wy uczycie się na tych studiach?

O jakich studiach piszesz?
    • Gość: Jacek Re: Kierowcy zapłacą więcej za polisy OC i AC IP: *.89-161.tel.tkb.net.pl 13.08.10, 08:37
      To dobry pomysł. Chociaż niektóre firmy tak robią.
    • pbe64 Re: Kierowcy zapłacą więcej za polisy OC i AC 13.08.10, 08:40
      Dlaczego wciska nam się bezczelnie kłamstwa. Już teraz w Austrii czy Luksemburgu
      kierowcy płacą tyle samo lub nawet mniej niż w Polsce za OC. Takie kwoty muszą
      być porównywane do średniej płacy, bo to jest realne obciążenie dla kierowcy, a
      nie jakieś kwoty bezwzględne. Jedynie w Czechach płacą w porównaniu do średniej
      pensji więcej niż w Polsce.
      • Gość: wdr raczej do średniej szkody IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.08.10, 08:52
        ubezpieczenie ma pokrywać szkodę wywołaną przez kierowcę, więc wysokość OC
        powinna zależeć od ilości i wysokości odszkodowań
      • Gość: Terry Re: Kierowcy zapłacą więcej za polisy OC i AC IP: *.e-wro.net.pl 13.08.10, 10:28
        Składki powinny być porównywane do sumy gwarancyjnej a nie do pensji, bo nie do
        jej wysokości wypłacane są szkody a nie do wysokości pensji. Niestety w całej
        Unii suma ma być równa, więc składki będą na podobnym poziomie. To nie są
        bezczelne kłamstwa tylko fakty. Co z tego, że płacisz 400 zł za polisę, jeżeli z
        OC może być wypłacona szkoda do kilku mln euro. Niestety coraz więcej osób
        jeździ za granicę i tam powodują szkody...Podwyżka składki też mnie zaboli ale
        mówi się trudno - jak zdecydowałem się na zakup samochodu to trzeba płacić.

> Dlaczego wciska nam się bezczelnie kłamstwa. Już teraz w Austrii czy Luksemburg
        > u
        > kierowcy płacą tyle samo lub nawet mniej niż w Polsce za OC. Takie kwoty muszą
        > być porównywane do średniej płacy, bo to jest realne obciążenie dla kierowcy, a
        > nie jakieś kwoty bezwzględne. Jedynie w Czechach płacą w porównaniu do średniej
        > pensji więcej niż w Polsce.
        • pbe64 Re: Kierowcy zapłacą więcej za polisy OC i AC 13.08.10, 14:34
          Ale ja nie zarzucam nikomu, że podnosi składkę bezpodstawnie. Jeżeli rzeczywiście składki nie pokrywają wypłat za szkody, to rozumiem decyzję o podniesieniu składek.
          Nazywam kłamstwem stwierdzenie, że polscy kierowcy płacą mniej. Płacą mniej, ale tylko w kwotach bezwzględnych, a już w porównaniu do średnich dochodów płacą więcej niż niejeden kraj starej UE. Stosując porównanie cen w kwotach bezwzględnych np. z Luksemburgiem zapewne okaże się, że w Polsce jest raj na ziemi, bo praktycznie wszystko jest u nas tańsze. Dlaczego w takim razie wszyscy mieszkańcy Luksemburga nie starają o polskie obywatelstwo?
    • Gość: Andrzej Re: Kierowcy zapłacą więcej za polisy OC i AC IP: 212.160.172.* 13.08.10, 08:40
      No qrwa w Luksemburgu 4 razy drożej, ale w Luksemburgu zarobki 6 razy
      większe!
      • Gość: swan Re: Kierowcy zapłacą więcej za polisy OC i AC IP: 89.174.254.* 13.08.10, 08:53
        > No qrwa w Luksemburgu 4 razy drożej, ale w Luksemburgu zarobki
        6 razy większe!

a kogo to obchodzi (poza toba, twoim szefem i US) ile ty zarabiasz i
        dlaczego uważasz, ze poniewaz zarabiasz mniej niż inni to masz prawo
        nabywać te same dobra płacąc proporcjoanlnie mniej niz ci inni ?
    • Gość: losmackos Re: Kierowcy zapłacą więcej za polisy OC i AC IP: 80.72.45.* 13.08.10, 08:40
      Mówienie, że coś jest tańsze 4x w lukcemburgu wg wartości bezwzględnych
      jest taką głupotą i idiotyzmem ze strony wypowiadającego się, że aż
      głowa mała. Zobacz Stasiu, jakimi furami jeżdżą ludzie w Luksemburgu
      oraz ile mają kasy a potem przejedź sobie do Polski. Wyjdzie Ci, że
      płacimi nie 4 razy mniej a ... 4 razy więcej. I koniec tematu.
    • Gość: andrzej re:powinnismy placic tyle co w luxemburgu czyli 3x IP: 188.33.129.* 13.08.10, 08:40
      bo tam jest najwyzszy dochod roczny na mieszkanca w uni europejskiej, jaki z
      tego moral ? nie warto mieszkac w polsce
    • Gość: anty Kierowcy zapłacą więcej za polisy OC i AC IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.08.10, 08:40
      kraj złodziei i cwaniaków. Wyjść na ulicę i ściąć im łby. Postawić szubienice i gilotyny.
    • Gość: miecio Kierowcy zapłacą więcej za polisy OC i AC IP: *.chello.pl 13.08.10, 08:40
      >Większość ubezpieczycieli na OC nie zarabia, a wręcz musi do niego
      dopłacać

Biedne firmy ubezpieczeniowe, kto by pomyślał że prowadzą
      działalność harytatywną- dokładają do ubezpieczających się-
      niesamowite.
      Na świecie są dwaj najwięksi złodzieje- to ubezpieczenia i banki.
      One muszą mieć tysiąc procent zysku- inaczej ponoszą ogromne straty.
    • dfgfdg Luksemburg? 13.08.10, 08:42
      Z kolei w Austrii polisy były droższe trzykrotnie, a w Luksemburgu nawet
      czterokrotnie

No i co z tego? A ile tam wiecej zarabiaja?
      • Gość: gari Re: Luksemburg? IP: *.adsl.inetia.pl 13.08.10, 09:01
        A ile tam wiecej zarabiaja?

No i co z tego?
        • babcia.klozetova Re: Luksemburg? 13.08.10, 09:07
          Gość portalu: gari napisał(a):

> A ile tam wiecej zarabiaja?
          >
          > No i co z tego?

Zarobki w Luksemburgu pośrednio (tylko) wpływają na składkę: koszt
          naprawy auta w Luksemburgu jest wyższy niż u nas, bo robocizna (pensja) droższa.
          Problemem jest co innego: w Luksemburgu zakwilifikują auto do złomowania i
          wyegzekwują tę kasację, u nas kwalifikacja "do naprawy", albo nawet i kasacja,
          po której pan Józek wyklepie w garażu po godzinach. Tu jest problem!
    • Gość: New World Order a ja znalazłem rozwiązanie-sprzedałem auto IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.08.10, 08:42
      mam autobus blisko domu i rower, na wakacje PKP, i 5000 rocznie więcej w kieszeni
      • natter2 Re: a ja znalazłem rozwiązanie-sprzedałem auto 13.08.10, 09:20
        To zrób sobie podróż ze Szczecina w Bieszczady PKP ;)
      • natter2 Re: a ja znalazłem rozwiązanie-sprzedałem auto 13.08.10, 09:22

To zrób sobie podróż ze Szczecina w Bieszczady PKP ;)
      • Gość: echo Re: a ja znalazłem rozwiązanie-sprzedałem auto IP: *.internetdsl.tpnet.pl 13.08.10, 09:49
        Nie dosyć, że oszczędzamy na tych złodziejskich opłatach, to jeszcze zdrowie mamy lepsze (dzięki rowerowi). :) Też nie mam samochodu, mimo że mnie stać. Mieszkam w dużej aglomeracji i mam bardzo dobre połączenia komunikacyjne. Przemieszczam się autobusami, tramwajami, pociągami, no i rowerem. Nie mam na głowie żadnych przeglądów, napraw itd, a więc kolejnych wydatków. Nie muszę również płacić fortuny za paliwo. Na dodatek teraz jeszcze korzystam z ulgi studenckiej, także za transport płacę dosłownie grosze.

Wiadomo, że auto jest wygodniejsze, ale jakby zestawić wszystkie plusy i minusy posiadania auta i je porównać, to naprawdę nie warto go kupować. Od nadmiaru wygody, to tylko tyłek rośnie. :P
        • Gość: Humbok Re: a ja znalazłem rozwiązanie-sprzedałem auto IP: 212.160.172.* 13.08.10, 10:17
          teraz jestes studentem, masz zniżki, nie masz poważniejszych
          obowiązków, jest luz (też to przeszedłem).
          Poczekaj aż założysz rodzinę, wtedy też będziesz woził maluchy po
          tym pięknym kraju wygodnym pkp? Do sklepu pojedziecie tramwajem i
          dziecku dasz siaty do noszenia?
          • Gość: New World Order oczywiscie macie racje, ze pkp daleko do luksusu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.08.10, 15:15
            jednak jak juz pisalem jezdze koleja tylko na wakacje, wiec przejazdzke 300km w
            7h traktuje jako dodatkowa atrakcje :) Mieszkam w duzym miescie, do sklepow mam
            bardzo blisko wiec taszczenie siatek z drugiego konca miasta odpada. Opłaty za
            transport publiczny i tak wyhodzą taniej niz oplaty za kozystanie z
            auta(paliwo,oc,naprawy)
            Ale pewnie gdybym mieszkał 50km dalej to nie mógłbym pozwolić sobie na luksus
            nieposiadania auta.
            • Gość: echo Re: oczywiscie macie racje, ze pkp daleko do luks IP: *.internetdsl.tpnet.pl 16.08.10, 12:05
              +1

BTW. A kto powiedział, że mam zamiar mieć w przyszłości dzieci? ;P Zresztą ja
              też mieszkam w dużym mieście i na brak sklepów nie narzekam. Do szkoły mam
              dosłownie kilka kroków, na pocztę, do apteki, itd.
    • Gość: kierowca Kierowcy zapłacą więcej za polisy OC i AC IP: *.devs.futuro.pl 13.08.10, 08:42
      Jakie eldorado? Czy panowie redaktorzy w ogóle rozumieją sens tego słowa? I
      czy rzeczywiście po wzroście vatu do 23% polisy OC nagle podrożeją np.
      dwukrotnie? Nie. To jest bicie piany.
    • slonzokkk "tylko" 1% , a jednak tak duzo.... 13.08.10, 08:42
      I prosze mi tu nie porownywac cen OC w Polsce do Austri czy Luksemburgu, gdzie
      ludzie zarabiaja kilkanacie razy wiecej... Nawet sytuacja Czech i Slowacji
      jest lepsza...tam przynajmniej idzie gospodarka do przodu, a zarobki do gory.
      Moj kuzyn pracuje juz od pewnego czasu w Czechach jako informatyk...powod?
      Duzo lepsze zarobki!
      • wlodzimierz_nowak skończ z użalaniem się 13.08.10, 10:01
        z slonzokkk napisał:
        > I prosze mi tu nie porownywac cen OC w Polsce do Austri czy Luksemburgu, gdzie
        > ludzie zarabiaja kilkanacie razy wiecej...

A jakie to ma znaczenie? Trochę tańsze naprawy. I to jedyna różnica.

> Nawet sytuacja Czech i Slowacji
        > jest lepsza...tam przynajmniej idzie gospodarka do przodu, a zarobki do gory.
        > Moj kuzyn pracuje juz od pewnego czasu w Czechach jako informatyk...powod?
        > Duzo lepsze zarobki!

To w Polsce musiał słabo szukać skoro tam DUŻO lepsze zarobki znalazł. W
        Warszawie, Poznaniu, Krakowie, Wrocławiu i Gdańsku informatyków się szuka, a nie
        oni szukają pracy.

Gospodarki Czech i Słowacji rosną wolniej. Dość powiedzieć, że PKB Czech i
        Słowacji liczone razem jest dziś wyższe od polskiego o ok. 30%. Ale w 1990 roku
        ich PKB było wyższe o 83%! A samych Czech o ponad 120%. Przez 20 lat bardzo
        mocno podgoniliśmy te kiedyś znacznie bogatsze kraje, dziś już tylko trochę
        bogatsze.
    • Gość: medet Kierowcy zapłacą więcej za polisy OC i AC IP: *.internetdsl.tpnet.pl 13.08.10, 08:43
      Skąd to tytułowe ElDorado ???
      Za darmo mieliśmy dotąd OC ???
      Nienawidzę płytkich artylulików, straszących o populistycznych tytułach.
      Gazeta zmienia się w FAKT. Kto na to pozwala z naczelnych?
      • Gość: gugcia0 ja sie specjalnie nie obawiam.place w Aviva na tel IP: *.dip0.t-ipconnect.de 13.08.10, 09:21
        390 zl rocznie OC za 10 letnia Mazde 323F Diesel 2litrowy,to raczej
        nie jest duzo,jak podniosa to moze o 20 czy 30 zl na rok.Mam
        wszystkie znizki jakie mozna,29 lat nie spowodowalem zadnej stluczki
        i auto jest rejestrowane na wsi pod Krakowem.Slysze jednak,ze
        mlodzi,bez historii ubezp.,po prawie jazdy,placa za mala Corse 1500
        zl,samego OC!To jest roznica.I jak im jeszcze podniosa to moga
        niektorzy dojsc do 2 tys zl za samo OC, a gdzie AC, jak ktos ma auto
        na kredyt?Dla takich starych,bezszkodowych klientow zmiany beda
        raczej niewielkie, szczegolnie w tych firmach ubezp. na telefon,czy
        Internet.Nie ma sie ich co bac,bo wg.prawa maja te same obowiazki co
        PZU czy Warta.
        • babcia.klozetova Re: ja sie specjalnie nie obawiam.place w Aviva n 13.08.10, 09:42
          I tu właśnie jest rozwiązanie: starzy klienci bezszkodowi powinni mieć duże
          zniżki, młodzi składkę zależną na przykład od mocy silnika! Jak goovniasz z
          prawkiem od 3 miesięcy kupi sobie Subaru Imprezę, to powinien płacić znacznie
          więcej, niż gdyby kupił sobie 10-letniego Citroena Xsarę. Takie rozwiązanie
          stosują niektórzy ubezpieczyciele na zachodzie. Dodatkowo zwyżki za szkody.

Bzdury gadam? Otóż Audi stwierdziło, że ponad 80% samochodów Audi TT do
          pierwszego dzwona przejeżdża ok 20000 km. Tylko tyle! To świadczy o tym, czego
          oczekują po samochodzie sportowym i jak jeżdżą jego kierowcy!
    • pan_glosny VAT o 1% 13.08.10, 08:43

VAT rośnie o 1%. To ubezpieczenia powinny wzrosnąć tez o 1%.
      Jeżeli wzrosną o 10% i więcej to podwyżka VATu jest tylko
      pretekstem do większych podwyżek.
      Nie kupuję takich tłumaczeń: podnieśliśmy o 10% bo VAT wzrósł.
    • Gość: Marek Kierowcy zapłacą więcej za polisy OC i AC IP: *.vancargo.com 13.08.10, 08:44
      HALOOOOOO.......... Panie Ireneusz Sudak i Marcin Bojanowski może
      sie obudzicie! Dwa razy, trzy razy więcej płacą bo zarazbiają tyle
      razy wiecej. JAKA JEST ŚREDNIA ZAROBKÓW W CZECHACH, SŁOWACJI I
      AUSTRII ? Za wszystko płacimy mniej niż reszta europy BO ZARABIAMY
      NAJMNIEJ !!!! Sądziłem, ze ktoś kto pisze artykuły w portalach
      informacyjnych to wie... prosze nie robić sztucznych sensacji.
      • babcia.klozetova Re: Kierowcy zapłacą więcej za polisy OC i AC 13.08.10, 09:05
        Nie problem w zarobkach - te nikogo nie obchodzą. Problem jest inny - za OC i AC
        na zachodzie dostaje się znacznie wyższe odszkodowanie.

Samochody są podobne, ale szkody niższe w Polsce niż na zachodzie - u nas
        robocizna warsztatów jest tańsza oraz kryteria oceny szkód zupełnie inne!
        Auto do kasacji w Niemczech, Francji czy Luksemburgu u nas zakwalifiowane byłoby
        do klepania! Tu jest problem!
      • super_benek Re: Kierowcy zapłacą więcej za polisy OC i AC 13.08.10, 10:04
        To jest artykuł napisany na zamówienie firm ubezpieczeniowych.
        Dziennikarze aż tak głupi sami z siebie (chyba) nie są.
        "Koniec eldorado" ...hahahahha "w Luxemburgu płacą 4 razy więcej...."
        Nóż w kieszeni się otwiera, bezczelność i głupota argumentów poraża.
    • Gość: Andrzej Kierowcy zapłacą więcej za polisy OC i AC IP: *.chello.pl 13.08.10, 08:45
      Co za tekst! Jedno zdanie dziwi się drugiemu.

Eldorado dla kierowców? Gdzie to było? Bo chyba nie w Polsce... ceny
      polis w odnieseniu do dochodów wcale nie są niskie.

Podwyżki w związku z wzrostem vat? Dwu-trzykrotne? Czemu nie
      siedmiokrotne? W Andorze (czemu do porównania wybrano tylko małe
      państwa?) pewnie jest 8 razy drożej.

To bełkot amatora, który dla wierszówki napisze cokolwiek. Jeśli w
      Polsce ceny polis wzrosną tak radykalnie to ludzie zaczną złomować
      swoje Golfy i Vectry. Kogo stać na polisę droższą niż auto, które
      kupił. I po sprawie.

Zatem spokojnie.
      • babcia.klozetova Re: Kierowcy zapłacą więcej za polisy OC i AC 13.08.10, 09:09
        Gość portalu: Andrzej napisał(a):

> Polsce ceny polis wzrosną tak radykalnie to ludzie zaczną złomować
        > swoje Golfy i Vectry. Kogo stać na polisę droższą niż auto, które
        > kupił.

Może to i dobry pomysł na poprawę bezpieczeństwa na naszych drogach? Mniej złomu
        będzie jeździć!
      • Gość: laser Re: Kierowcy zapłacą więcej za polisy OC i AC IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.08.10, 09:35
        Oczekuję od redakcji odpowiedniej reakcji na najbardziej słuszną
        krytykę tego artykułu. Gazeto Wyborcza, nie jesteśmy masą idiotów,
        którym można opowiadać cokolwiek. Słowo "żenada" do najłagodniejsze
        określenie bzdetów, które wypisują Panowie Ireneusz Sudak i Marcin
        Bojanowski.

• Gość: andriu Re: Kierowcy zapłacą więcej za polisy OC i AC IP: 188.33.129.* 13.08.10, 08:48
      nie zrezygnuja z oplacania OC, bo wlasnie ubezpieczeniowy fundusz gwarancyjny
      UFG rozpoczal kontrole. Kto nie placil to ma do zaplaty 3 tysiace zlotych.kto
      mial przerwe od placenia OC to juz powinien miec list z tego funduszu pzdr.
    • dintojra Kierowcy zapłacą więcej za polisy OC i AC 13.08.10, 08:49
      a to ciekawe?
      Każdy preteks jest dobry!! Od kiedy te złodziejskie firmy "kochani
      ubezpieczyciele" wypłacają vat?
      Dwa razy mi skasowali auto i za każdym razem z fv za robociznę i
      zakupione części wypłacili mnie kwotę obniżoną o podatek vat
      tłumacząc się tym, iż nie są płatnikiem Vat. Dopiero jak za drugim
      razem złożyłam reklamację i zrobiłąm awanture łaskawie mi wypłacili
      Vat. Oczywiście ubezpiecznie miałam pełne.
      Żałosne.
    • Gość: jaja wyrównać stawki IP: 81.210.85.* 13.08.10, 08:54
      a może by tak zrównać stawki dla wszystkich regionow Polski?
      dlaczego zameldowany w miescie ma placic wieksze oc/ac niz
      zameldowany w jakims pierdziszewie, mimo ze ten ostatni uzywa
      samochodu w miescie bo tam mieszka i ma prace?
      stawka powinna byc wszedzie taka sama.
      • babcia.klozetova Re: wyrównać stawki 13.08.10, 09:12
        Gość portalu: jaja napisał(a):

> a może by tak zrównać stawki dla wszystkich regionow Polski?
        > dlaczego zameldowany w miescie ma placic wieksze oc/ac niz
        > zameldowany w jakims pierdziszewie, mimo ze ten ostatni uzywa
        > samochodu w miescie bo tam mieszka i ma prace?
        > stawka powinna byc wszedzie taka sama.

Wtedy za skandalicznie niebezpieczną jazdę warszawiaków, krakowiaków (niewiele
        lepsi) i wrocławian (też niezgorsi) będą płacić ci z Pierdziszewa! Nie ma mowy
        na takie rozwiązanie - to odpowiedzialność zbiorowa, prosto rodem z PRLu!

PS Przepraszam, że pominęłam innych piratów drogowych, ale te trzy miasta znam
        szczególnie dobrze i jazda po nich zawsze kończy się traumą.
        • Gość: jaja Re: wyrównać stawki IP: 81.210.85.* 13.08.10, 09:23
          jezdze p[o warszawie juz wiele lat i to jakos bezwypadkowo.

.Wtedy za skandalicznie niebezpieczną jazdę warszawiaków,
          krakowiaków (niewiele
          > lepsi) i wrocławian (też niezgorsi) będą płacić ci z Pierdziszewa!
          Nie ma mowy
          > na takie rozwiązanie - to odpowiedzialność zbiorowa, prosto rodem
          z PRLu!

taaa...
          tylko mieszkaniec miasta placi wiecej niz ten z pierdziszewa ktory
          na codzien mieszka w miescie i za ta sama szkode na takim samym
          samochodzie dostanie przy mniejszych oplatach dokladnie taka sama
          sume.
          no to mamy odpowiedzialnosc zbiorowa przeciwko uprzywilejowaniu?
          swiete wiejskie krowy...i sie potem dziwia ze sie przyjezdnych nie
          lubi.
          a tak btw...rodowitych warszawian, krakowian, poznanian jest juz
          niewielu. opinie robi ostatnia fala migracji za chlebem do miasta.
          • babcia.klozetova Re: wyrównać stawki 13.08.10, 09:49
            Gość portalu: jaja napisał(a):

> taaa...
            > tylko mieszkaniec miasta placi wiecej niz ten z pierdziszewa ktory
            > na codzien mieszka w miescie i za ta sama szkode na takim samym
            > samochodzie dostanie przy mniejszych oplatach dokladnie taka sama
            > sume.

Tylko, że w dowodzie rejestracyjnym powinien mieć wpisany faktyczne miejsce
            zamieszkania. Jak nie ma, to powinien być ścignięty przez "organa". I wtedy
            zapłaci zgodnie z rzeczywistym miejscem zamieszkania.

> no to mamy odpowiedzialnosc zbiorowa przeciwko uprzywilejowaniu?

j.w. I nie będzie uprzywilejowania.

> a tak btw...rodowitych warszawian, krakowian, poznanian jest juz
            > niewielu. opinie robi ostatnia fala migracji za chlebem do miasta.

Ja rozumiem, że po Powstaniu Warszawskim niewielu pozostało warszawian, OK. Ale
            warszawiacy (wiem jaka jest różnica między: warszawianin i warszawiak) dziś
            jeżdżą już legendrnie niebezpiecznie, a mieszkają w W-wie i nie ma znaczenia,
            gdzie się urodzili i czy im woda sodowa odbiła, bo teraz oni są "stolyca".
            Aglomeracja śląska (Katowice etc) jest większa od Warszawy, ale tu jeździ się
            znacznie spokojniej i bezpieczniej - popatrz na statystyki wypadków i odnieś je
            do liczby aut.
            • jakbukda Re: wyrównać stawki 13.08.10, 10:07
              babcia.klozetova napisała:

>
              > > a tak btw...rodowitych warszawian, krakowian, poznanian
              jest juz
              > > niewielu. opinie robi ostatnia fala migracji za chlebem do
              miasta.
              >
              > Ja rozumiem, że po Powstaniu Warszawskim niewielu pozostało
              warszawian, OK
              b]]. Ale
              > warszawiacy (wiem jaka jest różnica między: warszawianin i
              warszawiak) dziś
              > jeżdżą już legendrnie niebezpiecznie, a mieszkają w W-wie i nie ma
              znaczenia,
              > gdzie się urodzili i czy im woda sodowa odbiła, bo teraz oni
              są "stolyca".[/b]

Obawiam się, że nie wiesz jaka jest różnica między Warszawiakiem, a
              Warszawianinem. A raczej wiesz, ale pojmujesz ją odwrotnie.

"Warszawiak", to słowo z warszawskiej gwary - końcówka -ak
              jest typowa i rozprzestrzeniła się w języku polskim.
              Prawdziwi Warszawiacy właśnie zostali wyniszczeni w Powstaniu, a do
              Warszawy napłynęli Warszawianie nie rozumiejący już robotniczo-
              inteligenckiej tradycji tego miasta.
              • Gość: jaja Re: wyrównać stawki IP: 81.210.85.* 13.08.10, 10:14
                rozumie chyba jednak
                owszem, prawdziwi "warszawiacy" nadal mowia tak o sobie ale
                obecnie "warszawiak" ma zabarwienie negatywne.

stad "warszawianin" jako rodowity mieszkaniec a "warszawiak"
                jako ... powiedzmy: element tworzacy zly wizerunek.
                • jakbukda Re: wyrównać stawki 13.08.10, 10:28
                  Ej... No to skucha!
                  Jakieś grube nieporozumienie, że słowo właściwe nacechowuje się
                  negatywnie i oddaje bez walki. Nazywaj napływowych warszawianami, a
                  Warszawiaka zostaw tym, którzy są Warszawiakami.
                  Ja o sobie mówię "Warszawiak", a moja żona o mnie "warszawski
                  cwaniaczek" :]
            • Gość: jaja Re: wyrównać stawki IP: 81.210.85.* 13.08.10, 10:10
              zgadzam się Toba całkowicie co do stylu jazdy "miastowych"

niestety, nie da się wpisać w dowododzie rej. faktycznego miejsca
              zamieszkania, tak samo jak fikcja sa meldunki etc.
              niestety, i to jest smutne bo udzerza takze w uczciwych, zrownanie
              stawki jest jedynym sposobem. inne rozwiazania beda dardzo dziurwe.
              zreszta problem placenia skladek lub ubezpieczenia gdzie indziej niz
              sie mieszka jest troszke szerszy.
              podam przyklad nielubianej Wa-wy, ale jest chyba najlepszy.
              bedac zameldowanym gdzies-tam a pracujac gdzie indziej (nawet majac
              wlasne mieszkanie w miescie gdzie pracujesz) odprowadzasz podatki w
              miejscu zameldowania (nie pisze o vat i skladkach zdrowotnych - choc
              tu rozdzial funduszy na zozy jest uzalezniony tez w jakims stopniu
              od ilosci zarejestrowanych na danym terenie - to idzie do wspolnego,
              ogolnokrajowego wora) jednoczesnie korzystasz z infrastruktury
              miasta (dotowanej). do tego jeszcze region gdzie mieszkasz musi sie
              dzielic z innymi regionami - janosikowe.
              nie odprowadzajac grosza, lub niewielkie sumy w postaci jakichs
              oplat, wymagasz drog, przedszkoli, szkol, przychodni, poprwy
              komunikacji
              tu jest problem.
    • Gość: Magda Zajawka na głównej sugeruje, że to tylko przez VAT IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.08.10, 08:54
      Zajawka na głównej sugeruje, że to tylko przez VAT...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka