galaktycznypulpet 07.02.11, 07:58 40 zł za 200km? Buhahahaha, normalnie tłok na bramkach będzie niesamowity. Dziękuję, pojadę wyremontowaną krajówką. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
bartoszcze Re: "PB": Stawki za przejazd autostradami 07.02.11, 08:05 galaktycznypulpet napisał: > 40 zł za 200km? Buhahahaha, normalnie tłok na bramkach będzie niesamowity. Dzię > kuję, pojadę wyremontowaną krajówką. Jak wiadomo, bramki pod Krakowem i Mysłowicami świecą pustkami, z każdym rokiem bardziej - choć drożej. I tak samo opowieści o tym ilu to nie jeździ darmowymi drogami.. Odpowiedz Link Zgłoś
galaktycznypulpet Re: "PB": Stawki za przejazd autostradami 07.02.11, 08:29 No patrz, a na A1 ruch jak na pasie startowym. Jedziesz, jedziesz i wyprzedzasz 5 samochodów przez 100km. Tylko w sezonie jest ruch. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Usmialemsie! To widac, ze jezdzisz duzo... myszka po ekranie. IP: *.internetdsl.tpnet.pl 07.02.11, 09:20 Odpowiedz Link Zgłoś
strikemaster Re: "PB": Stawki za przejazd autostradami 07.02.11, 09:41 > Jak wiadomo, bramki pod Krakowem i Mysłowicami świecą pustkami, z każdym rokiem > bardziej - choć drożej. I tak samo opowieści o tym ilu to nie jeździ darmowymi > drogami.. Jak wiadomo, umowa ze Stalexportem zawiera klauzule o zakazie remontowania dróg alternatywnych, o fakcie, że autrostradę zbudowano w latach 80-tych XXw. za budżetowe pieniądze, ktoś sobie powinien posiedzieć. Odpowiedz Link Zgłoś
bosman_maly Re: "PB": Stawki za przejazd autostradami 07.02.11, 09:58 Klauzula jest nie o remontach ale o modernizacji. Obok państwowych autostrad tez ich nie będzie. Odpowiedz Link Zgłoś
strikemaster Re: "PB": Stawki za przejazd autostradami 07.02.11, 10:56 Jakim prawem płatne drogi mają nie mieć tras alternatywnych? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kierowca tira Re: "PB": Stawki za przejazd autostradami IP: *.adsl.inetia.pl 07.02.11, 09:52 Obligatoryjnie za autostrady powinni płacić automatycznie ( jak w Czechach, Niemczech..itd) kierowcy aut o d.c.c. powyzej 3,5 tony, natomiast kierowcy małych samochodów i motocykli powinni co najwyżej wykupywać winietki. W Austrii 10 dniowa winieta kosztuje 7 Euro , w Niemczech wogóle nie ma winiet. Normalne kraje wyszły z założenia, że duże pojady zarabiają jadąc i że to one niszczą autostradę. Duży pojazd(TIR) niszczy autostradę 100.000 razy bardziej od auta osobowego. Odpowiedz Link Zgłoś
strikemaster Re: "PB": Stawki za przejazd autostradami 07.02.11, 10:57 Ale tu nie o refundację zniszczeń chodzi tylko o zarobek dla właścicieli i zarządców. Odpowiedz Link Zgłoś
krzysiozboj Re: "PB": Stawki za przejazd autostradami 07.02.11, 14:30 Na Słowację i Czechy na początku roku kupuję roczną (ok 200 zł tu i tu) i nawet jak tylko kilka wyjazdów w roku zrobię tam to i tak tańsze km niż u nas, co mają powiedzieć Ci co często tam jeżdżą? :/ Odpowiedz Link Zgłoś
hooligan1414 A w Czechach jedziesz 870 tysięcy km za 200 zł 07.02.11, 08:08 Proste założenie - winietka 1200 koron - czyli trochę ponad 200 zł. chociaż ok - niech będzie 250 zeta. ROCZNA. Przy zalożeniu, ze mam taki kaprys, kasę na wachę i wytrzymałe auto (np. cudownie zachowanego Mercedesa W123 300TD rocznik 1985 z zerowym przebiegiem) oraz jestem genetycznie pozbawiony snu mogę w Czechach za te 250 zł zrobić 876 TYSIĘCY kilometrów (założona średnia prędkość ok. 100 kh/h, jazda całą dobę przez cały rok), po ich sieci autostrad i ekspresówek, które jest u nich niewiele mniejsza niż w Polsce, a przecież kraj jest prawie 4 RAZY MNIEJSZY. Teraz policzcie, ile musielibyście za taki wynik wydać w najlepszej z ojczyzn - policzmy po "promocyjnej" stawce 20 groszy za 1 km - nie wiem, jak dla was, ale dla mnie wyszło ponad 175 TYSIĘCY zł. Hej, Polaken - co jest z wami nie tak? drogi nie potraficie zbudować, złodziei od koryta odegnać? Dlaczego od setek lat macie tu Azję w najgorszym wydaniu? Nie głupio wam codziennie wychodzić na ciężkiego frajera? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: polish-crap Re: A w Czechach jedziesz 870 tysięcy km za 200 z IP: *.fbx.proxad.net 07.02.11, 09:09 We Francji tlucze sie tunele przez gory (jak pod Mont Blanc) czy mosty nad przepasciami (jak Viaduc de Millau) a polaks nie potrafia na plaskim terenie wybudowac kawalka autostrady ale nowych kosciolow i pomnikow i martyrologii to jak nigdzie na swiecie. Podsumowujac; Polska jest krajem patentowanych idiotow. Dalej sami sie rolujecie wybierajac jak nie te bandy styropianowych elit to uwlaszczonych postkomuchow. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: TReneR44 Re: A w Czechach jedziesz 870 tysięcy km za 200 z IP: *.espros.ch 07.02.11, 09:39 A ile w tej Francji placi sie za przejechanie 1km autostrada?? Najdrozej w Europie!! TReneR Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość "PB": Stawki za przejazd autostradami IP: *.kompex.pl 07.02.11, 08:20 A ciekawe za czyją kasę zostały wybudowane te autostrady? Czy przypadkiem nie z naszych podatków. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: way Re: "PB": Stawki za przejazd autostradami IP: *.toya.net.pl 07.02.11, 10:50 Przypadkiem zostały/zostaną zbudowane na kredyt i z dotacji UE. Odpowiedz Link Zgłoś
kretynofil A kto placi skladki do UE? Kto placi za obsluge... 07.02.11, 11:45 ...tego kredytu? Marsjanie, ku*wa mac?! Odpowiedz Link Zgłoś
misiu-1 "PB": Stawki za przejazd autostradami 07.02.11, 08:21 Jak to ładnie ze strony państwa, że tanio liczy kierowcom, za których pieniądze te autostrady zbudowało. Odpowiedz Link Zgłoś
kristoff26 Re: "PB": Stawki za przejazd autostradami 07.02.11, 08:26 No chyba ich pokręciło. Jeżdżę kilka razy do roku na odcinku Wrocław - Tarnów (od Krakowa do Tarnowa nie ma jeszcze autostrady ale ma być). Ten odcinek to będzie docelowo prawie 400km autostrady. W tym 300km (Wrocław-Katowice i Kraków-Tarnów) ma być chyba ta państwowe, a odcinek Katowice - Kraków jest prywatny. Wg podanych stawek + złodziejskie myto na prywatnym, bardzo długim (ok. 60 km?) odcinku Katowice - Kraków wyjdzie mi ok. 80zł !! Mój niewielki małolitrażowy pojazd nie spali na tym odcinku tyle paliwa, nie wspominając o LPG. Coś mi się wydaje że natężenie ruchu na alternatywnej drodze nr 94 bardzo wzrośnie jak na autostradzie pojawią się bramki. Co za kraj. Czy został jeszcze jakiś obszar życia gdzie nie jesteśmy okradani z premedytacją? Może jeszcze opłatę klimatyczną we własnych czterech ścianach wprowadzić ? Ręce opadają :/ Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mer a w Austrii winieta na tydzień 8 Euro, IP: 217.12.186.* 07.02.11, 08:36 a na cały miesiąc niecałe 30 Euro :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bodzio Re: a w Austrii nie ma Tuska IP: *.dynamic.chello.pl 07.02.11, 08:44 Ale za to Austria nie ma Słońca Peru, najmądrzejszego z mądrych, Tuska. Tylko przez 2 lata swoich rządów zwiększył zatrudnienie w administracji o 40 000 ludzi. Ktoś musi za to zapłacić. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: z W Austrii nie ma takiego ciemniactwa jak ty IP: *.internetdsl.tpnet.pl 07.02.11, 09:33 Ustawę o opłatach za autostrady w PL uchwalił jeszcze rząd Millera (SLD, jak byś nie wiedział) i jest to jak dotąd obowiązujące prawo. Także przez 2,5 roku swoich "nierządów" pisiactwo nie zmieniło tego stanu rzeczy, więc po co się plujesz pacanku? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lolek Re: W Austrii nie ma takiego ciemniactwa jak ty IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.02.11, 10:20 Dobrze, że przez 3 lata rządów PO wreszcie to zmieniło. Uff Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: z lolek to dobra ksyfka dla ciebie IP: *.internetdsl.tpnet.pl 07.02.11, 11:47 Łatwiej jest wprowadzić złe prawo niż się go pozbyć. Zwłaszcza jak ktoś go "nabył", tak jak w przypadku prywatnych koncesjonariuszy (vide "Stalexport"), pisi ciemniaku. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Albin Siwak Re: lolek to dobra ksyfka dla ciebie IP: 62.29.174.* 07.02.11, 12:02 Szczególnie trudno, gdy się w ogóle nie próbuje. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jj w IP: *.vodafone-net.de 08.02.11, 10:41 kraju wyjatkowych kretynow nic mnie nie zdziwi. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gnom_kartuski Re: a w Austrii nie ma Tuska IP: 95.108.92.* 07.02.11, 18:13 na szczęście Austria nie ma Kłamczyńskiego, który nawet nie wie co to konto bankowe. ******* Kaczyński : Tusk to tchórz, kanalia, morderca, oszust Tusk : Bez komentarza Kaczyński : Sami widzicie ten język agresji, tą nienawiść skierowaną w stronę PiSu! Odpowiedz Link Zgłoś
haldeman79 94 jest na to za wąska. nt 07.02.11, 09:20 kristoff26 napisał: > Coś mi się wydaje że natężenie ruchu na > alternatywnej drodze nr 94 bardzo wzrośnie jak na autostradzie pojawią się bra > mki. Co za kraj. Czy został jeszcze jakiś obszar życia gdzie nie jesteśmy okrad > ani z premedytacją? Może jeszcze opłatę klimatyczną we własnych czterech ściana > ch wprowadzić ? Ręce opadają :/ Odpowiedz Link Zgłoś
kristoff26 Re: 94 jest na to za wąska. nt 07.02.11, 10:19 Może i jest za wąska ale nie będę jeździł autostradą bo to się zrobi za duży koszt. W takiej sytuacji zostaje tylko alternatywna 94. Zrozumiałbym gdyby opłata za przejazd była jakąś częścią kosztów paliwa - nie wiem 20-30% ale mi tu wychodzi że opłaty na bramkach podwoją mi koszt dojazdu i zrobi mi się z tego 200, a może nawet 250zł (bo za Tarnowem jadę jeszcze koło 100km poza autostradą). To chyba samolotem byłoby taniej :) Choć pewnie za jakiś czas i samoloty będą miały jakieś swoje bramki. W tym kraju nic mnie już nie zdziwi. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: 51-latek Re: "PB": Stawki za przejazd autostradami IP: *.dk-kaelteanlagen.de 07.02.11, 10:40 Czy może mnie ktoś uświadomić, dlaczego odcinek pomiedzy Katowicami, a Krakowem jest w ogóle płatny...? Przecież drogę tę wybudowano w latach 80-tych i do użytku oddano chyba w 1987 lub 1988, więc jeszcze za "komuny"...! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Albin Siwak Re: "PB": Stawki za przejazd autostradami IP: 62.29.174.* 07.02.11, 12:00 Ty jeździsz kilka razy w roku a ja co 2 tyg. Katowice - Wrocław _ Katowice. (90 zł paliwo + 90 zł amortyzacja samochodu + 40 autostrada) * 2 * 2 = 880 zł miesięcznie. Dziękuję ci Tusk. Odpowiedz Link Zgłoś
n0th "PB": Stawki za przejazd autostradami 07.02.11, 08:39 Dlaczego zrezygnowano z systemu winietek? Jeśliby wprowadzono opłatę roczną w wysokości powiedzmy 200- 300 zł. to z chęcią bym zapłacił, pod warunkiem że będę śmigał po wszystkich drogach- DW, DK, S i A bez żadnych dodatkowych opłat. Co mi z autostrady, skoro czas który zyskam jadąc z przepisową prędkością 140 km/h [ ;) ] tracę w kolejce do bramki. Odpowiedz Link Zgłoś
n0th Re: "PB": Stawki za przejazd autostradami 07.02.11, 08:40 n0th napisał: > Dlaczego zrezygnowano z systemu winietek? > Jeśliby wprowadzono opłatę roczną w wysokości powiedzmy 200- 300 zł. to z chęci > ą bym zapłacił, pod warunkiem że będę śmigał po wszystkich drogach- DW, DK, S i > A bez żadnych dodatkowych opłat. > Co mi z autostrady, skoro czas który zyskam jadąc z przepisową prędkością 140 k > m/h [ ;) ] tracę w kolejce do bramki. > No i oczywiście jak rozumiem pieniądze z winietek szły by na rozbudowę sieci zwłaszcza dróg A i S Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: petroCPN Gdyby jakiś poprzednik minstra "Winietou" IP: *.dynamic.chello.pl 07.02.11, 09:07 wystąpił z pomysłem na winietki na samym początku lat 90 - wtedy, kiedy podobny system wprowadzali Czesi i Słowacy - to może by się udało. 1 Niestety, w Polsce ktoś mądry z miejsca zdecydował, że wprowadzi się najkosztowniejszy (w niesprzyjających warunkach także najbardziej czasochłony) system poboru myta - bramki takie jak we Włoszech. I długo się przy tym upierał. Trudno jest po latach odkręcać coś, co zostało mocno zakręcone. 2 Gdy Pol występował ze swoim pomysłem, to kilka kluczowych odcinków istniejących autostrad już było sprywatyzowanych. Nie było żadnych szans na to, by pieniądze z państwowych winiet zwalniały kierowców z opłaty za te właśnie odcinki. 3 Ponadto, tuż przed propozycją Pola, NIK opublikował wyniki badań na temat poboru opłat za parkowanie w miastach. Okazało się, że z każdej złotówki zapłaconej przez parkujących, średnio aż... 15 groszy trafiało do kas miejskich. I może nawet bywało częściowo przeznaczanych na naprawę i budowę dróg miejskich i ulic... Większość podświadomie rozumiała, że upowszechnienie winiet, to byłoby nic innego, jak PARKOMETRY, TYLE ŻE na znacznie większą skalę!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: z Re: Gdyby jakiś poprzednik minstra "Winietou" IP: *.internetdsl.tpnet.pl 07.02.11, 09:36 Pol chciał wprowadzić winiety jako opłaty za WSZYSTKIE autostrady i dorgi S oraz DK, i stąd był taki sprzeciw. Był to pomysł na wprowadzenie dodatkowego podatku drogowego, a nie na uzyskanie środków na budowę autostrad i dróg ekspresowych. Obecnie z podatku w paliwie na drogi idzie maksymalnie 15%, a reszta jest jak psu w d..pę... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: petroCPN 1 Że opłaty miały być także na drogi szybkiego IP: *.dynamic.chello.pl 07.02.11, 11:11 ruchu (dwujezdniowe, ale nie-autostrady) - to akurat by było tak samo, jak w Czechach. Możesz to nazywać dodatkowym podatkiem drogowym - niech ci będzie. 2 O tym, by za cenę winiety przejechać się po każdej autostradzie, także śląsko-małopolskiej oraz wielkopolskiej - mowy nie było. 3 Jak zmusić polityków, by 100% wpływów z podatku drogowego przeznaczali na dobre drogi, zamiast na inne "słuszne cele"? - na to niestety nie mam pomysłu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: krajan Re: Gdyby jakiś poprzednik minstra "Winietou" IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.02.11, 10:49 Jesli nie mozemy powrocic do Winet to chocby panstwo reprezentujace nas i budujace autostrady za nasze pieniadze, nie okrada nas. By autostrady staly sie zapelnione spelniajac swa role poprzez odblokowanie drog wojewodzkich, proponuje wprowadzic wlasciwszy system oplat. Z uwagi na koszty eksploatacji i gwarantowana przejezdnosc nalezy np w okresie grudzien - marzec naliczac oplate 15 gr/km za odsobowke a w pozostalym okresie 10gr/km, doliczjac np tzw wjazdowke 2 zl. Dzieki temu autostradami pojada samochody na wieksze odleglosci ograniczajac wpadanie na autostrade miedzy zjazdami. Przyklad jazda 100 km po 0,20 zl daje 20 zl a w ukladzie proponowanym zima 17 zl a pozostale okresy 12 zl. jazda 25 km po 0,20 zl = 5 zl a propozycja zima 5,75 zl lub 4,50 zl Ministerstwo winno wprowadzic max cene oplat, jesli nie bo jest wolny rynek to nalezy zlikwidowac doplaty z naszych podatkow. To jest jawne oszustwo, wielki przekret i zmowa urzedasow z wlascicielami autostrad prywatnych. najpierw oddano kilka odcinkow autostrad wybudowanych za nasze pieniadze by teraz pobierano haracz, malo tego z naszych podatkow panstwo przekazuje doplaty bo tak urzedas skorupowany postanowil. Urzedasy tak ochoczo bez umiaru przekazuja srodki np Kulczykowi iz dopiero teraz zorientowali sie ze nadplacili ponad miliar a gosc nie chce nam tego oddac. Premier szuka oszczednosci a nie widzi rozzutnosci swoich kolesi. Zadajmy sobie pytanie czy panstwo tak ochoczo nam przekaze pieniadze i ociagac sie bedzie z wyezekwowaniem ich od nas zwyklych szaraczkow tak jak to robi od wybrancow. Dla czego pan premier milczy kiedy wyraziscie widac iz w naszym kraju stosuje sie dwa oblicza prawa, dla naszych i dla pospolstwa czy przeciwnikow. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gari Re: "PB": Stawki za przejazd autostradami IP: *.adsl.inetia.pl 07.02.11, 09:13 > Dlaczego zrezygnowano z systemu winietek? Żaden kraj wielkości Polski nie ma winiet. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ZQW Re: "PB": Stawki za przejazd autostradami IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.02.11, 10:36 W Rumunii są winiety a kraj powierzchniowo porównywalny z Polską. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mati Re: "PB": Stawki za przejazd autostradami IP: *.159.49.210.static.crowley.pl 07.02.11, 08:48 bardzo się cieszę, zawsze to jednego wieśniaka-zawalidrogę mniej. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: edzio Re: "PB": Stawki za przejazd autostradami IP: *.dip0.t-ipconnect.de 07.02.11, 09:08 no , pan na wlosciach bedzie mogl jechac , sluzbowym bo prywatnym na oplaty nie starczy . Generalnie ma to sens : budujemy autostrady , wprowadzamy wysokie oplaty , po autostradach malo kto jezdzi , nietrzeba ich wiec remontowac . A obietnice wyborcze sie spelnia - obiecali autostrady , autostrady sa . Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gari Re: "PB": Stawki za przejazd autostradami IP: *.adsl.inetia.pl 07.02.11, 09:14 > Generalnie ma to sens : budujemy autostrady , wprowadzamy wysokie oplaty , po a > utostradach malo kto jezdzi , nietrzeba ich wiec remontowac . Autostrady są dla tirów i tiry będą nimi jeździły. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kl Re: "PB": Stawki za przejazd autostradami IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 07.02.11, 10:12 Tir, tak jak pociąg towarowy, może jechac po najgorszym goownie i do tego dłuuuugo. Autostrady są w pierwszej kolejności dla osobówek. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość "PB": Stawki za przejazd autostradami IP: 80.50.250.* 07.02.11, 09:04 Gdzie indziej bywa drożej. Włochy 25 - 30 groszy, Francja nawet ponad 40. Nie każdy musi jeździć autostradą. Ja się osobiście cieszę - zapłacę, ale przynajmniej nie będę na autostradzie widział polonezów tudzież lanosów na lpg z wąsatymi kierowcami w czapkach blokujących lewy pas z kosmiczą prędkością 90km/h. Nie mówiąc o samochodach holujących się! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: edek Re: "PB": Stawki za przejazd autostradami IP: *.opole.pl 07.02.11, 09:17 tylko że we Włoszech czy Francji trochę inaczej płaca wynagrodzenia Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mlx Re: "PB": Stawki za przejazd autostradami IP: *.internetdsl.tpnet.pl 07.02.11, 10:03 Nie sposób się nie zgodzić :) Odpowiedz Link Zgłoś
strikemaster Re: "PB": Stawki za przejazd autostradami 07.02.11, 09:39 > 40 zł za 200km? Buhahahaha, normalnie tłok na bramkach będzie niesamowity. Dzię > kuję, pojadę wyremontowaną krajówką. No t oCi krajówki nie wyremontują, biznes musi się kręcić. BTW za publiczne pieniądze buduje się drogi, z których zyski czerpią prywatne firmy, jak to się ma do pomocy publicznej? Odpowiedz Link Zgłoś
swan_ganz mamy się z tego cieszyć, że dwa razy zapłacimy 07.02.11, 10:22 za to samo z tym, że ten drugi raz będzie tańszy? Okradli nas ale mogli przeciez zabić, tak? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: qwerty "PB": Stawki za przejazd autostradami IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 07.02.11, 10:31 A czy za jazdę zbudowaną za Adolfa H. autostradą z Wrocławia do Berlina (w uproszczeniu), też trzeba będzie płacić haracz Najjaśniejszej RP? O tym, że za nową obwodnicę zabulimy, jestem przekonany, więc już nawet nie pytam. Swoją drogą jestem ciekaw gdzie później trafi moja kasa z myta? Zapewne, maksymalnie 10%, pójdzie na drogi. Resztę przeżrą urzędasy na gó... wartą prezydencję Polski w UE, rolnicy-nieroby w ramach KRUS'u, wojsko na machanie szabelką w Afganistanie/Iraku, policja (zwana przez społeczeństwo "psami" nie bez kozery) na nowe radiowozy (żeby móc mi więcej mandatów wystawić) itd. Ale co tam, myślę sobie, że nawet 10% od zorganizowanej kradzieży na taką skale powinno "styknąć" na jakieś porządne drogi z Wrocławia do Poznania i Warszawy. Chociaż nie... Przecież ja żyję w Polsce... Jest zatem duża szansa, że jakiś "debil decyzyjny" stwierdzi, że lepiej budować autostrady gdzieś gdzie sensownych dróg jeszcze w ogóle nie ma - np, na zadupiu koło Lublina, Tarnowa lub Białegostoku! A do Warszawy autostradą z Wrocka pojadą pewnie moje dzieci (mam 25 lat). Pie...ole takie porządki!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ulek carpooling IP: *.dip0.t-ipconnect.de 07.02.11, 10:39 policzcie sobie tutaj, ile by można zaoszczędzić, gdyby się tylko dogadać… www.carpooling.pl/pages/cost_calculator Odpowiedz Link Zgłoś
blogakt awionetka power 07.02.11, 11:01 Nie długo będzie prościej zainwestować w awionetkę niż gdzieś jechać. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gosc "PB": Stawki za przejazd autostradami IP: *.internetdsl.tpnet.pl 07.02.11, 11:15 Austriacy wygrali kontrakt na sume 4.2 miliarda zlotych z terminem realizacji lipiec 2011. Dzis "Prawdopodobnie już od lipca opłaty będą pobierane za przejazd, bezpłatnym dotąd, fragmentem autostrady A2 Stryków - Konin. W późniejszym terminie dojdą kolejne odcinki." To jaki jest termin wykonania kontraktu? 2025? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: vv Polska jak cebula, ma tyle warstw, to juz 5 raz IP: *.vodafone-net.de 08.02.11, 10:43 Polska jest 'rozbierana' ile jeszcze razy? ile Polska ma warstw? ile mozna tu nakrasc? ile oszukac? ile oklamac? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sss oplaty za przejaz z berlina do wawy beda takie, ze IP: *.vodafone-net.de 08.02.11, 10:44 bedzie sie bardziej oplacalo leciec samolotem Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: z Nadal bardzo drogo IP: *.internetdsl.tpnet.pl 07.02.11, 11:45 Jeśli opłata za przejazd sięga połowie kosztów paliwa na trasie objętej opłatą, to każdy przytomny człowiek mocno się zastanowi, czy aż tak bardzo mu zależy jechać 15-40 minut krócej za tę cenę (pod warunkiem że nie będzie kolejek na bramkach). Chyba że nie będzie alternatywnej drogi, ale to raczej rzadkość. A i drogi krajowe są w coraz lepszym stanie, więc odpowiedź jest raczej prosta.... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: semeon "PB": Stawki za przejazd autostradami IP: *.adsl.inetia.pl 08.02.11, 15:15 I znowu pewnie jakiś minister lub inny urzędnik będzie bredził, że nie są to najwyższe stawki w Europie, ale ani słowa nie doda, że pensje mamy, średnio biorąc, pięć razy niższe. Co to za kraj ta Polska? Najdroższe wykonanie dróg, najdroższe opłaty, zadowoleni urzędnicy, a normalni ludzie maja tylko płacić i płacić. Po co nam taka marna organizacja państwa? Kto wreszcie i kiedy zacznie to zmieniać na lepsze? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wrr rząd PO/PSL na łep IP: *.adsl.inetia.pl 08.02.11, 21:21 autostrady będą dla Grasiów, Sobiesiaków ,Drzewieckich, Sawickich i tym POdobnych jełopów. Do tego płatne obwodnice wielkich miast! Tenrząd jest chory. A kolesiom POsłom i senatorom w nagrodę dali PO 500,- na miesiąc i ci rżą zadowoleni z zachwytu. Odpowiedz Link Zgłoś