Gość: ff IP: 80.54.88.* 28.12.10, 18:35 Miej świadomość... Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: moi Co najmniej 750 tys. internautów blokuje reklam... IP: *.ipaper.com 28.12.10, 18:41 Wielu (w tym ja) blokuje tez gemiusa wiec te statystyki popularnosci przegladarek sa pewnie zanizone... Odpowiedz Link Zgłoś
sammler Re: Co najmniej 750 tys. internautów blokuje rekl 28.12.10, 19:12 To tak jak ja :) Ostatnio Gazeta zatrudniła tego szpiega nawet do zliczania kliknięć w linki do forum pod artykułami... Tym już przebrali miarkę... S. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: drobo Re: Co najmniej 750 tys. internautów blokuje rekl IP: *.petrus.pl 28.12.10, 19:19 Moja wina, moja wina, moja Bardzo Wielka Wina!!! Ale NIE postanawiam się poprawić i NIE usunę z dysku internetowych "odścierwiaczy" :-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Mojżesz Re: Co najmniej 750 tys. internautów blokuje rekl IP: *.dsl.bell.ca 28.12.10, 23:41 Według firmy IAB w 3 pierwszych kwartałach 2010 r. wydatki na reklamę w Polsce sięgnęły 1,1 mld zł. W całym zeszłym roku reklamodawcy wydali zaś 1,4 mld zł. Skąd te dane? Z kapelusza chyba ... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: king Pytanie za 100 pkt? jakie reklamy widziałes na str IP: *.dynamic.chello.pl 28.12.10, 23:59 przed chwilą? :) -95% użytkowników (wg badań) pytanych o to jakie reklamy zauważyli na strnie którą przeglądali przed kilkoma sekundami nie jest w stanie powtórzyć chocby jednej!!!! Ciekawe kiedy dotrze to do tych frajerów z marketingu wydających miliony na bzdurne banery których nikt nie ogląda. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: z e tam, gazeta to jeszcze nic.... IP: 195.82.180.* 29.12.10, 01:18 ....w porównaniu z onetem czy mistrzem nad mistrzami w zaśmiecaniu stron o2 Odpowiedz Link Zgłoś
koloratura1 Re: Pytanie za 100 pkt? jakie reklamy widziałes n 29.12.10, 06:54 Gość portalu: king napisał(a): > przed chwilą? :) > > -95% użytkowników (wg badań) pytanych o to jakie reklamy zauważyli na strnie kt > órą przeglądali przed kilkoma sekundami nie jest w stanie powtórzyć chocby jedn > ej!!!! Ciekawe kiedy dotrze to do tych frajerów z marketingu wydających miliony > na bzdurne banery których nikt nie ogląda. Nie ogląda świadomie, ale może toto działa na podświadomość i - odnosi skutek w sklepach, które "delikwent" odwiedza? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Pracownik reklamy Re: kilka słów PRAWDY IP: 178.73.48.* 29.12.10, 07:58 Pozwólcie proszę, że podzielę się z Wami kilkoma faktami: - liczba 750 tys. dot. przeglądarek a nie Internautów: - przeciętny Internauta korzysta z dwóch przeglądarek (dom i praca) - Internautów jest 17.600.000 - co oznacza, że w przybliżeniu reklamy blokuje 2-3% Internatów - rynek reklamy internetowej w Polsce to ponad 1 mld zł - gdyby zwrot z inwestycji z internetu nie był znaczny reklamodawcy nie pakowaliby do niego kasy Wnioski niech każdy sobie wyciągnie sam;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Marco Przede wszystkim reklamiarze nie szanują klienta IP: 87.99.24.* 29.12.10, 09:48 Od skandalicznych czasów czekania na odpowiedź serwera reklamowego zaczynając a na chamsko nachalnych reklam wyskakujących lub jeszcze gorszych dźwiękowych, przy których człowiek podskakuje jak mu taka ryknie nagle w środku nocy. W ten sposób podcinają gałąź na której siedzą. Ale cóż, prawa Darwina działają cały czas. (co nie znaczy, że wypowiedź bcn, cytuję "łżesz" w odpowiedzi na zestaw faktów przedstawionych przez przedmówcę ma cokolwiek wspólnego z kulturą czy poziomem dyskusji ;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kaczus (Tomek) Re: Przede wszystkim reklamiarze nie szanują klie IP: *.internetdsl.tpnet.pl 29.12.10, 11:34 Może i nie ładnie odpowiedział, ale przedpiśca przedstawił fakty nijak mające się do badań, które są już częściowym opracowaniem. Miesza systemy obliczeń (raz odwołuje się do ilości przeglądarek, a innym razem do ilości internautów). Dlatego obliczenia, które poczynił są bzdurne. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Pracownik reklamy Re: Przede wszystkim reklamiarze nie szanują klie IP: 78.133.161.* 29.12.10, 11:51 Apeluję Kolegę o czytanie ze zrozumieniem;) Tytuł samego artykułu już wprowadza w błąd, bo jak sam Kolega zauważył, przeglądarka nie równa się Internauta. Jakie to ma implikacje już wyjaśniłem. Słowem "bzdurne" można określić jedynie wypowiedzi Kolegi, który nie reaguje na przedstawiane mu dane / argumenty i co najważniejsze na przedstawianie mu opinie klientów (reklamodawców), którzy inwestują w Internet. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kaczus (Tomek) Re: Przede wszystkim reklamiarze nie szanują klie IP: *.internetdsl.tpnet.pl 29.12.10, 12:09 > Słowem "bzdurne" można określić jedynie wypowiedzi Kolegi, > który nie reaguje na przedstawiane mu dane / argumenty Cóż - podaj spójne argumenty i dane. Inaczej równie dobrze mógłbyś podać jakie jest w Polsce pogłowie owiec, twierdząc, że to udowadnia Twoją tezę. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Pracownik reklamy Re: Przede wszystkim reklamiarze nie szanują klie IP: 78.133.161.* 29.12.10, 12:16 Już to zrobiłem. Odsyłam do moich postów;) Dane są powszechnie dostępne: - audyt.gemius.pl - ranking.pl - pbi.org.pl Więcej argumentów mniej szczekania pls;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kaczus (Tomek) Re: Przede wszystkim reklamiarze nie szanują klie IP: *.internetdsl.tpnet.pl 29.12.10, 12:22 > Dane są powszechnie dostępne: > > - audyt.gemius.pl > - ranking.pl > - pbi.org.pl no i? > Więcej argumentów mniej szczekania pls;) Jeśli podasz jakieś argumenty, po za bzdurami, które wypisujesz, to możemy porozmawiać, podałem Ci gdzie się Twoje dane rozjeżdżają, a Ty jak mantrę powtarzasz te same bzdury. Mieć dane, a umieć z nich skorzystać to sa 2 różne rzeczy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Pracownik reklamy Re: Przede wszystkim reklamiarze nie szanują klie IP: 78.133.161.* 29.12.10, 12:28 Cieszę się, że reklamodawcy, którzy inwestują swoje pieniądze w Internet (jest do już ponad 1 mld złotych rocznie) nie są takim betonem. Napisałem Ci już o tym: - ile jest Internautów i jaka jest ich metodologiczna definicja - w jaki sposób Internauci korzystają z netu (częstotliwość i przeglądarki) - podałem założenia estymacji - podałem empirycznie osiągane wskaźniki w kampaniach internetowych - udowodniłem, że ten problem blokowania reklam dla reklamodawców nie istnieje Podsumowując: nie ma już o czym rozmawiać. Denerwuj się dalej a rynek reklamy (niestety) będzie dalej robił swoje. Miłego dnia (bez reklam, które sobie zablokowałeś) ! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kaczus (Tomek) Re: kilka słów PRAWDY IP: *.internetdsl.tpnet.pl 29.12.10, 09:21 > - liczba 750 tys. dot. przeglądarek a nie Internautów: > - przeciętny Internauta korzysta z dwóch przeglądarek (dom i praca) Ale przeciętny internauta ma też rodzinę i ta często korzysta z tych samych przeglądarek... Dodatkowo w statystykach jest tylko o adblocku i ff, a są tacy, którzy korzystają z innych przegladarek i tam są inne sposoby blokowania. > - Internautów jest 17.600.000 biorąc pod uwagę, że ludności jest 38 milionów, to twierdzisz, że połowa osób korzysta codziennie z internetu i to co najmniej w 2 miejscach.... Można napisać jedno - Twoje wyliczenia są do du.... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Pracownik reklamy Re: kilka słów PRAWDY IP: 78.133.161.* 29.12.10, 10:42 - z Internetu codziennie lub prawie codziennie korzysta 70% Internautów (źródło MegaPanel PBI / Gemius) - współodpowiedzialność / współużytkownianie komputera jest uwzględnione w tych wynikach badań (panel 20.000 Internautów - dla porównania dodam, że telewizja korzysta z panelu ok 2.000 osób) - większośc kampanii internetowych jest cappingowanych co oznacza, że jednemu cookie reklama nie zostanie wyemitowana więcej niż raz (czyli jeśli Ty zobaczysz daną reklamę to Twoja rodzina już nie). - klienci nie płacą (np. Gazecie.pl) za reklamę, która nie może zostac wyemitowana (bo np. ktoś zainstalował sobie AdBlockera) Podsumowując: z punktu widzenia reklamodawcy to blokowanie nie jest żadnym problemem a liczba osób blokujących jest marginalna Jeśli masz jakieś ciekawe argumenty, inne niż "Twoje wyliczenia są do d...", zapraszam do dyskusji Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kaczus (Tomek) Re: kilka słów PRAWDY IP: *.internetdsl.tpnet.pl 29.12.10, 11:17 > Jeśli masz jakieś ciekawe argumenty, inne niż "Twoje wyliczenia są do d...", za > praszam do dyskusji Argumenty podałem, Ty do nich się nie odniosłeś, podałeś papkę kilku faktów nijak nie związanych ze sobą i udajesz, że przeprowadziłeś dowód. Sorki, ale to jest marketingowa papka. Jak odniesiesz się do tego co napisałem, możemy porozmawiać. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Pracownik reklamy Re: kilka słów PRAWDY IP: 78.133.161.* 29.12.10, 11:41 - rodzina korzysta z tych samych przeglądarek -> patrz argument o cookies - są inne przeglądarki -> załóżmy, na moją niekorzyść, że reklamy blokują użytkownicy przeglądarek w taki sam sposób (co jest nieprawdą bo problem dotyczy głównie FF). Moje wyliczenia uwzględniają już to założenie więc faworyzują blokujących - Internauta korzysta z conajmniej dwóch przeglądarek / kasuje cookies -> patrz argument o 70% korzystających codziennie. Dodatkowo odsyłam do analizy plików cookies przeglądarek zestawiającej te dane z liczbą internautów. Jeśli nawet jest to nieprawda, znów faworyzuję blokujących, to odsetek wzrasta do 5% co nadal jest marginesem;) Raz jeszcze powiem więc: skala blokowania reklam nie jest żadnym problemem;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kaczus (Tomek) Re: kilka słów PRAWDY IP: *.internetdsl.tpnet.pl 29.12.10, 12:05 > - rodzina korzysta z tych samych przeglądarek -> patrz argument o cookies nie - zestawiłeś: - liczba 750 tys. dot. przeglądarek a nie Internautów: - przeciętny Internauta korzysta z dwóch przeglądarek (dom i praca) - Internautów jest 17.600.000 Czyli przeciętnych internautów ze wszystkimi mającymi dostęp do internetu.... Dodatkowo jak może być przeciętny internauta, jeśli wliczasz do tego dzieci. Fakt one tez korzystają czasem z netu w szkole, ale tam przypada jeden komputer na bardzo wiele osób, weź pod uwagę też, że nei wszyscy pracują w biurach, a ci co pracują nie zawsze mają "wyjście na świat". Tak więc mieszasz różne systemy liczbowe i wykonujesz na nich operacje, aby wyszedł ci wynik, który jak napisałem, ze względu na to jakie dane ze sobą zestawiasz jest nic nie warty. Równie dobrze mógłbyś przewidywać prognozę pogody na podstawie wig20 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Pracownik reklamy Re: kilka słów PRAWDY IP: 78.133.161.* 29.12.10, 12:12 Mówię o Internautach, którzy korzystali z Internetu w ciągu danego miesiąca (a nie o tych którzy mają dostęp). Wyniki dotyczą października 2010 i obejmują Internautów w wieku 7+. Aby uspokoić nieco Twoją agresję podam jedną liczbę: średni odsetek emisji reklam z brakiem akceptacji plików cookies w przeglądarce nie przekracza 1% LOL. A wydatki na Internet rosną w tempie kilkunastu procent rocznie czyt. problemu blokowania reklam nie ma;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kaczus (Tomek) Re: kilka słów PRAWDY IP: *.internetdsl.tpnet.pl 29.12.10, 12:20 jeśli podałeś 17 milionów osób, a w Polsce to podałeś w zasadzie tych, którzy mają dostęp, albo masz zafałszowane dane, albo je źle interpretujesz (zła metoda badawcza). Tyle na temat. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Pracownik reklamy Re: kilka słów PRAWDY IP: 78.133.161.* 29.12.10, 12:30 Proszę zgłoś swoje uwagi firmie badawczej, która przeprowadza to badanie, zgodne ze standardem IAB i akceptowane przez graczy rynkowych (wydawcy tacy jak Gazeta.pl oraz reklamodawców) od kilku lat. Namiary znajdziesz tu: pbi.org.pl/index.php/ida/100/ Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kaczus (Tomek) Re: kilka słów PRAWDY IP: *.internetdsl.tpnet.pl 29.12.10, 12:35 Tylko, że oni wyciągneli inne wnioski z tych samych danych: "To znaczy, że banerów reklamowych może nie oglądać nawet 10 proc. internautów. " Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Pracownik reklamy Re: kilka słów PRAWDY IP: 78.133.161.* 29.12.10, 12:39 To jest opinia autora artykułu, który jest dziennikarzem;) Jako osoba zajmująca się już od sześciu lat kampaniami w Internecie mam prawo nie zgodzić się jego opinią. Pod linkami, które Ci podałem znajdziesz liczne dowody na to, że autor nie ma akcji (oraz, że cały rynek o tym wie;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kaczus (Tomek) Re: kilka słów PRAWDY IP: *.internetdsl.tpnet.pl 29.12.10, 13:01 A ja miałem styczność z matematyką w tym statystyką. I to, że klientowi można zamydlić oczy, to jedno, a to, że podajesz prawie połowę obywateli, jako aktywnych użytkowników internetu, to drugie. Dowody, które podałeś, jak napisałem, jest to mieszanie różnych danych, w tym uważanie, że jedne dane raz są skorelowane, a raz nie (czyli w zależności od potrzeb inaczej je należy sumować). Jeśli chcesz opowiadać bajki klientom, że ok 45% mieszkańców Polski (wliczając w to noworodków i starców) to aktywni użytkownicy internetu, a zaniedbując dane, że wg badań GUS mniej więcej 40% osób w Polsce ma swój adres e-mail (a nie wszyscy z tych osób to aktywni uczestnicy rynku), no to gratuluje naiwnych klientów. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Pracownik reklamy Re: kilka słów PRAWDY IP: 78.133.161.* 29.12.10, 13:14 Ja również mam styczność z matematyką (w tym aktuarialną) i statystyką nieprzerwanie od 7 lat. Możemy więc pogadać o istotności statystycznej badań i wnioskowaniu statystycznym. Nie ma problemu. Nie wiem tylko czy nie skończy się to płaczem czterolatka, któremu rówieśnik zabrał lizaka;) BTW. Ja nie muszę klientom opowiadać bajek ani wciskać kitu. Klienci przychodzą sami prosząc o kampanie internetowe. To Internet zabiera kasę prasie i radiu. Za gratulacje dziękuję - są zasadne bo wzrost wydatków w roku 2010 był wyższy od zaplanowanego;) Odpowiedz Link Zgłoś
sammler Re: kilka słów PRAWDY 03.01.11, 22:18 Ty sobie możesz pogadać co najwyżej ze swoim klientem - jak mu sprzedać kolejne barachło. A o statystyce czy ekonometrii pojęcia nie masz żadnego. Najpierw zacznij posługiwać się właściwymi polskimi odpowiednikami terminów angielskich. S. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: eiieret Re: kilka słów PRAWDY IP: *.cdma.centertel.pl 29.12.10, 17:19 Dane MegaPanelu dotyczą tylko głupków, którzy dali sobie zainstalować spyware. Dane gemius dotyczą tylko głupków, którzy nie zablokowali go (i innych "statów") w ten czy inny sposób ze względu na to, że zliczanie klików przepuszcza ruch przez wąskie gardła "zliczarek". I nie bierzesz pod uwagę, jak pięknie można chlastać cookies (łącznie z LSO). Oczywiście jeśli reklamujesz produkt, dla którego targetem są osoby mało rozgarnięte (a to najszersza grupa docelowa) - to OK. Oni obejrzą reklamy, co więcej - nawet w jakimś procencie na nie zareagują. A blokujących należy po stopach całować, że blokują. Ja osobiście np. widzę tylko reklamy na pewnej platformie z filmami i wiem jedno - hyundaia skreśliłem po wsze czasy z listy zakupów za powtarzane dwa razy pod rząd reklamy z idiotą parkującym ukosem na czterech miejscach (co ma być chyba "wolnością" - nie wiem, o co chodziło kupo-rajterowi, wyłączam fonię) i DB Nord (za "norweski kapitał zaufania" i inne brednie) - nieoglądanie przeze mnie reklam zwiększa szanse produktu na to, że go trącę inaczej niż jak g. kijem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Pracownik reklamy Re: kilka słów PRAWDY IP: 78.133.161.* 29.12.10, 17:37 Mówiąc o "głupkach" obrażasz około 20.000 ludzi, którzy dobrowolnie i charytatywnie (nie dostają za to żadnej kasy) pomagają nam badać polski Internet. Doceniam Twoją odpowiedź, i dziękuję za nią, ale muszę zaznaczyć, że odzwierciedla ona wyłącznie Twój punkt widzenia. Setki tysięcy kliknięć, wizyt na promowanych przez nas stronach, zamówień w sklepach internetowych, pozostawionych danych kontaktowych i innych zdefiniowanych przez klientów akcji nie biorą się znikąd;) Oczywiście dostrzegamy "buntowników" ale nie jest to ta duży problem jak sugeruje to autor artykułu. I to Wam chcę powiedzieć. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jak wyżej Re: kilka słów PRAWDY IP: *.cdma.centertel.pl 29.12.10, 17:50 Nie "badać". DOIĆ. Bo robić w ciula to my, a nie nas, co nie (sądząc z paru wpisów), DUŻO MŁODSZY stażem i nie tylko... kolego? Widzisz, za późno w to wskoczyłeś żeby wyskoczyć w porę młodym, bogatym i w miarę niezbrukanym, no i teraz musisz się pocić popychając kity... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Pracownik reklamy Re: kilka słów PRAWDY IP: 78.133.161.* 29.12.10, 18:22 Wskoczyłem w momencie gdy zaczął się boom. Zaczynałem z samego dołu. Od juniora wysyłającego faxy. Teraz pocę się tylko na basenie albo na siłowni;) I do nikogo nie mam o nic pretensji, chcę jedynie zaprezentować punkt widzenia innej strony. A jedyne z czym się spotykam to atak. Przykre. Odpowiedz Link Zgłoś
hit.and.run Re: kilka słów PRAWDY 29.12.10, 13:13 >- Internautów jest 17.600.000 Chyba w Europie. Ilu jest myslacych w waszej agencji ? Ty do nich nie nalezysz. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Pracownik reklamy Re: kilka słów PRAWDY IP: 78.133.161.* 29.12.10, 13:16 Odsyłam do aktualnych wyników badań;) obecna penetracja Internetu w Polsce to 52,8% BTW. Cieszę się, że nie pracujesz u nas;) Odpowiedz Link Zgłoś
hit.and.run Re: kilka słów PRAWDY 29.12.10, 15:21 Gość portalu: Pracownik reklamy napisał(a): > Odsyłam do aktualnych wyników badań;) > > obecna penetracja Internetu w Polsce to 52,8% > > BTW. Cieszę się, że nie pracujesz u nas;) Caly czas potwierdzasz ze nie nalezysz do grupy myslacej. Jakie badania ? Nettrack moze ? Jakie sa metodologie badan ? Ile procent probki badania pochodzi z miast ? Co to znaczy "korzystanie" - a moze okaze sie ze badania robione byly glownie przez internet, w duzych miastach i "korzystanie" oznacza "widzialem strone www w ciagu ostatnich 3 miesiecy?" lub "sprawdzilem sobie poczte kiedys" Ze nie wspomne ze badania dotycza grupy 15-75 lat a nie calosci ludnosci w Polsce. Zanim zaczniesz szafowac liczbami chlopczyku z agencji reklamowej wysil sie wiecej niz tylko wygugluj naglowki. Pojedz sobie na wiec lub prowincje zobaczysz jak wyglada "penetracja" i na czym ona polega. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Pracownik reklamy Re: kilka słów PRAWDY IP: 78.133.161.* 29.12.10, 16:17 Nawrzucałeś mi i już Ci lepiej ? Podmiejski z Tłuszcza się rano spóźnił i zmarłeś i musisz się wyżyć ?:) Typowo Polskie. Odpowiem jednak. Badań jest kilka: - TGI (panel online - offline) - NetTrack (częśc badania TGI) - MegaPanel / PBI (badanie czysto internetowe) Jak w każdym badaniu struktura próby odpowiada profilowi społeczno - demograficznemu populacji i musi byc odpowiednio liczna. Nie ma więc żadnych nadreprezentacji np. wsi (rozumiem, że chciałbyś byc bardziej doceniony). Do badania oglądalności witryn wykorzystuje się wyłącznie panele internetowe. Ogólnie zanim coś napiszesz: sam pomyśl bo na razie okazuje się, że "chłopczyk" wie więcej i jest bardziej kompetentny;) Odpowiedz Link Zgłoś
hit.and.run Re: kilka słów PRAWDY 29.12.10, 19:58 Gość portalu: Pracownik reklamy napisał(a): > Nawrzucałeś mi i już Ci lepiej ? Podmiejski z Tłuszcza się rano spóźnił i zmarł > eś i musisz się wyżyć ?:) Typowo Polskie. Synku, kupil bym Cie razem z Twoimi dlugami i nawet specjalnie roznicy bym nie zauwazyl na kontach, wiec te teksty zostaw dla kogos rownego sobie, korporacyjny szczurku w garniturze za 299. > > Odpowiem jednak. Badań jest kilka: > > - TGI (panel online - offline) > - NetTrack (częśc badania TGI) > - MegaPanel / PBI (badanie czysto internetowe) > > Jak w każdym badaniu struktura próby odpowiada profilowi społeczno - demografic > znemu populacji i musi byc odpowiednio liczna. Nie ma więc żadnych nadreprezent > acji np. wsi (rozumiem, że chciałbyś byc bardziej doceniony). Do badania ogląda > lności witryn wykorzystuje się wyłącznie panele internetowe. Ogólnie zanim coś > napiszesz: sam pomyśl bo na razie okazuje się, że "chłopczyk" wie więcej i jest > bardziej kompetentny;) G...no nie musi. To zlecane badania robione przez prywatne firmy wiec nic nie musi. Pytalem sie czy masz przedstawiona metodologie badania bo pisac to sobie mozna ze to czy tamto. Jesli masz metodologie i dokladny opis badania to dawaj linki. Jesli nie masz to reprezentujesz tylko to co moi przedmowcy Ci zarzucili - lanie wody nie poparte zadnymi liczbami i faktami. A to lanie wody mozna wciskac na spotkaniach z innymi "przedstawicielami handlowymi" - nawzajem macie g... wiedze, jedyne co robicie to popieracie sie w kiwaniu glowa. Nie bede podawal szczegolow ale ze specjalistami waszego pokroju mialem do czynienia wielokrotnie i wielokrotnie na "duzych spotkaniach" wbijalem "specjalistow" waszego pokroju w ziemie faktami i liczbami bo oni umieli jedynie przeczytac 5 cyferek z PPT. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Pracownik reklamy Re: kilka słów PRAWDY IP: 178.73.48.* 29.12.10, 22:06 Synku ? Wstydziłbym się gdybym miał tak ograniczonego ojca;) Długów nie mam dzięki Internetowi - co po raz kolejny potwierdza tezę, że blokowanie reklam nie jest problemem - oraz dzięki g...o wiedzy - tej samej dzięki, której nie muszę się martwić o pracę przez kilka najbliższych lat. Kwestię garniturów za 299 pominę - nie mój poziom. Wydatków. I intelektualny. Nie będę się zniżał. Metodologia badnia jest tu: panel.pbi.org.pl/metodologia.php Jeśli będziesz w stanie ją podważyć i uargumentować jesteś pewnie wybitnie uzdolniony i z pewnością za chwilę będziesz milionerem (branża czeka na nowe pomysły dotyczące badań). PS. Duże spotkania wg. Ciebie zaczynają się od ilu milionów złotych ? ;P Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lentz Re: kilka słów PRAWDY IP: 46.112.173.* 29.12.10, 14:42 widzisz, problem polega na błędnych założeniach. ja używam trzech komputerów na których są zainstalowane opery, więc w moim przypadku 100% internautów (jak i przeglądarek) blokuje reklamy. mój szwagier ma jeden komputer i firefoxa z addblockiem, więc też jest 100% gdyby mój Azor miał komputer, to też bym mu zainstalował operę. więc, tak czy siak wychodzi 100%! analiza matematyczno-logiczno-informatyczna to śliski temat a to że frajerzy wydają miliadr złotych na reklamę, na którą mało kto zwraca uwagę albo ją się blokuje, to inna inszość, no cóż, ale producenci reklam też chcą żyć... pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Pracownik reklamy Re: kilka słów PRAWDY IP: 78.133.161.* 29.12.10, 15:05 Zaufaj mi, nie są frajerami. Klienci myślą biznesowo. Przykład: - koszty reklamy w Internecie 100.000 zł (do blokujących i nie blokujących) - liczba kliknięć: 90.000 (do klikających świadomie i klikających aby zamknąć reklamę) - liczba wygenerowanych zakupów 3.000 - średnia wartość koszyka 75 zł - wartość wygenerowanych zakupów 225.000 zł I nikogo nie interesuje, że 2-3% użytkowników sobie zablokowało reklamy bo klient jest na plusie;) BTW. Opera ma udział około 10,5% z tendencją rosnącą. Gratuluję ! ;) Odpowiedz Link Zgłoś
hit.and.run Re: kilka słów PRAWDY 29.12.10, 15:28 > I nikogo nie interesuje, że 2-3% użytkowników sobie zablokowało reklamy bo klie > nt jest na plusie;) > > BTW. Opera ma udział około 10,5% z tendencją rosnącą. Gratuluję ! ;) Jasne, jasne. Jak tylko pojawiaja sie artykuly o tym ze "nieruchy sie nie sprzedaja" pod artykulem pojawia sie tona naganiaczy agencyjnych i developerskich mowiacych ze to nie prawda a nieruchy to najlepsze co moze byc. To samo z reklamami. Juz pojawil sie "zaprzeczacz" ktory udowodni nam ze blokowanie to skrajnosc skrajnosci a reklamowanie sie w necie to zajebista i oplacalna sprawa. Szef sie przejal i wyslal Cie na "akcje" ? Bo nie wierze ze ktos swiadomie poswieca czas w pracy na "uswiadamianie" niewiedzacych. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Pracownik reklamy Re: kilka słów PRAWDY IP: 78.133.161.* 29.12.10, 16:21 Nie chcesz nie wierz. Ja Ci nic nie muszę udowadniać. Na kampaniach internetowych po prostu się zarabia (na razie) niezależnie od tego ile osób napisze, że blokuje reklamy. BTW. Jestem na urlopie i dziękuję, że rozumiesz moje przesłanie: blokowanie reklam nie jest problemem. Dedykuję Ci Lema: "Dopóki nie skorzystałem z Internetu, nie wiedziałem, że na świecie jest tylu idiotów." Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sorucnmpes Re: kilka słów PRAWDY IP: *.cdma.centertel.pl 29.12.10, 17:28 I to jest słuszny wniosek. Dyskutujesz ze sprzedawcą reklam, a to bez sensu. To tak, jakbyś wymagał or repa od leków, że uzna, iż jego lek jest do du. (co jest często przypadkiem), albo od kosmetyczki "wisi", że badanie "czujników wilgoci w skórze" na 13 kobietach, które w 90% powiedziały, że czuja jakby czujników im przybyło, to pic na wodę i kompletna bzdura marketingowa (poważna statystyka była zrobiona! a że na g-nianych danych?... a co tam, jest teza do udowodnienia to lu!). Reklama też musi się reklamować i sprzedawać. Tracisz czas na gadki z akwizytorem zamiast zamknąć mu drzwi przed nosem i oddać się ciekawszym zajęciom. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Pracownik reklamy Re: kilka słów PRAWDY IP: 78.133.161.* 29.12.10, 17:45 Sprzedawcą reklam, czyli akwizytorem, jest m.in. Gazeta.pl. Ja reprezentuję nabywców powierzchni czyli reklamodawców. To portale i sieci reklamowe starają się nam coś sprzedać wmawiając, że ich powierzchnia jest najtańsza i najlepsza. My jednak opieramy się na różnego rodzaju badaniach i w ten sposób planujemy kampanię. Na etapie planowania oczywiście uwzględniamy takie zjawiska jak blokowanie reklam, które tak jak pisałem wcześniej, nie jest zjawiskiem rozpowszechnionym;) Odpowiedz Link Zgłoś
sammler Re: kilka słów PRAWDY 03.01.11, 22:25 Otóż to. Rozmawiać z tym człowiekiem naprawdę nie ma sensu. Przecież podpisał się "pracownik reklamy". To co ma napisać? Przyznać, że blokowanie reklam to zjawisko masowe i co ważniejsze - stale się upowszechniające? Że płacące mu za reklamę firmy są debilami? Ja bym bardzo chętnie - panie pracowniku reklamy - przeczytał wyniki innych badań (ale nie przeprowadzanych przez ciebie - ty o statystyce i metodzie reprezentacyjnej pojęcia nie masz). Jaka jest skuteczność tej twojej reklamy. Skąd wyciągnąłeś dane o średniej wartości koszyka i odsetku odpowiedzi pozytywnych na przekaz reklamowy? S. Odpowiedz Link Zgłoś
i_ona_wie_kto Re: Co najmniej 750 tys. internautów blokuje rekl 28.12.10, 23:45 a ja się nie zgadzam uważam że jestem niewinny a winę ponoszą w całości szpiegi i przede wszystkim durny GOOGLE, któremu żeby lizać d.upę to zwiększa się sztucznie ruch i klikalność. Miałem taki piękny sen.... wszyscy w internecie mieli powłączanego adblocka i gemius razem z googlem wzięli i zdechli :D Może wtedy skończyłyby się idiotyczne praktyki maksymalnego zwiększania klikalności, czyli np. każde zdjęcie wykadrowane z poprzedniego i na kolejnej podstronie gazety wymiotnej... eh... rozmarzyłem się.... Odpowiedz Link Zgłoś
koloratura1 Pozwolisz...? 29.12.10, 07:57 ...Jedno pytanie, choć może nie na temat, ale naprawdę jestem ciekawa: i_ona_wie_kto napisał: > każde zdjęcie wykadrowane z poprzedniego i na kolejnej podstronie > gazety wymiotnej... (podkreśl. moje) Jak to się dzieje, że ktoś, kto ma taką (jw.) opinię o jakiejś gazecie, nie tylko ją czytuje, ale - w dodatku - komentuje? Odpowiedz Link Zgłoś
rydzyk_fizyk Re: Co najmniej 750 tys. internautów blokuje rekl 28.12.10, 21:14 Ciekawe po co gazecie to gemiusowskie guano? Sama sobie strzela w stopę bo wielu ludzi blokuje Gemiusa. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Macho Re: Co najmniej 750 tys. internautów blokuje rekl IP: 83.1.102.* 28.12.10, 22:48 Zapewne od tego zależy wypłata dla autora co bardziej poczytnego artykułu. Odpowiedz Link Zgłoś
makova_panenka Re: Co najmniej 750 tys. internautów blokuje rekl 28.12.10, 22:46 Tego śmiecia blokuje się w pierwszej kolejności. Odpowiedz Link Zgłoś
larwa_jak_kuleczka Re: Co najmniej 750 tys. internautów blokuje rekl 28.12.10, 23:30 Dokładnie tak. Wyrzynam co się z poziomu ad blocka i na wszelki z poziomu pliku hostów. I blokuję skrypty i flashe. Właściwie na "portalach" zostawiam tylko layout i tekst (w łapki do plusikowania i minusikowania trafiam na ślepo, poległy w ramach walczenia ze śmieciami, da się trafić łatwiej niż w latający X ;) . Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Macho Re: Co najmniej 750 tys. internautów blokuje rekl IP: 83.1.102.* 28.12.10, 22:48 Tak dla ustalenia uwagi nawet ta dyskusja jest podglądana przez to bydło. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sebastian Re: Co najmniej 750 tys. internautów blokuje rekl IP: *.bredband.comhem.se 29.12.10, 07:16 polecam bazafirm.top100.net.pl - tutaj reklam typu banerki i inne nie ma. ogólnie na razie jest biednie graficznie ( pracuje nad tym ). ale za to jest 800 tysięcy firm. wygodne wyszukiwarki, fora, opinie o firmach. Dopiero co ruszyliśmy z artykułami i ogłoszeniami. Jeżeli jest ktoś chętny na napisanie artykułu zapraszam do działu kontakt. Warto dodać, że artykuły mogą być rozwijane przez samych użytkowników. Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kaczus (Tomek) Re: Co najmniej 750 tys. internautów blokuje rekl IP: *.internetdsl.tpnet.pl 29.12.10, 09:09 Są tacy, którzy używają też innych przeglądarek, na które tez sa programy blokujące :) Odpowiedz Link Zgłoś
kotek.filemon Re: Co najmniej 750 tys. internautów blokuje rekl 29.12.10, 22:13 > Wielu (w tym ja) blokuje tez gemiusa wiec te statystyki popularnosci przegladar > ek sa pewnie zanizone... Od blokowania gemiusa (i google-analytics przy okazji) to ja zaczynam pracę ze świeżą instalacją adblocka. Odpowiedz Link Zgłoś
sammler Niesłychane... 28.12.10, 19:25 Trzecia zasada dynamiki Newtona jeszcze działa! Gratuluję Gazecie odkrycia na miarę Newtona! Ja nie miałbym nic przeciwko małym banerom reklamowym lub reklamie tekstowej (ale nie wplecionej w tekst główny, jak w przypadku wypocin pana Samcika), dobrze dopasowanej do ogólnego layoutu strony. Dlaczego nie? Wy musicie zarobić na opłacenie funkcjonowania portalu, ja czasem mógłbym się dowiedzieć czegoś pożytecznego o jakimś produkcie... Ale wszystko ma swoje granice... Gdy przestaje się szanować odbiorcę swojego przekazu, zaczyna się... reakcja. Gazeta przekroczyła wszelkie granice. Kilka banerów zasłaniających całą stronę, na dodatek z jakimś badziewnym dźwiękiem, który umarłego mógłby postawić na nogi... Chcieliście to macie: nic nie macie. S. Odpowiedz Link Zgłoś
mnbvcx Re: Co najmniej 750 tys. internautów blokuje rekl 28.12.10, 19:41 nie mam nic przeciwko reklamom, ale jak mi sie wyswietlaja jakies uciekajace to mnie szlag trafia. warto tez graniczyc czas oczekiwania na sciagniecie reklamy. jesli nie mozna polaczyc sie z serwerem od reklam przez 5-10sekund i blokuje to wyswietlenie strony to nalezaloby ja pominac, ewentualnie niech skrypt bedzie tak napisany, by sciagala sie juz po wyswietleniu strony. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lentz Co najmniej 750 tys. internautów blokuje reklam... IP: 46.112.254.* 28.12.10, 20:19 Opery nie brali pod uwagę! Szkoda, bo ona też blokuje, bez AdBlocka i też skutecznie... Nie mam nic przeciw reklamom, byle nie u mnie w przeglądarce. Chyba że mi ktoś zapłaci za mój stracony czas. Dopóki tego nie zrobią, blokuję co się da. W końcu ile razy można się zastanawiać kiedy mam biec do Oranga po nowy internet z tv (skoro i tak mam z ...) albo które podpaski będą najlepsze skoro jakem chłop nie używam?? LUDZIE BLOKUJCIE REKLAMY! W końcu to my za nie płacimy a im mniejsza oglądalność będzie, tym będzie ich mniej. A im mniej ich będzie, tym tańsze będą dobra i usługi. I niech mi nikt nie mówi, że jak coś ma reklamy to jest za darmo. Na tym świecie jedyne co za darmo, to... ;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pantulipan Re: Co najmniej 750 tys. internautów blokuje rekl IP: *.poddebice.mm.pl 28.12.10, 20:24 > LUDZIE BLOKUJCIE REKLAMY! Dopóki nie zaczniesz pracować w tzw. internetowym biznesie, dopóty nie będziesz rozumiał czemu służy reklama - patrząc na to od strony pracowników redakcji. Ale rozumiem problem, wolałbym aby reklam było mniej ale wyższym kosztem. Podobnie jest w przestrzeni miejskiej ale to jakoś nikomu nie przeszkadza. pTp Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Wolny Rynek Reklama Jest Potrzebna jak Podatki IP: *.mmpnet207.tnp.pl 28.12.10, 20:48 Dopóki nie zaczniesz pracować w tzw. rządzie, dopóty nie będziesz rozumiał czemu służą podatki - patrząc na to od strony urzędników państwowych. Ale rozumiem problem, wolałbym aby podatków było mniej ale wyższym kosztem. PS "Podobnie jest w przestrzeni miejskiej ale to jakoś nikomu nie przeszkadza" - NIEPRAWDA!! Mi przeszkadza, niestety nie da sie jej wyłączyć jak reklamy w internecie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Stax Re: Co najmniej 750 tys. internautów blokuje rekl IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.12.10, 20:49 Podobnie jest w przestrzeni miejskiej ale to jakoś nikomu nie przeszkadza. Oj przeszkadza. Tylko nie można ich w prosty sposób zablokować.:) Jest nawet strona na ten temat , nie pamiętam teraz jej adresu.. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: drobo Re: Co najmniej 750 tys. internautów blokuje rekl IP: *.petrus.pl 28.12.10, 20:50 > Podobnie jest w przestrzeni miejskiej ale to jakoś nikomu nie przeszkadza. tak myślisz? www.skyscrapercity.com/showthread.php?t=481841 O ile przed reklamowym syfem w necie można się bronić, to w przestrzeni publicznej jest to zdecydowanie trudniejsze... Zwłaszcza w kontekście "niedasizmu" naszego prawodawstwa i bezradności w egzekwowaniu prawa przez urzędników... Odpowiedz Link Zgłoś
rydzyk_fizyk Re: Co najmniej 750 tys. internautów blokuje rekl 28.12.10, 21:17 To niech ten internetowy biznes przestanie działać na rympał na melodię "Kup Pan cegłę". Odpowiedz Link Zgłoś
jamnnik Re: Co najmniej 750 tys. internautów blokuje rekl 28.12.10, 21:35 Gość portalu: pantulipan napisał(a): > Podobnie jest w przestrzeni miejskiej ale to jakoś nikomu nie przeszkadza. idziesz ulicą a tu co chwilę ktoś Cię zatrzymuje, szarpie za rękaw, każe przeczytać jakiś tekst albo obejrzeć obrazek, albo coś Ci wrzeszczy do ucha... gdy go wysłuchasz dopiero możesz iść dalej.... gdy tak będzie w realu, ludzie zaczną nosić ze sobą kije do baseballa jako adblocka :D Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Macho Re: Co najmniej 750 tys. internautów blokuje rekl IP: 83.1.102.* 28.12.10, 22:50 Reklama jest jedynym towarem który może sprzedać "internetowy biznes". Biznes który nie ma klientów, często nie ma dochodu. Ma tylko gadane i naiwnych inwestorów. Odpowiedz Link Zgłoś
okotetto Re: Co najmniej 750 tys. internautów blokuje rekl 28.12.10, 20:25 Chrome też blokuje. Jego też nie wzięli pod uwagę. Póki są chamskie reklamy, które na starcie mają włączony dźwięk; póki są reklamy wrzucające się na całą szerokość strony; póki reklamy są kamuflowane w tekst; póki jest to chora reklama narzucająca się userowi dopóty będą te reklamy blokowane i z tym trzeba się liczyć. Odpowiedz Link Zgłoś
ciemnogrodzianka Re: Co najmniej 750 tys. internautów blokuje rekl 16.04.11, 21:10 A jak zablokować w chrome? Używam FF głównie ze względu na adblocka. Nie korzystam z list do blokowania. Jak mnie reklama wkurzy to blokuję ręcznie - czasem pojedynczą reklamę czasem od razu cały serwer reklamowy trafia do kosza. Na początku wyczyściłam w ten sposób najbardziej hałaśliwe reklamy i teraz mam spokój. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: az Re: Co najmniej 750 tys. internautów blokuje rekl IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.12.10, 08:09 Kolego ta twoja opera jest o kant d--y potłuc przy blokowaniu reklam. Miałem tą najnowszą i jestem rozczarowany. Mam chrome i to o wiele lepiej blokuje reklamy. Odpowiedz Link Zgłoś
hit.and.run Re: Co najmniej 750 tys. internautów blokuje rekl 29.12.10, 13:11 > Kolego ta twoja opera jest o kant d--y potłuc przy blokowaniu reklam. Miałem tą > najnowszą i jestem rozczarowany. Mam chrome i to o wiele lepiej blokuje reklam > y. Bardziej do dupy sa lamy opowiadajace takie rzeczy. Opera jest do dupy dla lamerow umiejacych tylko klinkac "instaluj". Odpowiedz Link Zgłoś
koloratura1 Re: Co najmniej 750 tys. internautów blokuje rekl 29.12.10, 08:12 Gość portalu: lentz napisał(a): > W końcu to my za ... [reklamy] płacimy a im mniejsza oglądalność będzie, tym będzie ich mniej. > A im mniej ich będzie, tym tańsze będą dobra i usługi. Chyba za wyjątkiem, takich - na przykład - gazetowych portali internetowych, które z tego żyją... Może się - ostatecznie - okazać, że dostęp do nich będzie płatny. > I niech mi nikt nie mówi, że jak coś ma reklamy to jest za darmo. Na tym świeci > e jedyne co za darmo, to... ;) ...czytanie gazet w internecie? PS.: Ja tak - chyba - z wrodzonej przekory... Bo muszę się przyznać, że też blokuję reklamy. Odpowiedz Link Zgłoś
xdt Co najmniej 750 tys. internautów blokuje reklam... 28.12.10, 20:21 Nie miałbym nic przeciwko zapoznaniu się z ofertą rożnych firm, ale nie zgadzam się na drenowanie mojego mózgu.Ile można wytrzymać czekając na wejście na stronę ,ile można czekać na zniknięcie ekranika z reklamą ,który jeszcze głupio udaje ,że uciekanie przed myszką jest świetnym dowcipem.Otóż nie jest to żaden fajny dowcip ,a produkty korzystające z tego rodzaju chamstwa omijałem szerokim łukiem.W końcu zdecydowałem się na blokadę reklam i jest mi z tym wspaniale . Odpowiedz Link Zgłoś
yggdrassill Re: Co najmniej 750 tys. internautów blokuje rekl 28.12.10, 20:26 a co to są reklamy? ;) użytkownik firefoxa z adblock ;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Macho Re: Co najmniej 750 tys. internautów blokuje rekl IP: 83.1.102.* 28.12.10, 22:52 Reklama to jest to czego nie wyłapie AdBlock. To co wyłapie to są śmieci (spam). Odpowiedz Link Zgłoś
valana Re: Co najmniej 750 tys. internautów blokuje rekl 29.12.10, 00:04 yggdrassill napisał: > a co to są reklamy? ;) > > użytkownik firefoxa z adblock ;) No właśnie. Całe lata nie widziałem już reklam w internecie i wcale za nimi nie tęsknię. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: apis Co najmniej 750 tys. internautów blokuje reklam... IP: 82.160.25.* 28.12.10, 20:41 A co to są reklamy (użytkownik FireFox z AdBlockPlus) ?? Ostatnio przeżyłem mały szok - u znajomych instalowałem modem ADSL i oczywiście zaraz potem sprawdziłem pracę w sieci przeglądarką FF jeszcze BEZ blokady reklam. Draństwo i chamstwo reklamowe w najczystszej postaci, a nie reklama ! Jednak człowiek szybko się przyzwyczaja do tego, co dobre i użyteczne... i niech już tak zostanie na dłużej. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: balajanek Re: Co najmniej 750 tys. internautów blokuje rekl IP: 82.132.248.* 28.12.10, 20:54 Już nic nie napiszę.Wszystko co powyżej 10/10 Mam nadzieję,że nikt nie wpadnie na pomysł karania za używanie ABP. Odpowiedz Link Zgłoś
adamtko Re: Co najmniej 750 tys. internautów blokuje rekl 28.12.10, 20:59 To zła wiadomość. Im skuteczniejszy będzie FF+AB i im więcej ludzi będzie używać, tym silniejsza będzie u dealerów (reklamy) potrzeba wymyślania czegoś nowego. I trzeba będzie znów kombinować. A już dziś AB nie radzi sobie z niektórymi "obejściami". A mam podobnie jak kol. apis kilka wpisów wcześniej. Zdarza mi się czasem skorzystać z "cudzej" przeglądarki, albo chociaż z IE i naglę zdziwko - to ten sam internet co u mnie? To nie do wiary! Więc może jednak niech lemingi klepią w banery, niech ganiają kursorem krzyżyki, niech nabijają statsy, a ci nieco sprytniejsi niech cicho chichoczą. LUDZIE, NIE BLOKUJECIE REKLAM :D Odpowiedz Link Zgłoś
sammler Re: Co najmniej 750 tys. internautów blokuje rekl 28.12.10, 21:56 Wtedy powstaną nowe pomysły na obejście tych wytworów umysłów marketingowców. Tak było, jest i będzie... Nie wiem, cz zwróciliście uwagę, ale aż takie chamstwo reklamowe spotyka się w zasadzie tylko w polskim internecie. Polscy marketingowcy (po szkółkach robienia na drutach) pojęcia nie mają o reklamie i jej inteligentnym wykorzystaniu. Przecież w internecie wystarczy mi nawet mały link tekstowy (Google jakoś to zrozumiał) informujący o czymś - jeśli będę chciał, kliknę i dowiem się więcej. Jeśli nie będę chciał - nie kliknę i nawet wywalenie reklamy na trzy ekrany mnie do tego nie skłoni. Wręcz przeciwnie - nigdy danego produktu nie kupię, choćbym miał to wcześniej w zwyczaju i bez reklamy... A nasi "kreatywni" marketingowcy nie potrafią wymyślić nic nowego, tylko formaty znane z innych mediów serwują w internecie... No i dobrze - myślę, że wraz ze świadomością użytkowników internetu (na dobrą sprawę mamy go w Polsce dopiero od 10-15 lat) będzie rosła skłonność do blokowania reklam. A wtedy już nic nie będzie :) S. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Macho Re: Co najmniej 750 tys. internautów blokuje rekl IP: 83.1.102.* 28.12.10, 22:54 Krajowi informatycy to zwyczajne prymitywy których jedyna siła wynika z tego, że mało kto zna to co potrafią inni a jak to się mawia "na bezrybiu i rak ryba". Odpowiedz Link Zgłoś
adamtko Re: Co najmniej 750 tys. internautów blokuje rekl 28.12.10, 23:29 Masz rację, to jak dużo starsza wojna między pancerzem a pociskiem. Obie strony szukają skutecznych rozwiązań. I zawsze przy odrobinie sprytu się znajdzie jakieś rozwiązanie. Ale drażniące jest takie poświęcanie czasu na szukanie wygodnych rozwiązań. Np piszesz o googlu, jak umiarkowany w linkach, nienachalny. Ale google to już dawno nie jest "luzacka" firemka. Jak umiejętnie odpytasz, to poda Ci Twój numer buta i wczorajsze menu. Albo layout zmieni (np pojawiła się nieusuwalna kolumna "home" po lewej stronie igoogle. Załatwiłem to w końcu adblockiem, bo na laptoku mało miejsca na ekranie, ale jakiś czas na znalezienie rozwiązania musiałem poświęcić. Dlatego uważam, że lepsze jest wrogiem dobrego i ponawiam apel, żeby znacząca większość jednak NIE blokowała reklam :). Może progres będzie wolniejszy i dzięki temu nie będę musiał się pierdami tak często zajmować :D Odpowiedz Link Zgłoś
sammler Re: Co najmniej 750 tys. internautów blokuje rekl 29.12.10, 03:42 Ja nigdy nie gloryfikowałem Google'a. Wręcz przeciwnie - zdaję sobie sprawę z zagrożenia, jakie wynika z gromadzenia olbrzymiej ilości informacji przez tę firmę (bo sam zawodowo zajmuję się m.in. analizą danych i data miningiem). Dlatego jedynym produktem (usługą) tej firmy, z jakiej korzystam jest wyszukiwarka. Nie korzystam z poczty, aplikacji Google ani Chrome'a, więc nie boję się, że dowiem się o sobie czegoś, czego dotąd nie wiedziałem ;) Jest zresztą różnica między profilowaniem wyników wyszukiwania a wyświetlaniem nachalnej reklamy. Zawsze mogę nieco inaczej sformułować zapytanie, by uzyskać zamierzony efekt (np. gdy chcę znaleźć coś w Wikipedii, od razu dodaję w zapytaniu słowo "wiki", bo w innym razie przy niektórych hasłach musiałbym szukać definicji na kolejnych stronach). Co jakiś czas mogę też przeczyścić cookies (całkowicie im nie zabraniam ich przechowywania - korzystam, niech mają coś w zamian). No i mimo wszystko Google nie wyświetla nachalnych reklam... A nasi genialni i kreatywni zamiast naśladować największych wymyślają coś, co powoli staje się chyba niestrawne nawet dla nastolatków, mniej uodpornionych na pstrokaciznę, niechciane wycie z głośników czy uciekające krzyżyki... S. Odpowiedz Link Zgłoś
greges58 Re: Co najmniej 750 tys. internautów blokuje rekl 28.12.10, 22:23 A co to jest Gemius ? Chrome ;) ^ ^ Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Macho Re: Co najmniej 750 tys. internautów blokuje rekl IP: 83.1.102.* 28.12.10, 22:56 Gemius to są tacy szmaciarze, którzy nie płacą ci za to, że udzielasz im rozmaitych informacji o tym co gdzie i jak oglądasz w necie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gosc987 Co najmniej 750 tys. internautów blokuje reklam... IP: *.pools.arcor-ip.net 28.12.10, 20:55 Reklam czy sondażowych agencji szpiegujących internautów z domena pl. i com.? Łatwo sprawdzić kto szpieguje internautów, wystarczy wrzucić w google szpiegującą internautów firmę i wie się zaraz co ta za firma. Odpowiedz Link Zgłoś
antobojar Bede ogladal reklamy gdy przestana klamac, a banki 28.12.10, 21:17 w szczegolnosci.. hehe.. Odpowiedz Link Zgłoś
mojo123 Gemius zablokowany od lat 28.12.10, 21:44 AdBlocka używam od lat, nie wyobrażam sobie nie odśmiecania netu, niektóre strony są zalane oceanem reklam. Odpowiedz Link Zgłoś
okotetto Co najmniej 750 tys. internautów blokuje reklam... 28.12.10, 21:48 Proponuję jeszcze sprawdzić ile userów ma wyłączony JavaScript, za którego pomocą prawie wszystko jest zliczane ;) Okaże się, że Firefox + Chrome + Opera + Safari i włączone blokowanie reklam, przeglądarki tekstowe, wyłączony JavaScript, wyłączone pliki Cookies (z braku identyfikatora wejścia mogą nie być naliczane albo naliczane nieprawidłowo) to jest trochę więcej jak 10% ;) Odpowiedz Link Zgłoś
starblast Co najmniej 750 tys. internautów blokuje reklam... 28.12.10, 22:02 Oprócz Adblocka używam też Flashblocka, bo fleszowe reklamy na cały ekran bywają jeszcze bardziej wkurzające. Uciekające X też w to się włączają. Najgorsze są chyba jednak reklamy dźwiękowe, bo nie zawsze wiem jaką głośność mam aktualnie ustawioną i włączy się taki wyjec, przestraszy nieraz. Rozumiem, że reklama dźwignią handlu i jest potrzebna, lecz ich upierdliwość (spece od reklamy są temu winni) skutecznie zachęca do blokowania. Nie uważam tego za coś złego. Trzeba się jakoś bronić przed napastliwością ;). Odpowiedz Link Zgłoś
koloratura1 Re: Co najmniej 750 tys. internautów blokuje rekl 29.12.10, 08:32 starblast napisał: > Najgorsze są > chyba jednak reklamy dźwiękowe, bo nie zawsze wiem jaką głośność mam aktualnie > ustawioną i włączy się taki wyjec, przestraszy nieraz. ..dziecko obudzi, nawet przez ścianę... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sd Co najmniej 750 tys. internautów blokuje reklam... IP: 81.219.149.* 28.12.10, 22:37 gdybyście Państwo redaktorstwo nie dali sobie reklamodawcom wejść na głowę i nie przegięli pały (dźwięk, znajdź "x", baner na całą stronę) adblock nie byłby tak popularny. A tak... adblocka wyłączam tylko na stronach z treściami, które uznam za wartościowe, a reklama nie jest nachalna. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: heniek nie uzywam FF, IP: *.krak.tke.pl 28.12.10, 22:43 ale edytowalem plik HOSTS i w IE8 nawet glowne reklamy w srodkowym banerze mi sie nie wyswietlaja, nie mowiac o wyskakujacych g..nach. na forum wchodze inaczej. wiec zaden ad czy gemius i inne takie do mnie nie docieraja. Strony laduja sie szybciutko , a reklam 0 , w najgorszym wypadku zostaja biale miejsca na reklamy :))))polecam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ja Re: nie uzywam FF, IP: *.dynamic.chello.pl 28.12.10, 22:48 HOSTS nie służy do blokowania reklam :) Da się ale nie tędy droga. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: heniek Re: nie uzywam FF, IP: *.krak.tke.pl 28.12.10, 23:08 sluzy oprocz pomijania wolnych serwerow DNS do m.in. blokowania stron niechcainych i je ignoruje. czyli ignoruje odnosniki do stron z reklama. do tego mozna z sieci sciagnac juz pliki hosts zawierajace juz listy niechcianych stron i nie trzeba nic wpisywac samemu. wiec szybko i sprawnie podmieniamy plik i reklamy nie docieraja :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bomo Re: nie uzywam FF, IP: 156.17.74.* 29.12.10, 10:00 > HOSTS nie służy do blokowania reklam :) Każda rzecz (funkcja, możliwość) może służyć do tego, do czego _da_się_ją_ skutecznie wykorzystać. Od dawna używam hosts do blokowania niechcianych stron, serwerów i całych domen, jak np. gemius. Np. na gazeta.pl przejście od artukułu do komentarzy odbywa się przez gemiusa (gazeta.hit.gemius.pl/hitredir/ (...) /url=https://forum.gazeta.pl/forum/ ). Dzięki wpisowi w hosts mam czas, żeby w pasku adresu wykasować cały początek łącznie z "/url=" i szybko otworzyć komentarze. Muszę się w końcu zebrać i do skryptów na swojej www dopisać wykrywanie parametru "/url" i natychmiastowe przekierowanie na adres podany jako wartość tego parametru. Wtedy dzięki wpisowi w hosts: _mój_serwer_ gazeta.hit.gemius.pl będę mógł błyskawicznie otwierać komentarze do artykułów. (Jestem pewien, że wielu userów już na to wpadło i ma to od dawna zrobione). Odpowiedz Link Zgłoś
rydzyk_fizyk Re: nie uzywam FF, 29.12.10, 14:49 Gdzieś widziałem już gotowy skrypt do wycinania gemiusa na forum GW. Odpowiedz Link Zgłoś
makova_panenka W pierwszej kolejności Gemius 28.12.10, 22:46 Nie zaglądam na interia.pl już od dawna, gdyż tam wszystko jest szpiegowane przez Gemius. Na portalu GW zdarzają się fale szpiegowania Gemiusem, ale na szczęście ostatnia miała miejsce dość dawno temu. Odpowiedz Link Zgłoś
rydzyk_fizyk Re: W pierwszej kolejności Gemius 28.12.10, 23:13 "Na portalu GW zdarzają się fale szpiegowania Gemiusem, ale na szczęście ostatnia miała miejsce dość dawno temu." Dawno temu powiadasz? A teraz sprawdź co kryje się pod linkiem do komentarzy pod artykułami na portalu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gosc987 Re: W pierwszej kolejności Gemius IP: *.pools.arcor-ip.net 28.12.10, 23:27 makova_panenka napisała: > Nie zaglądam na interia.pl już od dawna, gdyż tam wszystko jest szpiegowane prz > ez Gemius. > Na portalu GW zdarzają się fale szpiegowania Gemiusem, ale na szczęście ostatni > a miała miejsce dość dawno temu. _________________________________ przecież Gemius szpieguje tez i na gazecie, u mnie wyskakuje okienko kto chce mnie szpiegować i skutecznie ich zaraz blokuje. gemius.pl/ Odpowiedz Link Zgłoś
anx78 Opera - 28.12.10, 23:01 wyłącz - obsługę wtyczek, wyłącz - obsługe java i w żadnej statystyce nie jestem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: DSs Re: Opera - IP: *.acn.waw.pl 28.12.10, 23:46 Nie wiem czy takie meczarnie sa potrzebne. Przeciez w Operze 11 sa juz wtyczki i oczywiscie jest jakas od reklam. Aha i dalej dzialaja odpowiednie pliki/skrypty. Ja na Operze ze 3 lata zadnej reklamy nie widzialem. Odpowiedz Link Zgłoś
posca Re: Co najmniej 750 tys. internautów blokuje rekl 28.12.10, 23:37 Ech. Wyborcza chyba chce wprowadzić opłaty za możliwość przeglądania swoich stron. Ten tekst (jak i pewnie następne) ma nas do tego psychicznie przygotować. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: podatnik Re: Co najmniej 750 tys. internautów blokuje rekl IP: *.uznam.net.pl 29.12.10, 00:04 Aeż oczywiście, z chęcia zapłacę. Za portal bez reklam, z wysokim poziomem dziennikarstwa i bez tabunów komentatorów wychowanych na Onecie. Niech opłata będzie na tyle wysoka, żeby był wybór "dostęp do GW lub piwo", wtedy za forach zrobi się pustawo, zostaną tylko sensowni ludzie. GW ma moją zgodę na ten ruch. Odpowiedz Link Zgłoś
koloratura1 Re: Co najmniej 750 tys. internautów blokuje rekl 29.12.10, 08:46 Gość portalu: podatnik napisał(a): > Aeż oczywiście, z chęcia zapłacę. Za portal bez reklam, z wysokim poziomem dzie > nnikarstwa i bez tabunów komentatorów wychowanych na Onecie. Niech opłata będzi > e na tyle wysoka, żeby był wybór "dostęp do GW lub piwo", wtedy za forach zrobi > się pustawo, zostaną tylko sensowni ludzie. GW ma moją zgodę na ten ruch. Ja też jestem ZA! Chętnie zapłacę, choćby tylko za to, że z forum znikną tacy różni, co to oprócz bluzgów, nic więcej nie mają do powiedzenia. Odpowiedz Link Zgłoś
sammler Re: Co najmniej 750 tys. internautów blokuje rekl 29.12.10, 03:32 A niech spróbuje :) Następnego dnia się z tego wycofa... Poziom tego portalu upadł bardzo na przestrzeni ostatnich kilku lat. Nie wiem, czy znajdzie się choćby jedna osoba, która będzie chciała zapłacić za serwowane tu treści. Bo jeśli ktoś chce przeczytać elektroniczne wydanie Wyborczej, może sobie je od dawna kupić w wersji PDF w e-kioskach, a najświeższe informacje przeczytać na stronie wyborcza.pl. Jedyną w miarę mocną stroną tego portalu (choć ostatnio mocno nadszarpniętą przez wprowadzenie nowego narzędzia do komentowania artykułów) jest forum. Kiedyś i Gazeta.pl trzymała poziom. Później, gdy wydzielono strony Wyborczej i postanowiono je promować, odniosłem wrażenie, że obniżanie jakości Gazety.pl jest działaniem celowym. Bo sami się zastanówcie, co takiego znajdziemy na tym portalu (poza forum). Pełne literówek, nieusuniętych komentarzy redakcyjnych, błędów gramatycznych niechlujne teksty, podawane z opóźnieniem w stosunku do innych portali. W dziale gospodarczym wypociny pana Samcika (który jest mistrzem wodolejstwa - na tekst złożony z ok. 10 akapitów treści istotne znajdują się w tytule i akapicie ostatnim), z nabożną miną i ex cathedra komentującego ex post wyniki sesji giełdowej, bijącego na alarm w sprawie jakiejś klientki banku, która nie może korzystać ze swojej karty kredytowej lub "prześwietlającego reklamy" (nawet w tym nie jest zabawny, choć usilnie się stara) czy Wielgi (który do niedawna publikował chyba materiały podsuwane przez deweloperów bez ingerencji w jedno choćby słowo - co łatwo stwierdzić, gdy porówna się styl jego pisaniny na blogu ze stylem artykułów firmowanych logo Wyborczej/Gazety.pl). Jakieś Desery, PopCornery, serwisy policyjne itp. itd. Można by tak jeszcze długo wymieniać, ale mi się nie chce :) Mnie by Gazeta.pl musiała dopłacać, bym zaczął tu zaglądać po wprowadzeniu opłat. S. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sami zobacz przegladarke ktora wymyslili Polacy to dopi IP: *.dynamic.chello.pl 28.12.10, 23:53 www.krakow.super-nowa.pl/a.4553.Margarete_na_mrozne_dni.html Odpowiedz Link Zgłoś
sliski_wacek i dzięki wam, Gazeto, jest nas codzinnie więcej! 28.12.10, 23:59 strzał w stope to mało powiedziane Odpowiedz Link Zgłoś
bez_owijania Zrezygnujcie z irytujących reklam i po problemie 29.12.10, 00:07 Najbardziej irytujące są flashowe reklamy wyskakujące na 3/4 ekranu, które nie dość, że krzyczą, tańczą, śpiewają, to jeszcze jak na złość, trudno je wyłączyć, a czasami jest to w ogóle niemożliwe. Nie wspominam już o takich przegięciach, gdzie trzeba latać kursorem za krzyżykiem. Nie rozumiem reklamodawców, przecież taka nachalna forma reklamy zamiast przyciągać uwagę działa wręcz odwrotnie. Pełni nerwów staramy się ją jak najszybciej wyłączyć i mamy w nosie co przedstawia, a już na pewno w nią nie klikniemy. Dlatego właśnie powstał Ad Block i będzie miał się świetnie póki specjaliści od internetowej reklamy wreszcie nie zmądrzeją. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: El_Feurdz Co najmniej 750 tys. internautów blokuje reklam... IP: 194.156.48.* 29.12.10, 00:28 Reklama w internecie ma utrzymać serwis. Rozumiem. I akceptuję. Nie blokowałem reklam, puki były to mniejsze lub większe banery, czasem grafika wpleciona w tekst. Wyskakujące okna zaczęły mnie denerwować, ale nie blokowałem ich, bo przecież oglądając je (tzn. natychmiast zamykając) płaciłem za oglądaną stronę. Ale nie wytrzymałem pływających ramek i uciekających iksów. Ciekawe, jakby tego typu reklama wyglądała w tv? Podczas filmu na połowie ekranu wyświetla się reklama i można ją wyłączyć tylko przełączając kanał w górę i w dół? Banery rzucające się na ekran są tak samo irytujące, jak głośne reklamy w tv. I, przede wszystkim, są wyrazem braku szacunku dla czytelnika. A co będzie następne? Żeby przeczytać resztę artykułu trzeba będzie ściągnąć Adaware'a? Może już pora wysyłać do Gazety maile z oczoj...ną reklamą na samym środku? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Marek A co to Adblock? I co to reklamy internetowe? IP: *.cust.tele2.de 29.12.10, 00:39 Bo ja nie wiem, mam Opere. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: niegrzeczny Re: Co najmniej 750 tys. internautów blokuje rekl IP: 62.244.149.* 29.12.10, 00:59 To skandal że Gazeta.pl reklamuje w tak prostacki sposób narządzie pozbawiające miliony biednych ludzi dochodów. Powiedz nie internetowej biedzie. Nie używaj Adblocka! PS. Podziękowania Leszkowi(teo) Życzkowskiemu za dobrą robotę z filtrem ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Marek Gazeta jest temu winna :) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.12.10, 01:05 Adblock jest niezbędny, jak się wchodzi na stronę Gazety. Wyreza całe to gó... zasłaniające ekran, szmery, banery i wyjące reklamy. Adblock wygrywa, 3711 zablokowanych javascriptów gemiusa w statystyce ABP. Stopień ureklamowienia Gazety był jedną z przyczyn że przeszedłem na FF. Wcześniej używałem Opery, ale miałem problem z taką konfiguracją, żeby dobrze pokazywała stronę. O IE w ogóle już nie pamiętam. Nie jestem przeciwko reklamom, jak mnie grzecznie proszą (np. Optyczne.pl) to dodaję do wyjątków Adblocka. Wyborcza na to nie ma szans. Odpowiedz Link Zgłoś