Gość: aa Premier ogłosił: mniej dla OFE - składka obniżo... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.12.10, 17:03 oto nastąpił dzień klęski PO i TUSKA na własne życzenie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gość. Premier ogłosił: mniej dla OFE - składka obniżo... IP: 46.112.252.* 30.12.10, 17:03 " To model, który gwarantuje pełne bezpieczeństwo emerytów. " Bla, bla, bla sratatata, a głupiemu radość. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: max_x Premier ogłosił: mniej dla OFE - składka obniżo... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.12.10, 17:03 wielkie rozczarownie decyzją PO. czuję się oszukany i okradziony. PO straciło mój głos w wyborach parlamentarnych, prawdopodobnie także głosy mojej rodziny Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość Premier ogłosił: mniej dla OFE - składka obniżo... IP: 178.73.63.* 30.12.10, 17:03 jeden głos nieważny w przyszłych wyborach, gratulacje PO Odpowiedz Link Zgłoś
ubudubu4 Re: Premier ogłosił: mniej dla OFE - składka obni 30.12.10, 17:14 A ja jako świadomy obywatel III RP rezygnuję całkowicie ze składek do OFE. wzywam: Pomóżmy rządowi i zróbmy akcję "łatajmy dziurę budżetową-wszystkie pieniądze do ZUS" Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mafj OFE a ZUS IP: *.44.20.129.ip.redstone-isp.net 30.12.10, 17:06 OFE - to moje indywidualne konto z prawdziwymi pieniedzmi ZUS - to konto z punkatmi wartymi tyle co punkty Tesco lub Nectar OFE to 8% zysku w skali roku ZUS to waloryzacja emerytur 39 zl rocznie niezaleznie ile sie wplacilo, albo nawet emerytura rowna dla wszystkich jak niektorzy politycy sugeruja Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Macho Re: OFE a ZUS IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.12.10, 17:12 OFE to indywidualne konto z jednostkami uczestnictwa. Ile będą warte gdy będą potrzebne nie wie nikt, w szczególności mogą być nic nie warte. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Robi Re: OFE a ZUS IP: *.dynamic.chello.pl 30.12.10, 20:19 100% racja. Ale jakimś trafem więksości to nie przeszkadza. Gotowi są nawet wierzyć w te rządowe brednie. Jak jakieś lemingi.... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: TK Premier ogłosił: mniej dla OFE - składka obniżo... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.12.10, 17:09 WYBORY WYGRA TA PARTIA KTÓRA BĘDZIE W SEJMIE GŁOSOWAĆ PRZECIW OBNIŻENIU SKŁADEK OFE!!!! bRAWO PLATFORMA JESTEŚ SKOŃCZONA!!!zERO TOLERANCJI DLA OSZUSTÓW. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Macho Re: Premier ogłosił: mniej dla OFE - składka obni IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.12.10, 17:13 Wygra ta partia która nie dopuści do scenariusza greckiego. PO jest na najlepszej drodze by to osiągnąć. Odpowiedz Link Zgłoś
trasat Premier ogłosił: mniej dla OFE - składka obniżo... 30.12.10, 17:10 Zmaina idzie w dobrym kierunku, tylko jest za mała. Przeraża mnie poziom wiedzy ekonomicznej dyskutantów. 20 lat upowszechniania skrajnych neoliberqalnych poglądów zamiszało ludziom w głowach. Proponuję czytanie książek i gazet z krajów starej Europy, aby zobaczyć na czym polega nowoczesne społczeństwo kaapitalistyczne. A tak naprawdę, to widać, że Państwo nie inwestowaliście na Giełdzie i wiecie, co to straty. A OFE właśnie waszymi składkami (przymusowymi !) graja na Giełdzie. A to oznacza że nie wiadomo jaką wartość będą miały wasze składki w przyszłości. Mogą być dużo mniejsze niż teraz. I co wtedy? Też powiecie że nie macie o to pretensji io godzicie się na brak emerytury? Wtedy oczywiście Państwo będzie musiało pomóc. Trzeba pamietać, że wartość pieniędzy w OFE będzie zależała tylko od stanu gospdoarki, tak samo jak zdolność do wypłaty z ZUS bedzie zależała od stanu gospodarki. Jeśli ktoś twierdzi inaczej, to nie ma pojęcia o rynku papierów wartościowych. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: xxx Re: Premier ogłosił: mniej dla OFE - składka obni IP: 46.113.228.* 30.12.10, 18:02 panie ekonomista pracuje 5milionów osób a pobiera świadczenia emerytalne 25milionów [bezrobotnych pomjam ale to też obciążenie dla budżetu]. Teraz powiedz mi no skąd mają się znaleźć pieniądze na te 25milionów ludzi? No chyba nie z ZUS, który sam NIC nie ma? Dorzuć do tego 70% pracujących za najniższą krajową. Bo nie mam złudzeń, że płaca w polsce wzrośnie dwukrotnie by być przynajmniej na poziomie "średnio europejskim". OFE przynajmniej ma jakiś kapitał, który pomnaża i ciągle dopływa do nie go. Jakiś a to już coś przy minimalnym wsparciu z ZUS? Nie prawdasz czy dalej żyjesz w jakichś złudzeniach? A CO BĘDZIE JAK NASZ KRAJ ZBANKRUTUJE ? CO SIĘ STANIE Z ZUS I WYPŁATAMI EMERYTUR? To w kontrze do papierów wartościowych... tylko, że strata nawet 10-15% w jednym roku nie będzie tragedią jeśli w innych latach te same pieniądze zarobiły na siebie 100-150%? No ale widać ktoś tutaj rozpatruje składki istniejące w OFE jako jeden rok i koniec a nie inwestycję wieloletnią [a mówi, że się zna na papierach wartościowych ;)] Reforma OFE musi trwać dalej, dać jej więcej możliwości inwestowania, ale dając też jakieś ograniczenia co do ryzyka czy stopy rentowności. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: plebejusz Przymusowe OFE IP: *.adsl.inetia.pl 30.12.10, 17:10 OFE pozostały oczywiście przymusowe? Dlaczego? A może ja chcę do ZUS-u? Chodzi więc wyłącznie o to , by właściciele OFE mieli zysk - bez nakładów i ryzyka!!! dobrze się żyje w polskiej kolonii, rząd dba o interesy zagranicznych przyjaciół. Odpowiedz Link Zgłoś
katiabb Premier ogłosił: mniej dla OFE - składka obniżo... 30.12.10, 17:10 Wspaniale ku...wa! Dziękuję za zmasakrowanie mojej przyszłości. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: 44 Premier ogłosił: mniej dla OFE - składka obniżo... IP: *.uznam.net.pl 30.12.10, 17:12 Zabierzcie w końcu możliwość pracy emerytom wojskowym i innym mundurowym... Albo praca albo emerytura.. co to jest??? I teraz ja mam ze swojego OFE to utrzymywać???Banda złodziei dosyć że biorą gigantyczne emerytury to jeszcze zabierają prace młodym ludziom....Echh Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gosc czy wam reklamy mozgi wydrenowaly? IP: *.dynamic.chello.pl 30.12.10, 17:12 ludzie czytam te wasze posty i mam wrazenie ze polacy to ekonomiczni idioci lamenujecie jak baby na przednowku i co z tego ze zmniejszyli skladki do ofe do 2,3 % - dla was to dobrze bo mniej starcicie na stare lata - przypomnijcie sobie jakie "wyplaty " po 67 zł usyskali pierwsi beneficjenci z ofe i jakie bylo tlumaczenie - no kryzys wartosc jednostek uczestnictwa spadla takie sa prawa rynku a teraz zdajcie sobie sprawe ze 35 % waszej emerytury zalezy od tej niewidzialnej reki rynku zadajcie sobie pytanie dlaczego stopa zwrotu w latach 2007-2010 a wiec wliczajac w to dwuletni okres hossy na gieldach wynisola tylko 3,36 % szczerze mowiac dziekuej za takie pomnazanie mojej emeryury i nie uwazam za stosowne placic tym panom za to 7% od kazdej mojej skladki psioczycie na ZUS ale od kilkudziedzieciu z tych wirtualnych zapisow ksiegowych wyplaca milionom Polakow zupelnie realne emerutury , z OFE jak na razie co najwyzej na bilet miesieczny, kiedy wreszcie zdacie sobie sprawe z tego ze reforma emerytalna wprowadzona 11 lat temu polega na tym ze kazdy sklada sobie sam na wlasne konto ile uzbiera tyle wyjmie po latach - jesli wplacacie 19 % wynagrodzenia to tyle samo wyjmiecie co podzielane przez sredni wiek zycia na emeryturze da wam najwyzej 28 % dzisiejszej "pensji" i to pod warunkiem ze cale zycie bedziecie jak pan bog przykazal pracwac na etacie i placic skladki od realnej pensji dziwi mnie tez to ogolne poparcie dla OFE skoro III filar okazal sie zupelna klapa - coraz mniej ludzi odklada na lepsza emeryture -no to jak to jest z wami kochani ? moze podzielicie sie opiniami jakiez to stopy zwrotu macie w III filarze i chyba powinniscie sie cieszyc ze rzad dal wam dodatkowa motywacje do odprowadzenia dodatkowych 4 % pensji na aktywne pomnazanie waszych emerytur -jako spece od rynku kapitalowego chyba nie powiecie ze nie macie z czego oszczedzac co? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: . Re: czy wam reklamy mozgi wydrenowaly? IP: *.dynamic.chello.pl 30.12.10, 17:22 Jasne, koniecznie III filar. Przecież wszystko, co ma w nazwie słowo "emerytura", jest na czele kolejki do nacjonalizacji! II filar też miał być cacy, dziedziczenie itd., a okazuje się, że to własność skarbu państwa i obywatelom nic do niego (więc po cholerę w ogóle osobno to trzymać, nazwać to zgodnie z prawdą podatkiem, włączyć do systemu PIT-owskiego i dać sobie spokój z fikcją, przynajmniej koszty biurokracji trochę się zmniejszą) . Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ss Re: czy wam reklamy mozgi wydrenowaly? IP: 193.239.127.* 30.12.10, 17:27 Człowieku, Jeżeli uważasz że ZUS, kierowany przez ludzi z klucza politycznego i mających cię głęboko w d**e, jest lepszy od jednej z kilkunastu instytucji finansowych, które konkurują ze sobą, to gratuluje przenikliwości! System emerytalny potrzebuje zmian ale ODWROTNYCH do tych które obecnie wprowadza rząd! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gosc Re: czy wam reklamy mozgi wydrenowaly? IP: *.dynamic.chello.pl 30.12.10, 17:39 tak tak a swistak siedzi i zawija w sreberka a raczej przelicza te twoje wplaty na wirtualne jednostki uczestnictwa spytaj amerykanskich emerytow ktorzy stracili oszczednosci calego zycia w bezpiecznych polisach emerytalnych a zapewnim cie z tam bylo jeszcze wiecej konkurencyjnych i powaznych instytucji finansowych - zreszta jako czlowiek zaradny na pewno te marne 19 % to chyba nie wszystko co masz odlozone na starosc co? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: PW Gdyby to było tak jak piszesz...ale nie będzie! IP: *.tktelekom.pl 30.12.10, 17:32 Teraz odkładasz w zusie na swoje niby konto, tylko, że te pieniądze są na bieżąco wypłacane. Za 20 lat, gdy doczłapię do emerytury, wypłacą mi nie tyle, ile odłożyłem podzielone przez przewidywaną długość życia,ale tyle, ile będą wpłacać do ZUS nasze dzieci. A że dzieci coraz mniej, to do podziału będzie coraz mniej. Nie ważne jak nas okradną, czy pomnożą składkę przez współczynnik janosika, czy zsumują ten majątek i dadzą wszystkim po równo - nie wiem. Ale na 120% nie dostaniemy tyle ile odłożymy. Przy ujemnym przyroście naturalnym nie jest to możliwe. Dlatego właśnie wolę OFE. Bo tam moje pieniądze są lepiej/gorzej ale inwestowane. I są moje. Kiedyś mi je wypłacą, no chyba, że wróci komuna i znacjonalizuje. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gosc Re: Gdyby to było tak jak piszesz...ale nie będzi IP: *.dynamic.chello.pl 30.12.10, 17:52 twoje to sa te ktore odkladasz do skarpety nie sa twoje i nigdy nie beda jak osigiesz wiek emerytalny zostana przeliczone wg kursu z dnia... i dolaczone do tych ZUSowskich poza tym czlowieku za twoje pieniadze sa upychane najbardziej gowniane akcje wiadomo ze jak w pokerze dopoki nie powiesz sprwadzam nie dowiesz sie ile masz - dla ciekawosci powiem ci tylko jak zus upadnie czyli polska zbankrutuje twoje fundusze tez beda g... warte a tobie wmowia ze inwestorzy mieli awersje do ryzyka stad z bolem Pana oszczednosci stopnialy o jakies 15 % zapamietaj sobie jedno rynek jest juz podzielony a ty jak chlop panszczyzniany jesetes przywiazany do jednego z 14 funduszow i g.. dzis mozesz gdyby byla alterantywa swobodnego przenoszenia pieniedzy pomiedzy np lokatami rentierskimi a funduszami inwestycyjnymi moglbys powiedziec ze masz wplyw na wysokosc swojej emerytury i o konkurencyjnym rynku a tak to jest czysty bandytyzm Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ax Re: Gdyby to było tak jak piszesz...ale nie będzi IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.12.10, 21:29 > Dlatego właśnie wolę OFE. Bo tam moje pieniądze są lepiej/gorzej ale inwestowan > e. I są moje. Twoje? To spróbuj poprosić o ich wypłacenie ;-) Problem polega na tym, że jeśli w przyszłości zbankrutuje ZUS, czyli cała gospodarka, to OFE też Ci nic nie wypłaci, ponieważ część Twoich pieniędzy inwestuje w obligacje państwowe, któe we przypadku bankructwa państwa staną się niewypłacalne, a część - w akcje, których wartość TEZ zależy od stanu gospodarki. OFE miałyby sens, gdyby były w pełni dobrowolne. W obecnej postaci są przekrętem jeszcze większym niż ZUS. ZUS traci, bo jest nieudolny i źle zarządzany, natomiast OFE to precyzyjne i dobrze naoliwione machiny do okradania ludzi. Odpowiedz Link Zgłoś
wj_2000 Re: czy wam reklamy mozgi wydrenowaly? 30.12.10, 21:16 Gość portalu: gosc napisał(a): > ludzie czytam te wasze posty i mam wrazenie ze polacy to ekonomiczni idioci > lamenujecie jak baby na przednowku > i co z tego ze zmniejszyli skladki do ofe do 2,3 % - dla was to dobrze bo mniej > starcicie na stare lata - przypomnijcie sobie jakie "wyplaty " po 67 zł Wreszcie natrafiłem na rozsądną wypowiedź. Muszę Cię jednak poprawić. Pierwsza emerytura z OFE to było 27 zł. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: J Premier ogłosił: mniej dla OFE - składka obniżo... IP: 91.184.217.* 30.12.10, 17:12 A moze by tak pozwac rzad i konkretnych politykow do sadu? Jesli nie teraz to za 10-20 lat i zarzadac oddania pieniedzy z emerytur. Kady prezes spolki odpowiada osobistym majatkiem za swije decyzje. Podejzewam ze nie ma przeciwwskazan zeby egzekwowac to od politykow. Dyktatorow juz sadzono za ich decyzje, czas zaczac to egzekwowac od wszystkich politykow, to moze zaczna liczyc sie z tym co robia. Odpowiedz Link Zgłoś
kunoj Premier ogłosił: mniej dla OFE - składka obniżo... 30.12.10, 17:13 Wyobrażacie sobie, jakiego świętego amoku dostałyby media na czele z wyborczą, gdyby zrobił to rząd Kaczyńskiego i Leppera?!A tak, coś tam w rogu szpalty w dziale Gospodarka.Wszystko przełkną wszawe pismaki, byleby Kaczyńskiego nie dopuścić do władzy.Na gó... powiedzą papu i jeszcze się smakowicie obliżą.Rozpacz.A peowskie lemingi dalej łykają swoje frankowe kredyty i są bardzo cooool, jest fajnie, jest normalnie, po europejsku, bez obciachu.Gówno wybiórcze bardziej zajmuje się straszliwym Orbanem niż naszym uśmiechniętym piłkarzykiem.Przecież wiadomo, że przeciętnemu Peowcowi bardziej leży na sercu wolność węgierskich mediów i Cyganów niż potworne zadłużanie Polski i złodziejskie rządy w imię następnych wygranych wyborów.Beze głosów moich i mojej rodziny. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ssmentek Łatwo jest rozpieprzyć OFE. IP: 193.239.127.* 30.12.10, 17:14 Łatwo jest rozpieprzyć OFE, trudniej będzie stworzyć lepszy (albo nawet jakikolwiek) system. Premier zamiast dla dobra kraju podejmować niepopularne decyzje i ograniczać wydatki grupą którym się one NIE NALEŻĄ roz***dala i tak słaby system emerytalny byle tylko dłużej utrzymać się u władzy. PO przez parę lat sobie bimbała, teraz kiedy kasa się kończy, zaczyna się szukanie kasy w cudzych kieszeniach, byle tylko dotrwać do wyborów... Odpowiedz Link Zgłoś
felixd133 POparcie skoczyło do 120%! 30.12.10, 17:14 Brawo wyPOrcy! Dalej tak trzymać. Tusk - partia.Partia - Tusk. Przewodnia siła oszustów politycznych. Odpowiedz Link Zgłoś
zdd To zła waidomość! 30.12.10, 17:15 I nic nie zmieni lukrowania jej przez rząd, przychylne media i nagonkę "ekspertów" na tym forum. To typowy "skok na kasę" w janosikowym stylu. Niech przyznają przynajmniej, że wszelkie składki odprowadzne od pensji to poprostu kolejne podatki, którymi władzunia może dowolnie dysponować... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Macho Re: To zła waidomość! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.12.10, 17:50 Jeśli niczemu nie służące pasienie OFE wywoła w Polsce kryzys podobny do greckiego będziesz inaczej piszczał. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Macho to ZUSiak Macho to ZUSiak IP: *.internetdsl.tpnet.pl 30.12.10, 19:05 Pracownikom ZUS-u mówimy STOP. Macho to pracownik ZUS-u Odpowiedz Link Zgłoś
adam.2x Indywidualne konta emerytalne? 30.12.10, 17:15 Czy w Polsce są firmy które odkładają pieniądze na wewnętrzne konta emerytalne pracowników? W USA robią to najlepsze firmy w postaci akcji które później pracownik może przenieść na indywidualne konto którym albo zarządza sam albo przez wynajętą firmę finansową. W takich przypadkach, konta w skrócie IRA są zwykle głównym źródłem środków na emeryturze. Emeryt decyduje sam kiedy i ile z tych kont pobiera. Państwowa emerytura (Social Security) jest tylko dodatatkiem do takiej emerytury. Odpowiedz Link Zgłoś
prawdziwy-moher Jaja jak berety.............. 30.12.10, 17:17 Ze skladek na emerytury madry rzad chce ratowac budzet nie troszczac sie w ogole o przyszlych emerytow.Jakos to bedzie............ Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: DDD Re: Premier ogłosił: mniej dla OFE - składka obni IP: 89.230.90.* 30.12.10, 17:17 PO=ZŁODZIEJE ch... wam w dupę Odpowiedz Link Zgłoś
alakyr Teraz czekamy na następny krok. 30.12.10, 17:18 Tj. rezygnację z systemu emerytur kapitałowych i gwarantowanie przez państwo zabezpieczenia obywateli na starość. Tak jak w innych cywilizowanych krajach. Odpowiedz Link Zgłoś
akiraxx Re: Teraz czekamy na następny krok. 30.12.10, 17:27 alakyr napisał: > Tj. rezygnację z systemu emerytur kapitałowych i gwarantowanie przez państwo za > bezpieczenia obywateli na starość. Tak jak w innych cywilizowanych krajach. Tak ma być, o ile tylko składka emerytalna i zabezpieczenie będą minimalne np na dzisiejsze czasy nikt nie powinien mieć większej emerytury niż 500zł. A jeszcze lepiej 500zł tylko dla osób wymagających wsparcia socjalnego a w zamian składka emerytalna na niemal zerowym poziomie (albo wręcz finansowanie tego z podatków normalnie). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tradycjonalista ja też na to czekam! IP: *.aster.pl 30.12.10, 18:46 Ale generalnie dziesiejsza decyzja rządu jest krokiem w dobrym kierunku! Wkurza mnie tylko to, że jakiś haracz trzeba za to zapłacić: chodzi mianowicie o te zachęty podatkowe do dobrowolnego dodatkowego oszczędzania w OFE! Skorzystają na tym tylko niektórzy zamożni no i ...OFE. Ale generalnie należy pogratulować Tuskowi odwagi! Oczywiście GW, Rzepa,TVN inne mainstreamowe media będą się teraz znęcać nad rządem wpierani przez "niezależnych ekspertów " - z powyższych wpisów smutno konstatuję, że naród to kupuje - a co ty o tym sądzisz Alakyrze/? Odpowiedz Link Zgłoś
alakyr Re: ja też na to czekam! 30.12.10, 19:26 Wiesz co, myślę że na razie jeszcze kupuje ale tylko dlatego że nie ma alternatywnych mediów o innych poglądach, które mogły by społeczeństwu pokazać że inaczej też można. Czas jednak gra na niekorzyść obecnego estabilishmetu partyjno-państwowego. Matematyka jest nieubłagana, 2+2 to jednak 4 a nie 5 czy sześć jak chciałby rząd. Dług publiczny rośnie /800 mld/, zadłużenie sektora finansów publicznych 7,9% PKB /112 mld/. A wpływy maleją, jedyny ratunek to zwiększenie obciążeń obywateli a tego już nie da się ukryć. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lump z brzeskiej Re: ja też na to czekam! IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 30.12.10, 21:10 jedyny ratunek to zwiększenie obciążeń obywateli a tego już ni > e da się ukryć. Zmniejszenie wydatków!!! Ale tego mendy z klucza partyjnego nigdy nie zaproponują. Od 20 lat doją i okradają. Odpowiedz Link Zgłoś
wojt3k Re: ja też na to czekam! 30.12.10, 21:03 pogratulować odwagi???? chyba żartujesz? przez 4 lata nie wprowadzono żadnej reformy! ani górnicy, ani rolnicy, ani mundurowi, ani inni uprzywilejowani nie zaczęli dokładać do sytemu ani jednego dodatkowego grosza. i to ma być odwaga? zabieranie mało zorganizowanej nieokreślonej grupie? nie rozśmieszaj mnie. Partia, która pod hasłami wolności gospodarczej i poprawy życia ludzi doszedł do władzy teraz ewidentnie obniża nam stopę życiową teraz (VAT) i w przyszłości (emerytury). KICHA NA MAXA!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: hollylolly złodzieje IP: *.ghnet.pl 30.12.10, 17:18 Wszystkich trzeźwo myślących zapraszam do zapoznania się z blogiem: dwagrosze.blogspot.com/ Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Macho Re: złodzieje IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.12.10, 17:46 Jak tu trzeźwo myśleć skoro blog pisze nietrzeźwy idiota kradnący materiały z innych portali/blogów. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: antymacho Re: złodzieje IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 30.12.10, 21:12 Uwaga macho - menda powska Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: harami Premier ogłosił: mniej dla OFE - składka obniżo... IP: 46.112.148.* 30.12.10, 17:19 Ludzie, niech ktoś założy w końcu normalną partię, która doceni pracujących w tym kraju! U nas pożyją tylko niektórzy: menele, nieroby i grupy "specjalne". Ci, którzy ponad 40 lat będą pracowali, tych się doi na prawo i lewo. Jeżeli juz "liberalna" partia kradnie pieniądze obywateli, to chyba jedynie LPR może uratować ten kraj?! To większa granda niż na Białorusi; tam przynajmniej wiadomo czego się spodziewać. A co do tych dodatkowych składek, które mają być inwestowane: jak mi Pan zagwarantuje szanowny Premierze, że za np. 5 lat Pan lub ktoś inny mi ich nie zabierze? Przecież z OFE też się umawialiśmy kilka lat temu. A gdybym ja dziś wypowiedział umowę i zabrał swoje wkłady w całości? Tylko, że ja nie mogę... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: PW Tusk złodzieju - żałuję głosów oddanych na PO IP: *.tktelekom.pl 30.12.10, 17:24 Nigdy więcej... niech złodziej mojej emerytury odejdzie na emeryturę polityczną. Teraz to już tylko Korwin - Mikke. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Macho Re: Tusk złodzieju - żałuję głosów oddanych na PO IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.12.10, 17:41 Przecież to jeszcze gorszy kretyn niż Tusk. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Dong Re: Tusk złodzieju - żałuję głosów oddanych na PO IP: *.sd.sd.cox.net 30.12.10, 19:10 Gość portalu: Macho napisał(a): > Przecież to jeszcze gorszy kretyn niż Tusk. Zanim się, lemmingu, odezwiesz, przeczytaj to, co Korwin napisał 20 lat temu na temat obowiązkowych ubezpieczeń i ZUS. Jeśli masz choć jedną działającą szara komórkę, przeproś Korwina. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Macho Re: Tusk złodzieju - żałuję głosów oddanych na PO IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.12.10, 19:38 Nie mam w zwyczaju przepraszać polityczne zero, które od 20 lat żyje z uprawiania nic nie wnoszącego populizmu. Skoro jego poglądy są tak świetne czemu nikt nie ma ochoty poprzeć wprowadzenia ich w życie? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Dong Re: Tusk złodzieju - żałuję głosów oddanych na PO IP: *.sd.sd.cox.net 30.12.10, 20:56 > Nie mam w zwyczaju przepraszać polityczne zero, które od 20 lat żyje z uprawian > ia nic nie wnoszącego populizmu. Skoro jego poglądy są tak świetne czemu nikt n > ie ma ochoty poprzeć wprowadzenia ich w życie? Po pierwsze - popracuj nad gramatyką! Pisze się "politycznego zera". Stosując Twoją "logikę", poglądy Hitlera były naprawdę znakomite. Wszak miał poparcie wyższe niż Tusk:))) I nie "nikt nie ma ochoty", tylko "leniwy motłoch nie ma ochoty"! Odpowiedz Link Zgłoś
higienista1 Re: Premier ogłosił: mniej dla OFE - składka obni 30.12.10, 17:27 Aktualnie przyszly emeryt traci. finansowo i zaufanie do państwa po niepowaznej pseudodyskusji. Proszę bezwstydnie nie robić ludziom wody z mózgu. Odpowiedz Link Zgłoś
obiektywizm-net Re: Premier ogłosił: mniej dla OFE - składka obni 30.12.10, 18:37 Tusek moze czas zebyc juz odszedl.Moze za pare lat pojawi sie jakas lepsza i bardziej wyksztalcona pod wzglendem ekonomicznym partia ktura zmieni smieszne decyzje politykow PO.Mam nadzieje ze to bendzie przed scenariuszem Greckim ktury dla polski wyglonda nagle coraz blizej. Odpowiedz Link Zgłoś
gogosobo Premier ogłosił: mniej dla OFE - składka obniżo... 30.12.10, 17:29 Złodzieje z PO. Podziękuję wam za to przy następnych wyborach. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: akn idiotyczna próba ratowania bizantyjskiego ZUS, IP: *.adsl.inetia.pl 30.12.10, 17:37 który generuje tylko POtworne wydatki i służy jako worek bez dna dla ratowania zawalonego przez rząd budżetu. Zamiast za prywatne OFE, rząd niech się weźmie za reformę skostniałego ZUS, którego składki nie mogą być inwestowane! To chorrre. Jeszcze kretyni PObierają opłaty za przekazywanie składek. Toż to złodziejstwo. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Macho Re: idiotyczna próba ratowania bizantyjskiego ZUS IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.12.10, 17:39 Pasienie OFE skończy się u nas wariantem greckim. Chcesz tego? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Macho Re: Premier ogłosił: mniej dla OFE - składka obni IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.12.10, 17:38 A dziękuj, dziękuj. Kaczyński zadba by twoje pieniądze trafiły do czarnej mafii, a ty za kraty. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lump z brzeskiej Re: Premier ogłosił: mniej dla OFE - składka obni IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 30.12.10, 21:15 Jak na razie to Kaczyński obniżał podatki a Chyży Rój je podnosi. Czarnym włazi w doopę tak samo, jak poprzednicy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Miecio Re: Premier ogłosił: mniej dla OFE - składka obni IP: *.ip.attu.pl 30.12.10, 22:02 Racja obniżył podatki ale też nie zapewnił wpływów kasy w miejsce luki powstałej z ich obniżenia. Bilans powinien wyjśc na zero a wyszedł na minus. Teraz trzeba podnosić bo rzadzacy nie maja odwagi reformować czego prezio za swoich rzadów też nie robił. Odpowiedz Link Zgłoś