Dodaj do ulubionych

"Rz": Piwo nieutrwalone zastąpi niepasteryzowane?

27.12.10, 20:20
a może lepiej piwo "naturalne niepasteryzowane"?
tradycyjne warzone niepasteryzowane...
zresztą pewnie nie o nazwę tu chodzi...
problemem jest planowe niszczenie polskiej przedsiębiorczości czyli min małych regionalnych browarów.
gdyby takowe istniały to większe znaczenie miała by marka a nie jakiś tam dopisek...
Obserwuj wątek
    • najlepszygeorge Re: "Rz": Piwo nieutrwalone zastąpi niepasteryzow 27.12.10, 20:32
      truten.zenobi napisał:

" problemem jest planowe niszczenie polskiej przedsiębiorczości czyli min małych
      regionalnych browarów. gdyby takowe istniały to większe znaczenie miała by marka a nie jakiś tam dopisek..."

Masz jeszcze jakieś rewelacje?
      Rynek regionalnych browarów rozwija się najbardziej dynamicznie w branży.
      • Gość: smakosz Re: "Rz": Piwo nieutrwalone zastąpi niepasteryzow IP: *.echostar.pl 27.12.10, 21:00
        Problem faktycznie istnieje. Weźmy na przykład takie Noteckie. Na początku butelka - beczułka - mi od razu skojarzyła się z czasami kiedy piwo miało smak piwa. Na etykiecie na początku - niepasteryzowane i faktycznie smak bardzo podobny do takiego piwka. No ale po kilkunastu miesiącach komercja zwyciężyła. Na tej samej nalepce napis "niepasteryzowane" zastąpiono "niskopasteryzowane". Odkryłem to przez przypadek. Podejrzewam, że sporo ludzi nie czyta etykiet i trzyma się "początkowej" wersji tego piwa.
        • Gość: Mojżesz "Polskie" piwa to porażka! IP: *.dsl.bell.ca 27.12.10, 21:04
          Problem faktycznie istnieje: prawie wszystkie browary w Wolsce są w obcych ręcach
          • Gość: cehaem Re: "Polskie" piwa to porażka! IP: *.dip.t-dialin.net 27.12.10, 22:36
            > Problem faktycznie istnieje: prawie wszystkie browary w Wolsce są w obcych ręca
            > ch

Tak. Recach. Dokladnie. W innych krajach nie jest inaczej. Nic dziwnego. Aby wytwarzac piwo na skale przemyslowa potrzeby jest duzy kapital na technologie i marketing. I "global players" jak InBev albo SABMiller go maja.
            • Gość: Mojżesz Re: "Polskie" piwa to porażka! IP: *.dsl.bell.ca 27.12.10, 22:58
              W ostatnie wakacje piję Leżajk, ale cuś mi słodkim Żywcem zaleciało. Patrzę na etykietkę: Żywiec, jako rzywo! Heineken i Carlsberg tłuką w Wolsce kasę na całego -)
            • truten.zenobi Re: "Polskie" piwa to porażka! 28.12.10, 09:26
              jeśli mowa o produkcji masowej to "nic dziwnego" ale jeśli mowa o małych regionalnych/lokalnych browarach to zwykle są to firmy rodzinne, lub małe spółki, zaś "dziwne" jest to że w Polsce ich nie ma. (a w zasadzie są, ale w ilości "śladowej")
              • Gość: Mojżesz Re: "Polskie" piwa to porażka! IP: *.dsl.bell.ca 28.12.10, 23:15
                Wolska to kraj gdzie rzekomo nic się nie opłaca. Jednak agencje towarzyskie i kler sobie nawet chwalą obecne czasy - jedni i drudzy nie płaca podatku od "działalności"

• truten.zenobi Re: "Rz": Piwo nieutrwalone zastąpi niepasteryzow 27.12.10, 21:04
        > Rynek regionalnych browarów rozwija się najbardziej dynamicznie w branży.
        no tak wzrost z 1 na 2 to 100%.. jeszcze 1k lat takiego dynamicznego rozwoju i może nawet dogonimy Czechy..
        • najlepszygeorge Re: "Rz": Piwo nieutrwalone zastąpi niepasteryzow 27.12.10, 21:57
          truten.zenobi napisał:

> > Rynek regionalnych browarów rozwija się najbardziej dynamicznie w branży.
          > no tak wzrost z 1 na 2 to 100%.. jeszcze 1k lat takiego dynamicznego rozwoju i
          > może nawet dogonimy Czechy..

Gościu, masz rzeczywiście jakieś dane, raporty popierające tezę o planowanym niszczeniu małych browarów? Bo jak nie, to przestań pisać bzdury.

Poszukaj sobie info o branży, jakieś liczby i statystyki o browarach regionalnych to dowiesz się jak wygląda rzeczywistość, a nie rzucasz jakieś urojenia nie mające nic wspólnego z rzeczywistością.
          • truten.zenobi Re: "Rz": Piwo nieutrwalone zastąpi niepasteryzow 28.12.10, 08:40
            Twój sposób myślenia jest typowy dla biurwy
            nie muszę sięgać do statystyk by wiedzieć że w moim mieście (całkiem sporym jak na polskie warunki) ani w okolicy żadne miasto nie ma swojego browaru
            nie muszę sięgać do statystyk żeby wiedzieć że prawo i praktyka biurokratyczna blokuje rozwój wszelkiej przedsiębiorczości nie tylko browarów (wszelkie wymogi formalno prawne pozwolenia na wszystko latami ciągnące się procedury, itp.)
            w statystykach też nie znajdziesz informacji o tym jak urzędnicy niszczą polskie firny (czego sztandarowym przykładem jest optimus)

nie muszę też sięgać do statystyk by wiedzieć jak jest w Czechach Austrii czy Niemczech wystarczy że wyjadę (np. w Czechach byle sklep nie ma kasy fiskalnej za to ma z 20 gatunków piwa przy czym z 5 to typowe tylko dla danego miasta/regionu, i ceny zaczynają się w okolicach 10 koron :p, nie masz restrykcyjnych przepisów budowlanych za to masz dużo lepsza infrastrukturę itd. itd.)

tak więc przestań bredzić o statystykach bo to że jest źle widać gołym okiem wystarczy tylko wstać od biurka i wejść do RW

ps.
            masz dostęp do statystyk to podaj ile jest w Polsce browarów a ile w Czechach,
            a może masz jeszcze informacje ile z nich jest firmami z 100% działem kapitału polskiego, no powiedzmy pakiet większościowy jest w rękach polskich?
            • Gość: najlepszygeorge Re: "Rz": Piwo nieutrwalone zastąpi niepasteryzow IP: *.dynamic.chello.pl 28.12.10, 11:38
              A Twój sposób myślenia jest typowy dla kiepa spod bloku. Oczywiście Ty wiesz wszystko lepiej, bo Ty po prostu "widzisz". Bo u Ciebie w okolicy nie ma browaru to znaczy, że w całej Polsce też nie ma. Spokojnie masz predyspozycje do pracy akademickiej. Serio.

To, że w Czechach czy Niemczech jest więcej browarów wynika z preferencji konsumentów, a nie świadomego działania wrogich "obcych sił". Po prostu w Polsce od zawsze piło się więcej wódy niż w Niemczech, picie piwa jest u nas wciąż na niskim poziomie.

Liczbowo w Polsce jest znacznie więcej browarów małych i średnich oraz restauracyjnych niż dużych. Sprawdź na wikipedii.
              A w rękach polskich to są browary na tyle małe i mało atrakcyjne, którymi duże koncerny nie są zainteresowane.
              • truten.zenobi Re: "Rz": Piwo nieutrwalone zastąpi niepasteryzow 28.12.10, 15:23
                Po prostu w Polsce od
                > zawsze piło się więcej wódy niż w Niemczech,

i pewnie masz na to dowody statystyczne tyle że nijak ma się to do tematu.
                bo skoro duże koncerny mogą utrzymywać wysokie ceny swoich wyrobów i mają całkiem pokaźną sprzedaż to dla małych niszowych browarów tez by się miejsce znalazło.
                to nie kwestia braku popytu!

> Liczbowo w Polsce jest znacznie więcej browarów małych i średnich oraz restaura
                > cyjnych niż dużych. Sprawdź na wikipedii.

a ty sprawdź i porównaj do analogicznych danych dotyczących Czech czy Niemiec
                odnieś to do ilości miast, ilości ludności...
                bo jak na razie to dużo mówisz o statystyce ale żadnych danych porównawczych nie podałeś, dezawuujesz moje wypowiedzi ale Twoje wywody świadczą że chyba nie do końca rozumiesz i problem, i to jak posługiwać się statystyką....
          • zdzisiek66 no to trochę statystyki 28.12.10, 10:45
            W 1997 58% udziału w polskim rynku piwa miało 5 dużych browarów. W razie, george, gdybyś nie załapał: to znaczy, że 40 % było produkowane przez browary średnie i małe (a jakieś 2% to import).
            W 2009 2 wielkie browary SAB i Heineken miały 80% udziału w rynku. Kolejne ok. 10% miał Carlsberg.

Jak do tego doszło?
            Scenariusz jest bardziej schematyczny niż harlekin.
            1. Wielki koncern X kupuje browar Y z istotnym udziałem na rynku lokalnym.
            2. X zabija marki, pod którymi Y sprzedawał swoje wyroby. Nie od razu. Stopuje inwestycje w marketing marki Y i stopniowo zastępuje w sieci sprzedaży piwa Y piwami X.
            3. Ooo, niespodzianka, piwa Y źle się sprzedają. No sorry, musimy wstrzymać produkcję Y, ale nie martwcie się ludzie, nikogo nie zwolnimy, w to miejsce będziemy produkować nasze zarąbiste piwa X, rynkowych liderów.
            4. No dobra, mieliśmy inwestować w ten wasz browar. Ale wiecie co? Wzrosła akcyza i lato było chłodne, sprzedaż nie wzrosła. Myśleliśmy, że w tym biznesie będzie tylko rosło, a tu takie zaskoczenie. W zasadzie to tak się zastanawiamy, że to nasze piwo X będzie nam taniej produkować w rodzimych zakładach.
            5. Takie mieliśmy plany rozwoju waszego Y, jak go kupowaliśmy. No ale sorry, trochę nie wyszło. No to pakujcie swoje manele, jutro wjeżdżają spychacze i pługi.
            6. Chcieliśmy dobrze, ale jakoś tak przypadkowo wyszło identycznie, jak w naszych poprzednich inwestycjach. Ale to wszystko przez akcyzę i pogodę. Poza tym, o co chodzi, w miejscu zakładu Y można jakiś ładny las zasadzić, a pić możecie nasze świetne piwa X, liderów rynkowych. Chyba nikt nie myślał, że będziemy dokładać do interesu?

• Gość: najlepszygeorge Re: no to trochę statystyki IP: *.dynamic.chello.pl 28.12.10, 11:24
              "W czerwcu 2009 r. istniało 46 browarów przemysłowych i 17 restauracyjnych, które oferowały łącznie blisko 750 marek piw."

"Na polskim rynku dominują trzy koncerny o łącznym udziale ok. 80%: Kompania Piwowarska, Carlsberg Polska i Grupa Żywiec."

Źródło: Wikipedia pl.

Po pierwsze, Twoje nieprawdziwe niczego nie dowodzą. Gdyby wielkie koncerny tak niszczyły marki to nie było 750 marek piw, tylko jakieś 50.

Nawet jeżeli co ósma butelka piwa jest piwem koncernu, to nie znaczy, że lokalne browary znikają z rynku. Akurat trend jest odwrotny. Porównaj sobie liczbę browarów dużych z liczbą browarych małych, średnich i restauracyjnych.

A swoje urojone scenariusze czy teorie spiskowe to radzę zachować dla siebie i kolegów spod budki z piwem. Tam znajdziesz ekspertów od takich tematów jak wyprzedaż 'sreber' narodowych i polskiej ziemi ;)
              • Gość: kram Re: no to trochę statystyki IP: 193.151.113.* 28.12.10, 11:49
                Powiem tak. Scenariusz z kupowaniem małego browaru przez koncern i zamykanie go przytoczony powyzej jest jak najbardziej prawdziwy. Zeby nie byc goloslownym: Grupa Zywiec ma obecnie 5 browarow w Polsce. Zliwkidowala/zaprzestała produkcji w siedmiu innych:
                np. Browar w Łańcucie; Browar Hevelius, Browary Warszawskie Krolewski, Kujawiak Browary Bydgoskie. Dwaj pozostali gracze stosuja identyczna taktykę...
              • zdzisiek66 Re: no to trochę statystyki 28.12.10, 13:20
                O ile pamiętam z dawnych czasów swojej kariery naukowej, to we wczesnych latach 90-tych XX w. było w Polsce ponad 100 browarów przemysłowych. Ale nie chce mi się grzebać w starych materiałach. Nie warto dla człowieka, który uważa, że 80% to się równa "co ósma butelka" :)
              • truten.zenobi Re: no to trochę statystyki 28.12.10, 15:37
                no dobrze co do reszty wywodu możesz się czepiać że to STD ale pierwsza cześć wypowiedzi oddaje sedno problemu.

w 89 w moim mieście były 2 browary a w okolicy kilkanaście obecnie w moim mieście nie ma ani jednego ( no może poza "restauracyjnym" ale jeśli tak to możne zacznijmy liczyć i to jak ludzie sobie w domach robią), a w województwie ( dużo większym niż kiedyś) sa rapem 2

w tym czasie spożycie piwa wzrosło kilkukrotnie tak więc to nie wina braku popytu, to tez nie problem ceny - bo ceny piwa w sklepie są mocno wyśrubowane,
                w innych krajach jakoś udaje się małym browarom (gorzelniom, winiarniom) funkcjonować na rynku.
            • truten.zenobi i mapka 28.12.10, 17:58
              Gość portalu: chi napisał(a):

> Mówisz i masz. Ktoś wykonał kawał dobrej roboty z naniesieniem tych browarów.
              >
              >
              rel="nofollow">maps.google.com/maps/ms?msa=0&msid=202334944039667264000.00048c957434d62d5c2ce&sll=52.562995,19.621582&sspn=4.241185,7.525635&ie=UTF8&ll=51.344339,21.796875&spn=10.218873,19.753418&z=6

i dla porównania w Czechach

maps.google.com/maps/ms?msa=0&msid=202334944039667264000.00048c957434d62d5c2ce&sll=52.562995,19.621582&sspn=4.241185,7.525635&ie=UTF8&ll=51.344339,21.796875&spn=10.218873,19.753418&z=6
              ciekawe jakie wnioski wyciągnie z tego nasz statystyk?
          • truten.zenobi na przykładzie... 30.12.10, 00:58
            może to Ci trochę wyjaśni o co mi chodzi:
            forum.gazeta.pl/forum/w,72,120317737,120317737,Klopoty_inwestora_Zamiast_budowac_walczy_z_ur_.html
        • Gość: EM ... IP: *.dip.t-dialin.net 27.12.10, 22:41
          Pieprzysz jak potluczony. Przez ostatnich 2-3 lata piwa z malych browarow w PL staly sie coraz bardziej popularne. Pare lat temu Czarnkow mial isc pod buldozer - dzis przynosci zyski (i madry inaczej Skarb Panstwa go sprzedal), Lwowek zostal zreanimowany (dzieki pieniadzom innego malego browaru). W dodatku te wszystkie "niezalezne" piwa mozna kupic w coraz wiekszej ilosci sklepow.
    • czarnyptasior "Rz": Piwo nieutrwalone zastąpi niepasteryzowane? 27.12.10, 21:07
      Niech autor przeczyta drugi akapit od dołu i stuknie się w główkę.Jaki to rodzaj analfabetyzmu ? Funkcjonalny ? Może brak umiejętności formułowania myśli,trudności z logicznym myśleniem ?
      • czarnyptasior Re: "Rz": Piwo nieutrwalone zastąpi niepasteryzow 27.12.10, 21:20
        Porównałem z tekstem RP.Wyborcza wycięła jedno zdanie i zrobił się nonsens.
      • qeton Sam jesteś analfabetą, o logicznym myśleniu już 28.12.10, 02:51
        nie wspominając, chłopcze. Artykuł jest przejrzysty i logiczny, tylko trzeba go przeczytać w całości, a nie tylko dwa wyrwane z kontekstu zdania. To, że do tekstu o piwach filtrowanych wtrącono zdanie wyjaśniające istotę pasteryzacji, niczego w wypowiedzi nie psuje.
        • Gość: asedfw artykuł bez sensu IP: 213.17.151.* 28.12.10, 12:24
          Artykuł jest bez sensu. Poplatanie z pomieszaniem. Wogole filtracja nie pozbawia piwa mikroelementów ponieważ jest to mikrofiltracja czyli pozbywamy się cząstek wielkości mikrometrów czyli przede wszystkim drożdży.
    • maz9 "Rz": Piwo nieutrwalone zastąpi niepasteryzowane? 27.12.10, 21:26
      "- Pasteryzacja jest procesem, w którym za pomocą temperatury piwo pozbywane jest drożdży, witamin i mikroelementów, ale za to dłużej nadaje się do spożycia. Mimo że takie piwo jest kompletnie wyjałowione, to można na jego etykiecie napisać, że jest niepasteryzowane - tłumaczy gazecie Irena Galicka, piwowar lwóweckiego browaru."

Czyli,że mimo iż jest pasteryzowane to można pisać NIEPASTERYZOWANE
    • maz9 Artykuł źle napisany,albo ja źle zrozumiałem. 27.12.10, 21:27
      "- Pasteryzacja jest procesem, w którym za pomocą temperatury piwo pozbywane jest drożdży, witamin i mikroelementów, ale za to dłużej nadaje się do spożycia. Mimo że takie piwo jest kompletnie wyjałowione, to można na jego etykiecie napisać, że jest niepasteryzowane - tłumaczy gazecie Irena Galicka, piwowar lwóweckiego browaru."

Czyli,że mimo iż jest pasteryzowane to można pisać NIEPASTERYZOWANE
      • qeton Re: Artykuł źle napisany,albo ja źle zrozumiałem. 28.12.10, 02:53
        Źle zrozumiałeś. Przeczytaj artykuł jeszcze raz. Cały, a nie tylko dwa zdania.
        • Gość: MM Re: Artykuł źle napisany,albo ja źle zrozumiałem. IP: 46.113.113.* 28.12.10, 09:29
          Zrozumiałem tak samo jak poprzednik. Może w miejscu pasteryzacja miało być filtracja? To zdanie jest nielogiczne i przeczy samo sobie.
    • tu-teodor "Rz": Piwo nieutrwalone zastąpi niepasteryzowane? 27.12.10, 21:51
      Może ktoś polecić jakąś stronę gdzie są wymienione/opisane małe polskie browary?
      W Krakowie zdarzają się sklepy i knajpy z dobrym piwem ale ciężko znaleźć jakieś informacje.
      • Gość: chi Re: "Rz": Piwo nieutrwalone zastąpi niepasteryzow IP: *.adsl.inetia.pl 27.12.10, 22:03
        Mówisz i masz. Ktoś wykonał kawał dobrej roboty z naniesieniem tych browarów.

maps.google.com/maps/ms?msa=0&msid=202334944039667264000.00048c957434d62d5c2ce&sll=52.562995,19.621582&sspn=4.241185,7.525635&ie=UTF8&ll=51.344339,21.796875&spn=10.218873,19.753418&z=6
      • grzeniu22 Re: "Rz": Piwo nieutrwalone zastąpi niepasteryzow 27.12.10, 22:04
        Polecam opisany w artykule Ciechan. Piłem już ciemne i miodowe, ale do mnie najbardziej "przemawia" pszeniczne. Do kupienia np. w restauracji Frykówka w Pszczynie :)
        Nie wierzmy reklamom i nie kupujmy masowego piwnego g...na!!!
        • Gość: chi Re: "Rz": Piwo nieutrwalone zastąpi niepasteryzow IP: *.adsl.inetia.pl 27.12.10, 22:09
          Ciechan był niezły, ale mocno "zdziadział" jakiś czas temu. Teraz mój numer jeden to Dawne z browaru Konstancin. To jest dopiero coś!
          • megasceptyk mój typ to Orkiszowe z Browaru Kormoran z Olsztyna 27.12.10, 22:31
            nad przemysłówką rozwińmy zasłonę milczenia
            i potraktujmy ją jak zmarłego.
            • Gość: Mojżesz Re: mój typ to Orkiszowe z Browaru Kormoran z Ols IP: *.dsl.bell.ca 27.12.10, 23:09
              Większość produkcji piwa przeznaczonego do obrotu w sieciach handlowych podlega wyjałowieniu poprzez pasteryzację, dzięki czemu piwo uzyskuje większą trwałość mikrobiologiczną. Browary stosują najczęściej płytowy wymiennik ciepła, przez który piwo ogrzane do temperatury 70 °C przepływa przez ok. 2 min[24]. Brak pasteryzacji piwa pozwala na zachowanie pełnych walorów smakowych, jednakże jego przydatność do spożycia wynosi zaledwie kilka tygodni !!!

• Gość: EM Re: "Rz": Piwo nieutrwalone zastąpi niepasteryzow IP: *.dip.t-dialin.net 28.12.10, 09:07
            > Ciechan był niezły, ale mocno "zdziadział" jakiś czas temu. Teraz mój numer jed
            > en to Dawne z browaru Konstancin. To jest dopiero coś!

Tak. Z dodatkiem witaminy C. Bardzo "naturalne" piwo.
        • jasko_bartnik Re: "Rz": Piwo nieutrwalone zastąpi niepasteryzow 27.12.10, 22:32
          Ja ostatnio testowałem kombinację obu - czyli pszeniczne miodowe... akurat Cornelius to był. Ale Ciechan pszeniczny też niczego sobie.
        • Gość: Wrocławianin Re: "Rz": Piwo nieutrwalone zastąpi niepasteryzow IP: *.internetia.net.pl 27.12.10, 23:11
          Lwóweckie Książęce! Rewelacja, smakuje jak dobre czeskie piwa, choć mocniejsze. Jest absolutnie naturalne i POLSKIE! Do tego najstarsze - browar pochodzi z XIIIw. POLECAM.
        • asperamanka Re: "Rz": Piwo nieutrwalone zastąpi niepasteryzow 28.12.10, 08:39
          Lubię piwa Amber spod Gdańska. Mały prywatny browar. Do środkowej Polski dotarł, nie wiem czy na Śląsku juz jest. Ale jeśli jesteś w Pszczynie to możesz w każdej chwili pójść na drugą stronę i są extra czeskie piwa z małych browarów.
          • Gość: SPERMAnek Re: "Rz": Piwo nieutrwalone zastąpi niepasteryzow IP: *.dsl.bell.ca 29.12.10, 11:40
            Nasz wikary woli belgijskie piwa ...
      • Gość: malydk Re: "Rz": Piwo nieutrwalone zastąpi niepasteryzow IP: *.dynamic.chello.pl 27.12.10, 23:23
        na stronie www.browar.biz/ znajdziesz wszystko czego szukasz
      • Gość: czytelnik Re: "Rz": Piwo nieutrwalone zastąpi niepasteryzow IP: *.bdmedia.pl 28.12.10, 10:01
        Mówisz i Masz, jak w piosence;-)
        www.browaryregionalne.pl/stowarzyszone-browary/
      • jaqbek2 Re: "Rz": Piwo nieutrwalone zastąpi niepasteryzow 28.12.10, 11:29
        www.browar.biz - największe forum birofilów

Z moich ulubionych lokalnych trunków, to na dzień dzisiejszy polecić mogę:
        1) Racibórz, Twierdzowe
        2) Kormoran, Świeże
        3) Gościszewo, Naturalne niefiltrowane
        4) Konstancin, Mazowieckie niepasteryzowane.

• Gość: Gość Pier...nie o Szopenie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.12.10, 23:50
      Nie ma takiej filtracji, która zastąpiłaby proces pasteryzacji. Artykuł wyssany z palca. I nie wierzę, że wypowiadał się tutaj jakikolwiek piwowar (z wykształcenia).

Proponuję autorowi, zanim zacznie pisać cokolwiek o produkcji piwa, aby zapoznał się z taką lekturą jak: "Technologia piwa i słodu"
      • Gość: Gość Re: Pier...nie o Szopenie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.12.10, 23:56
        A proponuję zacząć od zapoznania się pojęciem "pasteryzacja"

pl.wikipedia.org/wiki/Pasteryzacja
        Bo na pewno nie służy ona pozbyciu się drożdży, witamin i mikroelementów.
      • Gość: piwowarZwksztłcnia Re: Pier...nie o Szopenie IP: 160.44.247.* 28.12.10, 08:00
        are you sure?
        pl.wikipedia.org/wiki/Mikrofiltracja
    • Gość: K "Rz": Piwo nieutrwalone zastąpi niepasteryzowane? IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 27.12.10, 23:52
      Ale jest na to bardzo prosty test:

prawdziwe piwo niepasteryzowane ma termin przydatności do spożycia rzędu max. kilku tygodni - i to można łatwo sprawdzić na etykiecie.

Natomiast podróbki niepasteryzowane typu Kasztelan Carlsberga - nie różnią się od piw przemysłowych i to jest pół roku albo dłużej. Nie wiedziałem co to za proces, ale od początku podejrzewałem coś w rodzaju UHT zamiast pasteryzacji, żeby tylko napisać na etykiecie "niepasteryzowane".

Ciechan też nie jest święty, ale warto popierać małe lokalne browary.

Przede wszystkim - nie kupujcie NIGDY piwa, które zamiast składu (woda, słód, chmiel, drożdże) ma podane tylko "zawiera słód jęczmienny". To jest przemysłowy syf zrobiony z głównie z kukurydzy!
    • Gość: as Ale syf jest tani :) IP: *.home.aster.pl 28.12.10, 00:57
      Prawda? I dlatego wszyscy się zapijąją leszkiem, tyskim czy innym żubrem :). Dobre i bardzo dobre gatunkowo piwa kosztują co najmniej 6 pln za pól litra w detalu, a często i więcej. Niestety jakość kosztuje, więc albo trzeba płacić więcej albo łykać przemysłowy syf i nie narzekać :).
      • wolekkxxx666 Czeskie "bez pasterizace" nokautują polski syf 28.12.10, 03:55
        Proponuję spróbować kilka czeskich piw niepasteryzowanych, żeby zobaczyć, jak wielka przepaść jakościowa dzieli polskie minibrowary (Ciechan etc.) od czeskich.
        Odkąd piję takie marki, jak Polićka (Policzka), Svijany (Szczegolnie polecam ciemne Knezne - czeskie piwo roku 2008), Skalak, i wiele innych mniejszych marek, nawet takie produkowane w Polsce piwa, jak DAWNY Lwówek są po prostu drugiej kategorii (a Amber i Ciechan to 3 liga). O typowych koncernach nie wspomnę. Polecam też sprobować piw niefiltrowanych (wiele browarów je sprzedaje).
        To, co w Polsce można kupić w przeciętnym sklepie, czy markecie, produkowane przez wielkie koncerny, to nie jest piwo, tylko cienki mocz.

Charakterystyka czeskiego piwa niepasteryzowanego:
        - gęste
        - mocny, naturalny aromat
        - bardzo gęsta, trwała piana
        - nie ma przesady z gazem
        - niewygórowana cena

Nie wiem, jak w innych miastach, ale na terenie przynajmniej Wrocławia nie ma problemu z dostępnością do czeskich piw niepasteryzowanych. Są nawet knajpy, które się w nich specjalizują (np Czeski Raj), ale i tak opłaca się co pewien czas do Czech po parę skrzynek, bo w u nas ceny w sklepach są rzędu 3-4 PLN za butelkę, u nich o połowę taniej.
        • Gość: gość Re: Czeskie "bez pasterizace" nokautują polski sy IP: *.bielsko.dialog.net.pl 28.12.10, 07:48
          Svijane lane jest w Cieszynie w winiarni u czecha koło studni i się dzisiaj tam przejdę:D
        • Gość: Merytoryczny Re: Czeskie "bez pasterizace" nokautują polski sy IP: *.tvk.torun.pl 28.12.10, 08:08
          Czeskiego "niekoncernowego"nie pilem, bo ciezko w Polsce zdobyc...ale przeszedłem na piwo z tzw. regionalnych browarów - opisanych przez Ciebie jako 3 liga.
          Nawet ta 3 liga jest lepsza niz "koncernowy' produkt (ktory robiony jest z półproduktu - proszku piwnego zalewanego tylko uzdatnioną woda z kranu).
          Na poczatku nie wierzyłem w to, dopoki na 2-3 tygodnie nie odstawilem piwa z tzw. koncernowych renomowanych browarów.
          I co sie okazało??? Po otwarciu butelek (z kilku roznych koncernowych browarow) uderzył mnie w nos ODÓR czegos podobnego do fermentujacych drozdzy. Jak pijesz czesto to nawet tego nie zauwazysz...
        • asperamanka Re: Czeskie "bez pasterizace" nokautują polski sy 28.12.10, 08:59
          Rzecz w tym że u nas fiskus jest bezlitosny. I co gorzej, bez sensu. Pójdź w Belgii na piwo, małe lokalne browary mają zniżkę w podatkach. W centrum Brukseli dostaniesz w knajpie lokalne piwa za mniej niż 2 euro, a koncernowe kosztują więcej. A u nas? Ten Niemiec ze Lwówka zbankrutował przez podatki. teraz to piwo reanimoiwali, ale to już nie to.;-(
          • Gość: EM Re: Czeskie "bez pasterizace" nokautują polski sy IP: *.dip.t-dialin.net 28.12.10, 09:05
            > ęcej. A u nas? Ten Niemiec ze Lwówka zbankrutował przez podatki. teraz to piwo
            > reanimoiwali, ale to już nie to.;-(

Kolejny znawca. Nowy Lwowek jest po prostu innym gatunkiem piwa. Jasnym monachijskim eksportem - i to calkiem porzadnym.
            • asperamanka Re: Czeskie "bez pasterizace" nokautują polski sy 28.12.10, 09:46
              Nie "znawca". Stary Lwówek mi smakował, nowy nie. Po prostu.
        • Gość: bolek Re: Czeskie "bez pasterizace" nokautują polski sy IP: *.trzebinia.mm.pl 28.12.10, 11:41
          Skalak (jasny) w Krakowie 2,5 za butelkę.
      • truten.zenobi to ma być tanio? 28.12.10, 08:47
        mamy już mocno spaczone podejście do cen.
    • sake-origami "Rz": Piwo nieutrwalone zastąpi niepasteryzowane? 28.12.10, 09:46
      Piwa z małych browarów są trudno dostępne, więc kontakt z nimi jest utrudniony.Ostatni miałem jednak okazję kupić piwo "Lubuskie" z Witnicy.Byłem zachwycony, a każde inne (z masówek),które po nim wypiłem ,było niczym "szczochy"(poza Urquellem).Mam tu na myśli smak piwa,bo to dla mnie najważniejsze kryterium.
    • Gość: angrusz1 Jeżeli w piwie jest no pierwiastek bor IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.12.10, 09:48
      to czy pod wpływem temperatury on zniknie z piwa , czy przez filtrację - jeśli on nadal zostanie w
      formie rozpuszczalnej ?
      Dlaczego ktoś takie głupoty wypisuje .
      Czyżby to filtry wychwytujące pewne pierwiastki np filtry z ziemi okrzemkowej czy węgla aktywnego ?
    • Gość: . Ale polszczyzna :-( IP: 62.134.46.* 28.12.10, 10:44
      "w którym za pomocą temperatury piwo pozbywane jest drożdży"
      a może "pozbawiane"?
      Redaktorzy tej gazety powinni mieć przynajmniej maturę!
    • Gość: Robert "Rz": Piwo nieutrwalone zastąpi niepasteryzowane? IP: 81.26.0.* 28.12.10, 10:54
      Wśród piwowarów domowych od dawna wiadomo że FILTRACJA TO KASTRACJA
      Pozdrawiam
    • jogibaboo "Rz": Piwo nieutrwalone zastąpi niepasteryzowane? 28.12.10, 11:19
      Czego by nie napisali, i tak będę się delektował Ciechanem Miodowym, Wybornym albo Stout.
    • Gość: szimurina "Rz": Piwo nieutrwalone zastąpi niepasteryzowane? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 28.12.10, 12:39
      Polecam browar Amber!
      Koźlak albo Piwo Żywe! Pyszne!
      Szkoda że Żywe bardzo trudno dostać! No ale ono ma dwa tygodnie przydatności i sklepy nie chcą go sprzedawać :(
      Ludzie nie pijcie tego przemysłowego "wyrobu piwopodobnego" od koncernów! Uchalć się tym można ale smakuje to jak szczyny!
      Ostatnio kupiłem Pilsener Urquell ze szklaneczką (bo fajna)
      SPijam i hmmm coś nie halo jest, sama goryczka bez chmielu i coś nie pasuje mi , patrzę a tam wyprodukowano w Polsce! To jaki to Pilsener Urquell do k rwy nędzy!
      Kasztelan niepasteryzowane! - święże z natury! kłamstwo! kłamstwo od Carlsberga!
      Koncerny nabijają nas w balona!
    • Gość: jorge Re: "Rz": Piwo nieutrwalone zastąpi niepasteryzow IP: *.skarzysko.vectranet.pl 28.12.10, 13:07
      Dobrze, że regionalne browary mają coraz więcej do powiedzenia, a koncerniaki zmuszone są do kombinowania z produktami innymi niż jasne szczole.

Dobre piwa są coraz lepiej dostępne, to krzepi.

Wciąż jednak boję się, że nasi genialni politycy wymyślą coś głupiego, który wzmocni koncerny produkujący siki barwione bawolą żółcią, a osłabi browary produkujący prawdziwe piwo.
      • asperamanka Re: "Rz": Piwo nieutrwalone zastąpi niepasteryzow 29.12.10, 11:22
        Wiesz co, jak chodzi o piwa pamiętam jedną taką historię. Pojechaliśmy w latach 1990-tych do Waszyngtonu. Lot z Warszawy, jakieś 10 godzin, przesiadka w NY, wejście do hotelu, tam juz sie zrobiła 9 wieczorem czyli nasza 3 w nocy. Zanim poszliśmy spać trzeba było coś zjeść i wypić, a obok hotelu była knajpa która sie reklamowała "Piwa z całego Świata". Patrzyliśmy w karte a tam piwa z Zairu i Cejlony i Wyspy Bożego Narodzenia i nam szczęki opadły. Przyszedł gość z Departamentu Skarbu USA do którego zadzwoniliśmy że jesteśmy i spotkanie rano aktualne i powiedział "ludzie, jedyne piwo jakie warto pić to jest ciemny Samuel Adams z Bostonu, dają tu obok, a w tej restauracji to jest, jak to powiedział, "koncernowy horsepiss". Fakt, to z Bostonu było smaczne ;-)
        • Gość: Monster_fuck Samuel Adams' Winter Lager IP: *.dsl.bell.ca 30.12.10, 01:15
          Jak każde piwo z USofA to porażka ale nie aż tak sromotna jak ichni Budweiser (skradziona nazwa od Czechów!)

• l.o.r.t.e.a Ciechan Miodowy na listę UNESCO 28.12.10, 15:25
      największych skarbów ludzkości!
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka